1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bodemvissers zoeken Biocartis op

De Europese beurzen sloten een halve procent hoger. MDxHealth heeft met de uitgifte van nieuwe aandelen 9 miljoen euro opgehaald.
 • De Amerikaanse beursdag

  Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag: hier klikken!

 • Care Property bouwt opnieuw Nederlandse kerk om

  Care Property kondigt voor de tweede maal dit jaar de verwerving en herontwikkeling van een kerk tot zorgresidentie aan. Eerder dit jaar was dat het geval met een kerk in Tilburg, en nu is een kerk in Hillegom aan de beurt. Het project zal beschikken over 38 onzelfstandige wooneenheden, waarvan 23 zorgstudio's voor intensieve zorg, 7 herstelverblijfkamers en 8 zorgappartementen. De totale investeringskost ligt op 9 mijloen euro. 

  De St. Josephkerk brengt het totaal aantal effectief verworven projecten in onze vastgoedportefeuille op 108.
  Peter Van Heukelom
  CEO Care Property Invest

 • Bel20 sluit 0,4 procent hoger

  Toppers in Brussel: Biocartis (+6,9%), Sequana Medical (+5,7%) en Exmar (+5,1%).

  Floppers: Aedifica (-2,4%), FNG (-2,7%) en Elia (-2,9%). 

 • Floridienne boekt sterke halfjaarresultaten

  De holding Floridienne pakt uit met sterke halfjaarcijfers. De omzet steeg van 175 naar 186,3 miljoen euro in de eerste helft van 2019. De ebitda steeg met meer dan de helft van 10,7 naar 16,1 miljoen euro. 

  De raad van bestuur is 'optimistisch' voor de rest van het boekjaar. Floridienne verwacht een verbetering in de divisie feestvoeding en een verderzetting van de groei in life siences. In de chemieafdeling verwacht Floridienne een stabiel resultaat 'ondanks het moeilijke klimaat in Turkije.'

 • Vertrouwen Amerikaanse consumenten veert op

  Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in september meer gestegen dan verwacht, maar het blijft relatief laag. De vertrouwensindicator van de Universiteit van Michigan steeg met 3,4 punten naar 93,2 punten. Economen hadden een stijging naar 92,1 punten voorspeld. In augustus was het vertrouwen gezakt naar het laagste peil in bijna drie jaar.

  De handelsoorlog tussen de VS en China blijft op het consumentenvertrouwen wegen. Bijna een derde van de ondervraagden verwees naar de negatieve invloed van het handelsbeleid op hun verwachtingen. Dat is het hoogste aantal ooit.

 • Wells Fargo benoemt nieuwe CEO

  Wells Fargo maakt vandaag bekend dat het Charles Scharf als nieuwe CEO benoemt. Scharf was eerder de topman van de financiële dienstverlener Bank of New York Mellon.

  Voorzitster van de Raad van Bestuur Betsy Duke laat zich lovend uit over de nieuwe topman:

  Charlie heeft zijn strepen verdiend op het gebied van verandermanagement. Daarnaast heeft hij bewezen te kunnen innoveren in een snel digitaliserende omgeving.
  Betsy Duke
  Voorzitster voor de Raad van Bestuur bij Wells Fargo

  De bankreus heeft maandenlang gezocht naar een geschikte kandidaat nadat de de voormalige CEO Tim Sloan in maart onverwachts ontslag nam.

 • Last chance saloon voor MDxHealth

  Eén van de investeerders in de jongste kapitaalronde van MDxHealth is aandeelhouder en seriële biotechinvesteerder Rudi Mariën. Ondanks de bepaald niet onbesproken staat van dienst van de specialist in prostaatkankertests. Mariën zegt er ondanks alles in te geloven:

  Het bedrijf zit ondanks alles in een positie om de numero uno te worden in zijn niche
  Rudi Mariën
  MDxHealth investeerder

  Maar het bedrijf krijgt wel een duidelijk deadline opgelegd. Het vliegwiel mag nu eindelijk wel eens beginnen draaien:

  Als binnen een jaar geen euro meer verkocht wordt, dan is het voor mij einde verhaal
  Rudi Mariën
  MDxHealth-aandeelhouder

  Het volledige interview leest u hier, met dank aan collega Jan De Schamphelaere. 

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen staan in de groeimodus. De Dow Jones wint 0,3 procent, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq veert met 0,1 procent op.

  Beleggers houden hun ogen gericht op de ontwikkelingen rond de handelsoorlog tussen de VS en China. Volgens bronnen van de Amerikaanse zakenzender CNBC gaan de handelsbesprekingen weer verder vanaf 10 oktober. 

 • Futures: Amerikaanse beurzen maken groene start

  Als we de futures mogen geloven start Wall Street straks in het groen. De Dow Jones , S&P500 en de Nasdaq gaan eensgezind 0,2 procent hoger.

 • Amerikaanse economie koelt af

  Nieuwe cijfers van de gezinsuitgaven en bestellingen van kapitaalgoederen door bedrijven geven aan dat de groei van de Amerikaanse economie in augustus vertraagde. Ze kunnen de centrale bank (Fed) ertoe aanzetten om de rente verder te verlagen.

  De uitgaven van de Amerikaanse gezinnen stegen slechts met 0,1 procent tegenover juli. Economen hadden een toename met 0,3 procent voorspeld. De bestellingen van niet-militaire kapitaalgoederen - een benadering van de bedrijfsinvesteringen - daalden met 0,2 procent, terwijl een nulgroei was voorspeld.

  De consumptieprijzen stegen in vergelijking met de maand juli minder dan verwacht, maar de inflatie jaar op jaar stemt overeen met de verwachtingen. De algemene inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed bleef stabiel op 1,4 procent, terwijl de kerninflatie zonder voeding en energie versnelde van 1,7 naar 1,8 procent. De Fed streeft naar 2 procent inflatie.

 • El Erian: 'Lagarde is Europa's laatste hoop'

  De economisch adviseur en financieel expert Mohamed El-Erian denkt dat Lagarde Europa kan redden. Dat schrijft hij in een column op de nieuwswebsite Project Syndicate.

  Volgens El Erian moet de eurozone dringend een groeibeleid krijgen op nationaal en regionaal niveau. 'Als dat niet gebeurt krijgen we nóg een verloren decennium op economisch gebied.'

  De econoom stelt dat de aanstaande voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, Europa's laatste hoop is. Hij denkt dat ze met haar opgebouwde kwaliteiten overheden zover kan krijgen om belangrijke hervormingen door te voeren. Daarnaast moet ze bij financieel gezonde overheden aansturen op begrotingsstimulus. 

  Lagarde komt precies op het juiste moment om Europa van de afgrond te redden.
  Mohamed el Erian
  Economisch en financieel adviseur

  Het volledige artikel leest u hier.

 • Olieprijs daalt door Saoedisch staakt-het-vuren

  De prijs van de Brent-olie zakt met 1,2 procent tot 62,01 dollar. Dat is het laagste peil sinds de opstoot door de aanslagen op Saoedische olie-installaties.

  De prijsdaling volgt op het nieuws dat Saoedi-Arabië een gedeeltelijk staakt-het-vuren heeft ingesteld in Jemen. In vier zones worden de wapens neergelegd, vernam Dow Jones.

  De olieprijs was deze week al teruggevallen doordat Saoedi-Arabië met zijn reparatiewerken zowat een week voorsprong heeft. Ook de zwakke Duitse industrie, de lagere groei in China en stijgende voorraden in de VS spelen een rol.

 • Air France ontvangt eerste Airbus A350

  De eerste Airbus A350 is binnengekomen bij Air France in Toulouse. 

  Het nieuwe vliegtuig heeft 290 normale zitplaatsen. Voor de businessclass beschikt het over 34 zitplaatsen.

  Het aandeel vliegt 2 procent hoger.

 • Nieuwe garantieregeling voor Dexia

  De nieuwe garantieregeling voor de zombiebank Dexia, waarbij België en Frankrijk samen voor 75 miljard euro borg staan, is goedgekeurd door Europa. De regeling moet de zombiebank toelaten haar balans de komende jaren verder af te bouwen.

 • Beurzen blijven op winst

  Het optimisme dat de VS en China er uit zullen geraken weegt op de beurzen zwaarder door dat de politieke problemen in de VS. Omstreeks 13.45 uur gaan de Europese beurzen gemiddeld 0,35 procent hoger. Met 0,3 procent winst doet de Bel20 bijna even goed.

  Onze Brusselse beursspiegel vindt u hier terug.

 • Oddo knipt koersdoel ABN AMRO

  Naar aanleiding van het onderzoek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie gisteren instelde naar ABN AMRO , haalt Oddo de schaar uit de la. Het beurshuis knipt het koersdoel van de bank van 22 naar 19,50 euro.

  Het aandeel stijgt 1,7 procent.

 • Europese vertrouwensindicator op laagste peil in vier jaar

  Een indicator van het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone is in september met 1,4 punt gedaald naar 101,7 punten, het laagste peil in vier jaar. Vooral ondernemers uit de industrie werden somberder. Zij waren de jongste zes jaar nooit zo pessimistisch. Economen hadden een veel kleinere terugval van de indicator naar 103 punten voorspeld.

  De industrie is als grote exporteur het belangrijkste slachtoffer van de handelsoorlog tussen de VS en China en de afkoeling van de wereldeconomie. In de dienstensector verbeterde het economisch klimaat lichtjes. Daarom verwacht ING-econoom Bert Colijn dat het dalende vertrouwen slechts een beperkte invloed zal hebben op de economische groei. De dienstensector is immers veel groter dan de industrie.

 • Colruyt noteert ex dividend

  Colruyt neemt vandaag een beetje gas terug. Het aandeel van de supermarktengroep uit Halle schoot donderdag 7,6 procent hoger. CEO Jef Colruyt zei woensdagavond op de algemene vergadering dat hij de nettowinst in het lopende boekjaar (tot eind maart 2020) licht ziet stijgen. Dat was een positieve verrassing want analisten hadden net een sombere prognose verwacht.

  Het aandeel zakt momenteel 2,8 procent. Mogelijk zijn er wat winstnemingen, maar er is vooral een andere reden: het knippen van de coupon. Colruyt betaalt een brutodividend van 1,31 euro per aandeel. Vermits het absolute koersverlies 1,42 bedraagt, is de daling al bij al beperkt.

 • Commerzbank hoger ondanks bijgestelde prognose

  De Duitse Commerzbank verlaagde donderdagavond haar omzetdoelstelling. Wegens de verslechterende marktomgeving verwacht de in Frankfurt gevestigde bank niet langer een hogere omzet dit jaar.

  Topman Martin Zielke, die met Betina Orlopp een nieuwe financiële directeur naast zich krijgt, stelde vrijdag de nieuwe strategie ‘Commerzbank 5.0’ voor waarvan de grote lijnen vorige week al bekend raakten.

  De opbrengst van de verkoop van een meerderheidsbelang in de Poolse mBank zal gebruikt worden om een herstructurering te financieren en de online bank Comdirect helemaal over te nemen. De verkoop van mBank zou tegen de huidige marktwaardering ongeveer 2 miljard euro moeten opbrengen.

  Zielke wil tegen 2023 de kosten van de bank met 600 miljoen euro drukken. Het personeelsbestand wordt met 4.300 FTE’s ingekrompen.

 • Topman Airbus waarschuwt voor verlies aan beide kanten

  De escalerende Amerikaans-Europese oorlog rond vliegtuigbouwsubsidies (respectievelijk aan Boeing en Airbus ) dreigt beide partijen zuur op te breken. Daarvoor waarschuwt Guillaume Faury, de CEO van Airbus.

  ‘Een handelsoorlog rond luchtvaart zou een spel met alleen maar verliezers zijn omdat de toeleveringsketens sterk geïntegreerd zijn’, zei Faury in Montréal. ‘Wij kopen heel wat in de VS, wij verkopen in de VS en wij zijn ook een Amerikaanse speler.’

  De Wereldhandelsorganisatie staat op het punt om de VS toe te laten invoertarieven te heffen op bijna 8 miljard dollar aan Europese goederen wegens het verlenen van illegale staatssteun aan Airbus. De heffingen slaan ook op vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, naast producten als wijn en lederwaren.

  Airbus heeft een fabriek in Mobile, Alabama die afhankelijk is van ingevoerde componenten voor de productie van de succesvolle A320-familie. Die toestellen worden ook in Europa en China gemaakt.

 • Britse monetaire havik hint op renteverlaging

  Een opmerkelijke uitspraak van de Britse centraal bankier Michael Saunders: 'Zelfs als het VK een harde brexit weet te voorkomen is het plausibel dat er een renteverlaging komt'. Hij deed de uitspraak bij Barnsley & Rotherham, de lokale kamer van koophandel in Yorkshire.

  Saunders maakt deel uit van het rentecomité van de Britse centrale bank (BoE) en staat bekend als een uitgesproken havik (iemand die voor een streng monetair beleid is). Daarom is het opvallend dat hij voor een renteverlaging lijkt te pleiten.

  'Zonder harde brexit is het nog goed mogelijk dat de toestand onzeker blijft. Ook bij een uitstel zal de kans op een no-deal blijven bestaan en dat zorgt voor onzekerheid. Zeker als de wereldwijde groei nog verder vertraagt kan een ruimer monetair beleid passend zijn', legt Saunders uit.

  Na de uitspraak zakt het pond tegenover de euro van 0,885 naar 0,889.

 • 'Marktkapitalisatie Biocartis onder waarde Idylla'

  Aan de koersval van Biocartis als reactie op de omzetwaarschuwing van 5 september komt voorlopig geen einde. Het ziet ernaar uit dat de verkoopdruk aanhoudt zonder dat (nieuwe) kopers opduiken, zegt Kepler Cheuvreux. Het beurshuis merkt op dat de marktkapitalisatie van Biocartis nu al ruim onder de technologische waarde van het Idylla-systeem noteert. Op basis van de huidige beurskoers is het bedrijf nog 325 miljoen euro waard.

  De analisten vermoeden dat beleggers de verkoopcijfers in de VS voor het derde - en mogelijk zelfs het vierde - kwartaal zullen afwachten vooraleer een significante positie in te nemen. De verkoop van testpatronen in de VS viel tegen in de eerste jaarhelft.

  Biocartis maakte donderdagavond bekend dat Sycomore Asset Management zijn belang heeft opgetrokken van 4,8 tot 5,2 procent. Dat er toch nog kopers zijn, wordt door de markt als een gunstig signaal gezien. Het aandeel veert ruim 4 procent op.

 • Fagron krijgt hoger koersdoel van Degroof Petercam

  Frank Claassen van Degroof Petercam laat in een uitvoerig rapport zijn lijn schijnen over Fagron . Als wereldwijde marktleider in de aantrekkelijke niche van gepersonaliseerde medicijnen biedt Fagron een goede visibiliteit op een stevige groei, klinkt het.

  De analist denkt dat Fagron sneller zal groeien dan de markt en verwacht een gemiddelde organische omzetgroei van 7 procent voor de periode 2018-2022, onder meer dankzij het winnen van marktaandeel in de VS en de trend naar gepersonaliseerde schoonheidsmiddelen en lifestyle-producten.

  Claassen ziet de ebitda-marge (verhouding brutobedrijfswinst op omzet) met 1 à 2 procentpunt stijgen tot 23 procent tegen 2022. Hij denkt dat Fagron de komende twee tot drie jaar tussen 150 en 250 miljoen euro beschikbaar zal hebben om nog meer overnames te doen.

  Op basis van drie verschillende berekeningen komt hij tot een nieuw koersdoel van 20 euro (was 19 euro). Zijn advies blijft 'kopen'.

 • Degroof Petercam verlaagt koersdoel MDxHealth

  Degroof Petercam-analist Trevor Hougen is maar matig enthousiast over de kapitaaloperatie en bijbehorende lening bij MDxHealth . Hij geeft toe dat het 'een noodzakelijke stap' was voor het bedrijf, dat bijkomende financiering nodig had om de activiteiten te kunnen voortzetten. Dat neemt niet weg dat de visibiliteit op volume- en omzetgroei beperkt blijft. In een vorig persbericht zei het management trouwens dat het weinig waarschijnlijk is dat er vóór begin 2020 een guidance wordt gegeven.

  MDxHealth heeft nu een bruto kaspositie van 30,2 miljoen euro en een netto kaspositie van 21,2 miljoen euro. In de eerste jaarhelft verbrandde het bedrijf echter 14 miljoen euro, zodat het met de huidige middelen tot in de tweede helft van volgend jaar moet voort kunnen.

  Hougen handhaaft het 'afbouwen'-advies. Gezien de kapitaalverhoging verwatering teweegbrengt, zakt het koersdoel van 1,2 tot 1,1 euro. 

 • AB InBev haalt minstens 4,9 miljard dollar op met beursgang Aziatische tak

  AB InBev gaat bij de nakende beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser APAC 1,45 miljard aandelen te koop aanbieden tegen 27 Hongkongse dollar het stuk. Het aantal aandelen is hoger dan de 1,26 miljard die initieel was voorzien. De uitgifte is uitgebreid ‘om aan de marktvraag te beantwoorden’, zegt het bierconcern in een persbericht.

  Zowel het aanbod in Hongkong als het internationale aanbod werden overingeschreven. De interesse was dus groter dan het beschikbaar aantal aandelen. Het retailaanbod in Hongkong maakt ongeveer 5 procent uit van het totale aanbod.

  AB InBev laat ook weten dat GIC Private Limited een hoeksteeninvesteerder in Budweiser APAC wordt. Het Singaporese fonds zal 290,3 miljoen aandelen kopen, hetzij circa een vijfde van het aanbod, wat zal resulteren in een belang van 2,23 procent.

  De beursoperatie in Hongkong zal in het huidige stadium ongeveer 4,9 miljard Amerikaanse dollar opbrengen. Dat kan nog stijgen als de overtoewijzingsoptie (ongeveer 739 miljoen dollar) wordt uitgeoefend. AB InBev is van plan de opbrengst volledig te gebruiken voor schuldafbouw.

  De eerste notering in Hongkong is gepland op maandag 30 september om 9 uur Hongkongse tijd.

 • Licht hogere start in Europa

  De Europese beurzen starten zoals verwacht licht hoger.

  De Euro Stoxx 50 wint 0,2 procent. De Bel20 zit op dezelfde golflengte.

  MDxHealth zakt 1,8 procent bij de hervatting van de handel. Het diagnosticabedrijf haalde met een kapitaalverhoging 9 miljoen euro op. Intussen is het koersverlies al opgelopen tot 6,5 procent. 

 • Notering MDxHealth wordt hervat

  De notering van MDxHealth , die sinds donderdagmiddag om 13.55 uur was opgeschort, wordt straks hervat. MDxHealth heeft een kapitaalverhoging van 9 miljoen euro doorgevoerd.

 • Naar hogere opening in Europa

  De Europese beurzen zullen positief aan de laatste handelsdag van de week beginnen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,4 procent hoger.

  Beleggers zullen wel vrij voorzichtig blijven gezien de politieke onzekerheid in de VS en het nog steeds niet opgeloste handelsconflict tussen de VS en China.

  Een klassiek beeld: traders bekijken schermen op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

 • ‘Toyota drijft belang in Subaru op tot minstens 20 procent'

  Volgens de zakenkrant Nikkei zal Toyota Motor, dat sinds 2005 in het kapitaal van Subaru zit en al 17 procent controleert, zijn belang in de eigenzinnige autobouwer opdrijven tot minstens 20 procent. Subaru zou ook een klein belang nemen in Toyota. De raden van bestuur van beide ondernemingen zouden daarover vandaag elkaar ontmoeten.

  Het aandeel Subaru veerde tot 4,2 procent op in Tokio maar sloot 0,7 procent in de min.

  Subaru is een buitenbeentje onder de Japanse autobouwers. Het merk was jarenlang gekend voor zijn 4x4-wagens en zijn boxermotoren.

  De Subaru Forester ©Subaru

 • Nieuwe eigenaar wil Blokker naar de beurs brengen

  Michiel Witteveen, die in april Blokker overnam, wil de winkelketen over drie jaar naar de beurs brengen. Zijn belangrijkste aandeelhouders moeten geen pensioenfondsen of grote beleggers worden, maar klanten die zegeltjes sparen. 'Elke volle spaarkaart levert een aandeel op. Zo geef ik Blokker terug aan de Nederlanders', zegt de eigenaar van Blokker in Het Financieele Dagblad.

  Het is opvallend dat Witteveen openlijk over een beursgang praat, terwijl de keten de afgelopen jaren zware verliezen leed. Hij is pas vier maanden eigenaar van Blokker, en twee weken van Intertoys. Beide bedrijven vallen onder Witteveens Mirage Retail Group, net als speelgoedketen MaxiToys en prijsvechter Big Bazar. Dit winkelimperium wil hij in zijn geheel naar de beurs brengen.

 • Bitcoin zakt onder 8.000 dollar

  De bitcoin is sinds vorige vrijdag, in een week tijd dus, zowat 20 procent van zijn waarde kwijtgespeeld. Donderdagavond is de waarde van de virtuele munt onder 8.000 dollar gezakt, voor het eerst sinds juni. In New York werd als laagste koers 7.736 dollar genoteerd, maar daarna herstelde de koers wat.

  Volgens specialisten ontbreekt momenteel een goede katalysator die de munt hoger kan drijven. Voor de recente daling wordt verwezen naar het weinig enthousiaste onthaal dat de bitcoin-futures-contracten te beurt viel op een platform van de Intercontinental Exchange, naar de SEC die een beslissing over een bitcoin-tracker heeft uitgesteld en naar turbulentie die het aflopen van de CME-futures-contracten veroorzaakt.

 • Bone geeft presentatie op internationaal reumacongres

  Olivier Godeaux, chief medical officer van het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics , geeft vandaag een presentatie op het tweede World Congress on Rheumatology & Orthopedics (WCRO) in Parijs. Het congres fungeert als internationaal platform om nieuwe inzichten uit te wisselen en vooruitgang op het vlak van reumatologie of orthopedie te delen.

  Godeaux zal de resultaten voorstellen van het fase 2/3-onderzoek met JTA-004 bij de behandeling van symptomatische osteoartritis in de knie, laat Bone weten in een persbericht.

 • Amerikaanse inflatie

  De markten zullen vandaag vooral oog hebben voor enkele Amerikaanse macro-economische cijfers, althans wat het geagendeerd nieuws betreft. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS in augustus stabiel is gebleven op 1,4 procent.

  Het is ook uitkijken naar het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet. Een goedgemutste Joe Sixpack is van wezenlijk belang om de Amerikaanse economie te doen draaien.

  Meer leest u hierover in onze vooruitblik.

 • Egypte verlaagt rente opnieuw

  Nieuws van donderdagavond, maar niet onbelangrijk. Voor de derde keer dit jaar heeft Egypte de rente verlaagd. De centrale bank speelt daarmee in op de lagere inflatie, de stabiele munt en het herstel van de beurzen. Vorige week braken protesten tegen de regering uit die de Egyptian Exchange rake klappen toedienden.

  De depositorente werd met 100 basispunten verlaagd tot 13,25 procent in lijn met de verwachting van economen. De basisrente werd eveneens verlaagd, tot 14,25 procent. De lagere rente moet de economie aanzwengelen.

  De Egyptische centrale bank heeft een inflatiedoelstelling van 9 procent - met een speling van 3 procent in beide richtingen - tegen eind 2020.

  Traders aan het werk op de beurs van Caïro ©REUTERS

 • MDxHealth haalt 9 miljoen op met nieuwe aandelen

  MDxHealth , de Waalse specialist in kankerdiagnostica, heeft 10,6 miljoen nieuwe aandelen gecreëerd en privaat geplaatst bij bestaande en nieuwe investeerders. De nieuwe aandelen werden uitgegeven tegen 0,85 euro het stuk, een korting van circa 11 procent op de koers van donderdagmiddag, kort voor de notering werd opgeschort.

  De kapitaalverhoging brengt 9 miljoen euro op, het maximum dat werd beoogd. Aan de operatie is ook een lening gekoppeld van maximum 9 miljoen euro die wordt toegekend door Kreos Capital. MDxHealth heeft tot 1 november tijd om die (dure) lening op te nemen. Gisteren zei het bedrijf dat de rente op de lening 9,5 procent per jaar bedraagt.

  De kapitaalverhoging resulteert voor aandeelhouders die de operatie niet konden volgen in een verwatering met 17,7 procent.

  Hier leest u een uitgebreider artikel.

 • Couponnetjes en governance-zorgen

  Goedemorgen. Wall Street eindigde donderdag met beperkte verliezen. De afzettingsprocedure die tegen president Trump is opgestart, zorgt voor politieke onzekerheid. Uitlatingen van een Chinese topdiplomaat over de handelsbesprekingen brachten wat soelaas.

  De Aziatische beurzen noteren vanmorgen verdeeld, maar toch eerder negatief. Opvallend is de daling in Tokio waar de Nikkei 1,3 procent zakt en de brede Topix 1,8 procent lager gaat. Meer dan de helft van de aandelen in de Topix noteren vandaag zonder de coupon.

  Zorgen over goed bestuur houden beleggers ook aan de kant. Volgens een mediabericht kregen de voorzitter en enkele andere directieleden van Kansai Electric Power jarenlang geld toegestopt van een stad waar het bedrijf een kerncentrale uitbaat, zogezegd als teken van appreciatie.

  De Chinese beurzen blijven dicht bij huis nadat ze hun slechtste week sinds begin augustus meemaakten. Het handelsconflict en de tragere groei zijn de oorzaken. Vanaf dinsdag zijn de Chinese beurzen een week lang dicht om de nationale feestdag te vieren.

  Een man leest de krant terwijl hij voorbij een koersenbord van de Tokyo Stock Exchange loopt. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud