1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen trekken hoger op slotdag horrorkwartaal

Proximus knipt de komende jaren het dividend met een vijfde bij; het bijbehorende ambitieuze investeringsplan charmeerde beleggers. De Europese beurzen sloten een horrorkwartaal met een positieve noot af.
 • Bull, Bear & Bas: 'Hoop voor Europese economie'

  Voor ons zit de dag er weer op! We sluiten af met een hoopvolle noot: er is hoop voor de Europese economie (zie hieronder). Tot morgen!

 • Agenda voor morgen

  Hierbij krijgt u van ons nog de agenda voor morgen:

  WOENSDAG 01 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  PMI-industrie (indicator aankoopdirecteurs) maart, 10.00 uur

  Werkloosheid februari, 11.00 uur

  Japan:

  Ondernemersvertrouwen (Tankan) eerste kwartaal, 01.50 uur

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid privésector (cijfers sociaal secretariaat ADP) maart, 14.15 uur

  ISM-industrie (indicator aankoopdirecteurs) maart , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Elia: publicatie jaarverslag

  Solvac: publicatie jaarverslag op website, 11.00 uur

 • Ackermans & van Haaren schrapt dividend

  En ook de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren laat net weten dat het zijn dividend schrapt:

  Ofschoon Ackermans & van Haaren over meer dan voldoende middelen beschikt om het op 28 februari aangekondigde dividend van 2,5 euro te betalen, zal de raad van bestuur voorzichtigheidshalve de aandeelhouders verzoeken op de jaarvergadering de winst over 2019 volledig te reserveren. De raad van bestuur zal uiterlijk in de loop van het vierde kwartaal van 2020 de opportuniteit van een tussentijds dividend evalueren.
  Ackermans & van Haaren

 • Beluga keert dividend uit na verkoop Columbus-eieren

  De holding Beluga kan over 2019 goede resultaten voorleggen. De nettowinst komt uit op 2,05 miljoen euro, een veelvoud van de 0,3 miljoen die 2018 had opgeleverd. De winstexplosie is echter grotendeels te danken aan de verkoop in juni vorig jaar van de eieractiviteiten onder de merknamen Columbus en Belovo.

  De nettowinst per aandeel bedraagt 1,50 euro. Beluga gaat voor het eerst in jaren een dividend uitkeren, goed voor 0,348 euro bruto per aandeel.

  Eind 2019 bestonden de activa van Beluga uit belangen in het investeringsfonds ‘NRV-Forest and Biomass Fund’ en in de beursgenoteerde ondernemingen Neufcour en OIM, en uit het kantoorgebouw ‘La Troupette’ in Erembodegem. Dit gebouw werd echter op 20 februari jl. verkocht.

  Vermits er niet veel activa meer overblijven is Beluga bezig met ‘een strategische reflectie’ die ‘tijd zal nemen’. Intussen zoekt het bedrijf wel naar ‘nieuwe investeringsdossiers aan goede voorwaarden’.

 • CFE schrapt dividend

  De bouw- en baggergroep CFE sluit zich aan bij de almaar groter wordende lijst van bedrijven die het dividend schrapt naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus:

  In deze uitzonderlijke situatie is het belangrijk dat de groep haar financiële middelen maximaal behoudt om de crisis te trotseren. Daarom heeft de raad van bestuur beslist om de algemene vergadering voor te stellen geen dividend uit te keren.
  CFE

  De onderneming verwacht niet in liquiditeitsproblemen te geraken. 'We beschikken over een omvangrijke liquiditeit. De som van de beschikbare liquide middelen en het niet-gebruikte deel van de bevestigde kredietlijnen bedroeg bijna 0,9 miljard euro op 31 december 2019.'

  Het bedrijf verwacht dat zijn omzet, kasstromen en resultaten in 2020 zullen afnemen, maar kan er nog geen getal op plakken. 'CFE zal de impact meedelen zodra hij kan worden berekend.'

 • Moury blijft bij dividend

  Het orderboek van Moury Construct was eind januari voor 151 miljoen euro gevuld. Het heeft onlangs bijvoorbeeld van het Waalse TEC de opdracht gekregen om een onderhouds- en herstellingsatelier te bouwen. Voor 2020 is het bedrijf voorzichtig en legt het 'sereniteit' aan de dag als gevolg van de coronacrisis die een impact zal hebben op de resultaten.

  'Maar we zetten ons beleid van dividenduitkering voort', klinkt het. Aandeelhouders kunnen rekenen op een brutodividend van 6,25 euro per aandeel, tegenover 5,20 euro vorig jaar. De omzet steeg vorig jaar met net geen 15 procent tot 128 miljoen euro. De nettowinst dikte 38 procent aan tot 6 miljoen euro.

 • België leent tegen -0,01 procent

  Het brutorendement van de nieuwe Belgische staatsobligatie op zeven jaar die dinsdag is uitgegeven bedraagt -0,01 procent. Dat betekent dat beleggers een kleine vergoeding betalen om geld te lenen aan de schatkist. De coupon van de obligatie bedraagt 0 procent, maar de uitgifteprijs is vastgelegd op 100,098 procent van de nominale waarde. Beleggers betalen dus 1.000,98 euro voor een obligatie en zullen op de vervaldag in oktober 2027 slechts 1.000 euro terugkrijgen.

 • Bel20 vlagt hoger af

  De Bel20 sloot dinsdag met een plus van 2,6 procent op 2.902 punten. De toppers waren WDP , Aperam en Ageas . Team-flop bestond uit: ING , Telenet en Proximus .

  De Europese beurzen wonnen gemiddeld 0,7 procent.

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... leest u hier!

 • Amerikaans consumentenvertrouwen daalt

  Het vertrouwen van Joe Sixpack in de grootste economie ter wereld is in maart gedaald. Dat blijkt uit cijfers van The Conference Board. 

  De graadmeter voor het consumentenvertrouwen zakte van 132,6 naar 120 punten. Dat valt nog mee, want economen gingen uit van een daling naar 110 punten. De deelindicator voor het komende halfjaar ging van 108,1 naar 88,2 punten.

 • Carnival maakt u-bocht

  Een opvallende beweging in het aandeel Carnival vandaag. Het opende meer dan 10 procent in de min, maar wint nu 7,6 procent. Beleggers proberen het nieuws over de cruiseaanbieder te verwerken.

  Door de grote problemen als gevolg van het coronavirus zet Carnival zijn aandeleninkoopprogramma stop en keert het ook geen dividend uit. Daarbovenop wil het nog eens 1,25 miljard dollar ophalen door de uitgifte van nieuwe aandelen, zodat het de komende twaalf maanden kan overbruggen. Tegen de koers van maandag (12,80 dollar) zou dat betekenen dat de onderneming 97,66 miljoen aandelen moet uitgeven, wat neerkomt op 18,5 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen. Verder laat de cruisegroep weten dat ze de activiteiten tot 11 mei staakt. 

  Opvallend is dat ook andere reisaandelen hoger gaan. De cruisemaatschappijen Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line winnen respectievelijk 12,9 procent en 12,1 procent, de reisgroep Expedia klimt 6,2 procent en het luchtvaartbedrijf United Airlines veert 8,5 procent op. 

 • Zoom zakt na brief over privacy

  Zoom zakt 4 procent nadat de zakenkrant The New York Times heeft gemeld dat het videobelbedrijf een brief heeft ontvangen van de procureur-generaal van New York, Letitia James. Ze zou Zoom in de brief hebben gevraagd of het nieuwe maatregelen heeft genomen betreffende veiligheid en privacy na de recente forse stijging van het aantal gebruikers.

  Zoom bevestigt de brief ontvangen te hebben en zegt de veiligheid en privacy van zijn gebruikers 'zeer serieus te nemen'. Daarnaast meldt het bedrijf dat het bereid is de gevraagde informatie aan James te overhandigen. 

  Door de uitbraak van het coronavirus zijn steeds meer mensen vanuit thuis aan het werk, zodat ze aangewezen zijn op videobelsoftware van bedrijven als Zoom. De flinke toename van het aantal gebruikers leidt ertoe dat de onderneming plotseling veel meer data van gebruikers ontvangt. Daardoor vragen toezichthouders zich af of het bedrijf wel genoeg maatregelen neemt om bijvoorbeeld hackers buiten de deur te houden.

  Er zou ook aandacht zijn voor het fenomeen 'Zoombombing', waarbij personen onlinebijeenkomsten infiltreren om vervolgens ongepaste plaatjes te delen met de deelnemers. Zoom zegt dat het dat probleem heeft aangepakt en dat het gebruikers uitlegt hoe ze ongenode gasten buiten hun vergadering kunnen houden. 

  De daling van vandaag valt in het niet bij de recente koersstijgingen van het aandeel:

 • Lindt & Sprüngli trekt jaarprognose in

  Lindt & Sprüngli was vanmorgen het zoveelste bedrijf om met een corona-update te komen. De Zwitserse chocoladeproducent trekt zijn vooruitzichten voor 2020 in, zowel qua groei als inzake financiële resultaten.

  Het bedrijf was het jaar naar eigen zeggen zeer sterk gestart, waarbij het ‘in alle strategisch belangrijke markten’ marktaandeel had gewonnen. Sinds begin maart worden de activiteiten echter geraakt door de coronacrisis en door de strenge beperkingen die in veel grote markten zijn opgelegd. Vooral de ‘travel retail’ (toeristisch winkelen en taxfree shops op luchthavens), het netwerk van eigen winkels, en de groothandel en de kleinhandel in sommige markten zijn getroffen. Daarentegen winnen de e-commerceactiviteiten, de thuisbezorging en de afhaaldiensten aan belang.

  Lindt & Sprüngli handhaaft zijn doelstellingen op middellange en lange termijn, evenals zijn dividend. Het bedrijf streeft naar een organische omzetgroei van 5 à 7 procent per jaar in combinatie met een gestage verbetering van de operationele winstmarge met 20 tot 40 basispunten per jaar.

  Op de beurs van Zürich wint het aandeel 0,9 procent tot 82.500 frank.

 • Amerikaanse beurzen openen lager

  De beurzen in New York openen in de min. De Dow Jones verliest 0,5 procent, de S&P500 gaat 0,6 procent lager en de Nasdaq zakt 0,2 procent.

 • Futures: Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen stevenen af op verlies. De Dow Jones zou 0,3 procent zakken, de S&P500 zou 0,5 procent inleveren en de Nasdaq zou 0,3 procent verliezen. 

 • Geruchten over Amerikaanse bemiddeling doen olieprijs opveren

  De prijs van een vat Noordzeeolie stijgt met 4,4 procent naar 27,59 dollar. Ook in New York gaat het fors hoger. Daar schiet de WTI-olie 7 procent omhoog naar 24,61 dollar. De aanleiding voor de opstoot zijn berichten dat de Verenigde Staten zouden bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië over hun olieproductie. De bedoeling is de olieprijs stabieler en hoger te krijgen.

  Rusland wou begin maart – toen de coronacrisis nog niet zo ver gevorderd was - niet van een verdere productiebeperking weten, waarop de Saoedi’s plots hun productie opdreven, met een keldering van de olieprijs tot gevolg.

 • Italiaanse werkgevers zien economie 6 procent krimpen

  De Italiaanse werkgeversvereniging Confindustria sluit niet uit dat de Italiaanse economie dit jaar met 6 procent krimpt. De gezinsconsumptie zou met 6,8 procent dalen en de bedrijfsinvesteringen met 10,6 procent, allemaal het gevolg van de coronapandemie. Als de strengste maatregelen tegen mei niet versoepeld worden, kan de toestand nog verergeren.

 • Goldman voorspelt werkloosheidsgraad van 15 procent

  Goldman Sachs is somberder geworden over de impact van het coronavirus op de Amerikaanse economie. De zakenbank verwacht dat de grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal 34 procent op jaarbasis zal krimpen. De werkloosheid zal volgens Goldman oplopen tot 15 procent. Eerder voorzag de zakenbank een krimp van 24 procent en een werkloosheidsgraad van 9 procent. 

  Tegen de meer sombere voorspelling voor het tweede kwartaal staat wel een sterker herstel in het derde kwartaal, waarbij de economie volgens Goldman met 19 procent groeit:

  Onze verwachtingen betekenen dat iets meer dan de helft van de economische krimp wordt goedgemaakt tegen het einde van het jaar.
  Goldman Sachs

  De zakenbank waarschuwt voor duurzaam lagere bestedingen, maar de agressieve acties van de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de overheid zouden dat moeten voorkomen. 

 • Gewijzigde vastgoedkoersdoelen bij Kepler Cheuvreux

  Verwijzend naar onze post van 12.42 uur geven we hierbij op een drafje de andere koersdoelwijzigingen van het beurshuis Kepler Cheuvreux voor vastgoedbedrijven die niet (zuiver) in het retailsegment actief zijn.

  Het koersdoel voor Aedifica zakt van 150 naar 140 euro maar het koopadvies blijft overeind. De analisten verwachten dat de vraag naar zorgvastgoed hoog zal blijven, ook al sterven verhoudingsgewijs meer ouderen aan het coronavirus. Ondanks de vrij hoge schuldgraad ziet Kepler geen gevaar dat Aedifica convenanten breekt. De bouwpijplijn kan wat vertraging oplopen en door de onzekerheid verwacht Kepler voor 50 miljoen euro minder overnames.

  Voor Cofinimmo (‘kopen’) wordt het koersdoel afgeslankt van 160 naar 154 euro. Met zijn gemengde blootstelling zal Cofinimmo getroffen worden door corona, al is de precieze impact moeilijk in te schatten. De huurinkomsten kunnen 3,2 procent lager uitvallen door enkele heronderhandelingen. De dividendprognose van 5,80 euro per aandeel komt niet in gevaar. Met zijn gezonde schuldgraad (41%) heeft Cofinimmo volgens de analisten veel ruimte om de crisis aan te pakken.

  Het koersdoel van Montea zakt licht, van 89 naar 87 euro, het advies blijft houden. De analisten verwachten een iets lagere maar toch nog hoge bezettingsgraad van 96,8 procent (tegen 99,3% in 2019) en drie maanden vertraging voor bouwprojecten. Het aandeel heeft het de voorbije weken goed gedaan, liefst 18 procentpunten beter dan de EPRA-index. Het opwaartse potentieel is beperkt tot 4 procent.

  Voor Xior  verlaagt Kepler Cheuvreux zijn koersdoel van 62 naar 56 euro, maar het advies blijft kopen. De meeste studentenhuizen staan momenteel leeg of zullen dat binnenkort zijn. Het gaat echter om vaste huurcontracten, zodat de analisten maar een beperkte impact verwachten voor het huidige academiejaar. De grote vraag is wat het academiejaar 2020/21 brengt. Veel zal ervan afhangen of het virus ook in de zomer nog woedt. De opkomst van digitaal onderwijs ziet Kepler niet als een grote disruptie voor de sector omdat het voor velen essentieel is het studentenleven ten volle mee te maken. Financieel is Xior robuust dankzij de variabele kosten. Het nieuwe koersdoel van 56 euro biedt 41 procent opwaarts potentieel.

 • België leent 8 miljard tegen nulrente

  De uitgifte van een nieuwe Belgische staatsobligatie met een looptijd van zeven jaar heeft een uitzonderlijk hoog bedrag van 8 miljard euro opgebracht. Dat zegt Jan Deboutte, een directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. De vraag naar het papier was met 57 miljard euro groter dan ooit, omdat grote beleggers dankzij de obligatieaankopen van de Europese Centrale Bank over veel cash beschikken.

  De rente waartegen de schatkist 8 miljard ophaalt, wordt later vandaag vastgelegd. Deboutte zei dat het brutorendement van de obligaties ongeveer nul procent zal bedragen.

 • Kepler geeft WDP en Intervest koopadvies

  Kepler Cheuvreux heeft in het kader van de coronacrisis alle vastgoedbedrijven die niet (zuiver) in de retailsector actief zijn, tegen het licht gehouden. Dat levert verscheidene koersdoelaanpassingen op, maar vooral drie ratingverhogingen.

  De rating van WDP gaat van ‘houden’ naar ‘kopen’ en het koersdoel van 25 naar 26 euro. Kepler Cheuvreux acht het waarschijnlijk dat de bezettingsgraad met ongeveer 4 procent zal dalen en dat de huidige ontwikkelingspijplijn drie maanden vertraging zal oplopen door een mogelijke lockdown in de bouwsector. Het aandeel WDP werd aanvankelijk blind verkocht, maar is snel hersteld vanop zijn dieptepunt. Tegen de huidige marktprijzen zien de analisten nog een interessant instappunt. Het nieuwe koersdoel van 26 euro biedt 11 procent opwaarts potentieel. Gezien de koersval stijgt het advies.

  Een koopadvies is er ook voor Intervest Offices & Warehouses dat voorheen op ‘houden’ stond. Hier verwachten de analisten hoogstens een 3,5 procent lagere bezettingsgraad. Samen met andere elementen zou daardoor de bedrijfskasstroom (funds from operations, FFO) met 11 procent dalen. Kepler ziet echter toekomstpotentieel: logistiek zou een van de weinige activaklassen kunnen zijn die op lange termijn van de coronacrisis profiteren. Andere sterke punten zijn de gezonde balans en de toekomstige ontwikkeling van de terreinen van Ford Genk. Tegen de huidige multiples – onder meer een dividendrendement van 7,3 procent – zijn risico en beloning op een positieve manier in evenwicht, luidt het.

  Het advies voor Befimmo gaat van ‘afbouwen’ naar ‘houden’ en het koersdoel stijgt van 47 naar 53 euro. Een van de langetermijngevolgen van de coronacrisis is dat veel werknemers thuis werken. Dit kan resulteren in een efficiëntere plaatsbenutting en rationalisering van kantoorruimte. Een vooruitzicht dat niet positief is voor Befimmo. Het aandeel werd volgens Kepler echter overdreven afgestraft. Befimmo heeft immers een 60 procent-blootstelling aan overheden en een gemiddelde huurtermijn van meer dan 7 jaar. De analisten verwachten wel vertraging voor de projecten ZIN en Quatuor, en dus ook voor de commercialisering. Anderzijds zien ze geen liquiditeits- of financieringsrisico voor 2020.

 • Larry Fink: 'Wereld geraakt ook door deze crisis'

  'In mijn 44 jaar in financiën heb ik nooit iets als dit meegemaakt. Deze crisis zal de psychologie van beleggers, de manier van zakendoen en de consumptie veranderen.’ Dat zegt Larry Fink, de voorzitter en CEO van de fondsengigant BlackRock, in zijn brief aan de aandeelhouders.

  Fink blijft optimistisch. ‘Hoewel dit dramatisch is, geloof ik dat de economie geleidelijk zal herstellen. De wereld geraakt door deze crisis. De centrale banken en overheden reageren snel en gepast. Ze hebben veel geleerd van de financiële crisis in 2008. Hun acties zullen effectiever zijn, omdat ze niet vechten tegen dezelfde structurele uitdagingen als toen.’

  Wel stelt hij dat bedrijven hun internationale just-in-timeleveringen en de afhankelijkheid van internationaal luchtverkeer zullen herbekijken. Beleggers zullen volgens hem meer dan ooit de trackers van BlackRock gebruiken, dat voor 2.240 miljard dollar indextrackers (ETF’s) beheert.

 • Proximus: 'Cash is geen probleem'

  Om zijn ambitieuze investeringen in glasvezel - tot 1,3 miljard euro per jaar - te financieren laadt Proximus   onder meer 600 miljoen euro extra schulden op de balans. 

  Is dat in deze crisistijd wel een verstandige zet? Veel andere bedrijven schrappen hun dividend en houden alle mogelijke cash in huis.

  Sandrine Dufour, de afscheidnemende financieel directeur tijdens de conferencecall:

  De verlaging van het dividend is absoluut niet te wijten aan de coronacrisis. Het pas in het evenwichtige financieringsplan voor de investeringen in glasvezel.
  Guillaume Boutin
  CEO van Proximus

  'In de huidige situatie is cash geen probleem. De eerst obligatie die geherfinancierd moet worden loopt pas af in maart 2022. En er is een kredietlijn (revolving credit) van 700 miljoen euro die we kunnen opnemen voor investeringen op de korte termijn. We moeten op de korte termijn geen schulden terugbetalen. Cashgewijs hebben we vertrouwen dat we deze crisis op de korte en de lange termijn kunnen doorstaan.'

  'Op de langere termijn is de financiering van de investeringen evenwichtig verdeeld over het dividend, schulden en de verkoop van activa. Proximus heeft een heel lage schuldgraad en een heel sterke kredietrating. Met 600 miljoen euro extra schulden gaan we niet boven twee keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Dat blijft dus een heel sterke kredietrating.'

  CEO Guillaume Boutin ging in op de vraag of de verlaging van het dividend gerelateerd is aan de coronacrisis. 'Absoluut niet. Het past binnen ons evenwichtig financieringsplan.'

 • Leasinvest waarschuwt voor lagere huurinkomsten

  Leasinvest Real Estate stuurde maandagavond een corona-update uit. Daarin waarschuwt de verhuurder van kantoren, retailvastgoed en logistieke gebouwen dat de huurinkomsten dit jaar aanzienlijk lager kunnen uitvallen dan in 2019. En de huurachterstallen kunnen oplopen.

  De impact van het coronavirus en van de maatregelen om de verspreiding te vertragen laat zich vooral voelen in het retailsegment, dat goed is voor 48 procent van de totale portefeuille. Veel huurders van winkelpanden moesten de deuren sluiten. Sommigen dreigen er nu mee Leasinvest een compensatie te vragen.

  Leasinvest rekende zonder uitzonderlijke omstandigheden op stabiele huurinkomsten in 2020. Door de coronacrisis houdt het vastgoedbedrijf er nu rekening mee dat vooral in het retailsegment de ontvangen huur aanzienlijk lager kan uitkomen. Daarnaast verwacht Leasinvest ook een impact op de waardering van het belang van 10,70 procent in Retail Estates ‘aangezien de beurskoers van dit aandeel sterk gedaald is in de afgelopen weken’.

  Voor een precieze inschatting van de impact op de resultaten van 2020 is het nog te vroeg, omdat het onzeker is hoelang de maatregelen zullen duren. Leasinvest verwacht wel dat zijn schuldgraad op 31 maart zal gestegen zijn. Hij zou wel onder 60 procent blijven.

  Leasinvest behoudt het over 2019 voorgestelde dividend van 5,25 euro bruto per aandeel.

 • Footsie op weg naar slechtste kwartaal sinds 1987

  Ondanks het herstel van vandaag stevent in Londen de 'Footsie' (FT100 , de Britse steraandelen) af op het slechtste kwartaal sinds 1987. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met onder meer de supersolden bij KBC Ancora, die van korte duur waren. 

 • Chinese economie herstelt sneller dan verwacht

  De economische activiteit in China is in maart meer gestegen dan verwacht, blijkt uit een rondvraag bij bedrijven. China heeft de jongste dagen en weken de quarantainemaatregelen tegen het coronvirus versoepeld en daarom hebben veel Chinese ondenemingen hun deuren heropend. 

  De PMI-indicator van de Chinese industrie steeg in maart met 16,3 punten naar 52 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit. Economen hadden een score van 44,8 punten voorspeld. De PMI-indicator van de dienstensctor klom met 22,7 punten naar 52,3 punten in plaats van de verwachte 42 punten. Economen onderstrepen wel dat de economische activiteit lager blijft dan normaal.

 • Degroof Petercam knipt Lotus bij

  Een van de sterkhouders tot nog toe in 2020 - zij het ook met de onvermijdelijke zaagtandbewegingen van de beurskoers - is Lotus Bakeries . De koekjesbakker, die al jaren een indrukwekkende staat van dienst heeft op de beurs, noteerde maandagavond meer dan 10 procent boven het peil van Nieuwjaar. 

  Het beurshuis Degroof Petercam vindt het nu even welletjes en verlaagt het advies van 'bijkopen' naar 'houden'. 'Lotus noteert tegen 29 keer de verwachte winst voor 2022, een stevige premie tegenover andere voedingsbedrijven als Nestlé. Zo'n premie is gerechtvaardigd wegens de staat van dienst en de stevige balans, maar laat weinig ruimte voor extra opwaarts potentieel',' merkt analist Fernand de Boer op.

  Lotus Bakeries brokkelt 2,8 procent af naar 2.820 euro. 

 • Jefferies over Proximus: 'Promises, promises'

  Het beurshuis Jefferies toont zich tevreden over de dividendknip van Proximus, 'waarmee het debat over de eenzijdige focus op het dividend eindelijk afgesloten kan worden'. Toch blijft het advies 'verkopen', omdat analist Ulrich Rathe een stevig dosis scepsis behoudt. 'De beloofde terugkeer naar omzetgroei tegen 2022 is ambitieus en Proximus heeft op dat vlak geen goede staat van dienst.'

  Dionne Warwick over beloftes

 • DAX piept (even) boven 10.000 punten

  Ook de beurs van Frankfurt krabbelt aan het eind van een kwartaal met de ene mokerslag na de andere een beetje overeind. Kort na de opening steeg de DAX , de korf met de Duitse steraandelen, even boven de grens van 10.000 punten. 

 • CEO Ericsson: 'Nog geen materiële impact van coronavirus'

  CEO Borje Ekholm van de Zweedse telecomgroep Ericsson doet sussende uitspraken in een persbericht net voor de start van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. 'We hebben nog geen materiële impact van het virus gezien. We kennen een organische groei en de marges verbeteren tegenover 2018', zegt Ekholm.

  Ericsson is een bouwer van 5G-netwerken voor supersnel internet. 'De 5G markt groeit sneller dan de meeste analisten denken', vervolgt Ekholm. Ericcson heeft 86 contracten voor 5G-netwerken beet.

 • Kepler Cheuvreux over Proximus: 'Verstandige zet'

  Kepler Cheuvreux handhaaft zijn 'houden'-advies en koersdoel van 22 euro voor Proximus. 'Nu Proximus zijn investeringen in het glasvezelnetwerk opdrijft, tot 1,3 miljard euro per jaar, zal de vrije cashflow zakken en is het dividend niet langer gedekt. Bijgevolg zakt het dividend van 1,5 naar 1,2 euro per aandeel. Wij hadden gemikt op 1 euro. De sterke toename van de investeringen wordt onder meer met extra schulden gefinancierd. Ze lijkt ons ambitieus en, indien ingelost, behoorlijk disruptief voor de Belgische markt en dus negatief voor Telenet. De dividendknip beschouwen we als een verstandige zet.'

 • Proximus beperkt de schade

  Proximus  zakt 2 procent naar 21,20 euro. Een heel grote verrassing was de dividendknip die de telecomoperator op de beleggersdag aankondigde niet (meer), nadat heel wat analisten al min of meer aangegeven hadden dat een knip welkom zou zijn om meer te kunnen investeren. 

 • De opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  Akzo Nobel verliest 2,4 procent. 'Het coronavirus heeft een enorme impact', zegt de Belgische CEO Thierry Vanlancker in een persbericht.

  Shell stijgt 2,9 procent na een tradingupdate.

  Zalando  verliest 1,6 procent na slechter dan verwachte kwartaalcijfers (post 7u25).

  L'Oréal verliest 1,5 procent na het opblazen van de outlook.

  Hermès  wint 1,2 procent na het behoud van een - weliswaar kleiner - dividend.

  Vranken verliest 0,8 procent na een omzetalarm over 2020 (post 8u36).

  BAM  stijgt 2,5 procent ondanks de schrapping van het dividend (post 7u47).

  Ook TomTom  blijft stabiel ondanks de stopzetting van de inkoop van eigen aandelen (post 7u40).

 • Beurzen starten op een positieve noot

  De openingsbel. De Europese beurzen lijken een horrorkwartaal op een positieve noot te gaan afronden. De Bel20  noteert 1,4 procent hoger, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - is er 1,5 procent winst. 

 • Gérard Lamarche zwaait nu ook bij Umicore af

  Gérard Lamarche zwaait af in de raad van bestuur van Umicore . Dat leert de bijeenroeping voor de jaarvergadering van de materialengroep op 30 april. Een verrassing is het afscheid niet: Lamarche nam eind 2018 al ontslag als co-CEO van GBL , met 18,6 procent van het kapitaal de grootste aandeelhouder van Umicore.

  In de plaats van Lamarche komt een andere vertrouweling van GBL in de raad van bestuur van Umicore: de Spanjaard Mario Armero, een veteraan van de Spaanse afdeling van General Electric en adviseur bij de private-equityspeler Ergon van GBL. 

 • Europese futures kleuren groen

  De Europese beurzen stevenen af op 1 procent winst, leren de Euro Stoxx 50-futures.

 • Vranken keert geen dividend uit

  De champagnegroep Vranken  zal op de algemene vergadering van juni voorstellen geen dividend uit te keren. Dat maakte de groep gisteren bekend bij de voorstelling van de jaarresultaten. Vranken zag de omzet vorig jaar 8,6 procent dalen tot 274,6 miljoen euro. De nettowinst zakt tot 0,9 miljoen euro. De omzetdaling was het gevolg van de Franse Egalim-wet die promoties aan banden legt.

  In de eerste twee maanden van het jaar zag Vranken de verkoopvolumes voor champagne met meer dan 20 procent herstellen. Maar in maart veranderde alles. Als gevolg van het coronavirus maakt Vranken zich op voor een 'aanzienlijke terugval van de omzet' in 2020.

  Ondanks de moeilijke omstandigheden gaat het leven door en is ook het leven in onze wijngaarden weer op gang gekomen. De wijnstokken staan op het punt om uit te botten, meer dan twee weken eerder dan normaal.
  Vranken

 • De dividendhistoriek van Proximus

  Even de dividendhistoriek van Proximus   sinds de beursintroductie in 2004 in beeld:

 • Vragen voor Kurt Vansteeland? Shoot !

  Straks om 12 uur kunt u chatten met onze marktenredacteur Kurt Vansteeland. Een vraag achterlaten kan hier al.

 • Proximus nog altijd rendementsaandeel

  Het dividend van Proximus  zakt de komende jaren met een vijfde, van 1,50 naar 1,20 euro bruto. Concreet zal er over het boekjaar 2020 het traditionele voorschot van 0,50 euro zijn, en in het voorjaar van 2021 een slotdividend van 0,70 euro (tegenover 1 euro nu). Bij de huidige koers (21,64 euro) biedt de telecomoperator nog altijd een dividendrendement van bruto 5,5 procent en netto 3,9 procent. 

 • Euronav keert dividend uit van 29 dollarcent

  De olietankerrederij Euronav  heeft in 2019 een nettowinst geboekt van 112,2 miljoen dollar, tegenover een verlies van 110,1 miljoen dollar in 2018. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers die Euronav voorbeurs publiceert. 'De tankermarkt kende in 2019 een herstelperiode met het in het vierde kwartaal sterkere vrachttarieven dan de voorbije jaren', zegt CEO Hugo De Stoop.

  2020 is bijzonder turbulent met enerzijds de productiestijging van Saoedi-Arabië (positief voor de tarieven) en anderzijds het coronavirus. 'We beschikken over een sterke balans met voldoende toegang tot cash om een dergelijke situatie te doorstaan.'

  Euronext zal over de tweede jaarhelft van 2019 een dividend uitkeren van 29 dollarcent bruto per aandeel. Dit brengt het dividend over het hele jaar op 0,35 cent bruto per aandeel. Het is de bedoeling om vanaf dit jaar kwartaaldividenden uit te keren.

 • Proximus knipt in dividend

  Proximus  verlaagt het dividend van 1,5 euro bruto naar 'minstens 1,2 euro' bruto over de boekjaren 2020, 2021 en 2022. Dat kondigde de nieuwe CEO Guillaume Boutin bij de start van de beleggersdag aan

  Met de verlaging schept de telecomoperator ruimte om forser te investeren in de noodzakelijke uitrol van zijn glasvezelnetwerk. Om het nog altijd stevige dividend én de investeringen - die tussen nu en 2025 tot jaarlijks maximum 1,3 miljard zullen oplopen - te financieren gaat Proximus zo'n 600 miljoen extra schulden aan. 

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Fried Vancraen (Materialise)

  Fried Vancraen, de CEO van de 3D printspecialist Materialise, beantwoordt deze week al uw vragen in een nieuwe aflevering van CEO Talks (op afstand). U kunt tot donderdagmorgen 9 uur via deze link vragen indienen.

 • BAM schrapt dividend

  De Nederlandse bouwer BAM  slikt zijn dividendvoorstel van 2 cent per aandeel in. Ook de outlook voor 2020 gaat de prullenmand in.

  BAM voert een kostenbesparingsprogramma door. Dat houdt onder meer een loonsverlaging in van 20 procent voor alle directieleden en bestuurders.

 • TomTom slikt jaarprognose in

  De navigatiespecialist TomTom laat de jaarprognoses varen. TomTom ging uit van een omzetdaling rond 5 procent en een vrije kastroom die tussen 5 à 10 procent van de omzet zou uitkomen. 'Door de sluiting van autofabrieken en verkoopkanalen zal de omzet en de vrije kasstroom lager uitkomen dan gepland. Met hoeveel is onmogelijk te zeggen op dit moment.'

  TomTom stopt vanaf vandaag ook met de inkoop van eigen aandelen. Dat programma begon op 2 maart. Tot nu toe waren al 2,3 miljoen aandelen gekocht, goed voor een investering van 16,6 miljoen euro.

  TomTom heeft een nettokaspositie van 435 miljoen euro.

  Onze sterke balans helpt ons om te gaan met de huidige onzekerheden.
  Harold Goddijn
  CEO TomTom

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  Voor wat het waard is: de huidige stand van de Euro Stoxx 50-futures wijst op een stabiele opening. 

 • Zalando waarschuwt

  Zelfs e-commerce heeft het in deze coronatijden niet makkelijk. Dat leert de stevige waarschuwing die Zalando  gisteren nabeurs uitstuurde. De onlinemodespecialist zegt dat de resultaten over het eerste kwartaal 'duidelijk onder de analistenconsensus' zullen liggen, omdat Europese klanten als gevolg van de maatregelen om het virus in te dijken minder uitgeven, ook online.

  Analisten rekenden gemiddeld op 19 procent omzetgroei en een operationeel resultaat dat 28 miljoen in het rood kleurde. De groei van het bovenste lijntje zal veel lager liggen, met dus ook een veel groter verlies. 

 • FSMA insidertransacties: managers kopen Telenet-aandelen

  Als Telenet  in de lijst van insidertransacties opduikt, gaat het doorgaans om optie-uitoefeningen en aandelenverkopen. Maar de voorbije dagen doken aankopen op van de managers Patrick Vincent, Martine Tempels en Ann Caluwaerts (via 'gelieerde' Paul Van Medegael).

  Het gaat samen om 4.000 aandelen die gekocht zijn tegen een gemiddelde prijs van 29,17 euro, goed voor een investering van 116.705 euro. 

 • FSMA insidertransacties: Luc Tack koopt opnieuw Tessenderlo

  Gedurende een maand kon Luc Tack via het vehikel Verbrugge (Picanol) geen Tessenderlo -aandelen kopen wegens de 'silent period': de periode voor de publicatie van de resultaten.

  Maar kijk: gisteravond verschenen opnieuw insideraankopen. Op 27 maart kocht Tack 1.620 aandelen tegen 24,94 euro per stuk, of een investering van 40.402 euro. Wat niet echt een grote verrassing is

  Een dag eerder, op 26 maart, maakte Tessenderlo goede resultaten en voorzichtige vooruitzichten bekend. 

 • Drie Bel20'ers blijven in horrorkwartaal overeind

  Het is u misschien ontgaan, maar vandaag sluiten we het eerste kwartaal af. Een horrorkwartaal, mogen we wel zeggen. De Bel20  noteerde op 17 februari nog op het hoogste peil in 13 jaar, exact één maand later en 43 procent lager noteerde de barometer op het laagste peil in zeven jaar. Per saldo over het kwartaal: minus 28 procent. 

  De top drie:

  En de flop drie:

  • ING -53%
  • AB InBev -46%
  • KBC -40%
 • Kinepolis schrapt nu ook officieel dividend

  De toplui van de bioscoopuitbater Kinepolis hadden het al laten verstaan, maar sinds gisteravond is het ook officieel: Kinepolis  schrapt het dividend over het boekjaar 2019. Dat gebeurt uit voorzorg nu door het coronavirus het gros van de bioscopen hun deuren moest sluiten en 85 procent van het personeel tijdelijk werkloos is. Hollywood-studio's hebben sowieso hun dure blockbusters uitgesteld, omdat er nu toch niemand zou komen kijken. 

  De lijst wordt zo een beetje langer: de voorbije paar weken schrapten ook Bpost, Deceuninck, EVS, ING, KBC, Miko, Roularta, Umicore en Van de Velde hun (slot)dividenden om cash in huis te houden. 

 • Proximus: quid dividend?

  Straks is het uitkijken naar de persmededeling en - om 13 uur - de webcast rond de beleggersdag van Proximus , de eerste grote afspraak van de nieuwe CEO Guillaume Boutin. Hij staat vanuit de analistenwereld onder grote druk om in het royale dividend te knippen en meer ruimte te scheppen om in een performant glasvezelnetwerk tot aan de woning (FTTH) te investeren. U leest hier onze preview. 

 • Olieprijs op laagste peil in 18 jaar

  In Azië 'stabiliseert' de olieprijs rond 23 dollar per vat Brent-olie. Maar zo blijft de olieprijs  op het laagste peil sinds 2002 na een waar horrorkwartaal. Eerst startte Saoedi-Arabië een prijzenoorlog om Rusland een lesje te leren, wat het aanbod fors opdreef. En dat op het ogenblik dat de wereldvraag in vrije val ging door de drastische maatregelen die overal genomen worden om de verspreiding van het coronavirus in te perken.

  Het resultaat? Deze grafiek:

 • Aziatische beurzen zetten - omzichtige - remonte voort

  Goedemorgen! Eerst een blik op het Verre Oosten. Daar zetten de meeste aandelenmarkten in het spoor van Wall Street maandag de omzichtige remonte voort. In onder meer Hongkong, China en Zuid-Korea is er een half tot anderhalf procent winst. De uitzondering is Tokio, waar de Nikkei licht lager noteert. 

  Op Wall Street scoorde vooral Johnson & Johnson , dankzij de mededeling dat de farmareus potentieel al begin 2021 een vaccin tegen het coronavirus op de markt zou kunnen brengen. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud