1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street sluit in het rood

De Europese beurzen sloten nipt hoger. Dankzij Argenx, Galapagos en UCB won de Bel20 1 procent. De notering van Aedifica is opgeschort terwijl een fikse kapitaalverhoging plaatsvindt.
 • Wall Street zakt tegen de slotbel in het rood

  In New York doken de beurzen in de namiddaghandel in het rood. Onder meer de financials leden verlies, terwijl de farmawaarden standhielden. Beleggers zijn behoorlijk zenuwachtig met het inflatiecijfer voor de maand mei donderdag op de agenda.

  Hier kunt u meer lezen.

  Bij deze wensen we u een goede nacht toe. Graag tot morgen!

 • Mérieux verhoogt belang in Biobest (Floridienne)

  Mérieux Participations 3 (MP3), een vehikel van de Franse investeringsgroep Mérieux Equity Partners, investeert nogmaals 10 miljoen euro in Biobest, het dochterbedrijf van Floridienne dat zich toelegt op ecologische gewasbescherming en bestuiving door insecten. Het belang van Floridienne in Biobest daalt hierdoor tot 90,1 procent.

  MP3 stapte in 2018 in Biobest en dat leverde het Kempische bedrijf al heel wat voordelen op. Zo kon Biobest rekenen ‘op de expertise van het investeringsteam en het uitgebreide wetenschappelijke en industriële netwerk van de groep Mérieux om zijn internationale groei te ondersteunen’, aldus een persbericht.

  Biobest wordt bij deze transactie ‘post money’ gewaardeerd op 466,4 miljoen euro. Met het verse geld kan de ontwikkeling van Biobest worden versneld, zowel organisch als via ‘gerichte overnames’.

 • Dubbele kapitaaloperatie bij Basic-Fit

  Basic-Fit voert een dubbele kapitaaloperatie door. De Nederlandse keten van fitnesszaken geeft converteerbare obligaties uit voor een bedrag van 275 miljoen euro dat - afhankelijk van het succes van de operatie - kan oplopen tot 310 miljoen euro. De obligaties hebben een looptijd van 7 jaar en zullen een coupon tussen 1,125 en 1,875 procent dragen.

  Parallel vindt een plaatsing van bestaande aandelen plaats voor een bedrag van ongeveer 75 miljoen euro. Deze tweede operatie is bedoeld voor de kopers van converteerbare obligaties die zich via de verkoop van aandelen willen indekken tegen het marktrisico waaraan ze door deze obligaties zijn blootgesteld.

  Prijs en resultaat van beide operaties worden donderdag bekendgemaakt.

  Global coordinator van beide operaties is BNP Paribas. Als joint bookrunners treden BNP Paribas, ABN Amro (in samenwerking met Oddo BHF) en Rabobank (in samenwerking met Kepler Cheuvreux) op.

 • Orange Belgium komt in Bel Mid-index

  Euronext maakt enkele kwartaalwijzigingen bekend aan de Belgische indexen. Ze gaan in na de slotbel van vrijdag 18 juni. Aan de samenstelling van de Bel20 verandert er niets.

  In de Bel Mid-index doet Orange Belgium zijn intrede, terwijl de Nationale Bank en Leasinvest deze index verlaten.

  Leasinvest komt wel, samen met Ekopak , in de Bel Small-index. Hier verliest Iep Invest zijn plaatsje.

 • Googlen op cryptobeurs? Computer says no #china

  De Chinese overheid heeft het onmogelijk gemaakt om op Chinese internetzoekmachines te zoeken op online handelsplatformen voor crypto. Zo leveren zoektermen voor cryptobeurzen als Binance, OKEx en Huobi niets op in de populaire zoekmachines van Baidu, Sogo, Zhihu of Weibo. 

  De maatregel is de zoveelste van een reeks anti-cryptomaatregelen van de Chinese overheid. De regering van de Volksrepubliek is hard bezig om miningactiviteiten en handelen in crypto aan te pakken. Dat is mede de oorzaak van de stevige daling van de cryptomunt bitcoin die sinds zijn piek eerder dit jaar ongeveer gehalveerd is.

 • Leasinvest verhuurt bijkomende verdieping Mercator

  Leasinvest Real Estate heeft een huurcontract afgesloten voor de volledige derde verdieping van het gebouw Mercator-High 5! in Luxemburg. Huurder is Centre Hospitalier de Luxembourg (CHL), dat sinds vorig jaar al een verdieping bezet.

  De huurovereenkomst is op 1 juni gestart en zal dit jaar dus voor 7 maanden bijdragen aan de huurinkomsten. De jaarlijkse huur bedraagt 0,5 miljoen euro. Door het bijkomende huurcontract stijgt de bezettingsgraad van Mercator van 55 tot 78 procent.

 • Europese beurzen sluiten in de plus

  In het laatste halfuur wisten de Europese beurzen de (beperkte) verliescijfers nipt achter zich te laten. De Euro Stoxx 50 sloot nagenoeg stabiel (+0,02%) en de Stoxx Europe 600 won 0,1 procent.

  Euronext Brussel blonk uit in Europa met een winst van 1 procent voor de Bel20 tot 4.149,93 punten. De straalmotoren waren de drie (bio)farmawaarden in de index. Argenx won 9,7 procent, waarmee de uitschuiver van begin deze week vergeten is. Galapagos deed er 6,6 procent bij en UCB 3,9 procent.

 • Sotheby's in Decentraland

  Het veilinghuis Sotheby's heeft via Twitter aangekondigd dat het een digitale replica van zijn Londense galerij heeft geopend in de virtuele wereld Decentraland die op blockchain gebaseerd is. Het gebouw is te vinden in het Voltaire Art District op Decentraland. 

  In de galerij staan meerdere NFT's (Non Fungible Tokens) te koop. Zo kunt u er kunst van pionierende cryptokunstenaars te koop, maar kunt u ook bekendere werken kopen van bijvoorbeeld Rhea Myers, Lethabo Huma en Larva Labs. Onlangs verkocht het veilinghuis Christie's voor 16,9 miljoen dollar 9 Cryptopunks NFT's van Larva Labs. Er zijn 10.000 Cryptopunks, kleine avatars waarvan er geen twee dezelfde bestaan.

  De cryptopunk met een bemaskerde alien, zie plaatje hieronder, staat in galerij 1 te koop en heeft een startbod van 480.000 dollar. Voor wie eens een kijkje wil nemen bij het museum kan naar Decentraland gaan, een gastaccount openen en vervolgens in de chat intikken '54,83'.

 • Soep en memestocks

  Daar gaat ons beursverslag van Wall Street vandaag over. U vindt het hier terug. 

 • Campbell onderuit na winstalarm

  Campbell Soup , de fabrikant van de gelijknamige soep in blik, maar ook van Swanson-bouillon en Prego-pastasauzen, dondert in New York meer dan 7 procent omlaag. Het bedrijf kende een goede verkoop tijdens het hoogtepunt van de pandemie, toen mensen hun huizen amper mochten verlaten, maar de trend is nu gekeerd. In het voorbije derde kwartaal (de driemaandenperiode tot 2 mei) viel de verkoop van soep en pastasaus met 14 procent terug en die van snacks met 8 procent.

  De netto-omzet kwam 11 procent lager uit op 1,98 miljard dollar, iets onder de verwachting. Ook de aangepaste winst van 57 dollarcent per aandeel was lager dan verwacht (66 cent). Campbell verwijst voor de tegenvallende winst naar hogere kosten voor zowel grondstoffen als transport.

  Het bedrijf is van plan zijn prijzen op te trekken, maar denkt dat de hogere kosten toch aan de marges zullen knagen. Voor het hele boekjaar 2021 rekent Campbell op een aangepaste winst tussen 2,90 en 2,93 dollar per aandeel; tot dusver stond de winstprognose op 3,03 tot 3,11 dollar. De omzet zou met minstens 3 procent zakken in plaats van met minstens 2,5 procent.

 • Dieselschandaal drijft even boven bij Volkswagen

  Volkswagen heeft met enkele voormalige toplui en hun verzekeraars een schikking getroffen voor hun rol in het dieselschandaal. Zij moeten de autobouwer samen 288 miljoen euro als compensatie betalen. Met de schikking hoopt VW, dat tegenwoordig volop op elektrische auto’s inzet, een zwarte bladzijde in zijn geschiedenis om te slaan.

 • Sipef bevestigt winstprognose, gaat bananenproductie uitbreiden

  Bij de plantageholding Sipef houdt de positieve trend qua productievolumes en palmolieprijzen waarvan eind april gewag werd gemaakt, aan. Dat blijkt uit de boodschap van de voorzitter en de gedelegeerd bestuurder die op de website werd geplaatst naar aanleiding van de algemene vergadering.

  Dankzij gunstige agronomische omstandigheden, stijgende rendementen en de constante uitbreiding van arealen lagen Sipefs productievolumes van palmolie eind april 17,8 procent hoger dan een jaar eerder. Over heel 2021 verwacht het bedrijf dan ook dat de productie met meer dan 10 procent zal toenemen tot meer dan 370.000 ton palmolie.

  Samen met de aanhoudend sterke palmolieprijs en ondanks zware exportheffingen in Indonesië herhaalt Sipef dat de recurrente nettowinst dit jaar aanzienlijk zou moeten verbeteren in vergelijking met 2020 (14,1 miljoen dollar).

  Sipef meldt ook dat de begin maart aangekondigde verkoop van PT Melania is afgerond voor een brutobedrag van 36 miljoen dollar. PT Melania omvat de helft van Sipefs rubberplantages plus de theeplantage op Java. De verkoop gebeurt in twee schijven, waarvan de eerste – goed voor 40 procent en 19 miljoen dollar – is afgerond.

  De Schotense plantagegroep blijft op een duurzame manier – zonder bossen te rooien – haar areaal uitbreiden en herplanten. De grootste uitbreiding vindt vanzelfsprekend in palmolie plaats, maar Sipef kondigt nu ook een stevige uitbreiding van haar bananenplantage in Ivoorkust aan. Naast de 780 hectare van Plantations J. Eglin komt er 550 hectare bij door de overname van de insolvabele plantage Vanita. Over een tijdsspanne van drie jaar en mits een investering van 8 miljoen dollar zal de productie van Eglin met bijna 80 procent stijgen.

  Uit de raad van bestuur verdwijnt Petra Meekers, die voortaan deel gaat uitmaken van het executief comité van Sipef. Haar plaats wordt ingenomen door de Maleisische Yu-Leng Khor, die een goede kennis heeft van de landbouwsector in Zuidoost-Azië.

 • Wall Street start positief

  Na een minuut handel blijft de Dow Jones nagenoeg stabiel en stijgt de S&P500 met 0,2 procent. De Nasdaq Composite trekt 0,5 procent hoger.

 • Clubhouse!

  Onze collega's Roland Legrand en Bas van der Hout zitten weer klaar om het belangrijkste technieuws van de dag door te nemen in hun dagelijkse Clubhouse om 15u30. Joinen kunt u hier doen (ook Android): 

 • Naar licht hogere start in New York

  Geen vuurwerk straks in New York, wel een voorzichtig hogere opening, zo wijzen de futures uit. De future op de Dow Jones noteert stabiel, die op de S&P500 staat 0,15 procent hoger en die op de Nasdaq wint 0,4 procent.

  Het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier zakt onder 1,5 procent, het laagste peil in een maand. Beleggers maken zich op voor het Amerikaans inflatiecijfer dat donderdag wordt gepubliceerd.

 • Nieuwste memestocks geven van katoen

  Uit de voorbeurshandel blijkt dat de jongste lievelingen van Reddit-beleggers straks verder gaan op hun elan. ContextLogic , het bedrijf achter de onlinediscounter Wish.com, schoot dinsdag 49,9 procent omhoog nadat op het forum WallStreetBets werd gesproken van een mogelijke short squeeze. In de voorbeurshandel stijgt het aandeel nogmaals met 29,8 procent.

  Een andere topper is Clover Health Investments. De ziekteverzekeraar, die op de beurs belandde door een fusie met een spac (deels van ‘serial dealmaker’ Chamath Palihapitiya), trok gisteren 86 procent hoger en nu staat alweer een koerswinst van 23 procent klaar.

  En dan is er nog de fastfoodrestaurantketen Wendy’s , die er dinsdag 26 procent bij deed en ondanks een adviesverlaging van Stifel nagenoeg stabiel blijft.

 • Aedifica voert fikse kapitaalverhoging door

  Bij Aedifica , de uitbater van zorgvastgoed, is een stevige kapitaalverhoging aan de gang. Het bedrijf geeft 2,8 miljoen nieuwe aandelen uit. De aandelen worden versneld privaat geplaatst bij internationale institutionele beleggers.

  De prijs waartegen de nieuwe aandelen worden uitgegeven - wat doorgaans met korting gebeurt - en de precieze opbrengst worden donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een grote operatie. Tegen de huidige koers zou ze zowat 300 miljoen opbrengen, maar door de korting wordt het vermoedelijk iets minder.

  Aedifica zal coupon nr. 28, die het dividendrecht vertegenwoordigt van 1 januari tot en met 14 juni, onthechten van de bestaande aandelen. De nieuwe aandelen zullen vanaf hun uitgifte recht geven op een pro rata temporis dividend.

  De kapitaaloperatie vindt plaats om het ‘gecommitteerde investeringsprogramma’ te financieren en om de balans te versterken. Op 31 maart bedroeg de schuldgraad van Aedifica 44,5 procent. De schuldgraad zal naar verwachting oplopen tot 50 procent tegen het einde van het lopende boekjaar. Bij een succesvolle kapitaaloperatie zou de schuldgraad tegen eind dit jaar rond of onder 45 procent liggen.

  Als joint global coordinators voor de private plaatsing treden ABN Amro (samen met Oddo BHF SCA), BNP Paribas Fortis en Kempen op. Samen met hen fungeren ook Belfius Kepler Cheuvreux, ING Belgium, KBC Securities en Société Générale als joint bookrunners.

 • Notering Aedifica opgeschort

  De FSMA laat weten dat de notering van Aedifica is opgeschort. Dat gebeurt op verzoek van Aedifica zelf en tot de resultaten van een versnelde bookbuilding zijn bekendgemaakt. Er lijkt dus een kapitaaloperatie aan de gang.

 • Bitcoin wordt wettig betaalmiddel in El Salvador

  Als eerste land ter wereld heeft El Salvador woensdag de bitcoin gelegaliseerd. President Nayib Bukele had vorige week een wetsvoorstel daarrond ingediend, dat door 62 van 84 parlementsleden werd goedgekeurd.

  In principe wordt het nu mogelijk vastgoed te kopen met bitcoins of belastingen in bitcoin te betalen. Hoe dat allemaal concreet in zijn werk zal gaan, is niet duidelijk.

  El Salvador gebruikt momenteel vooral de Amerikaanse dollar als munt. Door de bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren, wil het Midden-Amerikaanse land zijn afhankelijkheid van de dollar verminderen.

 • Belgische fondsenmarkt groeide 5,5 procent in 2020

  Het belegd vermogen in beleggingsfondsen in ons land bedroeg eind vorig jaar 231,7 miljard euro. Dat is 5,5 procent meer dan eind 2019, blijkt uit cijfers die de fondsenfederatie Beama woensdag publiceerde. Daarmee is de fondsenmarkt meer dan hersteld van de coronacrisis die in het eerste kwartaal van 2020 nog tot een daling van 13 procent van het belegd vermogen had geleid.

  Gemengde fondsen, die zowel in aandelen als in obligaties beleggen, blijven veruit de belangrijkste beleggingscategorie en palmen 47 procent van de fondsenmarkt in. Tot die categorie behoren de populaire pensioenspaarfondsen, die meer dan 22 miljard euro onder beheer hebben. Na de gemengde fondsen komen de aandelenfondsen op de tweede plaats met een gewicht van 31 procent.  Obligatiefondsen wonnen aan belang in 2020. Zij vertegenwoordigen 18,4 procent van de markt, tegenover 17,7 procent eind 2019.

 • Hongarije zal als eerste EU-land rente verhogen op 22 juni

  Om de hoge inflatie terug te dringen is de Hongaarse centrale bank van plan om over twee weken de rente te verhogen. Dat hebben toplui van de centrale bank aangekondigd. 'Er is beslissende actie nodig tegen de inflatie om prijsstabiliteit te garanderen', zei vicegouverneur Barnabas Virag op een conferentie. 'Dat betekent dat we een cyclus van verstrakking van het monetair beleid starten. De eerste stap gebeurt wanneer het inflatierapport wordt gepubliceerd op 22 juni.'

  De Hongaarse inflatie bedroeg in mei voor de tweede maand op rij 5,1 procent, terwijl de centrale bank streeft naar 3 procent inflatie. De centrale bank van Hongarije wordt de eerste van de Europese Unie die sinds de start van de coronacrisis de rente optrekt. De basisrente van de centrale bank bedraagt nu 0,6 procent en economen verwachten een verhoging naar 0,75 procent.

 • Basic-Fit: all engines ON!... maar adviesverlaging

  Nu het coronavirus in Europa wordt teruggedrongen, bouwen meer landen de coronamaatregelen af. Dat is positief nieuws voor iedereen, maar in het bijzonder voor de fitnessketen Basic-Fit  . Vanaf woensdag zijn alle 905 fitnessclubs van de groep weer open.

  Basic-Fit zegt dat het in juni 68 nieuwe clubs zal openen. Voor het volledige jaar zou het om 105 clubs gaan, waardoor het totale aantal stijgt naar 1.010. Het aantal leden steeg in Nederland de voorbije maanden met bijna 40.000.

  'Maar de volledige heropening is volledig ingeprijsd', zegt analist Kris Kippers van Degroof Petercam. 'Het aandeel staat al 17 procent boven zijn precoronapiek ondanks twee nieuwe aandelenuitgiftes die het aantal aandelen met 21 procent verhoogden.' 

  Kippers verlaagt zijn advies van 'kopen' naar 'houden', maar verhoogt zijn koersdoel naar 40,60 euro.

 • Biotech floreert in Brussel

  Zowel binnen de Bel20 als op de brede markt, voeren biotechbedrijven woensdag het hoge woord.

  U leest het in ons vers middagoverzicht van de Brusselse beursdag.

 • Nationale Bank verwacht hogere groei in tweede kwartaal

  De groei van de Belgische economie versnelt in het tweede kwartaal tot 1,3 procent, tegenover 1 procent in het eerste kwartaal. Dat voorspelt de Nationale Bank. 'De geleidelijke afbouw van de beperkende maatregelen zal vooral de gezinsconsumptie nog sterker doen opveren.'

 • 'We zien nog altijd significante risico's voor Balta'

  Analist Maxime Stranart van ING verhoogt zijn koersdoel voor de tapijtkoning Balta van 1,5 naar 3 euro, een verdubbeling dus. 'Dat doen we om rekening te houden met de herstellende winsten bij Rugs (karpetten voor binnen- en buitengebruik, red) en Residential (vast tapijt, red). Doordat de waardering van Balta zeer gevoelig is voor onze aannames zien we zo'n sterke toename in het koersdoel.' Volgens de analist kunnen de twee divisies profiteren van de toegenomen investeringen in het eigen huis veroorzaakt door de coronacrisis en de kostenbesparingen via het herstructureringsprogramma NEXT.

  Volgens Stranart liggen er nog altijd significante risico's op de loer voor Balta. 'Dat komt door de grote schuldenlast van de groep, de hoog cyclische industrie waar het bedrijf zich in bevindt en door de concurrentie in opkomende markten als Turkije en Egypte.' Daarnaast wijst de analist erop dat ook de prijzen van ruw materiaal een kernrisico zijn voor dit jaar nu de prijzen stevig zijn gestegen in de afgelopen paar maanden. 'Eerder profiteerde de groep van de lagere prijzen in het vierde en eerste kwartaal, waardoor de marges in Rugs stevig boven hun historische gemiddelde uitkwamen.' 

  Prijsstijgingen van ruw materiaal zijn een kernrisico voor Balta dit jaar.
  Maxime Stranart
  ING-analist

 • Boeken gevuld voor Nederlandse waterzuiveraar

  De boeken zijn gevuld voor NX Filtration, de Nederlandse waterzuiveraar die vrijdag naar de beurs trekt. Het volledige aanbod werd afgedekt inclusief een overtoewijzingsoptie. De prijs voor de beursgang werd gelegd op een vork tussen 10 en 11 euro. Dat geeft het bedrijf dat filtersystemen maakt om kanaal- en rivierwater om te vormen tot drinkwater een waarde tussen 500 en 550 miljoen euro.

  Hier leest u meer over de nieuwkomer in Amsterdam.

 • ING verlaagt prognoses Agfa

  ING-analist Maxime Stranart verlaagt zijn prognoses voor beeldvormer Agfa-Gevaert na de update over het eerste kwartaal. 'De cijfers waren over de hele linie teleurstellend met een daling in de verkopen met 9 procent en een bedrijfswinst die met 1 miljoen euro in het rood ging (consensus: +11 miljoen euro). Dat kwam vooral door de zwakke prestatie van de radiologietak die zijn bedrijfswinst met 85 procent zag dalen door volumedruk in Latijns-Amerika en India gerelateerd aan de coronacrisis.' 

  Stranart knipt zijn verwachting voor de bedrijfswinst voor het volledige boekjaar met 12,1 procent. Hij maakt zich onder andere zorgen over de hardcopy-activiteiten (print van digitaal beeld). 'We zien deze afdeling als een kernbijdrager van de groep en zijn bezorgd over de aangekondigde prijs- en volumedruk uit China, een kernregio voor deze activiteit. Dat komt door de centralisatie op provinciaal niveau van de orders van ziekenhuizen. We denken dat dit de onderhandelingsmacht van Agfa verzwakt waardoor de prijzen en marges aangetast kunnen worden.' 

  De analist heeft een koersdoel van 4 euro en een houden-advies voor het aandeel. 

 • ING ziet 50 procent koerswinst voor D'Ieteren

  ING blikt in zijn ochtendrapport terug op de kwartaalcijfers van D'Ieteren  en het hogere winstdoel dat de autoholding toen in het vooruitzicht stelde. 'Een turbocharger voor het lopende boekjaar', roemt analist David Vagman. Vagman implementeerde die hogere winstverwachting op zijn 'sum-of-the-parts'-model wat resulteert in een hoger koersdoel van 142 euro (eerder 134 euro), goed voor een opwaarts potentieel van 50 procent.

  Het advies blijft logischerwijs een oorverdovend: kopen! D'Ieteren wint 3,2 procent naar 102,1 euro.

 • Hongaarse inflatie opnieuw boven 5 procent

  Voor de tweede maand op rij blijft de Hongaarse inflatie boven 5 procent pieken. De consumptieprijzen stegen in mei met 5,1 procent, evenveel als in april. Later vandaag volgen de notulen van de jongste rentevergadering van de centrale bank. Beleggers vragen zich of de Hongaarse centrale bank als eerste in Europa de rente zal verhogen.

 • Waarom houdt Compagnie des Alpes zich kranig?

  Het aandeel van Compagnie des Alpes houdt zich kranig na het nieuws over de forse kapitaalronde, waarbij het aantal aandelen in omloop wordt verdubbeld. Het aandeel noteert momenteel 1,6 procent lager op 21,45 euro.

  Dat kan op het eerste gezicht verbazing wekken omdat de prijs voor de nieuwe aandelen op 9,40 euro ligt. Dat het aandeel overeind blijft, heeft alles te maken met het voorkeurrecht dat nu nog aan het aandeel hangt en pas vanavond wordt geknipt.

  Wie vandaag 100 aandelen zou kopen, betaalt daar 2.145 euro voor en heeft het recht in te schrijven op opnieuw 100 aandelen tegen 940 euro. Dat geeft een gemiddelde prijs van 15,43 euro (2.145 + 940 / 200). Die 15,43 euro wordt in het jargon de TERP (theoretical ex-rights price) genoemd en is de theoretische openingskoers van Compagnie des Alpes morgen.

  Vanaf morgen zal de uitbater van skioorden en pretparken dus wel een stuk lager noteren.

 • Bel20 blijft dicht bij huis | Argenx neemt de kop

  De Bel20  stijgt kort na opening met 0,3 procent tot 4.117 punten.

  Argenx neemt de index op sleeptouw met een winst van 4 procent. Het verlies van Johnson & Johnson als partner is helemaal verteerd.

  Atenor noteert stabiel na de aankoop van een pand in Parijs (post 7u54).

  Ook Barco noteert stabiel. Een meerderheid van de aandeelhouders heeft gekozen voor een dividend in aandelen (post 7u48).

  Campine knipt vandaag een dividend (post 7u10).

 • Kapitaalronde Compagnie des Alpes tegen forse korting

  De kapitaalronde van Compagnie des Alpes  - waaraan Marc Coucke deelneemt (post 8u06) - ziet er als volgt uit. Er zijn momenteel 24,6 miljoen aandelen in omloop en het is de bedoeling dat aantal te verdubbelen.

  Daardoor krijgt elke aandeelhouder per aandeel in bezit de kans om in te schrijven op één nieuw aandeel via een voorkeurrecht. Dat voorkeurrecht wordt vanavond van het aandeel geknipt. De inschrijvingsprijs voor de nieuwe aandelen bedraagt 9,4 euro per aandeel. Dat is een korting van 57 procent op de slotkoers van dinsdag.

  De inschrijvingsperiode loopt van 14 tot 21 juni. Op 30 juni noteren de nieuwe aandelen op de beurs.

 • Coucke stapt in Compagnie des Alpes (Walibi, Bellewaerde)

  Breaking news. Ondernemer Marc Coucke gaat enkele procenten aankopen van Compagnie des Alpes , de uitbater van skioorden en pretparken. Coucke gaat de inschrijvingsrechten kopen van een bestaande aandeelhouder en die vervolgens uitoefenen. De Franse groep wil 231 miljoen euro ophalen om de balans te versterken.

  Lees hier meer. 

 • Atenor koopt kantoorpand in Parijs

  Atenor  heeft in het 16de arrondissement van Parijs een gebouw. De groep zal er een nieuw kantoorgebouw inrichten. Door die aankoop ontwikkelt Atenor momenteel 34 projecten. Atenor maakte geen aankoopprijs bekend.

 • Keuzedividend Barco: meerderheid kiest voor aandelen

  Barco maakt gisterenavond de resultaten van zijn keuzedividend bekend. 54,9 procent van de aandeelhouders opteert om de coupon te ontvangen in de vorm van nieuwe aandelen. Dit leidt tot de creatie van 682.817 nieuwe aandelen voor een totale waarde van 12,83 miljoen euro.

  Het dividend komt vandaag - in cash of in aandelen - op de rekening. Titan Baratto, het vehikel van bestuursvoorzitter Charles Beauduin, opteerde om het dividend voor 100 procent in aandelen te ontvangen. Herlees hier het weekendinterview met Beauduin.

  Ook de ondernemersfamilies Donck en Desimpel kozen met hun vehikel 3D NV om volledig in aandelen te worden uitgekeerd.

 • Inditex (Zara) klopt winstprognoses

  De Spaanse kledinggroep Inditex realiseerde over het eerste kwartaal een bedrijfswinst (ebit) van 569 miljoen euro uit een omzet van 4,94 miljard euro. Beide cijfers liggen boven de verwachting van analisten. 

  Inditex zegt dat 98 procent van de winkels momenteel open is. Maar corona heeft ook de online verkoop een boost gegeven. Terwijl de omzet 56 procent steeg tegen constante wisselkoersen, steeg de online omzet met 67 procent. 

  Het eerste kwartaal van Inditex loopt van februari tot en met april. Inditex geeft aan dat het tweede kwartaal positief begonnen is. De omzet tussen 1 mei en 6 juni lag 102 procent boven die in dezelfde periode een jaar geleden en 5 procent boven het peil van 2019.

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting stabiel, leren de futures. 

 • Vandaag: Hongaarse inflatie

  Wist u dat Hongarije het uithangbord is geworden van de oprukkende inflatie? In april stegen de prijzen voor goederen en diensten er jaar op jaar met 5,1 procent, het hoogste cijfer in Europa. Hongarije kampt naast hogere prijzen voor voedings- en landbouwgrondstoffen met een erg krappe arbeidsmarkt die de lonen opdrijft en de inflatie aanwakkert. Vandaag om 9 uur publiceert het Hongaarse statistiekbureau een raming voor de inflatie in mei. Een hoog cijfer kan de Hongaarse centrale bank bombarderen tot pionier in Europa (lees: een renteverhoging).

  Lees meer in onze Voorkennis-rubriek van Ellen Vermorgen.

 • Campine knipt dividend

  Loodverwerker Campine  onthecht vandaag een dividend van 65 cent bruto. Vorig jaar lag het dividend op 1,75 euro.

 • Aziatische beurzen presteren gemengd

  Goedemorgen ! De Aziatische beurzen weten niet goed welke kant uit. De Nikkei225 valt 0,6 procent terug, maar de Chinese CSI300 trekt 0,3 procent hoger.

  In China kwam de inflatie aan de fabriekspoort uit op het hoogste peil sinds 2008. China overweegt om een plafond in te voeren voor de prijs van steenkool om de hogere energiekosten te dempen.

  Beleggers blijven vooral uitkijken naar de Amerikaanse inflatiecijfers morgen. Een week later buigt de Federal Reserve zich over de rente.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud