1. Markten Live
 2. Live blog
live

Biotech duwt Bel20 in het rood

De Europese beurzen deden een klein stapje achteruit. Argenx en Galapagos wogen op de Brusselse beursindex.
 • S&P500 sleept nieuw record uit de brand

  Wall Street is zonet gemengd afgesloten. De Dow Jones steeg met 0,05 procent, de Nasdaq gaf evenwel 0,07 procent prijs. De S&P500 sloot 0,2 procent hoger, een nieuw recordslot.

   

  Lees hier meer in ons Wall Street artikel.

 • Carnival ziet aantal boekingen 90 procent stijgen

  Ons Wall Street-overzicht is opgehangen aan de cruisemaatschappijen. Zij zien een licht in de tunnel. 

 • Bel20 sluit 0,4 procent lager af

  Toppers in Brussel: Quest for Growth (+3%), Eurocommercial (+5,1%) en Beluga (+8,2%). 

  Floppers: Galapagos (-2,8%), Argenx (-3,5%) en Floridienne (-4,7%). 

 • Vakantieaandelen drijven boven op Wall Street

  De Dow Jones en de Nasdaq openen zoals verwacht vrij vlak. De grote winnaars zijn de cruiseoperatoren.

  Carnival Corp , Norwegian Cruise Line en Royal Carribean Cruises openen fors hoger. Zij stijgen meer dan 4 procent. De optimistische vooruitzichten rond vakanties en cruises stuwen vakantiegerelateerde aandelen.

  Een van de grotere dalers is Paycom , de online payroll provider van Chad Richison. Dat is de best betaalde CEO ter wereld met een loon van 211 miljoen dollar. Paycom zakt 1,8 procent bij opening nadat het vorige week meer dan 4 procent had gewonnen.

  Hun grote concurrent Paychex stijgt meer dan 1 procent na bekendmaking van beter dan verwachte winstvooruitzichten voor het derde kwartaal van hun gebroken boekjaar. 

 • Spaartegoeden stijgen naar recordbedrag van 298 miljard

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in februari met 1,4 miljard euro gestegen naar een recordbedrag van 298 miljard. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De gezinnen kunnen als gevolg van de lockdown meer sparen en ze parkeren een deel van dat verse geld op spaarboekjes.

 • Recordtekort op Amerikaanse handelsbalans

  Het Amerikaanse handelstekort steeg in februari met 4,8 procent naar 71,1 miljard dollar. Dat is groter dan verwacht (70 miljard) en het is een record. 

  De coronacrisis heeft het Amerikaanse tekort doen oplopen. Lees meer in onze dagelijkse Voorkennis-rubriek

 • Beurzen licht in het rood

  De Bel20 heeft de voorbije uren wat pluimen verloren. De index noteert 0,4 procent lager tot 3.928 punten. De grootste dalers in de index zijn Galapagos  en Argenx met een verlies van afgerond 2 en 3 procent. 

 • Wall Street opent stabiel volgens futures

  Zowel de Nasdaq als de Dow Jones openen straks stabiel, leren de futures.

 • Jamie Dimon voorspelt economisch goudlokjesscenario

  In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders toont Jamie Dimon, de topman van JP Morgan , zich opmerkelijk optimistisch over het herstelpad van de (Amerikaanse) economie. Het herstel kan volgens Dimon minstens twee jaar duren. 'Ik twijfel er niet aan dat met de spaaroverschotten bij gezinnen, de grote stimuluspaketten van overheden en centrale banken, en een succesvolle vaccinuitrol, de Amerikaanse economie een hoge vlucht zal nemen', zegt Dimon.

  'De hausse kan makkelijk tot ver in 2023 doorlopen', zegt de topman. Hij voorspelt een soort 'goudlokjes'-scenario waarbij de economische groei snel en aanhoudend is, terwijl de inflatie zachtjes toeneemt. 


 • Sofina is miljardenbedrijf rijker

  De portefeuille van Sofina  is een miljardenbedrijf rijker. Cred, een Indiaas platform voor het beheer van kredietkaartbetalingen, is voortaan 2,2 miljard dollar waard. In drie maanden is de waarde van de inleg van de Boël-holding verdrievoudigd.

  Lees hier meer over Sofina's Indiase groeitijger.

 • Prosus wil af van berg Tencent-aandelen

  Prosus  wil tot bijna 192 miljoen aandelen Tencent verkopen. Het gaat om 2 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van het Chinese internetbedrijf, waardoor het belang van Prosus in Tencent zal dalen van 30,9 naar 28,9 procent.

  De investeringsmaatschappij die in Amsterdam noteert, heeft Tencent geïnformeerd over de geplande desinvestering. Volgens Prosus 'begrijpt en steunt' de Chinese internetreus de beslissing. Prosus belooft gedurende drie jaar geen aandelen Tencent meer te verkopen.

  Het zeer grote belang in Tencent is sterk bepalend voor de beurskoers van Prosus, dat daarnaast in veel andere internetgerelateerde bedrijven investeert. Prosus verraste vorige week de markt met een forse aanvullende investering in de maaltijdbezorger Delivery Hero. Prosus zakt 3,6 procent bij Amsterdam.

 • Een overzicht van de Brusselse beursdag?

 • De wekelijkse livechat ...

  ... start in één minuut. Voor al uw prangende vragen: hierheen!

 • Analist messcherp over 'onafhankelijk expert' Orange

  In een diplomatische maar niet mis te verstane analyse maakt ING-analist David Vagman brandhout van de 'onafhankelijk expert' die Orange onder de arm nam. De Franse telecomreus mandateerde Degroof Petercam om te staven dat het uitkoopbod van 22 euro per aandeel op dochter Orange Belgium fair is.

  Vagman stelt zich vragen bij het rapport van die 'onafhankelijk expert', een benaming die hij in zijn rapport tussen betekenisvolle aanhalingstekens plaatst.

  Een greep uit Vagmans drie pagina's tellende contra-argumentatie:

  • De onafhankelijk expert stelt dat hoge investeringen op de winstgevendheid kunnen wegen maar neemt op geen enkel punt de mogelijke return van die investeringen mee in rekening. 'Geen verkoopsgroei, geen stijging van het marktaandeel, geen groei in ARPU (gemiddelde omzet per gebruiker). Volgens de onafhankelijk expert zullen de investeringen in een snel glasvezelnetwerk vreemd genoeg geen enkele return opleveren'.
  • De expert houdt rekening met een een gemiddelde langetermijngroei van de cashflow van 0,25 procent. 'Dit is enorm laag', zegt Vagman die zelf 1 procent langetermijngroei voorspelt, 'en dat groeipercentage ligt totaal niet in lijn met eerder geuite ambities van het management'.
  • De expert hanteert zeer strenge aannames over de gebruikskosten van de Belgische licentieveilingen voor het netwerk, een praktijk die helemaal niet standaard is onder telecomanalisten.
  • De expert verwacht een toename van het werkkapitaal. 'Dit voelt echter zeer contra-intuïtief voor een sterk groeiend telecombedrijf dat net een negatieve werkkapitaal heeft ten opzichte van zijn verkoopcijfers'.
  • De expert gebruikt de mediaan uit een zeer brede groep telecombedrijven om Orange Belgium te waarderen. 'Het gros van deze groep bestaat uit bedrijven die op een mediaanverkoopsgroei van slechts 1 procent mikken. Bij Orange Belgium is de verwachte verkoopsgroei 4,1 procent'.

  Conclusie: Vagman vindt het bod allerminst fair. Hij acht Orange Belgium minstens 29 euro waard. 'Het bod is niet aantrekkelijk en het prospectus zal investeerders diep teleurstellen'.

 • KBC Securities over de private dancers van QfG

  We hadden het al over de goed presterende 'private' (lees: niet beursgenoteerde) portefeuille van Quest for Growth  (zie post van 7u23). 

  KBC Securities verhoogt in een reactie op de 'private dancers' van QfG de geraamde netto-actiefwaarde van 9,55 naar 9,73 per aandeel. 'Die raming impliceert een korting van 26,4 procent', becijferen analisten Michiel Declercq en Guy Sips. Ze handhaven hun 'bijkopen'-advies, maar verhogen het koersdoel van 7,2 naar 8 euro. 

  'Private Dancer' van Tina Turner

 • Atenor, this is London calling

  We pikken een persbericht van gisteravond op. Vastgoedpromotor Atenor  doet een omgekeerd brexitje. Hij zet zijn eerste stappen in een van de heetste vastgoedhoofdsteden in Europa: Londen. Atenor sleept er een publieke tender in de wacht van het Londense stadsbestuur en verwerft een langdurig leasecontract op de renovatiesite Fleet House in New Bridge Street.

  Financiële details werden niet bekendgemaakt. Om het project te beheren sluit Atenor een overeenkomst met een lokaal bedrijf genaamd Elia (niet de netbeheerder). Francesca Ferragina, analiste van ING, reageert enthousiast. 'Dit is een toplocatie aan de Londense east side. Huurders in de regio zijn ronkende namen als Amazon, Deloitte en Saatchi & Saatchi.' Atenor blijft een koopje, brengt Ferragina in herinnering. Het handelt tegen een winstmultiple van 5,8 tegenover 9 voor Immobel en een sectorgemiddelde van 21,2.

  The Clash - London Calling / Atenor kreeg telefoon van het Londense stadsbestuur dat het een kantoorsite mag herontwikkelen.

 • Shell verwacht weer winst uit olie

  Shell  heeft een voorlopige update over het eerste kwartaal gegeven. Daarin zegt de oliereus dat zijn kernactiviteit, het oppompen van olie, voor het eerst sinds de pandemie weer winstgevend zal zijn. Vorig jaar kon Shell zijn cijfers stutten dankzij het winnen van aardgas, raffinage en chemicaliën. Maar de upstream-eenheid, die olie oppompt, maakte verlies door de historische ineenstorting van de olieprijzen. De jongste maanden is de olieprijs hersteld waardoor Shell opnieuw zwarte cijfers verwacht over het eerste kwartaal.

  De zware winterstormen in Texas, die de olie-infrastructuur een tijd stillegden, zullen een negatief effect hebben van ongeveer 200 miljoen dollar, verwacht Shell.


 • 'IBA heeft balans mooi opgekuist'

  Kepler Cheuvreux zet IBA op zijn kooplijst na de recente publicatie van de jaarcijfers. De specialist in protontherapie heeft zijn balans goed hersteld dankzij een licentiedeal met een Chinese verdeler, klinkt het in het rapport. Met een ruime kaspositie van 65 miljoen euro, is een belangrijke zorg weggenomen, klinkt het.

  'Het groeipad van protontherapie in kankerbestrijding zal traag en cyclisch blijven', zegt het beurshuis. 'Maar we geloven dat in het meest voorzichtige scenario toch zowat 1 procent van de kankerpatiënten protontherapie zal krijgen tegen 2030. Daardoor zien we een interessante risk-reward en gaan we over tot een adviesverhoging.' Het koersdoel verdubbelt ruim van 9 naar 18,5 euro.

 • Beleggers geloven alsnog in hoger bod op Orange Belgium

  Het duurde even, maar we hebben een koers voor Orange Belgium . En lo and behold: de telecomspeler stijgt zowaar!

  Het moederbedrijf Orange blijft nochtans mordicus vasthangen aan haar bod van 22 euro om haar Belgische dochter van de beurs te tillen. Maar de markt gelooft duidelijk dat er nog meer in zit. Orange Belgium noteert al maanden boven die biedprijs en gaat vandaag weer een tikje hoger naar 22,85 euro.

 • Brussel opent vlak | Bpost | Orange Belgium | Telenet

  De Bel20 zet haar jacht op 4.000 punten voorlopig niet verder. De Brusselse graadmeter levert 0,02procent in naar 3.942 punten.

  Bpost  wint 0,5 procent. Het postbedrijf verliest na zijn CEO nu ook zijn bestuursvoorzitter.

  Orange Belgium heeft nog geen stabiele koers gevormd. Moederbedrijf Orange wijkt niet af van die - door sommigen te laag bevonden - prijs om Orange Belgium van de beurs te halen.

  Telenet wint 0,5 procent. Berenberg herhaalt zijn koopadvies voor het telecombedrijf en hint op een mogelijke verkoop van de zendmastportefeuille.(zie post 8u33).

  Ekopak zet zijn zegetocht verder. De beursnieuwkomer wint opnieuw 2,6 procent en noteert nu ruim een derde hoger dan de prijs waartegen het voorbije donderdag naar de beurs trok.

  IBA  rukt met 4 procent op na een koopadvies van Kepler Cheuvreux. We pluizen het rapport zo meteen voor u uit.

 • Private equityreus wil Toshiba inlijven

  We stipten het al even aan in de openingspost vanochtend, maar in Japan is één van de oudste techbedrijven ter wereld in de greep van een miljardenbod. Het Japanse conglomeraat Toshiba heeft een overnamebod ontvangen van de Britse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.

  De private equity-reus zou 17 miljard euro veil hebben om Toshiba van de beurs te halen en in te lijven. Lees hier meer.

 • Voor al uw prangende vragen: de wekelijkse livechat!

  Straks klokslag 12 uur onze wekelijkse livechat. Met onder meer als thema de Amsterdamse AEX die voor het eerst in twee decennia het record heeft scherper gesteld en wat de Bel20 nodig heeft om de Amsterdammers achterna te gaan. De Europese beurzen hebben trouwens sinds gisteren gemiddeld de pandemie verteerd, de Bel20 heeft nog 5 procent te gaan. 

  Uiteraard kunt u zoals steeds al uw prangende beleggersvragen stellen. Dat kan nu al en wel via deze link. Tot straks!

  Als voorbereiding nog even de 'Lage Landen-aandelenkorven' in herinnering brengen:

 • 'Telenet kan 525 miljoen euro vangen met verkoop zendmasten'

  Bij Berenberg blijven ze fan van Telenet . In een rapport herhaalt analist David Burns zijn koopadvies voor het Vlaamse telecombedrijf. Er waren wat zorgen over de manier waarop Telenet zijn ambitieuze investeringsagenda, waarbij het Vlaanderen van snel fibernet wil voorzien, zal financieren. 'Die zorgen zijn wat overdreven', zegt analist David Burns. 'We verwachten daarover snel duidelijkheid van het management'.

  Wij verwachten snel duidelijkheid van het management over de financiering van Telenets fibernetplannen.
  David Burns
  Analist Berenberg

  Berenberg verwacht dat Telenet zijn fibernetplannen in samenwerking met Fluvius in een joint-venture zal onderbrengen waardoor ze buiten balans gehouden worden. De kost om de helft van Vlaanderen te dekken zou circa 550 miljoen euro bedragen, schat Berenberg. Het beurshuis stipt aan dat Telenet dat bedrag bij benadering zou kunnen binnenhalen via de verkoop van zijn zendmastenportefeuille. Die zou ongeveer 525 miljoen euro waard zijn.

  Mocht Telenet die verkoop overwegen, en inderdaad die prijs vangen, is dat mogelijk een stoorzender voor Orange. Het Franse bedrijf lijft dochter Orange Belgium  in aan een prijs die - tot ongenoegen van minderheidsaandeelhouders - geen waarde geeft aan de zendmasten van Orange Belgium.

  Een sappige tele-novelle dus! Neemt u de popcorn?

 • De strijd om de psoriasispatiënt

  In de VS wordt jacht gemaakt op psoriasispatiënten. Enkele verzekeringsbedrijven bieden patiënten waardebons aan indien ze bereid zijn om hun behandeling met Novartis' middel Cosentryx te vervangen door het lagere kostenmiddel Taltz van Eli Lilly.

  De timing van die zet is niet toevallig, stipt KBC-analist Lenny Van Steenhuyse aan op Twitter. De hypercompetitieve markt van psoriasismiddelen, maakt zich op voor de intrede van een nieuwe behandelingsmethode, onder meer met de ontstekingsremmer Skyrizi van Abbvie. Ook UCB  waagt zich met reumamiddel bimekizumab in de psoriasismarkt en verwacht dit jaar Amerikaanse goedkeuring. Door patiënten naar een goedkoper middel te doen switchen, willen de verzekeraars hun positie versterken in de onderhandelingen met de nieuwkomers op de markt. 'Het zal interessant zijn om te zien hoe UCB zich in die drukke markt zal gedragen', aldus Van Steenhuyse. 

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingsverlies van 0,2 procent.

 • Orange plooit niet voor aandeelhoudersprotest

  Orange gaat onverkort verder met het inlijven van Orange Belgium , zijn Belgische dochter. De biedprijs blijft onwrikbaar op 22 euro per aandeel. Er kwam protest minderheidsaandeelhouders die het bod te mager vonden, maar hun argumenten worden door een 'onafhankelijk expert' van tafel geveegd.

 • Private portefeuille boost instrinsieke waarde QfG

  Quest for Growth kwam gisteravond met een persbericht. Daarin blies de privak de loftrompet over zijn niet-genoteerde portefeuille 'waar verschillende gebeurtenissen een positieve impact op het resultaat hebben', klinkt het.

  QfG verwijst daarmee onder meer naar de exit uit Diagenode. Dat Luikse diagnosticabedrijf werd in februari overgenomen door het Amerikaanse medtechbedrijf Hologic. Dit had, samen met andere positieve evoluties, een positieve impact van 1 miljoen euro.

  De exit uit Diagenode zat al verrekend in de laatste netto-actiefwaarde die QfG begin maart publiceerde. Andere evoluties - die de investeringsmaatschappij nog niet publiek mag maken - zorgen voor een toevoeging van 0,18 euro per aandeel aan de intrinsieke waarde. De portefeuille zou daardoor 9,61 euro per aandeel waard zijn. Dat betekent dat QfG - op basis van de slotkoers van gisteren - met een beurskorting van 25,5 procent noteert.

 • Telewerk en krappe chipvoorraden stuwen Samsung

  In Zuid-Korea waren de ogen in de vroege ochtend gericht op de resultaten bij 's lands twee grootste techconcerns: Samsung en LG. Beide powerhouses rapporteerden voorlopige winstcijfers voor het eerste kwartaal. Die kwamen fors boven de lat uit. Samsung meldt tussen januari en maart een stijging van de bedrijfswinst met 44,2 procent naar 9.300 miljard won (7 miljard euro).

  Smartphones bleven goed verkopen dankzij de lancering van de Galaxy S21-reeks. Krappe voorraden van microchips droegen bij aan het resultaat.

  LG zag zijn winst met 39 procent stijgen tot 1.500 miljard won, dat is hoogste kwartaalwinst ooit voor het bedrijf.

  Beide bedrijven wonnen licht op de beurs van Seoel die in het rood noteert. Samsung raakt dit jaar maar moeilijk uit de startblokken na een steile klim in 2020. Het techconcern moest sinds begin januari 6 procent inleveren.

 • Duiventil Bpost, part 2

  Slechts enkele weken na het ontslag van CEO Jean-Paul Van Avermaet, verliest Bpost  ook zijn voorzitter. François Cornelis stopt per direct als bestuursvoorzitter van Bpost. Twee interimmers moeten het postbedrijf nu door de crisis loodsen.

 • Pauze op recordhoogte

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen noteren gemengd. Chinese aandelen presteren ondermaats terwijl Japan wel met winst noteert. Toshiba wordt ingekocht nadat het een uitkoopbod heeft ontvangen van private equityreus CVC.

  Op Wall Street sloten de beurzen gisteravond lichtrood. In de late handel raakte bekend dat het volume op de Amerikaanse beurzen dit jaar voor het eerst onder 10 miljard verhandelde aandelen zakte. In Europa slaagde de brede Stoxx 600 er gisteren in om haar coronaverliezen goed te maken in een sectorrotatie naar industrie- en dividendaandelen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn mondiale groeiprognose opwaarts bijgesteld terwijl het waarschuwde voor een groeiende kloof tussen geavanceerde en minder ontwikkelde economieën. Het muntfonds ziet ook een overwaardering van aandelen.

  Beurshandelaars wegen de sterk gestegen koersen af tegen het herstelpad van de economie en de stimulus van centrale banken en overheden. ©REUTERSMeer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud