1. Markten Live
 2. Live blog
live

Boeing duwt Dow Jones in het rood

De Europese beurzen noteren licht in de min, in Brussel krijgt D'Ieteren een tik na de plotse exit van de CEO. Een nieuwe koersval van Boeing weegt op Wall Street.
 • Bel20 vlagt met klein verlies af

  We ronden hier af met de boodschap dat de Bel20  uiteindelijk 0,3 procent lager afsloot op 3.793 punten. Morgen zijn we er uiteraard in alle vroegte terug met een verse liveblog, dit keer hopelijk zonder technische problemen. Tot dan!

 • Boeing duwt Dow Jones in het rood

  De openingsbel op Wall Street. De Dow Jones  koerst 0,7 procent lager op 26.424 punten. 

  Het verlies komt er vooral door zwaargewicht Boeing . De vliegtuigbouwer moet mogelijk de inspraak geraakt 737 MAX-toestellen langer dan verwacht aan de grond houden (zie posts van 14u31 en 9u47) en dat weegt op het aandeel. 

 • Chinese centrale bank hamstert goud

  China is duidelijk bezig aan een diversificatie van zijn deviezenreserves. Peking blijft een belangrijk schuldeiser van Uncle Sam - met 1.127 miljard dollar aan Amerikaans staatsschulden - maar de centrale bank koopt ook mondjesmaat goud op. 

  Afgelopen maand krikte de People's Bank of China haar goudreserves op van 60,26 naar 60,63 miljoen ounce, becijferde Bloomberg, de vierde stijging op rij. 

  Volgens de jongste data van de World Gold Council is China met 1.874 ton goud maar de nummer zeven in de wereld. Dit is de top tien:

  1. Verenigde Staten: 8.134 ton
  2. Duitsland: 3.370 ton
  3. IMF: 2.814 ton
  4. Italië: 2.452 ton
  5. Frankrijk: 2.436 ton
  6. Rusland: 2.151 ton
  7. China: 1.874 ton
  8. Zwitserland: 1.040 ton
  9. Japan: 765 ton
  10. Nederland: 613 ton

  (België is 23ste met 227 ton goud)

 • JPMorgan: Er wordt naar de verkeerde rentecurve gekeken

  JPMorgan is het niet eens met de observatie van veel marktparticipanten dat de rentecurve invers gedraaid is. De observatie is gebaseerd op het feit dat de driemaandsrente enkele weken geleden hoger was dan de tienjaarsrente. De zakenbank raadt beleggers aan om naar de tweejaarsrente en de tienjaarsrente te kijken.

  Dan is te zien dat de tienjaarsrente nog steeds 18 basispunten hoger staat, waardoor geen sprake is van een inverse rentecurve. Volgens de bank gaat het verschil van 18 basispunten normaal gezien gepaard met een stijging van ongeveer 12 procent van de S&P500 in de volgende 12 maanden.

 • Boeing valt 4 procent voorbeurs

  Boeing valt met 4 procent voorbeurs nadat de zakenbank Bank of America Merill Lynch (BofA) de rating van de vliegtuigbouwer knipte van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 480 dollar naar 420 dollar. De zakenbank zegt dat de problemen met de 737-toestellen erger zijn dan verwacht. 

  Door de twee vliegtuigcrashes moest het bedrijf wel zijn productie van de toestellen verlagen. BofA schat dat het nog 6 tot 9 maanden gaat duren, voordat de toestellen weer van de grond mogen komen. 

  Maar ook op de langere termijn verwacht de zakenbank schade. 'De reputatieschade die is ontstaan zou op lange termijn het marktaandeel van de 737-toestellen kunnen verkleinen.'

  Hoewel het aandeel de afgelopen dagen steeds goed kwam met het slechte nieuws, lijkt daar nu verandering in te komen. Het aandeel gaat voorbeurs 4,3 procent onderuit.

 • Fiat Chrysler trekt zich op aan Tesla

  Een van de aandelen die vandaag beter presteren is Fiat Chrysler Automobiles . Tijdens het weekend raakte bekend dat de Italiaans-Amerikaanse autogroep om de nieuwe Europese uitstootnormen te halen een overeenkomst heeft gesloten met Tesla. FCA mag de Tesla -verkoop voortaan meetellen in zijn vloot – tegen een fikse betaling – waardoor zijn gemiddelde CO2-uitstoot merkelijk zal dalen. Zonder deze truc riskeerde FCA zware Europese boetes te moeten betalen.

 • SBM wacht een reeks claims

  De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt SBM Offshore  een boete op van 2 miljoen euro. Hoewel het bedrag voor een bedrijf als SBM Offshore verwaarloosbaar is, kan de boete wel zorgen voor een reeks claims van beleggers die zich gedupeerd voelen. De boete wordt opgelegd omdat de olieplatformleverancier - volgens de AFM - haar aandeelhouders op vier momenten onvoldoende heeft geïnformeerd over omkooppraktijken in Brazilië.

  Op 10 april 2012 meldde het bedrijf dat het steekpenningen had betaald. Volgens de toezichthouder ontbrak in het persbericht 'essentiële informatie'. Zo zegt de AFM dat het schandaal werd gebagatelliseerd, omdat het bedrijf met geen woord repte over aanwijzingen van omkoping in Brazilië. Juist dit was voor beleggers van belang geweest, daar Brazilië goed is voor de helft van de omzet van het bedrijf.

  Op 28 maart 2013 kwam het bedrijf met meer informatie over het onderzoek dat op 10 april 2012 werd aangekondigd. Ook in dit bericht werd niets gezegd over de problemen in Brazilië. Het derde moment kwam na een lang artikel van het zakenblad Quote over de corruptie in het land. Het bedrijf nam afstand van het artikel en zei enkel dat het onderzoek zich richtte op enkele Afrikaanse landen en één daarbuiten. Waardoor het voor de derde keer verzweeg dat het hier om de grootste afzetmarkt van de dienstenleverancier van de offshore sector ging.

  Toen het Braziliaanse Petrobras een mail naar SBM stuurde met het bericht dat de samenwerking werd stopgezet, wist het bedrijf volgens de AFM al dat het niet meer mee kon dingen voor de voor haar zo belangrijke aanbestedingen. SBM Offshore liet echter weer na om haar beleggers direct op de hoogte te stellen. 

  Het boetebesluit zet dus de deur open naar een reeks claims van beleggers die onjuist zijn geïnformeerd. 

 • Notering Nyrstar opgeschort

  De notering van Nyrstar op Euronext Brussel is opgeschort, laat de FSMA weten. Dat gebeurt op vraag van Nyrstar zelf en tot een persbericht is verspreid.

 • Beurzen blijven op de rem staan

  De Europese beurzen blijven kort na de middag licht lager noteren. De Euro Stoxx 50 staat 0,1 procent in de min.

  De Amerikaanse futures (waarop we straks terugkomen) geven weinig reden tot vreugde. Ze kleuren momenteel licht rood. Beleggers maken zich op voor het nieuwe resultatenseizoen en dat ziet er niet zo super uit. Analisten verwachten een gemiddelde daling van 2,2 procent voor de winsten van S&P500-bedrijven. Het zou meteen het eerste kwartaal met lagere resultaten zijn sinds 2016.

  Daarmee is er weinig hoop op veel koerswinst. De S&P500 noteert momenteel tegen 16,6 keer de winstverwachting voor de volgende 12 maanden. Op het dieptepunt van de verkoopgolf van december was dat slechts 14,6 keer.

 • Shorter bouwt positie af in Nyrstar

  De koersopstoot van Nyrstar  met 34 procent kan mogelijk verbazen. Bloomberg meldde vrijdagavond dat Nyrstar dicht bij een akkoord staat over de langverwachte herschikking van zijn schuldenlast. Nyrstar zou volgens dat bericht van het bankroet worden gered en na een verse kapitaalinjectie zo goed als volledig in handen komen van de grootaandeelhouder Trafigura. Met andere woorden: voor de huidige aandeelhouders zal er volgens dit bericht zo goed als niets overblijven.

  Waarom stijgt de koers dan? Een mogelijke verklaring is dat shorters hun positie afbouwen. Volgens de laatste FSMA-melding zitten vijf partijen gezamenlijk voor 5,73 procent van de aandelen short. Om die shortpositie te sluiten - om met andere woorden winst te nemen - zijn zij verplicht aandelen te kopen. Een shorter verkoopt immers geleende aandelen en moet die terugkopen om de lening af te lossen. 

  GSA Capital Partners heeft dat gedeeltelijk gedaan. Op 15 januari zat deze groep nog voor 0,89 procent short, en op 3 april was deze positie afgebouwd tot 0,79 procent, leert de informatie op de FSMA-website.

 • Pinterest pint introductieprijs tussen 15 en 17 dollar

  Digitaal prikbord Pinterest heeft zonet in een update van het prospectus de intekenprijs voor de beursgang vastgeprikt tussen 15 en 17 dollar. Pinterest biedt 75 miljoen aandelen aan. 

  ©rv

  Later vandaag start Pinterest zijn roadshow. De beursticker op NYSE is PINS. Gebruikers van Pinterest 'pinnen' dan ook zaken die ze leuk vinden zoals recepten, kledingstukken en interieurideeën. Vrienden of andere volgers kunnen zien wat gepind is, en zo ideeën opdoen. 

  Ideeën die voorlopig nog geen winst opleveren. Het prospectus leert dat Pinterest tussen 2016 en 2018 de omzet bijna verdrievoudigde naar 756 miljoen dollar, maar verlieslatend blijft. Over boekjaar 2018 werden de rode cijfers wel gehalveerd tot 63 miljoen dollar, van 130 miljoen dollar over boekjaar 2017.

  ©pinterest

 • Hans D'Haese nieuwe analist ING

  Investor Relations-verantwoordelijke Hans D'Haese van GBL verhuist na 2,5 jaar naar ING. Hij wordt er opnieuw analist. Dat maakte hij bekend via Linkedin. 'Ik zal Benelux holding & portfolio companies, food retail en enkele midcaps opvolgen. Eigenlijk grotendeels wat voorheen bij Degroof Petercam mijn coverage was', reageert D'Haese.

  Voor zijn passage bij GBL werkte Hans D'Haese 13 jaar als analist bij Degroof.

  Hans D'Haese. ©Dries Luyten

   

 • Immobel vindt partner voor Möbius II

  Vastgoedontwikkelaar Immobel verkoopt de helft van zijn belang in de vennootschap Möbius II aan Fidentia BeLux Investments, zoals de naam het zegt een Belgisch-Luxemburgse investeerder in vastgoed. Het gebouw Möbius II is momenteel in opbouw aan de Koning Albert II-laan in de Brusselse Noordwijk. Net zoals Möbius I, waarnaar Allianz eind dit jaar zijn hoofdzetel zal verhuizen, wordt Möbius II een ellipsvormig kantoorgebouw. Het zal 34.000 m² bovengrondse oppervlakte bieden en 23 verdiepingen tellen.

  ©Immobel

 • KBC Securities ziet risico bij Adyen

  Analist Thomas Couvreur van KBC Securities ziet een risico voor het aandeel Adyen . Vorige week kreeg het taxibedrijf Uber - volgens Couvreur een van Adyen's grootste klanten - een betalingsvergunning.van De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor kan de taxispeler voortaan zelf de betalingen van klanten verwerken. Door het Europees bankenpaspoort geldt de licentie voor heel Europa.

  Couvreur houdt er rekening mee dat andere grote klanten, zoals Spotify en Netflix , op termijn ook een eigen betalingsvergunning krijgen. Hierdoor zet de analist vraagtekens bij de potentiële volumegroei. 'Dat Uber binnenkort zijn eigen betalingen kan verwerken is een voorbeeld van de onzekerheden omtrent Adyen. Wij denken dat de huidige prijs deze risico's niet goed weerspiegelt'.

  De beurskenner houdt het advies op 'reduceren' en het koersdoel op 605. Het aandeel Adyen gaat 1 procent omlaag.

 • Handelaars richten zich tegen de euro

  Volgens econome Karen Reichgott van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het beleggersvertrouwen in de eurozone aan het afnemen. Zo ziet ze een 'opmerkelijke' toename in de hoeveelheid short posities die beleggers nemen in de euro. 

  In de onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de nettopositie tegen de euro te zien. Een lezing beneden de '0' wijst op een negatieve nettopositie. Medio 2018 werd de nettopositie negatief. Sindsdien is het verschil tussen het aantal short- en longcontracten alleen maar vergroot. 

  De negatieve houding van beleggers jegens de euro is volgens de econome met name te danken aan het slechte nieuws uit Duitsland. Vorige week bleek dat de Duitse Purchasing Managers' Index (PMI) in maart nòg zwakker was dan de snelraming indiceerde. Deze laatste was gelijk aan 44,7, terwijl de werkelijke PMI voor maart uitkwam op een erbarmelijke 44,1. 

  Maar ook vandaag zit Duitsland wéér in de hoek waar de klappen vallen, want de export van het land daalde in februari met 1,3 procent tegenover een maand daarvoor (zie post 9u34). Ook dit cijfer was zwakker dan de door economen voorspelde krimp van 0,5 procent.

  Nettopositie euro

 • CEO Jamie Dimon van JPMorgan pitcht zelf Aramco obligatie

  De obligatiemarkt is in de ban van Aramco, de Saudische oliereus die voor het eerst de internationale markt opzoekt. Volgens de Saudische minister van Olie - tevens voorzitter van Aramco - Khalid Al-Fatih hebben beleggers al bestellingen geplaatst voor meer dan 30 miljard dollar. De uitgifte - die deze week plaatsvindt, mogelijk morgen al - wordt allicht 10 miljard dollar groot.
  De Aramco-uitgifte is ook voor de begeleidende bankiers enorm belangrijk. Dat blijkt ook uit de volgende anecdote: volgens Bloomberg heeft CEO Jamie Dimon persoonlijk tijdens een lunch donderdag in New York het Aramco-papier gepitcht bij beleggers.
  Jamie Dimon. ©REUTERS

 • Vliegtuigtoeleveraars onder druk door Boeing

  De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kondigde vrijdag aan dat de maandproductie van de 737 met 19 procent wordt verminderd (tot 42 toestellen) na twee dodelijke crashes met de B737 MAX. Het is voor het eerst sinds de aanslagen van 9/11 dat het bedrijf dergelijke maatregel neemt.

  Boeing verwacht niet dat de luchtvaartautoriteiten op korte termijn weer toestemming zullen geven om met de B737 MAX te vliegen. Alle toestellen van dit type staan momenteel aan de grond.

  Boeing had de oplevering van nieuwe B737 MAX-toestellen al stopgezet na de ramp met een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij alle 157 inzittenden omkwamen.

  De aandelen van toeleveraars als Safran (motoren, wielen, stoelen, bekabeling) en Meggitt (brandbescherming) gaan lager. In Brussel verliest Solvay wat terrein, maar dat gebeurt in lijn met vrijwel de hele Bel20.

 • Kepler Cheuvreux: 'Vertrek Miller is verontrustend'

  Ook het beurshuis Kepler Cheuvreux vindt het vertrek van Miller een grote verrassing en spreekt zelfs over een 'verontrustende zet'. Kepler Cheuvreux: 'Miller heeft de voorbije jaren een managementteam gebouwd rondom hem, in het kader van de transformatie van D'Ieteren naar een investeringsmaatschappij. En tijdens onze recente roadshow was er een algemeen gevoel van optimisme en sprak het management met vertrouwen.'

  D'Ieteren noteert intussen 1,7 procent lager.

 • Duitse export daalt sterker dan verwacht

  De Duitse export is in de maand februari met 1,3 procent gedaald ten opzichte van de maand ervoor. De daling is sterker dan verwacht, omdat economen rekenden op een krimp van 0,5 procent. Ook de importen namen af. In februari werd 1,6 procent minder geïmporteerd dan in januari.

 • Japans consumentenvertrouwen neemt af

  Japanse consumenten hebben minder vertrouwen. Dit blijkt uit cijfers van de Japanse overheid. De index kwam in maart uit op 40,5, na een cijfer van 41,5 in februari. Het vertrouwen staat nu op het laagste peil in ruim twee jaar. De index viel ook een stuk lager uit dan gedacht. Economen rekenden op een cijfer van 41,5.

 • BMW uit de bocht door provisie

  De Duitse autobouwer BMW  opent meer dan 2 procent lager. BMW liet vrijdag weten dat het in het eerste kwartaal allicht meer dan 1 miljard euro provisie opzij zal zetten, in het kader van een Europees onderzoek naar vervuilende emissies. BMW wordt er door Europa van beticht te hebben samengewerkt met rivalen zoals Daimler  en Volkswagen  om de invoering van voertuigen met schonere emissies uit te stellen. BMW ontkent de beschuldigingen, maar verwacht zich wel aan een forse boete van Europa. De provisie zal de winstmarge dit jaar drukken tot 4,5 procent.

  Lees hier meer.

 • Beurzen op licht verlies

  De Bel20 opent 0,2 procent lager.

  Enkele opvallende bewegingen:

  • D'Ieteren zakt 0,8 procent na het vertrek van Miller.
  • Balta  zakt 3,9 procent na de uitspraken van Filip Balcaen in het weekend (post 7u46).
  • Nyrstar  wint 18,5 procent na het nieuws over een nakende schuldherstucturering vrijdagavond.
 • KBC Securities: 'Vertrek Miller is een verrassing'

  Analist Cédric Duinslaeger noemt het vertrek van Axel Miller bij D'Ieteren een 'verrassing'. Duinslaeger: 'We zagen hiervan geen enkele indicatie. De voorbije jaren heeft Miller een gestructureerder team op poten gezet op het niveau van de holding', zegt Duinslaeger. Hij geeft een koopadvies en een koersdoel van 50 euro. 

 • Care Property gaat eigen aandelen inkopen

  Care Property Invest lanceert een aandeleninkoopprogramma. De specialist in serviceflats en zorgvastgoed gaat maximaal 250.000 euro besteden om maximaal 11.000 eigen aandelen te verwerven. De machtiging hiertoe kreeg Care Property op de BAV van 16 mei 2018. De inkoopperiode begint vandaag en loopt tot ten laatste 30 april.

  Het bedrijf gaat de ingekochte aandelen niet vernietigen; ze moeten toelaten de 'verplichtingen na te komen die voortkomen uit aankoopplannen ten voordele van het uitvoerend management'. Ze met andere woorden bedoeld als extra verloning van het management. 

 • Axel Miller verlaat D'Ieteren

  D'Ieteren kondigt aan de samenwerking met topman Axel Miller per direct stop te zetten. Axel Miller werd in mei 2013 benoemd tot CEO. 'De Raad van Bestuur en Axel Miller zijn tot de vaststelling gekomen dat hun visies op de toekomstige ontwikkelingen van de groep en de leiderschapsstijl niet langer samenvallen.'

  D'Ieteren gaat op zoek naar een nieuwe CEO. In afwachting nemen directieleden Arnaud Laviolette en Francis Deprez de taken over.

 • Europese beurzen openen licht lager

  Zo leert de stand van de futures. 

 • Noorse beurswaakhond is Euronexts bod op beurs Oslo genegen

  Euronext lijkt een stap dichter te staan bij een mogelijke overname van de beurs van Oslo. De pan-Europese beurzenuitbater heeft de aanbeveling ontvangen van de Noorse beurswaakhond Finanstilsynet aan het Noorse ministerie van Financiën. Daarin staat dat Euronext zou moeten worden goedgekeurd als een passende overnemer van (tot 100 procent van het kapitaal van) Oslo Børs VPS. Er zijn geen beperkingen qua eigenaarschap of van andere aard opgelegd.

  Euronext wacht nu op de definitieve goedkeuring van het Noorse ministerie van Financiën, de laatste voorwaarde om de transactie af te ronden. Euronext heeft voor zijn overnamebod al toezeggingen van 53,2 procent van het kapitaal van Oslo Børs. Het overnamebod wordt ook gesteund door de referentieaandeelhouders van Euronext zelf.

  Euronext biedt 158 Noorse kronen per aandeel. Dat is een premie van 44 procent tegenover de slotkoers van 17 december 2018, een week voordat Euronext officieel aankondigde de beurs van Oslo te willen overnemen.

  De Amerikaanse beurs Nasdaq, die al de overige Scandinavische beurzen controleert, biedt eveneens 158 kronen per aandeel maar zou minder steun krijgen voor zijn bod.

 • Waar we deze week naar uitkijken

  Dinsdag publiceert het IMF groeivooruitzichten en splitst Novartis de oogverzorgingsdivisie Alcon af. Woensdag (jawel woensdag) vergadert de ECB. Wat we van deze events verwachten, leest u hier

  En woensdag trekken we naar Amsterdam voor de algemene vergadering van Ahold Delhaize. Een handleiding voor een bezoek aan een algemene vergadering, leest u hier. Een AV bijwonen is altijd gratis, maar banken vragen soms wel geld voor de afgifte van het attest dat bewijst dat u aandeelhouder bent. 

  ©rv

 • Beursgang Pinterest: 'Waardering lager dan in 2017'

  Het online prikbord Pinterest start vandaag zijn roadshow voor de beursgang. Later vandaag verwachten we ook het prospectus en een prijsvork. The Wall Street Journal meent te weten dat de Pinterest mikt op een prijs die lager ligt dan bij een vorige kapitaalronde in 2017. Fondsen betaalden toen een prijs die overeenkwam met een waardering van 12 miljard dollar. 

  De beursgang van Pinterest zou ergens volgende week op de New York Stock Exchange plaatsvinden, onder de beursticker PINS. 

  Belgische beleggers kunnen niet inschrijven op de beursgang van Pinterest of andere Amerikaanse 'unicorns', en dat is meer goed ook blijkt uit dit artikel: 'Winst van beursintroducties gaat meer dan ooit naar insiders', met een paar veelzeggende grafieken. 

 • Chinese sterkedrankproducent op record

  Op de beurs van Shanghai komt er voorlopig geen einde aan de klim van Kweichow Moutai, de grootste Chinese producent van sterke drank, onder meer van de uit granen gedistilleerde populaire drank baijiu. Het aandeel stijgt nog eens 3,3 procent en noteert op zijn hoogste peil ooit.

  De voorlopige eerstekwartaalresultaten die het bedrijf vorige week bekendmaakte, waren sterker dan verwacht. De nettowinst zou over de eerste drie maanden van 2019 met 30 procent zijn toegenomen in vergelijking met een jaar eerder en de omzet met 20 procent. Kweichow Moutai had voor heel 2019 een omzetgroei van 14 procent in het vooruitzicht gesteld.

  Sinds begin dit jaar won het aandeel al meer dan 50 procent. Kweichow Moutai is nu meer dan 1.000 miljard renminbi of zo'n 155 miljard euro waard. Dat is een stuk meer dan AB InBev (130 miljard euro).

  Producten van Kweichow Moutai in een tax free shop in Canada ©De Tijd

 • Filip Balcaen: 'Balta is nog niet echt goedkoop'

  In een interview met De Tijd geeft de Vlaamse ondernemer Filip Balcaen zijn visie over het tapijtaandeel Balta . Balcaen kent Balta (van Balcaen Tapijt) maar al te goed. In 2004 verkocht hij het familiebedrijf aan het investeringsfonds Doughty Hanson. 'Ik heb daarna Balta tot twee maal toe proberen terug te kopen, maar dat mislukte door de te grote prijszetting van de verkopende partij', zegt Balcaen. 'De eerste keer was in 2009 en de tweede keer in 2017 net voor de beursgang.'

  Balcaen vindt dat Balta aan een 'waanzinnige prijs' naar de beurs is gekomen (13 euro). Balcaen: 'En het aandeel (momenteel 3,5 euro, red.) is nog steeds niet echt goedkoop, vrees ik. Het kan nog een stukje verder draaien. Het maakt nog winst. Balta heeft twee divisies die niet zo slecht boeren: de karpetten en de tapijttegels voor kantoren en hotels. Maar het gaat gebukt onder een slechte markt voor kamerbreed tapijt en vooral onder een torenhoge schuldenberg, waardoor er weinig overblijft om te investeren.'

 • Stieren in Brussel

  Nog even in herinnering brengen: sinds eind vorige week zit Euronext Brussel weer in een stierenmarkt. De Bel20 eindigde vrijdag op 3.805,39 punten en dat is meer dan 20 procent boven het dieptepunt van 27 december. De prestatie was mede te danken aan AB InBev, dat positieve analistenrapporten kreeg, en donderdag en vrijdag stevig aan de kar trok.

 • Aziatische beurzen gemengd

  De beleggers in Azië zijn - met weinig grote uitslagen - voorzichtig. De Aziatische beurzen zijn in afwachting van de op handen zijnde handelsdeal tussen Amerika en China. Verder wordt het positieve nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt van vorige week verwerkt.

  De Japanse Nikkei daalt met 0,2 procent, de Chinese Hang Seng klimt met 0,3 procent en de Koreaanse Kospi blijft onveranderd.

  ©Photo News

 • Ghosn verliest laatste functie bij Nissan

  De aandeelhouders van Nissan Motor hebben maandag in Tokio beslist Carlos Ghosn te ontslaan als bestuurder. Daarmee knipt de Japanse autobouwer de laatste band door met de man die Nissan 20 jaar geleden redde en bijna twee decennia lang leidde – en nu in de gevangenis zit.

  De buitengewone algemene vergadering bij Nissan duurde drie uur. Er namen 4.200 aandeelhouders aan deel. De vergadering begon met uitgebreide excuses van de uitvoerende topman, Hiroto Saikawa, voor het gesjoemel van Ghosn en de falende ‘governance’. Sommige aandeelhouders uitten echter hun twijfels: volgens hen moet Saikawa, een voormalige getrouwe van Ghosn, op de hoogte geweest zijn van de malversaties.

  Carlos Ghosn,de voormalige voorzitter van Nissan, verliest nu ook zijn zitje in de raad van bestuur. ©REUTERS

 • Geweld in Libië

  Goedemorgen! De olieprijs heeft nog maar pas zijn beste week in bijna twee maanden achter de rug en aan de klim komt voorlopig geen einde. Voor een vat Brent wordt vanmorgen 70,66 dollar neergeteld, 0,45 procent meer dan vrijdagavond en het hoogste peil sinds midden november.

  Het eerste kwartaal was voor de olieprijs het sterkste in bijna tien jaar dankzij de beslissing van de OPEC en zijn bondgenoten om de productiebeperkingen ook na juni aan te houden.

  De jongste opstoot is te wijten aan Libië, waar het geweld hand over hand toeneemt. De internationaal erkende regering van Libië is van plan terug te slaan tegen de troepen van krijgsheer Khalifa Hafta die proberen de hoofdstad Tripoli te veroveren. De markt zit daarnaast met een verminderde olie-uitvoer van Iran en Venezuela.

  Troepen van Khalifa Haftar in de stad Sebha ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud