1. Markten Live
 2. Live blog

Winstalarm kost Bpost 515 miljoen

De beurzen keken na de kortstondig opluchtingsrally van maandag alweer tegen verlies aan. In Brussel gooiden beleggers de handdoek na de zoveelste waarschuwing van Bpost, nu het dividend op losse schroeven staat.
 • Tot morgen!

  De agenda voor morgen:

  WOENSDAG 05 DECEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) november, 10 uur
  - Kleinhandelsomzet oktober, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Amerikaanse beurzen dicht wegens overlijden ex-president Bush. 
  - Werkgelegenheid privesector (cijfers sociaal secretariaat ADP) november, 14.15 uur
  - ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) november, 16 uur
  - Fed-voorzitter Jerome Powell getuigt voor commissie Economie van het Congres, 16.15 uur
  - Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Melexis: analistendag in Brussel, 10 uur
  - Proximus: notering ex-interimdividend 0,50 euro bruto
  - Telenet: Capital Markets Day in Londen, 13 uur

 • Stijgers en dalers

  Grootste stijgers:

  - Montea: +2,8%

  - Colruyt: +2,4%

  - Iep Invest: +2,4%

  Grootste dalers:

  - Bpost: -22,8%

  - Keyware: -14,3%

  - Melexis: -5,9%

 • Bpost 515 miljoen lichter

  Bpost kelderde vandaag 23 procent nu er vragen rijzen over de houdbaarheid van het dividend. Daarmee is het postbedrijf 515 miljoen euro aan beurswaarde kwijt. 

  De Belgische staat, die een belang van 50 procent aanhoudt in Bpost, zag de waarde van haar participatie in één dag met 257,5 miljoen euro slinken. 

 • Afkoelende huizenmarkt treft Toll Brothers

  De Amerikaanse bouwer van luxehuizen zag het aantal orders het voorbije kwartaal krimpen, de eerste keer in 4 jaar tijd. De stijgende hypotheekrente en de hoge prijzen drukten de vraag. 

  De tegenvallende resultaten van Toll Brothers is een nieuw signaal dat de Amerikaanse huizenmarkt afkoelt. De huizenmarkt kende in de jaren na de crisis van 2007-2008 een gestaag herstel. De huizenmarkt is een zwakke plek in de boomende Amerikaanse economie.

  De stijgende hypotheekrente maakt lenen voor een huis duurder terwijl de opgelopen prijzen de huizen onbetaalbaar maken voor minder bedeelde klanten. 

 • Discountketen Dollar General stuurt winstalarm uit

  De Amerikaanse discountketen Dollar General stuurt een omzet- en winstalarm uit en waarschuwt voor de impact van invoertarieven. Het aandeel dondert 4 procent lager.

  De keten had last van de impact van de orkanen Michael en Florence die een hap van 5 cent per aandeel uit de winst namen. Als een van de grootste discountketens uit de VS nam Dollar General maatregelen om de impact van invoertarieven op Chinese producten te temperen, maar het waarschuwde ook dat de impact groter zou zijn mocht de VS de tarieven optrekken tot 25 procent.

  De keten importeert 5 procent van haar koopwaar en veel daarvan komt uit China. Nog maar weinig retailers kloegen over de handelsoorlog. De meesten konden het effect op hun winst compenseren. Maar nu de economische cyclus in de VS op haar einde loopt, komt de handelsoorlog op een groeiende lijst met hoofdbrekens.

  Dollar General had ook last van hogere transportkosten, nieuwe regulering en hoge brandstofprijzen. 

 • 'Marktverzadiging is voor Apple een realiteit'

  Na de koersstijging gisteren gaat Apple vandaag lager. HSBC verlaagt het advies naar houden en zet het koersdoel op 200 dollar. Volgens het beurshuis is Apple te afhankelijk van één product en heeft het te lijden onder een tragere economische groei in de opkomende markten.

  'Alleen hogere verkoopprijzen en de ontwikkeling van diensten houden de omzet van Apple recht. De groei van de verkoop van iPhones, Ipads en computers is voorbij,' klinkt het. 'Apple is afhankelijk van enkele populaire en dure producten. Dat was de voorbije jaren de reden voor het succes van Apple maar botst nu op de realiteit van verzadiging.'

  Wat bijdraagt aan de koerszwakte is de omzetwaarschuwing van Cirrus Logic . De leverancier van Apple knipt de groeiverwachting bij, een nieuw teken dat de verkoop van iPhones niet loopt zoals verwacht. 

 • Renminbi's beste tweedaagse van het decennium

  De Chinese renminbi heeft er de beste tweedaagse in meer dan 10 jaar opzitten. De voorbije twee handelsdagen tekende de munt met een hausse van 1,9 procent de sterkste stijging op sinds de revaluatie in 2005. 

  De renminbi heeft de wind in de zeilen door de wapenstilstand in de handelsoorlog met de VS en de zwakte van de Amerikaanse dollar. 

 • Wall Street op weg naar rode start

  Futures wijzen op verliezen voor de Dow Jones en de Nasdaq van 0,3 procent.

 • Carrefour opgelucht na Franse bocht

  De Franse regering lijkt dan toch toe te geven aan de verzuchtingen van de protestbeweging die bekendstaat als de ‘gele hesjes’. De Franse premier Edouard Philippe kondigde dinsdag een moratorium aan op de verhoging van de brandstoftaksen. Hij doet dat om het ongenoegen van de gele hesjes te temperen.

  Het aandeel van de Franse supermarkt Carrefour reageert opgelucht. In de voorbije drie handelsdagen verloor het aandeel 11 procent. Beleggers begonnen ongerust te worden over de impact van de protesten die het voorbije weekend escaleerden.

  Het burgerprotest duurt al twee weken trok een spoor van vernieling door Frankrijk. Boze burgers blokkeerden winkels en straten en demonstreerden in grote getale waarbij het soms uit de hand liep.

  Het onderzoeksbureau Nielsen berekende dat de protesten op zaterdag 1 december leidden tot een daling van de gemiddelde omzet van grote supermarkten van 8 procent. Ook op andere dagen leden supermarkten grote omzetverliezen.

  ©Photo News

 • Ascencio trekt dividend 3 procent op

  De vastgoedgroep Ascencio gespecialiseerd in winkels en vooral voedingswinkels, gaat haar dividend met 3 procent optrekken tot 3,40 euro per aandeel. De coupon stjigt meer dan de huurinkomsten, die met 0,4 procent groeiden. Die toename is echter lager dan de inflatie. In België, dat goed is voor bijna twee derde van de portefeuille, stegen de huurinkomsten niet. In Frankrijk daalden ze zelfs 1,3 procent, terwijl ze in Spanje 6,2 procent toenamen.

  De winst per aandeel steeg in het eind september afgsloten boekjaar met 0,2 procent tot 4,05 euro. De bezettingsgraad steeg van 97 naar 97,4 procent.

  De cijfers liggen in lijn van de verwachtingen van ING en Degroof Petercam. Degroof Petercam geeft het advies de aandelen op te bouwen, met een koersdoel van 64 euro. 'De resultaten zijn ok, zeker wanneer je de eenmalige kosten meetelt voor een afgesprongen transactie. Het aandeel is goedkoop, maar dat is te wijten aan het gebrek aan groei de voorbije twee jaar', stelt analist Herman van der Loos.

  Jaap Kuin van ING geeft een 'houden'-advies voor Ascencio, met een koersdoel van 56 euro. 'Tegen 11 keer de winst over 2019 is Ascencio goedkoper dan zijn Belgische sectorgenoten. Je koopt  het aandeel met een korting van 18 procent, tegenover een premie van 11 procent voor het Belgische gemiddelde. Het dividendrendement van 7,5 procent bruto is ook een pak hoger dan het gemiddelde van 5,3 procent. Maar daartegenover kent Ascencio een veel lager groeiritme.'

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Bpost wordt er vaag in vermeld ...

 • Palladium heeft goud bijna onttroond

  Op de Londense edelemetalenmarkt is de prijs van een ounce palladium bijna tot het peil van goud gestegen. Palladium wordt vooral gebruikt in katalysatoren voor benzine-auto's en die vraag blijft vrij stevig, terwijl het aanbod vrij krap is.

  Het verschil met platina is groot. Dat edelmetaal wordt vooral gebruikt in katalysatoren voor dieselwagens en deelt dus samen met de hele autosector in de klappen die de sneller troonsafstand van Koning Diesel uitgedeeld heeft. 

 • Oudste beleggersboek onder de hamer voor 300.000 dollar

  Het oudste beleggersboek ter wereld wordt bij het veilinghuis Sotheby's vanaf vandaag geveild. Geïnteresseerden hebben nog tot 17 december om een bod uit te brengen. Sotheby's verwacht dat het boek tussen de 200.000 en 300.000 dollar zal opleveren. De Joodse handelaar Joseph Penso de la Vega schreef het boek 'Confusion of Confusions' in 1688. Het gaat over de Amsterdamse beurs en is geschreven in het Spaans.

  De beurs van Amsterdam is in 1602 opgericht door de Vereenigde Oostindische Compagnie. In het boek gaat Vega dieper in op de beurs waar de zaken niet altijd even koosjer verliepen. Hij wil lezers een praktische inleiding bieden in het reilen en zeilen op de eerste aandelenbeurs ter wereld. 


   

  Geïnteresseerden hebben nog tot 17 december om een bod uit te brengen. Sotheby's verwacht dat het boek tussen de 200.000 en 300.000 dollar zal opleveren. 
 • UBS schrapt koopadvies Bpost

  Ook UBS gooit de handdoek. Het verlaagt het advies van Bpost naar 'houden' en reduceert het koersdoel met 30 procent tot 11 euro.

  Volgens het beurshuis hangt de houdbaarheid van het dividend af van de succesvolle implementatie van de herstelplannen. 'De toekomst van het dividend hangt af van een verbeterende situatie in de Amerikaanse dochter Radial en een verhoging van de productiviteit in de brieven- en pakjesbusiness,' klinkt het.

  UBS vindt dat er weinig reden is om het aandeel nu te kopen. Gezien de precaire toestand van de sector, de onzekerheid over het ware niveau van de winstgevendheid en het feit dat Bpost onvoldoende cashflow genereert om het dividend van de komende drie jaar te dekken vindt het beurshuis het moeilijk om koopargumenten te vinden voor het aandeel. 

  Volgens UBS impliceert de huidige koers een verwachte verlaging van het dividend met 2 tot 5 procent. 

 • 'Dividend van Bpost in gevaar'

  Na de winstwaarschuwing van Bpost  over 2019, vreest beurshuis Berenberg dat het dividend na dit jaar niet meer houdbaar is. 'Wij denken dat het management serieuze toegevingen aan de vakbonden heeft moeten doen om nieuwe stakingen te vermijden', stelt analist William Fitzalan Howard.

  Hij wijst onder meer op een uitstel van de plannen om het aantal voltijdse equivalenten met 800 te verminderen, wat 30 miljoen euro extra kost. Een voor 2020 beloofde loonsverhoging wordt naar augustus 2019 vervroegd, wat zo'n 12 miljoen kost. 

  Fitzalan merkt op dat de stakingen van oktober het dividend voor boekjaar 2018 niet in gevaar gebracht brengen, maar dat is een schrale troost. 'Het huidige dividend ook over boekjaar 2019 handhaven wordt gelet op de nieuwe prognoses heel moelijk', besluit het beurshuis. 

 • Beurzen duiken stevig in het rood

  Nu ook de Amerikaanse futures op een lagere opening wijzen, duiken de Europese beurzen wat dieper in het rood. De Bel20  gaat 1 procent lager, de Euro Stoxx50  laat 0,6 procent liggen.

  De twee banken en Bel20-zwaargewichten ING  en KBC  blijven het moeilijk hebben, nu steeds minder economen denken dat de Europese Centrale Bank vóór 2020 een eerste renteverhoging gaat doorvoeren. 

 • We have to talk about brexit

  Over de verscheurende keuzes die de Britse regering bij een 'no deal brexit' zal moeten maken ...

 • Marktenchat

  Om 12 uur start de chat met marktenredacteur Kurt Vansteeland. U kan nu al vragen posten. 

 • 'Unilever betaalt extreme prijs voor Horlicks'

  ING-analist Reg Watson behoudt weliswaar zijn koopadvies voor Unilever , maar hij is niettemin snoeihard voor de laatste grote deal van afscheidnemend CEO Paul Polman. De Nederlands-Britse consumptiereus betaalt 3,3 miljard euro voor de Indiase melkmoutdrankjes van Horlicks, maar het is toch schrikken van het prijskaartje. Watson becijfert dat Unilever liefst 27 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) neertelt. 'Wij beschouwen dit als een extreme prijs voor een activiteit met lage groei', klinkt de conclusie. 

 • Celyad tuimelt 9 procent

  De update die de Waalse specialist in kankerbestrijding Celyad  deze ochtend uitstuurde vanuit de hematologenconferentie in San Diego kan duidelijk niet echt beleggers overtuigen. Het aandeel zakt 9 procent naar 20,80 euro. 

  Celyad besprak uitgebreider de onderzoeksresultaten van zijn experimentale therapie voor de bestrijding van de acute bloedkanker AML Mogelijk zijn beleggers wat teleursgesteld dat nog maar patiënten op het moment van de update de hoogste dosis toebediend kregen, al is op op dit ogenblik het geval voor nog eens 2 patiënten. Resultaten zijn voorzien voor het eerste halfjaar van 2019.

 • Bpost tuimelt 20 procent naar diepterecord

  Het duurde even voor een evenwichtskoers was, maar Bpost tuimelt na de winstwaarschuwing van gisterenavond 20 procent naar 9,07 euro. Dat is een nieuw diepterecord. Analistenreacties leest u hier

 • Bpost: KBC gooit de handdoek

  De kop van KBC Securities boven de update over Bpost  spreekt boekdelen: 'Throwing in the towel'. Analist Ruben Devos haalt het postbedrijf van de kooplijst en zet het huidige koersdoel, 17,50 euro, tussen haakjes. 

  De conclusie na de jongste tegenvaller is hard: 'Ook al noteert Bpost nu fors goedkoper, toch denken wij dat het steeds moeilijker wordt om de betrouwbaarheid in te schatten van de prognoses die het bedrijf geeft. We zien ook weinig wat het aandeel op korte tot middellange termijn kan ondersteunen'. 

  Bij het huidige dividendbeleid - 1,31 euro bruto per jaar - noteert Bpost tegen een fors dividendrendement van bruto meer dan 10 procent, maar Devos denkt niet dat het dividend duurzaam is. 'De huidige winstprognoses voor 2019 en 2020 rechtvaardigen niet langer een dividend van 1,31 euro per jaar. Zowel de nettowinst als de cashflow zou jarenlang tekortschieten om een jaarlijkse uitkering van 262 miljoen euro te kunnen dragen en volgens ons is het niet duurzaam om uit de reserves van 173 miljoen euro te putten.'

 • Bel20 start met klein verlies, nog geen Bpost-koers

  De openingsbel: de Bel20  noteert 0,3 procent lager, voor Bpost is er nog geen koers. 

 • Oh nee, toch geen omgekeerde rentecurve!

  Op Wall Street is de kloof tussen de tien- en de tweejaarsrente nog nauwelijks 13 basispunten. Zo'n vlakke of zelfs omgekeerde rentecurve is in het verleden al vaker de voorbode geweest van een recessie.

  De logica is dat de tweejaarsrente nog relatief hoog blijft door de renteverhogingen van de Federal Reserve, terwijl beleggers via een lagere tienjaarsrente al een serieuze vertraging in de koersen verrekenen. 

 • Europese beurzen op weg naar lagere opening

  Net als de Aziatische collega's lijkt ook op de Europese beurzen de G20-opluchtingsrally een eendagsvlieg te zullen blijven. Afgaand op de belangrijkste futures, stevenen de Bel20  en de Euro Stoxx50  af op een verlies van zo'n 0,5 procent bij de openingsbel. 

  ©REUTERS

 • Cannabis, de jongste beurshype

  Nu is ook Marlboro Man geïnteresseerd. Volgens zakenzender CNBC voert tabaksreus Altria  gesprekken met de Canadese cannabisproducent Cronos

 • EVS koopt in snel tempo zichzelf

  EVS  kocht vorige week opnieuw goed 50.000 eigen aandelen in, leert een mededeling. Sinds de start van het inkoopprogramma eind oktober kocht de beeldvormingsgroep al voor net geen 1 miljoen euro zichtzelf, waarmee nu al een tiende van de beloofde 10 miljoen aankopen gerealiseerd zijn.

  Pro memorie: EVS kondigde de inkopen bijna gelijktijdig aan met de verrassende instap van de Canadese rivaal Evertz , een instap die flink wat speculatieve koorts en een remonte van de geïmplodeerde beurskoers inluidde. 

 • 'Winstprognoses Bpost zullen fors naar omlaag moeten'

  Na de boodschap van gisteren over 2019,  vreest Jefferies-analist David Kerstens dat de analistenconsensus voor 2019 een heel stuk lager zal moeten.

  'De kosten zullen zo'n 75 miljoen euro hoger liggen dan bij het pas zes maanden geleden op de beleggersdag voorgestelde plan', oppert Jefferies-analist David Kerstens. 'We verwachten dat de consensus met 19 procent zal moeten verlaagd worden.'

 • Bpost speelt voor Sinterklaas

  Bpost-CEO Koen Van Gerven keert dus, zoals min of meer aangegeven, over de eerste tien maanden van het jaar een stabiel interimdividend uit 1,06 euro per aandeel bruto. Die coupon gaat uitgerekend op Sinterklaas, donderdag 6 december dus, van de koers af. 

 • Bpost: 'een uitdagend 2019'

  Bpost  kondigde gisteren naast een onveranderd (en royaal) voorschotdividend ook aan dat 2019 'uitdagend' zal worden. Na de sociale onrust van de voorbije weken belooft CEO Koen Van Gerven in het personeel te investeren, wat 'een impact zal hebben op de winstgevendheid'. 

  ©Photo News

  Vraag is nu in welke mate die sombere vooruitblik al in de beurskoers ingecalculeerd zit, na een beroerd beursjaar 2018.

  Analisten verwachten gemiddeld 551 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda) over boekjaar 2019, iets minder dan de 563 miljoen die ze over boekjaar 2018 verwachten. Bpost waarschuwde eerder al dat de ebitda dit keer aan de onderkant van de vork van 560 à 600 miljoen zal uitkomen, duidelijk lager dan de 598 miljoen over boekjaar 2017. Let wel: dat zijn prognose van vlak voor de derdekwartaalcijfers, nadat zwakke rapport zijn ze alvast voor 2018 zo goed als zeker nog wat neerwaarts bijgesteld: Bloomberg houdt het voor 2018 op 549 miljoen euro, onder de eigen prognose van Bpost dus. 

 • Aziatische beurzen na korte G20-rally terug naar af

  Een lang leven was de opluchtingsrally op de beurzen na de wapenstilstand die de Verenigde Staten en China dit weekend in de marge van de G20-top afspraken niet gegund.

  Larry Kudlow, de belangrijkste economische adviseur van Amerikaans president Trump, liet er weinig twijfel over bestaan dat er nog heel veel afgesproken moet worden. En dus nemen alvast de Aziatische beurzen stevig gas terug. In Tokio is er zelfs meer dan 2 procent verlies, mede door de terugval van de Amerikaanse dollar. 

Meer uit Markten Live

Tijd Connect