BlackBerry overtuigt belegger met kanstheorie

De forse kwartaalkrimp van de Amerikaanse economie liet Wall Street donderdag koud. De Dow Jones won 0,4 procent, de Nasdaq-index zelfs een halve procent.

De tweede raming van de Amerikaanse bbp-groei was een non-event. De economie kreeg een stevige knauw (-1%) in het eerste kwartaal, maar die is grotendeels toe te schrijven aan de zware winter. Bovendien voorspellen de jongste indicatoren weer groei, stevige groei zelfs, in het huidige kwartaal - de economen van ING mikken op 4,5 procent (op jaarbasis).

Apple trok 1,8 procent aan tot 635,38 dollar. De reus van Cupertino kondigde woensdagavond de overname van het kleine maar bijzonder hippe Beats Electronics aan.

Voorts geloofden beleggers de kanstheorie van BlackBerry-topman John Chen. De kans op een turnaround is volgens hem gestegen van 50-50 naar 80-20. Het aandeel schoot 7,7 procent omhoog tot 7,74 dollar. 'We hebben een hoop problemen maar de patiënt is niet dood. En ik ben redelijk optimistisch dat we hem kunnen redden', zei Chen, die sinds november de noodlijdende smartphonebouwer leidt. 

Vier kansen op de vijf dus dat Blackberry erdoor komt, meent de CEO. Chen zet daarvoor in op een grotere rol voor de smartphone als cruciale schakel om de verbindingen te maken met allerlei toestellen, van hartmonitoring tot auto's.

De lagere verkoop van toestellen moet worden gecompenseerd door meer software te verkopen. Het zal nodig zijn. Het onderzoeksbureau IDC stelde zijn vooruitzichten neerwaarts bij: volgens hen gaat de verkoop van Blackberry's dit jaar nog eens halveren, tot 9,7 miljoen stuks, en het marktaandeel zakt tegen 2018 naar 0,3 procent als er niets ingrijpend verandert. 

Nog meer technonieuws. Palo Alto Networks, producent van beveiligingssoftware, verraste de markt met een hoger dan verwachte omzetgroei dankzij de aanwas van het aantal klanten. Bovendien is het patentdispuut met netwerkspecialist Juniper Networks. Twee keer goed nieuws dat het aandeel 5,3 procent hoger parkeerde op 73,17 dollar.

Kerenketen Abercrombie & Fitch rapporteerde een kleiner dan verwachte daling van de verkopen. Beleggers sprongen een gat in de lucht: +5,7 procent tot 37,14 dollar.

Aan de stand van de fijne vleeswaren duurt de overnamestrijd ondertussen voort. Met een extra speler: Tyson Foods (+6,1%). Het biedt 6,8 miljard dollar (50 dollar per aandeel) voor de vleeswarenproducent Hillshire Brands (52,76 dollar, +17,3%), de nieuwe naam voor wat restte van Sara Lee nadat onder meer de drankendivisie (met Douwe Egberts oa) was afgestoten.

Dinsdag werd bekend dat Pilgrim's Pride (-1,1%), de op twee na grootste kippenslachter van de VS, 5,5 miljard biedt voor datzelfde Hillshire, of 45 dollar per aandeel wat een premie van 22 procent inhield op de slotkoers van vorige week. Ook nog in het kluwen: Pinnacle Foods (+0,3%), waarop Hillshire zelf een paar weken geleden een bod lanceerde van 4,6 miljard dollar. Volgt u nog?

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud