1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen verliezen bijna 2 procent op 1 week

De Europese beurzen stonden vrijdag een hele dag onder druk. Toch een paar positieve noten: de Nationale Bank is optimistischer geworden over de economische groei van ons land en de VS creëerde in mei veel meer banen dan verwacht.
 • Waar u volgende week naar uit moet kijken

  We gaan het hierbij laten. We sluiten af met onze vooruitblik voor volgende week. Fijn weekend!

  1.   Maken Amerikaanse cijfers weg vrij voor snelle renteverhoging?
  De economische cijfers die de VS donderdag en vrijdag publiceren zijn bijna de laatste voor de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (Fed) van 17 juni. Economen verwachten dat de kleinhandelsomzet in mei met 1,1 procent is gestegen na een status quo in april. De gezinsconsumptie was de jongste maanden zwakker dan verwacht, terwijl de daling van de olieprijs de koopkracht van de gezinnen dit jaar nochtans verhoogt. Het consumentenvertrouwen is in de eerste helft van juni wellicht lichtjes hersteld na een sterke daling in mei.
  De cijfers geven aan dat de economische conjunctuur in de VS verbetert na een zwak eerste kwartaal. Maar er is geen sprake van forse economische groei. De Fed zal wellicht later dit jaar de rente verhogen, zei voorzitster Janet Yellen onlangs. Economen verwachten de eerste renteverhoging in september. Maar het Internationaal Monetair Fonds riep de Fed op om de rente pas in de eerste helft van 2016 op te trekken omdat de inflatie laag is.

  2. Koelt Chinese economie verder af?
  In China staan talloze cijfers over de economische activiteit op de agenda. Economen geloven dat de industriële productie (+6%) en de kleinhandelsomzet (+10,1%) in mei iets sneller groeiden dan in de slechte maand april. Maar de inflatie brokkelde wellicht af naar 1,3 procent, tegenover
  1,5 procent. Dat betekent dat de groei relatief zwak blijft en de inflatie veel lager dan de doelstelling van 3 procent. De centrale bank verlaagde in mei haar basisrente naar 5,1 procent om de economie meer zuurstof te geven en de groeidoelstelling te halen. Peking streeft naar 7 procent groei in 2015. In het eerste kwartaal groeide de economische activiteit met 7 procent jaar op jaar.

  3.  Leeft Duitse economie op na zwak eerste kwartaal?
  Duitsland publiceert cijfers over de industriële productie en handelsbalans in april.  De productie groeide met 0,5 procent na een even grote daling in maart, voorspellen economen. Maar het handelstekort daalde wellicht nadat in maart een zeer  groot surplus werd geboekt. Gisteren bleek al dat de fabrieksbestellingen in april meer zijn toegenomen dan verwacht. Het ziet er dus naar uit dat het tweede kwartaal beter wordt dan het eerste.

  4.  Hoe verlopen de voorverkopen van palmolie en rubber voor Sipef?
  De plantageholding Sipef roept woensdag haar aandeelhouders bijeen. Dat gebeurt zoals steeds in de stemmige muziekzaal van Kasteel Calesberg in Schoten. De vergadering wordt doorgaans druk bijgewoond. Meestal valt er ook nieuws te rapen. Bijvoorbeeld over de voorverkoop van de palmolie- en rubberproductie. Het eerste kwartaal was minder goed voor Sipef door een combinatie van zwakkere productievolumes en gevoelig lagere prijzen voor zowel palmolie als rubber. Het bedrijf zei toen een betere palmolieproductie in de komende maanden te verwachten, maar was voorzichtig over de prijsevolutie. Voor het hele jaar voorspelt Sipef beduidend minder winst dan in 2014.

 • Bel20 sluit 1,2% lager af

  De Bel20 is uiteindelijk 1,2 procent lager afgesloten. Op weekbasis verloor de Brusselse sterindex 1,7 procent. Hier de toppers en floppers op de Brusselse beurs van vrijdag:

  ©rv

 • De Amerikaanse beurzen noteren op dit moment vlak, volgens de S&P500-index. Collega Pieter Haeck schreef het Wall Street-overzicht.

 • Wat is een inflatie-obligatie? Collega Wouter Vervenne legt het uit.

 • De Amerikaanse beurzen zijn zonet licht lager geopend. Nochtans werd ruim een uur geleden een sterk banenrapport gepubliceerd. Maar dat heeft uiteraard twee kanten. Het goede nieuws over de economie, brengt ook een renteverhoging dichterbij. Mogelijk zelfs al in juli, meent ING-econoom Rob Carnell.

 • België geeft geïndexeerde obligaties uit

  We kregen zonet een opvallend persbericht binnen van de Nationale Bank. België heeft gisteren voor het eerst geïndexeerde obligaties uitgegeven. Dat zijn obligaties waarvan de coupon afhankelijk is van de inflatie.

  Zodadelijk meer.

 • We hebben een reactie binnen van ING-econoom Rob Carnell op het sterke Amerikaanse banenrapport. Volgens hem blijft een renteverhoging op 17 juni zo goed als uitgesloten, maar mogelijk komt er al een in juli.

  Taking all of this together, it remains difficult to see the Fed changing rates in June – they have almost already ruled it out in the May FOMC minutes and elsewhere, and we think we need to see the labour market data supported with other non-labour activity improvements first. But assuming that these are forthcoming, a 3Q15 rate hike still looks a decent bet, and could be either July or September.
  Rob Carnell
  ING-econoom

  Nog volgens Carnell zal de oproep van het IMF om pas in 2016 de rente te verhogen, weinig effect sorteren.

  We don’t think the FOMC will be substantially moved by recent comments by the IMF’s Christine Lagarde, namely that rate hikes would be better left until 2016. The Fed sets monetary policy for the US, not for the rest of the world.
  Rob Carnell
  ING-econoom

 • Amerikaans jobrapport veel beter dan verwacht

  De Amerikaanse jobmarkt is er veel beter aan toe dan economen hadden verwacht. Exclusief de landbouwsector kwamen er vorige maand 280.000 nieuwe jobs bij in de VS. Analisten hadden gerekend op een toename met 226.000. Door het veel betere jobrapport laait ook de discussie op over wanneer de Amerikaanse centrale bank de rente zal optrekken. Analisten gingen ervan uit dat de Fed haar rentetarieven zou verhogen vanaf een cijfer boven de 250.000.

  In een reactie stijgt de dollar en de rente, en verkleinen de verliezen op de beurs.

 • OPEC houdt oliekraan nog open

  De OPEC heeft vandaag in Wenen beslist om zijn huidige productiequota te behouden. Dat wil dus zeggen dat de landen die deel uitmaken van de Organisatie van Olieproducerende landen de kraan niet moeten dichtdraaien. Door de dalende olieprijzen woedden er vorige herfst  nog zware discussies binnen de OPEC om de productiequota te verlagen. Door het aanbod te beperken zouden de olieprijzen opnieuw de hoogte ingaan, wat de inkomsten van de OPEC-lidstaten uiteraard ten goede zou komen.

  Maar Saudi-Arabië, met voorsprong het belangrijkste lid binnen de OPEC, wilde niet weten van zo'n lagere quota omdat het vreesde zo marktaandeel te verliezen ten opzichte van de VS en andere alternatieve olieproducenten.

  De olieprijs stijgt licht op de beslissing van de OPEC. Meer informatie hier.

 • Nationale Bank wordt eveneens optimistischer

  De verdere terugval van de olieprijzen, het soepele geldbeleid van de ECB en de lagere euro: die mix heeft er volgens de Belgische Nationale Bank er toe geleid dat ons land vandaag er economisch beter voor staat dan verwacht. De Nationale Bank van België trok vrijdag dan ook zijn groeiprognoses voor de Belgische economie op.  

  De Nationale Bank verwacht voor dit jaar een economische groei met 1,2 procent. Voor volgend jaar zou de groei 1,5 procent bedragen, en de Belgische centrale bank rekent voor het jaar daarop nog op een 'verdere versnelling van de bedrijvigheid'. 

  De aantrekkende groei wordt vooral gestut door de stijgende netto-uitvoer, zegt de Nationale Bank in een persbericht. Dat is niet alleen dankzij de groei van de afzetmarkten, zegt de Nationale Bank. 'Het houdt ook verband met de verbetering van de concurrentiekracht door het loonmatigingsbeleid. Hoewel dat laatste (...) in eerste instantie op de binnenlandse vraag weegt, wordt de impact op de groei via een stijgende uitvoer op termijn groter.'

  Dat Nationale Bank meent dat dat loonmatigingsbeleid ook gevolgen zal hebben voor de arbeidsmarkt. Van 2015 tot 2017 zouden er zowat 94.000 arbeidsplaatsen bijkomen. De werkloosheidsgraad zoud daardoor geleidelijk dalen naar 8 procent in 2017.

 • Ook Duitsers nog wat optimistischer

  ©© Peter Turnley/CORBIS

  Nog maar eens optimistische geluiden over de Duitse economie. De Duitse centrale bank heeft zopas haar vooruitzichten verhoogd voor de grootste economie van de eurozone. Volgens de Bundesbank kunnen Duitse werknemers profiteren van een sterke arbeidsmarkt en een recente reeks loonsverhogingen. Daardoor gaat Berlijn er nu van uit dat de Duitse economie dit jaar met 1,5 procent zal groeien. Totnogtoe ging men uit van een groei met 1 procent. De Duitse centrale bank is wel nog altijd minder optimistisch dan de Duitse regering. Die mikt voor dit jaar immers op een groei met 1,8 procent. 

 • Meer over de beursvoormiddag in Brussel kan u lezen via deze link.

 • ING haalt Fagron uit favorietenlijst

  De specialist in apothekersbereidingen Fagron heeft last van een koersdoelverlaging bij ING. Analist Mattias Maenhout past het koersdoel aan van 51 naar 46,50 euro. Ook al biedt dat een potentieel van 16 procent, het is niet voldoende voor Fagron om zijn stek te behouden in de favorietenlijst van de bank. Het koopadvies blijft wel overeind.

  De belangrijkste reden voor de verlaging is de lager dan verwachte opbrengst uit de verkoop van de IT-afdeling Corilus. Die bracht 77 miljoen euro in de lade, terwijl ING rekende op 150 miljoen. Daarvan spendeerde Fagron al 19 miljoen euro cash aan de overname van het Amerikaanse AnazaoHealth, dat onder meer gespecialiseerd is in nucleaire geneeskunde. De totale overnamesom schat Maenhout op 47 miljoen euro, maar een deel wordt in nieuwe aandelen betaald.

  Fagron heeft bijgevolg minder kapitaal om te spenderen aan andere overnames, wat de groei drukt. Het koersdoel van 46,50 euro gaat uit van een waardering van 12 keer de ratio EV/ebitda (bedrijfswaarde tegenover de bedrijfscashflow) voor de komende 12 maanden. De winstverwachtingen worden wel opgetrokken wegens de overname van AnazaoHealth, met respectievelijk 4, 6 en procent voor 2015, 2016 en 2017.

 • De Griekse beurs diept het verlies uit tot meer dan 3 procent wegens de onzekerheid over de onderhandelingen met Europa en het IMF.

 • Athene: 'Pas op, of we gaan opnieuw naar de stembus'

  Alweer een nieuwe fase in de Griekse tragedie. De Grieken trekken vervroegd naar de stembus als de internationale geldschieters hun standpunten in de onderhandelingen met Hellas niet wat matigen. Dat zei de Griekse staatssecretaris voor Sociale Zaken, Dimitris Stratoulis.

 • Vodafone: 'Geen fusiegesprekken met Liberty'

  Vodafone verduidelijkt dat het weliswaar gesprekken voert met Liberty, maar dat het niet om fusie-onderhandelingen gaat, wel over de uitwisseling van bepaalde activa.

 • Chinese beurs op hoogste peil sinds 2008

  De Shanghai Composite index is voor het eerst sinds januari 2008 door de grens van 5000 punten gegaan. Daarmee is China wereldwijd in 2015 een van de best presterende markten.

  Chinese aandelen nu en Nasdaq toen. pic.twitter.com/UAvOZ83a0m— Christophe De Rijcke (@cderijcke) June 5, 2015

   

 • Bundesbank verhoogt groeiprognoses

  De Bundesbank trekt de groeiverwachtingen voor Duitsland op.

  Bundesbank raises German GDP forecast to +1.7% for 2015 vs +1.0% forecast in December http://t.co/sbUlJ8IG5H— ForexLive (@ForexLive) June 5, 2015

 • Dit zijn de grootste stijgers en dalers in Brussel:

   

  ©RV

 • Renteklim gaat verder

  Het is vooral opnieuw de forse klim van de langtermijnrente die op de beurzen weegt.

  Bund future -2.8% this week, well on track for its biggest weekly fall since Oct 1998, before the euro was launched: pic.twitter.com/Zy4zAbhhae— Jamie McGeever (@ReutersJamie) June 5, 2015

 • De Bel20-index opent een halve procent lager op 3.675 punten.

 • Vodafone niet ongenegen voor Liberty

  Volgens Bloomberg zou Vodafone een huwelijk met Liberty Media, de eigenaar van Telenet, wel zien zitten.

  #Vodafone Said to Discuss Ideas Including Merger With #Liberty via @business http://t.co/5fwBXCzjF3 pic.twitter.com/d58Rn1NdFO— Peter Hoskins (@PeterHoskinsTV) June 5, 2015

 • ©Dries Luyten

  Het nieuwe biotechfonds van Désiré Collen is uit de startblokken. De oprichter van Thrombogenics haalde onder meer geld op bij Urbain Vandeurzen en AB InBev-miljardair Arnaud de Pret. 'Honderd miljoen euro ligt in het verschiet', stelt Collen.

 • We stevenen af op een verlies van bijna 1 procent.

  Eurostoxx 50 futures down -0.9% in early European trading http://t.co/TsPgtJCIVH— ForexLive (@ForexLive) June 5, 2015

 • Op de beurs van Brussel is het uitkijken naar de koersreacties van technologiebedrijven Zetes en EVS . De investeringsmaatschappij Quest for Growth maakte gisterenavond bekend dat ze in Zetes is gestapt, en uit EVS. Quest kocht 55.000 aandelen van de specialist in personen- en goederenidentificatie. Quest for Growth rapporteerde ook dat zijn intrinsieke waarde per aandeel is opgelopen van 11,15 euro eind april tot 12,22 euro eind mei.

  De verzekeraar Nationale Nederlanden meldde dan weer dat hij een belang van 3,4 procent in EVS bezit.

 • Ethias, de derde grootste verzekeraar van het land, gaat 150 miljoen euro vers geld ophalen. Niet om te groeien, zoals andere bedrijven die dezer dagen geld tanken. Maar uit noodzaak: het is een onderdeel van een breder plan op last van de toezichthouder om het eigen vermogen te versterken.

 • DEME-topman wint Vlerick Award

  Beter nieuws is er voor Alain Bernard. De topman van baggeraar DEME heeft de Vlerick Award 2015 gewonnen. Hij werd bekroond omdat hij DEME 'op duurzame wijze naar de top van de sector loodste'. DEME is een dochter van het beursgenoteerde CFE , dat op zijn beurt in handen is van .

  Alain Bernard wint de Vlerick Award. ©BELGA

 • Luc Vansteenkiste ©Dieter Telemans

  Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste, die in 2013 zijn Fortis-proces afkocht, was betrokken in een zwartgeldcircuit bij Recticel . Hij ontving 1,3 miljoen, maar zegt het geld niet gehouden te hebben. Dat schrijft De Standaard vrijdag.

 • Hoger dan verwachte fabrieksbestellingen in Duitsland

  Onder meer de grotere vraag naar Duitse auto's uit het buitenland hielp de fabrieksbestellingen hoger. ©EPA

   Goed nieuws uit Duitsland. De fabrieksbestellingen stegen in april met 1,4 procent tegenover maart, en dat is meer dan de verwachting van 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het federale statistiekbureau van het land.Op jaarbasis is er een stijging met 0,5 procent. Vooral de export doet het goed. De orders uit het buitenland groeiden 5,5 procent. Dat compenseerde de daling met 3,8 procent uit het binnenland.

 • Beurzen stevenen af op verlies

  De Europese aandelenmarkten openen vandaag naar verwachting lager in navolging van Wall Street donderdag. De S&P500-index viel met bijna 1 procent terug, geplaagd door de rentezorgen en de opmars van de dollar tegenover de euro. Gisteren spurtte de langetermijnrente in de voormiddag fors hoger, maar nadien stabiliseerden de obligatiemarkten zich. In Azië kleurden de beursindexen overwegend rood, maar met milde verliezen.

  Vandaag staat in de VS het belangrijke banenrapport voor mei op het programma. Economen mikken op een groei van 225.000 banen, tegenover een klim met 223.000 jobs de maand voordien.

  Ondertussen blijft Griekenland op het gemoed wegen. Normaliter zouden de Grieken vandaag al een schijf van 300 miljoen euro aan het Internationaal Fonds (IMF) moeten betalen, maar het is afgesproken dat dit wordt uitgesteld tot eind juni zodat Athene het kan bundelen met andere aflossingen. Dan moet Athene in totaal 1,25 miljard euro ophoesten. Het voorstel van de zogeten 'trojka' (IMF, EU en Wereldbank) deed, zal eerst worden besproken in het Griekse parlement. Voor de besparingen wordt vooral naar de pensioenen gekeken.

  Vandaag wordt ook een belangrijke dag voor de oliemarkt. Het OPEC-kartel houdt zijn bijeenkomst in Wenen.

  Vandaaag geeft ook de Nationale Bank haar vooruitzichten voor de Belgische economie vrij.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud