1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen stevig in het groen

Beleggers bleven inzetten op een stevig economisch herstel in de tweede jaarhelft, nu zowel Frankfurt als Berlijn extra stimulus prepareren. Ook op Wall Street gingen de beurzen hoger, maar de stijging was daar minder uitgesproken door de sociale onrust in de VS.
 • Tot morgen!

  Wij houden het hier voor gezien. Hier leest u nog het overzicht van de Brusselse beursdag en hier die van Wall Street. Hieronder vindt u de agenda voor morgen. Fijne avond!

  WOENSDAG 03 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Werkloosheid mei, 09.55 uur

  Eurozone:

  PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) mei , 10.00 uur

  Werkloosheid april, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid privésector (cijfers sociaal secretariaat ADP) mei, 14.15 uur

  Fabrieksbestellingen april, 16.00 uur

  ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) mei, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Coil: algemene vergadering

  AB InBev: gewone en buitengewone algemene vergadering, 14.00 uur

 • Belfius, Roularta en Rossel bundelen krachten

  De staatsbank Belfius wordt net als de mediagroepen Roularta en Rossel referentieaandeelhouder van de residentiële vastgoedspeler Immovlan, dat tot nu toe een 50/50 joint venture was tussen Roularta en Rossel. 'Deze participatie kadert in een strategische samenwerkingsovereenkomst tussen Belfius en Immovlan, waarbij zij hun digitale expertise combineren en hun service-aanbod inzake residentieel vastgoed verder diversifiëren. Samen bundelen de drie Belgische aandeelhouders hun krachten om van Immovlan het digitaal referentievastgoedplatform op de Belgische markt te maken', klinkt het bij Roularta. 

 • Kinepolis start terug op

  Bioscoopuitbater Kinepolis laat zojuist weten dat het zijn bioscopen in een aantal landen weer mag herstarten. Gisteren opende het in Nederland weer 18 bioscopen, waarbij de maximumbezetting in juni beperkt blijft tot 30 personen per zaal. Nederland gaat dat aantal vanaf 1 juli herzien. 

  In Spanje gaat de eerste bioscoop in Valencia open op 5 juni en in Zwitserland, Luxemburg en Frankrijk zal Kinepolis zijn bioscopen vanaf respectievelijk 6, 17 en 22 juni openen. 'In een aantal landen geldt een maximumbezetting van 50 procent', klinkt het bij de bioscoopgroep. 

  Voorts verwacht het bedrijf ook van de Belgische overheid eerstdaags een beslissingen omtrent de heropening van de Belgische biocoopcomplexen. Kinepolis verwacht verder dat ook zijn Noord-Amerikaanse bioscopen in de loop van de maand juni opnieuw kunnen openen. 

 • Belgische autoverkoop verbetert sterk in mei

  In mei werden in ons land 34.752 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 32 procent minder dan een jaar eerder. Toch is het cijfer voor mei een forse verbetering tegenover de maand april, toen de Belgische automarkt met 90 procent kelderde.

  Over de eerste vijf maanden ligt de autoverkoop nu 35,7 procent achter op 2019. De beroepsfederatie Febiac verwacht dat die trend zal doorzetten en rekent voor het hele jaar op een daling van ongeveer 35 procent.

  De best verkochte merken tot dusver zijn Volkswagen, BMW, Peugeot, Mercedes, Renault en Audi. Premiummerken lijken in de coronacrisis dus relatief goed stand te houden.

   D’Ieteren , de invoerder van de merken van de Volkswagen-groep, zit over de eerste vijf maanden aan een marktaandeel van 21,9 procent tegen 21,3 procent een jaar eerder.

 • Bel20 sluit met flinke plus

  De sterindex sloot met een winst van 1,6 procent op 3.320 punten. De winnaars zijn Solvay , Barco en Ageas . De losers zijn Colruyt , Galapagos en UCB .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 2,4 procent hoger.

 • ECB koopt abnormaal veel Italiaanse obligaties

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft van half maart tot eind mei met haar nieuwe aankoopprogramma PEPP voor 37,4 miljard euro Italiaanse staatsobligaties gekocht. Dat is zowat 8 miljard meer dan de officiële verdeelsleutel voorschrijft. De hoger dan normale aankoop van Italiaans papier heeft als doel de relatief hoge Italiaanse langetermijnrente te drukken.

  De aankoop van staatsobligaties per land is in principe evenredig met de participatie van elke nationale centrale bank in het kapitaal van de ECB. Frankfurt zegt dat het tijdelijk van de verdeelsleutel kan afwijken. De ECB kocht voor 23,6 miljard Frans overheidspapier en dat is minder dan de spelregels voorschrijven. De aankoop van Belgische staatsobligaties (6,5 miljard) stemde ongeveer overeen met de normale verdeelsleutel.

  De ECB heeft al enkele jaren een ander aankoopprogramma (PSPP). Dat programma is minder flexibel, maar ook die aankopen verschilden de jongste maanden van de officiële verdeelsleutel.

 • Wall Street vatten we samen...

  ... in dit artikel!

  ©AFP

 • Wapenaandelen gaan hard

  De sociale onrust (zie post ) in de VS is goed voor Amerikaanse wapenbedrijven. Zo schiet American Outdoor Brands 13,5 procent hoger en knalt Sturm Ruger 6 procent hoger. Beleggers verwachten dat de onrust Amerikanen naar de wapenwinkels zal leiden, zodat ze hun gezin kunnen verdedigen tegen mogelijk gespuis in de straten. 

  Het is overigens een goed jaar voor de wapenfabrikanten, want zowel American Outdoor als Sturm Ruger staan dit jaar al op een winst van meer dan 50 procent. Een groot deel van die winst is te danken aan het coronavirus. De vraag naar wapens is sinds de opkomst van het virus en de quarantainemaatregelen sterk gestegen. Amerikanen wilden zichzelf verdedigen te midden van de maatregelen en de dreigende tekorten van voedsel en toiletpapier. 

 • Oliewaarden doen het goed

  De oliesector doet het goed op Wall Street dankzij de opwaartse beweging in de olieprijs. De prijs voor een vat Amerikaanse WTI-olie stijgt vandaag met 1,7 procent tot 36,04 dollar. De klim volgt op de melding van het persbureau Bloomberg dat er een vervroegde vergadering van de OPEC+ komt rond 4 juni, overmorgen dus. Saudi-Arabië is voorstander van een verlenging van de productiebeperkingen met één à drie maanden. De vraag is of Rusland het daarmee eens zal zijn. Het land liet al weten voorstander te zijn van een kleinere productiebeperking vanaf volgende maand, zoals gepland.

  Daarnaast krijgt de olieprijs steun van de positieve ontwikkelingen rond het coronavirus. Wereldwijd schroeven landen in rap tempo hun quarantainemaatregelen terug, terwijl er geen stijging in het aantal nieuwe besmettingen wordt waargenomen. Dat verstevigt de hoop dat de economieën wereldwijd spoedig weer richting 'normale activiteit' gaan. 

  Occidental Petroleum schiet 5,5 procent hoger, Chevron wint 2,5 procent en Halliburton veert 3,6 procent op. 

 • Onrust dempt de winsten op Wall Street

  De Amerikaanse beurzen mogen dan wel hoger geopend zijn, de winsten zijn toch een stuk kleiner dan op de Europese beurzen. Dat heeft vermoedelijk te maken met de sociale onrust in de VS. Zowel gekleurde als niet-gekleurde Amerikanen gingen de afgelopen dagen de straat op om te protesteren tegen het racistische geweld van sommige Amerikaanse politieagenten. Sommige relschoppers gebruiken de demonstraties om hun woede bot te vieren op de straten. 

  Daarbij komt dat de Amerikaanse president Donald Trump vooral in de afgelopen dagen meer olie op het vuur gooide met onhandige tweets:

  Inmiddels doet Trump wel iets meer zijn best om de gemoederen te bedaren door te zeggen dat hij ook de president is van de vreedzame protestanten. Maar ook in zijn laatste speech benadrukt hij vooral het geweld van demonstranten en lijkt hij een voor een agressieve aanpak te opteren:

   

 • Amazon doet stapje terug

  Terwijl de Amerikaanse graadmeters hoger gaan, doet Amazon het wat rustiger aan: het aandeel zakt 0,2 procent. De onlinereus haalde 10 miljard dollar op door obligaties uit te geven tegen een bodemrente, waarbij de vraag het aanbod driemaal overtrof. Amazon wil het geld voor 'algemene doeleinden' gebruiken, maar volgens The Wall Street Journal aast het bedrijf op Zoox, een specialist in zelfrijdende auto's die bij een financieringsronde in 2018 op 3,2 miljard dollar werd gewaardeerd.

 • Wall Street start met winst

  De Amerikanen doen gezellig mee met het feestje op de beurs. De Dow Jones klimt 0,5 procent, de S&P500 met 0,3 procent en de Nasdaq veert op met 0,1 procent.

  ©Image of Sport/Newscom/Sipa USA

 • Nyrstar: de voorgeschiedenis

  Over het gevecht dat enkele aandeelhouders voeren in hun pogingen na de onteigening voor een symbolilsche euro nog iets van hun investering in Nyrstar  te recupereren, leest u hier meer. De handel in het aandeel wordt om 14u40 na een korte onderbreking hervat. 

  Hier nog even een recap van de voorgeschiedenis:

  Hoe is een bedrijf dat eigenaar is van de rendabele Balense zinksmelter met een lange en rijke geschiedenis tot centjesaandeel kunnen verworden? Cruciaal om die neergang te begrijpen is de mislukte strategie van ex-CEO Roland Junck, die de smelters van de groep niet naar waarde schatte en in een poging tot 'verticale integratie' voor flink geld een lappendeken van zinkmijnen kocht

  Die mijnen leverden nooit de verhoopte cashflow op en werden nagenoeg allemaal verkocht of opgedoekt. Wat wel bleef, was de bijbehorende schuldenlast: een schuldenlast die door de tegenzittende conjunctuur en de vertraging van de reconversie van de smelter in het Australische Port Pirie uiteindelijk ver boven de cashflow uittorende.

  Met als eindpunt de schuldherschikking die de aandeelhouders uitwiste, een eindpunt waar beleggers tegen de achtergrond van snoeiharde analistenrapporten op hadden geanticipeerd door het aandeel Nyrstar tot speculatief speeltje te reduceren

 • Futures: Hoger Wall Street

  De Amerikaanse beurzen maken zich op voor een hogere opening. De Dow Jones wil nu met 0,5 procent uit de startblokken gaan, de S&P500 met 0,4 procent en de Nasdaq met 0,3 procent.

  ©AFP

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Stéphane Sonneville (Atenor)

  Donderdagmiddag kunt u chatten met Stéphane Sonneville, reeds 15 jaar CEO van vastgoedontwikkelaar Atenor. 

  U kan hier al een vraag achterlaten. 

 • ... en vraagt vereffening uit te stellen

  De beurswaakhond FSMA vraagt Nyrstar om de beslissing over de vereffening van de vennootschap minstens drie maanden uit te stellen, tot in het dispuut met de minderheidsaandeelhouders een definitieve rechterlijke beslissing is gevallen. En ook opdat de rechterlijke beslissing tot aanstelling van een collega van deskundigen 'nuttig effect zou kunnen hebben'. 

 • FSMA schort handel in Nyrstar op ...

  Dit in afwachting van een persbericht van de FSMA. De tot monoholding gereduceerde groep organiseert vandaag een - virtuele - aandeelhoudersvergadering over een mogelijke vereffening (zie post van 6u57).

 • Lopen beleggers te hard van stapel?

  U leest het antwoord hier in de analyse van collega Serge Mampaey. 

 • Europese automarkt herstelt lichtjes in mei

  Schitterend zijn de eerste cijfers van de Europese autoverkopen in mei zeker nog niet te noemen, maar er is toch enige beterschap na de dramatische maand april. Zo lagen de inschrijvingen van nieuwe personenwagens in Frankrijk vorige maand nog 50 procent lager dan een jaar eerder. In april bedroeg de terugval echter 89 procent. Idem dito in Spanje met een daling van 73 procent in mei na een crash van 96,5 procent in april.

  Volgens de Franse autobouwers Renault en PSA waren de eerste klanten die naar de showrooms trokken mensen die een wagen hadden besteld maar die door de lockdowns niet hadden kunnen afhalen. De verkoop zelf zou vrij lauw blijven.

  Dat zien we ook in Zweden, waar de dealers wel open bleven. In mei kwam het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens 50 procent lager uit dan een jaar eerder, wat ongeveer in lijn was met april. Het ziet er dus naar uit dat de coronacrisis een sterke negatieve impact blijft hebben op de automarkt.

  Vanavond maakt Febiac normaal gezien de Belgische cijfers bekend.

 • 'België vs. Nederland' | Bull, Bear & Bas

  We wijzen u nog even op de vlog van collega Bas van der Hout, waarin hij bespreekt welke index beter presteert: de Bel20 of de AEX :

  'België vs. Nederland' | Bull, Bear & Bas

 • Moet er nog stimulus zijn?

  Een extra 500 miljard van de Europese Centrale Bank donderdag, een extra 100 miljard van de Duitse regering vanavond. Beide staat nog in de steigers, maar het moge duidelijk zijn dat de economie op dit ogenblik geen gebrek aan stimulus heeft. En dat verklaart meteen ook, samen met de relatief gerustellende recente covid-19 data, waarom beleggers zo hard inzetten op herstel. 

 • Olietankerfile in China

  Wat een contrast met de crash - tot onder nul voor de Amerikaanse versie - in april: de olieprijs noteert op het hoogste peil sinds begin maart (zie post van 8u02), nu beleggers samen met de verhoopte economische heropstanding in de tweede jaarhelft op een snel herstel van de vraag hopen. In China is het volgens Bloomberg zelfs aanschuiven voor olietankers, nu de raffinaderijen daar in snel tempo de productie opdrijven. 

 • Marktenchat: 'Wie zal dat betalen?'

  Wie raapt de coronafactuur op? Op korte termijn is het duidelijk: de ECB. Maar op lange termijn is het antwoord ook een drieletterwoord: 'wij.' Tijdens de wekelijkse marktenchat van morgen om 12 uur gaan we hier verder op door, maar ook andere marktenvragen zullen aan bod komen.

  U kan hier al vragen achterlaten voor marktenredacteur Kurt Vansteeland. 

 • Cosmo versterkt belang in Acacia Pharma

  Het aandeel Acacia Pharma staat vandaag bij de grotere dalers op Euronext Brussel. Het verlies volgt op een winst van 5,5 procent maandag als reactie op een bericht over de omzetting van een lening in aandelen.

  Acacia Pharma sloot in januari een strategische samenwerking met zijn Nederlandse sectorgenoot Cosmo Pharmaceuticals. Het verwierf de licentie voor de VS voor Cosmo’s middel ByFavo, een kort werkend intraveneus sedativum en anestheticum. Tegelijk investeerde Cosmo 10 miljoen euro in Acacia en kende het ook een lening van 10 miljoen euro toe die beschikbaar zou komen bij de Amerikaanse goedkeuring van Barhemsys, Acacia’s middel tegen postoperatieve misselijkheid. Die goedkeuring kwam er op 27 februari.

  Die laatste lening van 10 miljoen euro wordt nu omgezet in aandelen. Acacia heeft circa 3,2 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 3,112 euro het stuk – wat een premie van 4,1 procent inhoudt tegenover de slotkoers op 29 mei – en nog eens 367.893 aandelen tegen 2,99 euro het stuk. In totaal komen er dus ongeveer 3,58 miljoen aandelen Acacia bij en stijgt het belang van Cosmo tot 18,5 procent. De nieuwe aandelen zullen naar verwachting vanaf 4 juni op Euronext Brussel noteren.

  Cosmo Pharmaceuticals noteert op de beurs van Zürich en gaat daar 1,5 procent hoger.

 • Argenx nadert 10 miljard beurswaarde

  Argenx  zette kort na opening met 205 euro een zoveelste record neer. Bovenop de succesvolle kapitaalronde (zie post van 6u33) zorgt ook het bericht dat de Gentenaars met ARGX-117 hopen een medicijn in huis te hebben dat een oplossing kan bieden voor zwaar zieke coronapatiënten voor extra beleggersenthousiasme. 

  Door de recordkoers en het feit dat er na de kapitaalronde een pak meer aandelen uitstaan, piekte de beurswaarde deze ochtend op 9,6 miljard euro. Pro memorie: Argenx trok in juli 2014 tegen 8,5 euro naar de beurs en haalde zo 42 miljoen euro op. Sindsdien is het aandeel maal 24 gegaan. De beursgang op Nasdaq, in mei 2017, verliep tegen 17 dollar per aandeel. 

 • Duitse autowaarden drukken gaspedaal in

  In Frankfurt gaan de aandelen van autoconstructeurs flink hoger nadat zondag bekend raakte dat het Duitse ministerie van Economie een 5 miljard euro zwaar steunplan voor de sector voorbereidt. Kopers van nieuwe auto’s zouden een premie krijgen, zowel voor een wagen met verbrandingsmotor als met elektrische aandrijving.

  Al stuit het voornemen om ook benzine- en dieselmodellen te steunen op verzet bij de SPD, schreef Reuters zondag. Het plan zou vandaag officieel worden voorgesteld. De steun zou gelden voor wagens die maximum 77.350 euro kosten - daar vallen ook heel wat Mercedes-, BMW- en Audi-modellen onder – en tot het einde van het jaar gelden.

  De beurs van Frankfurt was op Pinkstermaandag dicht zodat de koersen van autobouwers pas vandaag kunnen reageren. Volkswagen wint rond 10.30 uur 5,5 procent, Mercedes-moeder Daimler snelt 9 procent vooruit en BMW demarreert 6,1 procent.

 • Frankrijk voorspelt krimp van 11 procent in 2020

  De Franse regering is nog somberder geworden over de impact van de 'confinement' op de economie dit jaar. De tweede grootste economie van de eurozone zal dit jaar waarschijnlijk 11 procent krimpen, zei minister van Economie Bruno Le Maire deze ochtend op radiozender RTL. 

 • Celyad neemt wat gas terug

  Celyad  koerst 4 procent lager naar 10,74 euro. Maandag was de Waalse specialist in immunotherapie voor kankerbestrijding nog 11 procent gestegen, na bemoedigend maar pril onderzoeksnieuws over het potentiële darmkankermiddel CYAD-101. Celyad gaat de tests met 15 patiënten vanaf het vierde kwartaal van 2020 uitbreiden met 34 patiënten. 

  KBC Securities handhaaft het bijkopen-advies. De groep heeft na enkele broodnodige geldrondes in 2019 nog 34 miljoen euro in cash en kan zo volgens berekeningen van het beurshuis nog tot midden 2021 het onderzoek financieren.  

  Analiste Sandra Cauwenberghs becijfert het onderzoek naar acute myeloïde leukemie (AML) op 10 euro per aandeel, dat naar myelodysplastisch syndroom (MDS op 4 euro. De rest van het koersdoel van 18 euro bestaat grotendeels uit de cashbuffer. 

 • Dividend in zicht bij PostNL?

  We vermeldden al PostNL  kort bij de opvallendste buitenlandse bewegingen (post van 9u09). Het aandeel gaat in Amsterdam 7 procent hoger naar 1,49 euro. 

  Dit nadat de Nederlandse postbode voorbeurs een akkoord aankondigde met het eigen pensioenfonds. In de nieuwe regeling zal in 2020 100 miljoen minder cash vanuit PostNL naar het pensioenfonds vloeien, wat logischerwijs een serieuze verbetering inhoudt voor de vrije kasstroom van de groep. Niet alleen zal de uiteindelijke betaling aan het fonds met 290 miljoen 10 miljoen lager dan eerst overeengekomen uitvallen, PostNL mag de impact van de lage rente ook over meerdere jaren spreiden. En mocht de rente de komende jaren stijgen, zal de uiteindelijke factuur lager dan 290 miljoen zijn. 

  'Wij denken dat de regeling een interimdividend in 2021 waarschijnlijker maakt, al zal daarvoor de relatief geringe impact van covid-19 op het briefverkeer eerst nog moeten bevestigd worden', zegt ING-analist Marc Zwartsenburg. PostNL schrapte in 2019 het dividend om prioriteit te geven aan de schuldenafbouw. 

 • Meer achtergrond over de vlotte 10 miljard van Amazon ...

  ... leest u hier

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 1,2 procent.

  In Amsterdam schiet PostNL  5,5 procent hoger. De postgroep ziet haar vrije kasstromen verbeterd na nieuwe afspraken rond de pensioenverplichtingen.

  Nog in Amsterdam wint Unibail  6,3 procent na een positieve update (post 8u31). Ook sectorgenoten zoals Wereldhave  winnen.

  ASMI  wint 0,8 procent na de aangekondigde inkoop van eigen aandelen (post 8u54).

  De Nederlandse specialist in betaalsoftware, Adyen , tikt met 1.200 euro een nieuwe mijlpaal aan.

  De Nederlandse chemiegroep Avantium  schiet 22 procent hoger tot het hoogste peil in twee jaar. Nieuws over het bedrijf zien we niet.

  In Londen spurt het zwaar getroffen Card Factory  13 procent hoger. De uitbater van winkels voor wenskaarten ziet vanaf 15 juni 10 procent van zijn winkels terug opengaan. De onlineverkoop ging wel maal drie sinds de lockdown.

 • Bel20 noteert 30 procent boven dieptepunt

  De openingsbel: de Bel20  koerst 0,6 procent hoger op 3.288 punten en noteert nu 30 procent boven het dieptepunt van 2.529 punten bij de slotbel op op 17 maart. 

  +30%
  Lockdownrally
  Hoop een versoepeling van de lockdown stuwde de Bel20 sinds het dieptepunt van 17 maart exact 30 procent hoger

  Let wel: vergeleken met de jaarpiek op 17 februari - 4.198 punten - noteert de Bel20 nog altijd een verlies van 22 procent. 

 • ASMI start inkoop eigen aandelen

  De Nederlandse chipproducent ASMI  gaat voor 100 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Het programma start vandaag en loopt tot 17 november 2021, of vroeger wanneer de 100 miljoen euro is opgebruikt.

  Na een uitgebreide analyse in het licht van de economische impact van Covid-19, kwam de raad van bestuur tot het besluit dat de balans sterk genoeg is voor zowel investeringen, dividenden en aandeleninkopen.
  ASMI

 • Ageas en Immobel onthechten dividend

  Verzekeraar Ageas  noteert vandaag zonder het recht op een klein brutodividend van 0,27 euro. Het saldo van het dividend hoopt Ageas in het najaar uit te keren, afhankelijk van de evolutie van het coronavirus.

  Vastgoedontwikkelaar Immobel  knipt een brutodividend van 2,66 euro, dat is 10 procent meer dan vorig jaar.

 • Unibail ziet lichtje in de tunnel

  De eigenaar van 90 shopping centra, Unibail-Rodamco-Westfield , meldt voorbeurs in een update dat reeds 65 panden hun deuren hebben geopend, na een versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus. De shopping centra in Spanje (8 juni) en Londen (15 juni) openen binnenkort. 'Vanaf 15 juni zijn minstens 87 procent van onze shopping centra geopend.' Het zijn vooral de shopping centra in de VS die vooralsnog gesloten blijven.

  Unibail toont zich tevreden over het aantal bezoekers . 'In Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië ligt het bezoek op 80 procent van het jaar daarvoor . In Frankrijk waar de centra later opengingen, is dat 60 procent. Maar nu de beperkingen op het openbaar vervoer vanaf 2 juni worden opgeheven, verwachten we daar beterschap.'

  De bezoekcijfers liggen boven onze verwachtingen, rekening houdend met de nog steeds gesloten cafés, restaurants en cinema's .
  Christophe Cuvillier
  CEO Unibail Rodamco Westfield

 • Olieprijs op hoogste peil sinds 9 maart

  De Londense olieprijs noteert momenteel 0,7 procent hoger op 38,6 dollar. Gisteren werd het zwarte goud liefst 8,5 duurder op één dag . In een goede drie weken is olie 10 dollar duurder geworden.

  Volgens Bloomberg komt er een vervroegde vergadering van de OPEC+. Die was gepland op 9/10 juni. Momenteel circuleert 4 juni, overmorgen dus, als nieuwe datum.

  Saudi-Arabië is voorstander van een verlenging van de productiebeperkingen met één à drie maanden. De vraag is of Rusland het daarmee eens zal zijn. Het land liet al weten voorstander te zijn van een kleinere productiebeperking vanaf volgende maand, zoals gepland .

 • Prosus moet nog even geduld oefenen voor promotie

  Prosus  zal nog even geduld moeten oefenen. De Nederlandse holding boven de Chinese internetgroep Tencent is nog net iets te klein om versneld in de Europese sterindex Euro Stoxx50  te komen. Dat zal zo goed als zeker wel gebeuren bij de jaarlijkse indexherziening in september.

  In de gevarenzone voor een exit zit de enige Belg, AB InBev. De brouwer kan dus na de koershalvering tot nog toe in 2020 maar beter een goede zomer beleven, de succesvolle afronding van de verkoop van de Australlische dochter kan daarbij zeker een ruggensteun zijn. 

  Daarnaast kondigde Stoxx ook de driemaandelijkse reshuffle van de brede pan-Europese beursbarometer Stoxx600 aan. Die wordt door de coronacrisis serieus doorgeschud, al zitten er geen Belgen bij promovendi en/of degradanten. 

  Bij de meer dan 20 degradanten onder meer budgetvlieger Easyjet en modeketen Hugo Boss, beide zwaar getroffen door de coronacrisis. Bij de promovendi onder meer de Deense isolatiespecialist en Recticel-concurrent Rockwool, plus de Spaanse wereldmarktleider in worstenvelletjes (!) Viscofan. 

 • Europese beurzen op weg naar hogere opening

  De EuroStoxx50-index stevent af op 0,8 procent hogere opening, voorspellen de futures .

 • City-beleggers gewonnen voor kortere handelsdag

  De Londense beurs heeft de consolidatieronde bij beleggers en handelaars over de handelsuren online gezet. En wat blijkt: zowat iedereen is voorstander van een kortere handelsdag. Die zou de liquiditeit in het orderboek ten goede komen, de combinatie tussen werk en familie verbeteren en vooral de handelsvloer diverser (lees: vrouwelijker) maken. 

  Op dit ogenblik zijn de Europese beurzen de 'workaholics' van de financiële wereld, met een handelsdag van 9 tot 17u30 (8 tot 16u30 lokale tijd in Londen). Dat is 8,5 uur. 

  Ter vergelijking: op Wall Street loopt de handel van 9u30 tot 16 uur, 6,5 uur of 2 uur korter dan in Europa. In Tokio is er slechts 5 uur handel per dag: van 9 tot 11u30 's morgens, daarna een uur bento box-lunch en vervolgens van 12u30 tot 15 uur. 

 • VGP en Allianz stappen in nieuwe joint-venture

  Projectontwikkelaar VGP  en verzekeraar Allianz bevestigen de opstart van een reeds aangekondigde nieuwe joint-venture voor de ontwikkeling van VGP Park München. Deze derde joint-venture verschilt van de vorige twee, omdat ze zich in eerste instantie zal bezighouden met ontwikkeling. Eenmaal ontwikkeld bestaat het park uit vijf logistieke gebouwen, twee vrijstaande parkeergebouwen en een kantoorgebouw . Tegen augustus zal het eerste gebouw naar verwachting opgeleverd worden.

 • Kan Nyrstar zichzelf liquideren?

  Bij Nyrstar   vindt straks een - virtuele - bijzondere en gewone algemene vergadering plaats. Daarop wordt beslist over de liquidatie van de zinkgroep. Meer dan een formaliteit is dat niet, omdat het quorum van 50 procent hoogstwaarschijnlijk niet wordt bereikt. Maar daarmee is de kous niet af. Collega Marc De Roo analyseert wat er kan gebeuren, en wat de Belgische aandeelhouders doen om hun belangen te vrijwaren.

  De FSMA voert intussen een onderzoek naar de communicatie rond de liquiditeitspositie van Nyrstar. Een beetje laat: herinner u dat de analisten van ABN AMRO al twee jaar geleden schreven dat Nyrstar zijn liquiditeitspositie veel te rooskleurig voorstelde

  Intussen is Nyrstar bezweken onder de combinatie van een torenhoge schuldenlast en krimpende winst. De aandeelhouders zijn vorig jaar voor één symbolische euro onteigend. Het aandeel Nyrstar is nu een monoholding met louter nog een belang van 2 procent in het 'nieuwe Nyrstar' (NN2 dat de smelters en zinkmijnen controleert. De resterende 98 procent is in handen van grootaandeelhouder Trafigura. 

 • ... en Amazon rijft tegen bodemrentes 10 miljard binnen

  Niet alleen de aandelenmarkten zijn tegenwoordig een vlotte manier om geld op te halen, dat geldt evenzeer voor de obligatiemarkten. Met dank aan de enorme hoeveelheden schulden die de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank opkopen. 

  Een mooi voorbeeld is Amazon.com. De 'alleswinkel' van Jeff Bezos haalde 10 miljard dollar op met de uitgifte van schuldpapier over verschillende looptijden. Volgens zakenkrant Financial Times gebeurde dat bijna telkens tegen bodemrentes. 

  Zo betaalde Amazon op drie jaar 0,4 procent rente rente, niet veel meer dan wat de Amerikaanse overheid vorige maand over dezelfde looptijd betaalde. Op tien jaar beloopt het rendement 1,5 procent. Ook hier een record: nooit eerder gaf een Amerikaans bedrijf zo goedkoop langlopende schulden uit.

 • Argenx haalt vlotjes 785 miljoen op ...

  Argenx  heeft zijn kapitaalronde nu helemaal afgerond, inclusief overtoewijzigingsoptie. Dit geruggesteund door de erg sterke testresultaten voor goudhaantje efgartigimod bij de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis. Of zoals CEO Tim Van Hauwermeiren vlak voor de geldronde zelf aangaf: 'Als je geen cashflow hebt, moet je draaien op nieuwsflow'. 

  Uiteindelijk haalde de Gentse biotechgroep via de uitgifte van 4,21 miljoen nieuwe stukken - in Europa en op Wall Street - 863 miljoen dollar ofte 785 miljoen euro op. 

 • Beurzen zetten 'bull run' voort

  Goedemorgen! De beurzen zetten hun stevige remonte voort, nu beleggers inspelend op hoopgevende covid-19 statistieken en bijhorende versoepeling van de lockdown inzetten op een stevig economisch herstel in de tweede jaarhelft. Gisteren liet ook Goldman Sachs zijn sombere visie varen, waardoor nu zo goed als alle grote huizen 'bullish' zijn. 

  Op Pinkstermaandag sloot in Brussel de Bel20  op 3.268 punten. Dat is 29 procent boven het dieptepunt van 17 maart en dicht bij de tussentijdse piek van vorige week donderdag, 3.282 punten. 

  Deze ochtend zetten ook de beurzen in het Verre Oosten hun remonte voort. De Japanse beursbarometers koersen zo'n 1 procent hoger, elders is er met uitzondering van stabiele Chinese markten kleine winst. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud