1. Markten Live
 2. Live blog

Biotech bezorgt Bel20 gezonde winst

De Europese beurzen wonnen dik een half procent nu een militair conflict tussen de VS en Iran afgewend lijkt. In Brussel profiteerden Argenx en Biocartis van goed nieuws. Ontex leed onder een verkoopadvies
 • Fijne avond!

  We sluiten onze liveblog en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen verwelkomen. Het enige agendapunt is dan het Amerikaanse banenrapport.

  VRIJDAG 10 JANUARI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid en werkloosheid december, 14.30 uur
 • Korting Quest for Growth loopt stevig op

  De privak Quest for Growth meldt nabeurs nog dat de intrinsieke waarde van zijn portefeuille eind vorig jaar belandde op 8,12 euro per aandeel. Dat is precies 1 euro meer dan het jaar voordien, een stijging met 14 procent. Toch zakte de beurskoers vorig jaar met 2 procent. 

  De korting tegenover de intrinsieke waarde is door de discrepantie met de beursevolutie opgelopen tot 27,3 procent.

 • Bel20 sluit met 0,8 procent winst

  De Europese beurzen waren donderdag opgelucht dat de VS en Iran geen oorlog nastreven. De Euro Stoxx 50 won 0,6 procent en de brede Stoxx Europe 600 0,3 procent.

  Euronext Brussel nam gretig deel aan het feestje, waarbij de biotechwaarden uitblonken. De Bel20 steeg 0,8 procent tot 4.013,98 punten.

  In de index gaven biotech en farma het goede voorbeeld met 6,3 procent winst voor Argenx, 3,25 procent voor UCB en 2,5 procent voor Galapagos. Ontex (-4,85%) zorgde voor een valse noot.

 • Hoe het Wall Street vandaag vergaat...

  ... kunt u hier lezen.

 • Volkswagen trekt verkoopprognose 2019 op

  Volkswagen heeft vorig jaar meer wagens verkocht dan verwacht. ’s Werelds grootste autobouwer verwacht nu dat de verkoop licht hoger zal uitkomen dan in 2018. Toen werden ongeveer 10,8 miljoen wagens aan de man gebracht. Topman Herbert Diess deelde dat mee tijdens een presentatie voor investeerders. Het aandeel veert op.

  Volkswagen won vorig jaar onder meer marktaandeel in China en Europa. Tot dusver rekende de Duitse groep op een verkoop op hetzelfde niveau als in 2018. De prognose was eind oktober verlaagd wegens de harder dan verwachte marktkrimp in veel regio’s.

  Volkswagen handhaaft zijn financiële doelstellingen. De jaarresultaten worden in maart gepubliceerd.

 • Coca-Cola bruist na adviesverhoging

  Het aandeel Coca-Cola stijgt 1,1 procent nadat Credit Suisse een adviesverhoging voor de frisdrankproducent geeft.

  Analist Kaumil Gajrawala verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen'. Daarnaast laat hij zijn koersdoel stijgen naar 64 dollar, goed voor een opwaarts potentieel van 20 procent.

  Coca-Cola verwacht de komende jaren een omzetgroei van tussen 4 en 6 procent. Gajrawala voorziet een omzetgroei aan de bovenkant van die vork.

 • Kohl's onderuit na zwakke eindejaarsverkoop

  Een van de duidelijke verliezers in New York is Kohl's . Het aandeel dondert 8,4 procent lager in de vroege handel. 

  De warenhuisketen zag de omzet bij een gelijk blijvend aantal winkel met 0,2 procent dalen in november en december. Kohl’s lijkt niet geprofiteerd te hebben van de algemene kooplust van de Amerikaanse consument tijdens de eindejaarsperiode.

  Volgens topvrouw Michell Gass draaide de internetwinkel goed en liep de verkoop van schoonheidsproducten en schoenen op wieltjes. Een tegenvaller was de vrouwenkleding, een rayon die Kohl’s onder handen gaat nemen.

  Als gevolg van de eerder zwakke eindejaarsverkoop verwacht de groep dat de winst over het gebroken boekjaar 2019/20 aan de onderkant van de verwachtingsvork (4,75-4,95 dollar per aandeel) zal uitkomen.

  Eerder rapporteerde sectorgenoot Macy's ook al een zwakke eindejaarsverkoop. Warenhuisketens lijken niet goed te scoren tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode.

 • Dow Jones opent 0,4 procent hoger

  De beurzen in New York gaan gezwind hoger. De Dow Jones wint 0,4 procent bij de openingsbel, de S&P500 0,5 procent. Onder meer de aandelen uit de financiële sector en de producenten van consumentenartikelen zitten in de lift.

 • Amerikaanse futures in de plus

  De beurzen in New York staan voor een hogere opening, afgaande op de futures. Die noteren 0,3 tot 0,4 procent hoger.

 • Voedselprijzen op hoogste niveau in vijf jaar

  De FFPI (FAO food price index), de voedselindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, is in december met 2,5 procent gestegen naar 181,7 punten. Dat is het hoogste peil in vijf jaar. Het was de derde maand op rij dat de index klom.

  In december werden vooral plantaardige oliën, suiker en zuivel duurder. De graanprijzen gingen licht omhoog door een hogere Chinese invoer en logistieke problemen in Frankrijk.

 • Minder steunaanvragen in VS

  In de op 4 januari geëindigde week werden in de Verenigde Staten 214.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat zijn er 9.000 minder dan de week daarvoor en het laagste peil in vijf weken. Het cijfer is ook lager dan economen hadden verwacht. Het vierweekse gemiddelde is gedaald tot 224.000 nieuwe steunaanvragen.

  Een en ander toont aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd in goeden doen is. Bedrijven zijn minder geneigd werknemers te laten gaan omdat er voortdurend nieuwe jobs bijkomen en het moeilijk is getalenteerde en ervaren mensen te vinden.

  Werknemers van U.S. Postal Service scannen pakjes in een sorteercentrum in Los Angeles. ©AFP

 • Hercules helpt Griekse Alpha Bank

  Het Griekse Alpha Bank heeft de eerste stappen gezet om zijn slechte leningen af te bouwen. Het krijgt daarbij steun van het Hercules-plan van de Griekse overheid. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

  Volgens anonieme bronnen zou de Helleense bank een bericht naar potentiële investeerders hebben gestuurd waarin het zijn plannen gedetailleerd uitlegt. De bank wil voor 12 miljard euro aan zogenaamde 'non-performing loans' verkopen.

  Op de lange termijn wil de bank het bedrag aan uitstaande rommelleningen terugbrengen naar 3,5 miljard euro, tien procent van het totale aantal leningen. Dat doel moet tegen het einde van 2022 bereikt zijn. In september waren 44 procent van alle uitstaande leningen 'non-performing'.

  De bank krijgt bij deze ambitieuze plannen de hulp van misschien wel één van de grootste helden uit de Griekse oudheid: Hercules. De Griekse overheid kondigde in december een plan af onder de naam 'Hercules' om banken te helpen bij het herverpakken van hun slechte leningen. De staat geeft daarbij garanties af voor de minst risicovolle onderdelen van leningpakketjes, zodat deze makkelijker verkocht kunnen worden. In totaal wil Griekenland 12 miljard euro aan garanties geven, zodat het aantal risicovolle leningen bij banken kan dalen met zo'n 33 miljard euro. Alpha Bank wil aanspraak maken op maximaal 3,7 miljard euro aan garanties. 

  Daarmee lijkt Hercules in zijn 'dertiende werk' de strijd aan te gaan met het monster der rommelkredieten.

 • Vers techbloed naar het Damrak

  Het Nederlandse technologiebedrijf CM.com krijgt toch een notering in Amsterdam. Dat gebeurt via een fusie met Dutch Star Companies One (DSCO) , een lege beursschelp.

  CM.com, niet te verwarren met de Christelijke Mutualiteiten bij ons, is een Nederlands techbedrijf dat de communicatie verzorgt voor bedrijven via verschillende berichtendiensten zoals Whatsapp. Daarnaast houdt het zich bezig met de verwerking van betalingen. Een aantal bekende klanten zijn de meubelgigant Ikea en de supermarktketen Ahold Delhaize.

  De operatie waardeert CM.com op 237 miljoen tot 242 miljoen euro. Dutch Star Companies One, een investeringsvehikel dat werd opgericht specifiek om geld in één groeibedrijf te stoppen, steekt bij de fusie 65 miljoen euro in CM.com. Het techbedrijf uit Breda wil met het geld vooral zijn aanwezigheid in Azië en het Midden-Oosten uitbreiden.

  In oktober stelde CM.com een geplande beursgang uit wegens ongunstige marktomstandigheden. 'Door samen te gaan met Dutch Star krijgen we onmiddelijk een listing waardoor we niet afhangen van het beurssentiment', aldus topman Jeroen Van Glabbeek.

  De aandeelhouders van Dutch Star moeten de deal wel nog goedkeuren. Het vehikel trekt 15 procent hoger en is de sterkste stijger in Amsterdam.

 • Sodexo onderuit in Parijs

  De beleggers verteren de kwartaalresultaten van Sodexo  slecht. De Franse cateraar en hr-dienstverlener zag zijn omzetcijfer nochtans met 7 procent groeien, waarvan 3,8 procentpunten interne groei. Dat is hoger dan de consensus die uitging van 3,7 procentpunten interne groei.

  De angel zit vooral in de magere vooruitzichten die Sodexo meegaf. De groep spreekt van aanhoudende moeilijkheden op de Amerikaanse markt. Daar speelde ze enkele belangrijke contracten kwijt.

  Sodexo wordt 6 procent lager gestuurd.

 • Een fan minder voor ASML

  Beursvedette ASML  wordt van de kooplijst geschrapt door Bank of America (BofA). De Nederlandse toeleverancier aan de chipindustrie moet het met een houdenadvies stellen. BofA vindt dat de koers sterk is opgelopen en dat er ondanks de sterke winstgroei die het bedrijf tegen 2025 vooropstelt, nog weinig rek op zit.

  ASML maalt er niet om. Het trekt 1 procent hoger in Amsterdam.

  Het hightechbedrijf telt nu 23 koopadviezen, 15 houdadviezen en 4 verkoopadviezen.

 • Mercedes opnieuw grootste premiummerk

  Mercedes-Benz heeft vorig jaar 2.339.562 personenwagens aan de man gebracht. Dat zijn er 1,3 procent meer dan in 2018. Een kleine stijging, maar geen slechte prestatie gezien de moeilijke marktomgeving.

  Het nieuwe verkoopcijfer is meteen een record en bevestigt de positie van Mercedes als grootste premiummerk. In 2016 heroverde Mercedes, een onderdeel van Daimler , die positie op BMW.

  De voornaamste afzetmarkten voor het merk met de ster waren vorig jaar China, Duitsland en de Verenigde Staten. In China steeg de verkoop met 6,2 procent en werd een nieuwe recordverkoop genoteerd.

  Mercedes was het afgelopen jaar ook in België het grootste premiummerk. Het verkocht circa 1.300 wagens meer dan concurrent BMW .

 • Air France-KLM ziet aantal passagiers stijgen

  Air France-KLM - de groep boven de vliegtuigmaatschappijen Air France, KLM en Transavia - zag het aantal passagiers in 2019 toenemen met 2,7 procent tot 104,2 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de vliegtuiggroep.

  De grootste klim was te zien bij budgetvlieger Transavia. Daar groeide het aantal passagiers met 4,8 procent tot 16,6 miljoen. Air France en KLM namen respectievelijk 2,1 en 2,7 procent meer mensen mee op de vlieger.

  De luchtvaartgroep wist daarnaast de prijzen te verhogen, want de inkomsten uit personenvervoer klommen 3,5 procent harder dan het aantal passagiers. Bij het Nederlandse KLM namen de prijzen echter af.

  Slechter nieuws was er voor het vrachtvervoer. De inkomsten daaruit daalden voor de hele groep met 2,2 procent. Vooral KLM deed het slecht met een krimp van 3,5 procent.

  Het bedrijf komt pas op 20 februari met de resultaten over het boekjaar 2019. In de eerste negen maanden van vorig jaar viel de bedrijfswinst met 186 miljoen terug tot 202 miljoen euro. De vliegtuiggroep had last van hogere personeels- en brandstofkosten. 

  Het aandeel vliegt 4,6 procent hoger.

 • Dode bij transport van Boskalis

  Tijdens een transport van China naar Brazilië is een dode gevallen op een schip van Boskalis , meldt de Nederlandse maritieme groep. Het schip vervoerde een FPSO (floating production storage and offloading unit) voor oliewinning en -opslag, waarbij het personeel van de aannemer van de FPSO tijdens de reis nog werken uitvoerde aan de FPSO. Zes werknemers, allen met de Braziliaanse nationaliteit, hebben illegaal een schoonmaakmiddel geconsumeerd dat zich aan boord bevond. De vloeistof bevatte naar alle waarschijnlijkheid een mengsel van ethanol en het zeer giftige methanol.

  De zes personen werden ziek, en hadden dat aan de bemanning van transporteur Boskalis gemeld. Ze werden met een helikopter geëvacueerd, maar één persoon overleed voordat de medische hulp ter plaatse was.

  Boskalis betuigt zijn deelneming, maar benadrukt dat het een zerotolerantie hanteert voor het gebruik van alcohol aan boord van zijn offshoreschepen.

 • Europese werkloosheid stabiliseert

  De werkloosheid in de eurozone stabiliseert. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

  In november kwam het werkloosheidspercentage uit op 7,5 procent, het laagste niveau sinds juli 2008. Dat is gelijk aan het percentage dat economen in oktober maten. In november 2018 bedroeg de gemiddelde werkloosheid in de 19 eurolanden nog 7,9 procent.

  Ook de werkloosheid in de Europese Unie (28 landen) bleef in november gelijk op 6,3 procent. Dat is het laagste percentage sinds januari 2000, het moment dat de werkloosheid in de landenunie voor het eerst werd gemeten.

  Griekenland blijft het zwakke broertje. Daar moet wel bij vermeld worden dat het land de grootste daling in het werkloosheidspercentage jaar op jaar zag. De werkloosheid daalde er met 2 procentpunten naar 16,8 procent in november:

 • ING: 'Nieuwe CEO ABN AMRO is juiste keuze'

  Analist Albert Ploegh van ING reageert het nieuws over de nieuwe CEO van ABN AMRO  (zie post 10u38). Ploegh denkt dat de keuze voor Swaak te maken heeft met het recente onderzoek dat het Nederlandse openbaar ministerie startte naar de grootbank. 'De bank had een doorgewinterde CEO met een brede ervaring in de financiële sector nodig. Dit omdat de topman aan de ene kant de strategie van de bank moest raffineren en implementeren en aan de andere kant een sterke focus moest hebben op het bestrijden van witwassen. Wij denken dat Swaak goed past bij de huidige transitiefase waar de bank nu inzit.'

  ABN AMRO had een doorgewinterde CEO nodig.
  Albert Ploegh
  Analist bij ING

  De analist blijft bij zijn 'houden'-advies en laat het koersdoel op 18,50 euro. 

  Het aandeel klimt 1,9 procent.

 • Avantium neemt nieuwe reuzensprong

  Avantium  blijft ook vandaag over de tongen gaan. Het Nederlandse cleantechbedrijf dat ook in Brussel noteert, neemt de leiding op de Brusselse beurs met een reuzensprong van 17 procent.

  Gisteren kondigde Avantium aan een fabriek te zullen bouwen in Groningen in de plaats van in Antwerpen. De fabriek kost 150 miljoen euro. In Groningen kreeg Avantium een subsidie van 30 miljoen euro.

  'Avantium heeft nog voldoende middelen om het uit te zingen tot eind 2021 en de brug naar winstgevendheid is niet duidelijk', reageerde KBC Securities gisteren. 'Zeer risicovol, en dus een verkoopadvies met een koersdoel van 1,75 euro', kapittelde het beurshuis.

  ING was dan weer een radicaal andere mening toegedaan. 'De subsidie van 30 miljoen kan als hefboom dienen om andere strategische partners binnen te halen voor het project.' ING hanteert een koopadvies met een koersdoel van 12,90 euro.

 • Nieuwe CEO ABN AMRO: Robert Swaak

  Robert Swaak volgt Kees van Dijkhuizen op als CEO van ABN AMRO voor een periode van vier jaar. Dat meldt de Nederlandse grootbank op haar website. Swaak neemt het stokje over na de aandeelhoudersvergadering van 22 april. De toezichthouder moet de benoeming nog wel goedkeuren alvorens hij kan beginnen.

  De aanstaande CEO vervulde eerder meerdere topfuncties bij PwC. Hij was daar onder andere financieel topman en voorzitter van de raad van bestuur.

  'Swaak zal zich richten op de verdere aanscherping en uitrol van de strategie om de bank toekomstbestendig te maken', klinkt het bij de grootbank. Daarnaast wil de bank meer doen om witwassen te voorkomen.

  Het aandeel wint 2 procent.

 • Koersrecords aan diggelen

  Het dak gaat eraf voor Argenx . Het biotechbedrijf bereikt met 151 euro de hoogste koers ooit in zijn bestaansgeschiedenis. Het aandeel rukt op na positieve resultaten voor potentieel goudhaantje efgartigimod.

  Diezelfde eer valt ook Euronext te beurt. De beursuitbater klimt naar een nieuw record van 76 euro.

  GBL  bereikt dan weer een nieuw jaarrecord. De holding rond wijlen Albert Frère koerst naar 94,9 euro, het hoogste peil in 52 weken.

 • Pascal Juery: een 'high profile hire'

  Analisten staan ook stil bij de machtswissel bij Agfa-Gevaert waar Christian Reinaudo na 10 jaar de aftocht blaast.

  De nieuwe CEO Pascal Juery lijkt ons een 'high profile hire', zegt analist Maxime Stranart van ING. 'Hij deed ruime ervaring op bij Rhodia en later Solvay waar hij een belangrijke turnaround bij de soda-afdeling realiseerde.'

  De eerste taak van Pascal Juery zal zijn om de verkoop van de IT-activiteiten van Agfa Healthcare (voor een ondernemingswaarde van 975 miljoen euro) te voltooien', meldt KBC Securities. Het beurshuis noemt het vertrek van Reinaudo geen verrassing en verwelkomt het feit dat hij een zitje aanhoudt in de raad van bestuur.

 • Duitse industriële productie stijgt harder dan gedacht

  De Duitse industrie produceerde in november meer dan een maand eerder. Dat blijkt uit de voorlopige data van Destatis, het Duitse bureau voor de Statistiek. 

  De productie steeg ten opzichte van oktober met 1,1 procent, terwijl economen rekening hielden met een toename van 0,7 procent. Jaar op jaar brokkelde de industriële productie met 2,5 procent af.

  In oktober daalde de productie maand op maand nog met 1 procent.

 • Analisten: Argenx full speed ahead!

  Argenx oogst lof met het vervroegd behalen van een belangrijke klinische doelstelling rond de huidziekte PV.

  'Argenx trekt met volle kracht vooruit', jubelt Degroof Petercam. 'We zien opnieuw beloftevolle catalysatoren voor 2020.'

  Het beurshuis trekt zijn koersdoel op van 140 euro naar 160 euro bij een onveranderd koopadvies. Analist Thomas Guillot zal ook zijn waarderingsmodel updaten waarbij hij een hogere succeskans voor het huidziektemiddel inbouwt.

  'Het bedrijf is met een cashpositie van 1,5 miljard dollar bijzonder goed gekapitaliseerd en beschikt over de nodige slagkracht om zijn portfolio verder uit te bouwen', stipt Kepler Cheuvreux aan. Het beurshuis handhaaft een koopadvies bij een koersdoel van 140 euro.

  Argenx focust op de opstart van zijn commerciële organisatie, zegt KBC Securities. Het beurshuis ziet in het vervroegd behalen van de fase2-doelstelling voor huidziekte PV en het vervroegen van de timeline voor de fase3-resultaten van spierziekte MG belangrijke triggers om er opnieuw een spannend jaar van te maken. Analiste Sandra Cauwenberghs herhaalt haar koopadvies bij een koersdoel van 159 euro.

  Argenx zit op koers om in 2021 naar de markt te trekken met efgartigimod, een middel op basis van de antistoffen van lama's en alpaca's. ©© MyLoupe\UIG

 • Analisten: oef, Biocartis!

  Analisten reageren opgelucht op het nieuws dat Biocartis zijn (weliswaar verlaagde) jaardoelstellingen heeft behaald. Het aantal geïnstalleerde Idylla-minilabo's steeg met 337 stuks naar 1.310 terwijl de doelstelling lag op een aangroei van 325 tot 350 stuks.

  De cijfers wijzen op een prille pick-up van Idylla in de Verenigde Staten, signaleert KBC Securities. 'Dit cijfer wijst op marktinteresse voor het product. We geloven dat Biocartis in de VS een slechte timing koos voor de lancering van Idylla, veeleer dan dat het product niet concurrentieel zou zijn', klinkt een hoopvolle Guy Sips, die zijn koopadvies herhaalt bij een koersdoel van 13,50 euro.

  Ook de kaspositie van 179 miljoen euro lag boven de doelstelling tussen 170 en 175 miljoen euro. 'Dat is een bemoedigend resultaat, maar Biocartis is er nog niet', zegt het beurshuis Kepler Cheuvreux. 'Er zal nog meer nodig zijn om het vertrouwen te herstellen.' Kepler herhaalt zijn koopadvies met een koersdoel van 11 euro.

  'We nemen aan dat de ramp-up in de VS nu echt vertrokken is', klinkt het bij Degroof Petercam. 'Dit volume geeft ons vertrouwen in de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf', zegt analist Thomas Guillot die het aandeel onder review plaatst.

  Het aandeel zit al een tijdlang in het verdomhoekje. Het spurtte bij opening 15 procent hoger, maar die koerswinst was twintig minuten later alweer gehalveerd.

  Analisten hopen dat de trein voor Biocartis' minilabo Idylla in de VS nu echt vertrokken is. ©Biocartis

 • De opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met een winst van 0,8 procent. Hier de opvallendste bewegingen:

  Sodexo , bekend van de maaltijdcheques, zakt 1,5 procent na kwartaalcijfers. In het eerste kwartaal van het boekjaar kende Sodexo een negatieve groei in Noord-Amerika en ook Latijns-Amerika verraste negatief.

  Warenhuisketen Tesco wint 1,5 procent na een trading update.

  Kledingketen Marks & Spencer  zakt 4,5 procent na een waarschuwing over de marges.

  Card Factory , een verkoper van wenskaarten online en via winkeltjes, keldert 18 procent na een winstwaarschuwing.

 • Brussel opent met stevige winst | Biocartis rukt op | Ontex onder druk

  De Bel20  klimt fluks hoger en stijgt 1,2 procent tot 4.028 punten nu de spanningen tussen Iran en de VS afkoelen.

  Hier de opvallendste koersbewegingen;

  Argenx  trekt 4 procent hoger na positieve resultaten over zijn middel tegen de huidziekte PV.

  Biocartis  maakt een sprong van 15 procent na het behalen van zijn verlaagde doelstelling.

  UCB trekt 3 procent hoger na een koopadvies van Jefferies.

  Agfa  zwaait Christian Renaudo uit met 0,3 procent winst.

  Euronav  verliest 0,8 procent ondanks nieuws over een hogere aandeelhoudersvergoeding.

  Ageas  levert 0,4 procent in na een adviesverlaging van RBC.

  Ontex moet 3 procent verlies slikken na een verkoopadvies van Goldman Sachs.

  Umicore  dikt 0,3 procent aan ondanks een adviesverlaging van HSBC.

 • China bevestigt ondertekening fase 1-handelsakkoord

  China heeft voor het eerst officieel bevestigd dat het op 15 januari zijn handtekening zet onder een fase 1-handelsakkoord met de Verenigde Staten. De Chinese vice-premier Liu He zal hiervoor met een delegatie van 13 tot 15 januari afreizen naar Washington. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel.

  Het fase 1-handelsakkoord omvat het opschorten van geplande tariefverhogingen, de verlaging van enkele bestaande invoertarieven en bijkomende aankopen van Amerikaanse landbouwproducten door China. Verdere details over het akkoord ontbreken vooralsnog.

  Trump heeft eerder aangekondigd dat hij na 15 januari naar Peking zal afreizen om de onderhandelingen over de tweede fase op te starten.

 • Aedifica lanceert uitrookbod op Hoivatilat

  Zoals verwacht lanceert Aedifica een uitrookbod op de resterende aandelen van de Finse woonzorgspecialist Hoivatilat. Aedifica haalde met zijn cash bod van 16 euro per aandeel al 95,5 procent van het bedrijf binnen. Het wil via een uitrookbod de resterende 4,5 procent in handen krijgen en vraagt ook de schrapping aan van de Hoivatilat-aandelen op Nasdaq Helsinki.

 • Ageas verliest voorlaatste koopadvies

  Het beurshuis RBC Capital Markets verlaagt het advies voor Ageas  van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel zakt van 48 naar 47 euro.

  Het groeipotentieel van de verzekeraar in Azië werd lange tijd onderschat maar zit nu ingeprijsd in de koers, vindt analist Gordon Aitken. Ook verwacht het Canadese beurshuis tegenwind voor Ageas op de Britse markt. Daar hebben de autoverzekeringen het moeilijk, klinkt het in het rapport.

  Het dividendrendement van 4,8 procent is ook lager dan het ooit was en is zwakker dan andere Europese verzekeraars, vindt RBC.

  Daarmee is Morgan Stanley het laatste beurshuis dat nog positief is over de verzekeringsholding, hoewel het gaat om een 'half' koopadvies: Overweight/In-Line.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De EuroStoxx50 zal openen met een winst van 0,6 procent, voorspellen de futures.

 • Euronav wil 80 procent van winst uitkeren

  De oliereder Euronav  wil vanaf dit jaar 80 procent van de winst uitkeren. Dat meldt Euronav in een persbericht over de vergoeding van de aandeelhouders. Die uitkering vindt voornamelijk plaats via een cashdividend. Daarnaast zijn inkopen van eigen aandelen mogelijk, als het management dat opportuun vindt.

  Euronav bevestigt voorts dat het vanaf dit jaar start met de uitkering van kwartaaldividenden. Dat is een primeur voor een Belgisch bedrijf.

  De hoogte van het dividend over het eerste kwartaal wordt in de eerste week van mei bekendgemaakt. Los van de inkomsten, kunnen beleggers sowieso rekenen op een vast minimumdividend van 3 cent per aandeel.

 • App Store levert 1,4 miljard dollar omzet op tussen kerst en nieuw

  Het aandeel Apple  sloot gisteren op een record nadat de groep een forse toename van de eindejaarsverkopen bekendmaakte in de App Store. Tussen kerstavond en de oudejaarsavond draaide de App Store een omzet van 1,4 miljard dollar, een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. 

  De verkopen via de app zijn één van de manieren waarmee Apple de omzet wil opkrikken, nu de klad zit in de groei van de iPhone-verkoop. 

 • Argenx zet turbo op

  Argenx  meldt in een lijvig persbericht een aantal positieve ontwikkelingen over zijn pipeline. Het meldt een positieve 'proof-of-concept' voor het middel efgartigimod voor de behandeling van de huidziekte pemphigus vulgaris.

  Het bedrijf komt ook al midden dit jaar met fase 3 data voor efgartigimod voor de spierziekte MG. Eerder was sprake van tweede jaarhelft.

  'Wat een opwindend begin van 2020', stelt CEO Tim Van Hauwermeiren in het bericht. 'We halen nu reeds onze doelstellingen voor onze klinische programma's binnen.'

  Wat een opwindend begin van 2020. We behalen nu al onze klinische doelstellingen.
  Tim Van Hauwermeiren
  CEO Argenx

   

  Lees hier ons volledig artikel.

 • Biocartis behaalt (bijgestelde) doelstellingen voor 2019

  Diagnosticagroep Biocartis  kondigt voorbeurs aan dat het in 2019 337 nieuwe Idylla minilabo's heeft geïnstalleerd. Hierdoor staat de teller op 1.310 eind december. Dat is in lijn met de meeste recente groeidoelstelling van 325 à 350. Ter herinnering: die doelstellingen werden in september scherp neerwaarts bijgesteld, waarna het aandeel onderuitging.

  Verder realiseerde Biocartis een jaarvolume van 175.000 cartridges - plastic cassettes waarin het bloed of het weefsel wordt verzameld, goed voor een stijging met 32 procent. Ook dat is in lijn met de vooropgestelde vork van 30 à 35 procent. 

  Tot slot kwam de kaspositie eind december uit op 179 miljoen euro. Dat is wel boven de vooropgestelde vork tussen 170 en 175 miljoen euro. 

  Op 5 maart geeft Biocartis volledige jaarresultaten. 

  Na een nogal turbulent derde kwartaal hadden we een solide vierde kwartaal, waardoor we onze 2019 doelstellingen hebben bereikt.
  Herman Verrelst
  CEO Biocartis

 • HSBC degradeert Umicore

  Ook Umicore  moet een adviesverlaging slikken. De metalengroep wordt door HSBC een trap lager gezet van 'kopen' naar 'houden' bij een koersdoel van 46 euro.

  De koopadviezen zijn daardoor niet langer in de meerderheid voor Umicore. Het bedrijf telt nu 8 koopadviezen, 10 houdadviezen en 5 verkoopadviezen onder zijn analistenkorps.

 • Goldman zet Ontex op verkooplijst

  Goldman Sachs degradeert Ontex  naar 'verkopen'. De Amerikaanse zakenbank geeft de luierproducent een koersdoel mee van 14,90 euro. De slotkoers gisteren bedroeg 17,30 euro.

 • Jefferies zet UCB op kopen

  UCB  kan goedgemutst aan de dag beginnen. Het krijgt een koopadvies van beurshuis Jefferies. De farmagroep krijgt een koersdoel opgekleefd van 95 euro.

  UCB telt nu 11 koopadviezen, 5 houdadviezen en één eenzaam verkoopadvies. Alstublieft.

 • Christian Reinaudo vertrekt bij Agfa

  We komen nog even terug op het bommetje van gisteravond bij Agfa Gevaert. De Mortselse beeldvormingsgroep wuift eind deze maand na tien jaar zijn Franse CEO Christian Reinaudo uit. Hij wordt opgevolgd door zijn landgenoot Pascal Juery, die overkomt van Solvay.

  Herbekijk hier onze jongste CEO Talks-aflevering met Reinaudo.

 • Hoe draaien de Duitse fabrieken?

  Straks krijgen we een indicatie van de weerbaarheid van Europa's grootste economie via een cijfer over de Duitse fabrieksbestellingen.

  Lees hier onze vooruitblik.

 • Aziatische beurzen trekken hoger

  In navolging van Wall Street trekken de Aziatische beurzen hoger. Een militaire  confrontatie tussen de VS en Iran voorlopig lijkt afgewend. Trump kondigde gisteren geen nieuwe militaire acties aan. Eerder op de dag had Iraans minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif gesteld dat met de raketaanvallen ‘de evenredige maatregelen’ voor Soleimani’s eliminatie ‘beëindigd zijn.

  De beurzen in Azië trekken gezwind hoger met winsten tot 1,6 procent in Japan en Zuid-Korea.

  Beleggers halen opgelucht adem nu een militair conflict tussen Iran en de VS van de baan lijkt. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud