1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen zetten stapje terug

De Europese beurzen namen gas terug na de winsten van eerder deze week. De S&P 500 doet een nieuwe worp naar een record. Bone was een uitblinker na steun van de Waalse overheid.
 • Tot morgen!

  Goed wij zetten er voor vandaag een punt achter. Geen zorgen, want morgen zijn we er weer met kersvers beursnieuws! Wij wensen u een fijne avond!

 • Agenda voor morgen

  De volgende zaken houdt u morgen best in de gaten:

  VRIJDAG 14 AUGUSTUS 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Handelsbalans juni, 11.00 uur

  China:

  Kleinhandelsomzet juli, 04.00 uur

  Industriële productie juli, 04.00 uur

  Eurozone:

  Handelsbalans juni, 11.00 uur

  Bruto binnenlands product tweede kwartaal (tweede raming), 11.00 uur

  Werkgelegenheid tweede kwartaal, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Kleinhandelsomzet juli, 14.30 uur

  Industriële productie juli, 15.15 uur

  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) augustus, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Lotus Bakeries: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  Luxemburg:

  Shurgard: halfjaarresultaten, 07.30 uur

  Nederland:

  Flow Traders: resultaten tweede kwartaal

 • Amerikaanse hotelsector blijft herstellen

  Opvallend, ondanks de stijgende besmettingen en toegenomen coronamaatregelen in de VS, blijft de hotelsector herstellen:

 • Bel20 sluit lager af

  Onze favoriete beursindex is met een verlies van 0,6 procent gesloten op 3.447 punten. De sterren van de dag waren Telenet , Galapagos en WDP . De troostprijs ging naar KBC , ING en Barco

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,4 procent lager.

 • Gezondheidszorg erg afhankelijk van het buitenland

  Antiglobalisme en het coronavirus leiden tot een grotere focus op nationale bedrijven in de gezondheidszorg, maar deze bedrijven zijn nog altijd erg afhankelijk van het buitenland. Zeker de VS importeren nog veel medische middelen en apparatuur uit het buitenland, zoals blijkt uit het onderstaande plaatje:

 • Nasdaq-Belg Iteos noteert twee derde boven introductieprijs

  Iteos  wint op Nasdaq 5 procent tot 31,68 dollar. Iteos is het Waalse biotechbedrijf dat eind juli naar de Amerikaanse technologiebeurs trok tegen 19 dollar. Na een euforisch debuut op de eerste beursdag viel het aandeel fors terug op de tweede beursdag. Maar nu gaat de koers al verschillende weken in stijgende lijn. 

  Iteos vormt een testcase. De specialist in immunotherapie voor kankerbestrijding heeft naast zijn hoofdkantoor in het Waalse Gosselies ook een kantoor in het Amerikaanse biotechmekka Cambridge nabij Boston. Iteos koos er als eerste Belgische biotechbedrijf voor rechtstreeks naar Nasdaq te trekken.

 • S&P500 recordjacht deel 3

  Al voor de derde dag op rij zitten wij als een bok op de haverkist als het gaat om de recordjacht van de S&P500. Want de brede beursgraadmeter zit dichtbij een record. De S&P500 moet intraday boven de 3.393,50 punten schieten om het hoogtepunt uit februari te overschaduwen. Ook vandaag gaat de graadmeter 0,1 procent hoger waardoor de S&P nog maar 10 punten verwijderd is van zijn record:

 • Hoe zou het gaan in New York?

  Voor een samenvatting van de Amerikaanse beursdag: hierheen!

  ©AFP

 • Morgen: Uitkijken naar Lotus Bakeries

  Morgen publiceert Lotus Bakeries  halfjaarresultaten. Lotus haalt zowat 10 procent zijn omzet in luchthavens en de horeca. In die zin is de groep getroffen door de coronacrisis. Lotus Biscoff wordt bijvoorbeeld verdeeld bij verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

  De grote vraag is welke mate de lagere verkoop buitenshuis gecompenseerd werd door een hogere verkoop in de supermarkten. 'De lockdownmaatregelen hebben een verschuiving gecreëerd van de consumptie richting thuis, via aankopen in de winkels en online', zegt KBC Securities-analist Guy Sips. Operationeel zijn alle 12 fabrieken van Lotus blijven draaien. Voeding is dan ook een essentiële sector. De groep heeft geen gebruik gemaakt van tijdelijke werkloosheid. 

  Beleggers blijken er alvast vertrouwen in te houden. Tegen een koers van 2.870 euro, noteert het aandeel amper onder het precoronaniveau van iets meer dan 3.000 euro in februari. 

  Analist Guy Sips van KBC Securities stelt voor 2020 een omzet voorop van 650 miljoen euro en een nettowinst van 82 miljoen. 

 • Een Lyft naar beneden

  De taxi-app Lyft drukt op de knop voor etage -5% nadat uit de kwartaalcijfers is gebleken dat het coronavirus een gat in de omzet sloeg. De omzet donderde in het tweede kwartaal met 61 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 339,3 miljoen dollar. Het aantal actieve gebruikers daalde met 60 procent tot 8,7 miljoen. Het nettoverlies zakte van 644,2 miljoen dollar vorig jaar naar 437,1 miljoen.

  CEO Logan Green blijft optimistisch. 'Hoewel het aantal ritjes significant daalde, zijn we bemoedigd door de hersteltrends die we beginnen te zien.' De CEO zegt dat het aantal ritjes in juli met 78 procent toenam ten opzichte van de maand april.

 • Cisco dendert lager

  Cisco schuift met 10 procent onderuit. De grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld kwam met prima cijfers, maar stelde teleur met zijn vooruitzichten. In het vierde kwartaal, dat liep tot eind juli, van zijn gebroken boekjaar behaalde Cisco een omzet van 12,2 miljard dollar. Hoewel dat een daling was met 9 procent, was de omzet beter dan de 12,1 miljard die analisten voorzagen.

  Het bedrijf zegt dat het in verschillende segmenten en regio's een daling van de verkopen zag. De inkomsten uit producten (soft- en hardware) daalden met 13 procent, maar de dienstentak zag de omzet stabiliseren. De winst kwam met 62 dollarcent per aandeel iets lager uit dan de marktverwachting van 65 dollarcent. 

  Voor het huidige kwartaal voorziet het bedrijf een daling van de omzet met 9 tot 11 procent. Dat komt neer op een omzet tussen 11,7 en 12 miljard dollar, lager dan de 12,3 miljard dollar die marktvorsers voorzagen. Het bedrijf voorspelt verder een winst per aandeel tussen 69 en 71 dollarcent, terwijl analisten op 75 dollarcent per aandeel rekenden.

  Toch is de CEO tevreden. 'We hebben in ons boekjaar 2020 operationele weerbaarheid laten zien dankzij onze sterke relatie met de klant. Voor de toekomst herbalanceren we onze investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Zo kunnen we onze klanten in de toekomst beter bedienen.'

  ©REUTERS

 • Amerikaanse beurzen starten in het rood

  Wall Street gaat zojuist lager van start. De Dow Jones verliest 0,4  procent, de laat S&P500 0,3 procent liggen. De Nasdaq gaat als enige 0,1 procent hoger.

  Beleggers nemen even gas terug na de winsten van gisteren. Toen sloot de brede beursgraadmeter S&P500 op 6 punten van zijn recordstand in februari van 3.386,15. Voor een intradayrecord moet de index boven 3.392,52 punten stijgen, wat ook een record uit februari is. 

  Verder kijken beleggers naar nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het ministerie van Arbeid meldde eerder vandaag dat het aantal Amerikaanse steunaanvragen in juli tot onder de 1 miljoen is gezakt (zie post 15u08).

  ©AFP

 • Bod van Thermo Fisher op Qiagen mislukt

  Het bod van de Amerikaanse maker van labomateriaal Thermo Fisher Scientific op Qiagen gaat niet door. Na afloop van de aanmeldingsperiode, bleek dat slechts 47,02 procent van de Qiagen-aandelen in de biedprocedure zijn ingebracht. Dat is onder de lat van 66,7 procent die Thermo Fisher als voorwaarde had gesteld. De Amerikanen boden 43 euro per aandeel.

  Qiagen, gespecialiseerd in testmateriaal voor moleculaire diagnostiek, heeft zijn hoofdzetel in het Nederlandse Venlo, maar de hoofdnotering is in Frankfurt. Thermo zal vanwege het afketsen van de deal 95 miljoen dollar aan Qiagen betalen.

 • De keldering van Aegon...

  ... behandelen we dieper in dit artikel!

  ©WFA FOTOBURO DIJKSTRA

 • Amerikaanse steunaanvragen onder de 1 miljoen

  Het aantal eerste steunaanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS nam vorige week toe met 963.000. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het getal is 228.000 kleiner dan de week daarvoor en is nu voor het eerst sinds de coronacrisis onder de miljoen gedoken. Economen rekenden op 1,1 miljoen nieuwe steunaanvragen. 

  Daarmee lijkt de Amerikaanse economie zijn herstel door te zetten, ondanks nieuwe maatregelen om de explosieve stijging van het aantal nieuwe besmettingen een halt toe te roepen. Het totaal aantal Amerikaanse werklozen blijft nog altijd hoog. Vorige week bleek dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage in juli uitkwam op 10,2 procent.

 • Proximus gaat in zee met Disney rond streamingplatform

  Telecomoperator Proximus kondigt vrijdagmiddag aan dat een akkoord op zak heeft met Disney rond de lancering van Disney+, het nieuwe streamingplatform van die laatste. Klanten van Proximus die nu al afnemer zijn van All Stars en All Stars & Sports, twee bundels rond familie-entertainment, zullen een jaar lang toegang krijgen tot Disney+. Meer info leest u hier. 

 • Handel in Acacia Pharma opgeschort

  De beurswaakhond FSMA kondigt de opschorting aan van de handel in Acacia Pharma .

 • Futures voorspellen hoger lager Wall Street

  Volgens de futures openen de Amerikaanse beurzen straks lager. De Dow Jones zou 0,1 procent dalen, evenals de S&P500. De Nasdaq zou als enige graadmeter 0,3 procent stijgen.

 • Aegon en de augiasstallen

  Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities reageert op de slechte halfjaarcijfers van Aegon (zie post 7u54). Hij gaat dieper in op de afschrijvingen van de verzekeraar die hij het 'opschonen van de augiasstallen' noemt. 'We wisten dat Aegon een opschoning nodig had van de augiasstallen en dat wordt nu aangepakt. In de VS zijn de aannames over de rente aangepast (nu gaat Aegon uit van een lagere lange rente, red) in deze resultaten. Daarnaast zijn ook de te optimistische verwachtingen over de gemiddelde Amerikaanse levensverwachting bijgesteld.' De analist denkt ook dat in andere jurisdicties de aannames aangepast worden in de tweede jaarhelft.

  Kalamboussis zegt dat de nieuwe CEO Lard Friese stappen in de goede richting zet. 'De afgelopen 20 jaar deed Aegon het slechter dan de sector, omdat het niet in staat was datgene te doen wat nodig is. De huidige topman laat zien dat hij echt strategische stappen wil zetten om van Aegon een stabieler bedrijf te maken. Hij wil de gevoeligheid van de groep aan de Amerikaanse rente verkleinen, beter management, een vertrek uit niet-kernlanden en wil de schuld omlaag duwen.'

  De dividendknip is volgens de analist geen slechte zaak. 'Hij wil de schuld daarmee omlaag brengen en geen geld uitgeven dat er niet is. Ik denk dat het kan dat we over twee jaar een onderneming zien die veel minder volatiel is.'

  Kalamboussis zegt uit te kijken naar meer details over de strategie bij de investeerdersdag in december. De analist zegt dat er kopwinden blijven maar dat Aegon 'significante' vooruitgang boekt. 

  Aegon verliest 15 procent.

 • 'Brexitdeal in september mogelijk'

  Volgens de Britse brexitonderhandelaar David Frost kan er al een brexitakkoord bereikt worden in september. Dat schrijft hij in een reeks tweets. 'Ik kijk ernaar uit volgende week naar Brussel te gaan. We hebben goede hoop om constructief met elkaar te praten en gaan ervan uit dat een overeenkomst in september kan worden bereikt.'

 • Europese beurzen licht in het rood

  De beurzen op het oude continent gaan licht lager. Gemiddeld verliest het Europese aandeel zo'n 0,2 procent. Het zijn vooral de bankaandelen die lager gaan: gemiddeld verliezen ze 0,7 procent. Het Britse HSBC levert 1,7 procent in, het Duitse Commerzbank laat 0,9 procent liggen en de Nederlandse bank ABN AMRO zakt 0,9 procent.

  Ook de Bel20 gaat omlaag, de sterindex speelt 0,3 procent kwijt. Ook daar zien we een bank terrein verliezen: KBC daalt 0,8 procent. Gisteren ging de bank nog hoger, nadat ze een koopadvies had gekregen van Nederlandse grootbank ING. Die roemde de Belgische bank om haar sterke halfjaarcijfers en sterke kapitaalpositie.

  ©REUTERS

 • ING verhoogt koersdoel Takeaway

  Analist Marc Hesselink van ING laat zijn koersdoel voor de Nederlandse maaltijdbezorger Just Eat Takeaway stijgen van 110 naar 130 euro. Hij behoudt zijn koopadvies. 'Takeaway presenteerde hele solide resultaten over het eerste halfjaar. Niet alleen de omzet was hoger dan verwacht, ook de brutobedrijfswinst verraste positief. Wij denken dat de gunstige effecten van covid op de cijfers zullen aanhouden. Daarom verhogen we onze omzetverwachtingen met 4 tot 6 procent.'

  Hesselink is ook te spreken over het investeringsbeleid van de groep. 'De investeringen zullen versnellen om de toekomstige expansie aan te drijven. Wij voorzien in de komende jaren een hoge groei en denken dat de aankoop van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub de schaalvoordelen zal vergroten.'

  Het aandeel wint 2,8 procent.

  De positieve effecten van corona kennen een permanent karakter.
  Marc Hesselink
  Analist bij ING

 • RTL België is kwartaalwinst bijna kwijt door corona

  De Belgische poot van de mediagroep RTL  – die in Franstalig België de commerciële omroep RTL-TVI uitbaat – heeft een bijzonder moeilijk eerste halfjaar achter de rug. De omzet daalde er met 26,7 procent. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) kelderde zelfs met 82,4 procent tot amper 3 miljoen euro.

  De oorzaak is de enorme terugval in radio- en tv-reclame tijdens de coronacrisis. De cijfers van RTL-TVI geven een indicatie van hoe het ook zijn Vlaamse tegenhanger DPG Media (eigenaar van onder meer VTM) vergaan moet zijn. Het zilveren lijntje is dat RTL-TVI marktaandeel heeft gewonnen op de andere zenders. Het kreeg 27,3 procent van de kijktijd, tegenover 26,5 procent een jaar eerder.

  In de andere markten van RTL was de toestand niet veel beter. De groep zag haar winst in het tweede kwartaal in drie gedeeld tot 156 miljoen euro, de omzet viel in dat coronakwartaal met 28,3 procent terug tot 1,19 miljard euro.

  RTL bereidt in ons land de lancering voor van een streamingdienst. Die zal gebruikmaken van het platform Salto van de Franse dochter M6, dat in de herfst gelanceerd wordt in Frankrijk.

 • Windpark C-Power mag geen dividend meer uitkeren aan DEME (CFE)

  De baggeraar DEME, een onderdeel van de industriële groep CFE , moet voorlopig niet meer rekenen op een dividend van het windpark C-Power. De banken hebben C-Power een dividendstop opgelegd tot er meer duidelijkheid is over wie het onderhoud van het Belgische offshorepark gaat doen.

  Door het faillissement van de turbineleverancier Senvion staat C-Power noodgedwongen zelf in voor het onderhoud. Daarmee is ook het risico toegenomen dat C-Power voor extra kosten moet opdraaien als de turbines nog fabricagefouten vertonen. De banken willen vermijden dat er ondertussen cash wegvloeit uit het bedrijf.

  DEME heeft een belang van 6,5 procent in C-Power, naast tal van andere spelers uit de energiesector.

  ©BELGA

 • Aantal Chinese vliegtuigpassagiers daalt 30 procent

  Het aantal Chinese vliegtuigpassagiers is in augustus met 34,1 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt de Chinese luchtvaartwaakhond. Het ging wel om een herstel ten opzichte van vorige maand. In juni daalde het aantal passagiers met 42,4 procent in verhouding tot een jaar eerder.

  ©REUTERS

  Door de coronacrisis zijn veel mensen nog altijd bang om met het vliegtuig te gaan door de angst om besmet te worden met het virus. 

 • KBCS plaatst kanttekening bij ForFarmers: 'Vergelijking zit scheef'

  ForFarmers   rukte eerst mooi op na zijn halfjaarcijfers, maar duikt na een uur handel in verlies. Het veevoederbedrijf boekte een onderliggend bedrijfsresultaat dat bijna 35 procent hoger lag dan een jaar eerder. 'Dat ligt aan de versnelde doorvoer van efficiëntie-oefeningen waardoor de beoogde besparing van 10 miljoen euro bijna volledig is behaald', zegt analist Guy Sips van KBC Securities, 'Maar meer nog is het verbeterde resultaat een gevolg van een gunstige vergelijkingsbasis omdat de eerste jaarhelft van 2019 buitengewoon zwak was', merkt Sips op. 

  KBC blijft bij een opbouwenadvies met een koersdoel van 6,25 euro.  

 • Analisten over Sipef: 'Klimmende palmolieprijs zit nog niet in de koers'

  Analisten schijnen hun licht op de halfjaarcijfers van Sipef . De resultaten komen licht onder de verwachting uit, zegt analist Frank Claassen van Degroof Petercam. 'Maar de stijgende palmolieprijs zit nog niet verrekend in de koers', stipt de analist aan. De beurs waardeert Sipef aan 9.000 dollar per hectare, wat in historisch perspectief erg goedkoop is. 'Aan de huidige palmolieprijs zou dat eerder 11.000 dollar per hectare moeten zijn', rekent Claassen uit. 

  De analist herhaalt dan ook zijn koopadvies en geeft een koersdoel van 58 euro.

 • NIBC ziet winst verdampen

  De zakenbank NIBC  heeft in de eerste helft van het jaar een fiks lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Dat komt voor een groot deel doordat de bank meer afschrijvingen deed om mogelijke kredietverliezen op te vangen als gevolg van de coronacrisis.

  De nettowinst bedroeg in de eerste jaarhelft 3 miljoen euro, waarmee het nettoresultaat van 83 miljoen euro een jaar eerder volledig is weggevaagd. 'De onzekerheid blijft aanhouden gezien de mogelijke tweede golf van de virusuitbraak, maar ook omdat de overheidssteun voor bedrijven later dit jaar waarschijnlijk eindigt', zegt de bank. Om die reden zette NIBC 84 miljoen euro apart voor kredietverliezen, waarvan 20 miljoen voor verwachte kredietverliezen in de komende periode.

  Tegenover de gedaalde winstgevendheid staat wel een stevigere kapitaalbuffer. NIBC wijst daarbij op de inspanningen om het risicoprofiel van zijn portefeuille aan te passen. De Amerikaanse investeerder Blackstone hernieuwde vorige week zijn overnamebod op NIBC nadat eerdere overnamepogingen in april leken te stranden.

 • Genkyotex: +35% na overnamebod

  Genkyotex heeft een kwartier na opening een evenwichtskoers. Het Franse biotechbedrijf met een notering in Brussel rukt met 35 procent op naar 2,91 euro na het overnamebod van het Zweedse bedrijf Calliditas.

  Genkyotex overstijgt het bod van Calliditas dat 2,80 euro per aandeel bedraagt in cash. Het bod kan worden opgetrokken met 4,80 euro per aandeel als Genkoytex' middel Sentanaxib tegen levercirrose de nodige mijlpalen behaalt.

 • Europa op de rem | Aegon | ForFarmers | Carlsberg | DirectaPlus

  De Europese beurzen stokken. De Euro Stoxx 50 verliest bij opening 0,32 procent.

  Aegon keldert met 9 procent. De verzekeraar decimeert zijn dividend (zie vorige post).

  ForFarmers wint 1,3 procent. De veevoederproducent kwam met een weerbare update.

  Carlsberg levert 3 procent in in Kopenhagen. De bierbrouwer verwacht een winstval van 15 procent in het lopende boekjaar.

  DirectaPlus wint 9 procent in Londen. De Italiaanse grafeenspecialist ziet zijn onderzoek naar covidwerende mondmaskers bevestigd door wetenschappers aan de universiteit van Rome.

 • Aegon onderuit na dividendknip

  Een erg zwak halfjaarrapport, een stevige dividendknip én geschrapte meerjarenprognoses (zie post van 7u54). Het laat zich raden dat beleggers in Aegon  not amused zijn: het aandeel tuimelt in Amsterdam bij opening 8 procent en noteert nu 32 procent onder het peil van Nieuwjaar. 

 • Brussel opent rood | Sipef | Galapagos | Genkyotex | Bone Therapeutics

  De Brusselse beurs stokt na haar driedaagse winstreeks. De Bel20  opent 0,6 procent lager op 3.448 punten.

  Sipef   verliest 1,7 procent. De plantagegroep meldt een verlies van 7 dollarcent per aandeel over het eerste halfjaar.

  Galapagos   noteert status quo. De biotechvedette verwerft de rechten op het onderzoek van een Amerikaanse sectorgenoot.

  Genkyotex   heeft nog geen evenwichtskoers gevormd. Het Franse biotechbedrijf wordt overgenomen door het Zweedse Calliditas, dat een premie van 28 procent biedt op de slotkoers van woensdag. 

  Bone Therapeutics  pakt met een winst van 3 procent de leiding in Brussel. De noodlijdende biotecher krijgt een infuus van 1 miljoen euro van de Waalse overheid.

 • Exit voor Genkyotex na overname

  Het Franse biotechbedrijf Genkyotex  dat in Brussel een dubbele notering heeft, verdwijnt van de koerstabellen. Het voormalige Genticel wordt ingelijfd door een Zweedse sectorgenoot, Cadilliditas. Het bedrijf uit Stockholm neemt een belang van 62,7 procent in Genkyotex waarop een openbaar bod zal volgen op de rest van de aandelen.

  Het bod bedraagt 2,80 euro per aandeel, een premie van 28 procent op de slotkoers van gisteren. 

 • Europese beurzen op weg naar licht verlies

  De beursrally van augustus schijnt even te stokken. De futures wijzen op een openingsverlies van 0,2 procent voor de Euro Stoxx 50.

 • Aegon verlaagt dividend

  De Nederlandse verzekeraar Aegon  heeft een moeilijk halfjaar achter de rug: de bedrijfswinst zakte forser dan verwacht, met 31 procent naar 700 miljoen euro. Netto tuimelde de winst door afboekingen met twee derde naar 202 miljoen euro. 

  Aegon had dit voorjaar het voorgestelde slotdividend over het boekjaar 2019 - 16 cent per aandeel - al geschrapt. Nu gaat ook het mes in het voorschotdividend: dat zakt van 15 naar 6 cent. De financiële doelstellingen gaan op de schop. De beleggers moeten geduld oefenen tot december: dan zal de Haagse verzekeraar op de beleggersdag nieuwe doelstellingen formuleren.

 • Kostencontrole loodst ForFarmers door de crisis

  De Nederlandse meststoffengroep ForFarmers  zag door de coronacrisis en het stikstofdebat in eigen land de omzet 8 procent teruglopen in het eerste halfjaar, tot 4,79 miljard. Dankzij kostencontrole steeg de brutobedrijfswinst (rebitda) ruim een derde naar 48,2 miljoen euro. Netto verdubbelde de winst zelfs ruim, tot 19,3 miljoen euro of 0,20 euro per aandeel. 

 • Sipef wil dit jaar nog aanknopen met winst

  De resultaten van Sipef  rollen binnen. De plantagegroep zag haar omzet in het eerste halfjaar stijgen met 4 procent naar 117,7 miljoen dollar. De Schotense groep produceerde 167,37 kubieke ton palmolie, een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, te danken aan gunstige weersomstandigheden.

  Het verlies bedraagt 7 dollarcent per aandeel. Sipef maakt zich sterk dat het tegen het jaareinde weer zwarte cijfers zal schrijven na een zware periode die gedrukt werd door een aanhoudend lage olieprijs gecombineerd met droogte en vulkaanuitbarstingen. De pandemie speelt Sipef minder parten.

  De palmolieprijs heeft zich in belangrijke mate hersteld van de plotse daling midden februari.
  François Van Hoydonck
  CEO Sipef

  'Covid-19 had tot dusver geen belangrijke rechtstreekse negatieve financiële invloed onze operationele activiteiten', zegt CEO François Van Hoydonck. 'Behalve een plotse sterke prijsdaling van de palmolie sinds midden februari. Intussen heeft de prijs zich in belangrijke mate hersteld.'

 • Dalende voorraden stutten olieprijs

  Amerikaanse olie handelt tegen 43 dollar per vat, dat is de hoogste prijs in vijf maanden. De wekelijkse voorraadgegevens in de VS waren voor een derde week op rij gedaald. Het is voor de eerste keer in dit doldrieste oliejaar dat dat gebeurt. De vraag naar benzine klom naar het peil van net voor de lockdowns en Amerikaanse raffinaderijen draaien nu aan zowat 80 procent van hun operationele capaciteit, het hoogste peil sinds maart.

  Beleggers houden wel een scherp oog op de opslaghub in Cushing, die sinds begin juli wel elke week zijn gestegen. Het herstel lijkt ook in andere delen van de wereld tot stilstand te komen. India meldt dat het verbruik van olieproducten in juli met 12 procent is gedaald tegenover een jaar eerder.

 • Wirecard en de DAX: raus. Und schnell!

  De Duitse beurs wil zo snel mogelijk de schandvlek genaamd Wirecard  uit de sterindex DAX krijgen. Op 24 augustus is het zo ver, na een snelle aanpassing van de regels. 

  ©AFP

 • Palmdonderdag

  Over een kwartiertje verwachten we halfjaarcijfers bij Sipef . Leidt de klimmende olieprijs tot een wederopstanding van de plantagegroep na een zware periode?

  Met onze vooruitblik raakt u op kruissnelheid.

 • Galapagos verwerft rechten op Amerikaans darmonderzoek

  Na sluiting van de Amerikaanse beurzen kwam Galapagos met het bericht dat het een samenwerkingsovereenkomst sloot met Scipher Medicine. Die Amerikaanse biotechspeler ontwikkelt medicijnen op basis van artificiële intelligentie. Hij commercialiseert bloedtesten die een 'uniek moleculair ziektebeeld' van een patiënt identificeren. Die ziektesignatuur wordt dan gematcht met de effectiefste therapie, zodat patiënten vanaf de eerste dag de geschiktste behandeling krijgen.

  Galapagos verwerft de rechten op vijf targets in de behandeling van inflammatoire darmziekte (IBD). In ruil betaalt het mijlpaalbetalingen. De omvang daarvan werd niet bekendgemaakt. Het Bostonse bedrijf is niet beursgenoteerd.

 • Beursrally wint vaart

  Goedemorgen! Zes miezerige puntjes weerhielden de S&P 500 woensdag van een nieuw slotrecord. Tesla stal opnieuw de show op een goedgeluimd Wall Street. Een louter optische ingreep - de aankondiging dat het aandeel in vijf wordt gesplitst - volstond om de e-autobouwer 13 procent hoger te tillen.

  De Europese beurzen sloten eerder de dag met winst en zetten na een zwakke julimaand hun augsutusremonte voort.
  In Azië gaan de beurzen goedgemutst verder op het ingezette elan. In Japan breiden de winsten uit tot 2 procent. Elders op het continent trekken de aandelenbeurzen gemiddeld 1,3 procent hoger.

  De ongenaakbaar gewaande dollar moet verder terrein prijsgeven en kost nu 1,18 dollar per euro.

  De S&P 500 miste woensdag zijn afspraak met de geschiedenis om een nieuw slotrecord te plaatsen. Lukt het vandaag wel? ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud