1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen sputteren door handelszorgen

Na zes weken raakt de eindejaarsrally in ademnood. Beleggers stellen vraagtekens bij het lang verhoopte Chinees-Amerikaanse handelsakkoord. De Europese beurzen sloten licht lager. In Brussel koerste Tessenderlo hoger dankzij een optimistischer outlook.
 • Graag tot morgen!

  Wij zetten een punt achter ons blogwerk voor vandaag. Morgen vanaf 7 uur zijn we weer van de partij, onder meer met kwartaalupdates van CFE, Ackermans & van Haaren en VGP.

  De agenda ziet er als volgt uit:

  VRIJDAG 22 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • ECB-voorzitster Christine Lagarde houdt toespraak op bankenconferentie , 09.30 uur

  Eurozone:

  • PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) november , 10.00 uur

  Japan:

  • Inflatie oktober, 00.30 uur

  Verenigde Staten:

  • PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) november, 15.45 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) november, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • TINC: inschrijving op kapitaalverhoging. 3 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 12,40 euro. Tot 2 december.
  • VGP: inschrijving op obligatie met 1,69 procent nettorendement en vervaldag april 2023. Tot 26 november, behoudens vervroegde afsluiting.
  • CFE: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 07.00 uur
  • Ackermans & van Haaren: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 07.00 uur
  • VGP: trading update derde kwartaal, 07.00 uur
  • Ascencio: jaarresultaten 2018/2019, 17.45 uur

  Nederland:

  • Prosus: resultaten eerste halfjaar 2019/2020
 • Europese beurzen sluiten licht lager

  De Euro Stoxx 50 stond 0,1 procent in de min bij de slotbel, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 verloor 0,4 procent.

  Met een verlies van 0,6 procent tot 3.873,93 punten voor de Bel20 behoorde Euronext Brussel tot de zwakkere broertjes in Europa.

  Zwaargewichten AB InBev (-0,4%), ING (-0,4%) en KBC (-0,6%) lieten matige verliezen optekenen. Liefst zes Bel20’ers zakten echter meer dan een procent: Ageas, Barco, WDP, Colruyt, Aperam en Argenx.

  Tessenderlo schoot 7,8 procent hoger dankzij zijn verhoogde winstprognose.

 • Amerikaanse woningmarkt goed op dreef

  De verkoop van bestaande woningen in de VS is in oktober met 1,9 procent gestegen tegenover de maand september tot 5,46 miljoen contracten op jaarbasis. Dat maakte de National Association of Realtors donderdag bekend. Economen hadden volgens Bloomberg nog een iets sterker cijfer verwacht van 5,49 woningverkopen.

  De mediaan van de verkoopprijzen bedroeg 270.900 dollar in oktober, wat 6,2 procent hoger is dan een jaar eerder.

 • PayPal laat oog vallen op Honey Science

  De Amerikaanse specialist in online betalingen PayPal doet zijn grootste overname ooit. Hij legt ongeveer 4 miljard dollar op tafel voor Honey Science, een e-commerce-bedrijf dat kortingsbonnen en promotiecodes voor online aankopen aanbiedt.

  De meningen van analisten over de deal lopen uiteen. Sommigen prijzen de strategische visie en het groeipotentieel, anderen vinden de prijs te hoog en vragen zich af of Honey Science wel de best mogelijke deal was voor PayPal.

 • Tiffany in trek

  Tiffany & Co is een van de beter presterende aandelen in New York. De in 1837 opgerichte Amerikaanse juwelier wint circa 2,5 procent. 

  De Franse luxewarengroep LVMH heeft haar bod op Tiffany verhoogd van 120 tot 130 dollar en krijgt nu toegang tot Tiffany’s boekhouding. Het blijft echter onzeker of er een deal uit de bus zal komen. Eerder deze maand verwierp Tiffany het eerste bod van LVMH, dat te laag werd bevonden.

 • Weinig beweging in New York

  Wall Street kent zoals verwacht een vlakke tot licht lagere opening. De Dow Jones en de S&P500 zakken na drie minuten handel allebei 0,1 procent.

  Een opvallende stijger is Charles Schwab . De grootste discounter onder de Amerikaanse beursmakelaars zou dicht bij een overname staan van TD Ameritrade Holding (zie post 11.50 uur).

 • Naar vlakke opening Wall Street

  De futures op de toonaangevende Amerikaanse indexen noteren stabiel. Eerder stonden ze mooi positief, als reactie op een bericht in de South China Morning Post. De krant schreef dat de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen die normaal op 15 december zullen ingaan, mogelijk worden uitgesteld, ook als er tegen dan geen handelsdeal is ondertekend.

 • Consumentenvertrouwen stijgt tweede maand op rij

  De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is in november gestegen naar -6 punten, tegenover -8 punten in oktober. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

  Het vertrouwen van de consumenten nam toe omdat ze minder bang zijn voor een stijging van de werkloosheid. De consumenten werden ook optimistischer over hun spaarverwachtingen en de algemene economische vooruitzichten. De beoordeling van de eigen financiële situatie bleef stabiel.

 • ECB-bestuurders roepen op tot eenheid bij afscheid Draghi

  Tijdens de laatste bestuursvergadering die werd geleid door Mario Draghi hebben verscheidene bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) een oproep gedaan om in het openbaar discreter te zijn over meningsverschillen. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van 23 en 24 oktober.

  De bestuurders wilden blijkbaar de plooien gladstrijken na de tumultueuze vergadering van 12 september. Na die vergadering lekte uit dat een derde van de bestuurders tegen de hervatting van de obligatieaankopen had gestemd. De Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot publiceerde zelfs een persbericht om zijn ongenoegen kenbaar te maken.

 • Tiffany's klimt 4 procent in voorbeurshandel

  We hebben geen bevestiging gekregen over een verhoging van het bod van het Franse luxeconcern LVMH op de Amerikaanse juweliersketen Tiffany's (zie post 8 uur). LVMH bood in eerste instantie 14,5 miljard dollar (120 dollar per aandeel). Dat bod zou verhoogd zijn naar 16 miljard dollar (130 dollar per aandeel), melden anonieme bronnen in de media. Door die verhoging zou LVMH toegang hebben gekregen tot de boekhouding van Tiffany’s.

  Tiffany's klimt 4 procent hoger in de Amerikaanse voorbeurshandel. LVMH verliest 1,2 procent in Parijs.

 • Beurzen dringen verlies wat terug

  Nu de futures een stabiele tot licht hogere opening voor Wall Street suggereren, dringen ook de Europese beurzen hun verliezen terug. De Bel20  noteert nog 0,8 procent in het rood, de Euro Stoxx50  nog 0,3 procent.  

 • Charles Schwab en TD Ameritrade denken aan fusie

  De Amerikaanse onlinebroker Charles Schwab  kondigt mogelijk vandaag een overname aan van de sectorgenoot TD Ameritrade . Dat meldt CNBC. De sector kreunt onder de opmars van de gratis beursapp Robinhood. Dat heeft ertoe geleid dat ook de gewone brokers hun vergoedingen voor aandelenhandel op nul hebben gezet. Door te fuseren kunnen de brokers de kosten drukken. 

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen! Met focus op het globale beursklimaat, Gimv en Tessenderlo. 

 • UBS: 'Steeds meer klanten moeten rente betalen op spaargeld'

  CEO Sergio Ermotti van UBS, 's werelds grootste wealthmanager, zegt in een gesprek met het persbureau Bloomberg dat steeds meer klanten rente zullen moeten betalen op hun spaargeld. Hij maakt daarbij duidelijk dat het om de grote klanten gaat, zonder een vermogensgrens te noemen. 'De kleinere klanten - in personal banking - moeten geen rente betalen.'

 • OESO verlaagt groeiprognose wereldeconomie in 2020

  De OESO heeft de wereldwijde groeiprognose voor 2020 verlaagd tot 2,9 procent, tegenover een eerdere voorspelling van 3 procent in september. Voor 2021 verwacht de denktank een licht herstel tot 3 procent. 

 • Belegger schrikt van schuldexplosie bij Johnson Matthey

  Naast Royal Mail valt op de Londense beurs ook Johnson Matthey  in negatieve zin op. De belangrijkste rivaal van Umicore in autokatalysatoren incaseert na het halfjaarrapport een klap van 6 procent. De winst kwam perfect in lijn met de verwachtingen uit, maar beleggers schrikken zich een hoedje van de grote uitstroom van cash en de zwaar oplopende schulden.

  Met 1,49 miljard pond liggen de schulden liefst 60 procent hoger dan de consensus, stipt het beurshuis UBS aan. Een signaal dat de alternatieve technologie die de Britten hopen uit te werken voor batterijmaterialen (eLNO) goed twee jaar na de enthousiaste aankondiging vooral handenvol geld kost, tot nog toe zonder veel tastbare resultaten. 

 • Française des Jeux schiet hoger op eerste beursdag

  Frankrijk brengt vandaag zijn nationale loterij La Française des Jeux (FDJ) naar de beurs.  De Franse overheid verkocht de helft van de aandelen waardoor haar belang zakte van 72 naar 20 procent. Het aandeel kwam tegen 19,90 euro naar de beurs, helemaal aan de bovenkant van de prijsvork. Toch schiet het aandeel 15 procent hoger tot boven 22 euro. 

  Een succes dus. 

 • A royal mess bij Royal Mail

  Seizoen 3 van de Netflix-hitserie 'The Crown' begint met koningin Elizabeth die onder het nerveuze oog van de Postmaster General kritisch haar beeltenis op de nieuwe postzegel bekijkt.

  De aftrap van het derde seizoen van 'The Crown': een postzegel

  Royal Mail is nog altijd koninklijk in naam, maar op de beurs is de prestatie minder royaal: de Britse postbode  tuimelt deze ochtend 16 procent naar 194 pence.

  De reden? De halfjaarcijfers die de Britse postgroep - ook eigenaar van de pakjesbezorger GLS - voorbeurs uitstuurde. CEO Rico Back erkent daarin dat de 'transformatie' (lees: het kostenbesparingsplan) achter op schema zit. Royal Mail moet zwaar investeren om in een krappe arbeidsmarkt voldoende gemotiveerd personeel te vinden en zo ook - via brieven en pakjes die op tijd geleverd worden - de klanten tevreden proberen te houden. Maar koken kost geld: in de periode 2020-2021 draait de postbedeling op de Britse thuismarkt in het beste geval break-even. 

  ©rv

 • Stevig verlies voor Europese beurzen

  Een update: pessimisme over de Chinees-Amerikaanse handelsbesprekingen duwt de beurzen stevig in het rood, in contrast met de beursrally van de voorbije zes weken. De Bel20  koerst onder aanvoering van de zwaargewichten uit de banksector 1,2 procent lager op 3.849 punten, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - is er 0,7 procent verlies tot 3.656 punten. 

  ©REUTERS

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Michaël Trabbia

  Straks verwachten we CEO Michaël Trabbia van Orange Belgium  op de redactie voor een nieuwe aflevering van CEO Talks. De chat begint  om 12 uur, maar u kunt hier al een vraag achterlaten. 

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  ThyssenKrupp tuimelt 8 procent na de schrapping van het dividend (post 7u21).

  Royal Mail  gaat 11 procent onderuit na halfjaarcijfers.

  Ook de halfjaarcijfers van Johnson Matthey , een rivaal van Umicore, worden niet gesmaakt: -2,6 procent. 

  LVMH  verliest 0,6 procent na berichten over een verhoging van het bod op Tiffany (post 8u00).

  En in het aandeel Euronext  heeft een flashcrash plaatsgevonden: het aandeel opende liefst 8 procent lager, en noteert nu nog met een verlies van 0,7 procent in lijn met de markten. 

 • Beurzen openen lager - Tessenderlo stijgt

  De Bel20  opent met een verlies van 0,7 procent, tegenover een verlies van een halve procent voor de Europese beurzen. 

  Tessenderlo  opent 2,5 procent hoger na een verhoging van de winstprognose

  Zustergroep Picanol houdt bij een winst van 0,3 procent na een bevestiging van de jaarprognose (post 8u26).

  Umicore  lukt in een winstje van 0,3 procent na een koopadvies van Goldman Sachs (post 7u30).

  Befimmo  verliest 0,3 procent na de bekendmaking van een project in Luik (post 8u10).

  TINC  verliest 4 procent als logisch gevolg van het knippen van het inschrijvingsrecht op nieuwe aandelen (post 7u41).

  Gimv  verliest 1,3 procent na de publicatie van de halfjaarcijfers (post 7u28).

 • FSMA insidermeldingen: Familie Lambiliotte verkoopt Hamon

  De familie Lambiliotte, die vroeger de controle had over Hamon , heeft in september 490.000 aandelen van de producent van koeltorens verkocht. Dat leverde het vehikel Sopal 111.425 euro op. De melding is nu pas verschenen op de FSMA-website. De verkoopprijs per aandeel lag op 0,23 euro per aandeel, wat overeen komt met 2,53 euro rekening houdend met de 1-voor-11-split die Hamon sindsdien heeft uitgeoefend. Gisteren sloot Hamon af op 1,87 euro. 

 • BMW bestelt voor 10 miljard batterijcellen

  Het is een duizelingwekkend cijfer: BMW  plaatst een order van meer dan 10 miljard euro voor de levering van batterijcellen voor elektrische auto's over het komend decennium. Daarom wil de Duitse autobouwer ongetwijfeld zijn elektrische ambities in de verf zetten, maar het is potentieel ook goed nieuws voor Umicore .

  BMW verhoogt niet alleen het order bij de Chinese batterijfabrikant CATL van 4 naar 7,3 miljard euro, maar plaatst ook een nieuw langetermijnorder bij het Zuid-Koreaanse Samsung SDI voor 2,9 miljard euro. En deze laatste sloot vorige maand op zijn beurt een langetermijncontract met de Belgische materialengroep voor de levering van kathodematerialen. Voor Umicore het tweede grote contract op korte termijn, na de deal met LG Chem. Twee deals die bij beleggers in belangrijke mate de vrees voor overcapaciteit in batterijmaterialen temperden. Die vrees leefde op na de winstwaarschuwing die CEO Marc Grynberg dit voorjaar uitstuurde. 

 • Europese beurzen stevenen af op verlies

  De Euro Stoxx 50 opent met een verlies van een half procent, voorspellen de futures. 

 • ... maar volstaat niet om lagere winst bij Picanol te counteren

  Ondanks de steviger winstprognose (en dus grotere winstbijdrage) bij Tessenderlo, blijft aandeelhouder Picanol  bij zijn prognose voor een lagere brutobedrijfswinst (ebitda) in 2019. De weefgetouwenfabrikant recycleert al jaren zijn cashflow in de aankoop van stukken van Tessenderlo. Pro memorie: over boekjaar 2018 rapporteerde Picanol een stevige 111 miljoen ebitda.

 • Tessenderlo verhoogt winstprognose ...

  Tessenderlo  rekent voor heel 2019 op een brutobedrijfswinst (ebitda) van 270 miljoen euro, inclusief 50 miljoen winstbijdrage van de T-Power energiecentrale en de 25 miljoen extra uit de toepassing van de IFRS16-boekhoudnormen voor leasecontracten

  Dat is een duidelijke stijging tegenover de 178 miljoen over boekjaar 2018. Tot nog toe hield de chemiegroep het eerder vaag bij een 'stijging' tegenover 2018. De beurskoers van Tessenderlo staat al een tijdje onder druk,  wat grootaandeelhouder en CEO Luc Tack de kans gaf via geregelde bulkinkopen op de beurs zijn greep nog te versterken

 • Befimmo en Matexi ontwikkelen ecowijk in Luik

  Befimmo  gaat samen met Matexi een zogenaamde ecowijk op van 35.000 vierkante meter naast het station Luik-Guillemins. 'Paradis Express' wordt een mix van woongelegenheden, kantoren, een crèche, horeca en buurtwinkels. De oplevering van de eerste gebouwen is voorzien in de loop van 2021.

  Matexi neemt de appartementen en studio's voor zijn rekening, Befimmo zal twee kantoorgebouwen ontwikkelen met een totale oppervlakte van 21.000 vierkante meter. Er is voor 6.700 vierkante meter al een huurovereenkomst getekend met de Waalse overheid. 

 • Meer inzage in cijfers van Balta? Vind het in het obligatiehoekje van de website

  Op 6 november gaf tapijtboer Balta  tijdens een trading update meer info over de omzet en de ebitda in het derde kwartaal. Enkele dagen later publiceerde Balta veel meer info in een hoekje van de website dat bestemd is voor de obligatiehouders, hier. Zo leren we dat Balta in het derde kwartaal een nettoverlies slikte van 69.000 euro. 

 • 'LVMH verhoogt bod op Tiffany'

  De Franse luxegroep LVMH  heeft zijn bod op de Amerikaanse juwelengroep Tiffany  verhoogd, waardoor beide fusiegesprekken hebben aangeknoopt. Dat melden bronnen aan Bloomberg. LVMH zou bereid zijn om 130 dollar per aandeel neer te tellen. Volgens dezelfde bronnen is nog geen beslissing genomen en kan de deal nog afspringen. 

  In oktober bood LVMH 120 dollar per aandeel aan. De Amerikanen maakten toen al duidelijk dat dat bod te laag was. 

 • TINC knipt inschrijvingsrecht kapitaalverhoging

  Vanaf vandaag kunnen de bestaande aandeelhouders van TINC  inschrijven op de kapitaalverhoging van 112,7 miljoen euro. Het aandeel noteert vandaag zonder coupon nr 11, die recht geeft om in te tekenen. Met drie rechten koop je één nieuw aandeel tegen 12,4 euro. Inschrijven kan tot en met 2 december om 16 uur, al kan uw broker de inschrijvingen vroeger afsluiten.

  Het beursblad De Belegger raadt aan om in te tekenen, maar waarschuwt tegelijk dat het gewicht van één aandeel in een portefeuille niet te hoog mag oplopen. Het is tenslotte de derde kapitaalronde van TINC sinds de beursgang in 2015. 

 • Goldman Sachs geeft enthousiast koopadvies voor Umicore

  Analiste Georgina Iwamoto start de opvolging van Umicore  met een koopadvies en een koersdoel van 51 euro. Dat is het hoogste koersdoel van de 23 analisten die Umicore opvolgen, leren gegevens van Bloomberg. 

 • Gimv ziet oorlogskas aandikken tot 426 miljoen

  Daar zijn de halfjaarcijfers van Gimv : het opmerkelijkste is de sterke stijging van de oorlogskas, tot 426 miljoen euro. Eind juni haalde de tot dan toe schuldenvrije investeringsmaatschapij immers via de uitgifte van langlopende schulden tegen bodemtarieven een kwart miljard euro op

  Over de eerste jaarhelft tot 30 september realiseerde Gimv 51,4 miljoen euro of 2,02 euro per aandeel nettowinst. Dat is iets minder dan het dividend van bruto 2,50 euro per aandeel dat in juli naar de aandeelhouders vloeide. Het gevolg is dat het eigen vermogen licht is afgenomen, van 52 naar 51,4 euro per aandeel. 

  Bij de huidige beurskoers noteert het aandeel dus tegen een premie van 7 procent. 

 • ThyssenKrupp schrapt dividend

  Het staalconcern ThyssenKrupp  gaat op de algemene vergadering van januari een opschorting van het dividend aan de aandeelhouders voorleggen. De beslissing volgt op oplopende verliezen en stijgende schulden over het boekjaar dat eind september eindigde. 

  Onze afdelingen presteren niet naar behoren.
  Martina Merz
  CEO ThyssenKrupp

  ThyssenKrupp voorziet voor het boekjaar 2019/2020 een brutobedrijfswinst (ebitda) dat vergelijkbaar is met de 802 miljoen euro van het afgelopen boekjaar. Herstructureringskosten zullen het nettoresultaat echter diep in het rood duwen. 

  Het concern wil het tij keren - en de balans herstellen - door de verkoop van de gegeerde liftendivisie. De groep heeft al biedingen ontvangen van strategische en financiële investeerders, maar een beursgang is evenmin uitgesloten. 

 • Laesinvest haalt vlotjes 100 miljoen op

  Leasinvest  heeft met de uitgifte van langlopende obligaties vlotjes tegen bodemrentes 100 miljoen euro opgehaald. Met dank aan het ultrasoepele beleid van de Europese Centrale Bank zitten de financieringskosten van de vastgoedbeheerder al jaren in sterk dalende lijn, wat mee de beurskoers tot recordhoogte heeft opgedreven

  Ook andere bedrijven halen nog snel geld op voor de eindejaarsbreak: VGP met obligaties, TINC met een kapitaalronde. Beide mikken in tegenstelling tot Leasinvest op de kleine spaarder. 

 • JP Tanghe, de man die investor relations op de kaart zette

  Droevig nieuws: Jean-Pierre Tanghe, die bij Barco het vak 'investor relations' professionaliseerde en op de kaart zette, is niet meer. Lees hier ons in memoriam over 'JP'. 

 • Een spiekbriefje voor Gimv straks

  De essentie van het halfjaarrapport straks klokslag zeven: hierzo!

 • Aziatische beurzen koersen lager

  Goedemorgen! Wegebbende hoop op een snelle en belangrijke doorbraak in de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten speelt de Aziatische beurzen parten. De Japanse en Chinese beurzen noteren zo'n half procent lager, Hong Kong verliest 1,5 procent. 

  Dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich achter de anti-regeringsbetogers in Hong Kong schaarde, lijkt niet meteen bevordelijk om een deal te bespoedigen. 15 december is een belangrijke datum: dan gaat zonder akkoord aan beide kanten een nieuw rondje tarieven in, met bijgevolg verdere escalatie van de handelsoorlog. En met een Amerikaans verkiezingsjaar in aantocht lijkt een compromis dan moeilijker dan ooit. 

  In China kleurden de koersenborden groen, de kleur van een koersdaling in het Verre Oosten ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud