1. Markten Live
  2. Live blog

Beurzen sluiten stevig in het rood

Nervositeit over de Amerikaanse technologieaandelen duwde de Europese beurzen in het rood. De Bel20 verloor 1,7 procent. In Parijs kelderde Europcar na gesprekken over een schuldherschikking.
  • Graag tot morgen!

    We draaien de sleutel om en stoppen hier onze marktenblog voor vandaag. We zien u graag morgenvroeg terug. Dan staan de jaarresultaten van infrastructuurinvesteerder TINC gepland. Fijne avond!

    WOENSDAG 09 SEPTEMBER 2020

    ECONOMIE/FINANCIËN

    China:

    • Inflatie augustus, 03.30 uur

    BEDRIJVEN

    België:

    • TINC: jaarresultaten 2019/2020, 07.00 uur
  • Nasdaq nog altijd flink lager

    De Nasdaq zit nog steeds flink in verkoopmodus en gaat 3 procent lager. Lees hier ons stuk over de verkoopgolf op de technologiebeurs. 

  • Meer dan een procent verlies in Europa

    De Europese aandelenmarkten zijn met duidelijke verliescijfers gesloten. De indexverliezen werden wel iets kleiner in het laatste halfuur van de handelsdag. De Euro Stoxx 50 klokte 1,4 procent lager af, de bredere Stoxx Europe 600 liet 1,15 procent liggen.

    In Brussel was er 1,7 procent verlies voor de Bel20. Dat Carlos Brito moet opstappen als topman van AB InBev werd niet goed onthaald: het aandeel verloor 3,4 procent. Andere grote dalers waren KBC (-2,9%), Aperam (-2,5%) en Galapagos (-2,4%).

  • Aandeel Tesla krijgt opdoffer

    We gaan dieper in op de tuimeling van het aandeel Tesla met analist Nico Inberg in dit artikel!

    ©REUTERS

  • Onze Wall Street-spiegel...

    ... glanst vandaag niet: de Amerikaanse beurzen gaan flink lager. Hier leest u meer.

  • Tesla helemaal in achteruit

    Tesla , toch het aandeel van het jaar (met op een bepaald ogenblik een vervijfvoudiging van de koers sinds 1 januari), krijgt andermaal stevige klappen. De bouwer van elektrische auto’s zakt 18,5 procent.

    Tesla wordt niet alleen meegesleurd door de pandoering van de (hoog geklommen) technologiewaarden, maar heeft ook te lijden onder het nieuws dat GM in de (toekomstige) bouwer van elektrische vrachtwagens Nikola stapt.

  • Nasdaq: correctie of leeglopende zeepbel?

    Is de verkoopgolf in Amerikaanse technologieaandelen een kleine correctie of loopt hier een technologiezeepbel leeg?

    Dat komt u hier te weten!

  • Verkoopgolf gaat verder

    Wie had gehoopt dat na vrijdag het ergste van de verkoopgolf achter de rug zou zijn, komt vandaag bedrogen uit. De Amerikaanse beurzen openen lager. In de hoek waar de klappen vallen, zit wederom de Nasdaq die 3,4 procent daalt. Ook de S&P500 en de Dow Jones ontspringen de dans niet en zakken respectievelijk 2 en 1,3 procent.

  • Update: Galapagos, Argenx en Sofina krijgen zwaarste klappen

    It's ugly out there folks. De Bel20  kleurt nu volledig rood. De index levert 2 procent in naar 3.292 punten. 

    Galapagos  is hekkensluiter en heeft met een verlies van bijna 5 procent moeite om het hoofd boven de psychologisch grens van 100 euro te houden.

    Ook Argenx  bungelt onderaan en levert 3,8 procent in.

    Opnieuw een sof voor Sofina  , dat mee het onderste podium deelt. De holding levert opnieuw 3,4 procent in en zag in een weekje tijd ruim een tiende van zijn beurswaarde wegsmelten. 

    Ageas   kan de schade het meest beperken en trappelt rond het nulpunt. 

  • Dreigende schuldherschikking doet Europcar kelderen

    In Parijs is Europcar Mobility  het zwart schaap. De Franse autoverhuurder dondert 36 procent omlaag naar 0,78 euro, zijn laagste koers ooit.

    Europcar maakte maandagavond bekend gesprekken aan te knopen over een schuldherschikking. De verhuur van wagens is ingestort omdat veel minder gevlogen en gereisd wordt wegens de coronacrisis.

    Het verlieslatende Europcar waarschuwde maandag dat de terugkeer van zijn activiteiten naar het precrisisniveau ‘zeer langzaam’ verloopt. De autoverhuurmaatschappij stuurt aan aan op ‘een duurzame kapitaalstructuur, aangepast aan het omzetniveau’. Anders gezegd: de zware schulden moeten omlaag.

    De schuldonderhandelingen wakkeren de vrees voor een kapitaalverhoging aan, waarbij de schuldeisers in het kapitaal stappen, vertelde een analist aan Reuters. Daarbij denkt hij vooral aan de houders van high-yieldobligaties, die sinds begin dit jaar voor de helft in waarde zijn gedaald.

    Europcar kreeg begin mei al een lening van 220 miljoen euro, voor 90 procent gewaarborgd door de Franse staat, wegens een door zijn referentieaandeelhouder Eurazeo gesteund reddingsplan. Die Franse holding, die 29,9 procent van Europcar in handen heeft, is op zoek naar een overnemer voor zijn belang. Bronnen zeiden in juli aan Reuters dat Eurazeo in september definitieve biedingen wou binnen hebben. Een van de mogelijke gegadigden zou Volkswagen zijn. De Duitse groep was ooit eigenaar van Europcar, maar verkocht het autoverhuurbedrijf in 2006.

    Autoverhuurders zijn sterk afhankelijk van de luchtvaart en zitten dus evenzeer in crisis. ©DB360115887

  • Futures: nieuwe val voor Nasdaq

    De futures voor de Amerikaanse technologiegraadmeter Nasdaq tekenen een verslechtering van de situatie op. Inmiddels lijkt de Nasdaq 3,3 procent lager te openen.

  • General Motors en Nikola sluiten elektrisch pact

    De autobouwer General Motors gaat samenwerken met de producent van elektrische vrachtwagens Nikola . De twee bouwen aan de Nikola Badger, een pick-uptruck die volledige op elektriciteit en waterstofgas rijdt. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt GM een belang van 11 procent in Nikola. Daarvoor zal de jonge automaker 2 miljard dollar in nieuwe aandelen creëren. Nikola ontvangt in ruil dienstverlening van de Amerikaanse autobouwer en krijgt toegang tot de onderdelen van GM. De Nikola Badger moet tegen het eind van 2022 in productie gaan.

    U leest hier meer!

  • Europese beurzen zakken klein procent

    De Europese beurzen waren iets hoger gestart, maar doken al snel in het rood. Op de middag noteert de Euro Stoxx 50 0,9 procent lager. Het zijn vooral de technologiewaarden die druk zetten, maar ook industriële bedrijven verliezen terrein.

    Verschillende elementen doen beleggers naar de zijlijn stappen:

    -        De Amerikaanse futures kleuren rood, waarbij de daling van de Nasdaq lijkt door te zetten.

    -        De dreiging van een harde brexit is weer helemaal terug.

    -        Er zijn nieuwe spanningen tussen de VS en China.

    -        De olieprijs daalt verder. Een vat Brent-olie kost nu 41,38 dollar, 1,5 procent minder dan maandagavond.

  • Techaandelen nog niet door de storm

    De techaandelen lijken nog niet door de storm te zijn. De futures voorspellen alvast een flink lagere opening voor de Nasdaq van -1,9 procent:

  • ING krijgt fanmail van Credit Suisse

    Goed nieuws voor de Nederlandse bank ING , want analist Jon Peace van Credit Suisse verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 7,50 naar 9 euro. De analist doet dat in een analyse van Europese banken in het algemeen, hij is niet positief over de sector als geheel. 'De rentes zullen nog langer laag blijven en Europa gaat meer in de richting van Japan waar bankaandelen goedkoper zijn. We verwachten een significante stijging in de inflatie, maar zonder hogere rentes waardoor dat slecht is voor banken.'

    Peace maakt zich ook zorgen over strengere regulering. 'Die is versoepeld om de kredietstroom richting bedrijven overeind te houden in de pandemie. Maar toezichthouders hebben al gewaarschuwd dat banken de buffers na de crisis weer moeten opbouwen. Dat kan ertoe leiden dat meer kapitaal nodig is in de sector.'

    Lees hier verder!

    ©REUTERS

  • Pond lijdt onder Brexitbombarie

    Het pond zakt naar zijn diepste peil in twee weken en wisselt nu tegen 1,31 dollar.  Het pond moet al enkele weken in het verweer en kreeg maandag extra druk te verwerken nadat premier Boris Johnson had gezegd dat hij er niet voor terugdeinst zonder akkoord weg te stappen van de onderhandelingstafel. Johnson zei onomwonden dat hij enkele elementen uit het scheidingsakkoord wil 'aanpassen' en torpedeert daarmee de finale onderhandelingsronde die vandaag begint. 

    De Europese Unie waarschuwt dat als de Britten delen van het scheidingsakkoord aanpassen, het volledige akkoord op de helling komt te staan. 

    Voor het pond vertaalt zich dat in een nieuwe dip in een zeer getand parcours. 

  • KBCS spijkert koersdoel Hyloris bij: 'on track'

    Hyloris  is vandaag de uitblinker op de Brusselse beurs. De jongste telg op de Brusselse tabellen noteert na twee uur handel met 10 procent winst en beleeft daarmee zijn beste beursdag sinds de start van zijn beurscarrière op 26 juni. De trigger is het nieuws dat Hyloris zijn tweede middel Maxigesic IV (een pijnstiller) in acht Europese landen waaronder België op de markt mag brengen.

    KBC Securities heeft zijn 'waarschijnlijkheid op succesfactor' voor het middel verhoogd van 90 naar een vastberaden 100 procent. Analiste Sandra Cauwenberghs verwacht dat meerdere Europese landen het voorbeeld volgen. Tegen eind dit jaar wil Hyloris ook in de VS een aanvraag voor het middel indienen.

  • Beyond Meat trekt naar China

    De producent van plantaardige hamburgers Beyond Meat trekt naar China. Dat zegt de onderneming in een persbericht. Het bedrijf gaat twee fabrieken bouwen in de buurt van Sjanghai. Volgend jaar zou het eerste kunstvlees geproduceerd worden. Beyond Meat zal biefstukken, varkensvlees en kippenvlees produceren in plantaardige vorm. 

    China is goed voor een kwart van de wereldwijde vraag naar vlees. Een plantaardige vervanger van varkensvlees kan lucratief zijn omdat de prijzen van varkensvlees sinds de varkenspest sterk zijn gestegen. 

    Beyond Meat trekt voorbeurs meer dan 2 procent hoger.

  • 'Solvay is grootste koopje in Europese chemiesector'

    Solvay  krijgt een joekel van een adviesverhoging van Crédit Suisse van 'neutraal' naar 'outperform'. Het koersdoel wordt opgetrokken van 76 naar 90 euro. 'Solvay is het goedkoopste bedrijf in de Europese chemie', zegt analist Chris Counihan. De korting waarmee Solvay noteert ten opzichte van andere chemiebedrijven is opgelopen naar 21 procent, terwijl dat historisch eerder rond 7 procent ligt. 

    'De consensus onderschat waartoe Solvay in staat is via kostenbesparingen en efficiëntie-oefeningen', zegt Counihan. 'We zien een verlaging van de schuldgraad en een bovengemiddeld potentieel voor winstgroei die op haar beurt voor een verbetering van de vrije kasstroom zal zorgen.' 

    Als liefdesverklaring kan dat tellen. Solvay is de sterkste stijger in de Bel20 en trekt 0,81 procent hoger. 

  • Degroof Petercam over Bois Sauvage: 'Interessant voor de lange termijn'

    Bois Sauvage  is gewild na de halfjaarcijfers van maandagavond en gaat bijna 4 procent hoger. Degroof Petercam herhaalt in zijn rapport het houdenadvies met een koersdoel van 378 euro. Analist Kris Kippers wijst op de huidige onderwaardering van 28 procent. 'Het vijfjaarsgemiddelde van de korting ligt op 16 procent. Door de onzekerheid in de chocoladedivisie wegens Covid-19 is het moeilijk ons advies vandaag op te trekken. Maar voor langetermijnaandeelhouders kan de huidige korting potentieel bieden op termijn.'

  • Kepler over AB InBev: 'Een nieuwe CEO verandert niets aan het meest poignante probleem: schuldbeheersing'

    Kepler Cheuvreux gelooft niet veel van wat in Financial Times wordt gesuggereerd: dat AB InBev   voornamelijk op zoek zou gaan naar een externe kandidaat om Carlos Brito te vervangen. 

    'We zien dit als hoogst onwaarschijnlijk wegens de zeer specifieke bedrijfscultuur', zegt het beurshuis dat het meest prangende probleem in herinnering brengt. 'De schuldgraad zal niet zomaar verdwijnen door een nieuwe CEO te benoemen.'

  • ING over AB InBev: 'één baas verliezen is een ongelukje, beide bazen verliezen is onzorgvuldig'

    ING is scherp voor AB InBev   in zijn ochtendrapport. Dat Carlos Brito zo snel na financieel directeur Felipe Dutra (die in april naar de uitgang werd verwezen) moet vertrekken, is een veeg teken.

    'Brito en Dutra waren een dubbelact en de vleesgeworden belichaming van het bedrijf', zegt analist Reginald Watson. Het nieuwe management zal de investeerdersappetijt moeten aanwakkeren, maar dat proces zal tijd vergen', klinkt het. Daardoor is het opwaarts potentieel van het aandeel beperkt, zegt Watson die een houdadvies met koersdoel van 54,9 euro hanteert. 

    Brito en Dutra waren een dubbelact en de vleesgeworden belichaming van het bedrijf.
    Reginald Watson
    Analist ING

    Watson ziet geen verandering komen in de Braziliaanse heerschappij bij de bierreus. Net als Dutra, die werd vervangen door de Braziliaans-Duitse Fernando Tennenbaum, zal Brito allicht door een Braziliaan opgevolgd worden. De kandidaat die intern wordt genoemd, Michel Doukeris, heeft de Braziliaanse nationaliteit. 

  • ING over stopzetting Collishop: 'Positief voor het aandeel'

    ING-analist Hans D'Haese  noemt de stopzetting van Collishop door Colruyt een positieve zaak voor het aandeel. 'Collishop was verlieslatend. Daarnaast moet je in e-commerce ofwel een specialist zijn ofwel een platform. Collishop was geen van beide.'

    D'Haese verwacht dat de consensusvoorspellingen voor de operationele winstmarge in het boekjaar 2021/2022 licht toenemen door de beslissing.

  • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

    De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met 0,1 procent winst.

    Ease2Pay  wint 3 procent na halfjaarcijfers (post 8u30).

    EasyJet  verliest 5,6 procent na de bekendmaking van een capaciteitsknip.

    Royal Mail  wint bijna 3 procent na een trading update.

    Autoverhuurder Europcar  tuimelt 12 procent na gesprekken over een schuldherschikking. Holding Eurazeo , die al lang probeert zijn belang in Europcar te verkopen, verliest 0,7 procent. Europcar is goed voor 2 procent van de intrinsieke waarde van Eurazeo.

  • Brussel opent positief | AB InBev | Bois Sauvage | Colruyt

    De Bel20   opent met een winst van 0,3 procent op 3.359 punten.

    AB InBev  wint 0,3 procent na de exitgeructen over topman Carlos Brito.

    Bois Sauvage   wint 1,5 procent na resultaten waarin vooral de chocoladebelangen leden onder covid. 

    Colruyt   veliest 0,1 na de 'Colli-stop'.

    Hyloris   wint 3 procent nadat het markttoelating krijgt in acht Europese landen voor zijn verbeterde versie van de pijnstiller Maxigesic.  

  • Hyloris mag tweede product op de markt brengen in Europa

    Hyloris  kende maandag nog eens een goede beursdag met een winst van ruim 5 procent. Nabeurs kwam er ander positief nieuws. Het Luikse farmabedrijf heeft de goedkeuring gekregen om een tweede product op de Europese markt te brengen. Dat wordt omschreven als een combinatie van paracetamol en ibuprofen in een intraveneuze vorm. Maxigesic IV is een pijnstillend middel. Vermoedelijk wordt het begin volgend jaar in acht Europese landen gelanceerd, waaronder België.

    Het eerste goedgekeurde product van Hyloris is solatol IV (tegen hartkloppingen).

    Lees hier meer.

  • Duitse export groeit sterker dan verwacht

    De Duitse export steeg in juli met 4,7 procent tegenover juni. Dat is beter dan verwacht (+3,3%). De import steeg met amper 1,1 procent. Bijgevolg schiet het Duitse handelsoverschot naar 19,2 miljard euro in juli, tegenover 15,6 miljard euro in juni.

    Zowel de export als de import ligt 10 procent onder het niveau van juli 2019.

  • Ease2pay ziet omzet dalen maar beperkt verlies

    Ease2pay  heeft in de eerste helft van dit jaar een kleiner verlies geleden dan een jaar eerder. De Nederlandse specialist in betaalapps om te parkeren en te tanken kwam dinsdagochtend met cijfers. Het nettoverlies kwam uit 410.000 euro tegen een min van 521.000 euro in de eerste helft van 2019. Het bedrijfsresultaat bedroeg min 309.000 euro. De omzet zakte naar 84.000 euro van 91.000 euro in de eerste helft van vorig jaar.

    Met de uitbraak van het coronavirus midden maart is het autogebruik in heel Nederland sterk afgenomen. Door de geleidelijke versoepeling van de lockdown steeg in de zomer het aantal parkeer- en tanktransacties op het Ease2pay-platform weer.

  • 'Borsa Italiana te koop voor 3,5 miljard euro'

    De London Stock Exchange zet Borsa Italiana te koop tegen 3,3 à 3,7 miljard euro. Dat schrijft de Italiaanse zakenkrant MF Milano Finanza. Tegen vrijdag moeten alle biedingen binnen zijn. De Borsa Italiana omvat zowel de beurs van Milaan, het BTP obligatieplatform als het Elite platform voor het verhandelen van niet-genoteerde kmo's.

    De drie voornaamste bieders zijn SIX Swiss Exchange, Deutsche Börse en Euronext.

  • Vraag over de markten? Stel ze aan Serge Mampaey

    Straks om 12 uur kunt u chatten met marktenredacteur Serge Mampaey. Vragen stellen kan hier al.

  • Alphabet blaast grote vastgoeddeal in Dublin op

    Alphabet, de eigenaar van Google, blaast de plannen op om in Dublin een kantoor te huren voor 2.000 werknemers. Het plan was om 18.766 vierkante meter te huren in Sorting Office ten zuiden van de Ierse hoofdstad.

    Alphabet geeft geen reden op, maar door de uitbraak van het coronavirus en het massale thuiswerken zijn er grote zorgen over de toekomstige vraag naar kantoorvastgoed.

  • Europese beurzen op weg naar hogere opening

    De EuroStoxx50 opent straks 0,3 procent hoger, voorspellen de futures.

  • De slak in Slack

    Straks opent Slack  de boeken in New York. De specialist in zakelijk chatverkeer heeft net als veel andere technologieaandelen geprofiteerd van de coronapandemie. Toch noteert het nog altijd 30 procent onder zijn IPO-prijs.

  • Signify claimt CO2-neutraliteit

    Het verlichtingsbedrijf Signify , het vroegere Philips Lightning, claimt dat het voor alle activiteiten van het bedrijf wereldwijd CO2-neutraliteit heeft bereikt. Ook gebruikt de onderneming overal hernieuwbare energie. De emissiereducties worden bereikt door middel van een koolstofcompensatieprogramma met projecten die gericht zijn op het welzijn van lokale gemeenschappen.

    'Dat is een mijlpaal en een kans om onze duurzame investeringen op te schroeven', aldus topman Eric Rondolat. Het bedrijf wil voor eind 2021 onder meer komaf maken met alle plastic verpakking. 

  • Bois Sauvage teert in op chocolade

    Compagnie du Bois Sauvage   kwam maandagavond met halfjaarcijfers. De holding had vooral last van de coronacrisis via haar chocoladebelangen. Bois Sauvage is volledig eigenaar van de befaamde pralinefabrikant Neuhaus en heeft ook de chocolatier Jeff de Bruges voor 66 procent in handen. De omzet van de chocoladeactiviteiten, gebundeld in United Belgian Chocolate Makers (UBCM), daalde met 33,5 miljoen euro.

    Lees hier ons artikel. 

  • VGP zakt onder kennisgevingsdrempel

    Na de private plaatsing van vorige woensdag, bezit VGP   nog minder dan 3 procent van zijn eigen aandelen en bijbehorende stemrechten en zakt het onder de laagste kennisgevingdrempel. Dat laat de logistiek vastgoedvennootschap weten in een transparantiekennisgeving. CEO en oprichter Jan Van Geet is de grootste aandeelhouder met zowat 34 procent van de aandelen. 

    VGP haalde op 2 september 109 miljoen euro op met de plaatsing van bestaande aandelen. Het gaf daarbij een korting van 4 procent. 

  • Colruyt stopt met Collishop

    Colruyt  trekt op 9 november de stekker uit de website van Collishop, een webwinkel met een ruim aanbod van non-food, dat klanten afhalen in Colruyt-winkels. 'In het huidige concurrentiële landschap is specialisatie vereist in online non-foodverkopen', klinkt het in een mededeling

    Colruyt ziet 'een gelimiteerde impact' op het nettoresultaat dit jaar. De onlineverkoop maakt bij Colruyt 5 procent van de omzet uit. 

  • AB InBev werkt aan exit Brito

    Niet alleen de brexit, ook een Brito-exit beroert de gemoederen. AB InBev  is op zoek naar een opvolger voor Carlos Brito. Dat schrijft Financial Times. De bierreus weigert commentaar. Intern zou de naam van Michel Doukeris rondgaan, die de Noord-Amerikaanse tak van de bierreus leidt.

    Een portret van Brito 'als genadeloze cost cutter met te weinig bier in de genen' leest u hier

  • Brexit's back, alright

    Goedemorgen. Jawel, het is wel degelijk 2020. U had bij het ontwaken kunnen denken dat u terug in te tijd was gebombardeerd. De krantenkoppen focussen weer volop op brexit. De Britse premier Boris Johnson dreigt ermee van de onderhandelingen weg te lopen waardoor een niet-onderhandeld vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie weer op het voorplan treedt.

    Het pond verliest verder terrein en kent zijn langste verliesreeks sinds juni. De deadline voor een brexitdeal ligt op 15 oktober.

    Ook de handelsoorlog is terug van weggeweest. President Trump opperde het idee de volledige handelsbanden met China te verbreken en zei dat 'de VS daarbij geen geld zouden verliezen'.  

    Beleggers - die in 2020 wel andere katjes te geselen hebben - blijven voorlopig cool. De beurzen noteren in Azië overwegend met winst. Alleen China is gealarmeerd door de gespierde taal van Trump en noteert met 1 procent verlies. De Europese futures hinten dan weer op een hogere opening in Europa.

    De Brexit en de handelsoorlog treden op het voorplan maar slaan beleggers nog niet uit hun lood. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud