Bloedrode beurzendag

Tegenvallende cijfers van Adidas, Metro en Alcatel-Lucent duwden de Europese beurzen kopje-onder. In Wall Street doet de vrees voor een snellere verstrenging van het monetair beleid dat.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: Sommige constructeurs denken aan een vliegtuig met (nog) minder beenruimte om meer passagiers te vervoeren. Deze jongeheren zullen daar alvast niet tevreden mee zijn. Tot morgen.

Here's what a plane full of sumo wrestlers looks like: http://t.co/sbyUK6uOHs pic.twitter.com/bTNvOGwutb— Wall Street Journal (@WSJ) July 31, 2014

 

17.42 uur: De Europese beurzen zijn zonder uitzondering diep in het rood gesloten. De Bel20 kwam er nog vanaf met een verlies van 0,8 procent, Frankfurt en Madrid gingen om en bij de twee procent lager. De Euro STOXX 50 eindigde op 3.118 punten, een verlies met 1,6 procent. De grootste verliezer in Brussel was Nyrstar, dat 3,5 procent verloor, Melexis gaf 3,3 procent prijs. Winstnemingen heet dat. Wie in Ageas blijft geloven zag zijn kans schoon en kocht nu (bij), het aandeel won 7,1 procent. Ook in Wall Street lopen de verliezen verder op.

17.17 uur: Eén van de grootste bedrijven in beurswaarde, ExxonMobil (101 dollar, -2,2%)  klopte de winstverwachting van de markt. De courante winst per aandeel bedroeg 2,05 dollar per aandeel of 19 cent boven de gemiddelde prognose. De globale nettowinst steeg met meer dan een kwart tot 8,7 miljard dollar. De betere cijfers zijn een gevolg van hogere prijzen voor aardolie en aardgas en een hogere rendabiliteit in de raffinaderijen. Maar de belegger focust op het feit dat er veel minder aardolie werd opgepompt, een gevolg van het aflopen van een licentie in Abu Dhabi.

16.55 uur: De Italiaanse industriële groep Finmeccanica boekte over het eerste halfjaar een verlies van 39 miljoen euro, bijna de helft minder dan vorig jaar. Dat is te danken aan lagere kosten en belastingen, aldus de groep. De vooruitzichten voor het hele jaar worden bevestigd, met name een omzet van 13 à 13,5 miljard euro en een ebita van 930 à 980 miljoen. Het aandeel verliest 2,7 procent tot 6,8 euro in Milaan. Dochter Ansaldo maakt onder meer de V250 of Fyra-trein en dochter AgustaWestland de Agusta-helikopters.

16.10 uur: De eerste beursdag van Synchrony Financial (22,96 dollar, -0,1%) , een dochter van General Electric, is voorlopig geen succes. De IPO bracht 3,2 miljard dollar op en de introductieprijs bedroeg 23 dollar. Onmiddellijk na de opening ging het aandeel hoger, maar dan zakte het weer naar een verlies van 0,7 procent in lijn met de rest van de Dow Jones. Synchrony geeft kredietkaarten uit voor derden zoals Amazon, JC Penney en Wal-Mart. Na de beursgang behoudt GE nog minstens 83 procent van zijn financiële dochter. General Electric wil zich focussen op zijn industriële kerntaken, nadat de financiële activiteiten de groep tijdens de crisis aan de rand van het faillissement brachten.

15.50 uur: Wall Street is zopas stevig lager geopend, de beleggers zijn allicht geschrokken van het fors gedaalde consumentenvertrouwen. Dat zakte tijdens de week tot 27 juli naar 36,3 het laagste niveau in bijna twee maanden, zo blijkt uit de Bloomberg Consumer Comfort Index. De gemiddelde Amerikaan maakt zich zorgen over het feit dat de lonen nauwelijks stijgen, ondanks een sterke economische heropleving en een gezonde tewerkstelling. De Dow Jones staat na 20 minuten handel op een verlies van 0,6 procent, de Nasdaq levert zelfs 0,8 procent in. Dat de arbeidskosten ook gestegen zijn is evenmin goed nieuws, en dat gecombineerd met tekenen dat de economie wel degelijk aantrekt, doet beleggers vrezen dat de Federal Reserve feller en sneller dan verwacht op de rem gaat staan. 

15.29 uur: De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer boekte over het tweede kwartaal een omzet van 1,76 miljard dollar, een groei met 13 procent. De operationele winst of ebit steeg van 135 naar 187 miljoen. Tijdens die periode leverde de constructeur 29 commerciële jets af en 29 zakenjets. Het orderboek stond op 30 juni op 18,1 miljard dollar. De Belgische bedrijven Sonaca en Asco leveren onderdelen aan Embraer, Sonaca heeft zelfs een eigen fabriek naast de Embraer-vestiging in Sao Paolo. Het aandeel verliest 0,7 procent tot 21,44 reaal in Sao Paolo.

14.30 uur: Nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt. De wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de VS komen uit op 302.000 tegenover een verwachting van 301.000. De arbeidskost steeg voor het tweede kwartaal met 0,7 procent tegenover een verwachting van plus 0,5 procent. 

 

U.S. employment cost index posts fastest rise since 2008 http://t.co/jBRaQ96f7f— MarketWatch (@MarketWatch) 31 juli 2014

 

De Amerikaanse futures verloren na de bekendmaking verder terrein. 

14.00 uur: Na twee dagen zware klappen krabbelt Ageas wat overeind. De topflop op Euronext ziet er als volgt uit:

13.35 uur: De Europese beurzen kleuren intussen stevig rood, met een 0,8 procent lagere Euro Stoxx50. Adidas tuimelt na de 'Rusland-waarschuwing' 13 procent, ook retailreus Metro gaat - onder meer door de problemen in de Oekraïne - 5 procent lager. 

13.30 uur: Beleggers ontvluchten niet alleen de aandelen van de kapseizende Portugese bank Espirito Santo, maar ook het schuldpapier:

Banco Espirito Santo 2023 Junior Bond Yield Jumps 904 BPs to 23.83% >> Holy smokes, Batman— Katie Martin (@katie_martin_FX) 31 juli 2014

 

13.20 uur: Voor wie een 'karaktervol' optrekje in de buurt van Los Angeles zoekt: de private-equitygroep Colony Capital bereidt een verkoop voor van Neverland, de ranch van wijlen popster Michael Jackson.

BREAKING: Colony Capital plans sale of Michael Jackson's Neverland Ranch— Bloomberg TV (@BloombergTV) 31 juli 2014

 

13.10 uur: Op de Amsterdamse beurs zet Imtech zijn vrije val voort. Het aandeel tuimelt 19 procent naar 0,65 euro. De technischedienstverlener dreigt onder een reeks fraudeschandalen in Duitsland en Polen te bezwijken. Rabo Securities zette het aandeel na een zoveelste teleurstellende trading update op de verkoopslijst met een koersdoel van 40 cent. 

Imtech stort in op lagere beurs http://t.co/wkm5naOYR4 via @dft— Financiële Telegraaf (@dft) 31 juli 2014

 

12.37 uur: Wat gaat Telenet met zijn cash doen? Ben Serrure brengt verslag uit van de persconferentie waar CEO John Porter erg duidelijk was:

 'We zitten in een positie waarin we een dividend kunnen uitkeren of aandelen kunnen terugkopen. Het is alleen een kwestie van timing. Er doen zich ook kansen voor om schulden terug te kopen, opportuniteiten waar we mogelijk gebruik van willen maken. Maar we willen voor het einde van het jaar iets doen. De raad van bestuur neigt daarbij naar een uitzonderlijk dividend.'

'We zitten nu aan een 'leverage' van 3,6 (schulden over ebitda, red.)', aldus Porter. 'Dat is een zeer comfortabel niveau. Als de kapitaalmarkten het ons toelaten, kunnen we gerust tot 4 gaan. 

11.40 uur: De Bel20 heeft de openingswinst ingewisseld voor een daling van 0,7 procent aangevoerd door Delta Lloyd dat 2,8 procent zakt terwijl Umicore 3,45 procent wint. De EuroStoxx50 zakt 0,85 procent, aangevoerd door Carrefour dat 4,3 procent daalt, bij de financials geven Deutsche Bank, Société Générale, ING en AXA tussen 1,5 procent en 2,5 procent prijs. Ageas herstelt 1,5 procent en BNP Paribas weet 1,3 procent te winnen. 

Belangrijk macronieuws: de Europese inflatie gleed in juli verder af naar 0,4 procent, nog lager dan verwacht. Mogelijk gaat de ECB nu sneller haar monetair beleid versoepelen. Pieter Haeck zoomt verder in op het inflatieverhaal

11.19 uur: Ondertussen, in Lissabon. De Banco Espirito Santo dondert er tot 41,5 procent lager. De notering was eerst opgeschort nadat de instelling een nettoverlies bekendmaakte van 3,6 miljard euro op provisies voor leningen aan andere leden van de Espirito Santo-groep. De Portugese centrale bank legt een kapitaalverhoging op, die kan volgens analisten tot 2,4 miljard euro bedragen. Achtergestelde obligaties van de bank kregen eveneens een opdoffer.

 

Banco Espirito Santo shares resume trading after suspension....and plunge 45%: pic.twitter.com/Idhy1lUDFt— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 31 juli 2014

 

11.17 uur: Dirk Verbiesen van KBC Securities verlaagt het Nederlandse technischedienstenverlener Imtech naar 'sell' na een teleurstellende prestatie in het tweede kwartaal. Het koersdoel staat op 0,5 euro. De verkoop van de ICT-afdeling zou wel op schema zitten. 

11.07 uur: Nog meer Ageas: Matthias De Wit van KBC Securities houdt zijn aanbeveling op 'buy', het koersdoel ligt op 38 euro. De analist wijst op het persbericht van Ageas, 'een sterke verklaring die suggereert dat de gevolgen van het arrest van het Amsterdamse gerechtshof relatief beperkt zijn.' Bovendien ziet het management geen weerslag op het kapitaalbeheer en de strategie. De IFRS groepssolvabiliteit zal met 3 procentpunt verlagen door het aanleggen van de provisie (de groepssolvabiliteit bedroeg 213 procent eind maart) maar de IFRS verzekeringssolvabiliteit wordt hierbij niet geraakt. 

10.52 uur: Credit Suisse heeft zijn advies voor het aandeel Ageas verlaagd van 'Outperform' naar 'Neutral' na de beslissing van de rechtbank van Amsterdam. 'Proberen te berekenen hoeveel Ageas nu precies aan schadevergoedingen moet betalen, is een oefening in nutteloosheid,' schrijft analist Christopher Esson. Om daarna een ruwe schatting te geven van 500 miljoen euro tot 1 miljard euro. De onzekerheid over de potentiële schadevergoedingen zal volgens Credit Suisse nog een hele poos op het aandeel wegen - tot het proces rond is. Vandaar de adviesverlaging. Credit Suisse knipt ook stevig in het koersdoel van Ageas dat terugvalt van 36 euro naar 30 euro. Op Euronext Brussel lijken Ageas-beleggers zich wat aan te passen aan het 'new normal'. Het aandeel stijgt met 1,6 procent naar 25,48 euro, na de koersval van de afgelopen dagen. 

 

10.46 uur: De poll van de dag gaat over de provisie die Ageas aanlegt. Voldoende, onvoldoende? De discussie op de site woedt volop: moet de Nederlandse staat niet mee in het bad worden getrokken? Had Ageas meer kunnen doen om zich in te dekken? Probeert het bedrijf gewoon tijd te winnen om meer provisies aan te leggen? 

10.04 uur: Wat is het duurste Belgische aandeel? Lees het antwoord op Bear&Bull... 

9.33 uur: Een poging tot overzicht van de buitenlandse resultaten. Adidas verlaagt zijn vooruitzichten voor 2014 en de doelstellingen voor 2015. Het bedrijf beperkt zijn expansie in Rusland en het reorganiseert zijn afdeling golfsportartikelen. Het aandeel kreeg een dreun van 10 procent in de vroege handel. 

Carrefour meldde een betere winstgevend heid in Frankrijk, Brazilië en Argentinië maar China blijft onder druk staan. CEO Georges Plassat is druk bezig de kosten te verlagen, winkels te reorganiseren, prijzen te drukken en het aanbod te vereenvoudigen. Winkelmanagers, beginnend in Frankrijk, krijgen meer autonomie. 

Alcatel-Lucent verbeterde zijn marge dankzij het terugdringen van kosten en hogere verkoop van mobiele systemen in China en de VS. Het aandeel opende hoger om vervolgens in het rood te zakken. 

Siemens deed het beter dan verwacht, dit voedt de hoop dat de zware reorganisaties vruchten afwerpen. 

Sony zag zijn operationele kwartaalwinst verdubbelen, games en netwerken compenseerden de zwakte in smartphones en televisietoestellen. 

Sanofi ging 4 procent hoger na een verhoging van de winstvoorzuitzichten voor het hele jaar. 

Royal Dutch Shell deed het beter dan verwacht, de groep zag de verkoop stijgen en ook de prijzen zaten in de lift. 

09.26 uur: Ondanks de daling (-34%) van de winst van de recyclagedivisie (fabriek in Hoboken) bij Umicore, blijft die wel het goudhaantje van het bedrijf: 42 procent van de groepswinst met slechts 17 procent van het aangewend kapitaal. Alstublieft.

09.25 uur: Hoe presteerde Umicore eigenlijk in zijn verschillende afdelingen. Uit dit overzicht blijkt dat vooral de onverwacht sterke groei in batterijmaterialen de forse daling in recyclage deels opvangt.

09.20 uur: Bank Degroof-analist Hans D'Haese reageert op de sterke cijfers bij AB InBev met een koersdoelverhoging van 85 tot 90 euro. Hij blijft bij zijn ingehouden koopadvies ('accumulate'). Zijn collega Bernard Hanssens doet iets gelijkaardigs bij Solvay. Daar gaat het koersdoel van 120 naar 130 euro, terwijl het advies 'hold' blijft. En omdat het zo'n mooie is, geven we ook de titel van het Bank Degroof-ochtendrapport mee. Ze gebruikten een quote van de onnavolgbare Frank Zappa:

9.07 uur: Meda AB, het Zweedse farmabedrijf dat een eerdere overnamepoging van Mylan afwees, koopt nu het Italiaanse farmabedrijf Rottapharm Madaus voor 3,1 miljard dollar. 

9.01 uur: De Bel20 stijgt met 0,4 procent, Telenet zakt 2,3 procent, Ageas herstelt 3,1 procent, Umicore wint 2,9 procent, AB InBev 0,1 stijgt procent en Solvay 0,5 procent. 

8.56 uur: Emmanuel Vanbrussel is niet te zien op de redactie, maar is virtueel aanwezig via Twitter:

Ageas noemt voorziening van 130 miljoen euro 'passend' na het arrest-Fortis. 'Geen invloed op strategie en kapitaalbeheer', zegt bedrijf.— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 31 juli 2014

 

8.53 uur: De conference call met AB InBev-CFO Felipe Dutra is afgelopen. Met een looptijd van iets meer dan een uur zou er wel eens een record kunnen gesneuveld zijn voor een resultaten-conference call bij ’s werelds grootste brouwer. Veel leverde die marathon echter niet op, meldt collega Kim Evenepoel. We onthouden een kleine sprokkel. AB InBev is, sinds de overname van Corona-brouwer Grupo Modelo, stap voor stap bezig met de wereldwijde controle over dat merk in handen te krijgen. Dat moet omzichtig gebeuren. Grupo Modelo sloot in het verleden allerhande distributiedeals met andere brouwers om Corona over de hele wereld te verdelen.

AB InBev moet die contracten uiteraard respecteren, en probeert waar mogelijk die distributiecontracten af te wikkelen. Dat is nu gelukt voor China. Vanaf morgen krijgt AB InBev de volledige controle over het merk Corona voor die markt. De brouwer bereikte daarvoor een akkoord met ‘concullega’ Carlsberg, dat tot dusver de Chinese rechten voor Corona in handen had.

8.39 uur: Kim Evenepoel, onze AB InBev-watcher: 

'Felipe Dutra, financieel directeur van AB InBev, houdt een conference call over de kwartaalresultaten van ’s werelds grootste brouwer. Hoewel die weinig verrassingen bevatten, behalve dan dat ze beter dan verwacht waren, sleept die conference call bijzonder lang aan. Maar de discussie is aan het verzanden in analyses van de samenstelling van de winst per aandeel en vragen over het feit dat AB InBev nu een toename van de distributiekosten in de ‘mid single digits’ verwacht in plaats van ‘low single digits’ voordien (antwoord: brandstof is duurder geworden).

We laten u zeker iets weten als er schokkende dingen gezegd worden, maar dat is niet echt de stijl van Felipe Dutra.'

8.37 uur: Benieuwd hoe Ageas het vandaag zal doen. Beleggers hebben een bloedhekel aan onzekerheid, en de juridische toestand na de Amsterdamse uitspraak is nu inderdaad wel heel onzeker. Analisten roepen evenwel op het hoofd koel te houden en er geen drama van te maken. 

8.33 uur: De bodemonderzoeker ABO – die eerder naar de beurs trok via de lege beursschelp Thenergo – voert op 15 september een omgekeerde aandelensplitsing door. Aandeelhouders krijgen dan voor 250 oude aandelen 1 nieuw. En het aantal uitstaande aandelen zal dan zakken van een astronomische 2,64 miljard stuks naar 10,57 miljoen stuks.

8.31 uur: Een vaststelling van collega Emmanuel Vanbrussel: 

 

Het favoriete woord van Lars Machenil, de Belgische CFO van BNP Paribas, is 'basically': http://t.co/CsR6E280M4— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 31 juli 2014

 

8.22 uur: De reactie van Bolero-analist Tom Simonts op Telenet is, kort samengevat, 'oops': 

 

#Telenet verlaagt verwachte omzetgroei voor 2014 (tot 4/5% ipv 6/7%). EBITDA in lijn. Nettowinst geïmpacteerd door tax en expenses #oops— Tom Simonts (@TSimonts) 31 juli 2014

 

En inmiddels is ook Umicore binnen, en ook hier reageert Simonts in real time of toch ongeveer op: 

 

1H operationele winst #Umicore beter dan verwacht, FY14 guidance aan bovenkant v/d vork. Een opsteker voor GBL :-) pic.twitter.com/a0bo96G2Hh— Tom Simonts (@TSimonts) 31 juli 2014

 

Umicore verhoogt zijn winstprognose voor 2014 en rekent nu op 265 à 280 miljoen euro recurrente bedrijfswinst, wat nog steeds betekent dat dat cijfer 8 tot 13 lager dan vorig jaar zal liggen.

 

8.12 uur: Collega Kurt Vansteeland meldt dat de CEO Jean-Pierre Clamadieu van Solvay zich op de telefonische conferentie toont tevreden toont over de afgeronde verkoop van de Amerikaanse dochter Eco Services. 'Een aantal spelers hebben voor Eco Services gevochten, dus hebben we een goede prijs ontvangen'

8.10 uur: Ageas laat weten dat het in cassatieberoep gaat tegen het arrest van de rechtbank van Amsterdam dat de deuren openzet voor schadeclaims tegen de verzekeraar door beleggers die misleidende informatie kregen ten tijde van de neergang van Fortis. De verzekeraar legt een voorziening aan van 130 miljoen euro, een bedrag dat op het eerste zicht erg laag lijkt in verhouding tot de bedragen die de voorbije dagen circuleerden en die het aandeel twee dagen op rij kelderden. 

7.59 uur: Gegroet op deze bijzonder drukke resultatendag. BNP Paribas kondigde vanochtend aan uitzonderlijk diep in het rood te zakjken. De recente Amerikaanse boete heeft een negatieve impact van 5,95 miljard euro op het tweede kwartaal van BNP Paribas. AB InBev dan weer presteerde beter dan verwacht, analisten onderschatten de positieve weerslag van het WK voetbal. Telenet dan weer presteert onder de verwachtingen voor de omzet en de groep kan dit keer ook niet verrassen met een beter dan verwachte rendabiliteit.

Solvay zette na een sterk eerste ook in het tweede kwartaal beter dan verhoopte resultaten neer. Netto dook de chemiereus wel in het rood, als gevolg van de afsplitsing van de pvc-tak. Net vandaag kondigt Solvay ook de verkoop aan van zijn dochter Eco Services, dat zwavelzuur recycleert. De groep ontvangt 660 miljoen euro voor de afdeling.

Internationaal financieel nieuws: Argentinië lijkt af te stevenen op een tweede bankroet in dertien jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud