Advertentie

Bone Therapeutics schittert op eerste beursdag

©BELGA

Biotechbedrijf Bone Therapeutics heeft zijn debuut op de beurs niet gemist. Een weerom beresterk Amerikaanse jobrapport licht de euro voetje. In Brussel nemen beleggers na de resultaten winst op Umicore.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

 

17.40 uur: Voilà, de handelsdag in Brussel zit erop. De Bel20 sloot 0,20 procent lager af op 3.549,96 punten. Vooral Umicore duwde de Brusselse sterindex kopje onder.

We blikken ook nog even vooruit naar de komende beursweek. Die belooft vooral in de tweede helft boeiend te worden. Op donderdag is een bedrijfseconomische marathon: de Bel20’ers Ageas, KBC en Telenet komen dan op een half uurtje van elkaar met jaarresultaten, geflankeerd door Barco, Euronav en Montea. En vrijdag is het dan weer een hoogdag voor macro-economische nerds, met de groeicijfers van Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland én de hele eurozone over het vierde kwartaal.  

 Afsluiten doen we met een hit van Bob Marley, die vandaag 70 zou zijn geworden. Ya man! En fijn weekend!

 

 

17.25 uur: opvallende stijgers op Wall Street: LinkedIn en Twitter . Beide socialenetwerkbedrijven profiteren van stevige kwartaalrapporten.

17.13 uur: onder de noemer 'beleg eens in kunst'. Een schilderij van de Franse postimpressionist Paul Gauguin heeft naar verluidt een recordbedrag van 300 miljoen dollar (263 miljoen euro) opgeleverd. Het werk 'Nafea Faa Ipoipo' (Wanneer ga je trouwen?) was in privé-handen en werd verkocht aan een groep staatsmusea uit Qatar.

Gauguin painting sells for record sum of $300 million http://t.co/TwTDnUeiH3 pic.twitter.com/tK5ohN6W89— Circa (@Circa) 6 februari 2015

16.52 uur: Beursintroducties zitten duidelijk in de lift. Bedrijven die dit jaar in Europa naar de beurs trokken, hebben met hun IPO's maar liefst 3,8 miljard dollar (3,4 miljard euro) opgehaald. Ze tekenen daarmee voor het beste jaarbegin in zeker 45 jaar, zo blijkt uit een analyse van Thomson Reuters. Tot nog toe waagden zestien bedrijven dit jaar de sprong naar de beurs, het hoogste aantal in eenzelfde periode sinds 2006.

16.35 uur: Zowat een uur voor het luiden van de sluitingsbel is nieuwkomer Bone Therapeutics de grootste stijger op de Brusselse beurs. Het aandeel noteert momenteel bijna 10 procent boven zijn introductiekoers van 16 euro.

16.25 uur: de olieprijs is aardig op weg om zijn grootste weekwinst sinds 2011 te realiseren. Aanhoudende gevechten in olieland Libië en een beter dan verwacht Amerikaans jobrapport stuurden de Brent richting 58 dollar per vat, of bijna 20 procent hoger dan een week geleden. Daarmee noteert de olieprijs wel nog altijd zo'n 50 procent onder zijn piek van vorig jaar.

16.08: Scheepvaartgroep CMB noteert dezer dagen op haar laagste niveau in meer dan twee jaar. De laagste slotkoers werd op 23 januari jl. genoteerd – 13,525 euro – maar momenteel zitten we daar niet veel boven.

De bijzonder lage vrachttarieven voor drogebulkschepen zijn de oorzaak. CMB is in die sector actief via dochter Bocimar. De markten voor droge bulk noteren op een historisch dieptepunt. De Baltic Dry Index, een samenvattende index van verschillende scheepvaartroutes, verloor donderdag nog eens 5 punten en belandde op 564 punten. Het is geleden van de financiële crisis van 2008, toen de wereldhandel grotendeels stilviel, dat de BDI nog zo laag noteerde.

15.55 uur: nog even terug naar Griekenland. De bijzondere bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone vindt pas op 11 februari plaats, maar de Griekse financiënminister Yanis Varoufakis laat nu al zijn tanden zien.

Greek gov't will not accept deal extending existing program at Eurogroup meeting on Feb 11, FinMin sources say #Greece— Kathimerini English (@ekathimerini) 6 februari 2015

 

15.50 uur: Meer info over het jobrapport vindt u hier

15.40 uur: Het Amerikaans jobrapport veroorzaakt weinig animo op Wall Street. Zowel de Nasdaq als de Dow Jones openen vlak. In januari kwamen er in de VS nochtans meer jobs bij dan verwacht. Keerzijde van de medaille is evenwel dat Amerika nu een stapje dichter bij een renteverhoging staat.

15.00 uur: Rob Carnell, econoom bij ING, bevestigt dat een renteverhoging door de Fed in juni terug in zicht komt na het sterke jobrapport van zonet.

A very strong labour market report has put a June rate hike by the Fed back into the picture after a month of rather disappointing data.
Rob Carnell
ING econoom

 

Carnell noemt het rapport positief voor de dollar, negatief voor obligaties en gemengd voor aandelen.

Bond markets for once have a reason to sell off, and this should provide further support for our strong dollar call. Equities may regard this result with mixed feelings. Yes, it is encouraging that employment is recovering and that wages growth will provide some spending power to the population. But as it will likely cement expectations for the Fed to start to pull back from their extraordinarily easy monetary stance, that will not be welcome.
Rob Carnell
ING econoom

 

14.51 uur: Teun Teeuwisse, de steranalist van het beurshuis Kempen & Co, is in opspraak gekomen. Hij zou niet-publieke informatie over een aandeel hebben doorgespeeld aan klanten. Meer info hier.

14.37 uur: De Amerikaanse jobmotor is ook 2015 op volle toeren ingezet. In januari kwamen er 257.000 jobs bij, een stuk meer dan verwacht. Dat lijkt een renteverhoging later dit jaar weer een stuk waarschijnlijker te maken, wat de dollar een stevige boost en de euro dus een tik geeft:

14.26 uur: Het jaar is goed begonnen voor Mercedes-Benz: in januari werden 125.865 wagens van het merk met de ster aan de man gebracht, 13,6 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee zet de groeitrend zich gestaag door. Sterke klimmers waren onder meer de SUV’s (+37%) en de C-Klasse (meer dan 50% groei). Het moederbedrijf Daimler jubelt niet op de beurs, maar volgt gewoon de neerwaartse trend. 

14.16 uur: Niet onlogisch: Amerikaanse auto's zijn vooral populair in de buurlanden.

US exported record 2.1 mm cars last year, up 73% from 2004. 18% of US auto production. Half to Canada, Mexico. on.wsj.com/1zUxq7O...— David WesselGeverifieerd account (@davidmwessel) 6 feb. 2015

13.17 uur: EBay heeft zijn kwartaalwinst opwaarts herzien met 87 miljoen dollar. De reden hiervoor zijn lagere belastingen. Voor het vierde kwartaal van 2014 bedraagt de winst dus 1,02 miljard in plaats van 936 miljoen dollar.

EBay restates quarterly profit to reflect lower income tax reut.rs/1AzA8Q2...— Reuters BusinessGeverifieerd account (@ReutersBiz) 6 feb. 2015

12.48 uur: In Amsterdam gaat Ten Cate fors onderuit. Ten Cate is een sectorgenoot van Sioen en produceert een breed gamma weefsels: beschermkledij voor brandweerlui, tentzeilen, composietmaterialen voor de ruimtevaart, industriële of militaire toepassingen, zeildoeken of netten voor in de bouw maar ook kunstgras. De  Nederlandse groep maakt vrijdag bekend een impairment te nemen van 82 miljoen euro op de divisie Advanced Armour, die vorig jaar zwaar verlieslatend was (op operationeel niveau). Mede daardoor zal Ten Cate over 2014 in het rood duiken en een verlies lijden van ongeveer 46 miljoen euro. De volledige jaarresultaten volgen over twee weken, op vrijdag 20 februari.

12.22 uur: Middag en dus werpen we even een blik op de Europese koersenborden. De EuroStoxx50 verliest 0,6 procent, de brede Stoxx Europe 600 0,3 procent. Beleggers houden zich in tot het Amerikaanse banenrapport is gepubliceerd. Dat moet licht werpen op twee zaken: het verder herstel van de Amerikaanse economie en de timing voor latere renteverhogingen.

11.53 uur: Op 11 februari is er in Brussel een buitengewone vergadering van de eurogroep gepland. Op de agenda één groot punt: Griekenland. Er werd al enkele dagen gespeculeerd over zo’n extra top van de ministers van Financiën van de eurozone. Voor Yanis Varoufakis – die de voorbije week opzien baarde met zijn rocksterallures - wordt het zijn eerste.

Extra #Eurogroup on #Greece on Wednesday 11 feb, start 17.30 in Lex-building.— Jeroen DijsselbloemGeverifieerd account (@J_Dijsselbloem) 6 feb. 2015

11.37 uur: Siemens maakte vrijdag bekend wereldwijd 7.800 arbeidsplaatsen te schrappen, waarvan 3.300 in Duitsland. Daarbij zou het de bedoeling naakte ontslagen te vermijden. Vooral arbeidsplaatsen in de administratie zouden verdwijnen, want Siemens-topman Joe Kaeser wil slanker en rendabeler worden. In welke regio’s, vestigingen of sectoren de banen sneuvelen, is nog niet uitgemaakt. Kaeser is aan een radicale ‘verbouwing’ van het traditierijke Duitse concern bezig, waarbij hij focust op energietechniek, toelevering aan de olie- en gassector en industriële uitrusting. Bij Siemens werkten ooit een half miljoen mensen. Dat aantal is intussen gereduceerd tot 343.000 waarvan 115.000 in Duitsland. Beleggers zijn niet meteen opgezet met de nieuwe golf ontslagen.

11.23 uur: Tussendoor even meegeven hoe de verwachtingen voor het Amerikaanse banenrapport er uitzien:

The Jobs Report comes out at 8:30 AM ET. Here's what analysts are expecting: pic.twitter.com/iO5Twj3mbK— Bloomberg Markets (@markets) 6 feb. 2015

11.00 uur: In de voormiddaghandel zijn dit de grootste stijgers en dalers op de beurs van Brussel. De Bel20 verliest 0,6 procent. Nieuwkomer Bone Therapeutics maakt het mooie weer. 

 

10.40 uur: KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Ageas  van 38 naar 42 euro en het advies blijft op 'kopen'. 'Life is good in Asia', titelt het beurshuis. De reden voor het hogere koersdoel is het belang van 24,9 procent dat Ageas bezit in de verzekeraar China Taiping Life. Het aandeel van China Taiping Life verdubbelde het afgelopen jaar, wat het belang van Ageas volgens KBC niet 740 miljoen maar 1,6 miljard euro waard maakt.

KBCS verwacht voorts ook sterke kwartaalresultaten volgende week donderdag. 'Op basis van de prestaties van de niet-levensverzekeringentak voorspellen we een toename van de verzekeringsinkomsten met 25 procent. Ook over het dividend zijn we optimistisch en mikken we op een toename met 14 procent tot 1,6 euro bruto per aandeel.'

Het rapport heeft het ook over de klacht die tegen Ageas loopt als erfgenaam van Fortis. 'De juridische zorgen zijn overtrokken, want maar een kleine minderheid van de voormalige Fortis-aandeelhouders komt in aanmerking voor compensatie, terwijl bij gelijkaardige rechtzaken maar heel kleine bedragen werden uitgekeerd', klink het.

Bij Bank Degroof gaat het advies voor de verzekeraar omlaag van 'kopen' naar 'bijkopen'. 'Ageas zou stevige resultaten moeten boeken. Maar gezien de stevige prestaties van het aandeel zijn we genoodzaakt ons advies aan te passen.' Degroof verwacht een bruto dividend van 1,4 euro.  

10.15 uur: In het Mister Market Magazine staat deze week een opmerkelijk interview met Vincent Van Dessel, topman van Euronext Brussel. Enkele quotes:

‘Het afschaffen van de beurstaks voor bedrijven met een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro kost de staat 5 miljoen euro. Peanuts! Tegelijk heb je een wortel voor de lokale beleggers en de lokale bedrijven. En als ik verder mag gaan: verlaag de roerende voorheffing voor cashdividenden naarmate de KMO’s kleiner zijn. Kortom, maak via simpele regels die eigenlijk nauwelijks iets kosten beleggingen in KMO’s aantrekkelijker.’
Vincent Van Dessel
Voorzitter Euronext

Wij hebben al de studie gemaakt over de tewerkstelling na een beursintroductie - de resultaten zijn fantastisch: 50 à 100% meer jobcreatie binnen de twee jaar na de beursnotering. Dat is trouwens een internationaal fenomeen: de forse personeelsaangroei gebeurt kort na de beursnotering.’
Vincent Van Dessel
Voorzitter Euronext

‘Geef je kinderen aandelen cadeau. Het risico is nihil. Met een horizon van 40, 50 jaar, 60 jaar, doen ze sowieso een goede zaak. Zelfs als ze alles zouden verliezen leren ze wat risico is. Daardoor leren ze op een natuurlijke manier bij over beleggen en meteen ook over de maatschappij. Ik wil beleggers, zelfs de hele bevolking, aansporen om dat al zeer vroeg met hun kinderen te doen.
Vincent Van Dessel
Voorzitter Euronext

 

09.43 uur: Degroof komt ook nog eens terug op de overname, die Bekaert realiseert in Australië. 'Een mooie aanwinst die Bekaert toelaat zijn positie en geografische aanwezigheid te versterken in de aantrekkelijke activiteit van staalkabels voor de mijnbouw, een van de meest winstgevende activiteiten naast staaldraad voor banden.' Het koersdoel blijft 27,5 euro met een 'houden'-advies. 

09.36 uur: Ook Bank Degroof plakt een hogere richtprijs op Umicore: 39 in plaats van 36 euro. 'Hoewel we denken dat de huidige koers een korting betekent op het winstpotentieel op middellange termijn, verwelkomen we toch de beslissing om de activiteiten onder de loep te nemen. Dat zal de markt wellicht ook doen', aldus analist Bernard Hanssens. 

09.30 uur: KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Umicore  van 38 naar 40 euro. Het advies blijft op 'bijkopen'. 'De recurrente bedrijfswinst (274 miljoen euro, red.) was iets beter dan verwacht. De prognose voor dit jaar was geen verrassing en de transformatie van de portefeuille is een zinvolle stap', luidt de conclusie van analist Wim Hoste. 'Wij geloven dat de aandacht van de markt geleidelijk zal verschuiven naar 2016. Dan moet de grote uitbreiding (40%) van de capaciteit van de recyclagefabriek in Hoboken op volle toeren draaien. Nu de metaalprijzen sinds begin dit jaar licht herstellen, is het momentum voor Umicore aan het verbeteren.' 

09.20 uur: De capriolen van de olieprijs blijven ondertussen waarnemers met verstomming slaan. 

Oil +17% in 2 weeks. OK, it's coming from a low base, but that's still the biggest 2-week rally since March 1998: pic.twitter.com/6Z3dMNiIjc— Jamie McGeever (@ReutersJamie) February 6, 2015

09.14 uur: Op de beurs van Amsterdam overtuigt nieuwkomer GrandVision , moederbedrijf van optiekketen Pearle, minder dan Bone Therapeutics in Brussel. 

09.05 uur: Op de beurs van Brussel maakt Bone Therapeutics  een geslaagd beursdebuut. Het aandeel ging meteen ruim 10 procent hoger. 

#BoneTherapeutics goed uit de startblokken op zijn eerste handelsdag: +12,5% tot €17,99. IPO-prijs : €16. pic.twitter.com/871V7OCko6— Tom Simonts (@TSimonts) February 6, 2015

 

08.48 uur: Alcatel-Lucent  boekte in het vierde kwartaal een omzet van 3,68 miljard euro, een daling van 6 procent en ongeveer in  lijn met de verwachtingen. Lager op de resultatenrekening is er wel een forse verbetering. Door de kostenbesparingen is de operationele winst verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar tot 284 miljoen euro. 'Deze resultaten tonen dat we terug zijn', zei topman Michel Combes. Sinds zijn aanstelling midden 2013 zijn zo'n 10.000 banen gesneuveld, zijn er voor 600 miljone euro activa verkocht en is er 1 miljard euro vers kapitaal opgehaald. 

08.34 uur: Volgens de futures zullen de Europese beurzen licht lager openen. In Azië lieten de meeste beurzen een kleine winst optekenen. De MSCI Asia Pacific klom 0,4 procent.

08.26 uur: Een kleine tegenvaller voor de Duitse economie. De industriële productie steeg in december maar 0,1 procent, terwijl een stijging met 0,4 procent verwacht werd. 

08.13 uur: De resultaten van Umicore  zelf dan. Het bedrijf boekte vorig jaar 274 miljoen euro (-10%) recurrente bedrijfswinst (rebit). Dat is aan de bovenkant van de vork (250-280 miljoen euro) die het bedrijf zelf vooropstelde. De terugval is vooral het gevolg van de lagere prijzen voor edele metalen die de winstgevendheid van de recyclagetak onder druk hebben gezet.

De nettowinst daalde tot 179 miljoen euro (-5%). Voor 2015 rekent het management op een 'toename van de winstgevendheid'. Het rekent daarvoor vooral op de divisie die katalysatoren en batterijmaterialen produceren. Op 28 april krijgen de Umicore-aandeelhouders nog een dividend van 0,50 euro per aandeel gestort, bovenop het interimdividend (september 2014) van eveneens 0,50 euro.

08.06 uur: De schulden van Fagron  (ex-Arseus) bereiken stilaan het plafond dat de banken van het farmabedrijf toelaten. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de onderneming. Fagron boekte in 2014 een omzet van 447 miljoen euro, wat overeenstemt met de verwachtingen.

Opvallend is wel dat de afdeling Compounding Essentials, die meer dan de helft van de inkomsten vertegenwoordigt, amper groeide. De recurrente operationele kasstroom (rebitda) vertegenwoordigt met 118,5 miljoen euro 26 procent van de omzet, eveneens volgens verwachting. Fagron gaat voor dit jaar uit van een omzet van minstens een half miljard euro - een groei van 11,8 procent - en een rebitda-marge van 26 procent. Over de verkoop van de IT-poot Corilus rept Fagron met geen woord.

07.57 uur: Gelijktijdig met de resultaten deelt Umicore  ook de verkoop of afsplitsing van verschillende afdelingen aan. We citeren even uit het persbericht:

... mogelijkheden onderzoekt om de groei en waardecreatie te optimaliseren. Een proces werd opgestart om de business units Zinc Chemicals en Building Products voor te bereiden op een toekomst buiten de Umicore Groep. Beide business units hebben hun winstgevendheid aanzienlijk verbeterd en staan voldoende sterk om hun activiteiten verder te ontwikkelen in een omgeving die specifiek aansluit bij hun respectievelijke producten, diensten en toepassingen
Umicore

En verder:

Umicore wil ook de activiteiten Electro-Optic Materials en Thin Film Products in aparte juridische entiteiten onderbrengen om strategische allianties mogelijk te maken met het doel de groei te versnellen. Het is de intentie om de portefeuille tegen eind 2016 te herschikken, afhankelijk van de marktopportuniteiten.
Umicore

07.54 uur: Over het boekjaar 2014 zette Cofinimmo  een netto courant resultaat per aandeel neer van 6,70 euro. Dat ligt iets boven de marktconsensus van 6,67 euro, maar wel onder de 6,78 euro van 2013. De vastgoedgroep spreekt in een persbericht zelf van 'een kanteljaar', omdat het zwaartepunt van haar strategie zich verplaatste van kantoorvastgoed naar zorgvastgoed. Dat is het resultaat van de verkoop van het North Galaxy-gebouw en de investeringen in verzorgingsinstellingen in Nederland en Duitsland.

Het North Galaxy gebouw in Brussel ©BELGA

07.46 uur: Staaltechnologiegroep Bekaert  deelt mee dat de overname van de staaldraadfabriek van Pirelli in het Turkse Izmit afgerond is. Donderdagavond liet de groep al weten dat ze nog een versnelling hoger schakelt in het groeiplan. Het Zwevegemse bedrijf neemt de staalkabels van de Australische mijnbouwgroep Arrium over.

07.42 uur: Goedemorgen. Meest opvallende gebeurtenis donderdag was het duidelijke 'nein' waar de Griekse leiders op botsten bij hun passage in Duitsland. Zowel de Europese Centrale Bank als de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet verstaan dat onderhandelingen over de Griekse schuldenberg niet van een leien dakje zullen lopen. 

Vrijdag is het vooral uitkijken naar het beursdebuut van het Waalse biotechnologiebedrijf Bone Therapeutics  . Het bedrijf, dat zich toelegt op celtherapie voor de behandeling van botziekten, is het eerste dat dit jaar de sprong naar de Brusselse beurs waagt.

In Amsterdam krijgt GrandVision  , de optiekdochter van investeerder HAL Trust en eigenaar van de brillenketen Pearle, zijn eerste notering.

Meer algemeen kan het Duitse industriële productiecijfer voor december een invloed hebben op het beleggersgemoed. In de namiddag verschuift de aandacht naar de VS, waar het jobrapport wordt gepubliceerd. Nadat de privésector in december 241.000 banen creërde, verwachten economen voor januari een groei van 230.000 jobs.

Donderdag sloten de Europese beurzen verdeeld: met licht verlies of lichte winst. Wall Street won meer dan 1 procent dankzij de miljardenovername van Pfizer, de stijgende olieprijs en goed nieuws over de arbeidsmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud