1. Markten Live
 2. Live blog

Bpost op twee weken derde afgeprijsd

Facebook is een muurbloempje bij het herstel op Wall Street. Op de Europese beurzen doorkruiste een sterke euro de remonte, in Brussel hervatte Bpost zijn tuimelperte.
 • En morgen? Europese kredieten en Amerikaanse huizen

  We ronden hier af met een blik op morgen.

  's Morgen staan er cijfers op het menu van de kredietverlening in de eurozone in februari. Een afzwakking kan bij beleggers de vrees weer aanwakkeren dat de Europese economie dit voorjaar vaart verliest, na een sterke jaarwende. In de Verenigde Staten neemt de vastgoedbarometer van de economen Karl Case en Robert Shiller (S&P/Case-Shiller) de vinger aan de pols van de Amerikaanse huizenmarkt, die intussen bijna zes jaar aan het herstellen is. 

 • Bel20 vlagt half procent lager af

  De slotbel: de Bel20  finisht 0,5 procent lager op 3.797 punten. Voor Bpost  is het weer business as usual na de remonte van eind vorige week. Met een verlies van 3,5 procent naar 18,31 euro noteert de postgroep nu ruim een derder onder het peil van voor de waarschuwing van goed twee weken geleden dat de grote Amerikaanse overname, Radial, trager dan verhoopt rendeert. 

 • Facebook opnieuw onderuit

  Op een positief gestemd Wall Street valt dit keer Facebook extra hard op. De socialemediagigant verloor vorige week al bijna 60 miljard dollar beurswaarde door een schandaal over misbruik van 50 miljoen data van gebruikers, een schandaal dat beleggers doet twijfelen over het bedrijfsmodel zelf van Facebook.

  Ook Washington lijkt vast van plan de duimschroeven aan te draaien. De Amerikaanse kartelwaakhond bevestigde vandaag dat er een onderzoek loopt naar de manier waarop Facebook met de privacy van gebruikers omspringt. Dat licht het aandeel opnieuw voetje: minus 5 procent naar 151,64 dollar. 

 • Credit Suisse: 'VOO kan turbo op winst Telenet zetten'

  In een lijvig rapport breekt Credit Suisse een lans voor een overname door Telenet  van de Waalse sectorgenoot VOO. Volgens het beurshuis kan een overname van de Waalse kabelaar tegen 2023 de winst per aandeel met 17 en de cashflow per aandeel met 16 procent opkrikken.

  Dit bij een scenario waar Telenet 1,56 miljard in cash, 11 keer de brutobedrijfswinst (ebitda), betaalt. Daarbij wel de opmerking dat er al langer geruchten zijn over een samengaan Telenet-VOO en Telenet-CEO John Porter ook nooit een geheim gemaakt heeft van zijn interesse in de Waalse branchegenoot. De speculatie is weer gaan opflakkeren toen in februari toen Telenet zijn mobiele netwerk aan VOO verhuurde

  ©Credit Suisse

 • Scherpe klim euro duwt Europese beurzen in het rood

  Tot zover de Europese beursremonte: Bel20  en Euro Stoxx50 noteren intussen in het rood. De reden is zoals zo vaak over het voorbije jaar te zoeken op de valutamarkten: een scherpe remonte van de euro , met zo'n cent tot 1,2440 dollar. 

  Een mogelijke verklaring voor de scherpe klim van de eenheidsmunt is Jens Weidmann. De Bundesbank-voorzitter en ECB-bestuurder noemt marktverwachtingen voor een eerste renteverhoging midden 2019 'niet compleet onrealistisch'. Een uitspraak die kan tellen, komende van één van de strengste stemmen onder Europese centraal bankiers. Weidmann is één van de frontrunners om in 2019 Mario Draghi op te volgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank

 • ABN AMRO schrijft Arcadis in de prak

  Op de Amsterdamse beurs tuimelt Arcadis  11 procent naar 15,37 euro. Dit na een kritisch rapport van ABN AMRO. Het beurshuis zet de aannemer op de verkooplijst en verlaagt het koersdoel van 19 naar 15 euro.

  Volgens analist Philip Ngotho onderschatten beleggers het risicoprofiel van Arcadis. En dan vooral de risico's verbonden aan ALEN ofte Arcadis Logos Energia (ALEN), een Braziliaanse joint venture de centrales die vuilnis omzetten in methaangas bouwt en beheert.

  'Sinds midden 2011 is Arcadis van plan de Braziliaanse energietak van de joint venture te verkopen. Dat is nog altijd niet gebeurd en intussen stapelen de verliezen zich op en waren er flink wat kredieten nodig om de activiteiten te financieren. De kredieten zijn de facto gefinancierd door Arcadis, aangezien het bedrijf 80 miljoen garanties verstrekt heeft voor die buitenbalansleningen. Daarbovenop verleende Arcadis een aandeelhouderslening van 27 miljoen aan ALEN.'

  Ngotho acht de kans reëel dat Arcadis een afboeking zal moeten boeken op ALEN. Arcadis noteert op dit ogenblik tegen 10,9 keer de bedrijfswinst, een korting van 3 procent tegenover de sectorgenoten. 'Gelet op het risicoprofiel van het aandeel, denken we dat een veel grotere korting gerechtvaardigd is', besluit de analist. 

  Arcadis, dat in ons land onder meer de A11-snelweg bouwde en in het buitenland de Burj Khalifa-krabber in Dubai liet verrijzen, ligt wel vaker in de vuurlinie bij kritische analisten. Tegenover Het Financieele Dagblad ontkent een woordvoerder dat er een afboeking aankomt. 'Hij heeft een andere visie dan wij', klinkt het. 'Toen Peter Oosterveer (sinds een jaar de nieuwe CEO, red.) aantrad hebben wij een assessment gedaan een de waarde van de bezittingen overstijgt de investeringen.'

 • Fors herstel voor Wall Street

  Na de uitschuiver van eind vorige week herstelt op Wall Street de Dow Jones 1,9 procent naar 23.982 punten, nu de vrees voor een escalerende handelsoorlog wat mildert.

  ©EPA

 • Credit Suisse haalt energie uit de 'boetedoos'

  Credit Suisse vindt dat de tijd aangebroken is om de negatieve blik op de oliebedrijven te laten varen. De rating voor de hele energiesector gaat van 'underweight' naar 'market weight'. Dat doet het beurshuis in het rapport 'Energie uit de boetedoos.'

  'Door het recente winstherstel van de oliebedrijven en omdat de sector zware klappen gekregen heeft op de beurs, zijn de waarderingen van deze aandelen opnieuw naar de aarde afgedaald', stelt Credit Suisse. De analisten verwachten dankzij de hogere energieprijzen een winstherstel van 70 procent dit jaar.

 • Bernstein verlaagt verwachting Europese beurzen

  Sanford C. Bernstein & Co ging er in december nog van uit dat de Europese beurzen dit jaar 12 procent zouden stijgen. Nu stellen de analisten van Bernstein dat bij tot een groei van 5 à 8 procent. De reden: er zijn maar weinig ‘volwassenen’ meer over ‘in de kamer’. Waarmee ze bedoelen dat president Trump met de voortdurende wissels in zijn administratie heel wat waardevolle, verstandige krachten – die zijn beleid konden temperen - heeft buitengegooid en vervangen door meer eenzijdige individu’s.

  Dat alles gebeurt tegen de achtergrond van een economische groei die nog wel sterk is maar meer en meer tekenen van vertraging vertoont.

  Bernstein heeft ook zijn verwachtingen voor de Amerikaanse beurzen verlaagd. Er wordt wel nog winst verwacht maar het opwaarts potentieel voor Amerikaanse aandelen is nu ‘aanzienlijk bescheidener’ dan voorheen.   

 • Amerikaanse futures in de lift

  De Amerikaanse beurzen zullen met stevige winsten van start gaan, blijkt uit de stand van de futures. De future op de Dow Jones noteert 1,1 procent in de plus, die op de S&P500 wint 1,2 procent en die op de Nasdaq 1,6 procent.

  Wereldwijd is er herstel op de beurzen nu de vrees dat de VS een handelsoorlog zouden ontketenen geluwd is. De wereldaandelenindex van MSCI bereikte zijn laagste peil sinds 9 februari maar trekt nu 0,25 procent hoger. The Wall Street Journal meldde dat de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, overweegt naar Peking te trekken om onderhandelingen te beginnen over de handel.

  China zou daar oren naar hebben.

 • TINC rondt kapitaalverhoging af

  Bij de kapitaalverhoging van TINC zijn de niet verkochte voorkeurrechten vanmorgen met succes als scrips verkocht, of liever privaat geplaatst. Dat betekent dat er is ingeschreven op alle 6,8 miljoen nieuwe aandelen die het infrastructuurfonds uitgeeft. Ze werden uitgegeven tegen 11,40 euro het stuk. TINC haalt dus het maximumbedrag van 77,7 miljoen euro op.

  Tijdens de inschrijvingsperiode werd ingeschreven op 84,82 procent van de nieuwe aandelen door uitoefening van voorkeurrechten. Met de plaatsing van de scrips komt daar nu ook de resterende 15,18 procent bij.

  De kapitaalverhoging zelf - betaling van inschrijvingsprijs en levering van de nieuwe aandelen - is woensdag 28 maart voorzien. Die dag zullen de nieuwe aandelen ook noteren op Euronext Brussel.

  TINC-topman Manu Vandenbulcke is erg tevreden met de kapitaalverhoging, de tweede sinds de beursgang in 2015. 'De circa 78 miljoen euro aan opgehaalde middelen bieden de slagkracht om verder te investeren in de groei en diversificatie van onze portefeuille', klinkt het in een persbericht.

  De notering van TINC op Euronext Brussel werd vanmorgen opgeschort tot de resultaten van de scripsverkoop bekend waren en wordt om 13.30 uur hervat.

 • Middagupdate

  Na de ruime verliezen vorige week gaan de Europese beurzen voorzichtig hoger. De vrees voor een handelsoorlog ebt weg nu de VS en China aan tafel zitten voor overleg.

  De Belgische en Europese aandelen winnen gemiddeld 0,3 procent.

  In de Bel20 blijven de koerswijzigingen beperkt. Bpost (-0,5%) is de grootste verliezer, UCB (+0,5%) de grootste stijger.

  Op de brede markt wint Argenx 4 procent nadat zijn kandidaat-geneesmiddel na de VS ook in Europa is erkend als weesgeneesmiddel.

  Klik hier door naar het overzicht van de Brusselse beurs.

 • Marktenchat

  De marktenchat met redacteur Serge Mampaey start om 12 uur. We hebben het onder meer over biotechnieuws. 

 • Chinese concurrent voor de Brent

  China heeft zijn eerste oliefuture gelanceerd.

  Met de concurrent voor de contracten op de Europese Brent-noordzeeolie en de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) wil 's werelds tweede grootste economie meer grip krijgen op de prijszetting van het zwarte goud.

  China is de grootste oliekoper van de wereld.

 • 'Ideaal moment om aandeel Ahold Delhaize te kopen'

  Het Amerikaanse beurshuis Jefferies heeft zijn koopadvies en koersdoel van 22,80 euro voor Ahold Delhaize  bevestigd. Analist James Grzinic reageert daarmee op de overnamespeculatie tussen de Amerikaanse retailreuzen Kroger en Target.

  'Ahold Delhaize moet zijn rol opeisen in de verdere consolidatie van de Amerikaanse markt', zegt Grzinic. De analist spreekt verder van een ideaal koopmoment voor het aandeel omdat  Ahold Delhaize nog 18 maanden lang synergieën kan verzilveren. Daarmee kan de retailwaarde beter blijven presteren dan de aandelen van de Amerikaanse concurrenten, luidt het.

  'Weg met de gifpil'

  Ook de activistische investeerder Ciam anticipeert op overnames en fusies in de retailsector. Het investeringsfonds pleit ervoor dat Ahold Delhaize zijn Stichting Continuïteit opdoekt zodat overnames of een potentiële opsplitsing van de groep niet kunnen worden geblokkeerd. De Belgisch-Nederlandse groep kan in geval van een vijandig bod extra aandelen aan de Stichting geven zodat de acquisitie kan worden afgeblokt. 

  'Ze moeten nadenken over de toekomst. De sector is er slecht aan toe. Een consolidatie dringt zich op. We willen dat Ahold Delhaize goede ideeën vindt en zich niet verstopt achter zijn Stichting.'

  Ciam wil dat aandeelhouders zich kunnen uitspreken over het voortbestaan van de Stichting Continuïteit. Die mogelijkheid staat echter niet op de agenda van de volgende algemene aandeelhoudersvergadering.

  Ciam kocht Ahold Delhaize-aandelen vier maanden geleden. De participatie is 'enkele tientallen miljoenen euro' waard.

 • 'AST buitenkans voor Aperam'

  De Duitse staalproducent ThyssenKrupp heeft laten weten dat zijn Italiaanse dochter AST in Terni (Umbrië) opnieuw in de etalage staat. Met een capaciteit van 0,9 miljoen ton is AST de op twee na grootste inoxfabriek in Europa.

  Voor Aperam zou AST 'een mooie opportuniteit' zijn, meent analist Frank Claassen van Degroof Petercam. Aperam betoonde in 2013 al interesse in het Italiaanse bedrijf en 'het lijkt nog steeds een aantrekkelijk doelwit, zowel strategisch als financieel'. Mocht Aperam er in slagen AST in te lijven, zou dit de Europese markt verder consolideren van 4 naar 3 lokale spelers.

  Claassen raamt de bedrijfswaarde van Terni tussen 0,9 en 1,3 miljard dollar. Hij meent dat de balans van Aperam sterk genoeg is om dit aan te kunnen en intussen een jaar na jaar stijgend dividend uit te betalen. Hij denkt dat een overname synergieën van meer dan 50 miljoen dollar per jaar zou creëren, wat zich zou vertalen in een 'opbrengst op geïnvesteerd kapitaal' (ROIC) van meer dan 12 procent en een wpa-groei (winst per aandeel) van meer dan 20 procent.

  De analist is ook in het algemeen positief over Aperam wegens de gezonde kasstroomgeneratie. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 51 euro.

 • Frans begrotingstekort onder 3 procent

  Het Franse begrotingstekort is in 2017 voor het eerst in tien jaar onder de Europese norm van 3 procent gedaald. Het tekort kwam uit op 2,6 procent van het Franse bruto binnenlands product (bbp), wat neerkomt op een bedrag van 59,3 miljard euro. De overheid had eigenlijk gemikt op een min van 2,9 procent.

  De Franse staat wist vooral te profiteren van hogere belastinginkomsten door de economische vooruitgang. In 2016 bedroeg het tekort nog 3,4 procent.

  Het cijfer is een opsteker voor de Franse president Emmanuel Macron, die heeft gezegd dat zijn land aan de Europese normen moet voldoen om zo de financiële geloofwaardigheid van Frankrijk binnen de Europese Unie te herstellen.

  De schuldgraad van Frankrijk voldoet nog lang niet aan de Europese norm van maximaal 60 procent van het bbp. De Franse staatsschuld was vorig jaar 97 procent van het bbp.

  Het statistiekbureau kwam maandag ook met een nieuwe raming over de groei van de Franse economie in het vierde kwartaal van 2017. De groei werd opwaarts herzien tot 0,7 procent op kwartaalbasis, van een eerder gemelde 0,6 procent. Over heel 2017 ging de Franse economie met 2 procent vooruit, tegen een groei met 1,1 procent in 2016.

  België sloot 2017 af met een begrotingstekort van 1,1 procent en een schuldgraad van 102,8 procent van het bbp.

 • Smurfitt Kappa stuurt International Paper opnieuw wandelen

  In Dublin daalt Smurfitt Kappa 2 procent. Het Ierse verpakkingsconcern heeft ook het nieuwe bod van circa 8,9 miljard euro van de Amerikaanse branchegenoot International Paper afgewezen.

  Begin maart wees Smurfit de Amerikanen ook al de deur.

 • Givaudan lanceert bod op sectorgenoot Naturex

  De Zwitserse parfum- en aromagroep Givaudan koopt voor 522 miljoen euro een belang van 40,6 procent in de Franse producent van natuurlijke ingrediënten Naturex en gaat vervolgens een verplicht overnamebod uitbrengen op alle resterende aandelen. Dat bod gebeurt tegen dezelfde prijs van 135 euro per aandeel. Het is niet bekend van wie Givaudan het eerste belang overneemt. 

  De hele deal waardeert Naturex op ongeveer 1,3 miljard euro. Dat is zowat 42 procent meer dan de marktkapitalisatie van voor de transactie. Naturex, gevestigd in Avignon, realiseerde vorig jaar een omzet van 405 miljoen euro. Volgens analisten betaalt Givaudan de volle pot.  

 • Bekaert - Meer margedruk bij Chinese concurrent Xingda

  Het beurshuis KBC Securities nam de jaarcijfers van Bekaerts Chinese concurrent Xingda onder de loepe.

  De omzet steeg met 25,9 procent, flink meer dan de groei van de West-Vlaamse staaldraadverwerker (+10,3%). Maar de Chinese concurrent had vorig jaar meer last van de snelle stijging van de grondstoffenkosten. Zijn brutowinstmarge daalde met 3 procentpunten van 21,9 tot 18,6 procent. Bij Bekaert  bleef de daling beperkt van 17,7 tot 17,2 procent.

  Xingda waagt zich niet aan vooruitzichten voor dit jaar. Maar analist Wim Hoste ontwaart wel een optimistische toon. Het bedrijf gaat uit van een gestage evolutie van de bandenbusiness in China. Er wordt een groeiende vraag en een consolidatie van de sector verwacht. Xingda gaat uit van een hogere focus op de kwaliteit in plaats van op de prijs.

  Importheffingen

  Er is ook goed nieuws uit de VS voor Bekaert. President Trump heeft Europa vrijgesteld van zijn importheffingen op staal en aluminium, net als Brazilië, Argentinië en Zuid-Korea. De Europese Unie en Brazilië zijn voor Bekaert twee belangrijke toevoerlanden voor zijn walsdraadactiviteiten in de VS.

  Het is wel nog niet honderd procent zeker of de uitzonderingen tijdelijk dan wel definitief zijn. Het is voor analist Hoste dan ook te vroeg om conclusies te trekken. 'Het risico op onderbrekingen van Bekaerts Amerikaanse business is niettemin afgenomen.'

  Hoste handhaaft zijn advies op 'opbouwen' en koersdoel op 47 euro.

 • KBCS-advies Tigenix naar ‘houden'

  Tigenix heeft groen licht gekregen van Europa om Alofisel, zijn middel om anale fistels te behandelen, op de markt te brengen, zo raakte vrijdag bekend. De Europese goedkeuring levert Tigenix niet alleen een mijlpaalbetaling van 15 miljoen euro op, maar betekent ook het startschot voor de overname van Tigenix door Takeda.

  Aangezien er nu geen verder opwaarts potentieel meer is, laten analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs van KBC Securities hun advies zakken van ‘kopen’ tot ‘houden’. Hun koersdoel bedraagt 1,78 euro, wat overeenkomt met de biedprijs van Takeda.

 • Positieve opening in Europa

  De Europese beurzen gaan hoger van start. De EuroStoxx50 wint 0,2 procent in de eerste handelsminuten, de Bel20 0,3 procent. Sterkste stijger in de Bel20 is voorlopig Telenet . Op de brede markt presteert Argenx goed.

 • Notering Tigenix wordt hervat

  Vrijdagavond raakte bekend dat Tigenix zijn therapie voor anale fistels bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn, in Europa op de markt mag brengen. Dat was een opschortende voorwaarde voor de overname van Tigenix door het Japanse Takeda.

  Vanwege het belang van het nieuws was de notering van het aandeel Tigenix vrijdag om 16.35 uur opgeschort. De notering wordt straks, om 9 uur, hervat.

 • Naar voorzichtige opening in Europa

  De Europese beurzen zullen vrij stabiel van start gaan, afgaande op de stand van de futures. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de min.

  De beurzen waren vorige week wereldwijd in de ban van de handelsoorlog die president Trump mogelijk gaat ontketenen met zijn protectionistisch beleid. De Dow Jones sloot vrijdag 1,8 procent lager. Azië ging aanvankelijk ook stevig in het rood, maar hogere Amerikaanse futures brachten wat herstel in Tokio en Seoel.  

 • Kapitaalverhoging TINC al voor 85 procent rond

  Van de nieuwe aandelen die het infrastructuurfonds TINC uitgeeft in het kader van een kapitaalverhoging met voorkeurrecht is al 84,82 procent verkocht, staat in een persbericht. Een tweetal weken geleden raakte bekend dat TINC maximaal 6,8 miljoen nieuwe aandelen uitgeeft tegen 11,40 euro het stuk, zodat de maximale opbrengst van deze operatie 77,7 miljoen euro is.

  Aandeelhouders van TINC konden per drie aandelen in bezit één nieuw aandeel kopen. De hoofdaandeelhouders van TINC, Belfius Insurance en Gimv, hebben al hun voorkeurrechten uitgeoefend.

  De niet uitgeoefende voorkeurrechten worden vandaag als scrips verkocht aan institutionele investeerders. Dat gebeurt door middel van een versnelde private plaatsing. Tot de resultaten bekend zijn blijft het aandeel TINC geschorst.

 • Aziatische beurzen herstellen wat

  De beurzen in Azië leken vandaag aanvankelijk een vervolg te breien aan de verkoopgolf van vorige week. Die was vooral te wijten aan vrees dat het toenemende protectionisme van de Verenigde Staten de wereldwijde groei zal afremmen. Beleggers vrezen in de eerste plaats voor een handelsoorlog tussen de VS en China.

  Enig soelaas komt intussen van twee kanten. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei aan Fox News Sunday dat hij ‘voorzichtig hoopvol’ is dat de VS en China tot een overeenkomst rond handel kunnen komen waardoor president Trump zijn aangekondigde importtarieven niet zou hoeven op te leggen. ‘Wij hebben zeer productieve gesprekken met hen’, klonk het.

  Wat de verliezen vooral doet teruglopen, zijn de Amerikaanse futures. Die staan momenteel mooi positief (0,7 procent hoger voor de Dow Jones), wat op beursherstel in New York zou kunnen wijzen. De opening van Wall Street is wel nog ruim 7 uur verwijderd.

  De beurzen van Tokio en Seoel sloten 0,7 procent hoger. Sydney (-0,5%) kleurde wel rood en dat geldt ook voor de Chinese beurzen. In Hongkong staat een 0,4 procent verlies op het bord, in Shanghai 1,3 procent.

  Een koersenbord in Taipei dat overwegend groen kleurt. Groen staat in de Chinese wereld voor verlies. ©EPA

 • Europa erkent Argenx-medicijn als weesgeneesmiddel

  Goed nieuws bij Argenx . Zijn kandidaat-medicijn ARGX-113 voor een zeldzame spierziekte is door de Europese Commissie erkend als weesgeneesmiddel. In de VS stak het medicijn eerder al die status op zak.

  Beleggers houden van 'orphan drugs' of weesgeneesmiddelen omdat ze er een vrijgeleide in zien om er zowat eender welke prijs op te kleven.

  Weesgeneesmiddelen zijn middelen voor zeldzame ziektes waar geen andere behandeling voor bestaat. Aan het statuut kleven een aantal voordelen, zoals belastingaftrek voor onderzoekskosten en langere marktexclusiviteit. Het marktpotentieel van ARGX-113 wordt op enkele honderden miljoenen geschat.

  De erkenning in de VS, een markt goed voor 60.000 patiënten, hielp de Argenx-aandelenkoers vorig jaar meer dan verdrievoudigen. Dit jaar steeg de koers al met een vijfde.

  ARGX-113 biedt hoop voor tienduizenden patiënten die af te rekenen hebben met myasthenia gravis (‘ernstige spierzwakte’). Dat is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem in plaats van indringers de eigen lichaamscellen aanvalt waardoor de signaaloverdracht tussen zenuwen en spieren verstoord geraakt.

  De spierverzwakking kan zich – afhankelijk van patiënt tot patiënt – manifesteren in het ganse lichaam. De symptomen variëren van vermoeide ledematen tot slikstoornissen, gezichtsverlies en ademhalings- en spraakproblemen. De ziekte verhindert dat patiënten kunnen werken of een normaal sociaal leven kunnen leiden.

  ARGX-113 geneest niet, maar houdt de spierziekte onder controle. Daardoor kunnen de patiënten opnieuw een min of meer normaal leven leiden. 

 • Ablynx-middel faalt voor SLE

  Vobarilizumab, een kandidaat-geneesmiddel van Ablynx , bleek in een dosisbepalende Fase 2-studie amper te werken bij de behandeling van systemische lupus erythematodes (SLE). Dat is een complexe auto-immune aandoening in meerdere organen waarvoor geen afdoende medische behandeling bestaat.

  In het kader van het onderzoek werd het middel getest bij 312 patiënten met matige tot ernstige actieve seropositieve SLE. Het middel bleek veilig en had weinig ernstige bijwerkingen, maar behaalde niet het primaire eindpunt. Lees: het werkte niet. 'We zijn teleurgesteld dat vobarilizumab geen dosisrespons liet zien in de analyse van het primaire eindpunt van de studie', zegt chief medical officier Robert K. Zeldin in het persbericht.

  Vobarilizumab wordt wel nog verder onderzocht om reuma te behandelen. De resultaten van dit onderzoek worden verwacht in de tweede jaarhelft.

  Ablynx maakt sinds een week deel uit van de Bel20. Het Gentse biotechbedrijf wordt binnenkort wellicht overgenomen door Sanofi. Het overnamebod zou 'in het begin van het tweede kwartaal' worden gelanceerd.

 • KBC AM bezit 3 procent van Recticel

  KBC Asset Management heeft op 19 maart de statutaire drempel van 3 procent in Recticel naar boven overschreden en houdt nu 1.648.964 aandelen van de schuimrubberproducent aan. Dat stemt overeen met 3,01 procent van het totale aantal uitstaande aandelen.

 • Wat staat er deze week op de agenda?

  Goedemorgen. We beginnen aan een nieuwe week:

  1. Slot van het resultatenseizoen
  Gewoontegetrouw komen een pak kleinere bedrijven in de laatste week van maart nog op de proppen met hun jaarcijfers, het gros zelfs op de allerlaatste dag: vrijdag 30 maart. Euronext houdt op Goede Vrijdag de poorten gesloten. Het gaat om ondernemingen zoals Fluxys Belgium, Moury Construct, Floridienne en Primus-brouwer Co.Br.Ha (foto). Op zaterdag 31 maart bieden wij u inzicht in alle cijfers, met het volledige resultatenoverzicht van beursgenoteerd België.

  2. Hoe waren de feesten voor Floridienne?
  Een van de grotere bedrijven die volgende week nog jaarcijfers publiceren, is de agro-, voedings- en chemieholding Floridienne. Het vierde kwartaal is het belangrijkste voor de groep, omdat ze met haar feestvoeding zoals zalm en schelpdieren in december een groot deel van haar omzet realiseert. De chemietak profiteert van de hogere metaalprijzen die de recyclage van batterijen oplevert. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar steeg de brutobedrijfswinst (ebitda) al 27 procent. Duurdere grondstoffen en negatieve wisselkoerseffecten wegen wel op de marges.

  3. Stijgt dividend Nationale Bank?
  De Nationale Bank publiceert woensdag nabeurs jaarresultaten. Het dividend van de Belgische centrale bank is niet afhankelijk van de winst, maar van de opbrengst van de zogenaamde statutaire beleggingsportefeuille. Dat is een portefeuille van bijna 6 miljard euro, die vooral obligaties omvat. De statutaire portefeuille groeit elk jaar, maar de procentuele opbrengst van de obligaties vermindert naarmate papier met een hoge coupon op vervaldag komt.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud