1. Markten Live
 2. Live blog

Bloedbad op Brusselse beurs

De beurzen zetten hun verliesreeks voort nu het coronavirus ook in Europa huishoudt. In Brussel was het een bloedbad: de Bel20 sloot 5 procent lager. Ook in New York waren aandelen in de ramsj. Bedrijven van AB InBev tot Microsoft waarschuwden voor de impact van de gezondheidscrisis.
 • Pfoe... de dag zit erop

  Nou, het was ons het dagje wel op de Brusselse beurs. Wij gaan even uitrusten om morgenvroeg weer voor u klaar te staan. Morgen komt onder andere Recticel met resultaten (hier de vooruitblik), maar ook CFE en Ter Beke brengen cijfers naar buiten. Hier de volledige agenda voor morgen:

  VRIJDAG 28 FEBRUARI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  Bruto binnenlands product vierde kwartaal (tweede raming) , 15.00 uur

  Duitsland:

  Inflatie februari, 14.00 uur

  Eurozone:

  • Inflatie februari, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie januari , 14.30 uur

  • Inflatie (maatstaf Fed) januari, 14.30 uur

  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) februari , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Ackermans & van Haaren: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  • CFE: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  • Recticel: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  • Ter Beke: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  • VGP: jaarresultaten 2019, 07.00 uur

  • Texaf: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

  Duitsland:

  • BASF: resultaten vierde kwartaal, 07.00 uur

  Frankrijk:

  • Veolia Environnement: resultaten vierde kwartaal

  Verenigd Koninkrijk:

  • London Stock Exchange: jaarresultaten 2019, 08.00 uur

   

 • Solvac boekt 4,4 procent meer winst

  Solvac , de monoholding die 30,7 procent van Solvay bezit, heeft over 2019 een nettowinst behaald van 118,7 miljoen euro tegen 113,7 miljoen over 2018. De winststijging met 4,4 procent is te danken aan de hogere dividenden per aandeel die door Solvay zijn uitgekeerd en aan lagere financiële lasten bij Solvac.

  Solvac heeft al twee dividendvoorschotten uitgekeerd, op 27 augustus en 27 december 2019, samen goed voor 5,44 euro bruto per aandeel. Het tweede voorschot (2,31 euro) geldt als slotdividend en moet nog worden goedgekeurd door de algemene vergadering. Die vindt op 12 mei plaats.

 • Aanvraag voor Mithra's anticonceptiepil 'aanvaard' in Europa

  De aanvraag die Gedeon Richter heeft ingediend bij het Europese geneesmiddelenagentschap EMA om Mithra's anticonceptiepil Estelle op de markt te brengen is aanvaard, zo laat Mithra weten in een persbericht.

  Mithra sloot in september 2018 een belangrijke overeenkomst met Gedeon Richter over de commercialisering van Estelle in Europa, Rusland en de andere GOS-landen. 

  Met deze goedkeuring zit Mithra op schema om groen licht te krijgen voor Estelle in Europa in de eerste helft van 2021, zegt chief scientific officer Graham Dixon in het persbericht.

 • Bloedbad in Brussel

  We zeggen het niet vaak, maar het was vandaag een bloedbad in Brussel. De Bel20 sloot een bizarre 5 procent lager af op 3.640 punten. De toppers van vandaag zijn... niemand! Alles in het rood dus en de grootste klappen waren voor AB InBev , Galapagos en Argenx .

 • Lagarde hint niet op extra stimulus

  Economen knippen hun groeiverwachtingen voor de eurozone nadat de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, laat doorschemeren dat ze geen verdere stimulus zal uitvoeren. 

  Lagarde zegt tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de centrale bank de uitbraak van het virus 'nauwlettend' volgt, maar dat ze ook denkt dat er nog geen langdurig effect is op de inflatie. Daardoor zou een monetaire ingreep niet direct voor de hand liggen.

  De voorzichtige uitspraken van de eerste vrouwelijke voorzitter van de ECB kan beleggers teleurstellen die hoopten op meer stimulus na de flinke koersdalingen op de aandelenmarkten. Economen vrezen dat de impact van het virus de wereldwijde aanvoerketens door de war blijft sturen, waardoor de Europese industrie het nog zwaarder zal krijgen. De industriëlen op het oude continent hebben al twee jaar te maken met dalende orders en productie. Vorig jaar tekende de Europese economie al zijn laagste groeitempo op in zeven jaar. 

  Bank of America knipt zijn verwachting voor de groei dit jaar van 1 procent naar 0,6 procent. Credit Suisse verlaagt zijn prognose van 0,9 naar 0,5 procent groei. 

  ©AFP

 • Sofina pompt bijkomend geld in Graphcore

  De holding van de familie Boël investeert voor de tweede keer in de Britse producent van AI-chips Graphcore. De Boël-holding legde onlangs, bij een nieuwe kapitaalronde van 150 miljoen dollar, voor de tweede keer geld op tafel.

  Sofina  stapte eind 2018 in het kapitaal van het Britse bedrijf. Het leidde zelfs de kapitaalronde van 200 miljoen dollar die toen op poten werd gezet. Na die operatie kreeg het 2,92 procent van de Graphcore-aandelen in handen.

 • Perrigo krijgt klappen

  De koers van farmareus Perrigo , de groep boven Omega Pharma, neemt een duikvlucht na pessimistische winstvooruitzichten voor 2020. De groep verwacht weliswaar een omzetgroei van 6 à 7 procent - fors meer dan de 3 à 4 procent waar analisten van uitgaan - maar rekent ook op een winst per aandeel van 3,95 tot 4,15 dollar, terwijl de verwachtingen gemiddeld uitgaan van 4,27 dollar.

  Omega Pharma, een onderdeel van Perrigo's internationale divisie, presteert voor het tweede jaar op rij zwak: de omzet trappelt ter plaatste en de marges slinken.

  De aandeelhouders van Perrigo - waaronder, sinds de verkoop van Omega Pharma, ene Marc Coucke - zien de waarde van hun belang wegsmelten.

 • Chipmakers lager na waarschuwing Microsoft

  Chipmakers die processoren maken voor computers en apparaten die gebruikmaken van de software van Microsoft gaan lager na de waarschuwing van de softwarereus (zie post 15u55). Intel daalt 3,5 procent, Nvidia levert 4,7 procent in, Advanced Micro Devices keldert 7,7 procent en Micron Technology zakt 3,7 procent. 

 • Tesla vliegt uit de bocht

  De autobouwer Tesla vliegt ook vandaag weer uit de bocht met meer dan 7 procent. Het lijkt erop dat beleggers nu hun winst nemen na de extreme koerswinsten sinds begin januari. Een week geleden noteerde het aandeel nog op het dubbele van de koers op 1 januari. Of zoals de Amerikanen zeggen: 'The bigger they are, the harder they fall'.

  Naast winstnemingen is er ook daadwerkelijk slecht nieuws voor het aandeel. Het aantal nieuw ingeschreven Tesla's daalde in China met 46 procent in de eerste maand van het jaar. De oorzaak zal u niet verrassen: het coronavirus. 

 • Amerikaanse rente breekt laagterecord

  De rente op Amerikaanse staatsobligaties is gedaald tot onder de 1,25 procent, een laagterecord. 

 • Microsoft in de ramsj

  U krijgt vandaag 2,6 procent korting op het aandeel Microsoft . De softwaregigant liet gisteravond weten dat de afdeling 'More Personal Computing' de omzetprognose van 10,75 à 11,15 miljard dollar niet zal halen. De aanvoerketen komt terug op gang maar wel trager dan het bedrijf eerder had voorzien.

  De waarschuwing is opvallend omdat de waarde van het aandeel vooral gestoeld is op onzichtbare waarden als merknamen en software en niet op 'fysieke' fabrieken. Maar de afdeling 'More Personal Computing' omvat ook de 'hardware' van de multinational, zoals de Xbox-spelconsole, de Surface-tablet en 'klassieke' Windows-softwarepakketten. En die zijn wel degelijk getroffen: 'De productie van Windows en Surface zijn sterker getroffen dan we dachten', erkent CEO Satya Nadella. 'De logistieke keten keert trager dan verwacht terug naar normaal.'

 • Wall Street kleurt rood

  Ook in Amerika is het weer raak: Wall Street opent stevig in het rood. De Dow Jones opent 1,8 procent in de min, de S&P500 levert 1,9 procent in en de Nasdaq gaat 2,3 procent lager. 

  De beurzen in New York lijken daarmee bepaald niet gerustgesteld door de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei gisteren dat het risico voor Amerikanen om het coronavirus te krijgen 'heel heel erg laag' is. Volgens Trump komt het dan ook vooral door de media dat de beurzen lager gaan en mensen zo bang zijn voor het virus. Volgens Johns Hopkins University is het aantal besmettingen buiten China nu opgelopen naar 4.051. Er zouden 169 doden zijn buiten de Volksrepubliek. 

 • Hotels en cruises grootste beursslachtoffers van Covid-19

 • Safran schrapt 2.000 jobs in nasleep Boeingcrisis

  Safran  schrapt tegen eind maart 2.130 banen wereldwijd om de Boeingcrisis het hoofd te bieden.

  De Franse bouwer van vliegtuigmoteren wil met het plan 300 miljoen euro aan kosten besparen. Safran produceert de motoren van de geplaagde Boeing 737 Max in een joint venture met General Electric.

  Safran heeft ook meerdere vestigingen in ons land, onder meer in het Luikse Herstal en op Brussels Airport. Een tiende van het banenverlies valt in de VS. Het is niet duidelijk welke andere vestigingen getroffen zijn.

  Het Franse bedrijf kwam met ondanks de malaise bij Boeing met sterke cijfers over 2019. Daarin klom de operationele winst met 26 procent naar 3,8 miljard euro.

 • Futures: Amerikaanse beer blijft rustig liggen

  De beer heerst nog altijd over de markten, ook op Wall Street. De Dow Jones dreigt straks 1,2 procent lager te openen, de S&P500 maakt zich op voor een openingsverlies van 1,3 procent en de Nasdaq stevent af op een daling van 1,8 procent.

 • Perrigo voorbeurs onderuit na cijfers

  Perrigo , de overnemer van Omega Pharma, verliest 5 procent in de Amerikaanse voorbeurshandel.

  Omega Pharma is bij Perrigo ondergebracht in de divisie Consumer Self-Care International (CSCI, vroeger CHCI). De divisie boekte 1,38 miljard dollar omzet, tegenover 1,39 miljard het jaar ervoor (-1,2%). Zonder de internationale activiteiten van de mondverzorgingsspecialist Ranir - door Perrigo midden vorig jaar overgenomen en in CSCI geïntegreerd - is er zelfs sprake van een omzetdaling van 4,3 procent. Ook de brutomarge brokkelt af.

 • Amerikaanse duurzame goederen vallen mee

  De bestellingen van duurzame goederen in de VS daalden met 0,2 procent in januari. Economen rekenden op een afname met 1,4 procent. In december gingen orders van duurzame goederen nog 2,9 procent vooruit. 

  De daling wordt veroorzaakt door een lagere vraag naar auto's, auto-onderdelen en militaire vliegtuigen. De bestellingen voor computers en machines stegen dan weer. 

 • AMG ziet winst stevig dalen

  Advanced Metallurgical Group (AMG) presenteerde gisteren nabeurs resultaten. De producent van speciale metalen zag de omzet in het vierde kwartaal - in lijn met de verwachtingen - 22 procent dalen tot 268,6 miljoen dollar. De recurrente brutobedrijfswinst kreeg een klap van 64 procent en kwam uit op 22,8 miljoen dollar, maar was redelijk in lijn met de analistenprognoses van 23 miljoen. Voorts zag het bedrijf de operationele cashflow stijgen met 10 procent tot 55,5 miljoen dollar. 

  CEO Heinz Schimmelbusch is te spreken over de cijfers. 'De cashinstroom uit operationele activiteiten steeg in het vierde kwartaal, ondanks een ongekende daling in de prijzen van speciale metalen. Hierdoor eindigt AMG het jaar met een sterke liquiditeit en de mogelijkheid om verder te investeren in groeiprojecten.'

  De tak Critical Materials, die speciale metalen maakt die sterker zijn en bijvoorbeeld beter tegen hitte bestand zijn, deed het wel een stuk beter dan de Technologies-divisie. Bij Critical Materials daalde de winst met 69 procent tot 13,1 miljoen, maar dat was nog altijd 52 procent meer dan de consensus van 8,6 miljoen. De tak Technologies schoot daarentegen met een winstdaling van 54 procent tot 9,7 miljoen dollar onder de verwachtingen.'

  Het is bemoedigend dat deze tak goed bleef draaien ondanks de stevige prijsdruk op alle kritische metalen. Daarnaast zijn er de eerste tekenen van een herstel in de prijzen van ferrovanadium. Maar de zwakte bij Technologies is een bron van zorgen, omdat de problemen met onder andere het coronavirus een negatieve impact kunnen hebben op de aanvoerketen van de vliegtuigindustrie. Dat heeft ook consequenties voor de geplande beursgang van AMG Technologies.'

  Het aandeel daalt 0,3 procent.

 • Een update...

  ... van deze nieuwe bloedrode beursdag in Brussel.

 • Vertrouwensindicator eurozone stijgt onverwacht

  De economische stemmingsindicator van de eurozone is in februari voor de vierde maand op rij gestegen, meldt de Europese Commissie. De graadmeter van het ondernemers- en consumentenvertrouwen steeg met 0,9 punt naar 103,5 punten. Economen hadden een score van 102,8 punten voorspeld.

  De ondernemers in de industrie en de consumenten werden duidelijk optimistischer, terwijl bedrijfsleiders uit de bouwsector somberder werden. Het vertrouwen van de ondernemers uit de dienstensector en kleinhandel bleef ongeveer stabiel. De vertrouwensindicator is gebaseerd op peilingen in de eerste twee of drie weken van februari. Hij houdt dus nog gen rekening met de snelle verspreiding van het coronavirus in Italië en de rest van de eurozone sinds begin deze week.

 • Dé Nederlandse winnaar van de beursstorm: Flow Traders

  Het aandeel Flow Traders  gaat andermaal 2 procent hoger. Sinds eind vorige week kwam er 7 procent bij. Flow Traders biedt handel aan in beurstrackers. Hoe volatieler de markt, hoe hoger de marges voor Flow Traders, zo legde CEO Dennis Dijkstra afgelopen zomer uit tijdens een interview met De Tijd.

 • Frontline ziet oliemarkt sterk opveren na coronavirus

  De tankerrederij Frontline, een concurrent van Euronav, heeft net als de Belgische speler een sterk vierde kwartaal achter de rug. Dankzij de goede tankermarkt, die werd aangevuurd door een sterke vraag naar tankers, langere vaartrajecten en minder opgeleverde nieuwbouwtankers, boekte Frontline 108,8 miljoen dollar nettowinst. Dat is het hoogste kwartaalresultaat in meer dan elf jaar. De aandeelhouders mogen zich aan een kwartaaldividend van 40 dollarcent per aandeel verwachten.

  Het eerste kwartaal ziet er ook goed uit. Frontline heeft al 83 procent van zijn VLCC-capaciteit (supertankers van 200.000-320.000 ton) verhuurd tegen een vrachttarief van 90.300 dollar en 75 procent van zijn Suezmax-capaciteit (120.000-200.000 ton) tegen 71.900 dollar. In beide gevallen zijn dat zeer winstgevende vrachtprijzen.

  De rederij zegt wel dat de vrachttarieven voor het hele eerste kwartaal lager zullen uitvallen, enerzijds door de impact van 'ballastdagen' (leeg varen om schepen ergens te positioneren, red.), anderzijds door de huidige zwakte van de tankermarkt.

  Die zwakte heeft alles te maken met het coronavirus, dat tot een vertraging van de vraag naar olie heeft geleid, vooral in China. 'Wij kunnen de duur van deze impact niet voorspellen, maar eens het coronavirus is ingedijkt, is Frontline uitzonderlijk goed gepositioneerd voor de sterke rebound die naar onze mening zal volgen', zegt CEO Robert Hvide Macleod in een persbericht.

  Het aandeel Frontline zakt momenteel 3 procent op de beurs van Oslo. Frontline heeft ook een notering in New York.

 • Van de Velde tegendraads hoger

  Van de Velde  is bij de sterkste stijgers in Brussel. Beleggers jubelen over de sterke vrije cashflow en de opstart van een aandeleninkoop.

 • AB InBev nu op het laagste peil in acht jaar

  Na de waarschuwing van deze ochtend noteert AB InBev  intussen tot 8 procent lager op 56,87 euro. Met andere woorden: het aandeel glijdt onder het dieptepunt van december 2018 - 57,35 euro - en noteert nu op een diepterecord sinds juni 2012.

  Nog anders gesteld: sinds de dure mega-overname van SABMiller midden 2016 is de beurswaarde gehalveerd, van 230 naar de huidige 115 miljard euro. 

 • Europese beurzen dijken verlies wat in | Brussel blijft bloedrood

  De Europese indexen dringen hun verliezen wat terug. De EuroStoxx 50  noteert om 11u nog met 1,6 procent verlies. In Portugal, waar het coronavirus nog geen slachtoffers maakte, duikt het verlies zelfs onder 1 procent.

  In Brussel is het bloedbad het grootst. De Bel20  verliest een vol procentpunt meer dan het Europees gemiddelde en duikt 2,7 procent lager door de koersval van AB InBev .

 • Aston Martin duikt dieper in verlies

  Er zal menig James Bond voor nodig zijn om Aston Martin  uit het slop te trekken. De luxe-autobouwer krijgt in Londen een nieuwe dreun van 15 procent na cijfers. Daaruit blijkt dat het Britse icoon dieper in de verliezen dook afgelopen jaar. Onder de streep prijkt een rood cijfer van 123 miljoen euro. Ook de omzet daalde met bijna een tiende.

  De Canadese miljardair Lawrence Stroll, die Aston Martin onlangs ter hulp schoot met een financiële injectie in ruil voor een flink minderheidsbelang, haalt als nieuwe bestuursvoorzitter dan ook meteen de bezem erdoor. Financieel directeur Mark Wilson stapt eind april 'in goed onderling overleg' voortijdig op. Een opvolger is nog niet benoemd. Het nieuwe coronavirus baart ook Aston Martin zorgen. China is een van de sterkst groeiende afzetmarkten en het bedrijf koopt er ook onderdelen in.

  Aston Martin verwacht veel van de nieuwe DBX, een SUV die het volume moet verdubbelen. ©AFP

 • Europees succesverhaal in robosoftware heeft beursplannen

  UiPath wil begin volgend jaar naar Wall Street trekken. Dat meldt Bloomberg. UiPath is een weinig bekend technologisch succesverhaal van Europese bodem.

  De Roemeense ondernemers Daniel Dines en Marius Tirca, tot vandaag CEO en CTO (technologisch directeur), richtten het in 2005 op als één van de allereerste spelers in ‘Robotic Process Automation’ of RPA. Dat is een buzzword voor intelligente software die allerlei routinetaken kan overnemen die traditioneel door mensen worden gedaan.

 • Engie, where will it lead us from here?

  Engie  is een sterke stijger vandaag na puike resultaten en een dividendverhoging. Maar er blijven wolken aan de horizon.

 • Goldman Sachs: 'Goudprijs kan naar 1.800 dollar'

  Goldman Sachs heeft zijn prijsdoel voor goud verhoogd naar 1.800 dollar per ounce. De zakenbank verhoogt zijn doelstelling met 200 dollar.

  'Als het coronavirus in het tweede kwartaal nog niet bestreden is, zien we goud boven 1.800 dollar uitstijgen.' Goud, dat dit jaar al 8 procent duurder werd, wisselt nu van eigenaar voor 1.648 dollar per ounce. Dat is eizona de hoogste koers in 7 jaar.

  'Goud presteert beter dan de Japanse yen en de Zwitserse Frank als laatste veilige haven', aldus Goldman-analist Mikhail Sprogis.

 • Inschrijvingen van Tesla's in China: -46%

  De inschrijving van nieuwe voertuigen van Tesla  in China is in januari met 46 procent teruggevallen door het coronavirus en het Chinees Nieuwjaar.

  Vorige maand werden er 3.563 Tesla's ingeschreven, in december waren er dat nog 6.643. Dat meldt het door de overheid gesteunde 'China Automotive Information', dat sectorgegevens verzamelt op basis van het aantal afgesloten autoverzekeringen.

 • Update Covid-19

  • Eerste besmettingen gemeld in Noorwegen, Estland en Denemarken
  • 16 landen in Europa hebben momenteel besmette patiënten
  • Italië blijft in Europa sterkst getroffen: 12 doden (stabiel), 470 besmettingen waarvan 35 kritiek
  • Eerste geval in de VS dat niet aan eerdere besmettingen gelinkt kan worden
  • Eerste besmettingen in Brazilië en Pakistan
  • In 50 landen wereldwijd zijn besmettingen gemeld
  • Geen prevalentie in Afrika
  • Voor het eerst meer aangroei van nieuwe besmettingen buiten China dan in China zelf
  • In Zuid-Korea, na China het zwaarst getroffen, stijgt aantal besmettingen naar 1.700
  • Dodental wereldwijd: 2.801 - besmettingen wereldwijd: 82.000 waarvan 33.000 hersteld

  Hier volgt u de uitbraak op de voet.

   

 • Analisten: 'Beleggers zullen met andere ogen naar AB InBev kijken'

  We vissen nog wat analistenreacties op AB InBev  op.

  'Totnogtoe hebben de beleggers de neiging om het recente koersverlies van AB InBev uitsluitend aan corona toe te schrijven, maar in het vierde kwartaal was er van het virus nog geen sprake. Ook de guidance voor het eerste kwartaal van 2020 wijst op een onderliggend zwakke prestatie, los van corona. Deze cijfers zullen beleggers met andere ogen naar de prestaties van het bedrijf doen kijken, zeker nu het de CFO naar de uitgang heeft begeleid.' - Reginald Watson - Analist ING (Houdadvies met koersdoel van 54,9 euro)

  'De volumegroei was beter dan verwacht. We zijn ook verheugd over de verbetering van het marktaandeel in de VS waar een turnaround in de maak lijkt. De brutobedrijfswinst (ebitda) was evenwel een teleurstelling en het coronavirus zal daar geen goed aan doen. Het aandeel is goedkoper dan sectorgenoten maar we zien geen reden voor een adviesverhoging op korte termijn.' Fernand De Boer - Degroof Petercam (Houdadvies met koersdoel van 80 euro, onder review geplaatst)

 • KBCS verlaagt koersdoel AB InBev maar ziet 55 procent upside

  KBC Securities behoudt zijn koopadvies voor AB InBev  . 'De ebitda was een misser maar de volumes in het vierde kwartaal waren beter dan verwacht', stipt het beurshuis aan. 'We zien geen triggers voor groei op de korte termijn, maar we blijven het wereldmarktleiderschap van AB InBev naar waarde schatten', aldus analisten Wim Hoste en Alan Vandenberghe.

  'We zien groei op de lange termijn dankzij de grote blootstelling aan groeimarkten en de meer premium merken in het productaanbod.'

  Met een waardering van 11 keer de verwachte winst, vindt KBCS het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Het beurshuis behoudt zijn koopadvies maar verlaagt het koersdoel van 105 euro naar 90 euro.Dat is 55 procent boven de huidige koers.

  We blijven het wereldmarktleiderschap van AB InBev naar waarde schatten.
  Wim Hoste
  Analist KBC Securities

 • Europa in mineur | Carrefour | Orapi | Aalberts | WPP

  De Europese beurzen mochten dan gisteren nog nipt het hoofd boven water houden, vandaag zetten ze hun klaagzang voort. De Euro Stoxx 50  levert 2,4 procent in. Nu ook Estland, Noorwegen en Denemarken eerste besmettingen met het coronavirus rapporteren, brengt dat de balans op 17 landen in Europa waar het virus voet aan grond kreeg.

  Carrefour wordt in Parijs beloond met 1,2 procent koerswinst nu het weer aanknoopt met winst.

  Orapi  is de sterkste stijger in de Lichtstad met een sprong van 17 procent. Beleggers zien de producent van industriële ontsmettingsmiddelen als mogelijke winnaar van het coronavirus.

  Aalberts is in Amsterdam de klos. De industriegroep levert 5 procent in na cijfers.

  Adyen   levert 2,2 procent in na cijfers.

  WPP keldert met 12 procent in Londen. De reclamereus zag zijn winst kelderen in 2019 en waarschuwt voor aanhoudende zwakte op de advertentiemarkt.

 • Brussel opent met verlies | AB InBev | Van de Velde | Exmar | Acacia Pharma

  De Bel20  is met een verlies van 2,4 procent geopend. De index doet slechter dan het Europees gemiddelde  door druk van zwaargewicht AB InBev.

  AB InBev  levert 6 procent in nadat het waarschuwt voor het zwakste kwartaal in jaren. De bierreus leverde deze maand al 13 procent in.

  Van de Velde  wint 2 procent. De lingerieproducent rapporteert een sterke cashflow en kondigt aan dat het eigen aandelen gaat inkopen.

  Exmar wint 1,6 procent. De Bank of China betaalde aan de gastankerrederij een langverwachte borgsom terug.

  Acacia Pharma dikt met een kwart aan. Het kreeg in de VS markttoelating voor zijn middel Bahremsys tegen post-operatieve misselijkheid.

 • Europese futures iets minder dieprood

  In vergelijking met 7u32 (-2,7%) staan de EuroStoxx50 met -2,1 procent iets minder in het rood.

 • Argenx zit op berg cash van 1,34 miljard euro

  Ook Argenx  kwam deze morgen met resultaten. Eerst een disclaimer: bij biotechnologiebedrijven zijn jaar- of kwartaalresultaten zelden het belangrijkste nieuws. De onderzoeksresultaten voor de producten in ontwikkeling zijn veel belangrijker. En op onderzoeksvlak zit Argenx op koers om goudhaantje efgartigimod in 2021 op de markt te brengen. Om die typische 'cash burn' te financieren helpt het dus als een biotechbedrijf voldoende cash in huis heeft. Meer nog: met een berg van 1,34 miljard euro, tegen 'maar' 565 miljoen eind 2018, is de buffer meer dan comfortabel te noemen.

 • Advertentiereus WPP ziet winst wegsmelten

  WPP , het grootste reclamebureau in de wereld, zag zijn nettowinst in 2019 kelderen met 41 procent. Vooral het vierde kwartaal was zwak met advertentiebudgetten die wereldwijd sterk worden teruggeschroefd. De groep boven PR-bureaus als Grey en Ogilvy waarschuwt voor een vlak 2020.

  WPP, pour la petite histoire, staat voor Wire and Plastic Products omdat het bedrijf in de jaren '70 begon als producent van shoppingtasjes in kunststofdraad.

  Het aandeel noteert in Londen 52 procent onder zijn piek van 2017.

 • Dividend Engie stijgt met 7 procent

  De Franse energiegroep Engie  realiseerde vorig jaar een omzetstijging van 5,4 procent tot 60,1 miljard euro. Zonder het effect van overnames (waaronder de aankoop van een Braziliaans gasnetwerk) of desinvesteringen, was er een groei van 4,1 procent. 

  De ebitda klom 6,8 procent (+8,1% organisch) tot 10,4 miljard euro. De groepswinst bleef stabiel op 1 miljard euro. De nettoschulden dikten met 2,7 miljard euro aan tot 25,9 miljard euro. Volgens Engie blijft het wel een van de sterkste balansen hebben in de sector.  

  Engie trekt het dividend met 7 procent op tot 0,80 euro. 

 • Exmar krijgt dan toch Chinese borg terugbetaald

  De Bank of China heeft 40 miljoen dollar teruggestort aan Exmar . De Antwerpse rederij had dat bedrag in onderpand gegeven toen het jaren geleden bij de Bank of China een lening van 200 miljoen euro aanging voor de bouw van de Caribbean FLNG. Dat drijvende platform, intussen Tango genaamd, zet op zee gas om in LNG (vloeibaar aardgas).

  Omwille van het coronavirus was de terugbetaling van de borgsom uitgesteld. Nu komen de Chinezen toch over de brug, meldt Exmar in een persbericht. De middelen zullen gebruikt worden om overbruggingskredieten bij Belfius en Nordea af te lossen.

 • Van de Velde gaat eigen aandelen inkopen

  Lingeriegroep Van de Velde rapporteert over 2019 een omzetdaling van 3 procent tot 197 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) stijgt met 17 procent tot 41,9 miljoen euro. Rekening houdend met IFRS16 - die de leasingkosten uit de ebitda haalt en bij financiële lasten zet - komt de ebitda uit op 48,6 miljoen euro. De cashpositie stijgt van 15,7 naar 41,4 miljoen euro.

  Onderaan de resultatenrekening, was er een nettowinst van 21,2 miljoen euro, een daling met 17 procent.  

  Aandeelhouders hebben uitzicht op een stabiel dividend van 1,03 euro per aandeel. Maar daarbovenop wil de groep voor 15 miljoen euro eigen aandelen inkopen.  

 • Bayer: 'Minder nieuwe klagers in Roudup-zaak'

  Het aantal mensen dat beweert kanker te hebben opgelopen na gebruik van de onkruidverdelger Roundup, neemt niet meer sterk toe. Dat laat Bayer  verstaan in de marge van kwartaalcijfers. Het aantal klagers in de VS bedraagt nu 48.600. Dat is een aangroei van 6.000 sinds oktober toen het aantal verdubbelde.

  De chemie- en farmareus uit het Noordrijnse Leverkusen verwacht in 2020 tussen 7 euro en 7,20 euro nettowinst te boeken. Dat ligt onder de consensusverwachting van analisten. Vooral in de farmadivisie zal Bayer uit zijn pijp mogen komen nu de patenten op blockbusters Xarelto en Eylea vervallen.

  Bayer noteert nog steeds 30 procent onder het peil van bij de overname van Monsanto in juni 2018.

 • Stevige omzet- en winstgroei voor Adyen

  Adyen , de Nederlandse specialist in betaalverwerkingen, realiseerde in de tweede helft van 2019 een stijging van de omzet met 58 procent  tot 1,51 miljard euro. 

  De zogeheten netto-omzet groeide 43 procent tot 276 miljoen euro. Beide cijfers zijn in lijn van de verwachtingen. 

  Vanwaar het grote verschil tussen bruto- en netto-omzet? De bruto-omzet is wat Adyen factureert aan klanten, de netto-omzet is wat Adyen zelf mag houden (en niet moet doorstorten aan bijvoorbeeld Visa en Mastercard). Adyen verwerkte in de tweede jaarhelft voor 135 miljard euro online betalingen, een stijging met 52 procent. 

  De ebitda kwam in de tweede jaarhelft uit op 153,5 miljoen euro, goed voor een marge van 56 procent. Helemaal onderaan de resultatenrekening, was er een winst van 111,5 miljoen euro in de tweede jaarhelft, tegenover 83 miljoen euro over dezelfde periode een jaar geleden. 

 • Carrefour knoopt weer aan met winst

  Carrefour  zal het zich nog niet beklaagd hebben. Het verkocht vorig jaar zijn Chinese activiteiten en knoopt daardoor weer aan met winst. Het boekt onder de streep een nettowinst van 1,13 miljard euro. Een jaar eerder moest de distributiegroep nog een verlies van honderden miljoenen slikken.

  De groep voert ook zijn transformatieplan verder op en bekijkt om meer activa in te verkopen. Het mikt op 300 miljoen euro extra opbrensten uit de verkopen van vastgoed.

  Carrefour kondigt een dividend aan van 0,46 euro. De consensusverwachting lag een stuk hoger op 0,52 euro.

 • Zalando wint 4,6 miljoen actieve klanten

  Het aantal actieve gebruikers van Zalando  steeg vorig jaar op jaarbasis met 4,6 miljoen tot 31 miljoen.

  In totaal verwerkte Zalando vorig jaar 145 miljoen bestellingen. Die leverden de onderneming bijna 6,5 miljard euro omzet op (+17%). De nettowinst over 2019 kwam uit op net geen 100 miljoen euro. Dat betekende bijna een verdubbeling ten opzichte van de ruim 51 miljoen euro een jaar eerder.

  Voor dit jaar rekent het bedrijf op een volumegroei van 20 tot 25 procent, die 15 tot 20 procent meer omzet moeten genereren.  De mogelijke impact van het nieuwe coronavirus liet Zalando bij de prognoses buiten beschouwing. Verder maakte de onderneming bekend dat het van plan is om een nieuw distributiecentrum in Spanje op te zetten.

 • Europese beurzen op weg naar stevige uitschuiver

  De Euro Stoxx 50 opent straks 2,7 procent lager, voorspellen de futures.

 • Keep calm and carry on

  President Trump hield een persconferentie waarin hij probeerde om de gemoederen over het coronavirus te bedaren. 'Het virus wordt opgepompt door de nieuwszenders', aldus Trump.

  Volgens Trump is het risico voor zijn landgenoten zeer laag door de voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen en zijn de VS voorbereid 'te doen wat nodig' is, mocht het virus zich verder verspreiden. 'Ziekenhuizen in bepaalde staten maken kamers vrij en bouwen quarantaineruimtes', aldus de Republikein. De VS hebben ook maskers besteld, 'voor het geval dat'.

  Trump stelde vice-president Mike Pence aan als frontman in de strijd tegen het virus.

  De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft in Californië voor het eerst een besmettingsgeval van het nieuwe coronavirus ontdekt dat niet te herleiden is naar eerdere besmettingen in het land.

 • AB InBev waarschuwt voor stevige winstdaling

  De resultaten van AB InBev   zijn er. De volumes zijn beter dan verwacht, maar de omzet- en winst groei ligt onder de verwachting in het vierde kwartaal. Maar belangrijker: de bierreus waarschuwt dat het coronavirus over het eerste kwartaal een forse impact zal sorteren. Mede door de moeilijke vergelijkingsbasis in Brazilië zal de brutobedrijfswinst (ebitda) dit kwartaal tot 10 procent zakken. 

  In het vierde kwartaal zakte de ebitda al 12 procent, van 6,02 naar 5,34 miljard dollar. Een deel is het gevolg van de sterke dollar: gezuiverd voor wisselkoersen was er een daling met 5,5 procent. 

 • Misselijkheidsmiddel Acacia Pharma mag op de markt in VS

  Een streepje goed nieuws is meer dan welkom. Acacia Pharma  heeft dan toch de toelating beet om zijn middel Barhemsys (amisulpride) op de markt te brengen in de VS. Barhemsys is een middel om misselijkheid na operaties te behandelen.

  We zijn zeer blij met deze toelating en de geschatte 16 miljoen patiënten die we jaarlijks in de VS kunnen helpen. We verwachten de lancering in de tweede jaarhelft.
  Mike Bolinder
  CEO Acacia Pharma

  Acacia moest op zoek naar een nieuwe leverancier van amisulpride omdat een eerste bedrijf niet voldeed. Toen dat nieuws begin mei bekend raakte, halveerde de beurskoers. Acacia heeft ook nog een zusterproject lopen waarbij het middel APD403 wordt getest tegen misselijkheid bij chemotherapie.

 • Coronamicrobe treft Microsoft

  Zelfs de grotendeels 'fabriekloze' softwarereus Microsoft  is niet immuun voor de gezondheidscrisis die China, 's werelds fabriek, lamgelegd heeft. Microsoft waarschuwt dat het zijn omzetdoelstellingen niet zal halen.

 • Beurzen diepen verliezen uit

  Goedemorgen. Indexen in Japan en Zuid Korea verliezen tot 2,5 procent. Futures op de Euro Stoxx 50 gaan 2,7 procent lager. De verliezen volgen op een doldwaze rit op Wall Street. Daar werd een winst van 1,7 procent in de laatste handelsuren nog uitgevlakt en sloot de S&P 500 met het vijfde dagverlies op rij. De verliesreeks vlakte in de VS al 2.000 miljard aan beurswaarde uit.

  In Shanghai en Shenzen herstellen de indexen lichtjes na berichten dat er voor het eerst meer nieuwe coronagevallen zijn buiten China dan in China zelf. Het aantal sterfgevallen in China viel woensdag terug naar het laagste peil in weken.

  Toch houdt het virus in steeds meer landen huis. Nieuwe gevallen werden vastgesteld van Pakistan tot Brazilië. Ook Noorwegen rapporteert een eerste besmetting.

  Beursmakelaars kijken met lede ogen toe hoe het coronavirus duizenden miljarden aan beurswaarde verslindt. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud