Bpost klokt af op nieuw record

De zwakke inflatiecijfers van de Duitse deelstaten verhogen de druk op ECB-voorzitter Mario Draghi om donderdag 'in actie' te komen. Een pijnlijke misser van onderzoeksbureau ISM zette Wall Street initieel op het verkeerde been.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: De slotbel: de Bel20 koerste een fractie hoger naar 3.160 punten. Uitblinker was eens te meer Bpost, dat in koopadviezen uit de City grossiert en met 18,85 euro op een vers record aftikte.

17.40 uur: Brederode blijft in bulk eigen aandelen kopen. Vorige week 12.807 stuks. Wat het totaal op 205.073 stuks brengt. Dat is 0,7 procent van het aandelenkapitaal. In 2013 vernietigde de holding al 652.000 eigen aandelen. Overigens houdt Brederode afgaand op de meest recente mededeling vooral met zichzelf bezig:

17.33 uur: De ISM is in mei dus gestegen in plaats van gedaald. Meteen is de reputatie van het economisch onderzoeksbureau Stone McCarthy gebetonneerd (terwijl de reputatie van ISM de andere richting uitgaat). Zij merkten als eersten op dat er iets vreemd was aan het jongste rapport:

We believe ISM used April's seasonals, not May's. ISM headline # should be 55.4, NOT 53.2! #ism #eco #economy— Stone & McCarthy (@StoneMcCarthy) 2 juni 2014

En dus kan de reputatie bij deze niet meer stuk:

If @stonemccarthy hadn't caught that, is it possible that the ISM might never have been corrected?— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 2 juni 2014

 

17.28 uur: Het ISM bevestigt nu dat het blijkbaar stevig in de fout is gegaan bij de berekening van zijn cijfers over de Amerikaanse industrie. Dit wordt een pijnlijke affaire:

 

ISM Mfg Survey head Holcomb says seasonal factors were applied to the May data that wasn't supposed to be, in the process of correcting...— Vonnie Quinn (@VonnieQuinn) June 2, 2014

 

17.21 uur: Schokkende claim van onderzoeksbureau Stone McCarthy. Dat beweert dat het Institute of Supply Management (ISM) verkeerde cijfers heeft gebruikt voor de berekening van zijn jongste ISM-indicator voor de Amerikaanse industrie. Ze prikten die vast op 53,2, een gevoelige daling ten opzichte van de 54,9 van vorige maand.

Maar nu beweert Stone McCarthy dat ISM de seizoensgegevens over de maand april heeft gebruikt, in plaats van die over mei. En dat de ISM-index dus op 55,4 zou moeten beland zijn. Als dat blijkt te kloppen, krijgt de geloofwaardigheid van ISM een geweldige knauw:

 

Research firm makes shocking claim about today's ISM manufacturing report http://t.co/xTG61cU2Jh— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) June 2, 2014

 

17.08 uur: Nu het ultimatum aan Oekraïne over de betaling van Russisch gas met een week uitgesteld is, en de dreiging van bijkomende Europese sancties afneemt, herademen de financiële markten over all things Russian. De Micex-aandelenindex springt vandaag 2,3 procent op en het vereiste rendement op Russisch staatspapier valt wat terug.

16.39 uur: Toch nog even aanstippen dat Apple (628 dollar, -0,7%) vrijdag nabeurs zijn aandeel in zeven splitst. Meteen de eerste aandelensplitsing in acht jaar. En een splitsing die potentieel de weg vrijmaakt voor een zitje in de Dow Jones

16.20 uur: Het vermogen van de Nederlanders is in vier jaar tijd gehalveerd. Waar een gemiddeld Nederlands huishouden in 2008 nog 51.000 euro bezat, was dat in 2012 nog maar 27.000 euro, melt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling van de huizenprijzen is de belangrijkste oorzaak van de afname: de doorsneewaarde van een woning daalde in die jaren van 256.000 naar 231.000 euro. Er zijn 10.000 miljonairshuishoudens minder, of nog 154.000. De 10 procent rijkste huishoudens, goed voor 30 procent van al het vermogen, hadden gemiddeld 220.000 euro vermogen in 2012. Die rijken zijn wel nog altijd gewoon vooral te vinden in het Gooi (en ook wel in Noord-Brabant).

16.15 uur: Niet dat economen hun prognoses voor een vrij fluks herstel na een zwak eerste kwartaal meteen zullen bijstellen, maar een domper is het wel: de ISM-aankoopdirecteurenindex - sinds 1931 de vinger aan de pols van de Amerikaanse industrie - viel in mei onverwacht van 54,9 naar 53,2 punten terug. 

U.S. ISM manufacturing index softens in May http://t.co/fWPU0C4ETV— MarketWatch (@MarketWatch) 2 juni 2014

 

16.05 uur: Het is weer 'biedtijd voor Buffett': zondagavond is het bieden ingegaan om 'een patatje te steken' met Warren Buffett, inmiddels een traditie voor het goede doel. Het startbedrag voor een lunch met Warren, voor de bieder plus (zo hij/zij dat wil) maximum zeven vrienden, was gisteren 25.000 dollar. Tegen maandagochtend was het al opgelopen tot 350.100 dollar. En het gaat ongetwijfeld nog een pak hoger. Twee jaar geleden werd het record van 3,46 miljoen dollar bereikt. Vorig jaar daarentegen hoefde het etentje maar 1 miljoen dollar te kosten. Nog vier dagen te gaan tot de deadline.

16.02 uur: Amerikaanse beleggers kregen vrij zwakke cijfers over de industrie in de VS voor de kiezen:

*U.S. MAY ISM MANUFACTURING INDEX FALLS TO 53.2 FROM 54.9— World First (@World_First) June 2, 2014

 

16.00 uur: Wall Street start omzichtig, zoals de jongste tijd wel vaker het geval is. Een half uur na opening dobbert de Dow Jones rond het nulpunt, terwijl de Nasdaq 0,5 procent verliest. 

15.37 uur: Facebook-topman Mark Zuckerberg haalt de krantenkoppen met een schenking van 120 miljoen dollar aan de gemeenschapsscholen in de 'Bay Area', de ruime regio rond San Francisco. Hij doet dat vanuit een fonds dat hij beheert met zijn vrouw Priscilla. Zuckerberg heeft een geschat vermogen van zo'n 20 miljard dollar, dat grotendeels bestaat uit zijn belang in Facebook.

15.25 uur: Voor wie het nog niet wist: deze week zijn alle ogen gericht op de ECB. Of de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen en/of uitzonderlijke bijkomende stappen neemt om de economische groei aan te zwengelen weten we donderdag. Maar de analisten van Morgan Stanley blikken nu al vooruit op wat dat betekent voor de Europese banken. Met de mogelijke rentebeslissing van de ECB de Europese stresstest - excuseer: Asset Qualiity Review - in het achterhoofd ziet Morgan Stanley vooral potentieel in een zevental banken: Intesa Sanpaolo, UCG, Société Générale, UBS, Lloyds, LSE en Bankia. 

15.00 uur: Het is maandag en dus worden na een weekendje onderhandelen wat overnames bekendgemaakt op Wall Street. De Amerikaanse rust- en ziekenhuizenuitbater Ventas telt - in de klassieke mix van aandelen en cash - 2,6 miljard dollar neer voor ARC Healthcare Trust, een op Nasdaq genoteerde uitbater van rusthuizen over heel de VS (op de foto: rusthuis Solana in Katy, Texas).

14.32 uur: Het Amerikaanse zakenblad Fortune heeft zijn jaarlijkse rangschikking van grootste bedrijven, gemeten naar omzet, gepubliceerd. Het gaat dan om de zogenaamde Fortune 500-lijst. Kanttekening: het gaat hier enkel om Amerikaanse bedrijven. Hieronder kan u de topvijf nalezen, telkens met het omzetcijfer. De topdrie is ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. Oliebedrijf Phillips valt uit de topvijf, en wordt vervangen door Apple:

  1. Wal-Mart: 476,3 miljard dollar
  2. Exxon Mobil: 407,7 miljard dollar
  3. Chevron: 220,4 miljard dollar
  4. Berkshire Hathaway: 182,2 miljard dollar
  5. Apple: 170,9 miljard dollar

Hoe relevant een lijstje is, waarin enkel Amerikaanse bedrijven worden opgenomen, is voer voor discussie. Om een voorbeeld te geven: het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics boekte omgerekend een jaaromzet van zo'n 223 miljard dollar, en zou daarmee nipt Chevron uit de topdrie wippen. Bij wijze van vergelijking: AB InBev, 's werelds grootste brouwer en met sprekend gemak het grootste Belgische bedrijf, boekte vorig jaar een omzet van een slordige 45 miljard dollar.

14.08 uur: De handel in Auriga International is opgeschort. Dat is een specialist in dermatologische producten, die noteert op het Vrije Markt-segment van Euronext Brussel. Het is wachten op een communiqué van het bedrijf zelf. Maar bij een rondvraag die De Tijd begin 2013 deed bij alle bedrijven die op de Vrije Markt noteren, stipte Auriga al aan dat het eigenlijk van de beurs weg wilde.

13.52 uur: Opmerkelijk initiatief in Nederland. De 'Stichting Krediet Verdriet' lanceert vandaag site bankenboeven.nl waarop mensen 'foute' bankiers aan de (digitale) schandpaal kunnen nagelen, inclusief de mogelijkheid om een foto van de bankier op te laden. Volgens initiatiefnemer Jelle Hendrickx - jaren geleden de woordvoerder van het Steunfonds Probleemhypotheken toen DSB Bank kapseisde - maken ABN Amro en SNS geen al te beste beurt. De Nederlandse bankenvereniging betreurt het initiatief en stelt dat er andere wegen zijn om klachten aan te kaarten.


13.36 uur: Alle ogen zijn vandaag gericht op San Francisco, waar Apple verzamelen blaast voor zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference. Daar zal topman Tim Cook waarschijnlijk de sluier lichten van een update van zijn mobiele platform, iOS, en andere softwaregerelateerde aankondigingen doen. Verwacht er zeker geen nieuwe iPhones, dus.

Maar grote concurrent Samsung is niet van plan om Apple al het licht van de schijnwerpers te gunnen. Op amper 12 minuten wandelen van het event van Apple organiseren de Zuid-Koreanen hun eigen feestje. Zij zullen er de eerste smartphone presenteren die draait op Tizen, het besturingssysteem dat samen met Intel werd ontwikkeld. Samsung hoopt zich daarmee tussen iOS en Android (Google) te wurmen, om ook te kunnen genieten van de inkomstenstroom uit allerhande apps. De Samsung Z (zie foto hieronder) wordt in het derde kwartaal op de markt gebracht, eerst in Rusland, daarna in de rest van de wereld.

13.31 uur: Zetes en Econocom noteren vandaag zonder het recht op hun coupon, respectievelijk bruto 0,55 en 0,12 euro. Beide aandelen hebben daar niet echt last van: Zetes wint 0,2 procent tot 21,50 euro en Econocom gaat 0,7 procent hoger tot 7,16 euro.

13.17 uur: Een overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier, met dank aan collega Christophe De Rijcke.

13.15 uur: Goldman Sachs ziet na de zwakke Duitse inflatiecijfers (post van 10u45) de inflatie in de eurozone uitkomen op 0,5 procent.

Goldman cuts may EU CPi to 0.5% (from 0.6%) following softer German inflation today— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 2 juni 2014

 

13.05 uur: Journalisten die dagelijks een valutaspiegel zinvol moeten volschrijven, konden het al tot hun grote frustratie vaststellen: de dollar beleeft al enkele jaren zijn meest stabiele periode sinds het afschaffen van Bretton Woods en vaste wisselkoersen in 1971.

Dollar currently enjoying most stable period since Bretton Woods. $ index +/- 2% or less each of last 5 years: pic.twitter.com/NTU2yveadc— Jamie McGeever (@ReutersJamie) 2 juni 2014

 

12.15 uur: Beleggers zien de verdere vermageringskuur van Smartphoto wel zitten. Vooral daar de stopzetting van de verkoop van camera's de winst niet zal aantasten. Het aandeel wint 3,2 procent.

12.03 uur: ABO Group zakt 2 cent naar 31 cent. We citeren even uit het beursweekboek van collega Stijn Demeester:

Maar is er iets vreemds aan de hand met de koers van ABO. Rekening houdend met de 2,6 miljard uitstaande aandelen (cijfer uit het laatste persbericht van ABO, niet het 'oude' Thenergo-cijfer dat nog op de website van Euronext voorkomt) is de Gentse groep goed voor een beurswaarde van 871 miljoen euro. Iets groter dan de holding Brederode (845 miljoen euro), net onder vastgoedbevak WDP (880 miljoen euro).

De recentste cijfers die ABO bekendmaakte was een omzetcijfer van 31 miljoen euro en een winst van 1 miljoen euro in 2012. ABO noteert met andere woorden tegen 800 keer de winst van 2012. Dat kan twee dingen betekenen. Ofwel heeft ABO tussen 2012 en nu zijn omzet en winst spectaculair doen groeien en hebben insiders daar weet van. Ofwel is de koers van ABO, met de woorden van Kristoff Van Houte van het beleggersblad Kroffinvest, 'van de pot gerukt'.

11.35 uur: Geldtip van de dag. Koop niet te snel tickets voor grote concerten, in de laatste rechte lijn worden ze toch goedkoper. Dat komt omdat (legale en illegale) ticket brokers, fanclubs, enz. te veel tickets kopen en ze genoodzaakt zijn de overschot de laatste dagen voor het concert met een korting aan te bieden.

Geldt ook voor België, stelden we vorige week vast aan het Sportpaleis in Antwerpen. Sommige tickets van Prince werden voor de helft van de prijs aangeboden - blijkbaar daagden die avond nog maar weinig fans zonder ticket op, waardoor het aanbod de vraag flink oversteeg.

Wanna go to a big concert and don't have #tickets? Wait till the last minute. Trust us. http://t.co/euwxWCdg3X pic.twitter.com/ZSMsBDtN7e— CNNMoney.com (@CNNMoney) June 2, 2014


11.32 uur:
Hopla, Barclays verlaagt zijn verwachting voor de inflatie in de eurozone.

Barclays cuts May euro zone annual inflation forecast to 0.5%.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) June 2, 2014


10.45 uur:
Nog meer druk voor ECB-voorzitter Mario Draghi om donderdag uit zijn pijp te komen: de inflatiecijfers van vijf van de zes Duitse deelstaten waaruit de cijferaars in Wiesbaden een voorlopig ‘nationaal’ inflatiecijfer distilleren, zijn binnen. En die vallen tegen.

Volgens BNP Paribas-econome Evelyn Hermann suggereren de data dat de Duitse inflatie in mei van 1,1 naar 0,9 procent zakte. En dus is de kans groot dat in de hele eurozone de inflatie voor mei na de kleine opleving in april weer terugvalt.

En dus zal de Europese Centrale Bank met lede ogen toezien hoe ze haar eigen inflatiedoelstelling (‘minder dan, maar dicht bij 2 procent’) spectaculair rateert, wat zorgwekkend is voor een met schulden overladen economie.

Credit Suisse focust in zijn vooruitblik op donderdag op LTRO of de goedkope langetermijnkredieten - en titelt op een all time klassieker uit de jaren 80.

Oh, Credit Suisse. Take a bow for this research note title: "LTRO, is it me you're looking for?"— Katie Martin (@katie_martin_FX) June 2, 2014


10.38 uur:
Op de Brusselse beurs is Solvay (+1%) de grootste stijger in de Bel20, gevolgd door Elia en Telenet - beide +0,8%. Op de brede markt staat Option (-3,5%) onderaan en gaat Genticel (+4%) aan kop.

10.34 uur: Voila, het is officieel. For the record, impact op de beurs van Madrid (+0,7%) is nihil.

BREAKING: King Juan Carlos I of Spain abdicates in favour of son Felipe.— Pablo Rodríguez (@Suanzes) June 2, 2014


10.24 uur:
Over enkele minuten doet de Spaanse premier Mariano Rajoy een 'institutionele verklaring'. Volgens een Catalaanse krant zal koning Juan Carlos aftreden.

Rajoy cita a los medios de urgencia a las 10:30 para una declaración institucional http://t.co/k3i7YnnS0k No es cambio de gobierno— Marilín Gonzalo (@marilink) June 2, 2014


9.36 uur: Oekraïne
krijgt een week uitstel van het Russische Gazprom. Het land betaalde vandaag een deel van zijn schulden terug en daarom wacht Gazprom nog een week vooral over te schakelen op een systeem van voorafbetalingen voor gasleveringen. Vandaag vinden in Brussel overigens gesprekken plaats tussen Gazprom, Oekraïne en de EU.

Gazprom CEO: Company Received $786 Mln From Ukraine Monday— Katie MartinVerified account (@katie_martin_FX) 2 Jun 2014


9.23 uur:
De Europese beurzen putten onder meer moed uit het gunstige cijfer over de Chinese maakindustrie (zie 8.09 uur). Ook met de Spaanse industrie gaat het overigens beter.

Spain's manufacturing sector growing at fastest pace in over 4 years. May PMI up to 52.9: pic.twitter.com/Xk7xnHdJHT— Jamie McGeeverVerified account (@ReutersJamie) 2 Jun 2014


9.05 uur:
In Nederland gaat vandaag de NL20 Index officieel van start. Dat is de meer 'Oranje' versie van de sterk buitenlands getinte AEX. De 20 grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven naar free float marktkapitalisatie zijn er in opgenomen.

De componenten van de NL20 zijn: Aegon, AkzoNobel, ASML, Corio, Delta Lloyd, Fugro, Heineken, ING Groep,  Ahold,  Boskalis, DSM, KPN, Philips, Vopak, Randstad, Reed Elsevier, Royal Dutch Shell, Unilever, Wolters Kluwer en Ziggo.

9.01 uur: De Europese beurzen gaan licht hoger van start. De Euro Stoxx 50 wint 0,35 procent, de Bel20 0,2 procent. TiGenix (+2,5%) is de sterkste stijger in Brussel (zie 7.50 uur).

8.45 uur: Smartphoto Group, het vroegere Spector, laat weten dat het binnen het segment Wholesale een punt zet achter de groothandel. Het gaat om de verkoop van hardware (camera's) aan zelfstandige handelaars. Door de evolutie van de markt stond die activiteit sinds begin dit jaar sterk onder druk, met een omzetdaling van meer dan 35 procent tot gevolg. De stopzetting van de groothandelsactiviteit zal dit jaar een impact van 15 miljoen euro hebben op de omzet, maar er zou geen negatieve impact zijn op de ebitda.

8.09 uur: Blik op Azië. De barometer voor de Chinese industrie steeg in mei van 50,4 tot 50,8 - tot boven de verwachte 50,7. Dat is het hoogste peil in vijf maanden. Dat wijst er op dat de versoepeling van het Chinese monetair beleid tractie krijgt.  

De beurzen van China en Hongkong konden niet reageren, want ze bleven dicht. In Japan steeg de beurs van Tokio met 2,1 procent. De zogenaamde PMI-index voor de Japanse industrie stabiliseerde in mei op 49,9 - net onder de grens (50) voor groei dus. In Zuid-Korea was er dan weer een vertraging van 50,2 tot 49,5. En de export van het land zakte met 0,9 procent.

Korean manufacturing remains weak. May PMI 49.5.New orders contract faster than April. May exports down 0.9% y-o-y. pic.twitter.com/mjAs4VhWTF— Edward Hugh (@Edward_hugh) June 2, 2014


8.02 uur:
Persbericht Delhaize. De supermarktgroep rondt de verkoop van zijn Amerikaanse ketens Sweetbay, Harveys en Reid af. De initiële aankondiging dateert al van mei vorig jaar. Koper is Bi-Lo Holdings, het betaalt Delhaize 246 miljoen dollar.  

Delhaize heeft daarnaast zijn distributiecenter in Plant City, Florida verkocht voor 28 miljoen dollar.

7.50 uur: Tigenix meldt dat de verkoop van zijn Nederlandse productiepoot afgerond is. Zoals het bedrijf al in januari meldde, levert de verkoop onmiddellijk 3,5 miljoen euro op, in 2017 een slotbetaling van 0,75 miljoen euro en 1,5 miljoen euro aan kostenbesparingen in de eerste drie jaar door een langetermijnproductiedeal met de overnemer, het Nederlandse Pharmacell.

7.46 uur: Goeiemorgen beste lezers. De komende beursweek belooft volledig in het teken te staan van het grote examen van Mario Draghi, donderdag. Voor de voorzitter van de Europese Centrale Bank lijkt de tijd van actie nu echt wel aangebroken.

De 24 bestuurders van de ECB broeden al enkele maanden op maatregelen om de te lage inflatie in de eurozone op te krikken. De inflatie bedraagt amper 0,7 procent, veel minder dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

ECB ready to act pic.twitter.com/P8Kju3rYaR— Pedro da Costa (@pdacosta) June 2, 2014


‘De raad van bestuur voelt zich comfortabel met actie de volgende keer’, zei ECB-voorzitter Mario Draghi na de vergadering van begin mei. Bestuurders en anonieme ECB-bronnen signaleren dat Frankfurt een pakket maatregelen voorbereidt.

In de eerste plaats zal de ECB haar basisrente verder verlagen. Economen verwachten dat de basisrente daalt van 0,25 procent naar een historisch dieptepunt van 0,10 procent, blijkt uit een peiling van het persbureau Bloomberg. Aangezien de impact van een dergelijke renteverlaging beperkt zou zijn, staan ook andere ingrepen in de steigers.

Het ziet ernaar uit dat ook de depositorente omlaag gaat. Dat is de rente die banken krijgen wanneer ze geld deponeren bij de ECB. Economen zien de depositorente zakken van 0 naar -0,1 procent. Aangezien de depositorente negatief wordt, zullen de banken rente moeten betalen als ze geld parkeren bij de ECB.

Een negatieve depositorente heeft een paar voordelen. Ten eerste stijgt de druk op de banken om meer kredieten te verstrekken. Ten tweede zou een negatieve depositorente de marktrente omlaag duwen en wellicht de dure euro doen dalen. Een zwakkere euro maakt ingevoerde producten duurder en duwt de inflatie omhoog.

De ECB overweegt nog maatregelen om de kredietverlening aan ondernemingen te stimuleren. Ze zal de banken wellicht beloven dat ze onbeperkt geld kunnen blijven lenen tot eind 2015 of midden 2016. Nu loopt die belofte maar tot midden 2015. Voorts wil de ECB een langlopende lening toekennen aan banken die bereid zijn meer kredieten te verstrekken aan bedrijven.

Een massale aankoop van staatsobligaties die wordt gefinancierd door meer geld te drukken (QE) is voorlopig onwaarschijnlijk. Een dergelijke ingreep blijft in Duitsland erg omstreden. Die bazooka wordt misschien later bovengehaald als de inflatie zo laag blijft of verder daalt.

De renteverlagingen en andere stimulansen zullen normaal de marktrente verder doen dalen, de euro verzwakken en de aandelenkoersen doen stijgen. Maar dat is niet zeker, want de financiële markten hebben de jongste weken al geanticipeerd op een verdere versoepeling van het monetair beleid. Het is wel zeker dat als de ECB niets doet, beleggers erg ontgoocheld zullen zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud