1. Markten Live
 2. Live blog
live

ING primus in Bel20

De beurzen lassen bij de zomerrally een pitstop in. De e-commerceboom jaagt VGP en Bpost aan, maar bij KBC schoot de boodschap dat er pas in 2021 een opgefriste dividendpolitiek komt beleggers in het verkeerde keelgat.
 • Morgen: Ageas en jobs !

  We laten het hier bij. Morgenvroeg zijn we er weer met een verse blog. We kijken uit naar de halfjaarcijfers van Ageas en naar het Amerikaanse jobrapport, waarover u hier meer leest. Tot morgen !

 • Montea ziet dividend met 5 procent groeien

  De specialist in logistiek vastgoed Montea  realiseerde in de eerste helft van het jaar een winst van 27,3 miljoen euro, 13 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Per aandeel komt de winst uit op 1,72 euro, 5 procent meer dan vorig jaar. Over heel 2020 verwacht Montea een EPRA resultaat per aandeel van 3,44 euro (+5%) en een brutodividend van 2,67 euro (+5%). Het dividend is op basis van een payout van 80 procent.

  We herbevestigen de ambitie om de vastgoedportefeuille te laten groeien met circa 300 miljoen euro in 2020 en 2021, wat zal resulteren in een vastgoedportefeuille van 1,45 miljard euro tegen eind 2021.
  Montea

 • Ageas rondt inkoopprogramma eigen aandelen af

  De verzekeraar Ageas  heeft gisteren het inkoopprogramma voor eigen aandelen afgerond dat op 7 augustus 2019 werd aangekondigd. Tussen 19 augustus 2019 en 5 augustus 2020 kocht Ageas 4.926.363 aandelen in. Dit komt overeen met 2,53 procent van het totale aantal uitstaande aandelen en met een totaalbedrag van precies 200 miljoen euro.

  De 1.334.047 aandelen die werden ingekocht voor 31 december 2019 tijdens het programma 2019-2020, werden geannuleerd conform de beslissing van de Algemene Vergadering van 20 mei 2020. Ageas bezit nu 3,9 procent van zichzelf.

  Morgenvroeg publiceert Ageas halfjaarresultaten.

 • Euronext Brussel: ING primus, KBC kneusje

  Hierheen voor ons Brussels dagoverzicht.

 • Bel20 sluit 0,7 procent lager af

  Toppers in Brussel: Hamon (+13%), Acacia Pharma (+10,3%) en VGP (+6,8%).

  Floppers: KBC (-2,7%), Proximus (-2,8%) en Bekaert (-3,9%).

 • De uitschieters op Wall Street

  Bristol-Myers Squibb  stijgt 4,6 procent. De farmagroep verhoogde ondanks een kwartaalverlies zijn verwachtingen omtrent de winst voor heel het jaar. Daarnaast behaalde het concern een belangrijke overwinning in een patentzaak rond het medicijn Eliquis, een belangrijke aanjager van groei.

  Restaurants Brands International , het bedrijf achter onder andere Burger King, boekte het afgelopen kwartaal een kwart lagere omzet omdat veel filialen tijdelijk moesten sluiten. Het aandeel verliest 2,4 procent. 

  Mediaconcern ViacomCBS  kampte met gekelderde advertentie-inkomsten die voor een lagere omzet zorgden, maar presteerde wel beter dan waar Wall Street op had gerekend. Bovendien oogst ViacomCBS succes met streaming. Het aandeel wint bijna 3 procent.

  Zynga  verliest op Nasdaq 0,1 procent ondanks beter dan verwachte resultaten gisteren nabeurs. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 38 procent tot 518 miljoen dollar. Dat was nog beter dan verwacht door analisten (503 miljoen). De ebitda kwam uit op 40 miljoen euro, dubbel zoveel als de eigen prognose. Begin juni legde Zynga 1,8 miljard dollar neer voor de Turkse sectorgenoot Peak. Sinds begin dit jaar ging het aandeel wel al ruim 60 procent hoger.

 • Wall Street op licht verlies

  De Dow Jones  noteert na een kwartier handel met een verlies van 0,1 procent. De Nasdaq  verliest 0,2 procent.

 • Amerikaanse futures licht lager

  De futures op de voornaamste Amerikaanse indexen noteren met lichte verliezen (0,1 tot 0,2 procent), wat op een lichte lagere opening van Wall Street wijst. De verliezen waren aanvankelijk groter, maar liepen terug na de publicatie van lager dan verwachte nieuwe steunaanvragen (zie vorige post).

 • Steunaanvragen in VS veel lager dan verwacht

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige wek met 249.000 gezakt naar 1,19 miljoen. Dat meldt het ministerie van Arbeid. Economen hadden een veel kleinere vermindering tot 1,4 miljoen voorspeld. Het aantal Amerikanen dat een klassieke werkloosheidsuitkering krijgt daalde met 844.000 naar 16,1 miljoen. Ook dat cijfer is beter dan verwacht.

  De wekelijkse cijfers suggereren dat de Amerikaanse arbeidsmarkt weer herstelt na een pauze de voorbije weken. Het ministerie van Arbeid publiceert vrijdag haar maandelijks, gedetailleerd rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in juli 1,5 miljoen jobs heeft gecreëerd.

 • Siemens boekt meer winst dan verwacht

  Het Duitse engineeringconcern Siemens heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2019/20 betere resultaten behaald dan verwacht. De aangepaste bedrijfswinst vóór afschrijvingen (ebita) van de kernactiviteiten steeg met 8 procent naar 1,79 miljard euro. Dat was te danken aan kostenbesparingen, het Chinees herstel en een eenmalige herwaardering van de software-activiteit. Analisten verwachtten slechts 1,2 miljard euro. De nettowinst halveerde tot 535 miljoen euro.

  Siemens ging beter met de coronacrisis om dan sommige van zijn klanten uit de autosector of de industrie, deels omdat zijn fabrieken bijna ononderbroken konden blijven draaien, merkt Bloomberg op. Het Münchens concern blijft bij de verwachting van een matige omzetdaling, maar waagt zich niet aan een winstprognose wegens te grote onzekerheid rond de coronapandemie. Siemens blijft bij zijn plan om Siemens Energy nog dit boekjaar – dus vóór eind september - af te splitsen en apart naar de beurs te brengen.

 • Turkse lira in vrije val

  Op de valutamarkten valt vooral de Turkse lira op: die tuimelt voor de zoveelste dag op rij tegenover euro en dollar naar een dieptepunt, in versneld tempo zelfs. Eén euro kost nu 8,58 lira. Sinds begin dit jaar verloor de Turkse munt meer dan een vijfde van zijn waarde tegenover de euro (zie grafiek). 

  In Turkije is de kapitaalvlucht nog versneld, nu de centrale bank op aansturen van president Erdogan fors in de rente knipt: sinds juli vorig jaar verlaagde de centrale bank in negen keer de rente met 15,75 procentpunt. Dezelfde centrale bank doet even verwoede als futiele pogingen om de koersval af te remmen via steunaankopen: volgens ramingen van Goldman Sachs heeft Turkije dit jaar al 60 miljard dollar reserves gespendeerd aan interventies. 

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... bundelt het nieuws van vanmorgen (en woensdagavond) en voegt er enkele analistenreacties aan toe. Hier lezen.

 • ING: 'Disney kost Kinepolis potentieel 4 miljoen winst'

  De beslissing van Disney om blockbuster 'Mulan' rechtstreeks te streamen zindert na bij de Kinepolis-belegger. U leest er hier meer over. 

 • Volledige omzet Nikola kwam van zonne-installatie bij stichter

  Hoe zou het alweer zijn met Nikola, de ontwikkelaar van electrische wagens die in juni na de beursgang ruim verdubbelde naar bijna 80 dollar en zo meer waard was dan Ford zonder omzet te draaien

  Intussen is de hype serieus gaan liggen en zitten we nog op een koers van 35 dollar en een beurswaarde van 12 miljard dollar. Het aandeel verloor gisteren 10 procent na weinig inspirerende resultaten. Nikola draaide wel een beetje omzet, van 36.000 dollar om precies te zijn. Maar dat bedrag vertegenwoordigt louter de levering van een zonne-installatie bij zijn stichter en voorzitter Trevor Milton. De opmerkelijke passage in het document dat Nikola inleverde bij de beurscommissie SEC werd ontdekt door FT Alphaville

 • Nintendo en Zynga kloppen verwachtingen

  De resultaten van gameontwikkelaars blijven de verwachtingen van analisten kloppen. Het tweede kwartaal werd gekenmerkt door lockdowns, waardoor thuisblijvers massaal verstrooiing zochten in spelletjes. 

  In Japan maakte Nintendo een operationele winst bekend van 144,7 miljard yen (1,2 miljard euro), veel beter dan verwacht. De verkoop van Nintendo Switch en Switch Lite consoles steeg vorig kwartaal met 167 procent tot 5,68 miljoen. 

  In de VS ging Zynga  gisteren nabeurs 6 procent hoger na verbluffende resultaten. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 38 procent tot 518 miljoen dollar. Dat was nog beter dan verwacht door analisten (503 miljoen). De ebitda kwam uit op 40 miljoen euro, dubbel zoveel als de eigen prognose. Begin juni legde Zynga 1,8 miljard dollar neer voor de Turkse sectorgenoot Peak. Sinds begin dit jaar ging het aandeel ruim 60 procent hoger. 

 • Glencore schrapt dividend

  Ook al verdienden de traders stevig geld aan de - extreme - oliehandel, toch schrapt grondstoffentrader Glencore  over boekjaar 2020 het dividend. Beleggers zijn not amused en sturen in Londen het aandeel 5 procent lager. 

 • Degroof Petercam zet Xior op ‘houden'

  Analiste Amal Aboulkhouatem is best tevreden over de resultaten van Xior . De impact van de coronacrisis lijkt voorlopig beperkt. Voor België en Nederland zit de verhuur voor volgend academiejaar op schema, maar Spanje en Portugal zijn een ander paar mouwen.

  Gezien het mooie herstel van de beurskoers laat de analiste haar rating dalen van ‘bijkopen’ naar ‘houden’. Ze laat haar koersdoel op 45 euro staan.

 • UBS: 'België biedt nog groeimarge in pakjes voor Bpost'

  Bpost  profiteert voor de tweede dag op rij van het verrassend sterke kwartaalrapport, met een groei van liefst 78 procent in pakjes

  Een uitzonderlijke groeicijfer natuurlijk, maar volgens UBS-analist Ivar Billfalk-Kelly zit er nog flink wat rek in de groei. 'In België was e-commerce in 2019 slechts goed voor 12 procent van de totale kleinhandelsverkopen, tegenover meer dan 20 procent in landen waar e-commerce verder staat'. 

  Wij verwachten dat Bpost over boekjaar 2021 een hoger dan verwacht dividend van 65 cent per aandeel zal uitkeren
  Ivar Billfalk-Kelly
  UBS_analist

  De UBS-analist handhaaft zijn koopadvies en verhoogt het koersdoel van 8,50 naar 10,15 euro. 'In lijn met de uitspraken van het management verwachten we over 2020 geen dividend, maar over boekjaar 2021 rekenen we in lijn met de verbeterde rendabiliteit op een hoger dan verwacht dividend van 65 cent per aandeel'. 

 • Adidas doet beter dan verwacht

  De Duitse sportkledingfabrikant Adidas realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 3,58 miljard euro. Dat is 34 procent minder dan een jaar eerder maar wel meer dan verwacht: analisten rekenden slechts op 3,24 miljard euro. Door de coronapandemie zag Adidas zich verplicht 70 procent van zijn (bakstenen) winkels wereldwijd te sluiten. Veel klanten schakelden daarom over op e-commerce. De internetverkoop verdubbelde ruimschoots tussen april en juni. De groep leed een bedrijfsverlies van 333 miljoen euro.

  Volgens Adidas begint de winkelverkoop nu weer vrij normaal te lopen. De omzet in het derde kwartaal zou nog 5 à 10 procent onder het peil van vorig jaar uitkomen. ‘We zien nu licht aan het einde van de tunnel’, zei CEO Kasper Rørsted in een persbericht. ‘Op basis van wat we vandaag weten, zal ons herstel doorzetten in het derde kwartaal.’ Adidas rekent voor het lopende kwartaal op een bedrijfswinst tussen 600 en 700 miljoen euro.

  Adidas is een belangrijke participatie van GBL . De Belgische holding bezit 6,8 procent van het kapitaal.

 • KBC: wait until spring, bambini

  Een mogelijke verklaring waarom bij KBC beleggers niet enthousiast reageren is de boodschap dat er pas in februari volgend jaar samen met de jaarcijfers over 2020 een update komt over de langetermijnstrategie en de dividendpolitiek. Dat was initieel voor november gepland, maar zal nu dus luidens slide 59 van de beleggerspresentatie voor 2021 zijn.

 • Lufthansa: recordverlies en sombere boodschap

  De Duitse luchtvaartmaatschappij leed in het tweede kwartaal een bedrijfsverlies van 1,7 miljard euro. Dat is het slechtste kwartaalresultaat ooit voor Lufthansa, maar het was wel bijna 300 miljoen euro minder dan analisten hadden verwacht.

  Door lockdowns en reisbeperkingen vervoerde Lufthansa tussen april en juni 96 procent minder reizigers. De omzet kelderde met 80 procent tot 1,9 miljard euro.

  Topman Carsten Spohr denkt dat het tot 2024 zal duren vooraleer de vraag weer tot het precrisisniveau herstelt.

 • KBC, de bank met de mokkende belegger

  'Zonnige bank met mokkende belegger', schreven we eind 2017 over KBC, nadat beleggers dat jaar bij elk beter dan verwacht kwartaalrapport van de bank ... verkochten. Door de pandemie is de landkaart veel minder zonnig, maar de belegger blijft mokken: het aandeel gaat ondanks de relatief meevallende cijfers zo'n 2 procent lager. 

 • Coronafactuur zet AXA op stevig verlies

  Een opvallende daler in Parijs is AXA . De Franse verzekeraar biechtte een coronafactuur van 1,5 miljard euro op, het aandeel koerst ruim 3 procent lager op 17,10 euro. 

 • KBC Securities verlaagt koersdoel Euronav

  Euronav maakte resultaten bekend die in lijn waren met de verwachtingen en het tweede kwartaal was een sterk kwartaal dankzij uitzonderlijke marktomstandigheden, zegt analist Bart Cuypers van KBC Securities. Het derde kwartaal wordt veel zwakker maar ziet er toch nog redelijk uit. Voor de rest van het jaar en 2021 is er veel onzekerheid, onder meer hoe snel de vraag naar olie zal herstellen en hoeveel oudere schepen die voor opslag werden ingezet, weer op de markt zullen terechtkomen. 

  Op basis van lagere marktprijzen voor nieuwe en tweedehandse schepen in de voorbije weken en de daling van de dollar, komt de analist tot een lagere netto-actiefwaarde van 12,45 euro per aandeel. Na toepassing van een discount van 10 procent bereikt hij een nieuw koersdoel van 11,25 euro (voorheen 12,50 euro).  Hoewel hij op korte termijn verdere druk op de vrachttarieven verwacht, handhaaft hij zijn koopadvies.

 • Invallen bij GrandVision en HAL

  Deurwaarders zijn deze week op twee plaatsen binnengevallen bij optiekketen GrandVision , vernam Het Financieele Dagblad uit goede bron. Er was ook een inval bij HAL , de grootaandeelhouder van GrandVision.

  De invallen gebeurden in opdracht van EssilorLuxottica , dat GrandVision wil overnemen. De Frans-Italiaanse brillenmaker wil te weten komen hoe GrandVision de coronacrisis precies heeft aangepakt. Daarover zou te weinig communicatie zijn. EssilorLuxottica heeft een rechtszaak aangespannen tegen GrandVision om de gewenste informatie los te krijgen.

  Mogelijk relevante informatie stond op servers van GrandVision en HAL, waarvan nu een back-up is gemaakt.  

 • De kwartaalrapporten, een overzicht:

  • ING  zag door de coronafactuur zijn kwartaalwinst decimeren, het aandeel zakt 1,7 procent. 
  • KBC  kon door stevige kostenbesparingen de impact op de nettowinst van de coronafactuur beter dan verhoopt inperken, het aandeel stijgt 0,8 procent
  • Euronav  boekt door de grote vraag naar olie-opslag een monsterwinst over het tweede kwartaal, maar tempert de verwachtingen. Het aandeel gaat 0,6 procent lager. 
  • Fagron trekt dankzij het vrij sterke pandemierapport een spurtje van 5 procent

  Last but not least:

  • VGP  spurt na de boodschap dat de nettowinst afgelopen halfjaar ruim boven de verwachting uitgekomen is 7 procent hoger naar een record. 
 • Zomerrally last pitstop in

  De openingsbel: de Bel20  noteert een fractie lager, voor de Europese steraandelenkorf Euro Stoxx50  is er 0,4 procent verlies. 

 • Lichtrode start voor Europese beurzen

  Afgaand op de belangrijkste futures staan de Bel20  en de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, voor een lichtrode start. 

 • De bluts en de buil van Fagron ...

  ... u leest er hier meer over. 

 • Tweede kwartaal nog beter dan eerste voor Euronav

  Tankerrederij Euronav heeft zoals verwacht opnieuw een uitzonderlijk goed kwartaal achter de rug. Het werd afgesloten met een nettowinst van 259,6 miljoen dollar. Dat is iets meer dan analisten volgens Bloomberg hadden verwacht en overtreft bovendien het al beresterke eerste kwartaal (met 226,6 miljoen dollar winst). Over de eerste jaarhelft vergaarde Euronav dus bijna een half miljard dollar winst (485,2 miljoen om precies te zijn).

  De Antwerpse scheepvaartgroep laat haar aandeelhouders daarvan meeprofiteren. De inkoop van eigen aandelen – tot dusver al voor 75 miljoen dollar – wordt uitgebreid met nog eens 25 miljoen dollar. Daarnaast krijgen ze een kwartaaldividend van 47 dollarcent per aandeel.

  Het derde kwartaal wordt iets uitdagender. De overproductie van olie is vanaf midden mei snel verminderd, zodat de vraag naar drijvende opslag – die de vrachttarieven ondersteunde – is verminderd. Vanaf september zou de OPEC+ echter de productie weer opdrijven en China gaat mogelijk in het kader van het handelsakkoord met de VS meer olie opkopen.

  De impact van de coronacrisis op de vraag naar olie zal echter nog een hele tijd spelen, zodat de tankermarkt en de vrachttarieven onder druk kunnen komen. Euronav zegt echter goed geplaatst te zijn om in deze ‘overgangstankermarkt naar een lagere dynamiek’ wat de aanvoer van en vraag naar olie betreft te navigeren, klinkt het in het persbericht. Bovendien ligt al bijna de helft van de beschikbare vlootcapaciteit voor het derde kwartaal vast tegen mooi rendabele tarieven.

 • Ageas rondt Indische deal af

  Ageas  heeft een nieuwe deal in India rond: de verzekeraar verhoogt zijn belang in de Indische joint venture IFLIC van 26 naar 49 procent. Eind juni was al duidelijk geworden dat die deal in de steigers stond. Het prijskaartje voor de extra 23 procent van het kapitaal beloopt 5,1 miljard roepie ofte 57,3 miljoen euro. 

 • Coronafactuur decimeert winst ING

  Fraai oogt het eerste kwartaalrapport van nieuwe CEO Steven Van Rijswijk van ING  niet, corona oblige. De Nederlandse bankgroep had eerder al aangekondigd 300 miljoen goodwill te moeten afboeken. Ook de provisies voor probleemkredieten lopen fors op, tot 1,34 miljard euro.

  Gevolg: de nettowinst tuimelde over het tweede kwartaal met 80 procent naar 299 miljoen euro  of 0,08 euro per aandeel. 

 • Fagron scoort in lijn met verwachtingen

  De specialist in apothekersbereidingen Fagron zag over de eerste jaarhelft de omzet 9 procent stijgen naar 279 miljoen. Gezuiverd voor overnames en wisselkoerseffecten kwam de groei uit op 7,2 procent, in lijn met de prognose van de ING-analisten. De brutobedrijfswinst steeg 13 procent naar 62,9 miljoen euro, iets beter dan verwacht.

  De nettowinst verdubbelde ruim naar 31,6 miljoen euro of 0,44 euro per aandeel, omdat de groep vorig jaar een 20 miljoen euro uittrok om een streep te trekken onder een onzalige Amerikaanse erfenis

 • Hyloris heeft 66,8 miljoen euro in kas

  Dat blijkt uit het halfjaarrapport van het farmabedrijf van Stijn Van Rompay. Hyloris gaf in maart en april converteerbare obligaties uit voor respectievelijk 10,8 miljoen euro en 4,4 miljoen euro. In juni trok Hyloris naar Euronext Brussel, een operatie die 61,8 miljoen euro opbracht.

  Met deze middelen in kas is Hyloris volgens CEO Stijn Van Rompay goed geplaatst om zijn doelstelling te halen, met name geherformuleerde geneesmiddelen die toegevoegde waarde voor het gezondheidssysteem inhouden, zo snel mogelijk op de markt brengen.

  Voorlopig zijn de inkomsten heel beperkt, maar daar zou dus snel verandering in moeten komen. De omzet van 82.000 euro over de eerste zes maanden bestaat uit royalty’s op de verkoop in de VS van Sotalol IV door AltaThera, de lokale distributiepartner van Hyloris. Sotalol IV is een middel tegen hartritmestoornissen.

  Door hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling en hogere algemene kosten leed Hyloris een verlies van 3,7 miljoen euro. Dat is bijna drie keer zoveel als over de eerste helft van 2019 (1,3 miljoen euro).

 • ... maar CEO Johan Thijs handhaaft jaarprognose

  KBC blijft bij de prognose uit mei: een pandemiefactuur over heel 2020 - via provisies voor probleemkredieten van 1,1 miljard euro. CEO Johan Thijs reageerde door meer dan ooit op de kleintjes te letten: exclusief banktaksen liggen de werkingskosten 6 procent onder het peil van vorig kwartaal. 

 • KBC zet 845 miljoen opzij voor probleemkredieten ...

  Daar is het kwartaalrapport van KBC . De bank- en verzekeringsgroep zet als gevolg van de pandemie 845 miljoen euro opzij voor probleemkredieten. Daardoor zakt de nettowinst over het tweede kwartaal van 745 naar 210 miljoen euro of 0,47 euro per aandeel. Dat is iets beter dan de 150 miljoen euro die analisten gemiddeld verwachtten, al lieten de prognoses erg ver uiteen: van 153 naar 366 miljoen. 

 • Xior houdt dividendbelofte

  Xior , de verhuurder van studentenwoningen, heeft tot dusver maar weinig last gehad van de coronacrisis. Studenten blijven op zoek naar een kot, zegt het bedrijf. Na de lockdowns, die ze thuis doorbrachten, keerden velen terug naar hun kot, wat resulteerde in een goede bezetting. Volgens Xior waren er ook weinig wanbetalers.

  Over de eerste zes maanden behaalde Xior een derde meer winst. Het bedrijf herhaalt de verwachting een 4,6 procent hoger brutodividend uit te keren (1,36 euro per aandeel).

  Hier leest u meer.

 • VGP 'waarschuwt' voor hoger dan verwachte winst ...

  ... met dank aan de e-commerceboom. U leest er hier meer over. Beleggers hebben al een voorschot genomen op het sterke jaar, zoals deze grafiek illustreert:

 • ... maar de gouden plak is toch voor goudmijnen

  Dat leert deze analyse van collega Serge Mampaey en deze grafiek:

 • 'Financieel kwartier' van de Bel20 opent de boeken

  Goedemorgen! Donderdag 6 augustus is de dag dat het 'financieel kwartier' van de Bel20  de boeken opent. KBC  en ING , samen goed voor bijna een kwart van de Bel20-korf, geven inzage in de impact van de pandemie op de resultaten van de grootbanken in het voorbije kwartaal. Voor een spiekbriefje, hierheen

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud