1. Markten Live
 2. Live blog

Biocartis duikt onder introductiekoers

Na de positieve opening van Wall Street kozen ook de Europese beurzen voor winst. In Brussel spurtte Jensen tot het hoogste peil sinds 1999, Biocartis zakte voor het eerst onder zijn introductiekoers.
 • Agenda van dinsdag 17 november

  We sluiten traditioneel af met de (rijkgevulde) agenda. Tot morgen!

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  Beleggersvertrouwen (ZEW) november, 11 uur
  Europa:
  ACEA: auto-inschrijvingen oktober, 8 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  Inflatie oktober, 10.30 uur
  Verenigde Staten:
  Inflatie oktober, 14.30 uur
  Industriele productie oktober, 15.15 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  Aedifica: tradingupdate eerste kwartaal 2015/2016
  Argen-X: resultaten derde kwartaal
  CMB: heropend overnamebod tegen 16,20 euro per aandeel door Saverco. Tot 25 november.
  IBA: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  Kinepolis: businessupdate derde kwartaal, 7 uur
  Leasinvest Real Estate: tradingupdate derde kwartaal, 8 uur
  Solvay: buitengewone algemene vergadering over kapitaalverhoging voor overname Cytec, 14 uur
  Spadel: overnamebod tegen 95 euro per aandeel door Finances & Industries. Tot 4 december.
  Verenigde Staten:
  Home Depot: resultaten derde kwartaal 2015/2016
  Wal-Mart Stores: resultaten derde kwartaal 2015/2016, 13 uur


 • Bel20 wint 0,8 procent

  Weinigen zullen het op voorhand gedacht hebben, maar op de eerste handelsdag na de aanslagen in Parijs, realiseerde de Bel20 een dagwinst van 0,8 procent. Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier.

 • Ferrari zingt toontje lager

  ©AFP

  Sportwagenfabrikant Ferrari  verliest vandaag opnieuw terrein op de beurs in New York. Het aandeel is aardig op weg om op het laagste niveau af te sluiten sinds de beursgang in oktober. Ferrari trok tegen 52 dollar per aandeel naar de beurs, gaf plankgas tot 60 dollar, maar zakt vandaag weg richting 50 dollar.

  Verscheidene analisten zijn vandaag gestart met de opvolging van het aandeel en die rapporten waren niet allemaal lovend. UBS is positief over het aandeel, maar JP Morgan en Evercore ISI zijn een pak voorzichtiger. Die laatste hanteert zelfs een verkoopadvies.

 • Praet: 'Aanslagen zijn mogelijk risico voor economisch herstel'

  ©Bloomberg

  Peter Praet, de Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) meent dat de aanslagen in Parijs een risico zouden kunnen vormen voor het slabakkende herstel van de economie in de eurozone. Beleidsmakers zullen de data over economische vertrouwensindicatoren dan ook van dichtbij moeten opvolgen, klinkt het.

  'Normaal is het effect van dergelijke gebeurtenissen op de economie van korte duur. A priori zien we dan ook geen reden om onze visie op de evolutie van de Europese economie aan te passen', zegt Praet in een interview met Bloomberg TV. 

  'Aan de andere kant is het herstel in Europa erg fragiel. Dergelijke gebeurtenissen helpen niet echt om het vertrouwen te herstellen. Dus zullen we de zaken van dichtbij opvolgen.'

 • Wall Street start met winst

  Wall Street start de week positief, ondanks de aanslagen in Parijs van vorige vrijdag. Zo'n kwartier na de opening noteert de S&P500 0,4 procent hoger, terwijl de Nasdaq  een winst van 0,1 procent boekt. De Dow Jones  wint 0,3 procent.

 • Kledingketen koopt Italiaanse restaurants

  ©REUTERS

  Een ietwat vreemde move: de Amerikaanse kledingketen Urban Outfitters, die ook in ons land actief is, koopt de restaurants van de Vetri Family-groep, waaronder Pizzeria Vetri. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

  Urban Outfitters heeft wel wat ervaring in de voedingssector. In een aantal grotere winkels van de keten zijn cafés gevestigd, maar de overname van een restaurantketen is toch andere koek. Bedoeling zou zijn dat Urban Outfitters zich met de uitbreiding van de restaurants bezig houdt, terwijl de familie Vetri zich op het eten kan concentreren.

 • Euro zakt richting laagste peil in zes maanden

  De euro stevent opnieuw af op zijn laagste niveau in zes maanden. Vandaag zakte de Europese eenheidsmunt bijna tot 1,0675 dollar -het niveau dat op 10 november bereikt werd en sinds eind april niet meer werd aangetikt. Investeerders vrezen dat de aanslagen in Parijs de bescheiden groei van de Europese economie wel eens zou kunnen fnuiken.

  Maar bovenal speelt de nakende renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank mee, stellen waarnemers. Het ziet er immers steeds meer naar uit dat die er volgende maand alsnog zou komen.

 • Buffett verkleint belang in Wal-Mart en Goldman Sachs

  De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft zijn belangen in supermarktketen Wal-Mart en zakenbank Goldman Sachs verkleind om geld vrij te maken voor de overname van Precision Castparts. De deal rond de producent van onderdelen voor de luchtvaartindustrie werd in augustus aangekondigd en heeft een prijskaartje van meer dan 30 miljard dollar. Het gaat om de grootste overname ooit voor Berkshire.

  Het belang in Goldman Sachs zakte van 12,6 tot ongeveer 11 miljoen aandelen, terwijl de participatie in Wal-Mart verkleinde van 60,4 naar 56,2 miljoen aandelen.

  Buffett liet ook weten dat de aanslagen in Parijs geen gevolgen hebben voor zijn beleggingsstrategie. 'Ik verkoop geen effecten naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs, absoluut niet', vertelde hij nieuwszender CNBC.

 • Biocartis duikt onder introductiekoers

  Voor het eerst sinds zijn beursgang is Biocartis  onder zijn introductiekoers gedoken. Het biotechtbedrijf maakte in april zijn debuut op de Brusselse beurs, tegen 11,5 euro per aandeel. Vrijdag sloot Biocartis nog af op 11,7 euro, vandaag zakt het aandeel onder de grens van de 11 euro.

  Een concrete aanleiding voor de daling van vandaag is er niet. Vorige week maakte een rechtstreekse concurrent van Biocartis zijn debuut in Brussel: Curetis. Daarnaast is ook de invoering van de speculatietaks weinig opbeurend voor de biotechaandelen.

  Ook sectorgenoten als Celyad  en Bone Therapeutics  hebben het moeilijk vandaag, terwijl Galapagos  bij de toppers staat.

  ©rv

 • Wall Street op weg naar hogere opening

  De Amerikaanse beurs lijkt op weg naar openingswinst, zo valt af te leiden uit de futures. Contracten op de S&P500-index voorspellen een stijging van 0,2 procent bij de start van de handel, terwijl eerder nog een verlies van zowat 1 procent werd vooropgesteld. Ook de Dow Jones zou zo'n 22 punten hoger van start gaan.

 • Starwood: uiteindelijk checkt Marriott in ...

  Sinds hotelketen Starwood zichzelf in april te koop zette, zijn al heel wat kandidaat-kopers de revue gepasseerd. Maar uiteindelijk is het dus Marriott geworden

 • Jensen spurt naar hoogste peil in zestien jaar

  De positieve kwartaalupdate van Jensen  leidde tot een adviesverhoging van KBC, zoals u deze ochtend al kon lezen. De fabrikant van industriële wassystemen rekent nu voor heel 2015 een duidelijke groei. Dat is duidelijk een boodschap die beleggers weten te smaken: het aandeel koerst meer dan 5 procent hoger op 24 euro, de hoogste koers sinds 1999. Toen was Jensen nog 'Ipso-ILG'. De grafiek van de beurscarrière van Ipso-ILG/LSG/Jensen heeft veel weg van een Tourrit met col eerste categorie bij start en einde:

  ©Tijd Multimedia

 • De cijfers van KBC: tekst en uitleg van de CEO

  KBC  -topman Johan Thijs gaf tijdens een conference call wat meer toelichting bij de resultaten over het derde kwartaal. KBC verwacht dat de commissie-inkomsten, die in het derde kwartaal met 18 procent terugvielen als gevolg van de beurszomerdip, in het vierde kwartaal verder zullen dalen, tot in de buurt van 360 tot 370 miljoen euro.

  Thijs kwam ook nog terug op de lage rente'We gaan ervan uit dat het lagerenteklimaat nog een tijd zal aanhouden, afhankelijk van wat de Fed en de Europese Centrale Bank gaan zeggen en doen.'

  Over een mogelijke vervroegde terugbetaling van de laatste schijf Vlaamse staatssteun (2 miljard hoofdsom + 1 miljard boete) kon Thijs niets kwijt. Tot nog toe luidt het dat KBC ten laatste eind 2017 alles terugbetaald wil hebben, maar heel wat analisten mikken op een vroegere datum. 

 • Grootste hotelketen ter wereld in de maak

  Overnamenieuws uit de hotelsector: de keten Marriott International neemt zijn sectorgenoot Starwood Hotels & Resorts Worldwide over. Met de deal is een bedrag van 12,2 miljard dollar gemoeid. Door het samengaan van de twee groepen wordt de grootste hotelketen ter wereld gecreëerd, goed voor meer dan 5.500 hotels met 1,1 miljoen kamers wereldwijd.

 • De beurs van Brussel: roundup

  Een middagupdate over het reilen en zeilen op de Brusselse beurs leest u hier

  Hieronder vindt u ook de toppers en floppers van de Brusselse continumarkt.

  ©rv

 • Europese telecom boekt eerste winstgroei in 6,5 (!) jaar

  De telecomanalisten van Credit Suisse hebben de derdekwartaalcijfers van alle Europese operatoren doorploegd en trekken één frappante conclusies: de bedrijfswinst (voor afschrijvingen ofte de ebitda) is voor het eerst in 6,5 jaar toegenomen. 

  Jaar op jaar was er een stijging van 1,2 procent in het derde kwartaal. Ter vergelijking: in 2014 was er zelfs nog een krimp van 5 à 7 procent, in 2013 zelfs een terugval van 8 à 12 procent. De reden ligt vooral in de forse groei in het mobiele dataverkeer van de  'always on' consument, wat ook het recente kwartaalrapport van Proximus onderstreepte • Inflatie in de eurozone - licht - positief

  De inflatie in de eurozone is in de maand oktober uitgekomen op 0,1 procent. In september was er nog een negatief cijfer van -0,1 procent. Daarmee is het inflatiecijfer licht herzien. Bij een eerste raming was nog sprake van nulinflatie in oktober.

  Ondanks het feit dat de consumentenprijzen lichtjes stijgen, ligt het inflatiecijfer nog altijd beduidend onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Die mikt op een inflatie van om en bij de 2 procent.

 • Goud wint terrein

  De goudprijs stijgt opnieuw richting 1.100 dollar per ounce. De aanslagen in Parijs drijven investeerders richting veiliger havens zoals goud, waadoor de prijs toeneemt.

  ©rv

  Ook staatsobligaties zijn in trek, waardoor de langetermijnrentes dalen. De Duitse tienjaarsrente verliest 1,4 basispunten tot 0,54 procent. Ook elders in Europa staan de rentes onder druk. De Franse langetermijnrente zakt 0,7 basispunten tot 0,86 procent, in België zakt de tienjaarsrente eveneens met 0,7 basispunten tot 0,83 procent. De Portugese tienjaarsente zakt 5,5 basispunten, tot 2,68 procent. In Italië en Spanje blijven de langetermijnrentes relatief stabiel.

 • Delta Lloyd verkoopt kantorenportefeuille

  De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd heeft zijn volledige portefeuille van kantoorpanden verkocht aan een groep investeerders uit Singapore. Prijskaartje: 226 miljoen euro. Delta Lloyd, dat een zitje in de Bel20 heeft, is de voorbije maanden zowat de helft van zijn beurswaarde verloren, uit vrees dat de groep een kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren. Vandaag wint het aandeel terrein.

 • Reisaandelen krijgen klappen

  Grootste verliezers op de Europese beurzen zijn de aandelen uit de toeristische sector. Bedrijven als Eurotunnel en hotelgroep Accor krijgen in Parijs rake klappen. Eurotunnel, de uitbater van de tunnel onder het Kanaal, verliest bijna 4 procent. De Franse hotelgroep Accor dondert bijna 6,5 procent lager. Ook luchtvaartmaatschappij Air France-KLM neemt een duikvlucht van 5 procent.

 • Japan zit opnieuw in recessie

  De Japanse economie is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw in een recessie gedoken. Afgelopen zomer kromp de Japanse economie met 0,8 procent op jaarbasis, zo blijkt uit een eerste raming. Vooral de bedrijven houden de vinger op de knip, ondanks de inspanningen van premier Abe om de investeringen op te krikken.

 • We blikken nog even terug op een geslaagde editie van Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd en l'Echo. Op de bijeenkomst, die zaterdag plaatsvond, kon u heel wat beleggingstips sprokkelen. U leest er hier meer over.

 • Europese beurzen openen met verlies

  De Europese beurzen zijn de week in mineur gestart. Van een verkoopgolf is evenwel geen sprake. Maar de aanslagen in Parijs wegen wel op de beursindexen. In Parijs opende de CAC40 meer dan 1 procent lager. Intussen is dat verlies wel al kleiner geworden (--0,6%).

  De Eurostoxx50 , de korf met de 50 grootste Europese aandelen, noteert ongeveer 0,4 procent lager. Ook Frankfurt en Amsterdam verliezen terrein. In Brussel houd de Bel20 nipt het hoofd boven water. Dat is vooral te danken aan KBC , dat vanmorgen beter dan verwachte kwartaalcijfers publiceerde.

 • Slechts één Belg in nieuw directiecomité Ahold-Delhaize

  Supermarktketens Ahold en Delhaize hebben vanmorgen meer duidelijkheid verschaft over de samenstelling van het directiecomité van de nieuwe fusiegroep. Opvallend: dat uitvoerend orgaan zal slechts één Belg tellen.

  Het gaat om Marc Croonen. De huidige hr-directeur van Delhaize wordt chef duurzaamheid in de nieuwe fusiegroep. Hij krijgt ook de titel Chief Transformation & Communication Officer.

 • KBC Securities zet Jensen Group op zijn kooplijst. Ook het koersdoel wordt opgekrikt van 22 naar 27 euro. Aanleiding is de mooie kwartaalupdate. In het derde trimester zag de fabrikant van industriële wasmachines de verkopen met 7,3 procent toenemen tot 67,6 miljoen euro. Na negen maanden staat de teller intussen op 218,2 miljoen euro, goed voor een stijging van 18,5 procent. Op het einde van het derde kwartaal bleek ook het orderboek goed gevuld (+7,6%).

  Jensen verwacht dat de cijfers over het hele jaar significant hoger zullen liggen dan in 2014. 'We hebben ons model aangepast en gaan nu uit van een omzet van 275,8 miljoen euro, of een stijging met 15,1 procent', zegt analist Guy Sips. Tegen 2017 mikt KBC Securities op 284 miljoen euro, onder meer dankzij verdere groei in Azië.

 • Solvay maakte deze ochtend bekend hoe de resultaten er over 2014 en de eerste negen maanden van 2015 zouden uitgezien hebben mocht het Amerikaanse Cytec, waarvan de chemiegroep eind juli de overname aankondigde, al in de boeken opgenomen geweest zijn. Dat is een louter ‘informatieve’ oefening, die de vergelijkbaarheid van de resultaten na de overname moet vergemakkelen.

  Zo kwam de omzet van Solvay over de eerste negen maanden van 2015 mét Cytec uit op 9,74 miljard euro, tegenover 8,37 miljard zonder. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) lag op 1,82 miljard euro, tegenover 1,53 miljard zonder. En de nettowinst bedraagt 456 miljoen, tegenover 368 miljoen zonder.

  Solvay kondigde de overname van Cytec al eind juli aan, maar de nodige kapitaalverhoging – de eerste in de 152-jarige bedrijfsgeschiedenis – heeft wat voeten in de aarde gehad. Morgen komt alvast het startschot met een buitengewone aandeelhoudersvergadering bij zowel Solvay zelf als het familiale controlevehikel Solvac. Dat moet het pad effenen naar een kapitaalronde met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders later deze maand.

 • KBC klopt verwachtingen

  ©EPA

  In de aanloop naar de kwartaalcijfers van KBC zaten beleggers toch wat met de poepers: de verdere daling van de rente en de recente herfinancieringsgolf zouden KBC wel eens pijn kunnen doen in het derde kwartaal. Maar vanmorgen verraste de bankverzekeraar met beter dan verwachte cijfers.

  De bank- en verzekeringsgroep boekte een nettowinst van 600 miljoen euro. Dat is bijna evenveel als een jaar eerder, toen ze een boekhoudwinst boekte op de participatie in Antwerpse Diamantbank.

  KBC leed in het derde kwartaal wel onder het zwakke beursklimaat. Dat maakte dat de commissie-inkomsten uit de verkoop van fondsen en andere beleggingsproducten met 18 procent terugviel tot 383 miljoen euro.

  Topman Johan Thijs waarschuwt ook dat de het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank de inkomsten in de financiële sector onder druk zet.

 • Goeiemorgen ...

  ... en welkom bij de liveblog. Het nieuws zal ook vandaag ongetwijfeld nog bepaald worden door de drieste aanslagen in Parijs. Ook op de beurzen. Gevreesd wordt immers dat het blinde geweld het consumentenvertrouwen zal aantasten, met alle gevolgen vandien voor de beurshandel. De futures op de CAC40, de Franse beursindex, voorspellen alvast een daling van de Franse beurs van 1,5 procent. Ook de euro verzwakt voort tegenover de dollar.

  Hieronder vindt u alvast de economische agenda voor vandaag:

  Belgie:

  - Handelsbalans september, 15 uur

  - CMB: heropend overnamebod aan 16,20 euro per aandeel door Saverco. Tot 25 november. 

  - KBC Groep: resultaten derde kwartaal, 7 uur


  Japan:


  - Bruto binnenlands product derde kwartaal, 0.45 uur

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud