1. Markten Live
 2. Live blog

'Bij Recticel hoeven we niet beschaamd te zijn'

Overal in de wereld zakte de rente, behalve in Italië: Rome lijkt opnieuw op ramkoers te ztiten met de ECB. We waren aanwezig op de algemene vergaderingen van Recticel, Balta en Co.Br.Ha.
 • Blik op morgen

  Wij houden het voor vandaag voor gezien. Morgen zijn we weer bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  WOENSDAG 29 MEI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  - Bruto binnenlands product eerste kwartaal (tweede raming), 15.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  - ABO-Group: algemene vergadering, 17.00 uur

  - Care Property Invest: algemene vergadering, 11.00 uur

  - Elia: notering ex dividend 1,66 euro bruto

  - Iep Invest: algemene vergadering

  - Jensen-Group: notering ex dividend 1 euro bruto

  - MDxHealth: algemene vergadering

  - Ter Beke: algemene vergadering, 11.00 uur

  Nederland:

  - Kiadis Pharma: buitengewone algemene vergadering over overname CytoSen, 10.00 uur

   

 • Wall Street: monsterfusie bij betaalverwerkers

  We gaan dieper in op de beurzen in Amerika in dit artikel.

 • Bel20 sluit met winst

  De Bel20 sloot vandaag de dag af met een winst van 0,4 procent op 3.488 punten. De toppers waren Telenet , Ackermans & van Haaren en Barco . De floppers waren Argenx , Aperam en AB InBev .

 • Amerika opent licht hoger

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag met kleine plussen. De Dow Jones gaat met 0,1 procent hoger, de S&P500 klimt met 0,2 procent en de Nasdaq wint 0,3 procent.

 • Bel20 terug op winst

  De Bel20  noteert terug op een halve procent winst, de index presteert daarmee beter dan de overige Europese beurzen die nog steeds circa stabiel noteren. Umicore  (+2,4%) en Ackermans  (+2,4%) trekken aan de kar. 

 • Volle zaal bij Recticel

  Op de jaarvergadering ontving de schuimrubberfabrikant veel meer bezoekers dan het handvol beleggers dat een jaar geleden naar Evere afzakte. Dat had natuurlijk te maken met de afgewezen overnamepoging van sectorgenoot Kingspan in april.

  Voor het tot de vragenronde kwam kozen te toplui voor de aanval als beste verdediging. Vooral de vergelijking tussen kandidaat-overnemer en zijn overnameprooi in de pers schoot in het verkeerde keelgat.

  CEO Olivier Chapelle had het tegenover de aanwezige aandeelhouders liever over de beurswaarde dan de ondernemingswaarde (beurswaarde + schulden). Op dat vlak doet Recticel het mede dankzij een kapitaalverhoging in 2015 (x4 tot x6 aldus Chapelle) half zo goed als Kingspan. 'Kingspan heeft fantastisch veel aandeelhouderswaarde gecreëerd, maar bij Recticel hoeven we ook niet beschaamd te zijn.'

  Chapelle had nog grafieken meegebracht om te bewijzen dat de beurskoers van Recticel sinds de kapitaalverhoging sterker is gestegen dan het Brusselse beursgemiddelde. En ook de evolutie van de beurskoers van begin dit jaar is aantoonbaar beter dan de Bel20, de Bel Mid of de Bel Small-indices. 'In april schoot onze koers een vijfde hoger door de overnamepoging van Kingspan. Maar nadat die was mislukt hebben we een deel van die stijging kunnen vasthouden. Het zou kunnen dat de markt nu beter de waarde inziet van wat we in huis hebben.'

 • Co.Br.Ha. investeert 20 miljoen euro

  Brouwerij Haacht - op de Alternext-beurs bekend als Co.Br.Ha  - gaat investeren in een nieuwe vatenlijn en in één nieuwe blikkenlijn. Dat kondigde CEO Frédéric van der Kelen dinsdag aan op de aandeelhoudersvergadering. Het gaat om een investering van in totaal 20 miljoen euro. De vatenlijn wordt in 2020 in gebruik genomen.

  'We konden al vaten van 30 en 50 liter vullen, en nu zullen we ook meer vaten van 15 en 20 liter kunnen afvullen', zei de 85-jarige CEO. 'Zulke kleine vaten zijn in opmars, zeker in Frankrijk.'

  De blikkenlijn, die in 2021 klaar moet zijn, is een unicum voor het bedrijf. 'We laten nu onze blikken afvullen bij een collega, maar dat verloopt niet altijd feilloos. Blikken worden steeds belangrijker omdat de binnenbekleding veel beter is dan vroeger. En er zijn intussen blikken die je weer kunt afsluiten. Flesjes nemen meer plaats in en zijn zwaarder.'

 • Wachten op hét persbericht van Greenyard

  De initiële koerswinst van 3 procent is bij Greenyard veranderd in een verlies van 0,6 procent. Beleggers wachten dan ook op een ander soort persbericht, dan een over een samenwerking met Delhaize. Lees hier ons Brussels beursoverzicht. 

 • Degroof Petercam: 'Koers Wereldhave houdt rekening met meer dan een horrorscenario'

  Degroof Petercam staat even stil bij Wereldhave , de Nederlandse eigenaar van shopping centra en Nederlandse moeder van Wereldhave Belgium . Aanleiding is de aanstelling van een nieuwe CEO, Matthijs Storm, die overkomt van het beurshuis Kempen. 'De aanstelling van die nieuwe CEO heeft de markt totnogtoe koud gelaten. Het aandeel noteert met een korting van circa 50 procent op de intrinsieke waarde.'

  Wereldhave heeft vooral problemen in Frankrijk. De waardering van shopping centra staat er fors onder druk, blijkt ook uit berichten van sectorgenoten. 'Zelfs als we uitgaan van een waardedaling van 33 procent op de Franse portefeuille, dan noteert het aandeel nog tegen een korting van 40 procent.' Analist Herman Van der Loos vermoedt dat de markt uitgaat van een nog grotere waardedaling. 'De koers houdt rekening met meer dan een horrorscenario'. 

  Van der Loos gelooft dat de nieuwe CEO op termijn toch een katalysator kan zijn voor het aandeel. 'Net als bij de managementwissel van NSI in 2016.' De analist acht een verkoop van de Franse portefeuille mogelijk tegen een korting van 30 procent, waarbij de opbrengsten gebruikt worden voor de inkoop van eigen aandelen.

  Van der Loos gelooft niet in een nieuwe dividendknip. Wereldhave noteert tegen een brutodividendrendement van 11,5 procent. 

 • Verrassend snel nieuwe CEO bij Banimmo

  Banimmo  noteert zo goed als onbewogen op 3,45 euro. De vastgoedontwikkelaar krijgt met Laurent Calonne een nieuwe CEO, ter vervanging van Patrick Mertens. Calonne heeft ervaring bij de vastgoedpoten van AvH, vastgoedbeheerder Leasinvest en -ontwikkelaar Extensa.

  'Sinds de nieuwe grootaandeelhouder Patrolane financiële steun begon te geven, rekenden we op middellange termijn dat het management zou overgenomen worden. We hadden dat alleen nu nog niet verwacht', stelt KBC Securities-analist Alexander Makar. Het advies blijft 'kopen', met een koersdoel van 4,10 euro. 

  Patronale naam vorige zomer het controlebelang in Banimmo over van Affine. Er kwam ook een uitkoopbod, dat bij de aankondiging een proformabod leek. De prijs van het bod was dezelfde als Affine en die lag met 3,30 euro onder de beurskoers en ook een heel stuk onder de boekwaarde.

  Echter: door het woelige beursklimaat in het najaar besloten toch een pak minderheidsaandeelhouders net als Affine tegen die koers te verkopen en kreeg Patronale een extra 1,2 miljoen stukken in handen. Sindsdien is Banimmo voor dik 60 procent in plaats van een kleine 50 procent in handen van de verzekeraar. 

 • Saudi-Arabië krijgt status van 'groeiland'

  Vandaag nabeurs krijgt Saudi-Arabië voor het eerst een plekje in de MSCI Emerging Markets-index. De opname zorgt automatisch voor stevige beleggingsstromen richting Riaad. Naar schatting gebruikt 1.800 miljard dollar aan beheerd vermogen de MSCI Emerging Markets-index als referentie-index. 

  De Saudische Tadawul-index noteert vrij vrijwel vlak. Beleggers hebben al stevig geanticipeerd op de opname. MSCI kondigde reeds in juni 2017 aan dat het de opname van Saudi-Arabië bestudeerde. De beslissing viel een jaar later. Experts omschrijven de beurs van Riaad als zeer duur. 

  Saudi-Arabië krijgt een gewicht van 1,4 procent in de index. In augustus wordt dat verhoogd tot 2,7 procent. Ook het gewicht van de Chinese A-aandelen wordt vandaag opgekrikt van 0,7 naar 1,5 procent. 

 • Beurzen kleuren (licht)rood

  Na de licht positieve start is de fut er al weer uit op de Europese beurzen. Bel20  en Euro Stoxx50  gaan licht lager. 

 • Italië op ramkoers met ECB

  Er was een tijd dat beleggers Griekenland als grootste zorgenkind van de eurozone zagen. Niet langer. Terwijl Athene, zeker nu de centrumrechtse Nieuwe Democratie aan een wedergeboorte toe is, door beleggers als brave leerling gezien wordt,kijken beleggers al een tijdje angstig naar Italië en een Lega die wild om zich heen slaat. Claudio Borghi, de 'huiseconoom' van de Lega, haalt in een interview met Bloomberg stevig uit naar de Europese Centrale Bank.

  Borghi wil dat Italië ook na de exit van voorzitter Mario Draghi eind dit jaar een directiezitje in Frankfurt houdt en dat zitje gebruikt om de centrale bank in bulk infrastructuurprojecten te laten 'sponsoren'. Nog een kwestie van tijd en de Griekse tienjaarsrente zakt onder de Italiaanse ...

 • Nieuwe biljetten 100 euro en 200 euro in omloop

  Vanaf vandaag komen de nieuwe biljetten van 100 euro en 200 euro in omloop. De biljetten hebben nieuwe en innovatieve veiligheidskenmerken. De nieuwe biljetten zijn even groot als de biljetten van 50 euro, waardoor ze gemakkelijker te verwerken zijn in machines.

  Het briefje van 100 euro is het derde meest gebruikte briefje, na die van 50 en 20 euro.

  De oude biljetten van 100 en 200 euro blijven uiteraard een wettig betaalmiddel.

  Lees hier ons volledig artikel.

  ©EPA

 • ING zet bijl in koersdoel Ontex

  ING herhaalt vanmorgen het koopadvies voor Ontex , hoewel het koersdoel zakt van 28,70 euro naar 18,71 euro. Analist Reginald Watson komt terug op het Transform to Grow (T2G) programma dat Ontex heeft voorgesteld op een beleggersdag. Dat programma houdt onder meer rekening met een omzetgroei van 1,4 procent per jaar tegen 2021, terwijl de vorige prognose lag op een groei tussen 4 en 6 procent.

  'Door de nieuwe, bijgestelde vooruitzichten mogen we de historische waarderingsratio's niet meer toepassen op Ontex. En die lagere waardering verklaart het fors lagere koersdoel. 'Tegen 18,71 euro, noteert Ontex tegen 14,2 keer de verwachte winst van 2019 en tegen een dividendrendement van 2,5 procent.'

  The past three years’ trailing 12 months EV/EBITDA multiple of 11.7x is no longer appropriate. The past 12 months average trailing multiple of 9.8x is much more representative of low growth expectations.
  Reginald Watson
  Analist ING

 • Greenyard slaat munt uit intensieve samerking met Delhaize

  Greenyard  gaat 3 procent hoger na een bericht over een intensieve samenwerking met Delhaize. Bakker Belgium (een dochter van Greenyard) investeert in een speciaal distributiecentrum in België, van waaruit de groep vanaf 2020 zal opereren ten dienste van Delhaize. 'We verwachten dat de aangeleverde volumes aan vers fruit en groenten 'aanzienlijk' zullen stijgen', stelt Greenyard.

  'Dit lijkt op een kopie van een eerdere overeenkomst tussen Bakker en Albert Heijn', zegt analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. 'We vragen ons wel af hoe andere retailers zoals Carrefour zullen reageren op de nauwere samenwerking tussen Bakker en Delhaize.'

  Van alle deals die Greenyard sinds de presentatie van het transformatieplan heeft bekendgemaakt, vindt Vandenberghe deze deal met Delhaize het meest interessant. 'Toch blijven we aan de zijlijn zolang we niet weten hoe Greenyard zijn belans zal herstellen'. De analist hanteert een houdenadvies (hoewel het koersdoel van 5,70 euro, tweederde boven de huidige koers ligt).

 • Bel20 opent met winst

  De Bel20  is zonet geopend met een winst van 0,2 procent.

  IBA trekt een spurtje van 3,7 procent na een contract in Italië (post 7u12)

  Umicore herstelt met 2,2 procent. Vandaag publiceert De Tijd een analyse over de problemen bij Umicore.

  Mithra gaat 1,5 procent hoger na een deal in Duitsland (post 8u03).

 • ING: 'Belgische rente zal pas stijgen bij extreem lange coalitieonderhandelingen'

  De Belgische tienjaarsrente opent stabiel op 0,36 procent. Gisteren zakte de rente met één basispunt. Ook het renteverschil met Duitsland (de spread) wijzigt nauwelijks. De obligatiemarkt maakt zich dus nog geen zorgen over de politieke situatie in België. En volgens econoom Philippe Ledent zal dat nog even zo blijven.

  For the time being the reaction on the markets remained muted and we don’t expect any changes in the near term. Only if the coalition process would take an extremely long time, some minor spread widening could arise.
  Philippe Ledent
  Econoom ING

 • Europese beurzen op weg naar winst

  Voor de tweede dag op rij, gaan de Europese beurzen licht hoger openen. Dat voorspellen de futures.

 • Zwitserse economie trekt een spurtje

  Zwitserland trok over het eerste kwartaal een spurtje: de economie groeide met een steviger dan verwachte 0,6 procent in de periode januari-maart, leert een raming van het lokale bureau voor de statistiek 

 • Mithra sluit deal in Duitsland

  Mithra , de specialist in vrouwengezondheid, heeft met Hormosan een exclusieve licentie- en leveringsovereenkomst verleend om zijn vaginale anticonceptiering Myring op de markt te brengen in Duitsland. Dit akkoord kan volgens Mithra een omzet van minstens 2,5 miljoen euro genereren.

  Hormosan is een dochter van de Indiase groep Lupin. Het akoord met Mithra heeft een duur van 5 jaar.

  Met 3 miljoen verkochte vaginale ringen per jaar, is de Duitse markt goed voor 27 miljoen euro, of de grootste markt in Europa.

 • Waarom Umicore sinds 'paasalarm' 4 miljard beurswaarde lichter is

  U leest u het hier, met dank aan collega Marc De Roo. 

 • Gimv investeert in Duitse energieopslagspecialist

  Gimv heeft een meerderheidsbelang genomen in Smart Battery Solutions GmbH (SBS) uit het Duitse Kleinostheim, nabij Frankfurt. Smart Battery Solutions werd in 2010 opgericht en telt 50 werknemers. Het ontwikkelt, maakt en verkoopt lithium-ion batterijsystemen. De producten van Smart Battery Solutions worden in een groot aantal e-mobilitytoepassingen gebruikt, ondermeer in e-bikes, e-scooters, vaartuigen en drones.

  SBS past uitstekend in ons Smart Industries-platform, waar we technologie-georiënteerde bedrijven met bovengemiddelde groeiambities helpen uitgroeien tot marktleider in hun nichemarkt.
  Ronald Bartel
  Partner, Smart Industries, Duitsland, Gimv

 • Derde monsterfusie bij betaalverwerkers dit jaar

  Global Payments  koopt zijn concurrent Total System Services  voor 21,5 miljard dollar, goed voor de derde megafusie van het jaar in deze sector. Dat meldt Bloomberg.

  De deal wordt naar verwachting deze namiddag bekendgemaakt. Aandeelhouders van Total System Services krijgen voor elk aandeel in bezit 0,8101 aandelen Global Payments. Beide aandelen waren vrijdag al fors gestegen toen Bloomberg voor het eerst gewag maakte van de toenadering.

  De consolidatie in de sector van betaalspecialisten woedt volop. Fiserv lanceerde in januari een bod van 22 miljard dollar op First Data, en in maart was Fidelity National Information Services bereid 34 miljard dollar neer te tellen voor Worldpay.

  Aanbieders van betaaldiensten zoals ook Adyen  in Amsterdam doen beleggers al een tijdje watertanden, met dank aan de opmars van ecommerce.

 • IBA verkoopt 'klein' therapiesysteem in Italië

  IBA , wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding, verkoopt een ProteusOne aan het centrum voor kankeronderzoek in het Italiaanse Milaan. Zo'n ProteusOne is een 'klein' systeem, al is dat relatief: met de installatie en bijhorend onderhoudscontract is nog altijd over meerdere jaren een bedrag van 35 à 40 miljoen euro gemoeid. 

  De Waals-Brabanders donderden tussen voorjaar 2017 en voorjaar 2018 van hun voetstuk via vier winstwaarschuwingen, en proberen sindsdien weer in de beleggersgratie te komen. 

 • Brekend: vlakke evolutie op de Chinese beurzen

  Weinig beweging vandaag op de Aziatische markten. En dat is zeker wat de Chinese beurzen - doorgaans dankzij zijn miljoenenleger van kleine beleggers bij de meeste volatiele ter wereld - betreft eigenlijk brekend nieuws. 

 • Zakenbankveteraan Deutsche naar de exit?

  Bij Deutsche Bank blijft de crisis etteren. Volgens The Wall Street Journal staat Garth Ritchie, chef van de zakenbankpoot en veteraan van het huis sinds 1996, voor de exit. 

 • De Fed helpt Fed-boodschap ontcijferen

  19 juni staat bij Fed-watchers rood omcirkeld. Dan steken de Amerikaanse centraal bankiers een volgende keer de koppen bijeen. In afwachting geeft het Fed-kantoor in St. Louis een kleine handleiding om de begeleidende mededeling vlotter en in mensentaal te ontcijferen. 

 • Alibaba klopt bij Chinese belegger aan

  De Chinese e-commercereus Alibaba  streeft naar een tweede notering op de beurs van Hong Kong, naast de notering in New York. Daarmee zou de groep niet alleen zo'n 20 miljard dollar (bijna 17 miljard euro) kunnen ophalen, maar vooral ook de financieringsbronnen diversifiëren en een veiligheid inbouwen bij alle scenario's mocht de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog verder escaleren. 

 • Pittige jaarvergaderingen bij Recticel en Balta

  Goedemorgen! Na de rustige start gisteren - de handel in Brussel  was in schril contrast met de verkiezingsuitslag op zondag wat richtingloos door de vakantiedag in de Londense City én Wall Street - gaat vandaag in Brussel de meeste aandacht naar twee jaarvergaderingen van bedrijven die niet altijd positief in het nieuws kwamen:

  • Recticel : de chemiegroep ketste een bod van het Ierse Kingspan voor zijn kroonjuweel, de isolatietak af, waarna het aandeel stevig is teruggevallen en weer duidelijk onder de geschatte 'opbreekwaarde' noteert
  • Balta  noteert na een lange reeks winstwaarschuwingen intussen 10 euro of zo'n drie kwart onder de intekenprijs van bijna twee jaar geleden. Cyrille Ragoucy, intussen fulltime in plaats van interim-CEO heeft dus best een overtuigend plan klaar voor de aandeelhouders van de tapijtproducent. 
  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud