1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street sluit in het rood

De Europese beurzen noteerden zowat een halve procent hoger, maar Wall Street sloot lager. Beleggers onthaalden onder meer de updates van Hyloris, IMCD en JDE Peet's op applaus. Robinhood sluit 50 procent hoger.
 • Amerikaanse beurzen sluiten met verlies

  De beurzen in New York zijn lager gesloten. De Dow Jones verloor 0,9 procent, de S&P500 zakte 0,5 procent en de Nasdaq klom 0,1 procent.

  Robinhood was de uitschieter en sloot 50 procent hoger. Hier leest u ons stuk daarover!

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 sloot met een winst van 0,7 procent op 4.267 punten. De toppers waren WDP , Melexis en Aedifica . De floppers waren Galapagos , AB InBev en Colruyt

  De Europese beurzen stegen gemiddeld 0,6 procent. 

 • Emakina geschorst na koersverdubbeling

  De handel in het marketingbedrijf Emakina is opgeschort. Dat gebeurde op vraag van het bedrijf, in afwachting van een persbericht. Het aandeel noteert op het Euronext Growth-segment (vroeger Alternext), waar het slechts sporadisch verhandeld wordt. Vandaag spurtte de koers bij een handelsvolume van 750 stuks 100 procent hoger dan de vorige koers.

 • Rente veert op na zeer sterke Amerikaanse dienstenindicator

  De langetermijnrente in de VS en Europa veert sterk op na de publicatie van een indicator die aangeeft dat de Amerikaanse dienstensector in juli een recordgroei heeft geboekt. Eerder vandaag hadden bezorgdheid over de impact van de deltavariant van het coronavirus en tegenvallende cijfers over de jobcreatie in de VS de rente flink doen dalen.

  De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,20 procent nadat ze eerder op de dag naar 1,14 procent was teruggevallen. De Duitse tienjaarsrente noteert op -0,48 procent, tegenover -0,51 procent.

 • Amerikaanse dienstensector boekt recordgroei

  De ISM-indicator van de Amerikaanse dienstensector is in juli met 4 punten gestegen naar een recordhoogte van 64,1 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de dienstensector. Economen hadden een veel kleinere stijging naar 60,5 punten voorspeld. Dienstensectoren zoals het toerisme en de horeca profiteerden in juli van de heropening van de Amerikaanse economie.

 • Over Robinhood leest u...

  ... HIER meer!

 • GM zakt na kwartaalcijfers

  De autobouwer General Motors (GM) zakt met 7,8 procent na matige kwartaalcijfers. De winst per aandeel kwam uit op 1,97 dollar tegenover een verlies van 0,50 dollar een jaar eerder. Maar analisten rekenden op een winst per aandeel van 2,23 dollar. De omzet verdubbelde ten opzichte van een jaar geleden tot 43,2 miljard dollar. Dat was dan weer beter dan de 30,9 miljard waar de consensus vanuit ging. 

  Positief is in ieder geval dat het bedrijf prognose voor 2021 optrekt. Het gaat nu uit van een winst per aandeel tussen 5,40 en 6,40 dollar terwijl het eerst een winst tussen 4,50 en 5,25 dollar vooropstelde.  'Nu we halverwege 2021 kan ik zeggen dat we versnellen in het realiseren van onze visie voor een wereld zonder uitstootgassen', zegt CEO Mary Barra. 

 • Robinhood door het dak

  Het aandeel Robinhood steeg gisteren al met 25 procent tot boven zijn IPO-prijs van 38 dollar. Vandaag maakt het aandeel het helemaal bont met een stijging van ruim 50 procent tot 77 dollar. De handel werd kort onderbroken door de heftige koersstijgingen. 

 • Tegoeden spaarboekjes flirten met kaap van 300 miljard

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in juni met 707 miljoen euro gestegen naar 299,7 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De nieuwe officiële cijfers leunen zeer nauw aan bij de raming van 299,6 miljard die De Tijd begin juli maakte op basis van een peiling bij negen banken. In de eerste helft van dit jaar stegen de spaartegoeden met 4,3 miljard euro.

  De Belgen hebben de jongste maanden opnieuw meer geld op spaarboekjes geparkeerd, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus het moeilijk maakten om veel geld uit te geven. De gezinnen hebben niet alleen veel gespaard, ze hebben ook voor belangrijke bedragen beleggingsproducten zoals fondsen en aandelen gekocht.

 • Wat doet ethereum donderdag?

  Markten-Live-collega Bas van der Hout legt uit welke upgrade het ethereum-netwerk donderdag krijgt en wat dit betekent voor het platform en de munt ether:

  Wat doet ethereum donderdag?

 • Het crypto- en techhalfuurtje om 15u30

  Samen met Roland Legrand neemt Markten Live-collega Bas van der Hout het tech- en cryptonieuws van de dag door in de dagelijkse Clubhouse-call om 15u30. Tegenwoordig kunt u makkelijk aanmelden bij Clubhouse en is het programma ook op Android beschikbaar. Hier kunt u terecht:

 • Europese bedrijven springen ruim over analistenlat

  Ruim 60 procent van de bedrijven realiseerde over het tweede kwartaal meer winst dan verwacht, leert een tussentijdse balans van het Europese resultatenseizoen. De omzetprognoses werden nog gemakkelijker geklopt.

  Lees hier meer. 

 • Belgische langetermijnrente op laagste peil sinds maart

  De langetermijnrente in verscheidene landen van de eurozone is teruggevallen naar het laagste peil in vijf of zes maanden. Analisten verwijzen naar bezorgdheid over de impact van de deltavariant van het coronavirus op het economisch herstel en naar tegenvallende cijfers over de jobcreatie in de VS. De Belgische tienjaarsrente noteert op -0,17 procent, het laagste niveau sinds maart. De Duitse tienjaarsrente is teruggevallen naar -0,51 procent, het laagste peil sinds februari.

 • Jobcreatie Amerikaanse privésector vertraagt fors

  De Amerikaanse privésector heeft in juli slechts 330.000 banen gecreëerd, tegenover 680.000 in juni. Dat blijkt uit cijfers van het sociaal secretariaat ADP. Economen hadden 690.000 extra banen voorspeld.

  De tegenvallende cijfers suggereren dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt sputtert. De wellicht belangrijkste reden is dat bedrijven onvoldoende geschikt personeel vinden om het groot aantal vacatures in te vullen. Het ministerie van Arbeid publiceert vrijdag het 'officiële' jobrapport van juli.

 • Futures wijzen op lager Wall Street

  De Amerikaanse beurzen lijken lager te gaan openen. De Dow Jones zou 0,2 procent zakken, net als de S&P500. De Nasdaq zou vlak openen. 

 • Cryptomunten wat lager

  Het is vandaag relatief rustig op de cryptomarkten. De bitcoin zakt 1,4 procent en ethereum trappelt ter plaatse. Dat laatste is opmerkelijk, omdat ethereum waarschijnlijk morgen een update van zijn netwerk uitvoert. Dat moet de transactiekosten op het netwerk, die nu hevig fluctueren, stabiliseren. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier, met focus op KBC, WDP en Hyloris. 

 • Groei Europese kleinhandelsomzet vertraagt

  De omzet van de kleinhandel in de eurozone is in juni maand op maand met 1,5 procent gestegen na een toename met 4,1 procent in mei. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden een omzetstijging van 1,7 procent voorspeld. De forse groei van de omzet in mei was vooral te danken aan de versoepeling van de lockdowns in verscheidene landen. In vergelijking met juni vorig jaar groeide de kleinhandelsomzet met 5 procent.

  In België daalde de kleinhandelsomzet met 0,6 procent maand op maand, maar jaar op jaar was er een stijging van 3,4 procent.

 • Brokers verhogen koersdoel Umicore

  HSBC verhoogt het koersdoel voor Umicore  van 56 naar 61 euro. Gisteren verhoogde ook Berenberg het koersdoel voor de metaaltechnologiegroep, van 60 naar 62 euro.

  Bij beide brokers staat het advies voor Umicore op 'kopen'.

 • 'ECB moet in september nog niet beslissen over toekomst stimulus'

  Neemt de Europese Centrale Bank (ECB) op 9 september een beslissing over de toekomst van haar pandemieprogramma van obligatieaankopen (PEPP)? Beleggers die dat verwachten, zullen wellicht ontgoocheld zijn. Dat zegt de Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks in een interview met het persbureau Bloomberg.

  Kazaks verwijst naar de onzekerheid over de impact van het stijgend aantal coronabesmettingen en vindt het te vroeg om al in september een beslissing te nemen over een verlenging of uitdoving van het aankoopprogramma. 'We zullen dit bespreken, maar een beslissing zou voorbarig zijn.' Het PEPP-programma van 1.850 miljard euro loopt minstens tot eind maart 2022. 

 • JPMorgan verhoogt koersdoel WDP

  JPMorgan Cazenove publiceerde een rapport met een update over de Europese vastgoedaandelen. Daarin is de Belgische verhuurder van logistieke panden WDP een van de favorieten. De analisten verhogen hun koersdoel van 38 naar 40 euro, met een 'overwogen'-advies.

  JPMorgan Cazenove wijst op de zeer hoge vraag naar magazijnen, die wellicht nog zal toenemen door de opmars van e-commerce en de noodzaak om minder afhankelijk te worden van lastminuteleveringen en import uit China. Bovendien heeft WDP een goede reputatie om altijd iets beter te doen dan verwacht. Vorige week trok de onderneming de prognoses voor het hele jaar  op.

  JPMorgan is minder optimistisch over de grote Nederlandse naam in winkelvastgoed Wereldhave (de moeder van Wereldhave Belgium) en Unibail-Rodamco-Westfield. Zij krijgen een iets hoger koersdoel, maar een 'onderwogen'-advies.

 • Beurzen bouwen winst uit

  Geruggensteund door meestal meevallende bedrijfsresultaten én outlooks zetten de Europese beurzen hun zomerse rally voort.

  De Bel20  gaat net als de EuroStoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, 0,6 procent hoger. 

  ©REUTERS

 • ING over fiscale claim Ahold Delhaize: 'Opmerkelijk. Maar geen impact'

  Zeggen dat beleggers wakker liggen van de fiscale claim die Ahold Delhaize  in België boven het hoofd hangt, is wat overdreven. De beurskoers van de supermarktketen gaat in Amsterdam een bescheiden 0,3 procent lager in de vroege handel. 

  Het is verre van zeker dat de Belgische fiscus zal kunnen bewijzen dat de supermarkten meer waard zijn dan in 2018 berekend is
  Hans D'Haese
  ING-analist

  ING handhaaft het koopadvies en koersdoel van 32,50 euro voor de supermarktketen. 'Opmerkelijk', noemt analist Hans D'Haese het feit dat Delhaize zijn Amerikaanse winkels aan Ahold Delhaize kon verkopen zonder een meerwaarde te boeken. Maar tegelijk ziet hij een verwaarloosbare impact vanuit beleggersstandpunt. 'Het is verre van zeker dat de Belgische fiscus kan bewijzen dat de supermarkten meer waard zijn dan in 2018 berekend is.'

 • Wat te verwachten van KBC morgen? Praagse lente!

  Morgen klokslag 7 uur legt KBC  de resultaten over het tweede kwartaal voor. Een jaar geleden nam de bank- en verzekeringsgroep forse provisies voor potentiële coronagerelateerde probleemkredieten in de boeken. Luidens de consensus die KBC zelf bijhoudt, rekenen analisten logischerwijs op een stevig herstel van de nettowinst: tot 739 miljoen euro, tegenover 210 miljoen in het tweede kwartaal van 2020. 

  Het betere beursklimaat zou zich vertalen in een sterk herstel van de commissies op de verkoop van onder meer beleggingsfondsen, van 388 naar 443 miljoen euro. De netto rente-inkomsten zouden stabiliseren op 1,08 miljard euro. Die inkomsten haalt een bank uit haar kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren. Die staan onder druk door het voortgezette nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank. 

  +19%
  Heropeningsrally
  Het aandeel KBC is sinds Nieuwjaar met 19 procent hersteld en klopt zo nipt de Bel20

  Maar toch gloort er beterschap. CEO Johan Thijs beschikt opnieuw over een vluchtoord voor de Europese nul: Praag, de hoofdstad van de Tsjechische tweede thuismarkt van de groep. De Tsjechische centrale bank is in juni weer begonnen de rente te verhogen om de inflatie de pas af te snijden. Uitgerekend morgen, een paar uur na publicatie van het kwartaalverslag van KBC, volgt zo goed als zeker een tweede renteverhoging in drie maanden. 

  Dankzij die Praagse lente voorspellen analisten dat Thijs morgen zijn outlook kan verhogen. KBC voorspelt tot nog toe netto rente-inkomsten van ongeveer 4,3 miljard euro voor heel 2021. Dat lijkt dankzij de Tsjechische centrale bank nu wat té conservatief: analisten rekenen nu al op 4,36 miljard euro. 

  Tot slot: KBC zal zo goed als zeker ook bevestigen dat beleggers in het vierde kwartaal een opgespaard dividend van 2 euro per aandeel over 2020 krijgen, nu de ECB de handrem op uitkeringen heeft weggenomen.  

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De EuroStoxx50 trekt een halve procent hoger. 

  In Amsterdam vlamt JDE Peet's  6 procent hoger na het halfjaarrapport (post 7u42). Beleggers blijken opgelucht dat de koffiegroep de jaarprognose heeft bevestigd.

  Nog op het Damrak wint IMCD 7 procent. De chemiedistributeur zag de groei versnellen in het tweede kwartaal. Bovendien steeg de bedrijfswinst met bijna de helft. 

  In navolging van het herstel bij Tencent kan ook Prosus 3 procent herstellen (post 6u32).

  In Frankfurt wint Hugo Boss 1,1 procent na de halfjaarcijfers. De kledingketen herhaalt de jaarprognose: 30 à 35 procent omzetgroei.

  Commerzbank  slikte in het tweede kwartaal een verlies. Het aandeel gaat 1,7 procent lager. 

 • Sony gaat over de lat

  Het Japanse Sony, een reus in muziek, films en elektronica, verdiende in het kwartaal dat eind eind juni afliep 280 miljard yen. Dat is een stuk meer dan verwacht (226 miljard). Voor het huidige boekjaar verwacht Sony nu 980 miljard yen winst (7,5 miljard euro), tegenover een eerdere prognose van 930 miljard.

  De populaire Playstation 5 boostte de omzet, maar woog op de winst. De 'strategische verkoopprijs' van de console ligt onder de productiekosten. De vraag naar de Playstation 5 ligt veel hoger dan het aanbod, al sinds de lancering in november vorig jaar. In België kan je de console nog altijd niet kopen.

 • Wolters Kluwer verhoogt winstprognose

  Wolters Kluwer , de verspreider van professionele informatie, zag de omzet in het eerste halfjaar met 6 procent toenemen tot 2,28 miljard euro. De operationele winst steeg 14 procent (bij constante wisselkoersen) tot 613 miljoen euro. 

  Naar aanleiding van het halfjaarrapport krikt Wolters Kluwer de jaarprognose op. De groep verwacht een operationele winstmarge rond 25 procent over 2021, eerder was dat tussen 24,5 en 25 procent. Verder mikt de groep op een vrije kasstroom tussen 925 en 975 miljoen euro, eerder was dat tussen 875 en 925 miljoen euro. 

  We gaan in de tweede jaarhelft meer kosten maken. We gaan bijvoorbeeld opnieuw meer reizen en promotie maken, kosten die we tijdens corona aan banden hebben gelegd.
  Nancy McKinstry
  CEO Wolters Kluwer

 • Softbank pompt 5 miljard in aandelen Roche

  De Japanse investeerder Softbank heeft in alle discretie een belang opgebouwd van liefst 5 miljard dollar in de Zwitserse farmareus Roche. Dat meldt Bloomberg. Softbank is op slag van een de grootste investeerders in Roche. Let wel: de controle over de groep is al nog altijd stevig in handen van de stichtersfamilies Hoffmann en Oeri

  De diagnosticapoot van Roche profiteert van de massale covid19-testen. De farmadivisie heeft het moeilijker met verouderde kankermedicijnen waarvoor de concurrentie toeneemt. 

 • Belgische bedrijven halen 219 miljoen op met keuzedividend

  De Belgische bedrijven versterkten dit jaar hun balans met 219,3 miljoen euro via keuzedividenden. De vastgoedgroep Cofinimmo neemt daar met 64,8 miljoen de grootste slok van op.

  Wie dit jaar systematisch voor aandelen koos in plaats van cash, zit intussen op een gemiddelde winst van 16,5 procent.

  Een en ander blijkt uit een studie van De Tijd. Lees hier meer. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 is op weg naar een 0,3 procent hogere opening, leren de futures.

 • Solvac knipt dividend

  Solvac , de monoholding boven Solvay, knipt vandaag een coupon van 3,26 euro bruto. Dat is hetzelfde interimdividend dan een jaar geleden.

  Het geld staat op 17 augustus op de rekening.

 • JDE Peet's serveert slappe koffie

  Het halfjaarrapport van JDE Peet's , de groep boven koffiemerken als Douwe Egberts, is er niet eentje om echt warm van te worden. De omzet steeg een half procent naar 3,25 miljard euro, de bedrijfswinst zakte 1 procent naar 636 miljoen euro. 

  De organische groei - dus gezuiverd voor wisselkoerseffecten - kwam uit op 4 procent. Voor heel 2021 blijft CEO Fabien Simon bij zijn prognose voor een organische groei van 3 à 5 procent, tenminste als de verkopen buitenhuis geleidelijk kunnen herstellen. 

  JDE Peet's trok afgelopen voorjaar naar de beurs van Amsterdam tegen 31,50 euro per aandeel. Het eerste beursjaar was om het mild te zeggen geen groot succes. Eerst was er natuurlijk de pandemie, die zwaar op de lucratieve koffieverkoop in de horeca woog. 

  In principe had het aandeel dus moeten munt slaan uit de heropeningsrally in 2021, maar de vrees voor snel oplopende grondstoffeninflatie - denk vooral aan de steile klim van de koffieprijs - doorkruist dat scenario. Het aandeel noteert dicht tegen een diepterecord. JPMorgan haalde vorige week JDE Peet's van de kooplijst, uit vrees dat die grondstoffenfactuur vanaf 2022 aan de marges zal vreten. 

 • Omzetexplosie bij verlieslatend Hyloris

  Hyloris  realiseerde over de eerste helft van het jaar een stijging van de omzet met 1.023 procent tot 1,1 miljoen euro. Dat is voornamelijk het gevolg van een mijlpaalbetaling voor Maxigesic IV, een pijnstiller na operaties die niet verslavend is. Hyloris specialiseert zich in het herformuleren van bestaande geneesmiddelen. De Luikse farmagroep staat momenteel het verst met Maxigesic IV en met Solatol IV (hartritmestoornissen).

  Onderaan de resultatenrekening is er niettemin een nettoverlies van 8,2 miljoen euro. Dat is dan weer het gevolg van zogeheten earn-outvergoedingen van Hyloris aan Alter Pharma. In ruil moet Hyloris geen royalty's meer betalen op Maxigesic IV. 

  De cashpositie staat op 53,5 miljoen euro. 'Dat is voldoende om ons expansieplan te financieren', klinkt het. Hyloris wil tegen 2024 30 programma's in portefeuille hebben. 

  Hyloris trok in juli vorig jaar naar de beurs tegen 10,75 euro per aandeel. Het aandeel noteert daar momenteel een kwart boven. 

 • Wat te verwachten van Uber deze avond?

  U leest het hier, in onze voorkennis. 

 • Handel in Orange Belgium niet langer 'geanimeerd'

  Orange Belgium  bleef dit voorjaar tegen de zin van de Franse grootaandeelhouders op de beurs, omdat minderheidsaandeelhouders bedankten voor het als te karig omschreven overnamebod ter waarde van 22 euro per aandeel. 

  Keerzijde is wel dat na het mislukte overnamebod Parijs nu 77 procent van de Belgische telecomoperator controleert, tegenover 53 procent voorheen. Er zijn dus een pak minder vrij te verhandelen stukken beschikbaar, wat dus de liquiditeit van het aandeel heeft verminderd. 

  Orange (Belgium) vindt het nu ook niet langer nodig om een zakenbank onder de arm te nemen die voor een 'geanimeerde' handel in het aandeel zorgt. In een kort persbericht laat de operator weten dat het liquiditeitscontract met beurshuis Kepler Cheuvreux, dat sinds augustus 2019 liep, opgezegd wordt en op 2 september vervalt. 

 • Tencent voert Chinees beursherstel aan

  Goedemorgen! In het spoor van een positief Wall Street  dinsdagavond boeken ook de beursbarometers in het Verre Oosten een remonte. En daarbij gaat de aandacht natuurlijk in de eerste plaats naar China.

  In Hong Kong wordt de remonte aangevoerd door de socialemediagigant Tencent, die gisteren nog onderuit ging door de vrees dat Peking ook de spelletjesindustrie in het vizier zal nemen. Beleggers hopen dat de maatregelen die Tencent zelf aankondigde om jongeren minder intensief te laten gamen, Peking zal kunnen vermurwen. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud