Advertentie

Bod op Amsterdamse IT-parel

In Amsterdam spurtte Exact hoger, nu de softwarespecialist benaderd is door kandidaat-overnemers. Barco slaagde er niet te van de klap te herstellen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We ronden hier af. De Bel20 finishte 0,3 procent lager. Opvallendste verliezer was Barco, na een nieuw winstalarm

We wensen iedereen nog een fijn weekend. En uiteraard veel plezier met de WK-finale zondagavond tussen de Mannschaft en de Albiceleste!

 

17.20 uur: Al even vooruitblikken op komende week:

  • Bij het economisch nieuws is het vooral uitkijken naar de Chinese groei (woensdag)
  • Een pak bedrijfsresultaten, met onder meer Citigroup (maandag), Intel, Goldman Sachs en JPMorgan dinsdag en ASML en Bank of America woensdag. 

17.00 uur: Neen, de Europese economie is niet happy ever after. JPMorgan verlaagt de prognose voor de Italiaanse economische groei over het pas afgelopen kwartaal van 1 naar 0 procent. 

From slow growth to no growth. JP Morgan lowers Italian Q2 GDP f'cast to 0% from +1%, meaning the economy "stagnated at best" in H1.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 11 juli 2014

 

16.46 uur: Wat te denken van het zoveelste Barco-alarm? Collega Seba Rousseau legt uit, aan de hand van vier quotes van de CEO.

16.05 uur: Ooit was Jean-Claude Logé de flamboyante CEO van het ambitieuze IT-dienstenbedrijf Systemat. Nu is Logé gewoon aandeelhouder van het tot een miniscuul vastgoedbedrijfje vervelde Softimat. Bijgevolg mag het niet echt een grote verrassing heten dat Softimat, dat op Alternext een vergeten bestaan leidt, aankondigt dat Logé van plan is zijn resterende 730.100 aandelen te verkopen.

Een koper is er niet onmiddellijk, maar Logé laat weten zijn belang van 11,6 procent 'op redelijke wijze en regelmatig' op de beurs van Brussel te willen verkopen. Dat belooft een uitdaging te worden, aangezien er gemiddeld per dag zo'n 3.000 stuks verhandeld woren. Zelfs als Logé de handel monopoliseert, zou het bij dat tempo dus meer dan een jaar duren om alle aandelen te slijten ...

16.00 uur: Na een reeks winstwaarschuwingen deze week is er voor beleggers op de Amsterdamse beurs vandaag beter nieuws. Exact spurt een kwart hoger naar 31,57 euro. Het bedrijf liet deze ochtend weten benaderd te zijn door partijen die '30 à 35 euro' Over het Delftse IT-bedrijf leest u hier op De Financiële Telegraaf een prima portret. Exact scoort vooral met zijn online boekhoudprogramma, dat zeker bij kleine bedrijven erg populair is: het programma is 'cloud-based' en dus maandelijks opzegbaar en van de Exact-'schappen' te halen wanneer nodig, wat flink wat kosten bespaart tegenover klassieke boekhoudpakketten.

15.40 uur: Wall Street start met bescheiden verlies. De Dow Jones laat 0,3 procent liggen. Wells Fargo, naar kantorennet en klantendeposito's de grootste bank van de Verenigde Staten trapte het cijferseizoen in de banksector af. En kan niet helemaal overtuigen, getuige de 1,5 procent lagere koers.

#BREAKING Wells Fargo kicks off big banks' earning season; its stock deflates in premarket trading http://t.co/n2v7rC52vv— USA TODAY (@USATODAY) 11 juli 2014

 

15.09 uur: CYNK, het beursspook met geen omzet, geen activiteiten, slechts een werknemer, maar vier miljard dollar beurswaarde, is geschorst

14.50 uur: De Bel20 (-0,20%) heeft nu ook het gezelschap gekregen van de Frankfurt (-0,1%) en Zurich (-0,3%) en zit nu niet meer alleen in het kamp van de verliezers. De Euro STOXX 50 staat nog op een winst van 0,25%, maar ook de winst van de andere Europese beurzen brokkelt verder af.

14.20 uur: De op drie na grootste bank van Bulgarije Corporate Commercial Bank (CCB) houdt er mee op, de activa worden getransfereerd naar haar filiaal Crédit Agricole Bulgaria dat op zijn beurt genationaliseerd zal worden. Dat heeft de gouverneur van de centrale bank van Bulgarije Ivan Iskrov meegedeeld.  'De licentie van CCB  werd ingetrokken en een procedure van insolvabiliteit werd gestart', aldus Iskrov.

14.19 uur: De bank Wells Fargo kon het voorbije kwartaal haar winst opkrikken  met 4 procent tot 5,7 miljard dollar, dat ligt in de lijn der verwachtingen.

13.41 uur: De Brazilianen hebben niet zomaar Zweedse Gripens gekocht. Hun eigen vliegtuigbouwer Embraer heeft nu een principeakkoord gesloten met Saab (200,6 kroon, +0,7%), de ontwerper van het gevechtsvliegtuig. Embraer zal alle ontwikkelings- en productieactiviteiten in Brazilië voor rekening van Saab coördineren, deelnemen aan de systeemontwikkeling, integratie, vluchttesten, assemblage en levering. Hoeveel dat oplevert voor de Braziliaanse groep staat niet in de mededeling. De beurs van Rio is nog niet open, gisteren won Embraer daar al ruim 3 procent.

13.28 uur: Het Noorse Aker Solutions (93,70 kroon, -1,4%), dat diensten levert aan de olieindustrie, boekt over het tweede kwartaal een bedrag af van 1,3 miljard kroon (155 miljoen euro). Die uitzonderlijke noncash-uitgave komt er nadat Total een contract met een schip van Aker in Angola opzegde. Dat gebeurde op 25 juni, Aker Solutions verloor die dat 7 procent. Vandaag was het aandeel in Oslo geschorst tot aan de bekendmaking van de afboeking. Na de herneming verloor het verder terrein.

13.11 uur: Voor wat het waard is:

Exclusive: Carl Icahn says 'time to be cautious' on U.S. stocks, says he's selective about his purchases http://t.co/SFWRCaols9 @reuters— bernadette baum (@bernadettebaum) July 11, 2014

 

13.08 uur: Het aandeel Banco Espirito Santo is een echte jo-jo geworden. Na de herneming van de handel ging het stevig hoger, maar nu verliest het alweer bijna vijf procent.

That BES bounce looks to be of the 'gato morto' variety. Now -3.5% since resuming trading. That's -35% this week.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) July 11, 2014

 

12.57 uur: De Londense beurs herstelt gedeeltelijk van het verlies van gisteren, mede dankzij een behoorlijke winst van de tabaksaandelen. Imperial Tobacco (2.745 pence, +3,2%) boekte een winst van drie procent, na de aankondiging dat het in onderhandeling is met Reynolds en Lorillard over de overname van een aantal activa en merken. Bovendien was al bekend dat Reynolds en Lorillard, de nummers twee en drie van de Amerikaanse tabaksindustrie, gesprekken voeren over een fusie. British American Tobacco (BAT) (3.533 pence, +0,3%) heeft een belang van 42 procent in Reynolds.

12.52 uur: De vraag naar olie zal volgend jaar sterk stijgen, met 1,4 miljoen vaten per dag tot een record van 94,1 miljoen vaten, zo verwacht het IEA, het Internationaal Energieagentschap. Dat is de sterkste groei in 5 jaar. Vooral bij de opkomende landen zou de behoefte aan energie sterk toenemen.

12.48 uur: Het aandeel van Banco Espirito Santo, dat tot deze middag geschorst was in Lissabon, schiet meteen hoger. Het wint ruimt tien procent. Intussen zorgt de beslissing van de bank om een deel van zijn schulden met vertraging terug te betalen voor een ravage onder de Braziliaanse obligaties. Effecten uitgegeven door de Brazililaanse dochter van BES verloren de voorbije twee dagen bijna 9 procent.

12.34 uur: Na KBC Securities verlaagt ook Petercam zijn koersdoel voor Barco, van 60 naar 55 euro – het advies blijft ‘houden’. Analist Stefaan Genoe vindt de nieuwe prognoses voor het volledige boekjaar – lichte daling van omzet en ebitda – nog altijd niet aan de voorzichtige kant. ‘De ebitda is een relatief flexibele maatstaf aangezien die voor één derde uit de amortisatie van gekapitaliseerde ontwikkelingskosten bestaat. De onderliggende ebitda ligt met andere woorden een derde lager als de ontwikkelingskosten zouden worden geboekt op het moment dat de kosten worden gemaakt. Daardoor gebruiken verschillende investeerders de verkeerde benchmark om Barco te waarderen en lijkt het aandeel artificieel goedkoop op basis van de ratio EV/ebitda.’

12.06 uur: Die binaire opties moeten wel echt vieze dingen zijn. De Belgische financiële toezichthouder FSMA heeft opnieuw gewaarschuwd voor een aantal instellingen die dergelijke beleggingsproducten aanbiedt. Die houden zich daarbij niet aan de wetgeving terzake. Het gaat om OBmarkets, Good Option, Ubinary, Triumph Option Bo Bank/Analysis Finance en BforBroker.

We doen nog even een poging om uit te leggen wat binaire opties precies zijn. We grijpen daarvoor even terug naar de uitleg van Peter Naessens van de Kansspelcommissie. Het feit dat die al over dergelijke producten moet spreken, is op zich eigenlijk al een waarschuwing om er ver van weg te blijven:

Binaire opties zijn financiële instrumenten in de vorm van opties op 'onderliggende waarden', zoals een index, een grondstof of een wisselkoers. Naargelang een bepaalde voorwaarde zich op een bepaald tijdstip al dan niet voordoet, wint of verliest de investeerder. Als je dus een binaire optie koopt, verwerf je niet echt een effect. Met de aankoop van binaire opties wordt een weddenschap geplaatst op de prijsontwikkeling van de onderliggende waarde ('asset'). Als de voorwaarde zich niet voordoet, verliest de investeerder zijn volledige inleg.

11.52 uur: De iPhone vormt nu ook een risico voor de Chinese nationale veiligheid

China's state broadcaster says iPhone tracking function is "national security concern," could expose state secrets http://t.co/OZl2mvHgjW— Eva Dou (@evadou) July 11, 2014

 

11.35 uur: Kort voor de middaghandel staan de meeste Europese beurzen nog op winst, maar die is intussen wel een stuk kleiner geworden. Bovendien zijn enkele indexen in het rood beland, waaronder de Bel20 (-0,1%) en Wenen.

11.28 uur: Wat we zelf doen, doen we niet altijd beter, mensen aan het werk zetten en houden bijvoorbeeld

Vlaamse feestdag: zeker op het vlak van werkgelegenheidsgraad is Vlaanderen lang geen topregio in Europa pic.twitter.com/cMkf8MQ1kG— Bart Van Craeynest (@BVanCraeynest) July 11, 2014

 

11.09 uur: Du jamais vu: voor het eerst in haar geschiedenis organiseert de Bundesbank dit weekend een opendeurdag. U kunt er met op de achtergrond bandjes als ‘Urban Club Band’ en ‘Hot Stuff’ keuvelen met voorzitter Jens Weidmann, op een ‘Kletter-Parcours’ de gevaren van inflatie ontdekken, uw kinderen hun eigen geld laten creëren en eens een – weliswaar goed beveiligde - goudstaaf vasthouden. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat de Bundesbank in de Duitse pers bakken kritiek kreeg omdat haar grote goudvoorraad grotendeels in New York en Londen ligt.

11.01 uur: De Bank of England overweegt om de kapitaalnormen voor banken die een systeemrisico inhouden te verstrengen. ' "There may be a case to introduce a supplementary leverage ratio component to a subset of firms (eg ring-fenced banks and/or systemically important institutions) whose failure would be most destabilizing for the financial system," . De financiële instellingen hebben tot 14 augustus de tijd om te reageren op het voorstel.

10.52 uur: Barco heeft het niet onder de markt, na een winstalarm crasht het aandeel zowat 10 procent. Kinepolis (26,40 euro, -0,02%) daarentegen, een klant van Barco, bakt zoete broodjes bij het aanhoudende regenweer. De bioscoopgroep laat weten dat het op 9 en 10 juli ruim drie keer meer bezoekers ontving dan op dezelfde dagen vorig jaar – vandaag verwacht Kinepolis eenzelfde resultaat. Het derde kwartaal is met andere woorden prima gestart. ‘Het zou wel eens een mooie zomer kunnen worden voor Kinepolis’, klinkt het in het communiqué. Op 28 augustus publiceert de groep haar halfjaarcijfers

 

10.45 uur: De Aziatische beurzen gaan alle kanten uit

Asia Stocks: Markets close mixed http://t.co/xe5cTJznqX— MarketWatch (@MarketWatch) July 11, 2014

 

10.42 uur: De Heilige Voetbal Geest waart rond in het Vaticaan

This is probably the best football cartoon ever... pic.twitter.com/hqYipRYdPQ— Sony Kapoor (@SonyKapoor) July 11, 2014

 

10.36 uur: Volkswagen (185,85 euro, +0,8%) slaagde erin het eerste halfjaar 5 miljoen personenwagens te verkopen (VW, Audi, Seat, Skoda...), een stijging met 5,9 procent. De toename is vooral te danken aan China (+17,5%), in Noord-Amerika was er een daling met 5,3 procent. In juni groeide de verkoop met 3,9 procent tot 859.400 stuks.

10.30 uur: In Frankfurt schiet Rheinmetall 5,1 procent hoger. Volgens het Duitse Handelsblatt maakt de producent van auto-onderdelen en pantservoertuigen avances richting Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Die maakte vorige week bekend aan een fusie te werken met het Franse staatsbedrijf Nexter. In de praktijk zou dat erop neerkomen dat KMW onder de Franse paraplu terechtkomt, wat voor Duits tandengeknars zorgt. Rheinmetall, dat in het verleden al zonder succes toenadering zocht tot KMW, zou nu een nieuwe poging doen om KMW te strikken en zo tegelijk de Frans-Duitse fusie verhinderen. KMW is bekend van de Leopard-tanks en het reddingsvoertuig Boxer, en werkt met Rheinmetall samen voor de Puma-tank. Een samengaan van Rheinmetall en KMW zou jaarlijks voor 60 à 70 miljoen euro aan synergievoordelen opleveren, voordelen die er volgens insiders niet zouden zijn bij een combinatie met Nexter.

10.18 uur: Nog nieuws van gisteren dat aan onze aandacht ontsnapte. Vastgoedbevak en rustoordspecialist Aedifica (51,30 euro, -0,3%) heeft nog maar eens een overname gerealiseerd. Het is nu volledig eigenaar van de BVBA Woon & Zorg Vg Aarschot voor 24 miljoen euro. De site werd recent in gebruik genomen en bestaat uit 120 vergunde bedden en een gebouw met 44 assistentiewoningen. Het woonzorgcentrum wordt uitgebaat door de groep Oase die een erfpachtovereenkomst heeft van 27 jaar. Aedifica is van plan de assisstentiewoningen later weer te verkopen omdat het die als niet-strategisch beschouwt.

10.07 uur: De Amerikaanse fabrikant van huishoudapparaten Whirlpool heeft de meerderheid verworven in zijn Italiaanse concurrent Indesit (10,80 euro, +2,56%) . De nummer één in witgoed betaalt 758 miljoen euro voor een belang van 67 procent. Whirlpool sloot gisteren 1,4 procent lager op 139 dollar. Hier leest u meer.

10.04 uur: De beurs van Lissabon (+2,1%)  is de sterkste stijger in West-Europa en maakt ongeveer de helft goed van de klap van gisteren. Het aandeel van Banco Espirito Santo is nog altijd geschorst. Ook Milaan gaat ruim een procent hoger, de Bel20 wint 0,3 procent, enkel Stockholm doet het minder goed.

09.58 uur: Na het oplawaai dat bodemonderzoeker Fugro (32,97 euro, +0,4%) gisteren kreeg na een stevige winstwaarschuwing, is een koersdoelverlaging geen verrassing. Quirijn Mulder van ING verlaagt het koersdoel van 48,50 euro naar 35 euro. Het advies blijft wel op 'houden'. 

09.50 uur: Het handelstekort van Frankrijk loopt verder op. In april bedroeg het 2,3 miljard, in mei was het gestegen tot 3,1 miljard euro. 

09.32 uur: Met die fikse winstwaarschuwing van Barco, klinken nog maar weinig analisten enthousiast over het aandeel. Ook Emmanuel Carlier van ING kondigt een fikse koersdoelverlaging aan. Nu staat dat nog op 59 euro met een 'houden' advies, maar met de nieuwe cijfers in het achterhoofd denkt de ING-analist eerder aan een prijs tussen 45 en 50 euro. 'We zijn de voorbije 9 maanden erg voorzichtig geweest over Barco omdat de waardering niet laag genoeg was om het hoge risico inzake de winst te compenseren. We zullen onze schattingen en koersdoel herbekijken na de publicatie van de halfjaarcijfers'. 

09.22 uur: Een woordje uitleg van de WSJ over de Heilige Geest van Portugal die gisteren de markten deed opschrikken

What, who and where is the Portuguese conglomerate Espírito Santo International http://t.co/eINSCcpA9K (Photo/Getty) pic.twitter.com/CDaZftuCxB— WSJ Markets (@WSJmarkets) July 11, 2014

 

09.19 uur: Er zijn geruchten dat Daimler (67,40 euro, +0,5%) binnenkort in het kapitaal stapt van de Italiaanse fabrikant van moto's MV Agusta. Die zou aan een beursgang werken waarbij de eigenaarsfamilie Castiglioni rond 30 procent van de aandelen zou verkopen. Daimler zou van die gelegenheid gebruik maken om via tuningdochter Mercedes-AMG in te stappen. Mercedes is de enige Duitse luxewagenconstructeur die nog geen eigen motorendivisie heeft. BMW bouwt sinds jaar en dag motoren en Audi sloeg twee jaar geleden Ducati aan de haak. 

09.15 uur: Het verlies van Barco is intussen opgelopen tot meer dan vijf procent, hier leest u er meer over.

09.00 uur: Barco opent met een verlies van 2,3 procent tot 57,65 euro in Brussel. De Bel20 tekent een kleine winst van 0,1 procent op, net als de meeste andere Europese beurzen. Een pril herstel na de forse terugval gisteren lijkt in de maak. KBC Securities verlaagt al meteen zijn koersdoel voor Barco naar 56 euro en zijn advies naar 'houden'.

08.51 uur: De omzet en de orders van Barco over de eerste zes maanden zullen respectievelijk 17 en 8 procent onder de cijfers van 2013 liggen, zo meldt Barco in een persbericht. Daardoor zullen ook de resultaten onder de verwachtingen uitkomen, zo luidt het. De ebitda of bedrijfskasstroom zou slechts 55 miljoen of 11 procent van de omzet bedragen, mede veroorzaakt door ongunstige wisselkoersen. Barco kreeg ongeveer voor 512 miljoen nieuwe orders binnen, de omzet schommelt rond 500 miljoen. 

Met een omzet van circa 500 miljoen zit Barco ruim onder de consensus van 536 miljoen euro. Bart Jooris van Bank Degroof gaat zijn advies (bijkopen) en koersdoel (59 euro) herbekijken. 

08.50 uur: De Nederlandse groep DSM, die gezondheidsproducten verkoopt, gaat het Hongkongse Aland overnemen. Aland maakt en verkoopt vitamine-C-producten in de Volksrepubliek. Financiële details over de deal worden nu nog niet vrijgegeven, zegt DSM in een persbericht. Aland  werd opgericht in 1990 en haalde vorig jaar een omzet van 90 miljoen dollar met 1.850 werknemers.

08.33 uur: De inflatie in Duitsland is in juni lichtjes gestegen van 0,9 naar 1,0 procent op jaarbasis, zo meldt het federaal bureau van de statistiek. De kleinhandelsprijzen gingen vorige maand 0,3 procent hoger, in mei waren ze nog met 0,1 procent gedaald maand op maand. 

08.19 uur: Het enige goede nieuws over de Griekse werkloosheid is dat ze niet nog verder toeneemt

Greek jobless rate remains stuck at 27.3 pct for third month in a row http://t.co/P3Bcn0n80Z #Greece #economy #unemployment— MacroPolis (@MacroPolis_gr) July 10, 2014

 

08.15 uur: De Nikkei is zopas 0,3 procent lager geëindigd op 15.164 punten.

08.14 uur: Schrijnende beelden uit Gaza waar Israëlische raketten geen onderscheid maken tussen terroristen en kinderen

Los bombardeos de Israel en Gaza causan 88 muertos, 22 de ellos niños http://t.co/xhOHubIAB3 Por @gomez_jn desde Gaza pic.twitter.com/2zOy9yMOdB— EL PAIS (@el_pais) July 11, 2014

 

07.49 uur: Pernod Ricard heeft via zijn Amerikaanse dochter een meerderheidsbelang verworven in de eigenaar van het tequilamerk Avion, zo meldt de Franse drankengroep. Avion is een redelijk prestigieus tequilamerk. De drank wordt gedistilleerd in het Mexicaans Jalisco van agave-planten die op grote hoogte groeien. Vorig jaar werd werd Teguila Avion verkozen tot de 'World's Best Tasting Tequila' op de San Francisco World Spirits Competition', het 'wereldkampioenschap' voor gedistilleerde dranken.

07.45 uur: De Indiase IT-reus Infosys boekte het voorbije kwartaal een nettowinst van 28,86 miljard roepies, een toename van 21 procent. Dat resultaat is ook beter dan verwacht. Het aandeel steeg tijdens de ochtendhandel in Mumbai dan ook met 1,4 procent tot 3.337 roepies, de Sensex-index stond toen maar 0,3 procent hoger. Het grootste probleem waar de groep mee kampt is het gigantische personeelsverloop, dat is opgelopen tot bijna 20 procent.

07.35 uur: Chevron kondigde gisteren na beurs aan dat de winst over het tweede kwartaal hoger zal liggen dan die van het eerste. Dat is te danken aan de verkoop van activa. De eerste drie maanden van het jaar boekte de oliegroep al een nettoresultaat van 4,5 miljard dollar op een omzet van 53,3 miljard. Chevron verkocht midden juni een belang in een concessie in Tsjaad voor 1,3 miljard dollar. Het aandeel sloot donderdagavond 0,9 procent lager op 130,25 dollar.

07.30 uur: Goede morgen, we beginnen eraan.

Donderdag rolde voor de tweede dag op rij een verkoopgolf over de Europese aandelenmarkten. Beleggers tobben al een tijdje over de chronisch zwakke Europese economie, maar kregen nu een concrete aanleiding om te verkopen: de wankele toestand bij de Portugese grootbank Banco Espirito Santo (BES).

De crisis bij BES is een blamage voor zowel het Internationaal Monetair Fonds als de Europese Unie, die tot voor enkele maanden jarenlang de Europese financiële sector kritisch doorgelicht hebben. Meteen begonnen beleggers weer te twijfelen aan de gezondheid van alle banken in Zuid-Europa en dit op een ogenblik dat Europa absoluut nog geen mechanisme in de steigers heeft staan om wankele banken te stutten of indien nodig af te wikkelen.

Het gros van de Europese aandelenindexen verloor 1 à 2 procent. Eerder op de dag waren de verliezen nog groter, maar een relatief goede start op Wall Street gaf in de late handel ook Europese beleggers nog wat hoop.

Wel vluchtten beleggers weerom in obligaties, Duitse Bunds op kop. Dat stuurde het rendement op Duits staatspapier onder 1,20 procent. Dat is bijna een dieptepunt, alleen op 2 mei 2013 noteerde de Duitse rente met 1,17 procent nog net iets lager. De Duitse rente bedraagt nu minder dan de helft van de Amerikaanse (2,5%) of Britse (2,6%) tienjaarsrente. Dat is ook logisch: de Federal Reserve en de Bank of England staan veel dichter bij een renteverhoging dan de Europese Centrale Bank, omdat de Amerikaanse en Britse economieën in tegenstelling tot de Europese stilaan de crisis achter zich weten te laten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud