1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bpost vijfde meer waard

De Europese beurzen trokken woensdag hoger. Ahold Delhaize en Bpost presteerden over het pandemiekwartaal veel beter dan verwacht en worden royaal beloond. Op Wall Street speelt Disney de pannen van het dak.
 • Morgen: KBC en ING

  We laten het hierbij. Morgenvroeg zijn we er weer, met onder meer de resultaten van KBC en ING. Wat analisten daarvan, verwachten leest u hier

 • Herstel palmolieprijs stut Sipef

  Het aandeel van Sipef  is vandaag voor de vierde op rij hoger afgesloten. Dat heeft te maken met het herstel van de palmolieprijs sinds begin juli. 

  Lees hier meer. 

 • Xior bevestigt dividendprognose

  De specialist in studentenhuisvesting Xior  bevestigt in haar halfjaarverslag het voornemen om over 2020 een brutodividend uit te keren van 1,36 euro, een stijging met 4,6 procent. Ook de winstprognose wordt bevestigd van 1,70 euro per aandeel. Dat is een stijging met 6,3 procent. 

  Voor de meeste steden in België, Nederland en Spanje loopt de verhuur volgens planning en in sommige steden zelfs beter.
  Xior

 • VGP verwacht winstexplosie

  De ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP boert uitstekend tijdens deze coronacrisis. VGP verwacht in het eerste halfjaar een nettowinst van 180 à 200 miljoen euro, meldde het bedrijf in een persbericht na het afsluiten van de handel. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 75 miljoen euro.

  VGP profiteert onder meer van de boomende e-commerce, waarvoor magazijnruimte nodig is. Amazon is een van de grote klanten. De onderneming heeft ook joint ventures met de verzekeraar Allianz, waardoor het een sterke financiële partner aan zijn zij heeft voor verdere ontwikkelingen.

  'We zijn zeer tevreden met de prestaties en de verwachte nettowinst voor de eerste helft van 2020, als gevolg van de zeer sterke verhuurprestaties de afgelopen 18 maanden', reageert ceo Jan Van Geet. 'In het eerste halfjaar hebben we ons voornamelijk gericht op ons projectmanagement met 795.000 vierkante meter nieuwe projecten in aanbouw eind juni 2020. Het grootste deel van deze projecten zal de komende 12 maanden opgeleverd worden.'

  'De impact van de coronapandemie op onze operationele activiteiten is tot nu toe beperkt gebleven. Maar we zullen waakzaam blijven omdat COVID-19 nog niet achter ons ligt', besluit Van Geet.

 • Bel20 sluit 0,3 procent hoger

  Toppers in Brussel: Bpost (+20,5%), Global Graphics (+14,1%) en Exmar (+9%). 

  Floppers: MDxHealth (-2,7%), Kinepolis (-5,4%), Qrf (-5,8%). 

 • Trump hint op sterk jobrapport

  'Er wordt vrijdag opnieuw een groot jobcijfer gepubliceerd.' Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een tv-interview. Daarmee laat hij duidelijk doorschemeren dat het ministerie van Arbeid vrijdag een goed rapport zal publiceren over de arbeidsmarkt in juli. Trump krijgt als president inzage in officiële economische cijfers voor die worden gepubliceerd. Hij heeft ook vroeger al een tipje van de sluier gelicht van cijfers die nog niet waren gepubliceerd.

  ING-econoom James Knightley is sceptisch en merkt op dat bijna alle recente indicatoren wijzen op een sputterend herstel van de arbeidsmarkt. Hij verwijst onder meer naar het stijgend aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering en de sterke daling van de jobcreatie in de privésector (zie bericht van 14.39 uur). Economen verwachten dat het aantal banen in juli met 1,5 miljoen is gestegen na een toename met 4,8 miljoen in juni.

 • Goudmijnaandelen scoren nog beter dan goudprijs

  De FTSE Goldmines Index prijkt 52 procent hoger dan op Nieuwjaar, terwijl de goudprijs 34 procent aandikte tot 2.033 dollar per ounce (31,1 gram).

  Lees hier onze analyse over de goudmijnaandelen.

 • Winsten op Wall Street nemen toe

  De winst voor de Dow Jones  is opgelopen tot 1,3 procent. Graag hierheen voor ons Wall Street-overzicht

 • Amerikaanse dienstensector groeit meer dan verwacht

  De ISM-indicator van de activiteit in de Amerikaanse dienstensector is in juli met 1 punt gestegen naar 58,1 punten, het hoogste peil in anderhalf jaar. Economen hadden een daling naar 55 punten voorspeld, omdat sommige indicatoren suggereren dat het herstel van de Amerikaanse economie vertraagt.

 • Spaarboekjes met 291,6 miljard dikker dan ooit

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in juni met 2,1 miljard euro gestegen naar een recordhoogte van 291,6 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In het eerste halfjaar groeiden de spaartegoeden met 9,4 miljard. Dat is minder dan de peiling van De Tijd begin juli suggereerde. De coronacrisis heeft het sparen flink doen stijgen, omdat de niet-voedingswinkels en horeca weken gesloten waren.

 • Wall Street opent met winst - Disney uitblinker

  De Amerikaanse beurzen openen hoger. Deze keer neemt de Dow Jones  het voortouw met een stijging van 0,7 procent. Het aandeel Disney   gaat tot 10 procent hoger ondanks een miljardenverlies in het tweede kwartaal. Beleggers focussen echter op het streamingplatform Disney+ dat een lichtpunt vormde in het kwartaalrapport. Disney+ telt al 60,5 miljoen betalende abonnees. Bovendien lag de operationele winst - exclusief een miljardenafschrijving - hoger dan verwacht. 

  Johnson & Johnson  heeft een deal van 1 miljard dollar beet met de Amerikaanse regering voor de levering van 100 miljoen dosissen van zijn kandidaat-vaccin tegen het Covid-19-virus. De VS hebben ook een optie voor 200 miljoen bijkomende dosissen. Het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica stijgt met 1 procent. 

  De Nasdaq Composite moet het stellen met een miniwinst van 0,1 procent. 

 • Amerikaanse schatkist plant recorduitgifte van obligaties

  De Amerikaanse schatkist wil volgende week bij haar driemaandelijkse herfinanciering een recordbedrag van 112 miljard dollar ophalen met de uitgifte van obligaties. Dat heeft ze woensdag meegedeeld. Het ministerie van Financiën is van plan 48 miljard dollar te ontlenen op 3 jaar, 38 miljard op 10 jaar en 26 miljard op 30 jaar. Bij de vorige herfinanciering, begin mei, gaf de schatkist voor 96 miljard dollar obligaties uit.

  De geplande uitgifte geeft aan dat de schatkist de looptijd van de staatsschuld wil verlengen. De jongste maanden heeft de federale overheid de stijging van het begrotingstekort vooral gefinancierd met de uitgifte van kortlopende schatkistcertificaten. Economen verwachten dat het Amerikaans begrotingstekort in 2020 oploopt tot zowat 4.000 miljard dollar of bijna 20 procent van het bruto binnenlands product.

 • Activision gaat gemakkelijk over de lat | Aandeel toch onder druk

  Spelletjesmaker Activision Blizzard  maakte dinsdag nabeurs veel beter dan verwachte resultaten bekend. Het bedrijf uit Santa Monica verdiende 97 cent per aandeel op een omzet van 2,08 miljard dollar. Analisten dachten aan.. 68 cent winst en 1,7 miljard dollar omzet. Activision profiteerde van de lockdowns. De thuisblijvers speelden massaal spelletjes uit de franchise van Activision, zoals Call of Duty en World of Warcraft. De voornaamste groeimotor was het nieuwe spelletje Call of Duty: Warzone. 

  Voor het huidige, derde kwartaal gaat de groep uit van 3,05 dollar per aandeel winst, opnieuw boven de verwachtingen van analisten (2,79 dollar). 

  Opvallend: ondanks die cijfers wijst de voorbeurshandel op een daling van het aandeel met 1,6 procent. Dinsdag had het aandeel wel een recordhoogte van 87,04 dollar aangetikt. Beleggers lijken dus winst te gaan nemen. 

 • Herstel Amerikaanse arbeidsmarkt valt bijna stil

  De Amerikaanse privésector heeft in juli slechts 167.000 banen gecreëerd, tegenover een opwaarts herziene 4,3 miljoen in juni. Dat meldt het sociaal secretariaat ADP. Economen hadden 1,2 miljoen extra jobs voorspeld. De forse vertraging van de jobcreatie is een zoveelste aanwijzing dat de heropleving van de Amerikaanse economie sputtert.

  Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag het 'officiële' jobrapport van juli, dat ook rekening houdt met de overheidssector. Economen voorspellen dat de privé- en overheidssector samen 1,5 miljoen banen hebben gecreëerd. Maar de tegenvallende cijfers van de privésector doen de vraag rijzen of die prognose niet te optimistisch is.

 • Analisten over Wolters Kluwer: 'Knappe prestatie'

  We komen nog even terug op de resultaten van Wolters Kluwer  waarop beleggers het aandeel 4 procent hoger sturen (post 9u18). De leverancier van professionele informatie en softwaretoepassingen zag de omzet in de eerste jaarhelft met 3 procent groeien en de winst per aandeel met 24 procent.

  ‘Vooral de winstgroei is opmerkelijk in het coronatijdperk’, zeggen de analisten van BofA Merrill Lynch die hun koopadvies en koersdoel van 80 euro bevestigen. De groep kondigde ook aan interim-dividend aan van 0,47 euro.

  KBC Securities prijst de kostencontrole door het management en noemt Wolters Kluwer ‘een veilige haven in de Benelux.’ Wolters Kluwer durft wel nog geen jaarprognose te geven.

 • Amerikaanse futures staan positief

  Nog twee uur voor de openingsbel in New York wordt geluid, maar het ziet er goed uit. De futures noteren in de plus. De future op de Dow Jones staat 0,7 procent in de plus, die op de S&P500 wint 0,5 procent.

  Een van de redenen voor het optimisme lijkt te zijn dat het de goede kant op gaat met de onderhandelingen over een zoveelste stimuluspakket.

 • Big Tech vs goudmijnen

  Herlees hier onze levendige wekelijkse livechat over de markten. Met onder meer deze grafiek, die leert dat Big Tech in wonderjaar 2020 'slechts' voor zilver gaat. Het goud is voor ...

 • De postbode en de retailer

  Of Bpost en Ahold Delhaize. Daarover gaat onze Brusselspiegel vandaag vooral. Hier kunt u lezen.

 • Europese kleinhandelsomzet hoger dan voor coronacrisis

  De omzet van de kleinhandel in de eurozone is in juni met 5,7 procent gestegen tegenover mei dankzij de versoepeling van de lockdown. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De omzet was 0,2 procent hoger dan in februari, net voor de invoering van beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In België, Duitsland, Frankrijk en Nederland waren de kleinhandelsverkopen duidelijk hoger dan in februari. In Italië en Spanje waren ze lager.

  'Dit is geen V-vormig herstel van de hele economie', waarschuwt ING-econoom Bert Colijn. 'Gelieve niet te opgewonden te worden over deze sterke cijfers. Het uitdoven van de inhaalbeweging, de stijging van de werkloosheid en de stagnatie van het consumentenvertrouwen zullen in het tweede halfjaar de groei van de kleinhandelsomzet afremmen.'

 • PREVIEW ING: Analisten rekenen op winst van minstens half miljard

  Morgen om 7u30 seint ING  de kwartaalcijfers door. Het is de vuurdoop voor Steven van Rijswijk. Hij volgde eerder dit jaar Ralph Hamers op die verkaste naar UBS.

  Analisten verwachten een nettowinst in het tweede kwartaal van 613 miljoen euro. Het beurshuis Jefferies houdt het op 516 miljoen euro.

  In vergelijking met KBC zouden de rente-inkomsten minder fors terugvallen. Analisten denken aan 3,5 miljard euro, bijna hetzelfde cijfer als vorig jaar, conform de prognoses van ING zelf. Jefferies noemt dit wel een uitdaging wegens de verschillende renteverlagingen in verschillende landen.

  Wat de kosten betreft, heeft ING al een afschrijving op goodwill bekendgemaakt van 300 miljoen euro. Voorts is het ook hier uitkijken naar de provisies voor slechte leningen. In het eerste kwartaal lagen de provisies op 661 miljoen euro, relatief weinig in verhouding tot de sector. Verschillende sectorgenoten hebben miljarden opzij gezet voor slechte leningen. Het consensuscijfer ligt hier op 1,1 miljard euro voor het tweede kwartaal.

 • Ahold Delhaize op hoogste peil sinds… 2002

  Dankzij de beresterke resultaten wint Ahold Delhaize een kleine 6 procent en rukt het aandeel op naar 26,48 euro. Dat is de hoogste koers sinds midden mei 2002. In meer dan 18 jaar dus.

 • PREVIEW KBC: Analisten zien winst 80 procent dalen

  Morgen om 7 uur publiceert KBC  kwartaalresultaten. Analisten verwachten een nettowinst van 153 miljoen euro, in vergelijking met 745 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar.

  Bovenaan de resultatenrekening is er druk op de rente-inkomsten, onder meer door de renteverlagingen in Tsjechië. Analisten verwachten een 'net interest income' (NII) van 1,07 miljard euro, 5,5 procent minder dan vorig jaar en 10 procent minder dan in het eerste kwartaal. 

  Daarnaast zijn er de oplopende provisies voor leningen als gevolg van de coronacrisis. KBC ging eerder uit van een basisscenario van 1,1 miljard euro voor 2020. 'We verwachten dat KBC dat cijfer zal bevestigen', zegt Jefferies-analiste Martina Matouskova. 

  Matouskova hanteert trouwens een koopadvies voor KBC. 'Onze verwachtingen voor het tweede kwartaal liggen nochtans lager dan de consensus. Maar onze winstverwachtingen voor 2021 en 2022 liggen respectievelijk 7,3 en 6,5 procent boven de consensus', zegt Matouskova die ook het defensieve profiel van KBC smaakt in vergelijking met sectorgenoten. 

 • Orange Belgium gooit dit weekend lokaas uit

  De uitdager van Proximus en Telenet biedt haar klanten voor het eerst in haar geschiedenis het Belgisch voetbal aan. Orange Belgium   wil daarmee zijn digitale televisie nog beter in de markt zetten. Een dienst die het net als breedbandinternet aanbiedt via het netwerk van Telenet.

  De prijsbreker van de Belgische telecommarkt laat in het openingsweekend van het nieuwe voetbalseizoen zijn triple play-klanten (tv, internet en mobiel) van de wedstrijden proeven, in de hoop dat ze nadien een voetbalabonnement van 11 (Love Trio) of 15 euro (Love Duo) afnemen.

  Ook Proximus zendt, net als de voorbije jaren, de Pro League-wedstrijden uit. Bij de kabelbedrijven Telenet  en Voo is het daarentegen nog wachten op een deal met rechtenhouder Eleven Sports. Telenet kreeg al honderden ongeruste voetbalfans aan de lijn. De Mechelse groep telt 180.000 voetbalabonnees.

 • Koersdoel Ahold Delhaize stijgt bij Degroof Petercam

  Als reactie op de goede resultaten van Ahold Delhaize trekt analist Fernand de Boer van Degroof Petercam zijn koersdoel op van 26 naar 27,50 euro. Hij handhaaft zijn koopadvies.

  ‘Ahold Delhaize is een cashuitkeermachine’, merkt hij op verwijzend naar het lopende aandeleninkoopprogramma. ‘Sinds 2007 en met inbegrip van het nieuwe aandeleninkoopprogramma zal Ahold Delhaize meer dan 20 miljard euro hebben uitgekeerd aan zijn aandeelhouders', berekende hij.

 • Ook Degroof Petercam zet Bpost op de kooplijst

  Net als KBC Securities zet ook Degroof Petercam na het veel beter dan gevreesde kwartaalrapport van Bpost de postgroep op de kooplijst.

  Ook al is de extreme volumegroei in pakjes tijdelijk, we denken wel dat een deel structureel is nu veel consumenten e-commerce voor het eerst ontdekt hebben
  Frank Claassen
  Degroof Petercam

  'De positieve impact van Covid-19 had een veel grotere impact dan verwacht op de winstgevendheid van zowel de Europese pakjes als Radial', zegt analist Frank Claassen. 'Ook al is de extreme volumegroei in pakjes tijdelijk, we denken wel dat een deel structureel is nu veel consumenten e-commerce voor het eerst ontdekt hebben. De huidige beurskoers weerspiegelt nog niet die structureel hogere groei.' 

  Claassen verhoogt het advies van 'houden' naar kopen', het koersdoel gaat van 7 naar 9 euro. 

 • KBCS trekt koersdoel Ahold Delhaize op

  ‘Verbazingwekkende tweedekwartaalcijfers’ luidt het algemene oordeel van KBC Securities-analist Alan Vandenberghe over Ahold Delhaize . De Nederlands-Belgische retailer klopte de verwachtingen op alle niveaus en trekt zijn vooruitzichten op.

  Vandenberght verhoogt zijn ramingen met 3 à 10 procent en trekt zijn koersdoel op van 26 naar 28,50 euro. Op basis van het opwaarts potentieel van 14 procent, het uitstekende track record en het gezond financieel profiel bevestigt hij zijn koopadvies.

 • Van Bpost naar Bpakje

  Even de extreme tweespalt in het kwartaalrapport van Bpost  in beeld zetten. 

 • Atenor sluit financiering voor Roemeense kantoorgebouwen

  Nieuws van dinsdagavond dat we nog niet mee hadden. Atenor maakte toen bekend een financiering van 80 miljoen euro (met een looptijd van 5 jaar) te hebben afgesloten met Deutsche Pfandbrief en Erste Bank voor drie gebouwen van de Hermes Business Campus in Boekarest. De gebouwen zijn samen goed voor 75.000 m² aan kantoorruimte en zijn verhuurd aan 'prestigieuze huurders'. Ze genereren huurinkomsten van zowat 10,3 miljoen euro per jaar. De coronacrisis had amper impact op de huurinkomsten (minder dan 0,1 miljoen euro).

  Atenor geeft nog aan dat het de bedoeling is de drie gebouwen te verkopen. 'Wegens het aantrekkelijke rendement op geïnvesteerd kapitaal dat door dit actief wordt gegenereerd en de implementatie van de nieuwe financiering, beschikt Atenor over de flexibiliteit om optimale verkoopvoorwaarden bij de beleggers te verzoeken, op een investeringsmarkt die op lange termijn nog aantrekkelijk is, maar momenteel een pauze ondervindt naar aanleiding van de gezondheidscrisis’, aldus het persbericht.

 • KBC Securities over Bpost: 'Belachelijk sterk in pakjes'

  'Bpost heeft de verwachtingen met kilometers voorsprong geklopt', stelt KBC Securities vast. Analisten Thomas Couvreur en Ruben Devos verhogen het advies van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel ligt op 8,50 euro. 'De pakjesafdeling presteerde gewoon belachelijk sterk', klinkt het. 

 • Kinepolis houdt hoofd koel

  Het aandeel Kinepolis heeft voorlopig geen last van het nieuws over Disney en Mulan (zie post 06.57 uur).

  De beslissing van Disney de film Mulan op zijn streamingplatform te lanceren ‘zal het beleggerssentiment over bioscopen niet helpen’, zegt Kepler Cheuvreux. Het beurshuis wil wel eerst zien of de lancering succesvol zal zijn en of mensen bereid zijn 30 dollar neer te tellen om de film thuis te bekijken. Mocht het theatrical window - dat films eerst in cinema's worden vertoond - verdwijnen, zou dat ‘een structurele klap voor het winstvermogen’ betekenen voor bioscoopuitbaters, zegt het beurshuis.

  Het wijst erop dat Kinepolis-topman Eddy Duquenne niet gelooft dat de lancering van films via streamingplatforms de norm kan worden, omdat het winstpotentieel betwistbaar is en aanzienlijk lager is dan bij distributie via bioscopen.

 • Bpost: Jefferies verwacht consensusaanpassingen

  Analist David Kerstens van Jefferies reageert vrij nuchter op de sterke resultaten die Bpost dinsdagavond bekendmaakte. Hij merkt op dat de bedrijfswinst weliswaar met 30 procent daalde in het tweede kwartaal, maar op 74,9 miljoen euro toch dubbel zo hoog uitkwam als verwacht. Met dank aan de sterke groei van het pakjesvervoer en een forse verbetering van het briefverkeer in juni.

  ‘Het middelpunt van de heringevoerde verwachtingsvork voor de bedrijfswinst ligt 27 procent boven de consensus. Dit zal waarschijnlijk tot gevoelige consensusverhogingen leiden’, aldus Kerstens.

  De enige ontgoocheling voor hem is het schrappen van het dividend. Aangezien hij het aandeel al in juni een hoger advies gaf (houden) met een koersdoel van 6 euro, verandert hij voorlopig niets.

 • Koersreacties op resultaten in Europa

  GrandVision noteert onveranderd. Het Nederlandse optiekbedrijf dook in het eerste halfjaar stevig in het rood, maar zei ook te willen doorgaan met de overname door EssilorLuxottica.

  BMW kende zijn eerste verlieskwartaal sinds 2009. Het is wachten op koersen uit Frankfurt.

  Deutsche Post DHL kende een gemengd halfjaar met minder briefbestellingen, meer pakjesvervoer en minder aanvoerketenactiviteit. Ook hier nog geen koers.

  Wolters Kluwer wint 2,5 procent. Het Nederlandse uitgeefconcern boekte meer halfjaarwinst op een licht hogere omzet.

 • Bpost: 'We zien structurele trends bovendrijven'

  Volgens Jean-Pierre Van Avermaet, CEO van Bpost, blijft de onzekerheid over Covid-19 zeer groot. 'Maar, we zien toch enkele structurele trends bovendrijven.' Daarmee doelt hij op de sterke opmars van e-commerce, die de pakjesomzet met 78 procent hoger stuwde. 

 • Europese beurzen starten in de plus

  De Euro Stoxx 50 wint 0,6 procent na één minuut handel. In Brussel stijgt de Bel20 met 0,4 procent.

  De twee uitblinkers in Brussel zijn Bpost (+7%) en Ahold Delhaize (+5,6%), die allebei veel beter presteerden dan verwacht.

 • Volg live de analistenconferentie van Bpost ...

  ... via deze link, over enkele minuten. De bijbehorende presentatie van het management staat hier

 • Meer details over Ahold Delhaize ...

  ... leest u hier

 • Naar hogere start in Europa

  De Europese beurzen zullen hoger openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,4 procent hoger.

 • GrandVision duikt stevig in het rood

  Het Nederlandse optiekbedrijf GrandVision heeft het eerste halfjaar besloten met een nettoverlies van 212 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog 74 miljoen euro winst. Door de corona-uitbraak waren veel winkels van het concern tijdelijk gesloten en dat drukte op de verkopen. De omzet van het moederbedrijf van ketens als Pearle en Eye Wish zakte met 27,2 procent tot 1,45 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kleurde voor 24 miljoen euro rood.

  Wegens de aanhoudende onzekerheid over de verdere evolutie van de coronapandemie geeft GrandVision geen financiële vooruitzichten.

  GrandVision is het voorwerp van een overname door EssilorLuxottica , maar die deal zit momenteel in juridisch vaarwater. Het Frans-Italiaanse concern is boos omdat GrandVision geen details wil vrijgeven over zijn aanpak van de coronacrisis. GrandVision benadrukt in zijn halfjaarbericht nog steeds achter de overnamedeal te staan.

 • BMW lijdt eerste kwartaalverlies sinds 2009

  De maatregelen om de coronapandemie in te dammen hebben in het eerste halfjaar zwaar ingehakt op de resultaten van BMW . De verkoop kromp met 23 procent en de omzet daalde met 10,3 procent tot 43,2 miljard euro.

  De impact op de winst is nog veel groter. BMW boekte een bedrijfswinst van 709 miljoen euro, wat driekwart minder is dan in de eerste zes maanden van 2019. De nettowinst kelderde van 2,1 miljard tot 362 miljoen euro.

  De zwaarste klappen vielen in het tweede kwartaal. Toen lag de omzet meer dan een vijfde lager dan het jaar voordien en kleurde het bedrijfsresultaat 666 miljoen euro rood. Het is het eerste kwartaalverlies van BMW sinds 2009.

  BMW bevestigt de vooruitzichten voor 2020: gevoelig lagere leveringen in het autosegment en een ebit-marge tussen 0 en 3 procent. Voor het motosegment zou de ebit-marge tussen 3 en 5 procent uitkomen.

 • Ahold Delhaize: sterke resultaten, hogere prognose

  Ahold Delhaize heeft volop geprofiteerd van de lockdowns en in die periode veel meer verkocht. In het tweede kwartaal groeide de omzet van de Nederlands-Belgische retailer met 17,1 procent tot 19,1 miljard euro, blijkt uit een persbericht. Dat is veel beter dan verwacht: analisten rekenden slechts op 18 miljard euro. In de VS nam de omzet op vergelijkbare basis met 20,6 procent toe, in Europa met 10,2 procent.

  De onderliggende bedrijfswinst schoot 70 procent hoger naar 1,009 miljard euro, terwijl 640 miljoen verwacht. De operationele winstmarge ging van 3,6 naar 5,3 procent.

  Ahold Delhaize stelt zijn vooruitzichten opwaarts bij. De groep rekent nu op een groei van de onderliggende winst per aandeel tussen 20 en 25 procent, en een vrije kasstroom van minstens 1,7 miljard. Eerder werd slechts een winstgroei van zowat 5 procent verwacht en een vrije kasstroom van meer dan 1,5 miljard.

 • Iets meer omzet, flink minder winst voor Deutsche Post DHL

  In vergelijking met PostNL en Bpost legt Deutsche Post DHL een minder spectaculair halfjaarrapport voor. De Duitse groep kon wel profiteren van de hogere online verkopen, maar dat werd grotendeels tenietgedaan door zwakke resultaten bij de logistieke activiteiten voor bedrijven, de ‘supply chain division’.

  In het eerste halfjaar steeg de omzet met 2 procent tot 31,4 miljard euro. Door hogere kosten en het wegvallen van een uitzonderlijke winst (uit de verkoop van de Chinese aanvoerketenactiviteiten in het eerste kwartaal van 2019)  zakte de bedrijfswinst (ebit) met 22 procent tot 1,5 miljard euro. De nettowinst viel terug van 1,2 miljard tot 826 miljoen euro, een daling met 31,4 procent.

  De Duitse post- en pakjesactiviteit presteerde goed met 5,4 procent meer omzet, maar die groei is helemaal aan het pakjesvervoer te danken; het briefverkeer kromp. Ook de expresdivisie (+5,6%) presteerde goed. De aanvoerketendivisie kende een omzetdaling van 9,2 procent door het wegvallen van activiteiten en de tijdelijke sluiting van bedrijven.

 • UCB: lagere dosis Cimzia mogelijk bij axiale spondyloartritis

  UCB laat weten dat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA het licht op groen heeft gezet voor het gebruik van een lagere onderhoudsdosis van Cimzia bij patiënten met axiale spondyloarthritis bij wie de ziekte duurzaam onderdrukt is. Zulke ‘duurzame remissie’ kan worden bereikt na het gebruik van Cimzia 200 mg om de twee weken of van Cimzia 400 mg om de vier weken. In dat geval kan een dosis van 200 mg om de vier weken volstaan om de ziekte onder controle te houden. De Europese goedkeuring komt er na het C-Optimise-onderzoek.

  Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen in bekken en wervelkolom.

 • De wekelijkse livechat: Big Tech vs de rest

  Over de rise and rise van Amazon, Apple & co of eender welk ander marktenonderwerp kunt u nu al uw vraag stellen. En wel via deze link. Straks om 12 uur livechat. 

  ©Bloomberg

 • Disney lanceert 'Mulan' direct op Disney+

  Het is potentieel een nieuwe opdoffer voor Kinepolis dat hoopt dit najaar 2020 nog een beetje te redden met een aantal kaskrakers: de Amerikaanse entertainmentreus koppelde een dramatisch kwartaalrapport met de boodschap de potentiële kraker Mulan direct op zijn streamingkanaal Disney+ te zullen lanceren, voor 30 dollar. 

  CEO Bob Chapek noemt de directe lancering, zonder de klassieke 'run' in de bioscopen, 'eenmalig', maar het is niettemin een precedent dat kan tellen. 'Disney heeft net de tussenpersoon geëlimineerd', schrijft Bloomberg. 

  Mulan: in september niet in de bioscoop, wel op Disney+

 • Gemengde beurzen in Azië

  In New York gingen de beurzen dinsdag zachtjes op en neer om uiteindelijk licht hoger te sluiten. De politieke onderhandelingen over een nieuw stimulusplan voor de Amerikaanse economie en de oplopende spanningen tussen Washington en Peking hielden de beleggersgeesten vooral bezig.

  In Azië gaat het vanmorgen verschillende kanten op. Er zijn berichten dat de VS en China van plan zijn om hun ‘fase 1’- handelsdeal later deze maand te herzien. In Japan, Australië en Shanghai gaat het lager, in Zuid-Korea en Hongkong licht hoger.

 • Apple nu invloedrijker dan IBM in 1985

  De hoge vlucht van Apple  laat een nieuwe mijlpaal sneuvelen: de iPhone-fabrikant dicteert nu 6,5 procent van de marsrichting van de S&P500, de populairste brede Wall Street-barometer. Dat becijferde Bloomberg.

  Het is van 1985 geleden dat één aandeel zo dominant was op Wall Street. Toen was dat IBM, met 6,4 procent. 

 • Bpost verrast met pakjesbonanza

  Een verrassing van formaat gisterenavond: terwijl Bpost  begin mei nog gewaarschuwd had voor de covid-19 impact en toen de jaarprognose schrapte, blijkt de postgroep net als rivaal PostNL maandag stukken beter dan gevreesd gepresteerd te hebben tijdens het pandemiekwartaal. 

  De krimpende, maar nog steeds zeer rendabele, klassieke brievenpost kreeg zoals verwacht een mokerslag: jaar op jaar minus 18 procent. Niet verwacht was de extreme mate waarin we met zijn allen pakjes besteld hebben tijdens de lockdown: plus 78 procent jaar op jaar. 

  Na het beter dan verhoopte rapport durft CEO Jean-Paul Avermaet de prognose van begin dit jaar weer uit te spreken: een bedrijfswinst tussen 240 en 270 miljoen, van 311 miljoen over 2019. Dat is een heel eind boven de 200 miljoen euro die analisten na de covid-19 waarschuwing van mei ingecalculeerd hadden. 

  De beurskoers van Bpost was post-PostNL al wat overeind gekrabbeld, maar noteerde nog altijd niet zo gek ver van het diepterecord van dit voorjaar. Een opluchtingsrally lijkt dus straks waarschijnlijk. 

 • Goudprijs voor het eerst boven 2.000 dollar

  Goedemorgen! Beginnen we met het opvallendste nieuws van gisterenavond: de goudprijs  klom gisteren in New York voor het eerst boven 2.000 dollar  per ounce. U leest er hier meer over. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud