Biotech crasht op Wall Street

Goldman Sachs is van oordeel dat Thrombogenics in geval van een overnamebod minstens 26 euro per aandeel waard is. Belgacom verdwijnt van de kooplijst van Citigroup. Op Wall Street crasht de biotechindex.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: We sluiten onze live verslaggeving over de markten af voor vandaag. We onthouden dat de Bel20 1 procent lager sloot, wat in vergelijking met de meeste Europese beurzen nog wel meeviel. Bpost vierde zijn formele Bel20-intrede met een winstje van 0,2 procent, Thrombo zag zijn uittrede verzacht door een vrij optimistisch rapportje van Goldman Sachs, waardoor het aandeel 2 procent hoger eindigde.

Op Wall Street kleuren de indexen ook rood, al houden de Dow Jones en de S&P500 wel beduidend beter stand dan de Nasdaq, waar videostreamingdienst Netflix een oplawaai van 8 procent krijgt nu Apple probeert om zijn televisiediensten via het kabelnetwerk van Comcast aan te bieden.

Tot slot geven we nog even de agenda van morgen mee:

DINSDAG 25 MAART 2014

ECONOMIE/FINANCIEN

Duitsland:

 • Ondernemersvertrouwen (Ifo) maart, 10 uur

Verenigd Koninkrijk:

 • Inflatie februari, 10.30 uur

Verenigde Staten:

 • Huizenprijzen (Case-Shiller) januari, 14 uur
 • Consumentenvertrouwen (Conference Board) maart, 15 uur
 • Verkoop nieuwe woningen februari, 15 uur

BEDRIJVEN

Belgie:

 • Ascencio: inschrijving op kapitaalverhoging. 7 bestaande aandelen geven recht op 3 nieuwe, tegen 45 euro per stuk. Laatste dag.
 • CMB: definitieve jaarresultaten 2013, 17.45 uur
 • Sioen: jaarverslag 2013

Frankrijk:

 • Genticel: inschrijving op beursintroductie tegen 6,75 a 8,25 euro per aandeel. Tot 2 april, behoudens vervroegde afsluiting.

17.45 uur: Barco sloot met een verlies van 2 procent, ondanks de aankondiging van een inkoopprogramma van eigen aandelen:

#Barco -2,3%: sommigen zien de belangrijke inkoop eigen aandelen precies niet zitten, of misschien willen ze geen vrouwelijke bestuurder— Gert De Mesure (@gertdemesure) 24 Mar 2014

 

17.30 uur: Biotechcrash op Wall Street. De Nasdaq Biotechnology Index keldert vandaag meer dan 5 procent. Vrijdag verloor die ook al ruim 4 procent. De forse daling komt er na een hausse die nu al meer dan 2 jaar aanhoudt. (zie grafiek)

De forse daling heeft alles te maken met een brief van drie Democraten die extra informatie willen over de hoge prijs die Gilead op zijn nieuwste medicijn Sovaldi (tegen hepatitis C) kleeft: 84.000 dollar per patiënt.

De drie willen rond tafel zitten met de CEO van Gilead. Dat zorgt voor nervositeit bij investeerders. 'Prijszettingskracht is een van de grote sterktes van biotechbedrijven. Nu er eerste signalen opduiken dat de steeds hogere prijzen voor nieuwe biotechmedicijnen onder druk zouden kunnen komen, schrikken investeerders op', zegt een fondsbeheerder. 'Dit is een wake-up call.'

17.06 uur: De subprime-hypotheken maken een comeback in de VS. Het gebeurt allemaal nog op bijzonder kleine schaal, maar dat belet niet dat het al op de radar van CNN is opgedoken:

 

Some lenders offering subprime #mortgages again, & they're costly: 8%-10% rates. http://t.co/9tMhumytWA #realestate via @CNNMoneyPF— MONEY on Real Estate (@MoneyMag_Home) March 24, 2014

 

16.56 uur: Alsof handelen in bitcoin zelf nog niet speculatief genoeg was, is er nu ook een bedrijfje dat plannen heeft om bitcoin-swaps te gaan aanbieden, waarbij handelaren kunnen speculeren op, of zich indekken tegen, koersschommelingen van de virtuele munt:

 

If you thought trading bitcoin was a shot in the dark, how about bitcoin derivatives? http://t.co/ieGrZgyRCI via @WSJMoneyBeat— Phillipa LJ (@PhillipaLJ) March 24, 2014

 

16.50 uur: De Amerikaanse president Barack Obama loopt met een goed gevulde agenda rond in Den Haag. Volgens de laatste berichten is hij druk aan het lobbyen om Rusland verder te isoleren. Nu zou hij zijn bondgenoten oproepen om Rusland formeel uit de G8 te wippen.

 

President Obama to press allies to suspend Russia from the Group of Eight. http://t.co/ERuwcHcGLt— WSJ Breaking News (@WSJbreakingnews) March 24, 2014

 

16.43 uur: De Griekse bank Alpha Bank, die nog steeds noteert op de beurs van Athene, gaat 1,2 miljard euro ophalen met de uitgifte van aandelen. Die zullen via een private plaatsing verkocht worden aan institutionele beleggers buiten Griekenland, met de hulp van Citi en JPMorgan. Alpha Bank wil op die manier zijn kapitaalbasis versterken.

16.16 uur: Eigenlijk komen de wereldleiders maandag bij elkaar in Den Haag om te praten over nucleaire veiligheid, maar de Amerikaanse president Barack Obama kon het duidelijk niet laten om bij zijn Chinese collega Xi Jinping nog eens een oud zeer aan te kaarten. De wisselkoers van de yuan, met name:

 

Obama said told Xi wants a more market based CNY rate— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) March 24, 2014

 

16.04 uur: De Europese beurzen diepen hun verliezen uit tot 1 à 1,5 procent. Ook Wall Street is niet echt vrolijk aan de week begonnen. Vooral de Nasdaq kent een stevig dipje met een verlies van bijna 2 procent.

Vooral de videostreamingdienst Netflix krijgt een oplawaai. Het aandeel verliest bijna 7 procent nu Apple flirt met kabelbedrijf Comcast om zijn televisiediensten op het kabelnetwerk te kunnen aanbieden. 

15.00 uur: Wall Street neemt een vrij gezapige start. De Dow Jones noteert op een minieme winst. 

14.04 uur: Het Federale Reserve-kantoor in Atlanta doet zijn best uit te leggen welke jobindicatoren de Amerikaanse centraal bankiers allemaal in het oog houden, nu ze de officiële werkloosheidsgraad van zijn voetstuk gehaald hebben. Maar of deze 'spider chart' een verbetering is, laat we even in het midden:

Forward guidance - as easy as a spider chart. https://t.co/dqZ1wfmURb— Frederik Ducrozet (@fwred) 24 maart 2014

13.45 uur: Fed-voorzitter Janet Yellen kreeg vorige week de wind van voren van een aantal waarnemers. Ze gaf een interview aan Reuters, en liet daarbij optekenen dat ze zowat 6 maanden zou wachten tussen het volledig beëindigen van de stimulus en het verhogen van de basisrente.

Dat zorgde voor nervositeit op de aandelenmarkten, en was genoeg reden voor sommigen om die uitspraak 'de eerste echte blunder van Yellen' te noemen. Felix Salmon van Reuters spreekt dat tegen. Hij wijst erop dat de aandelenmarkten net wat nerveus moeten zijn in deze fase, en dat waar het echt telt in zijn ogen - de obligatiemarkten - de uitspraken van Yellen amper voor een rimpeling zorgden. Het volledige betoog van Salmon kan u hieronder vinden:

 

Janet Yellen didn’t gaffe http://t.co/8PdBsehSF3— felix salmon (@felixsalmon) March 21, 2014

 

13.18 uur: BNP Paribas houdt vandaag zijn beleggersdag in thuisbasis Parijs. De 150 slides kunt u via deze link lezen. Eén van de boodschappen lijkt alvast te zijn dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Barclays, RBS en UBS er niét fors gesnoeid wordt in de zakenbanktak, die integendeel flink wat groei moet opleveren:

#BNPParibas ID: ROE +10% blijft behouden. Dit moet gebeuren door inkomsten +10% tegen 2016. Groei moet uit zakenbanken komen (+6%)!— Gertjan Verdickt (@GertjanV_) 24 maart 2014

 

12.56 uur: De online besteldienst voor eten, GrubHub, is zijn beursplannen aan het concretiseren. De dienst, populair bij Wall Street-bankiers die er hun lunch bij bestellen, heeft de prijsvork voor zijn beursgang vastgelegd. Het bedrijf wil 7 miljoen aandelen naar de beurs brengen aan 20 tot 22 dollar per aandeel. Als de uiteindelijke prijs wordt vastgeklikt op 21 dollar, is GrubHub 1,72 miljard dollar waard.

Het bedrijf zelf zal 4 jmiljoen aandelen verkopen bij de operatie. De resterende aandelen komen van investeerders van het eerste uur, waaronder ook een durfkapitaalfonds van Goldman Sachs. GrubHub heeft nog geen datum geprikt, maar wel al een mogelijke beursticker. Het bedrijf zou graag als GRUB noteren.

12.49 uur: Beleggers zouden zich moeten opmaken om op de aankomende aandeelhoudersvergaderingen de bestuurders aan de tand te gaan voelen, maar niet iedereen die er ook nog een voltijdse baan op nahoudt, kan overal lijfelijk aanwezig zijn. Stemmen op afstand zou een oplossing kunnen bieden. Maar dan moet er onder meer technologisch nog een tandje bijgestoken worden, oordeelt de Nederlandse toezichthouder AFM in het rapport 'Recht om je stem te laten horen verloren?'. In Nederland, ja, maar het is geen typisch Nederlands verhaal, want de oplossing moet vooral op Europees niveau komen.

Een belangrijk euvel is dat aandeelhouders én vennootschappen geen of onvoldoende zicht en garantie hebben of de stemmen die zijn uitgebracht daadwerkelijk en juist zijn doorgekomen in de stemketen. Het gebrek aan verifieerbaarheid en transparantie heeft technische en juridische oorzaken, stelt de AFM. Doordat de bestaande Europese richtlijn veel ruimte laat, zijn er onder meer interpretatieverschillen over wie stemgerechtigd is. Ook hebben de custodians (bewaarbedrijven) de vrijheid zelf te betalen wat de deadline is voor het uitbrengen van stemmen.

12.44 uur: Iedereen kijkt naar de formele sancties die het westen oplegt aan Russische personen en ondernemingen, maar zoals steeds blijken de financiële markten voor te lopen op de politieke besluitvorming. Op Twitter merkt iemand al op dat de prijs om zich te verzekeren tegen een wanbetaling op Russische staatsobligaties, de beruchte credit default swaps, een hoge vlucht neemt:

 

Fin'l mkts quicker to sanction Russia than gov't. Cost of insuring Russian bonds skyrockets http://t.co/FRDyFRw6Et pic.twitter.com/IIbNEJAPLE"— Bill Browder (@Billbrowder) March 24, 2014

 

12.18 uur: SMP Bank, een dochter van de door Amerikaanse sancties geviseerde Rossiya Bank, laat weten dat het sinds die sancties al 9 miljard roebel aan klantendeposito's is kwijtgeraakt, bijna gelijk verdeeld over particuliere deposito's en tegoeden van organisaties. Dat komt overeen met zowat 180 miljoen euro in een kleine week.

11.52 uur: Portugal, in een niet zo recent verleden de P van de Europese PIGS-landen (samen met Italië, Griekenland en Spanje), laat de crisis steeds nadrukkelijker achter zich:

 

#Portugal 10yr yield drops to 4.15%, lowest since Mar2010. Portuguese/German spread scored post-crisis low at 249bps. pic.twitter.com/ntuVPeSaws— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 24, 2014

 

11.45 uur: Agfa-Gevaert (2,31 euro, -0,9%) kan niet profiteren van een adviesverhoging bij Petercam van 'houden' tot 'kopen'. Het koersdoel gaat van 2,30 naar 2,75 euro. Analist Stefaan Genoe wijst na de jaarcijfers en de sterke creactie van vrije kasstroom op de goedkope waardering van het aandeel.

Genoe wijst er op dat Agfa dit jaar drie kwartalen zal (na)genieten van de daling van de zilverprijs. Alles samen moet dat een positief effect van 25 miljoen euro opleveren. Hetzelfde geldt voor de kostenbesparende maatregelen die vorig jaar werden genomen: de sluiting van de Italiaanse filmplatenfabriek waarbij 120 mensen hun job verloren, de productrationalisering van de industriële inktjet, de beperkingen van de brugpensioenen, enz..

De analist ziet Agfa dit jaar een bedrijfskasstroommarge van 9,56 procent halen, wat aardig in de buurt komt van de 10 procent die Agfa in 2015 wil bereiken.

11.40 uur: Straffe beelden uit Chicago. Daar is een metrostel, dat de terminals van de internationale luchthaven O'Hare met elkaar verbindt, ontspoord en de roltrap opgereden. Er is sprake van een 30-tal lichtgewonden.

 

Holy cow MT @nycjim Train derails at Chicago’s O’Hare then rides up escalator. 30 hurt. http://t.co/AbL6YFa4GA pic.twitter.com/a6tayXwU23— Becky Quick (@BeckyQuick) March 24, 2014

 

11.27 uur: Carl Icahn is overigens blij dat hij nu al 5 bestuurders heeft mogen aanduiden in de raad van bestuur van Herbalife:

 

$HLF added 3addt. Icahn designees,totaling 5 on their board. We thank them for this share of confidence. HLF release http://t.co/1wEvATsrHE— Carl Icahn (@Carl_C_Icahn) March 24, 2014

 

11.25 uur: Het corruptieonderzoek naar de Chinese investeringsbank van JPMorgan begint zijn tol te eisen. De bank wordt ervan verdacht kinderen van invloedrijke functionarissen te hebben aangeworven, om op die manier belangrijke contracten in het land binnen te rijven.

Dat nieuws raakte vorige zomer al bekend, maar het onderzoek heeft intussen niet stil gelegen. Nu zou de topman van de Chinese tak, Fang Fang (zie foto hieronder), zijn ontslag ingediend hebben. Dat meldt Reuters alvast op basis van een intern document.

11.13 uur: Na de Australiërs eerder vandaag maakt nu ook een Chinees zoekvliegtuig melding van drijvende objecten in de zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysian Airlines:

 

Chinese plane sees floating 'white objects' in search for Malaysian jet http://t.co/1RGVndsRVG via @reuters— MacroScope (@MacroScope) March 24, 2014

 

11.09 uur: Nieuws van de gecontesteerde verkoper van voedingssuplementen Herbalife. Die hijst drie nieuwe bestuurders aan boord, allemaal voorgedragen door beleggersactivist Carl Icahn. Die schaarde zich vorig jaar in het kamp van collega Daniel Loeb. Zij verzetten zich tegen een andere aandeelhoudersactivist, Bill Ackman. Die denkt dat Herbalife en diens verkoopmodel een soort van piramidespel is dat op instorten staat, en speculeert zwaar op een koersimplosie. Net door de steun van Icahn en Loeb is die er echter (nog) niet gekomen.

 

BREAKING: Herbalife to nominate three added Icahn designees to board $HLF— Bloomberg TV (@BloombergTV) March 24, 2014

 

10.40 uur: Citigroup heeft de Europese telecomsector onder de loep genomen. Dat leidt voor Belgacom (22,37 euro, -1,1%) tot een adviesverlaging van 'kopen' naar 'houden'. Het stijgingspotentieel tot het onveranderde koersdoel van 23 euro is onvoldoende om nog een kooprating te verantwoorden. 'Het nieuwe dividend van 1,5 euro blijft een aantrekkelijk rendement van 6,6 procent opleveren, maar dat is niet genoeg voor een 'kopen'.'

Door de investeringen van Mobistar en Base in 4G en het aanhoudende succes van Telenets King en Kong wordt de mobiele markt concurrentiëler. 'Maar, als de markt zoals in Frankrijk consolideert - wat nu tot de mogelijkheden behoort - kan dat op de lange termijn een positief effect hebben op de prijzen.'

De analisten merken wat dat betreft op dat Telenet-topman John Porter meer open staat voor een eigen mobiel netwerk in plaats van verder de antennes van Mobistar te gebruiken - eens het een zekere mobiele penetratie heeft bereikt bij zijn klanten. Ook al gaf Porter aan dat er op dit moment geen plannen zijn voor een eigen netwerk, voegen de analisten toe.

10.31 uur: Even terugkomen op de aandeleninkoop van Barco (55,09 euro,-0,9%). De technologiegroep koopt tot een vijfde van zichzelf terug (zie 8u41), maar Barco heeft al 5,5 procent van zijn eigen aandelen in kas, dus zal de groep de komende vijf jaar 14,5 procent van zijn aandelen inkopen.

10.04 uur: De toestand op de Brusselse beurs (3.070 punten, -0,4%) na 1 uur handel ziet er zo uit. De daling van Quest for Growth is een technisch verhaal: het aandeel noteert zonder recht op het dividend van netto 1,15 euro per aandeel. Quest for Growth zakt 1,19 euro of 13,2 procent. 


10.02 uur: De technologiegigant Apple onderhandelt met de Amerikaanse kabelmaatschappij Comcast over het aanbieden van televisiediensten. Amerikanen zouden via een snelle internetverbinding en een Apple-kastje tv-programma's kunnen bekijken.

9.50 uur: De Franse industrie versnelt (zie 9u23), de Duitse vertraagt.

German PMI Manufacturing (Mar P) M/M 53.8 vs. Exp. 54.6 (Prev. 54.8)— Fabrizio Goria (@FGoria) March 24, 2014


9.36 uur:
En Goldman Sachs zegt in zijn eerste rapport (houden, 23 euro) over Thrombogenics (20,99 euro, +4%) dat het biotechbedrijf een potentiële overnamekandidaat is, gezien zijn 50 procent rechten op het oogmiddel Jetrea en het partnerschap met Novartis.  

De analisten waarderen het aandeel op 17,6 euro per aandeel. In een overnamescenario stijgt de waarde naar zowat 26 euro dankzij de verwachte kostensynergieën. Een partnerschap of joint venture in de VS achten de analisten niet heel waarschijnlijk. De 50/50-combinatie van het basis- en overnamescenario levert een koersdoel van 23 euro op.

9.27 uur: Input van analisten:

 • Citigroup verlaagt zijn advies voor Belgacom (22,48 euro, -0,5%) van 'kopen' naar 'houden'. We vragen het rapport op voor de aanleiding van die verlaging.

 • Bank Degroof trekt zijn koersdoel voor Kinepolis (144,18 euro, +1,2%) op van 120 naar 130 euro, nadat het model van analist Dirk Peeters op een 'faire waarde' van 128,7 euro per aandeel uitkwam. Het advies blijft 'houden'.

 • Voor Financière de Tubize (50,36 euro, -1,4%) behoudt Degroof dan weer zijn koersdoel van 50 euro, maar verlaagt het zijn advies van 'houden' tot 'verkopen'. Aanleiding is de sterke rally van het aandeel de voorbije 12 maanden. De raad van bestuur van de controleholding boven farmagroep UCB verdubbelt overigens in omvang.

9.23 uur: De Franse index van de aankoopdirecteurs in de industrie komt in maart uit op 51,9 tegenover 49,7 in februari. Voor de dienstensector is dat 51,4 tegenover 47,2. Marktwaarnemers noemen het ‘amazing’.

Wow ... v strong PMi from France ; 51.9 mfg ; services 51.4 - that's an amazing beat. VIVA LA HOLLANDE— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 24 maart 2014

Nu gaat het zelfs in Frankrijk beter (inkoopmanagersindex industrie 51,9 = groei) Moet niet gekker worden. http://t.co/8LTvj6jCFu— Mathijs Bouman (@mathijsbouman) 24 maart 2014


9.08 uur:
Kinepolis (142 euro, -0,3%) splitst binnenkort in vijf, Service Invest is vandaag in 1.000 gesplitst. Al moeten we eigenlijk Care Property Invest schrijven, de aandeelhouders keurden vorige week ook de naamsverandering goed. Het aandeel noteert op de fixingmarkt, het is dus wachten op de eerste fixing voor de eerste koers sinds de splitsing.

De 19 jaar oude bevak realiseert niet langer alleen serviceflats, maar bouwt en financiert ook woonzorgcentra, assistentiewoningen, lokale dienstencentra, enz..

9.04 uur: Delta Lloyd, een andere Bel20'er, krijgt het vertrouwen van ING. Het aandeel wint 0,2 procent tot 19,64 euro.

ING is het niet eens met de recente koersval van #DeltaLloyd. Trekt koersdoel op van €21 naar €23.5, mét koopadvies pic.twitter.com/XkkUHmYpwh— Tom Simonts (@TSimonts) March 24, 2014


9.03 uur:
De Brussel autodistributeur D'Ieteren versterkt zich opnieuw in concessies van de groep Volkswagen. D'Ieteren koopt de garages van Claessens in Wilrijk en verwerft de meerderheid bij ACM in Mechelen. De Bel20'er wint 0,4 procent tot 34,225 euro.

9.02 uur: De andere Europese beurzen noteren verdeeld: Amsterdam wint 0,2 procent, Parijs verliest 0,1 procent en Frankfurt en Londen gaan licht hoger.

9.00 uur: Openingsbel. De Bel20 opent 0,1 procent hoger op 3.087 punten. Bpost wordt in de sterindex verwelkomd met 1 procent winst op 15,68 euro. Thrombogenics, die uit de Bel20 viel, wint 0,9 procent op 20,36 euro.

8.52 uur: De Chinese viceminister van Financiën heeft verklaard dat als de regering stimulusmaatregelen zal nemen om de economie aan te zwengelen, ze niet dezelfde fouten zal maken als in het verleden. In reactie op de financiële crisis pompte China miljarden in zijn economie, wat volgens veel economen de inflatie en overcapaciteit heeft aangewakkerd.

Dit keer gaat China voor 'kwaliteitsvolle' groei, aldus de viceminister. Dat zal gebeuren via investeringen in milieubeschermende projecten en infrastructuur in meer afgelegen en arme gebieden. 'Een economische groei van 7 à 8 procent is in lijn met het economische potentieel van het land en in lijn met onze werkelijke capaciteit, zegt de viceminister.

China's vice finance minister says Beijing won't repeat past mistakes: http://t.co/DJSNfACotr— CNBC (@CNBC) March 24, 2014


8.41 uur: Barco
wil de komende vijf jaar tot een vijfde van zichzelf opkopen. Dat leert de oproepingsbrief voor de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 24 april.

De bijeenroeping van de gewone aandeelhoudersvergadering, meteen na de buitengewone vergadering op 24 april, leert dat Barco de Kortrijkse stadsgenote Hilde Laga tot onafhankelijk bestuurder benoemt. De bekende zakenadvocate verlaat in mei haar eigen advocatenkantoor voor een tweede carrière als bestuurder.

Timing vertrek Hilde Laga bij haar kantoor gn toeval. Advocate wordt voorgedragen als bestuurder bij #Barco #vervrouwelijking @tijd— Michael Sephiha (@sephke) March 24, 2014


8.17 uur: Thrombogenics
maakt niet langer deel uit van de Bel20, het aandeel wordt vervangen door Bpost. Maar het biotechbedrijf blijft niettemin op de radar staan van internationale analisten: 'houden'-advies van Goldman Sachs.

Goldman Sachs initeert coverage op #ThromboGenics: Neutraal-advies & KD €23. Vorige week ging JPMorgan naar €21 Hold) pic.twitter.com/M02twKFrq3— Tom Simonts (@TSimonts) March 24, 2014


7.55 uur:
Later op de dag krijgen we een update van de toestand van de industrie in Europa en de VS. Vannacht was er al een indicator voor de Chinese industrie. En die bleek andermaal niet goed.

Voor de derde maand op rij toonden de Chinese fabrieken een krimp. De zogenaamde PMI-index (Purchasing Managers' Index of aankoopdirecteurs) van Markit en HSBC zakte van 48,5 in februari tot 48,1 in maart. 'Het is opnieuw een teken dat de Chinese economie vertraagt', zegt een Hongkongse trader aan het persagentschap Reuters. 'Het was verwacht, en dus kijken beleggers naar de Chinese regering om de economie te stimuleren via infrastructuur- en urbaniseringsprojecten.'

Investeerders verwachten ook dat Beijing grote Chinese bedrijven zal toelaten om preferente aandelen uit te geven om vers kapitaal op te halen. Op die manier zouden de bedrijven geen gewone aandelen moeten uitgeven die de winst voor de bestaande aandeelhouders doet verwateren. Er wordt verwacht dat de banken als eerste van die maatregel zullen gebruikmaken.

Dat alles dreef de Aziatische beurzen, ondanks het slechte Chinese nieuws, hoger. Tokio en Hong Kong wonnen 1,8 procent, Shanghai ging 0,9 procent hoger.

China's economy continues to slow. March flash manufacturing PMI 48.1 - an 8-month low. pic.twitter.com/uTCOZeb4k2— Edward Hugh (@Edward_hugh) March 24, 2014


7.47 uur:
Ook Kinepolis wil de liquiditeit en de toegankelijkheid van zijn aandeel opvoeren. Op 16 mei mogen de aandeelhouders stemmen over een aandelensplitsing in vijf. Met kapitaalverminderingen, dividenden en de inkoop van eigen aandelen heeft de bioscoopgroep zich de voorbije jaren opgewerkt tot een van de chouchous van de beleggers.

7.45 uur: Nog een warm aanbevolen leestip: de Belgische belegger die de gelukkig bezitter is van Google-aandelen, let maar beter op. De aandelensplitsing die de internetreus donderdag doorvoert, dreigt voor hem een fiscale strop te worden aangezien de Belgische fiscus blijkbaar moeite heeft een splitsing van een uitkering te onderscheiden. Al helpt Google de zaken er niet op vooruit door de splitsing op zijn investor relations als 'dividend' te omschrijven. 

7.40 uur: Deze week belooft een belangrijke week te worden voor de Luikse biotechnologiegroep MDxHealth. Voor MDxHealth is het donderdag immers D-day. Dan spreekt een panel van de Food and Drug Administration zich uit over een darmkankertest die het Amerikaanse Exact Sciences ontwikkelde. Die test is onder andere gebaseerd op technologie van MDxHealth.

Indien het panel een positief advies geeft, is het definitieve groen licht van de FDA nog maar een formaliteit. Vorige week lekten nog nieuwe data uit over de werking van de test. Dat zorgde voor een koersexplosie van zowel Exact Sciences als MDxHealth. Het beurshuis Petercam houdt er al rekening mee dat de test gelanceerd mag worden en verhoogde het koersdoel voor MDxH al met 1,50 euro tot 5,30 euro. 

Exact Sciences verwacht dat de darmkankertest binnen 5 jaren al 1 miljard dollar omzet zal opleveren. Dat klinkt ook als muziek in de oren van MDxH-beleggers. Het Luikse bedrijf krijgt namelijk een (niet-nader genoemd) percentage van de verkopen op zijn rekening gestort. Petercam houdt in de waardering van MDxH rekening met een royaltypercentage van 4 procent.

Een koersgrafiek leert dat de belegger al een stevig voorschot nam op goed nieuws uit Washington:

7.34 uur: Maandag is het onder andere uitkijken naar de PMI-indexen in de eurozone en de VS, opgesteld door onderzoeksbureau Markit. Die geven voor het eerst een beeld over hoe de inkoopdirecteuren van tal van grote en kleine bedrijven in de industriële sector in maart de economische toestand inschatten. De inkoopdirecteuren worden in een enquete onder andere gevraagd naar hun inschatting van inkomende orders, exportevoluties en de arbeidsmarkt. Het betreft eerste ramingen. 

Economen verwachten dat zowel de PMI in de eurozone (van 53,3 naar 53,2) als in de VS (van 57,1 naar 56,5) een daling kende. In de VS kwam de PMI vorige maand op het hoogste peil in vier jaar tijd uit. Economen verklaarden als een fors herstel na enkele weken van extreme wintertemperaturen die de economie afremden. 

7.30 uur: Goedemorgen! Le nouveau Bel20 est arrivé! Bpost noteert vanaf vandaag in de Bel20. Het neemt de plaats in van Thrombogenics. Bpost komt woensdag ook  als een van de allerlaatste grote Europese beursgenoteerde bedrijven met zijn volledige jaarresultaten over 2013. Maar echt groot nieuws zal daar niet meer bij zijn, aangezien de posterijen vorige maand al voorlopige cijfers én het slotdividend over het boekjaar 2013 publiceerden. Wél is het uitkijken naar de plannen van de nieuwe ?postmeester?. De Leuvense handelsingenieur Koen Van Gerven, die sinds 2006 aan de slag is bij Bpost, volgde immers onlangs Johnny Thijs als CEO op. Analisten kijken vooral uit naar signalen over een extra verwenbeurt voor de aandeelhouders. Bij de conferencecall in februari bevestigde Bpost immers dat ?technisch gezien? een kapitaalvermindering van 350 miljoen mogelijk is.

Ter info: Bpost zal voor 1,73 procent in de korf doorwegen. Dat is zo'n 7 keer minder dan de ongeveer 12 procent voor de drie zwaargewichten van de beursbarometer, AB InBev, GDF Suez en KBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud