1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen trekken zich op aan Amerikaans banenrapport

De VS creëerden vorige maand 128.000 extra jobs, veel meer dan verwacht. Dat zette de Europese beurzen een half procent hoger. Greenyard klom andermaal fors en Umicore bereikte zijn hoogste koers sinds het winstalarm van eind april.
 • Fijn weekend!

  We trekken er een streep onder en zien u graag maandagmorgen terug. Qua Belgische kwartaalresultaten worden vooral woensdag en donderdag lekker druk.

  ZATERDAG 02 NOVEMBER 2019

  BEDRIJVEN

  Verenigde Staten:

  • Berkshire Hathaway: resultaten derde kwartaal

  ZONDAG 03 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Verenigde Staten: overschakeling op wintertijd, 08.00 uur

  MAANDAG 04 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • PMI-industrie (indicator aankoopdirecteurs) oktober , 10.00 uur

  Japan:

  • Tokio: beurs gesloten wegens Culture Day

  Verenigde Staten:

  • Fabrieksbestellingen september, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Intervest Offices & Warehouses: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Ierland:

  • Ryanair: resultaten tweede kwartaal 2019/2020, 08.00 uur

  Italie:

  • Ferrari: resultaten derde kwartaal

  Nederland:

  • PostNL: resultaten derde kwartaal, 07.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Uber: resultaten derde kwartaal, 22.00 uur
 • Europese beurzen sluiten half procent hoger

  De Europese aandelenmarkten namen in de twee laatste handelsuren een klein beetje gas terug, maar zijn toch met behoorlijke winsten gesloten. De Euro Stoxx 50 won 0,5 procent, de brede Stoxx Europe 600 0,7 procent.

  In Brussel sloot de Bel20 0,8 procent hoger dankzij sterke prestaties van Umicore (+5,7%) en Aperam (+4,6%). Ook Solvay (+2,9%) droeg een aardig steentje bij.

  Topper was andermaal Greenyard, dat 17,1 procent aanidkte. De groenteverwerker verraste dinsdag met beter dan verwachte halfjaarresultaten en verhoogde zijn winstprognose. In vier handelsdagen trok het aandeel liefst 65,7 procent hoger.

 • Umicore op hoogste peil sinds aprilduik

  Umicore is vandaag een van de uitblinkers op Euronext Brussel. Het aandeel wint procent tot euro. Dat is de hoogste koers sinds 23 april, de dag waarop de materialentechnologiegroep een winstwaarschuwing voor 2019 en 2020 uitstuurde en 17,3 procent van zijn waarde verloor.

  Concreet nieuws rond Umicore is er niet, voor zover we weten. Wel doen cyclische aandelen het opvallend goed. In Brussel zijn er ook mooie winsten voor inoxproducent Aperam en chemiegroep Solvay .

  Umicore maakte recent ook twee belangrijke batterijdeals bekend (met LG Chem en Samsung) en kreeg ratingverhogingen van enkele belangrijke beurshuizen.

 • Kleine uitschuiver bij Colgate-Palmolive

  Bij Colgate-Palmolive focussen beleggers meer op het slechte nieuws dan het op goede, want het aandeel verliest ruim 3 procent. De maker van tandpasta's, shampoo's of Ajax-wasmiddelen waarschuwt dat de brutomarge dit jaar iets zal terugvallen, terwijl hij eerder op een kleine stijging rekende. De winst per aandeel zal daardoor licht dalen.

  Vorig kwartaal kwam de winst per aandeel met 0,71 dollar wel 1 cent hoger uit dan verwacht. De omzet steeg 2 procent, de volumes 3 procent, terwijl de winst 1 procent terugviel.

 • Hamon van de kelder naar de zolder

  De Waalse fabrikant van koeltorens, rookgaszuiveringssystemen en warmtewisselaars Hamon is van ruim 4 procent verlies op bijna 5 procent winst gekomen.

  Hamon publiceerde donderdagavond een trading update en daaruit bleek dat de orderinname dit jaar een stuk zwakker is dan vorig jaar. Na negen maanden heeft Hamon voor 226,6 miljoen euro nieuwe bestellingen binnen tegen 281,6 miljoen een jaar eerder. Wellicht hierdoor opende Hamon fors lager.

  Intussen is dat totaal omgeslagen en noteert het aandeel met een mooie winst. Het volatiele aandeel dat Hamon is, wordt meegetrokken door de klim van cyclische waarden. In het tussentijds rapport stond echter ook hoopgevend nieuws. Zo verbeteren de winstmarges, onder meer omdat het bedrijf zich nu toelegt op middelgrote projecten die betere marges opleveren.

  Hamon wijst er ook op dat de grotere orderinname in de eerste negen maanden van 2018 te danken was aan twee grote projecten die samen goed waren voor 67 miljoen euro en dat dergelijke projecten niet elk jaar voorkomen.

  Het bedrijf zegt ook dat er, in het kader van de klimaatdoelstellingen, heel wat projecten op komst zijn rond de zuivering van rookgassen. Hamons inspanningen op de Aziatische markt zouden op dat vlak 'op korte en middellange termijn' vruchten moeten afwerpen.  

 • Alibaba opent winstgrot

  Op Wall Street noteert Alibaba met winst na zijn kwartaalcijfers. De Chinese e-commercereus wist de omzet 40 procent hoger te doen klimmen naar 119 miljard yuan of 16,7 miljard dollar. Analisten hadden op 117 miljard yuan gerekend. Vooral de clouddiensten scoorden goed.

  De nettowinst steeg van 20 naar 72,5 miljard yuan (10,1 miljard dollar).

 • Onze Wall Street-spiegel...

  ... vindt u hier terug.

 • GBL verwerft belang in Spaanse oliegroep Cepsa

  Een verrassende move nadat GBL eerder bijna volledig uit Total stapte.

 • PSA-FCA zal einde maken aan marktdominantie D'Ieteren

  Als invoerder van de merken van de Volkswagen-groep was D'Ieteren decennia lang met een straatlengte voorsprong de marktleider in België. Met de fusie van PSA en Fiat Chrysler Automobiles zal daar een einde aan komen.

 • AbbVie doet beter dan verwacht

  Een van de klimmers in New York is AbbVie . Het farmaconcern, dat deze zomer de overname van Allergan aankondigde voor 63 miljard dollar, maakte beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend en paste zijn winstverwachting opwaarts aan.

  De winst per aandeel zonder uitzonderlijke elementen steeg van 2,14 tot 2,33 dollar, meer dan de verwachte 2,30 dollar. Het reuma- en psoriasismiddel Humira, het geneesmiddel dat wereldwijd meest omzet draait, zag de verkoop in het derde kwartaal met 3,7 procent dalen, maar de 4,94 miljard dollar was  meer dan verwacht (4,89 miljard).

  AbbVie verengde de verwachtingsvork voor de jaarwinst per aandeel van 8,82-8,92 tot 8,90-8,92 dollar.

 • Amerikaanse industrie krimpt harder dan verwacht

  De industrie in de VS is in oktober harder gekrompen dan verwacht.

  De inkoopmanagersindex (ISM) voor de industrie steeg van 47,8 in september naar 48,3 in oktober. Ondanks een lichte toename was het cijfer een teleurstelling, economen rekenden op een getal van 48,9. 

  Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp van de activiteit.

  De beurzen reageren nauwelijks op het cijfer.

 • Exxon Mobil klopt de verwachtingen

  Exxon Mobil weet ondanks een fikse daling van de winst in het derde kwartaal de verwachtingen te overtreffen.

  De olie- en gasproducent zag de winst met bijna 50 procent dalen van 6,2 naar 3,2 miljard dollar. Dat komt neer op een winst per aandeel van 0,75 dollar. Analisten rekenden eerder op 0,67 dollar. 

  Het bedrijf zag de omzet dalen van 76,6 miljard naar 65 miljard dollar. Beurskenners gingen uit van 64,8 miljard dollar aan omzet.

  Exxon Mobil heeft net als andere bedrijven in de sector last van de lagere olie- en gasprijzen.

  Het aandeel gaat 1,5 procent hoger.

 • Wall Street trekt hoger

  Bij de openingsbel stijgt de Dow Jones met 0,5 procent, net als de S&P500. Het beter dan verwachte banenrapport stelt beleggers gerust. Vanmorgen bleek ook al dat de Chinese industrie weer op iets hogere toeren draait.

  Animo op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Google neemt Fitbit over

  De moeder boven Google, Alphabet , gaat smartwatchmaker Fitbit kopen. Dat laat de techreus zojuist weten.

  De deal geeft Fitbit een totale waarde van 2,1 miljard dollar. Op maandag steeg het aandeel al meer dan 30 procent op berichten dat Alphabet het bedrijf wilde kopen.

  Vandaag wint het aandeel in de voorbeurshandel 16,1 procent. Alphabet gaat voorbeurs 0,3 procent hoger.

  Lees hier meer.

 • Amerikaans futures staan positief

  De Amerikaanse futures noteren 0,4 tot 0,5 procent hoger, wat op een positieve opening van Wall Street wijst. De futures trokken iets hoger na de publicatie van het banenrapport.

 • ‘Shafik favoriet voor BoE-job’

  Minouche Shafik is de favoriete kandidaat van de Britse regering om Mark Carney op te volgen wanneer die op 31 januari stopt als gouverneur van de Bank of England. Dat meldt de BBC.

  Volgens de Britse omroep moeten we geen benoeming verwachten vóór de verkiezeingen van december.

  Dame Minouche Shafik is momenteel directeur van de London School of Economics. Ze is Brits-Amerikaans met Egyptische wortels. Ze werkte onder meer bij de Wereldbank en doceerde ook aan diverse universiteiten. Als ze gouverneur van de BoE wordt benoemd, krijgt de instelling voor het eerst een vrouw aan het hoofd.

 • Chevron ziet winst dalen

  Net als Royal Dutch Shell - die kwam gisteren met cijfers - ziet ook het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Chevron de winst dalen. Het resultaat ging van 4 miljard naar 2,6 miljard dollar, een krimp van 35 procent. De winst per aandeel komt daarmee uit op 1,36 dollar. 

  Ook de omzet kreeg een klap, deze daalde met 16,7 procent tot 35 miljard dollar.

  Ondanks de winstdaling is CEO Michael Wirth tevreden. 'De resultaten in het derde kwartaal zijn sterk, maar wel minder goed dan een jaar geleden'. Wirth verwijst voor de verslechtering van de cijfers naar de gedaalde olie- en gasprijzen. Het bedrijf produceerde meer olie, maar dat wist de omzet dus niet voldoende op te krikken.

  Verder kondigt de CEO aan dat de onderneming voor 1,25 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen.

  Het aandeel gaat 0,6 procent lager in de voorbeurshandel.

 • Beurzen veren op na banenrapport

  De Europese beurzen hebben hun winsten uitgebreid en noteren nu gemiddeld 0,6 procent hoger. Ze reageren positief op het beter dan verwachte Amerikaanse jobrapport. In Brussel bedraagt de winst van de Bel20 0,5 procent.

  Wie ook juicht, is de Amerikaanse president.

 • Amerikaans banenrapport veel sterker dan verwacht

  Het Amerikaanse banenrapport is veel beter dan verwacht. De werkgelegenheid steeg in oktober met 128.000 jobs, veel meer dan de 75.000 waar economen gemiddeld op hadden gerekend. 

  Het cijfer over september werd opwaarts bijgesteld van 136.000 naar 180.000 extra banen.

  De werkloosheidsgraad steeg echter van 3,5 naar 3,6 procent in oktober, vooral omdat meer mensen zich op de arbeidsmarkt aandienden. 

  De uurlonen stegen met 0,06 dollar naar 28,18 dollar. Op jaarbasis stegen de lonen met 3 procent.

 • Amgen neemt belang van 20,5 procent in BeiGene

  Het Amerikaanse Amgen neemt een belang van 20,5 procent in het Chinees-Amerikaanse BeiGene. De biotechgigant zal voor 2,7 miljard dollar aandelen in het bedrijf kopen. Per aandeel betaalt Amgen 174,85 dollar, 26 procent meer dan de slotkoers van afgelopen woensdag.

  BeiGene ging vrijdag in Hongkong met 30 procent hoger. Donderdag steeg het aandeel in de Amerikaanse nabeurshandel met 27 procent. Amgen bewoog echter nauwelijks. 

  Het belang dat Amgen neemt is onderdeel van een deal om 23 kankermedicijnen van Amgen op de Chinese markt te brengen. Hiervan zijn er al drie medicijnen goedgekeurd en BeiGene zal de verkoop van deze producten op zich nemen. Voor de overige 20 kankermedicijnen die nog niet op de markt zijn zal BeiGene meewerken met de ontwikkeling en de uiteindelijke verkoop. Voor dat laatste zal BeiGene 1,25 miljard dollar investeren.

  De deal met BeiGene is een manier voor Amgen om zich goed in de Chinese markt te vestigen. Het BeiGene heeft namelijk een flinke voetafdruk in China. Zo werken 2.300 van de 3.000 werknemers van het bedrijf in China. 

 • ASMI primus op Damrak

  Met een dag vertraging reageren beleggers toch positief op de kwartaalresultaten van ASM International . Donderdag kende het chipbedrijf een beursdag van uitersten: het aandeel veerde eerst 9 procent op om 1,7 procent lager te sluiten. ASMI stelde voor het vierde kwartaal een hogere omzet in het vooruitzicht, wat voor de koerssprong zorgde. Chinese twijfels over een handelsdeal met de VS wogen later op de Europese beurzen.

  Vandaag krijgt ASMI ook een stevige koersdoelverhoging van JP Morgan: van 75 naar 100 euro. Het aandeel is overigens niet ver meer verwijderd van dat nieuwe koersdoel.

 • De Brusselse beursdag

  Voor een overzicht van de Brusselse beursdag: hier klikken!

 • Greenyard: 'Geen last van faillissement toeleverancier'

  Een leverancier van Greenyard is failliet: de glastuinbouwer A.C. Hartman. Greenyard denkt dat deze gebeurtenis op hem geen effect heeft, omdat hij alternatieven heeft voor de producten die het betreft.

  Het bedrijf dat het faillissement aanvroeg, The Fruit Farm Group, is in handen van Hein Deprez. Deprez is ook de hoofdaandeelhouder van Greenyard.

  Het aandeel wint 12,9 procent.

 • Forse krimp Japanse industrie

  In Japan is de inkoopmanagersindex voor de industrie in oktober uitgekomen op 48,4. In september bedroeg het cijfer nog 48,9 procent. Daarmee staat de index op zijn laagste peil in drieënhalf jaar.

  Een getal boven de 50 wijst op groei, een getal onder de 50 geeft een krimp aan.

 • Ontex daalt 5,5 procent

  Het luieraandeel Ontex verliest 5,2 procent. Het persbureau Bloomberg meldt zojuist dat het volume rond 10.20 uur vijf keer hoger was dan normaal het geval is.

  We kunnen geen directe aanleiding vinden voor de daling.

 • Greenyard wederom fors hoger

  De groentereus Greenyard gaat ook vandaag weer fors hoger. Het aandeel wint 11 procent. Het staat op het hoogste peil sinds januari.

  Dinsdag verraste het bedrijf - na een horrorjaar - met een brutobedrijfswinst die hoger was dan verwacht. Daarnaast trok het zijn winstverwachting op.

 • KBC Securities over GBL

  Analist Joachim Vansanten reageert op de resultaten die GBL gisteren publiceerde (zie post 7.56 uur)

  De analist vindt de korting op de intrinsieke waarde aan de hoge kant. 'Wij schatten de waarde van de portefeuille nu op 119,70 euro. Dat geeft een korting van 24,8 procent tegenover een historisch gemiddelde van 23 procent. Dat vinden we opmerkelijk gegeven de recente gunstige ontwikkelingen.'

  De holding stijgt met 0,3 procent.

 • Basic-Fit ziet aantal premiumleden stijgen

  Het Nederlandse Basic-Fit presenteerde vanochtend mooie resultaten.

  De fitnessketen zag de omzet met 27 procent stijgen tot 371,5 miljoen euro. Dat is onder andere te danken aan de klim in het aantal abonnementen van 20 procent. Ook de toename in de maandelijkse omzet per klant (+6 procent) helpt mee.

  CEO René Moos ziet verder een sterke toename van het aantal premiumleden (leden die meer betalen voor extra's). 'Leden waarderen duidelijk de toegevoegde waarde die ons premiumabonnement geeft. Inmiddels heeft 14 procent van onze leden zo'n abonnement. 30 procent van de nieuwe leden neemt een premiumabonnement.'

  De CEO meldt verder dat Basic-Fit per jaar zo'n 155 nieuwe vestigingen zal openen. In 2019 heeft het bedrijf tot nu toe 123 fitnessclubs geopend, wat het totaal brengt op 752.

  Het aandeel wint 5,5 procent.

 • Europese beurzen openen in de plus

  De Europese aandelen stijgen met gemiddeld 0,3 procent.

  Euronext klimt met 2,2 procent. Citi gaf een koopadvies (zie post 8u15).

 • Bel20 opent hoger

  De Bel20 doet een groene openingszet, de sterindex klimt 0,2 procent.

  Hamon verliest 4,3 procent. Het zag het aantal orders dalen (zie post 7u47).

  GBL wint 0,2 procent. De holding zag de winst fors stijgen (zie post 7u56).

  Orange Belgium veert 1,2 procent op. De telecomspeler kreeg een koopadvies van JPMorgan (zie post 8u04).

  AB InBev zwelt 0,3 procent aan. De bierreus kreeg een koopadvies uit Canada (zie post 8u40).

 • RBC knipt koersdoel AB InBev

  Analist James Edwardes Jones van de Royal Bank of Canada (RBC) ziet de recente daling van het aandeel AB InBev niet als een koopkans. 'Het verlies van marktaandeel in de VS is versneld in het derde kwartaal. Dat is een belangrijke kopwind voor de Belgische brouwer, omdat de VS goed is voor 30 procent van de omzet.'

  De analist knipt het koersdoel van de bierreus van 89 naar 72 euro. Gisteren sloot de biergigant op 72,04 euro.

  Vorige week kwam AB InBev met resultaten over het derde kwartaal. Daaruit bleek dat de volumes weer krimpen (-0,5 procent), daarnaast gaf CEO Carlos Brito een winstwaarschuwing. Sindsdien is de koers van het aandeel met 13 procent gezakt. Voor 2019 staat het aandeel nog altijd 25 procent hoger.

  Edwardes laat het advies staan op 'houden'.

  De grootste bierbrouwer ter wereld heeft 21 koopadviezen, tien houden-adviezen en drie verkoopadviezen

 • Futures: hogere Europese openingszet

  De aandelen op het oude continent zouden gemiddeld 0,2 procent hoger openen.

 • Citi geeft koopadvies voor Euronext

  Citibank heeft het koopadvies voor Euronext verhoogd naar 'kopen'. 

  Euronext heeft elf koopadviezen, vier houden-adviezen en één verkoopadvies

 • JPMorgan zet Orange Belgium een trede hoger

  JPMorgan verhoogt het advies voor Orange Belgium van 'houden' naar 'kopen'. 

  De zakenbank trekt daarnaast het koersdoel op naar 24 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van 22 procent ten opzichte van de laatste slotkoers.

  De telecomspeler heeft nu twaalf koopadviezen, negen houden-adviezen en vier verkoopadviezen.

 • GBL ziet winst fors stijgen

  Gisteren kwam GBL met cijfers. De holding zette over de eerste negen maanden van het jaar een nettoresultaat neer van 571 miljoen euro, een stijging met 23,1 procent. De zogeheten cash earnings - in hoofdzaak de dividendinkomsten van de dochters - stegen met 47,3 procent tot 560 miljoen euro.

  Op 30 september lag de intrinsieke waarde op 19,2 miljard euro, of 119,14 euro per aandeel. GBL merkt op dat de korting op de intrinsieke waarde is gestegen tot 26,1 procent, tegenover 24,2 procent eind vorig jaar. 

  GBL bevestigt over 2019 een minstens stabiel dividend te zullen uitkeren. 

 • Dexia verdwijnt 2 december van de beurs

  Euronext Brussel heeft de schrapping van de Dexia-aandelen goedgekeurd. Vrijdag 29 november wordt de laatste handelsdag van Dexia en de uitsluiting is effectief op maandag 2 december.

 • Hamon ziet aantal orders dalen

  Hamon maakte gisteren in een trading update melding van een orderboekje van 226 miljoen euro per eind september. Dat is minder dan in dezelfde periode vorig jaar (281 miljoen euro). 'Dit is het gevolg van de onzekerheid over de herfinanciering van de groep in de eerste helft van het jaar', zegt Hamon. Positief is dat de marges verbeterd zijn. 

 • Chinese industrie groeit sneller

  We hadden het in onze openingspost al over 'positieve cijfers over de Chinese industrie' (zie post 7u29), daar gaan we nu nog iets dieper op in. 

  Het gaat om de inkoopmanagersindex voor de industrie in China. Deze indicator steeg in oktober van 51,3 naar 51,7. Daarmee staat de index op het hoogste niveau in 20 maanden. 

  De officiële inkoopmanagersindex, van de Chinese overheid, daalde eerder deze week juist van 49,8 naar 49,3. 

  Een cijfer onder de 50 wijst op krimp, een cijfer daarboven duidt groei aan.

 • Waar u vandaag naar uit moet kijken: Amerikaans jobrapport

  Vandaag staat het Amerikaanse jobrapport bij beleggers op de agenda. U leest hier onze vooruitblik.

 • Aziatische beurzen gaan hoger

  Goedemorgen! Positieve cijfers over de Chinese industrie duwen de beurzen in Azië omhoog.

  De Chinese CSI300 wint 1,5 procent, de Honkongse Hang Seng klimt met 0,6 procent en de Koreaanse Kospi stijgt met 0,8 procent. De Japanse Nikkei225 levert 0,3 procent in. 

  ©Ã‚© Matthias Kulka/zefa/Corbis

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud