Advertentie
Advertentie
live

Bone Therapeutics krijgt koersopkikker

CEO Enrico Bastianelli van Bone Therapeutics op de eerste beursdag van het aandeel. ©Laurie Dieffembacq

De Europese beurzen verliezen terrein. In Brussel schittert Roularta na de hint volgend jaar opnieuw een dividend te zullen betalen. Bone Therapeutics wordt herontdekt door de start van een volgende studie tegen chronische rugpijn.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18;10 uur: Alles over de Brusselse beursdag kan u hier lezen.

17.45 uur: Dit zijn de grootste stijgers en dalers van de dag op de Brusselse beurs.

17.40 uur: De Bel20-index is 0,38 procent lager afgesloten..

17.12: Een van de redenen waarom de Europese beurzen slechter presteren dan Wall Street, is het herstel van de euro. De Europese eenheidsmunt verstevigt opnieuw 0,9 procent tot 1,0919 dollar. Vorige week kreeg de dollar de grootste tik in drie jaar, nadat de Federal Reserve een mildere taal sprak dan verwacht over de eerstvolgende mogelijke renteverhoging.

'Dat heeft de valutaspeculanten pijn gedaan', zegt een handelaar. 'Diegenen die zwaar short zaten op de euro, kregen een opdoffer. De stijging van de euro vandaag heeft wellicht te maken met shorters op de euro die hun posities wat terugschroeven.'

Veel macro-economisch nieuws is er vandaag niet. De verkoop van bestaande woningen in de VS nam in februari toe met 1,2 procent, maar minder dan verwacht.

16.35: Bone Therapeutics schakelt op de Brusselse beurs een versnelling hoger en wint 4,4 procent tot 22,09 euro. De spin-off van de ULB die zich specialiseert in botvormende celtherapieproducten maakte vanmorgen bekend dat het de eerste patiënten is beginnen behandelen in een faseII-studie naar vertebrale fusie voor het behandelen van chronische rugpijn.

Vrijdag verhoogde het beursblad Inside Beleggen het advies voor het aandeel, waarbij het bedrijfje na de recente koersterugval werd opgenomen in de selectieportefeuille. 'Bone Therapeutics is een koploper met veelbelovende productkandidaten voor een potentieel grote, structureel groeiende doelgroep', stelt het blad. 'De klinische studies zijn niet overdreven duur en de resultaten zijn tot nu toe sterk.' De beursgang die 40 miljoen euro ves geld in de lade bracht, moet volstaan om de volgende vier jaar te overbruggen.

De klinische studies zijn niet overdreven duur en de resultaten zijn tot nu toe sterk
Inside Beleggen

15.35 uur: Terwijl de moeizame onderhandelingen rond Griekenland Europese beleggers doen piekeren, is Wall Street de week met lichte winst gestart. De Dow Jones noteert 0,2 procent hoger, de Nasdaq houdt pas op de plaats. 

14.45 uur: Het Franse conglomeraat Vivendi heeft geen zin om zijn muziekdivisie UMG van de hand te doen om meer cash te kunnen uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat heeft Vivendi laten verstaan nadat het Amerikaanse hefboombfonds PSAM daarop had aangedrongen. Zo'n verkoop kan behoorlijk wat geld opleveren, want UMG is de platenmaatschappij van kleppers zoals onder andere Madonna of U2.

Maar Vivendi ziet zo'n verkoop dus niet zitten. 'De meerderheid van de aandeelhouders is tevreden over de strategie voor de middellange termijn.' Vivendi zit op een berg cash van 15 miljard euro, en in deze tijden van ultralage rente staat het bedrijf dan ook onder zware druk om die aan het werk te zetten of uit te keren.

14.15 uur: Nooit een saai moment met de Grieken. Athene zou volgens het persagentschap Reuters in totaal 100 miljoen euro aan schadevergoedingen vragen van Duitse defensiebedrijven. Die zouden in het verleden werknemers van het Griekse ministerie van Landsverdediging hebben omgekocht om nieuwe contracten in de wacht te slepen. Eerder had de Duitse krant Bild geschreven dat Eurocopter, een dochter van Airbus, Griekse ambtenaren 41 miljoen euro had betaald om twintig helikopters te erkopen. Sectorgenoten Rheinmetall, STL en Atlas Elektronik zouden dan weer 62 miljoen euro onder tafel hebben geschonken. 

13.10 uur: De onderhandelingen over een Grieks reddingsplan verlopen allesbehalve vlot. En volgens de analisten van Morgan Stanley neemt de kans toe dat er kapitaalcontroles worden ingevoerd om de situatie te stabiliseren. Volgens de zakenbank is de kans daarop toegenomen van een op vijf naar een op drie. Bemoedigend klinkt dat natuurlijk niet. Maar zowel de Europese aandelen- als obligatiemarkten zouden zo'n scenario (ook wel 'staycation' genoemd) wel kunnen overleven.

'Pas als een echte Grexit dichterbij komt zullen we onze visie herzien', zeggen de Morgan Stanley-analisten. Zij kiezen nog altijd voor aandelen. De waarderingen zijn weliswaar hoog, maar niet overdreven. De Europese economie begint stilaan aan te trekken, maar die meevaller zit momenteel wel al in de waarderingen  van cyclische aandelen verwerkt. Vandaar dat Morgan Stanley het gewicht van cyclische aandelen in zijn Europese beleggingsportefeuille wat afbouwt. 

12.30 uur: De rente op staatspapier blijft maar dalen.

Belgium Sells 10-Year Bonds at Record-Low Avg Yield of 0.419%— Jonathan FerroGeverifieerd account (@FerroTV) 23 mrt. 2015

12.05 uur: Wat Boskalis ook moge beweren – dat het geen overnamebod plant op Fugro – beleggers denken dat het er vroeg of laat toch van zal komen. Getuige de koers van Fugro, die meer dan 5 procent stijgt en van de Nederlandse bodemonderzoeker een van de best presterende Europese aandelen maakt. Boskalis daarentegen verliest terrein.

11.42 uur: Volkswagen gaat in zijn Russische fabriek in Kaluga het aantal shifts verminderen van 3 tot 2 en minstens 150 tijdelijke werknemers de laan uit sturen. Van april tot juli zal er bovendien maar 4 dagen per week worden gewerkt en in mei gaat de fabriek twee weken dicht. Met die ingrepen reageert VW op de ineenstorting van de Russische automarkt. De Duitse groep verwacht de komende maanden geen herstel van de verkoop.

11.08 uur: Even de hoogvliegers op Euronext Brussel op een rijtje:

-        Een schare beleggers speelt weer met Dexia , de rommelbank die eigenlijk niets meer waard is.

-        Roularta profiteert zoals gezegd van het uitzicht op een dividend, hoewel de toestand van de mediagroep verre van rooskleurig is.

-        Bone Therapeutics (zie 7.13u) kwam met nieuws over een Fase 2-onderzoek rond het celtherapieproduct Allob voor de behandeling van ruggengraatproblemen. Bij 4 patiënten werd al Allob toegediend in combinatie met bioceramische korrels, om zo de botvorming en de fusie van twee wervellichamen te stimuleren. 

10.46 uur: De Europese beurzen lassen vandaag een pause in. De Euro Stoxx 50 verliest 0,8 procent. Marktpartijen verwijzen naar de mooie rit die de beurzen sedert nieuwjaar achter de rug hebben, met als gevolg dat de waarderingen niet langer goedkoop zijn. 

 

©Euronav

10.22 uur: Euronav stijgt maandag verder door en bereikt zijn hoogste koers in bijna vier jaar. We moeten inderdaad tot mei 2011 teruggaan om nog een koers van 11,27 euro terug te vinden. In het voor jaar van 2010 begon een gestage koersdaling, te wijten aan de overcapaciteit op de tankermarkt, die eindigde met een dieptepunt van 2,95 euro eind november 2011. Voor de hoogste koers van Euronav, 30,80 euro, moeten we nog veel verder teruggaan in de tijd, tot 30 juni 2008.

Hoewel het winterseizoen in het noordelijk halfrond voorbij is, blijven de vrachttarieven op een goed niveau, dankzij de combinatie van goedkope olie en een beperkt aanbod van tankertonnage. Van het huren van tankers voor tijdelijke opslag, een factor die de vrachttarieven kan hoger stuwen, is nagenoeg geen sprake meer, schrijft het gespecialiseerd blad TankerOperator. De contango – het prijsverschil tussen de huidige en toekomstige olieprijs – was onvoldoende groot om dat te rechtvaardigen.

Een element dat de tankersector wat kan opzwepen, is Iran. Als er een akkoord uit de bus komt over het Iraanse kernenergieprogramma en de Westerse sancties worden opgeheven, zal Iran zijn export zo snel mogelijk opdrijven. Dat betekent dat de vraag naar tankers zal toenemen en kan de vrachttarieven hoger stuwen. Omgekeerd zou de olieprijs in dat geval extra onder druk komen te staan. 

9.47 uur: Francis Van Eeckhout, ondernemer in de bouwmaterialensector, heeft zijn belang in de producent van pvc-raamprofielen Deceuninck wat versterkt. Dat blijkt uit de insidermeldingen op de site van de beurswaakhond FSMA. Via zijn vennootschap Gramo kocht hij 200.000 aandelen aan bijna 1,92 euro het stuk, voor in totaal 383.925 euro. Volgens de gegevens op de site van de Deceuninck bezat Van Eeckhout tot nu toe 21,02 procent van de West-Vlaamse groep. Indien men de pas verworven aandelen erbij rekent, dan klimt het belang van Van Eeckhout tot zo’n 21,16 procent.

Pierre-Olivier Beckers, de ex-CEO van Delhaize, heeft aandelenopties van de distributiegroep verzilverd. Dat staat te lezen op de site van de beurswaakhond FSMA. Hij oefende 351.184 opties uit tegen een prijs van 5,94 miljoen dollar (5,52 miljoen euro). Hij verkocht vervolgens de zo verworven aandelen (ADS’en of American Depositary Shares) tegen 7,82 miljoen dollar en strijkt dus een meerwaarde van 1,88 miljoen dollar op. Beckers vertrekt in mei, de algemene vergadering van Delhaize, definitief bij de supermarktgroep. Naast Beckers stopt ook Didier Smits als bestuurder. Daarmee verlaten twee telgen van de familiale aandeelhouders de raad van bestuur

9.35 uur: Verkoopt Deutsche Bank binnenkort dochter Postbank? Die bank werd pas in 2012 overgenomen door Deutsche, maar volgens de krant Süddeutsche Zeitung en het persagentschap Reuters is een verkoop of beursgang van Postbank of zelfs  de volledige consumentendivisie een van de optie in de strategische denkoefening van de bank.

Deutsche Bank, dat ook actief is in ons land, houdt momenteel haar activiteiten tegen het licht en kijkt welke acties nodig zijn om de winst en het kapitaal op te krikken. Een woordvoerder wil geen commentaar kwijt op de berichten. Pas in het tweede kwartaal maakt de bank de resultaten van de denkoefening bekend.

9.09 uur: Bank Degroof verhoogt zijn koersdoel voor de autodienstengroep D'Ieteren van 32 naar 34 euro. Niet alleen toont analist Bernard Hanssens zich positief over de jaarcijfers die D'Ieteren onlangs publiceerde. Volgens hem is het bedrijf  ook te conservatief in zijn vooruitzichten voor dit jaar. Niet alleen speelt de recente dollarstijging in het voordeel van de groep, ook de betere weersomstandigheden zijn gunstig voor de beglazingsdochter Belron. 

9.01 uur: De Bel20 is de week met verlies gestart. De index valt met 0,2 procent terug tot 3.757,47 punten. 

8.46 uur: ‘De huidige timing is immatuur.’ Met die laconieke mededeling bergt de Chinese miljardair Hui Ka Yan, zijn plan op om miljarden te investeren in zonnepanelen. Zijn beursgenoteerd woningbouwbedrijf had eerder aangekondigd dat 90 miljard yuan (13,4 miljard euro) te willen investeren in  zonneprojecten. Hij wou liefst 9.200 megawatt aan zonnepanelen installeren, ongeveer drie keer de hoeveelheid die er op Belgische daken ligt. 

8.32 uur: De gasnetbeheerder Fluxys - niet te verwarren met het beursgenoteerde Fluxys Belgium - en zijn Spaanse sectorgenoot Enagás nemen de Zweedse operator Swedegas over. Fluxys en Enagás betalen elk  100 miljoen euro voor Swedegas, dat de eigenaar en de beheerder is van het hogedruk-gasnet in Zweden. 

8.17 uur: De mediagroep Roularta   (uitgever van onder andere Knack) heeft zopas haar jaarcijfers bekendgemakt. De geplande verkoop van de Franse activiteiten leidde zoals eerder bekendgemaakt tot een afwaardering van ruim 155 miljoen euro. Daardoor is het nettoactief gedaald tot minder dan de helft van het geplaatste kapitaal. In die situatie vereist de wetgeving dat de aandeelhouders van Roularta moeten vergaderen om te beslissen over de voortzetting van het bedrijf.  Dat klinkt wellicht dramatischer dan het is: topman Rik De Nolf heeft immers meer dan 70 procent van het bedrijf in handen. Bovendien stelt het bedrijf opnieuw een dividend over 2015 in het vooruitzicht. 

8.08 uur: Vanaf vandaag noteert ook de nieuwe Bel20 voor het eerst. Nu ja, nieuw...  Eerder was al bekendgeraakt dat alle leden van de belangrijkste Belgische beursindex hun zitje behielden. Wat verandert er dan wel? De weging van de leden in de index. Dat is niet onbelangrijk voor wie evenredig belegt in een mandje Bel20-aandelen zoals de Lyxor ETF Bel20. Vanaf vandaag bestaat een mandje Bel20'ers bijvoorbeeld minder uit AB InBev, maar meer uit GDF Suez.

7.53 uur: De spanning tussen de Nederlandse bodemonderzoeker Fugro en de baggeraar Boskalis  loopt verder op. Afgelopen vrijdag bleek dat Boskalis zijn belang in Fugro had opgedreven naar 25,1 procent. Nu laat Fugro in een communiqué weten dat het zich niet kan vinden in Boskalis' statement dat zijn activiteiten 'zeer goed passen' bij die van de baggeraar. 'Fugro kan zijn marktleiderschap alleen maar behouden als het een onafhankelijke dienstenleverancier bljift.'

7.40 uur: ING is gestart met de opvolging van het Nederlandse GrandVision, het bedrijf boven de bekende brillenketen Pearle. Advies: kopen, met een koersdoel van 28,50 euro. Analist Marco Gulpers ziet een aantal factoren die het aandeel nog een tijd een duw in de rug kunnen geven.

Allereerst is de markt waarin Pearle actief is nog altijd sterk gefragmenteerd. Dat wil zeggen dat er nog mogelijkheden zijn om overnames te doen. Maar daarnaast kan het bedrijf ook profiteren van een aantal demografische trends. De bevolking wordt steeds ouder, waardoor de nood aan brillen ook groter wordt. GrandVision noteert volgens Gulpers ook aan een korting van respectievelijk 10 en 20 procent ten opzichte van de concurrenten Luxottica en Fielmann. 

©Emy Elleboog

7.13 uur: Er valt op dit onzalige vroege uur ook al biotech-nieuws te rapen. Cardio3 BioSciences meldt dat het een poductiefaciliteit in het Amerikaanse Rochester opent om het fase III-onderzoek naar zijn middel C-Cure te ondersteunen. Fase III is de laatste fase voor een medicijn eigenlijk in productie kan gaan. De faciliteit zal ook als onderzoekscentrum fungeren voor Cardio3, dat daarvoor ook samenwerkt met de Mayo Clinic. Cardio3 mag hiervoor rekenen op subsidies van de Amerikaanse staat Minnesota. 

Bone Therapeutics, het biotechbedrijf dat zich toelegt op de behandeling van complexe botbreuken, geeft dan weer mee dat het de eerste patiënten is beginnen behandelen in een vroegere (fase IIA) studie naar  vertebrale fusie. Dat is een behandelingsmethode waarbij men chronische rugpijn probeert aan te pakken. 

7.10 uur: Snel even de agenda voor vandaag meegeven:

  • Roularta publiceert voor beurs zijn jaarcijfers
  • Bois Sauvage, Delta Lloyd en Van de Velde publiceren hun jaarverslag voor 2014
  • Total noteert ex-dividend
©Photo News

6.57 uur: Goedemorgen iedereen, welkom bij Marktenlive! Laten we de dag meteen beginnen met een overnamebericht van formaat. De Italiaanse fabrikant van autobanden Pirelli   wordt overgenomen door China National Chemical Corp, ook wel ChemChina genoemd. De Chinezen leggen 7,1 miljard euro op tafel voor de vijfde grootste autobandengroep ter wereld. ChemChina neemt eerst een belang van 26,2 procent in Camfin, de Italiaanse holding boven Pirelli. Daarna lanceert het een overnamebod op de resterende aandelen die Camfin niet in handen heeft.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud