1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten met verlies

Op een sombere beursdag onderscheidde Lotus zich met een sterk halfjaarrapport. Bpost grossierde in fanmail en is de helft gestegen sinds het verrassend sterke rapport.
 • Bitcoin, goud en geld | BBB

  Wij sluiten voor vandaag af en wensen u een fijn weekend. Vergeet zeker niet om de marktenvlog van collega Bas van der Hout te bekijken. Het gaat vandaag over bitcoins, goud en geld:

  Bitcoin, goud & geld | Bull, Bear & Bas

 • Bel20 vlagt lager af

  Het sterrenpeloton sloot 0,7 procent lager af op 3.422 punten. Op kop lagen Colruyt , Telenet en KBC . In de staart vonden we GBL , Aperam en Galapagos .

  De Europese beurzen gingen 1,1 procent lager. 

 • CureVac haalt 213 miljoen dollar op met beursgang

  Het Duitse biotechbedrijf CureVac maakt vandaag zijn beursgang aan de technologiebeurs Nasdaq. Met de IPO-prijs van 16 dollar, aan de bovenkant van de vork, haalt de groep 213,3 miljoen euro op. Het geld zal gebruikt worden voor klinisch onderzoek, een uitbreiding van de productiecapaciteit en onderzoek en ontwikkeling. 

  Eerder dit jaar wendde CureVac zich al tot investeerders, waaronder de Duitse overheid en GlaxoSmithKline, om 640 miljoen op te halen voor onder andere een middel tegen het coronavirus.

  En nu heeft het bedrijf dus aangeklopt bij Amerikaanse investeerders om nog wat extra geld te tappen. Daardoor zal de kaspositie van de groep naar verwachting stijgen tot 800 miljoen dollar. Tegen het einde van maart had het bedrijf maar 43,5 miljoen aan cash. Ook nu zet de onderneming een groot deel van het geld in voor de strijd tegen het coronavirus. Het stopt nog eens 150 miljoen in de ontwikkeling van zijn potentiële vaccin dat de derde fase ingaat. 

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... krijgt u hier!

  ©AFP

 • Tesla spurt vooruit na adviesverhoging

  Tesla stijgt 1,2 procent na een advies- en koersdoelverhoging van de zakenbank Morgan Stanley. Analist Adam Jones denkt dat de potentiële uitbouw van de batterijendivisie van de elektrische automaker een belangrijke motor is voor toekomstige winsten. Hij stelt daarnaast dat de winst van Tesla in de toekomst door meer factoren bepaald gaat worden dan enkel de verkoop van auto's.

  Jones verhoogt zijn advies voor het aandeel van 'verkopen' naar 'houden' en laat zijn koersdoel klimmen van 310 naar 1.060 dollar. De batterijendivisie is volgens de analist op zichzelf al 310 dollar per aandeel waard. 

 • Apple gaat lager na oorlogsverklaring Fortnite

  Apple levert 1,2 procent in. Dat heeft mogelijk te maken met de oorlogsverklaring die het razendpopulaire Fortnite gisteren de wereld instuurde (zie post 13u53), nadat Apple het spel van zijn App Store gooide. In de betreffende video roept Epic Games, het bedrijf boven Fortnite, de miljoenen Fortnitefans op om tegen Apple in verweer te komen door de hashtag #freefortnite te gebruiken. De hashtag was gisteren trending op het sociale-media-platform Twitter.

  De Windmill Floss, een populair dansje uit Fortnite.

 • Nasdaq houdt zich kranig - Ogen gericht op S&P500

  De Dow Jones  gaat bij opening 0,4 procent lager. De Nasdaq  slaagt evenwel in een stabiele opening. 

  We houden opnieuw de ogen gericht op de S&P500 die momenteel 0,2 procent prijsgeeft. Slaagt de beursindex er dit keer wel in om een nieuw record vestigen, na drie vergeefse pogingen? 

 • Roularta vliegt hoger voor resultaten

  Het aandeel Roularta gaat 7 procent hoger in aanloop van de resultaten die de mediagroep maandag presenteert. Wij kunnen verder geen nieuws rond het aandeel bespeuren.

 • Fortnite verklaart oorlog aan Apple en Google

  Het bedrijf boven het razendpopulaire spel Fornite, Epic Games, is het zat met de klassieke commissie van 30 procent die Apple en Google vragen bij betalingen via hun App Store en Play Store. Daarom introduceerde de gamegroep een nieuwe directe betaalmethode om de commissies te omzeilen. Het gevolg was dat Apple Fortnite van zijn App Store zwierde. Fortnite reageerde furieus en verspreidde het volgende filmpje onder zijn miljoenen fans onder de titel 'Nineteen Eighty-Fortnite':

  Nineteen Eighty-Fortnite - #FreeFortnite

  Wie het spel gisteren speelde kreeg het filmpje te zien, waarin Epic Games Apple wegzet als gevaar voor de wereld. Aan het einde van het filmpje mobiliseert het bedrijf zijn leger aan fans: 'Join the fight to stop 2020 from becoming 1984.' Daarmee verwijst Epic Games naar een reclame die Apple zelf maakte voor de lancering van Macintosh, waarin het zich als New kid on the Block presenteerde dat zich afzet tegen supermachten:

  1984 Apple's Macintosh Commercial

  Daarmee probeert Fortnite druk te zetten op Apple om het spel toch weer terug op zijn App Store te plaatsen. Inmiddels heeft ook Alphabet , het bedrijf boven Google, het spel ook uit zijn Play Store gegooid. De oorlogsverklaring lijkt beleggers nog niet zo bang te maken, want voorbeurs gaat Apple 2 procent hoger en trappelt Alphabet ter plaatse.

 • Sterkste daling werkgelegenheid sinds start metingen

  De beurzen zullen helaas geen opsteker vinden in het cijfer dat Eurostat vanmiddag publiceerde over de werkgelegenheid in de eurozone. De werkgelegenheid is in het tweede kwartaal het sterkst afgenomen sinds het begin van de metingen in 1995. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat was er door de coronacrisis 2,8 procent minder werk dan een kwartaal eerder.

  Het aantal banen in de Europese Unie als geheel zakte met 2,6 procent terug. In het eerste kwartaal was de werkgelegenheid in het eurogebied al met 0,2 procent afgenomen en in de EU als geheel was toen sprake van een min van 0,1 procent.

 • Hotelsector VS blijft herstellen

  We gaven de grafiek gisteravond al eventjes op onze blog, maar we laten hem toch nog maar eens zien. Want ondanks de enorme hoeveelheid nieuwe besmettingen en de strengere voorwaarden in de VS blijft de Amerikaanse hotelsector herstellen. Het tempo staat wel op een lager pitje, maar het blijft opmerkelijk:

  Gisteren bleek ook al uit een ander cijfer dat de Amerikaanse economie zich blijft herstellen, want het aantal steunaanvragen voor werkloosheid is in juli onder de 1 miljoen gezakt.

 • China heeft meer bedrijven in Fortune 500 dan VS

  We hebben weer een opvallende grafiek. Want China blijkt meer bedrijven te hebben in de Fortune 500, een lijst met de 500 grootste bedrijven van de wereld (obv omzet) door het blad Fortune, dan de VS. Het laat de enorme opmars van Chinese bedrijven zien in de laatste paar decennia: 

 • Voor de roundup van een goede gevulde beursdag ...

  ... hierheen!

 • Kleine belegger Acacia Pharma verwatert fors

  Nog even over de private kapitaalronde van Acacia Pharma  (zie post van 9u16). Die verloopt tegen de bradeerprijs van 2 euro, waardoor het Brits biotechbedrijf 12,5 miljoen aandelen moet uitgeven om aan 25 miljoen euro vers geld te geraken. Er staan op dit ogenblik 72,8 miljoen aandelen uit, waardoor de kleine aandeelhouders hun belang met zowat 15 procent zien verwateren. 

  Acacia Pharma trok in februari 2018 tegen 3,60 euro naar de Brusselse beurs. 

 • Bpost 50 procent hoger sinds kwartaalrapport

  Sinds het verrassend sterke kwartaalrapport, 4 augustus nabeurs, is het zwaar afgestraft aandeel Bpost  aan een indrukwekkende heropstanding toe. Het aandeel wint 9 procent. De winst beloopt op acht beursdagen intussen 51 procent. Daarbij wel de kanttekening dat het aandeel vlak voor het rapport dicht bij een dieptepunt noteerde.

  -40%
  Nog lange weg te gaan
  Bpost noteert na de remonte nog steeds 40 procent onder de intekenprijs van 2013

  De postbode trok in juni 2013 naar de beurs, tegen 14,50 euro. Het aandeel noteert dus na de lange serie ontgoochelingen over de voorbije paar jaar nog altijd 40 procent onder de intekenprijs. Dat is niet onlogisch: CEO Jean-Paul Van Avermaert voorspelt voor dit jaar 240 à 270 miljoen euro bedrijfswinst. Dat is beter dan initieel gevreesd, maar nog altijd minstens 13 procent onder de 311 miljoen euro over 2019 en nauwelijks de helft van de 502 miljoen in topjaar 2017.

 • Beurzen diepen verliezen uit

  De Europese beurzen diepen de verliezen uit, nu de extra Britse reisbeperkingen nog eens onderstrepen dat het ondanks het vlotte beursherstel voor de economie nog verre van business as usual is. De Bel20  gaat 1,7 procent in het rood, voor de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone, is er 1,8 procent verlies. 

  ©REUTERS

 • Luchtvaartaandelen onderuit door Britse reisrestricties

  De luchtvaartaandelen delven het onderspit op de Europese beurzen. Beleggers reageren op het besluit van het Verenigd Koninkrijk dat reizigers verplicht 14 dagen in zelfisolatie te gaan. Voor Belgen gold die quarantaineplicht al langer. Nu worden ook Nederland en Frankrijk aan de lijst toegevoegd.

  Luchtvaartgroep Air France-KLM  moet bijna 5 procent inleveren. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet  zakken tot 5,5 procent. Reisorganisatie TUI  daalt 7 procent.

 • ING: 'Dure winkelkar kan marges Colruyt opkrikken'

  ING buigt zich in zijn ochtendmail over een prijzenstudie van Test-Aankoop. Daaruit blijkt dat - ondanks de opheffing van het verbod op promoties - de prijzen in de supermarkten nog niet op hun normale peil zitten.

  De prijsinflatie is dan geen gewone rugwind voor Colruyt, maar een heuse Sirocco
  Hans D'Haese
  ING-analist

  Voor Colruyt  liggen de prijzen voor A-merken zowat 12 procent hoger, schrijft het rapport. Voor de eigen merken zoals Boni liggen ze 5 procent hoger dan voor de corona-uitbraak.

  'De prijsinflatie in de supermarkt is geen gewone rugwind voor Colruyt, maar een heuse sirocco', schrijft analist Hans D'Haese die meent dat dat prijsklimaat tot margeverbeteringen kan leiden.

  ING hanteert een houdenadvies met koersdoel van 53 euro.

 • Jefferies over Bpost: 'spectaculaire groei in pakjes'

  De nationale post is momenteel het hipste aandeel op de Brusselse beurs. Vandaag rukt Bpost  opnieuw met 8 procent op na een koopadvies van Jefferies. Analist David Kerstens spaart de superlatieven niet. 'Een volumegroei van 78 procent in pakjes is ronduit spectaculair', aldus Kerstens. 'Zeker in een markt als België waar er verhoudingsgewijs minder e-commerce is dan in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.'

  Jefferies zingt lof over de nieuwe CEO Jean-Paul Van Avermaet. 'Het nieuwe management zet een kickstart op het herstel.' De analist trekt zijn winstverwachting met een kwart op. Dat resulteert in een vers koopadvies met een koersdoel van 10 euro.

 • Jimmy Lai: 'Koop mijn aandeel niet'

  'Iedereen kocht een beetje. En dat werd heel veel en dreef de koers fors op. Ik zeg mensen 'doe het niet' want je gaat er geld aan verliezen', zegt Jimmy Lai op Bloomberg Television over de stratosferische klim van zijn Hongkongs mediabedrijf. Zonder veel impact: beleggers blijven gewoon kopen. 

  Het gaat vaak letterlijk om 'steunaankopen': Jimmy Lai is de mediatycoon die Peking nerveus maakt met zijn vaak kritische berichtgeving vanuit Hong Kong en kan daarom bij de bevolking van de vorige Britse kroonkolonie op veel steun rekenen. 

 • KBCS verhoogt advies voor Lotus Bakeries

  De ijzersterke resultaten bij Lotus Bakeries  zijn voor KBC Securities aanleiding tot een adviesverhoging. De rating gaat van 'houden' naar 'opbouwen' bij een koersdoel van 3.200 euro. 'Biscoff bewijst zich opnieuw als standvastige en robuuste drijfveer', aldus analist Guy Sips.

  Sips stipt aan dat Lotus in de voorbije twaalf maanden een record cashflow genereerde van 124 miljoen euro. Ondanks grote uitgaven aan onder meer de nieuwe fabriek in de VS, is de nettoschuld laag gebleven', aldus de analist.

 • Acacia Pharma krijgt knauw na private plaatsing

  De handel in Acacia Pharma is hervat nadat het bedrijf donderdag nieuwe aandelen had uitgegeven. De biotecher verkocht 12.500.000 nieuwe aandelen aan 2 euro per stuk en haalde daarmee 25 miljoen euro op. 

  De plaatsing gebeurde aan een stevige korting van 25 procent op de slotkoers van dinsdag en laat zich nu voelen. Acacia Pharma keldert met 18 procent.

 • Brussel opent lichtrood | Lotus Bakeries | Shurgard | Bpost | Aedifica

  De Bel20  is met verlies geopend. De graadmeter trekt 0,2 procent lager tot 3.334 punten.

  Lotus Bakeries  wint 2 procent. De koekjesbakker groeide stevig in de eerste jaarhelft dankzij de internationale veroveringstocht van de Biscoff-speculoosjes.

  Shurgard  wint 1,3 procent. De specialist in opslagloodsen kon zijn omzet en winst bijspijkeren.

  Bpost wint 3 procent. Het postbedrijf profiteert van een vers koopadvies van Jefferies.

  Aedifica verliest 0,5 procent. De zorgvastgoedspecialist sluit een deal in het Verenigd Koninkrijk.

 • Omzet Flow Traders halveert door normalisering beurshandel

  Beursintermediair Flow Traders   heeft in het tweede kwartaal opnieuw geprofiteerd van verhoogde handelsvolumes door onrust op de financiële markten tijdens de coronacrisis. Wel was dat voordeel gevoelig minder groot dan in de eerste drie maanden van het jaar, toen de grote koersval in maart een ongezien drukke beurshandel veroorzaakte.

  De omzet van Flow Traders bedroeg in het tweede kwartaal 229,9 miljoen euro, tegen 495 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. In het tweede kwartaal van vorig jaar was de omzet van Flow Traders 53,9 miljoen euro.

  Daartegenover stond dat de kosten, met name voor het personeel, lager uitvielen. Tijdens het eerste kwartaal moest Flow Traders alle zeilen bijzetten en kampeerde het personeel op werk om te voorkomen dat het door quarantaines wordt getroffen. De personeelskosten schoten daardoor omhoog naar 154,9 miljoen euro. In de afgelopen periode daalde dat met meer dan de helft.

  Onder de streep hield de beursintermediair 113 miljoen euro over, waar dat in het eerste kwartaal nog 262,3 miljoen euro was. Flow Traders betaalt op 18 augustus een interim-dividend uit van 4 euro per aandeel.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een openingsverlies van 0,2 procent.

 • Biscoff boost Lotus Bakeries

  Daar zijn de cijfers van Lotus Bakeries . Bij een eerste aanblik ogen ze zeer fraai. De koekjesbakker behaalde in de eerste jaarhelft een omzet 323,3 miljoen euro, een stijging van 8,4 procent ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2019. Die groei schrijft het bedrijf toe aan de internationale uitrol van Biscoff (de naam waarmee Lotus zijn speculoos onder meer in de VS in de markt zet).

  De andere groeipijler, de Natural Foods, werden geremd door de lockdowns. Die beïnvloeden alle 'on-the-go' en buitenhuis geconsumeerde producten van het bedrijf negatief. Ondanks die moeilijke omstandigheden krikt Lotus zijn winst op. De recurrente nettowinst stijgt met bijna 9 procent naar 41,3 miljoen euro of 12,8 procent van de omzet.

  Niettemin illustreert de resultatenrekening met vooral plusjes dat de business relatief coronaproof is. En zo is Lotus goed op weg om dit jaar voor de 17de keer in de voorbije 19 jaar de Bel20 te kloppen

 • Wat doet Lotus Bakeries?

  Binnen een kwartiertje krijgen we cijfers van Lotus Bakeries . Beleggers legden de lat hoog. Tegen een koers van 2.870 euro, noteert het aandeel amper onder het precoronaniveau van iets meer dan 3.000 euro in februari.

 • Shurgard: 'Een halfjaar met twee gezichten'

  Er rollen resultaten binnen van Shurgard . Het was al langer duidelijk dat de opslagspecialist garen spon bij het coronavirus. Dat zien we nu vertaald in een met plussen bezaaide cijferset. De omzet groeide met 5,2 procent. De bezettingsgraad zit op 89,6 procent (+1,3%). De brutobedrijfswinst (ebitda) groeide sterker dan de omzet en viel 8,8 procent hoger uit. De EPRA-winst, de winst uit de courante kernactiviteiten, landt op 54,7 miljoen, een stijging met 7,6 procent.

  Shurgard breidt zijn portefeuille uit met 24 nieuwe opslagfaciliteiten. Nog een opsteker voor beleggers: het handhaaft zijn dividend. Het keert op 1 oktober een coupon van 0,49 euro per aandeel uit.

  Onze klanten reageerden met verschillende intensiteit op de lockdowns. Maar deze cijfers tonen de weerbaarheid van ons businessmodel in uitdagende tijden.
  Marc Oursin
  CEO Shurgard

   

  Het bedrijf zou normaal prognoses meegeven voor het hele boekjaar, maar stelt dat uit naar de cijferpublicatie over het derde kwartaal wegens 'onzekerheid rond het coronavirus'. Het stelde eerder een omzetgroei op jaarbasis voorop tussen 4 en 6 procent.

  'Het was een halfjaar met twee contrasterende kwartalen. Onze klanten en medewerkers reageerden immers met verschillende intensiteit op de lockdowns', zegt CEO Marc Oursin. 'Maar die resultaten bewijzen de weerbaarheid van ons businessmodel in uitdagende tijden.'

 • Jefferies zet Bpost op kooplijst

  Bpost  mag van Jefferies op de kooplijst. Analist David Kerstens verhoogt het advies van houden naar kopen en prikt het koersdoel op 10 euro.

  Het postbedrijf was de grote positieve verrassing in de Brusselse resultatenzomer. Corona bleek immers een zegen voor de pakjesbusines. Die ging er in het tweede kwartaal met 78 procent op vooruit, waardoor de omzet van het postbedrijf met meer dan 10 procent steeg tot 1 miljard euro. Flink meer dan waarop de analisten hadden gemikt.

  Ook de winst was beter dan verwacht. De bedrijfswinst kromp wel met een derde tot 75 miljoen euro, maar was nog altijd dubbel zo hoog als de voorspelde 37 miljoen.

 • Beurzen trekken handrem op

  Goedemorgen, het venijn van de beursweek zit deze week in de staart. Op Wall Street miste de S&P 500 een nieuwe kans om een slotrecord neer te zetten. Net als de meeste Europese indexen sloten de S&P en de Dow Jones met licht verlies. Nasdaq hield de voetjes wel nipt droog aan lagere handelsvolumes dan gemiddeld. Apple werd stevig ingeslagen en nadert nu wel heel dicht bij een nieuwe sterrenstatus: 2.000 miljard dollar aan beurswaarde.

  In Azië blijven de beurzen grotendeels vlak. Zuid-Korea is de negatieve uitschieter met verliezen tot 2 procent. Seoel wordt opgeschrikt door een plotse verdubbeling van het aantal dagbesmettingen met het coronavirus.

  Beleggers wachten op nieuws rond een Amerikaans stimuluspakket om de economisch gevolgen van het coronavirus op te vangen. ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud