1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bpost stijgt voor het eerst sinds jaarrapport, Facebook herstelt

Met het eerste herstel sinds de mokerslag van afgelopen week is Bpost vandaag een grote stijger op de Brusselse beurs. Facebook verloor de voorbije twee dagen evenveel beurswaarde als Tesla waard is maar herstelt zich vandaag.
 • Tot morgen

  We houden ermee op voor vandaag. We onthouden de stijging van Bpost (+3,6%), de eerste stijging na het jaarrapport en de koersval van Deutsche Bank (-5,2 %) na een winstwaarschuwing. Facebook herstelde een beetje van de recente koersval. De Europese beurzen sloten verdeeld met een licht verlies (-0,3%) voor de Bel20 .

  Morgen is het uitkijken naar de jaarresultaten van IBA.

  De volledige agenda:

  DONDERDAG 22 MAART 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie:
  - Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) maart, 15 uur
  Duitsland:
  - Ondernemersvertrouwen (Ifo) maart, 10 uur
  Eurozone:
  - Europese Centrale Bank: economisch bulletin, 10 uur
  - PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) maart , 10 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Bank of England: rentebesluit, 13 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Eckert & Ziegler Bebig: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - IBA: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. T.e.m. 23 maart. 
  Verenigde Staten:
  - Accenture: resultaten tweede kwartaal 2017/18, 12 uur
  - Micron Technology: resultaten tweede kwartaal 2017/18, nabeurs
  - Nike: resultaten derde kwartaal 2017/2018, 21.15 uur

 • Tesla-aandeelhouders keuren hoogste loonpakket ooit goed

  Aandeelhouders van Tesla  hebben vandaag ingestemd met het voorgestelde loonpakket voor CEO Elon Musk. Het loonpakket stelt voor om in twaalf ronden aandelenopties toe te kennen aan Musk ten belope van 1 procent van het totaal aantal aandelen die op 21 januari 2018 circuleerden.

  De opties zullen enkel toegekend worden als een aantal mijlpalen worden bereitkt. Mocht het totaal aantal mogelijke opties nu al toegekend worden is Musk 2,6 miljard dollar rijker. Daarmee is het het grootste loonpakket ooit. Als alle mijlpalen bereikt zijn, heeft Musk zelfs zicht op een verloning van meer dan 50 miljard dollar. De doelstellingen belopen een periode van 10 jaar.

  Een van de doelstellingen is het bereiken van een beurswaarde van 650 miljard dollar. Tesla heeft momenteel een beurswaarde van zo'n 54 miljard dollar. Het aandeel gaat 3,5 procent hoger.

 • Ondertussen op Wall Street...

  Een samenvatting van de koersbewegingen op Wall street vindt u hier. Opgemerkte gast is Facebook  die na een koersval van 9 procent de voorbije twee dagen terug recht krabbelt met een dagwinst van 2 procent.

  ©AFP

 • Verrast de Fed?

  Nagenoeg iedereen in de financiële sector is ervan overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank straks om 19 uur zijn basisrente met 0,25 procent verhoogt, getuige deze tweet:

  Is het dan wel nog interessant om de persconferentie van nieuwbakken voorzitter Jerome Powell te volgen? Jawel, want het is uitkijken naar eventuele hints over het toekomstige rentebeleid van de Fed. Concreet gaat het om het feit of er dit jaar drie dan wel vier rentestijgingen gepland staan.

  Maandag ging het in de marktenchat ook over het beleid van de Fed en hoe beleggers zich daarop kunnen voorbereiden. U kunt de chat hier herbekijken.

 • Olieprijs stijgt, Facebook herstelt

  De olieprijs gaat verder op zijn elan. WTI crude oil stijgt vandaag met 1,8 procent. Daarmee staat het 9 procent hoger vergeleken met het dal op 9 februari. De olieprijs reageert daarmee op lager dan verwachte voorraden. De OPEC-landen blijven ook bij hun afspraak om de productie van olie te beperken.

  De euro gaat opnieuw 0,3 procent hoger ten opzichte van de dollar. Beleggers speculeren daarmee op de persconferentie van Jerome Powell die plaatsvindt om 19 uur Belgische tijd.

  Op de beurzen maken Bpost en Twitter een deeltje van de verliezen van de voorbije dagen goed. Bpost stijgt 4,5 procent, Twitter gaat 5,3 procent hoger. Facebook leek lange tijd opnieuw op een stevig verlies af te stevenen maar noteert ondertussen voorzichtig positief. Deutsche Bank heeft de verliezen nog verstevigd en staat nu 5,4 procent in het rood.

 • Wall Street stabiel, Facebook verder gedumpt

  De voornaamste indicatoren op Wall Street openen nagenoeg ongewijzigd. Op de Nasdaq zet Facebook zijn lijdensweg verder: opnieuw min 2 procent, Twitter gaat 3 procent hoger.

 • Amerikaanse futures: rood

  Als we de termijnmarkten mogen geloven start Wall Street straks lager. Vooral de Nasdaq zal zo te zien een moeilijke dag beleven, de futures gaan 0,4 procent lager. Voorbeurs verloor Facebook opnieuw terrein. De controverse over het datalek blijft waarschijnlijk wegen op de technologieaandelen. Later vandaag komt Fed-voorzitter Powell met zijn eerste persconferentie.

 • Europa kleurt rood, Deutsche Bank krijgt klappen

  Een sombere beursdag op het Avondland. De brede index Stoxx Europe 600  staat op een verlies van 0,4 procent. De financiële sector is de grootste verliezer, de korf van Europese bankaandelen  daalt 0,8 procent.

  Op de beurs van Frankfurt moet vooral Deutsche Bank  het ontgelden, het aandeel zakt 5,6 procent. De financiële instelling stuurde een omzetwaarschuwing uit. Een sterke euro-dollarkoers en hogere financieringskosten wegen op de inkomsten. 

  De bank verwacht een negatief wisselkoerseffect van 300 miljoen euro. De hogere financieringskost zou voor 150 miljoen euro wegen op de resultaten.

  De Bel20  zakt 0,5 procent. Bpost  is sterkhouder met een winst van 5,7 procent. 

 • Topjaar voor Amerikaanse CEO's

  Analisten breken zich het hoofd over de slome loongroei in de VS ondanks een economie met volledige tewerkstelling. Toch hoeven zij zich geen zorgen te maken over één bepaalde werknemersgroep. Volgens de Wall Street Journal verdienden de CEO's van Amerika's grootste bedrijven nog nooit zoveel in 2017.

  Het mediaan inkomen van de CEO's van de 133 grootste bedrijven in de VS nam toe met 4 procent ten opzichte van 2016. De CEO die zich in het midden bevindt van de andere CEO's wat het loon betreft, verdiende in 2017 11,6 miljoen dollar. Een vierde van de CEO's zag zijn arbeidsinkomen zelfs toenemen met 25 procent. Uitschieter was Hock Tan, CEO van Broadcom . Vorig jaar verdiende hij 103 miljoen dollar.

  De stijging is vooral toe te wijzen aan de toenemende aandelenprijzen. Veel CEO's worden immers verloond in de vorm van aandelenopties.

  Vandaag staat Tesla  trouwens in de belangstelling in verband met de verloning van CEO Elon Musk. Vandaag stemmen aandeelhouders over de goedkeuring van een verloningspakket ter waarde van 50 miljard (!) dollar over een periode van 10 jaar.

 • Berenberg verlaagt koersdoel GEA Group

  Berenberg heeft het koersdoel voor de engineeringgroep GEA  verlaagt van 35,8 euro naar 31 euro. De Bel20-holding GBL  heeft een belang van 233 miljoen euro in de groep. De participatie bedraagt 1,3 procent van de portefeuille.

  Berenberg schroeft de vooruitzichten voor GEA, dat vooral apparatuur maakt voor de verwerkende industrie, terug op basis van een verhoogde prijsdruk en tegenslagen omtrent het wisselkoersrisico. Hoewel Berenberg de wijzigingen in het management een goede zaak vindt, is het nog te vroeg om te kopen.

 • Amazon springt over Googlemoeder Alphabet

  De hetze over de mogelijke strengere regulering van persoonlijk datagebruik heeft een en ander doen bewegen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Zo werd Amazon  gisteren het tweede waardevolste beursgenoteerde (op basis van marktkapitalisatie) bedrijf in de VS, na Apple .

  Het e-commercebedrijf sprong daarmee voor de eerste keer in haar geschiedenis over het moederbedrijf van Google, Alphabet . Dat sloot gisteren 0,4 procent lager af terwijl Amazon 2,7 procent won. Beleggers vrezen dat ook Google getroffen wordt door eventueel strengere regels op de advertentiemarkt.

  De marktkapitalisatie van Amazon bedraagt 768 miljard dollar, dat van Alphabet 762 miljard dollar terwijl Apple op een forse 889 miljard dollar afklokt. 

 • Grote vraag naar Dropbox

  Het cloudbedrijf Dropbox trekt de prijsvork waarmee het op de beurs gaat op met 2 dollar als gevolg van grote interesse van beleggers. Dropbox verwacht nu op de beurs te gaan tegen een prijs tussen 18 en 20 dollar. Dat zou het bedrijf waarderen op 7,85 miljard dollar.

  Dropbox verwacht dat het vrijdag op de Nasdaq te verhandelen zal zijn. Donderdag wordt naar verwachting de introductieprijs bepaald.

  Dropbox past in het rijtje van technologiestart-ups die hun geluk gaan zoeken op de beurs. Vorige week maakte het cloudbedrijf Zscaler  nog een geslaagd beursdebuut. Later volgt de streamingdienst Spotify.

 • Europese Commissie keurt overname Monsanto goed

  De Duitse chemiereus heeft groen licht gekregen voor de overname van de zadenhandelaar Monsanto . Met de deal is 53 miljard euro gemoeid.

  Om de overname acceptabel te maken zijn er wel wat voorwaarden aan gekoppeld. De fusie tussen Bayer  en Monsanto creëert 's werelds grootste zaden- en gewasbeschermingsmiddelenproducent.

  Meer concreet stoten Bayer en Monsanto 6 miljard euro aan activa af. Het Duitse chemiebedrijf BASF ontvangt het grootste deel. Op die manier hoopt de commissie dat de concurrentie op de markt van zaden en pesticiden gevrijwaard blijft.

  Om de overname was heel wat te doen. Volgens tegenstanders zou het concern haar klantenbestand dat voornamelijk uit boeren bestaat volledig in haar macht krijgen. Al langer wordt vooral Monsanto door de mangel gehaald wegens controversiële marktpraktijken in haar zadendivisie. Ook het mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddel glyfosaat verhitte de gemoederen. Nu is het wachten op wat de Amerikaanse concurrentiewaakhond zal beslissen.

  De sector zit in het midden van een consolidatiefase. Onder andere de Amerikaanse chemiereuzen Dow en Dupont bundelden hun krachten, net als het Zwitserse Syngenta en het Chinese Chemchina.

 • Schept IBA morgen klaarheid?

  IBA wint 1,8 procent tot 19,89 euro. Het bedrijf publiceert morgenochtend zijn jaarcijfers. KBC Securities mikt op een omzetdaling van 1,9 procent en een negatief bedrijfsresultaat van 2 miljoen euro.

  Boosdoener van de rode cijfers is de afdeling protontherapie. Het management stuurde vorig jaar liefst vier keer een winstalarm uit omdat de bouw van de protontherapiecentra duurden complexer uitdraaiden dan verwacht.

  Beleggers kijken vooral uit naar de prognoses voor dit jaar. Heeft CEO Olivier Legrain al meer visibiliteit dan enkele maanden geleden toen hij al kortetermijn- én langetermijnvooruitzichten schrapte?

  De analisten van KBC Securities verwachten dat IBA dit jaar elf contracten kan binnenhalen, als het bedrijf er ten minste in slaagt zijn marktaandeel van 44 procent te verdedigen tegen de oprukkende Amerikaanse rivaal Varian.

 • Dure Hollandse huisjes

  Een woning in Nederland is in één jaar bijna 10 procent duurder geworden, de grootste prijsstijging in 17 jaar. Toch liggen de prijzen nog 1 procent onder het recordjaar 2008. Sinds het dal in 2013 stegen de prijzen 26 procent.

 • BMW steekt 1 miljard bij in R&D

  De wedloop naar de elektrische modellen doet de autobouwer  zijn R&D-budget optrekken van 6,1 tot 7 miljard euro.

  BMW wil tegen 2025 25 elektrische modellen op de markt hebben.

 • Europese beurzen kleuren rood

  Ze verliezen gemiddeld 0,1 procent.

  In Brussel weegt het verlies van Umicore (-1,9%) zwaar door op de Bel20 (-0,1%). De materiaaltechnologiegroep zat de voorbije dagen stevig in de lift dankzij optimistische analistenrapporten.

 • HelloFresh schiet hoger na sterk jaar

  De Berlijnse maaltijdbezorger wint in Frankfurt bijna 7 procent.

  De omzet steeg vorig jaar met 52 procent. En de kernactiviteit zit op schema om nog dit jaar break-even te draaien.

 • Hermes: uitzonderlijk dividend na uitzonderlijk jaar

  Op de Parijse beurs verzilvert Hermes  puike jaarcijfers (2017). In een 'uitzonderlijk jaar' klokte de bedrijfswinstmarge (ebit) af op een record van 34,6 procent, 2 procentpunten hoger dan in 2016.

  De verkoper van dure Birkin-sjaals en Kelly-handtassen laat zijn aandeelhouders in het succes delen met een uitzonderlijk dividend van bruto 5 euro per aandeel. Die uitkering komt bovenop het reguliere dividend dat met 9 procent stijgt tot bruto 4,1 euro per aandeel. 

  Nog in modeland gaat Moss Bros meer dan 30 procent onderuit. De Britse verkoper van mannenmaatpakken gaf een winstalarm ten gevolge van problemen met de toevoer van zijn pakken naar de winkels.

 • Ook pensioenfonds verzet zich tegen megabonus voor Elon Musk

  Na ISS en Glass Lewis gaat ook het pensioenfonds CalSTRS de megabonus voor Elon Musk wegstemmen.

   
 • Kingfisher onderuit door troebele vooruitzichten

  Kingfisher , Europa's tweede grootste doe-het-zelfketen en specialist in huisdecoratie, verloor in de ochtendhandel meer dan 7 procent.

  De jaarcijfers zijn goed met 3,8 procent omzetgroei en een 1,3 procent hogere nettowinst.

  Maar de onduidelijke prognoses doen het bedrijf de das om. De toestand in het thuisland is onzeker door de brexit en Frankrijk blijft een volatiele markt. Polen daarentegen is een groeimarkt.

 • Bpost stijgt voor het eerst sinds jaarrapport

  Het postbedrijf is vandaag de grootste stijger in de Bel20 en de Brusselse beurs tout court - vóór MDxHealth, dat weer bijna 4 procent bijschrijft.

  Bpost rapporteerde een week geleden goede jaarcijfers, maar topman Koen Van Gerven moest toegeven dat de overname van het Amerikaanse Radial niet van een leien dakje loopt. De acquisitie zal trager dan verwacht aan de resultaten bijdragen, onder meer omdat Bpost de Amerikaanse pensioenlasten heeft onderschat.

  Afgelopen week verloor het aandeel daardoor 33 procent. Beleggers vinden het welletjes geweest en bezorgen Bpost een bescheiden herstel van 4,7 procent tot 19,77 euro. 

  Het Duitse beurshuis MainFirst heeft z'n koersdoel verlaagd van 24 tot 23 euro. Het advies gaat van 'houden' naar 'kopen'. 

 • Brussel en rest van Europa openen licht hoger

  De Bel20 wint 0,1 procent tot 3.940 punten.

  • Recticel wint 0,6 procent.
  • Bpost herstelt wat van de klappen tijdens de jongste week. Het aandeel staat bovenaan de Brusselse beurs met 2,7 procent winst.
 • Hoger koersdoel voor Recticel

  KBC Securities-analist Wim Hoste verhoogt zijn koersdoel voor de schuimrubberspecialist  van 10 tot 11 euro. Hij handhaaft zijn opbouwen-advies.

  De verkoop van zijn autodivisie kan Recticel 150 miljoen euro opleveren, zegt Hoste. Hij verwacht dat het bedrijf dat bedrag in zijn isolatiepoot investeert, in greenfields zoals in Finland en via overnames.

 • RTL ziet CEO FremantleMedia vertrekken

  De Française Cécile Frot-Coutaz is toe aan een nieuwe uitdaging, meldt RTL  in een persbericht.

  Frot-Coutaz was sinds 2012 CEO van de Londense producent van Idols, Got Talent en The X Factor.

 • Euronav keert minimumdividend uit

  De tankerrederij  heeft zijn definitieve jaarcijfers gepubliceerd. De verschillen niet van de voorlopige resultaten die eind januari al verschenen.

  Nieuw is wel het dividend. Euronav keert bruto 12 cent uit, het interimdividend van 6 cent meegerekend. Dat is ook het minimum dat rederij sinds vorig jaar belooft.

 • Vivendi laat Ubisoft los

  De Franse mediagroep Vivendi geeft zich gewonnen in de strijd om de Franse game-ontwikkelaar Ubisoft , maker van Assassin's Creed en South Park games.

  Voorzitter Vincent Bolloré wou van games één van de pijlers van zijn groep maken - naast betaaltelevisie, muziek en reclame. Hij bouwde de voorbije twee jaar daarom een belang van 27,3 procent op in Ubisoft. Maar die wilde niet weten van een overname.

  Bolloré gooit nu de handdoek in de ring met de verkoop van de Ubisoft-aandelen. Vivendi strijkt daarmee 2 miljard euro op. Vivendi blijft wel in gameland aanwezig dankzij de overname van Gameloft. Maar dat is een veel kleinere speler dan Ubisoft.

  De aandelen die Vivendi verkoopt worden verdeeld over een Canadees pensioenfonds (3,4%) en de Chinese techreus Tencent (5%), moeder van onder meer WeChat. Ubisoft koopt ook voor 7,6 miljoen aandelen terug en plaatst er 11,9 miljoen bij grote investeerders. De oprichtende Guillemot-familie wordt weer de hoofdaandeelhouder van Ubisoft.

  Ubisoft en Tencent sloten ook een partnerschap, wat de Franse spelletjes sneller op de Chinese markt zal krijgen.

 • Tokio dicht, rest van Azië hoger

  De aandelenhandel in Azië verliep relatief rustig aangezien de beurs van Tokio dicht bleef naar aanleiding van de lente-viering. Bovendien keken beleggers uit naar het Amerikaanse rentebesluit om 19 uur Belgische tijd.

  De Hang Seng-index in Hongkong koerste tussentijds 1 procent hoger. Tencent, een zwaargewicht in de index, klom 1,3 procent voorafgaand aan de publicatie van de resultaten. Ook neemt het Chinese technologiebedrijf een belang van 5 procent in de Franse computerspelletjesmaker Ubisoft.

  Verzekeraar Ping An Insurance won 0,3 procent dankzij beter dan verwachte jaarcijfers. Het Chinese autobedrijf Geely, moeder van Volvo, meldde een ruime verdubbeling van zijn nettowinst, maar verloor toch ruim 3 procent in Hongkong.

  De beurs in Shanghai dikte 0,4 procent aan. De All Ordinaries in Sydney ging 0,2 procent omhoog en de Kospi in Seoul kreeg er 0,1 procent bij.

 • Van Herk verkocht al helft van Ablynx-aandelen

  Ex-grootaandeelhouder Aat Van Herk is in snel tempo zijn winst aan het verzilveren bij Ablynx , nog vóór het eigenlijke bod van Sanofi start.

  Van Herk had voor het bod van Sanofi exact 7.629.229 stuks. Nu nog 3,730,065. Hij heeft dus al 3,9 miljoen stuks verkocht op de beurs, voor ongeveer 170 miljoen euro.

  Als je weet dat Van Herk de aandelen in de tweede helft van 2016 bij koersen rond 11 euro kocht, schommelt de aankoopprijs van de intussen verzilverde stukken rond 43 miljoen en beloopt de gerealiseerde meerwaarde dus ongeveer 127 miljoen euro.

 • AB InBev tankt nog eens 10 miljard dollar

  Dat gebeurt met een obligatie-uitgifte. De langstlopende verse schuld loopt tot ... 2058.

  Net als Telenet klikt de bierreus de lage rente dus vast voor een lange periode.

  Klik hier door naar het volledige artikel.

 • Recticel geeft startschot voor verkoop autodivisie

  De schuimrubberproducent Recticel heeft de consultant EY gemandateerd om op zoek te gaan naar een koper voor zijn automobieldivisie. Binnen enkele maanden komt er allicht witte rook in het dossier.

  Klik hier door naar het volledige verhaal.

 • Facebook is een Tesla armer

  Het zoveelste privacyprobleem van Facebook krijgt enorme proporties. Maandag verloor het aandeel bijna 7 procent, gisteren bijna 3 procent.

  Op twee dagen verdampte op die manier 60 miljard dollar aan beurswaarde. Dat is meer dan Tesla's waarde op de beurs (52 miljard dollar). En maar liefst drie keer de waarde van Snap(chat), dat de voorbije twee dagen mee lager werd gezogen.

 • Trekt Fed-baas Powell rente op bij persdebuut?

  Goeiemorgen, we zijn klaar voor een nieuwe marktendag.

  Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zal na de rentevergadering vandaag voor het eerst de pers te woord staan als ‘s werelds machtigste centrale bankier. De verwachting is dat Powell - die begin februari Janet Yellen opvolgde - meteen de beleidsrente zal optrekken met 0,25 procenpunt tot 1,5 à 1,75 procent.

  Het zou de eerste van drie geplande renteverhogingen zijn dit jaar en de eerste sinds president Donald Trump eind december een belastingverlaging ondertekende. De vraag is in hoeverre de Fed de verwachte economische rugwind van die belastingverlaging meeneemt in zijn rentevooruitzichten of de zogenaamde ‘dot plot’.

  Tijdens een recente passage in het Congres liet Powell zich al rooskleurig uit over de Amerikaanse economie en jobmarkt. Het voedt de speculatie dat mogelijk vier renteverhogingen in de pijplijn zitten voor 2018. Het is dan ook uitkijken naar Powells nieuwste inschatting en de geüpdatete economische vooruitzichten van de Fed.

  De arbeidsmarkt plaatst de Fed alvast voor een dilemma. Zo kwamen er een beter dan verwachte 313.000 jobs bij in februari, maar de goede economie deed ook de arbeidsreserve stevig groeien doordat meer mensen zich aanboden. Daardoor bleef de werkloosheidsgraad stabiel. Een groter aanbod kan zo een rem zetten op de loongroei, die in februari jaar op jaar 2,6 procent steeg, minder dan de maand voordien. Als daarmee de inflatie in toom gehouden wordt, lijken vier renteverhogingen alweer veel minder waarschijnlijk.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content