1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen zetten stapje terug

Na de forse rally van de voorbije dagen nemen beleggers (een beetje) winst. In Brussel vlamt Melexis, EVS gaat onderuit nu een outlook voor 2020 uitblijft terwijl de 'bodembeschermer' - de inkoop van eigen aandelen - wegvalt.
 • Agenda voor morgen

  Voor vandaag stoppen we met de liveblog. Morgenvroeg zijn we weer terug. Dan kijken we onder andere naar de resultaten van Agfa-Gevaert (zie post 14u40). Verder staat het volgende op het menu:

  VRIJDAG 13 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  Bruto binnenlands product derde kwartaal (tweede raming), 11.00 uur

  Handelsbalans september, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) november, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Texaf: tussentijdse verklaring derde kwartaal

  Aedifica: trading update vijfde kwartaal 2019/2020 (verlengd boekjaar)

  Ageas: resultaten eerste negen maanden, 07.30 uur

  Agfa-Gevaert: resultaten derde kwartaal, 07.45 uur

  Home Invest Belgium: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur

  Sioen: trading update derde kwartaal, 17.45 uur

  Frankrijk:

  Engie: resultaten derde kwartaal, 08.00 uur

  VRIJDAG 13 NOVEMBER 2020
  ECONOMIE/FINANCIËN
  Eurozone:
  Bruto binnenlands product derde kwartaal (tweede raming), 11.00 uur
  Handelsbalans september, 11.00 uur
  Verenigde Staten:
  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) november, 16.00 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  Texaf: tussentijdse verklaring derde kwartaal
  Aedifica: trading update vijfde kwartaal 2019/2020 (verlengd boekjaar)
  Ageas: resultaten eerste negen maanden, 07.30 uur
  Agfa-Gevaert: resultaten derde kwartaal, 07.45 uur
  Home Invest Belgium: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  Sioen: trading update derde kwartaal, 17.45 uur
  Frankrijk:
  Engie: resultaten derde kwartaal, 08.00 uur
 • Over Wall Street...

  ... kunt u hier meer lezen!

 • Cofinimmo betreedt Finland

  In navolging van Aedifica, trekt nu ook Cofinimmo  naar Finland. De groep stapt in een bouwproject van een medisch centrum, met een waarde van 20 miljoen euro. In tegenstelling tot Aedifica, gaat bij Cofinimmo dus om een eerste, kleine deal. Het toekomstige medisch centrum is al voorverhuurd aan een particuliere zorgverstrekker.

  Cofinimmo is met zorgvastgoed nu in zes landen actief: België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Spanje en nu dus ook Finland.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 is met een verlies van 0,3 procent gesloten op 3.505 punten. De toppertjes waren WDP , Galapagos en Argenx . De floppertjes waren Ageas , Telenet en UCB .

  De Europese beurzen sloten met een verlies van 1,1 procent.

 • Een muzikale beursgang in Parijs of New York

  De muziekverdeler Believe maakt werk van een beursgang in de loop van 2021. Volgens bronnen dicht bij het dossier kan de Franse muziekuitgeverij en -distributiegroep tot 2 miljard euro waard zijn.

  Believe werkt voor de beursgang samen met de bank Rothschild.  De groep zou nog twijfelen tussen Euronext Parijs of Wall Street. 

 • Finance Avenue!

  Het beste beleggingsadvies is volgens ons: ga naar Finance Avenue. Dat is ons gratis online beleggingsevent van aanstaande zaterdag 14 november. 

  Inschrijven doet u HIER!

 • Overnamespeculatie rond KPN

  KPN  vlamt 8 procent hoger in Amsterdam. Volgens Bloomberg hebben de Wallenbergs via EQT effectief KPN benaderd voor een vriendelijk bod. In oktober verschenen al berichten dat de Wallenbergs een bod overwogen. 

 • Gemengde opening Wall Street

  De Dow Jones  opent 0,6 procent in het rood, de Nasdaq  opent quasi vlak. 

 • Nexans praat met Cenergy

  Cenergy , de kabeldochter van de Griekse Belg Viohalco , voert gesprekken over een fusie met Nexans . Deze laatste heeft vijf vestigingen in ons land (Erembodegem, Buizingen en drie in Henegouwen).

  Om 15u45 wordt de handel in Cenergy en Viohalco hernomen.

 • Pfizer-topman verkoopt aandelen op dag vaccinnieuws

  Albert Bourla, de CEO van Pfizer , verkocht maandag 132.508 aandelen Pfizer tegen de prijs van 41,94 dollar het stuk. Hij haalde zo bijna 5,6 miljoen dollar op.

  Opvallend is dat de verkoop plaatsvond net op de dag dat Pfizer meedeelde dat het samen met BioNTech ontwikkelde coronavaccin voor meer dan 90 procent efficiënt was. Daarop schoot het aandeel Pfizer bijna 8 procent hoger.

  Bourla lijkt echter niet onmiddellijk iets verkeerds te hebben gedaan. De verkoop vond plaats in het kader van een Rule 10b5-1-verkoop die op 19 augustus was gepland, daags nadat Pfizer positieve resultaten van een fase 1-studie bekendmaakte.

  Rule 10b5-1 werd in 2000 in het leven geroepen door de Amerikaanse beurswaakhond SEC en laat insiders van beursgenoteerde ondernemingen toe een 'trading plan' op te stellen voor de verkoop van aandelen die ze bezitten. Ze moeten op voorhand zeggen hoeveel aandelen ze willen verkopen en wanneer. Als ze van de rule gebruik maken, kunnen ze niet worden beticht van insider trading.

  Het was trouwens al de derde aandelenverkoop door Bourla dit jaar. De vorige vonden plaats in februari. De man bezit nog steeds 81.812 aandelen Pfizer.

  Uitvoerend vice-president Sally Susman van Pfizer deed maandag trouwens iets gelijkaardigs, eveneens onder een ‘Rule 10b5-1 trading plan’. Zij deed 43.662 aandelen van de hand tegen 41,94 dollar, wat haar 1,8 miljoen dollar opleverde. Susman bezit nu nog 108.804 aandelen van het farmaconcern.

 • Wat te verwachten van Agfa morgen?

  Eerst dit: een vergelijking met 2019 is moeilijk, aangezien Agfa dit voorjaar de verkoop van het gros van zijn kroonjuweel - de Healthcare IT-afdeling - aan het Italiaanse Dedalus heeft afgerond. CEO Pascal Juéry opteerde er deze zomer voor om een deel van de opbrengst aan te wenden om het gat in het pensioenfonds te verkleinen, de rest van de cash blijft gezien de onzekere economie tot nader order op zak. Een herevaluatie volgt begin 2021.

  Dat de beeldvorminsgroep wacht alvorens de cash aan de aandeelhouders uit te keren, is logisch. Eerst moet het resterende Agfa, vooral dan de tak offset (drukplaten en software voor drukkerijen), bewijzen voldoende cashflow te kunnen genereren om de resterende pensioenerfenis te kunnen dragen. 

  Voor het derde kwartaal rekenen analisten dat het 'resterende' Agfa op een omzet van 425 miljoen euro 6 miljoen euro euro bedrijfswinst genereert met de afdeling radiologie als grootste winstmotor met 14 miljoen winstbidjrage. De offsetafdeling zou daarentegen door de erg moeilijk markt 6 miljoen in het rood duiken. 

  Voor heel 2020 verwachten analisten 51 miljoen euro bedrijfswinst op 1,74 miljard omzet. Ook hier: meer dan 100 procent van de groepswinst, 61 miljoen euro, zou van radiologie komen., offset zou 19 miljoen in het rood gaan. 

 • Amerikaanse futures overwegend lager

  De Europese beurzen zakken vandaag en dat lijkt ook in New York het geval te zullen zijn. De future op de Dow Jones noteert 1 procent in de min, die op de S&P500 0,6 procent. De future op de Nasdaq staat nipt positief (+0,1%).

  Behalve dat het effect van het vaccinnieuws lijkt uitgewerkt, speelt ook mee dat de VS een recordaantal nieuwe coronabesmettingen hebben geregistreerd: bijna 143.000 op één dag.

 • De strategie-update van KBC

  Even melden dat u de strategische update van KBC-CEO Johan Thijs over digitalisering hier kunt volgen, de presentatie staat hier. Met focus op de digitale assistent Kate

 • En toen waren er nul verkoopadviezen Melexis

  Nu Kepler Cheuvreux het advies voor Melexis  van 'verkopen' naar 'houden' verhoogt (zie post van 9u47), is het aantal verkoopadviezen voor de ontwikkelaar van chips voor de autosector gereduceerd tot nul. Volgens Bloomberg telt Melexis nu 2 koopadviezen en tien neutrale adviezen. 

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... vat het nieuws van vanmorgen, de analistenreacties en de koersbewegingen beknopt samen. Hier lezen!

 • Europese industrie slabakt wat

  De industriële productie in de eurozone voor de maand september valt tegen. Ze is met 0,4 procent afgenomen tegenover augustus en was 6,8 procent kleiner dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden volgens Reuters respectievelijk op een toename van 0,7 procent en een daling van 5,8 procent gerekend.

 • Berenberg trekt koersdoel Solvay op

  Berenberg verhoogt zijn koersdoel voor Solvay van 70 naar 90 euro. De rating blijft op ‘houden’ staan.

 • Chat met Solvay-CEO Ilham Kadri

  Nog even in herinnering brengen dat we, net nu Solvay  in het nieuws zit, u met Ilham Kadri, de CEO van de chemiereus, in discussie kunt gaan op onze livechat straks. U kunt nu al uw vraag stellen, via deze link

 • Goede resultaten voor Titan Cement

  De Griekse cementproducent Titan Cement , die ook in Brussel een notering heeft, is er in geslaagd zijn omzet over de eerste negen maanden nagenoeg stabiel (-0,5%) te houden op 1,2 miljard euro. Dankzij lagere energieprijzen, kostencontrole en goede prijszetting slaagde de groep er in de brutobedrijfswinst (ebitda) met 10,1 procent te laten stijgen tot 229,4 miljoen euro. De nettowinst komt meer dan een kwart hoger uit op 58 miljoen euro.

  Wegens de tweede coronagolf waagt Tital Cement zich niet aan vooruitzichten.

 • Noteringen Viohalco en Cenergy opgeschort

  De noteringen van de Griekse metaalholding Viohalco en van zijn dochterbedrijf Cenergy (stalen buizen en stroomkabels) op Euronext Brussel zijn opgeschort, laat de FSMA weten. Het is wachten op persberichten.

 • Econocom keert stevige coupon uit

  Econocom  koerst deze ochtend op 2,225 euro, 6 cent goedkoper tegenover de slotkoers van 2,285 euro gisteren. Het aandeel noteert zonder recht op het (fors) interimdividend van 12 cent per aandeel. In tegenstelling tot vele vorige coupons, gaat het niet om een terugbetaling van kapitaal. Er is dus roerende voorheffing van 30 procent verschuldigd.

 • Kepler zet Melexis trapje hoger

  Kepler Cheuvreux heeft na de beter dan verwachte derdekwartaalresultaten van Melexis en de prognose voor het vierde kwartaal zijn ramingen voor de chipontwikkelaar aangepast. De automarkt herstelt sneller dan verwacht en nieuwe lockdowns worden voorzichtiger toegepast, met meer oog voor de economische gevolgen. De waardering van Melexis blijft aan de hoge kant, maar de risico’s lijken af te nemen, klinkt het.

  Het beurshuis trekt zijn rating op van ‘afbouwen’ naar ‘houden’. Het koersdoel stijgt van 60 tot 70 euro.

 • Kepler Cheuvreux: 'Bankpoot KBC valt tegen'

  De beter dan verwachte kwartaalcijfers van KBC  kunnen Kepler Cheuvreux niet vermurwen: het beurshuis handaaft het verkoopadvies, met koersdoel 41,40 euro. 'De beter dan verwachte resultaten zijn vooral te danken een de verzekeringstak, die tijdelijke profiteerde van minder autoschadegevallen tijdens de pandemie', stelt analist Benoit Petrarque. 

  Exclusief het effect van de ECB-kredieten zakten de netto-renteinkomsten van de bankpoot jaar op jaar 5 procent
  Benoit Petrarque
  Kepler Cheuvreux

  Petrarque vindt de resultaten van de bankpoot vrij zwak. 'Exclusief het effect van TLTRO (de goedkope langetermijnkredieten van de Europese Centrale Bank, red.) zakten de netto-renteinkomsten jaar op jaar 5 procent', becijfert hij. 

  Het aandeel KBC noteert na de recente 'vaccinrally' vrijwel stabiel op 54 euro. 

 • Siemens doet beter dan verwacht

  In het vierde kwartaal, het laatste van zijn gebroken boekjaar, heeft Siemens een (aangepaste) bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) geboekt van 2,64 miljard euro. Daarmee klopt het Duitse engineeringconcern de verwachtingen: analisten rekenden op 1,98 miljard euro volgens Reuters. De omzet van 15,31 miljard euro was dan weer lager dan verwacht (15,50 miljard), maar de orderinname van 15,56 miljard verraste positief.

  CEO Joe Kaeser, die nog tot februari Siemens leidt, heeft het in het persbericht over een ‘sterke finish van een opmerkelijk jaar’. Over het hele boekjaar 2019/20 boekte Siemens een 2 procent lagere omzet van 57,1 miljard euro, een 3 procent lagere aangepaste ebita van 7,6 miljard euro en een 26 procent lagere nettowinst van 4,2 miljard euro.

  Siemens denkt dat de coronapandemie geen langdurige impact zal hebben op de wereldeconomie en verwacht weer vrij robuuste economische groei in 2021. De investeringen van bedrijven en overheden in machines en systemen zullen echter achterblijven op het herstel.

  Het logo van Siemens op een vestiging in Parijs ©EPA

 • KBC knipt koersdoel EVS bij

  EVS  brokkelt licht af, met 0,4 procent tot 14,30 euro. In de update over het derde kwartaal (zie post van 7u36) durft de Luikse specialist in beeldservers voor live sportverslaggeving nog steeds geen becijferde prognose voor heel 2020 geven, ook al is het jaar 10,5 maand gevorderd. 

  Door de impact van de pandemie op live sport in het bijzonder en de mediasector in het algemeen zag EVS het orderboekje tot eind oktober jaar op jaar met 8,5 procent krimpen. KBC Securities handhaaft het 'bijkopen'-advies, maar analist Guy Sips knipt niettemin het koersdoel bij van 20 naar 18 euro. 'We zullen ook in het eerste deel van 2021 een impact van covid-19 merken', luidt het. 

  6,5%
  Zelfhulp
  EVS kocht sinds mei voor 5 miljoen eigen aandelen in en heeft nu 6,5 procent van zichzelf in handen

  Ook belangrijk: EVS heeft zijn in mei aangekondigde inkoopprogramma van 5 miljoen euro op 9 november afgerond. Die 'bodembeschermer' valt dus weg zolang er geen nieuw programma in de steigers gezet wordt. Met de 5 miljoen euro kochten de Luikenaars 337.155 eigen stukken in, tegen gemiddeld 14,83 euro per stuk. 

  Met die inkopen heeft EVS nu een stevige 928.207 eigen stukken, 6,5 procent van het kapitaal, in handen. 

 • Beurzen starten met verlies

  De Europese beurzen beginnen de handelsdag in het rood. De Euro Stoxx 50 opent 0,7 procent lager. De Bel20 zakt 0,95 procent.

  Het bedrijfsnieuws van woensdagavond en donderdagmorgen:

  * KBC Groep boekte meer winst dan verwacht in het derde kwartaal. Het aandeel stijgt 0,2 procent.

  * Biocartis stelt zijn streefdoel voor het aantal geplaatste Idylla-zaklabo’s licht bij. Biocartis blijft nagenoeg stabiel.

  * EVS lijdt onder de impact van de coronapandemie op zijn klanten. EVS zakt 0,4 procent.

  * Ackermans & van Haaren investeert in de logistieke planner OMP. AvH blijft quasi onveranderd.

  * Hexcel ontkent een overnamebod van Solvay te hebben ontvangen. Solvay zakt 1 procent.

 • Hexcel ontkent gesprekken te voeren met Solvay

  Nog opvallend nieuws van gisterenavond: het Amerikaanse chemiebedrijf Hexcel  ontkende gisteren tegenover persbureau Bloomberg een overnamebod van Solvay  te hebben ontvangen. 'We zijn op dit ogenblik niet in gesprek met Solvay of enige andere partij', luidt het.

  We zijn op dit ogenblik niet in gesprek met Solvay of enige andere partij
  Hexcel

  Hexcel is een belangrijke rivaal van Solvay in de productie van lichtgewicht composietmaterialen voor de luchtvaartsector en wordt dus net als de Belgische branchegenoot midscheeps getroffen door de crisis in de sector. 

  Analisten staan sowieso sceptisch tegenover een samengaan van de twee. Hexcel probeert via een fusie minder afhankelijk te worden van de luchtvaart, maar zag begin april een geplande fusie met een andere branchegenoot - Woodward - afketsen.

  'De sterren staan niet goed voor een deal', stelt Jefferies-analist Laurence Alexander. Eenzelfde geluid bij ING-analist Stijn Demeester: 'Een fusie zou zeker steek houden gelet op de crisis in de sector, maar er zijn veel obstakels'. Demeester wijst ten eerste op kartelwaakhonden, die ongetwijfeld bezwaar zou maken tegenover één speler die meer dan 70 procent van de markt controleert. Ten tweede zweren veel vliegtuigbouwers bij twee toeleveranciers, zodat een fusiegroep onvermijdelijk klanten zou zien afhaken. En last but not least: de focus ligt bij Solvay-CEO Ilham Kadri op desinvesteringen en schuldenafbouw, niet op deals.

  Niettemin: meteen een interessante topic voor de CEO Talks met ... Ilham Kadri deze middag.  

 • Lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen met rode cijfers openen. De vaccinrally van de voorbije dagen lijkt uitgewerkt. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,7 procent in de min. Ook de Amerikaanse futures kleuren rood.

 • Britse economie kent recordgroei

  In het derde kwartaal is het Britse bbp met 15,5 procent toegenomen tegenover de voorgaande driemaandenperiode. In het tweede kwartaal crashte de Britse economie met bijna 20 procent. Het herstel in het derde kwartaal is een record, maar wel een fractie minder dan verwacht. Economen rekenden volgens Reuters op een sprong van 15,8 procent.

  In de maand september was de groei kleiner dan verwacht: 1,1 procent in plaats van de verhoopte 1,5 procent.

  De Bank of England zei vorige week dat de Britse economie dit jaar wellicht met 11 procent zal krimpen om in 2021 weer met iets meer dan 7 procent te groeien. Het recente nieuws over een efficiënt coronavaccin heeft echter de hoop aangewakkerd dat de groei volgend jaar sterker zou kunnen uitkomen.

  Een ongewoon rustige Oxford Street in Londen als gevolg van de nieuwe lockdownmaatregelen. ©EPA

 • Voor meer duiding bij het kwartaalrapport van KBC ...

  ... hierheen!

 • Voka ziet economie 4,5 procent krimpen in vierde kwartaal

  Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, verwacht dat de Belgische economie in het vierde kwartaal opnieuw een zware terugval zal kennen. Het bruto binnenlands product zou met 4,5 procent krimpen. ‘De double dip of W-curve is een feit’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens in een persbericht.

  Hij pleit voor een gecoördineerde corona-aanpak om te vermijden dat, eens de regels versoepeld worden, het aantal besmettingen terug stijgt. ‘Prioritair blijft een performant test-, track- en tracebeleid.’ Daarnaast moet een vaccinstrategie worden uitgetekend.

 • AvH stapt in logistieke planner OMP

  De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren  heeft dicht bij huis een nieuwe investering gevonden: OMP uit Wommelgem, een specialist in de planning van logistieke ketens voor onder meer chemiebedrijven. 

  AvH verwerft een belang van 20 procent in het 35 jaar jonge bedrijf, dat intussen met 700 werknemers in tien landen actief is. Financiële details heeft de groep in haar persbericht niet vrij. In 2019 realiseerde op 89 miljoen euro omzet 23 miljoen brutobedrijfswinst (ebitda), een marge van 26 procent. De nettowinst kwam uit op 14 miljoen euro.  

 • Biocartis stelt Idylla-doelstelling licht bij

  Biocartis , het bedrijf uit Mechelen dat zaklabo’s en de bijbehorende cartridges maakt, verwacht dit jaar ongeveer 300 nieuwe Idylla’s te plaatsen. Dat is iets minder dan het streefcijfer dat begin september in het halfjaarrapport was genoemd: toen lag het streefdoel op 300 tot 350 nieuwe Idylla-plaatsingen.

  De prognose voor de verkoop van cartridges blijft wel onveranderd. Biocartis streeft naar een commerciële volumegroei rond 30 procent op jaarbasis. Dat zou neerkomen op een volume van circa 228.000 cartridges.

  In het derde kwartaal kon Biocartis weer aanknopen met groei wat de verkoop van cartridges betreft. ‘In het derde kwartaal van 2020 heeft de totale groei van het volume aan cartridges zich verder hersteld van de aanzienlijke impact van de pandemie in het tweede kwartaal van 2020’, zegt topman Herman Verrelst in een persbericht.

  Op het einde van het derde kwartaal bedroeg de kaspositie van Biocartis 137 miljoen euro.

 • Pandemie blijft EVS afremmen

  Het televisiedienstenbedrijf EVS had ook in het derde kwartaal flink last van de coronapandemie. Omdat er minder live-evenementen zijn, boeken de klanten van EVS minder inkomsten en lagere kasstromen. Sommige moeten daarom hun kapitaal versterken. Dit alles resulteert in uitgestelde of geannuleerde investeringen.

  De flauwe gang van zaken is duidelijk af te lezen aan het orderboek van EVS. Op 31 oktober had EVS voor 41 miljoen euro aan orders voor 2020 binnen. Dat is 7 procent minder dan op hetzelfde tijdstip van 2019, toen het orderboek 44,3 miljoen euro waard is.

  Daarnaast is er nog voor 17,1 miljoen euro aan orders die tot omzet in 2021 en verder moeten leiden. Dat is 10 procent meer dan een jaar geleden. De grote sportevenementen die deze zomer moesten plaatsvinden, werden immers verschoven naar 2021.

  EVS snoeit intussen in de kosten, onder meer voor consulting, reizen, marketinguitgaven en bonussen. Ondanks de integratie van Axon sinds begin mei, zullen de kosten jaar op jaar slechts licht toenemen, zegt financieel directeur Yvan Absil in het persbericht. Hij wijst er ook op dat de kaspositie (52,5 miljoen euro eind september) sterk blijft.

  Op basis van de huidige verwachtingen voor de markt en gezien de onzekerheid rond de impact van Covid-19 geeft EVS geen prognose voor 2020.

 • Quid dividend KBC? Meer nieuws op 11 februari.

  Voor heel 2020 verhoogt KBC de prognose voor de netto rente-inkomsten - na de meevaller in het derde kwartaal (zie vorige post) van 4,4 tot 4,5 miljard euro. CEO Johan Thijs blijft bij de prognose dat de pandemie zich in 1,1 miljard euro waardeverminderingen op kredieten zal resulteren. 

  Voor een update over de financiële prognose op lange termijn én de bijhorende dividendpolitiek vraagt Thijs geduld tot de publicatie van de jaarresultaten op 11 februari 2021. Die dag mogen aandeelhouders dus nu al rood omcirkelen. 

 • KBC scoort beter dan verwacht

  KBC  kon over het derde kwartaal een nettowinst van 697 miljoen of 1,64 euro per aandeel voorleggen. Dat is niet alleen 14 pqrocent meer dan in het zomerkwartaal van 2019, maar ook duidelijk beter dan de verwachting. Analisten rekenden gemiddeld op 600 miljoen euro. 

  Vooral de netto-renteinkomsten - wat de bank verdient door kortlopende deposito's in langlopende kredieten te recycleren - verrasten positief, met een stijging van 4 procent tot 1,12 miljard euro. In de toelichting verwijst CEO Johan Thijs onder meer naar de TLTRO, de ultragoedkope cash die de Europese Centrale Bank ter beschikking stelt aan banken die hun kredietpeil tijdens de pandemie minstens stabiel houden, en een eenmalige meevaller bij de verzekeringstak. Die compenseren de negatieve impact van de forse renteverlagingen die de Tsjechische centrale bank doorvoerde

 • Coronavreugde maakt plaats voor realisme

  Goedemorgen. Er staan vandaag heel wat bedrijfsresultaten op de agenda, maar we beginnen met een blik op de Aziatische beurzen. Die laten lichte verliezen optekenen.

  De vreugde om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, dat erg efficiënt blijkt in klinische tests, heeft plaatsgemaakt voor meer realisme. De verspreiding van het vaccin wordt een complexe aangelegenheid omdat het sterk gekoeld moet vervoerd worden. De massale toediening wordt bovendien een dure zaak. Intussen blijft in Europa en de Verenigde Staten het aantal coronabesmettingen op een hoog peil.

  De Chinese beurzen zakken na een zwak cijfer voor de nieuwe bankleningen. Dit vielen vorige maand sterker dan verwacht terug tot het laagste niveau in een jaar. Een gevolg van strengere quota voor het toekennen van leningen.

  Een vrouw wordt weerspiegeld in een koersenbord in Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud