'Bitcoin, de tamagotchi onder de munten'

Bekaert schiet hoger na goede resultaten en een grote overname. Telecomduo Belgacom en Mobistar brokkelt voort af, een tegenvallend onderzoeksresultaat licht Galapagos voetje.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.47 uur: We sluiten onze liveblog af voor vandaag, en voor de hele week. Volgende week is het krokusvakantie, en dat blijkt ook uit de agenda. Die oogt een pak luchtiger dan de resultatenlawine die de voorbije dagen over ons werd uitgestort. Maandag ziet dat er uit zoals u hieronder kan zien. Prettig weekend!

MAANDAG 03 MAART 2014

ECONOMIE/FINANCIEN

Eurozone:

  • PMI-industrie (indicator aankoopdirecteurs) februari, 10 uur 

Verenigde Staten:

  • Inflatie (maatstaf Fed) januari, 14.30 uur
  • ISM-industrie (indicator aankoopdirecteurs) februari, 16 uur 

BEDRIJVEN

Belgie:

  • CFE: verplicht openbaar overnamebod door AvH tegen 45 euro per aandeel. Tot 5 maart. 

Zwitserland:

  • Kuehne & Nagel: resultaten vierde kwartaal

 

17.40 uur: De slotbel heeft geluid in Brussel. De Bel20 is 0,8 procent hoger geëindigd op 3.096,91 punten. Dat is beduidend beter dan de meeste overige Europese beurzen, de DAX in Frankfurt met zijn 1 procent winst even buiten beschouwing gelaten. De index dankt dat aan een breed gedragen mars omhoog van de indexleden, met de grootste winsten voor het financiële duo Ageas en KBC.

De grootste koersschommelingen:

17.16 uur: Bedrijven en humor. Het is een moeilijke oefening. Je moet opletten dat je mopje geen enkele zere scheen of lange teen raakt. En zo zijn er veel in deze wereld. KLM koos dan maar de veilige weg van een woorspeling. Of u hierom kan lachen, hangt dus af van de mate waarin u met dit soort taalgrapjes kan lachen:

 

Zeldzaam staaltje (flauwe) corporate humor. RT:“@KLM: Zelfreizend bakmeel. pic.twitter.com/eJiGrReyus”— Jan Maarten Slagter (@JMSlagter) February 28, 2014

 

16.46 uur: Belgacom brokkelt naarmate de dag vordert steeds meer. Het aandeel noteert nu al 2,4 procent lager. Onder meer SocGen en Rabo handhaven hun verkoopadvies. Rabo vreest dat de krimp van omzet en winst zal aanhouden en de belofte om over twee jaar weer groei te boeken te ambitieus zal blijken. SocGen vindt Belgacom niet meer dan 15 euro waard. 

16.00 uur: Solvay en Ineos zijn bereid om ver te gaan om Europees groen licht te krijgen voor hun joint venture in pvc. Onder meer de fabriek in Tessenderlo zou als pasmunt moeten dienen. De aankondiging van de deal in mei vorig jaar deed de beurskoers initieel opveren, maar sindsdien gaat het aandeel Solvay nergens heen. Over alle andere zaken zijn Solvay-analisten het vaak grondig oneens, maar ze zijn het wél eens dat goedkeuring voor een afsplitsing van de pvc-tak potentieel een stevige boost kan geven.

15.32 uur: Wall Street start vrij voorzichtig. De Dow Jones gaat licht hoger.

15.25 uur: Plots blijkt Transics over 2013 geen nulgroei van de winst geboekt te hebben, maar wel 14 procent groei. En dat mogen we weten als CEO Walter Mastelinck zijn schaapjes op het droge heeft en Transics on the cheap van de beurs gehaald heeft. Dat is voer voor de betere Bear & Bull-post.

14.46 uur: De Amerikaanse groei was eind 2013 dan toch een stuk minder robuust dan de cijferaars/nattevingerwerkers in Washington dachten:

US economy grew at annualised rate of 2.4% in final quarter of 2013 - original forecast was 3.2%— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 28 februari 2014

 

14.44 uur: 'Bitcoin, de tamagotchi onder de munten'. Beter zult u het bitcoin-fiasco Mt. Gox dezer dagen niet horen omschrijven. De oneliner komt dan ook van de onvolprezen Jon Stewart in zijn Daily Show:

 

14.40 uur: De Griekse rente zakte voor het eerst sinds 2010 onder 7 procent, een mooi bewijs dat beleggers écht wel stilaan hun risicoappetijt teruggevonden hebben. De rentecurve oogt overigens als het profiel van de koninginnerit in de Tour, zij het dan met één wel heel spectaculaire afdaling ...

14.06 uur: Boordcomputerspecialist Transics (14,04 euro, stabiel), dat twee weken geleden werd overgenomen door Wabco, heeft 2013 afgesloten met 5,2 procent omzetgroei tot 51,7 miljoen euro. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) steeg met  14 procent tot 11,8 miljoen euro. 14 procent?! Eind oktober voorspelde CEO Walter Mastelinck nog een stabiel cijfer ten opzichte van 2012.

Eind oktober was Wabco nog niet in beeld en liet Mastelinck geen moment onbenut om te verkondigen hoe moeilijk zijn bedrijf het wel niet had in een sector die volop onder druk staat. Herinner u het halfjaarrapport van 2013 waarin de topman focust op de krimp tegenover het vorige kwartaal in plaats van op de groei ten opzichte van dezelfde periode van het jaar ervoor (wat de klassieke vergelijking is).

In Ieper kan de wereld snel veranderen.

13.51 uur: In Amsterdam vertaalt uitzendgroep USG People stevige resultaten in 7 procent koerswinst.

Polonaise USG, AEX stapje terug http://t.co/tcYw3Op1ri via @dft— Financiële Telegraaf (@dft) 28 februari 2014

 

13.33 uur: Het viel ons tijdens de persconferentie van Belgacom op dat CEO Dominique Leroy, in tegenstelling tot haar voorganger Didier Bellens, niet werd geflankeerd door haar verschillende afdelingshoofden. Enkel financieel directeur Ray Stewart zat naast haar. Een bewuste opstelling om Leroy hét gezicht van de telecomgroep te maken? Nee, leert navraag bij het bedrijf. Bart Van Den Meersche (hoofd bedrijfssegment) was afwezig door een ski-ongeval en Phillip Vandervoort neemt pas op 1 april de leiding van de divisie voor particulieren. Om die reden werd gekozen om ook de andere afdelingschefs in de zaal te zetten.

13.19 uur: Mark Karpeles, de Franse topman van Mt.Gox, heeft in Tokio tijdens een persconferentie een diepe buiging gemaakt. Een typisch gebaar van ultieme nederigheid dat hem al werd voorgedaan door andere Japanse topfiguren die midden in een schandaal belandden:

 

"The 750,000 #bitcoin we kept for users, (37,000 million yen), almost all gone." #MtGox http://t.co/9jsx7csYcR pic.twitter.com/Jz2SKDCPGn— CoinDesk (@coindesk) February 28, 2014

 

13.10 uur: Ondanks de dividendverlaging vanaf dit boekjaar is het dividendrendement van Belgacom (6,8%) nog altijd hoger dan dat van zijn Europese sectorgenoten (5%). De operator zakt 1,3 procent tot 21,95 euro.

13.08 uur: Het viel ons tijdens Belgacoms persconferentie op dat CEO Dominique Leroy, in tegenstelling tot haar voorganger Didier Bellens, niet werd geflankeerd door haar verschillende afdelingshoofden. Enkel financieel directeur Ray Stewart zat naast haar (foto: Belga). Een bewuste opstelling om Leroy hét gezicht van de telecomgroep te maken? Nee, leert navraag bij het bedrijf. Bart Van Den Meersche (hoofd bedrijfssegment) was afwezig door een ski-ongeval en Phillip Vandervoort neemt pas op 1 april de leiding van de divisie voor particulieren. Om die reden werd gekozen om ook de andere afdelingschefs in de zaal te zetten.

13.00 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag - met, eum, best aardig wat bedrijfsnieuws - leest u hier.

12.45 uur: Grote overname in speelgoedland. Het Amerikaanse Mattel koopt zijn Canadese sectorgenoot Mega Brands voor 460 miljoen dollar. Mega Brands is vooral bekend van Mega Blocks, een soort van reuze-legoblokken.

Lego diende overigens al meermaals klacht in tegen die blokken, omdat het vindt dat Mega Blocks zijn merkrechten schendt met de vorm van de blokken. Maar die zaken draaien doorgaans op niets uit, omdat de vorm van blokken eerder in het domein van patenten en octrooien zit, en alle patenten die Lego in die zin had, zijn intussen vervallen.

Mattel en Mega zijn geen onbekenden voor elkaar. Mega maakt al blokkenseries met thema's van speelgoed van Mattel, met name Barbie en Hot Wheels:

12.44 uur: Philippe Vandervoort, de voormalige topman van Microsoft België, wordt directeur voor de consumentenafdeling van Belgacom. Dat is de functie die vervuld werd door Dominique Leroy, voor ze CEO van Belgacom werd. Sinds 2011 was hij verantwoordelijk voor marketing en operationele activiteiten van de Amerikaanse groep in Latijns-Amerika.

Als nieuw directielid voelt ook Vandervoort een impact van het loonplafond van 650.000 euro dat de regering oplegt aan de CEO van Belgacom. Net als Dirk Lybaert, die eind januari verantwoordelijk werd voor juridische zaken, public affairs, communicatie en de contacten met de overheid, zal de nieuwe chef consumenten minder verdienen dan zijn baas Leroy. En een pak minder dan bij Microsoft. Vandervoort is daartoe bereid omdat hij voor familiale redenen - zijn ouders naar verluidt hulpbehoevend - terugkomt naar België. 

Het directiecomité van Belgacom breekt in twee groepen: de huidige leden - die aan boord kwamen voor het loonplafond, onder ex-CEO Didier Bellens - die meer verdienen dan Leroy en de nieuwe leden die onder haar loon zitten. CFO Ray Stewart, bijvoorbeeld, verdient zowat het dubbele van zijn baas.

 

 

12.22 uur: Het gaat echt goed fout bij Agfa-Gevaert in Mortsel. De stakers hebben de site er helemaal afgesloten, ook voor leveranciers en klanten. Deze namiddag is er een cruciale stemming bij het personeel, dat zich moet uitspreken over een compromis dat met de hulp van een sociaal bemiddelaar is bereikt. Om dat af te wijzen, is er een tweederde meerderheid nodig. Rond 18 uur vanavond moet duidelijk zijn wat de uitslag van de stemming is. De vakbonden beweren in ieder geval dat 'het geloof in de directie' helemaal weg is.

12.00 uur: Wat meer duiding van collega Ben Serrure bij de koersval van Galapagos, dat een stevig verlies incasseert door de tegenslag bij het lupusonderzoek.

11.35 uur: De inflatie in de eurozone is in februari stabiel gebleven op 0,8 procent. Economen hadden een lichte daling voorspeld tot 0,7 procent, zeker na de publicatie van lager dan verwachte inflatiecijfers in Duitsland, België en Spanje. De kerninflatie, zonder energie en voeding, versnelde onverwacht van 0,8 tot 1 procent, omdat de prijzen van industriële goederen opveerden.

De iets hoger dan verwachte inflatie kan de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) verminderen om volgende week haar geldbeleid te versoepelen. De meeste economen verwachten dat de ECB haar basisrente handhaaft op 0,25 procent. Maar ze sluiten niet uit dat de ECB andere maatregelen aankondigt om de inflatie op te krikken. De ECB streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

11.29 uur: Verbluffend. Dat is het enige woord om het Zweedse groeiwonder te omschrijven. De lokale economie groeide in het vierde kwartaal met 1,7 procent, de sterkste prestatie sinds het vierde kwartaal van 2010. Bovendien draaien alle motoren vrij goed: zowel uitvoer, gezinsconsumptie als bedrijfsinvesteringen dragen bij tot de groei.

11.08 uur: Tijd voor nog een portie bitcoinmiserie. Mt.Gox, de gevallen engel van de virtuele munt, heeft in Tokio bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Dat meldt de Wall Street Journal.  Het platform ging eerder deze week uit de lucht, nadat bekend was geraakt dat een bug in de systemen fraude met bitcointransacties mogelijk maakte (wat waarschijnlijk ook gebeurd is).

In zijn aanvraag maakt Mt.Gox melding van zowat 63,6 miljoen dollar aan schulden. Het is het voorlopige sluitstuk van een waar Icarus-parcours. Op zijn hoogtepunt was Mt.Gox goed voor meer dan 80 procent van alle wereldwijde bitcoin-transacties.

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. Op de website van Mt.Gox staat enkel nog de mededeling van de topman van het platform, de Fransman Mark Karpeles, die zegt 'hard te werken' aan een oplossing, en in tussentijd vraagt om geen vragen te stellen aan de medewerkers.

10.43 uur: Even een blik op de Europese beurzen. Die noteren licht lager in afwachting van enkele Amerikaanse cijfers (tweede raming bbp en Michigan-consumentenvertrouwen). De Euro Stoxx 50 zakt 0,3 procent, de Stoxx Europe 600 0,1 procent. De Bel20 doet beter (+0,1%) dankzij Bekaert (+4,9%) en GDF Suez (+1%).

De maand februari, waar we vandaag een punt achter zetten, was overigens prima en leverde zelfs de grootste winst op sinds juli 2013. Met dank aan Janet Yellen die het soepele beleid van haar voorganger gaat voortzetten.

10.30 uur: Het moet een primeur zijn: Qrf - de jongste bevak van beursgenoteerde Brussel - stelt zijn resultaten voor over het voorbije boekjaar van ... 13 dagen. We denken niet dat we onze jongste beursaanwinst zullen schofferen als we poneren dat de informatieve waarde van dat boekjaar relatief beperkt is.

10.22 uur: Het Italiaanse werklozenleger is in januari nog wat aangegroeid, blijkt uit cijfers van Istat. Tijdens de eerste maand van 2014 telde de derde economie van de eurozone 3,29 miljoen werklozen. Dat is een stijging met 60.000 in vergelijking met december vorig jaar. Dat betekent dat eind vorige maand 12,9 procent van de beroepsactieve bevolking vergeefs op zoek was naar een baan. Eind december bedroeg de werkloosheidsgraad nog 12,7 procent.

Vooral onder de jongeren blijft het slagveld enorm groot. Maar liefst 42,4 procent van de 15 tot 24-jarigen zat eind januari werkloos thuis. Dat is een stijging met 0,7 procentpunten in vergelijking met een maand eerder. 

10.08 uur: Bank Degroof verhoogt zijn advies voor AB InBev (75,69 euro, -0,2%) van 'houden' naar 'bijkopen' en het koersdoel van 80 tot 85 euro.

10.01 uur: Slecht nieuws bij Galapagos. De fase 2 studie in lupus is door partner GSK stopgezet vanwege gebrek aan werkzaamheid. Een andere studie, in Fase 1/2, in colitis ulcerosa heeft de Britse farmareus 'on hold' gezet. De teleurstelling onder beleggers is groot, het aandeel keldert 8,8 procent tot 16,65 euro.

De studie in fase 2 in psoriasis is dan weer afgerond. Daar zit het biotechbedrijf nog op schema voor een succesbetaling van GSK.

9.55 uur: Ochtendmail van KBC Securities; winstverwachtingen en advies Real Dolmen worden verlaagd - het koersdoel blijft 26 euro.


9.40 uur: Iemand nog wat resultaten? Hierzo:9.37 uur: Guido Dumarey (foto: DT), voormalig topman van Punch International (stabiel op 6,97 euro), daagt de holding opnieuw voor de rechter. De West-Vlaamse ondernemer stelt dat hij werd benadeeld bij de kapitaalverhoging van 2010. Hij eist 10 miljoen euro schadevergoeding, wat het verschil is tussen 0,16 euro per aandeel Accentis en de 0,025 euro waartegen Dumarey zijn aandelen heeft verkocht. Die kapitaalverhoging was niet nodig, aldus Dumarey in het persbericht van Punch. 

Vorig jaar trok Dumarey ook al naar de rechter in verband met de kapitaalverhoging van 2009 'die - eveneens - niet nodig was'. Hij eiste toen 20,5 miljoen euro schadevergoeding.

In beide gevallen noemt Punch de klacht ongegrond. De holding zal 'passend reageren'. Dumarey heeft ongeveer 5 procent van Punch in handen.

9.20 uur: RealDolmen krijgt een tik van 6,2 procent op 22,52 euro. De derdekwartaalupdate was niet zo best. In de afdeling Infrastructure Products waren er enkele bestellingen die pas in het vierde kwartaal zullen worden geleverd. 'Een kwestie van timing', luidt de verklaring. Daardoor zag de divisie zijn omzet met bijna 14 procent afnemen. Professional Services kromp 1,7 procent, Business Solutions daalde met 4,8 procent.


9.10 uur: De upgrade van Belgiës vooruitzichten door het ratingbureau S&P hebben (voorlopig) amper een effect op onze langetermijnrente. Ze zakt 1 basispunt tot 2,27 procent.

9.08 uur: Op het Oekraïense schiereiland Krim neemt de spanning toe.

Russian soldiers take over Crimean airports: minister http://t.co/XMm7Oe3Pcz— MarketWatch (@MarketWatch) February 28, 2014


9.04 uur:
Merrill Lynch trekt zijn koersdoel voor GDF Suez (18,58 euro, -0,2%) op van 19 tot 20 euro, het advies blijft 'kopen'.

9.00 uur: Openingsbel. Brussel start 0,1 procent lager, terwijl de rest van Europa licht hoger gaat. Belgacom zakt 0,4 procent, Elia wint 0,1 procent en Bekaert spurt 4,8 procent hoger.

Op de continumarkt zakkten RealDolmen, Hamon en Galapagos meer dan 5 procent.

8.52 uur: De analisten zijn ook al wakker. Mobistar krijgt in reactie op zijn zwakke kwartaalcijfers van gisteren een verkoopadvies uit Londen: Merrill Lynch verlaagt zijn advies van 'houden' tot 'verkopen' (underperform). 'Het einde van de druk op de omzet is niet in zicht', stellen de analisten. En ze verlagen hun koersdoel van 13,90 tot 9,30 euro.

UBS zet #Total op kopen & het advies van #Heineken wordt verlaagd naar ‘afbouwen’ bij Petercam. #Mobistar krijgt een Underperform bij BofAML— Tom Simonts (@TSimonts) February 28, 2014


8.48 uur:
Goed nieuws voor Di Rupo II. Standard & Poor's krikt de vooruitzichten voor ons schuldpapier op van 'negatief' naar 'stabiel'. België verdwijnt zo van het strafbankje, voor het eerst in ruim twee jaar.

8.47 uur: De Chinese yuan zakte vrijdag voor de negende dag op rij. Economen zien in de koersdaling een doelbewuste strategie van de Chinese centrale bank om de economie te stutten én muntspeculatie te ontmoedigen.

8.40 uur: Goedemorgen beste lezers. Net als gisteren starten we iets later dan normaal, omdat we sinds 7 uur de vele kwartaal- en jaarresultaten hebben verwerkt. Een overzicht:

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud