1. Markten Live
 2. Live blog

Bpost geeft Brusselse beurs rode lantaarn

De Europese beurzen beperkten de verliezen. Behalve Brussel, daar duwde de scherpe koersval van Bpost de Bel20 in het rood. Een koopadvies gaf Nyrstar vleugels.
 • Tot morgen

  We ronden hier af, bedankt voor het lezen.

  De agenda van morgen oogt niet al te vol. Nabeurs rapporteren twee holdings en een biotechbedrijf hun jaarcijfers. 

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Belgie:

  - Handelsbalans januari, 15 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  - Brederode: jaarresultaten 2017, 17.45 uur

  - GBL: jaarresultaten 2017, 17.45 uur

  - ThromboGenics: jaarresultaten 2017, 17.45 uur

  - TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. T.e.m. 23 maart. 

 • Wall Street diept verlies uit tot 0,9 procent

  Behalve Cisco en Walt Disney kleurt de hele Dow Jones (30 aandelen) rood. Boeing (3%) is de grootste verliezer, gevolgd door DowDupont (-2%). 

 • Brussel sluit 1 procent lager, Europa beperkt verlies tot 0,1 procent

  De fikse daling van de Bel20 is voor de helft te wijten aan de 22%-koersval van Bpost. De sombere prognose en de problemen bij het vorig jaar overgenomen Amerikaanse Radial deden het postbedrijf de das om. 

  Nystar schoot na een koopadvies 12 procent hoger tot 6,34 euro. 

 • 'Galapagos eigenlijk derde meer waard'

  Klik hier door naar de analyse over het koopadvies voor Galapagos  van het Duitse beurshuis Berenberg. 

  Vooral in het eczeemonderzoek zit volgens de analisten verborgen waarde.

  De hele pijplijn bij elkaar opgeteld geeft volgens hen een koersdoel van 112 euro. Het aandeel noteert vandaag rond 84 euro (-0,1%). 

 • Wall Street kleurt rood door zorgen over handelstarieven

  De Dow Jones heeft zijn magere winst ingewisseld voor een verlies van een half procent. Ook de breder samengestelde S&P 500 en de Nasdaq verliezen terrein.

  De industriële waarden blijven onder druk staan door de vrees voor de impact van Trumps nieuwe handelstarieven. De president wil tot 60 miljard dollar van de Chinese import belasten. 

  Vliegtuigbouwer Boeing verliest 2 procent en weegt het zwaarst door op de Dow. 

  De industriële aandelen zijn de grootste verliezers sinds Trump eerder deze maand importtarieven aankondigde voor de import van staal en aluminium. 

  De vrees voor de impact overschaduwt vandaag de groter dan verwachte productie van de Chinese fabrieken in januari en februari. Het sterke cijfer doet menig econoom vermoeden dat 's werelds tweede grootste economie aan tractie wint. 

 • Adidas geeft iedereen het nakijken

  De sportartikelenreus  is vandaag veruit de grootste winnaar op de Europese beurzen. Het aandeel vlamt dan ook 12 procent hoger.

  didas verwacht de komende jaren meer winst te maken dan het eerder voorzag, geholpen door goede cijfers over 2017. Het Duitse bedrijf profiteerde afgelopen periode vooral naar de groeiende vraag naar hardloopschoenen en modieuze sneakers.

  De jaaromzet van Adidas viel 15 procent hoger uit op 21,1 miljard euro. In vrijwel alle regio's wereldwijd was vorig jaar sprake van groei met dubbele cijfers. De winst uit voortgezette activiteiten bedroeg 1,4 miljard euro, tegenover bijna 1,1 miljard een jaar eerder.

  Adidas verwacht voor de komende jaren een toename van de winst na belastingen van 22 tot 24 procent, waar eerder rekening werd gehouden met een stijging van 20 tot 22 procent. Qua omzetgroei houdt Adidas vast aan de eerder geraamde 10 tot 12 procent.

  Om aandeelhouders te belonen gaat het dividend met 0,60 euro omhoog tot 2,60 euro per aandeel. Eerder kondigde Adidas al aan de komende vier jaar voor maximaal 3 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen.

  Adidas’ sterke cijfers en vooruitzichten zijn prima nieuws voor de Belgische holding GBL . Albert Frère heeft een belang van 7,5 procent in de Duitse multinational. Dat is de op één na grootste positie van de miljardair. Toch blijft het GBL-aandeel er onverschillig bij. 

  Analisten raden Nike-beleggers aan over te stappen naar de Duitse rivaal die afgelopen jaar met 27 procent groeide in Noord-Amerika, versus 16 procent voor Nike. Die laatste verliest op Wall Street licht terrein. 

  ©Photo News

 • Toys R Us verdwijnt uit het VK

  De speelgoedketen Toys R Us geraakte niet verkocht, en dus verdwijnt het merk volledig uit het Verenigd Koninkrijk.

  Volgens Financial Times deden de vereffenaars hun best om gesprekken aan te knopen met wel 121 partijen, maar waren er amper kandidaten geïnteresseerd om het volledige pakket te kopen. De laatste kandidaat heeft gisteren de gesprekstafel verlaten.

  De modale Brit ziet zijn koopkracht afkalven omdat de stijging van de lonen de inflatie niet kan bijhouden. Er schiet dus minder budget over voor niet-noodzakelijke aankopen zoals speelgoed. De verkopen in fysieke winkels boeren bovendien achteruit omdat klanten almaar meer hun slag slaan in webshops. 

  Door de exit verliezen in het VK 2.000 mensen hun job. De Amerikaanse moedergroep Toys R Us zocht vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers (chapter 11).

  Alle 100 vestigingen in het VK verdwijnen. ©EPA

 • Wall Street voorzichtig hoger

  Na een kwartier handel wint de Dow Jones 0,1 procent, de Nasdaq gaat 0,3 procent hoger. 

  Nieuwe, zwakke macro-economische cijfers temperen de vrees dat er sneller dan verwacht een renteverhoging komt in de VS.

  Zo daalden de detailhandelsverkopen in februari met 0,1 procent, terwijl economen uitgingen van een stijging. Het is de derde maand op rij dat de winkelverkopen afnemen.

  De producentenprijzen gingen vorige maand met 0,2 procent omhoog.

  Juweliersketen Signet Jewelers keldert meer dan 13 procent. Het bedrijf moet de komende jaren noodgedwongen herstructureren. 

 • Geld wegen in plaats van tellen

  In Venezuela weten ze pas hoe je inflatie aanwakkert. Bepaalde producten worden er niet meer in de winkel verkocht omdat het gewicht van cash niet meer getoond kan worden op rekenmachines met te smalle schermpjes.

 • Unilever beslist vandaag over Londens hoofdkantoor

  De levensmiddelenproducent Unilever  beslist vandaag of het zijn Londens hoofdkantoor opdoekt en alle activiteiten centraliseert in zijn andere hoofdkantoor in Rotterdam. Om kosten te besparen.

  De beslissing wordt morgen gecommuniceerd.

  Het gaat om een geladen dossier, want door de brexit ziet het Verenigd Koninkrijk heel wat bedrijven verhuizen naar het Europese vasteland.

 • Voor een uitgebreid beursverslag...

  ... van Euronext Brussel kunt u hier doorklikken.

 • Industriële productie eurozone valt tegen

  De industriële productie in de eurozone is in januari met 1 procent gedaald tegenover december. De daling is vooral te wijten aan een 10,4 procent lagere energieproductie. Analisten hadden een daling met 0,5 procent verwacht. Het productiecijfer is het slechtste in meer dan een jaar.

 • Van Gerven maakt analisten niet wijzer over Radial

  Tijdens de conference call werpt Bpost Van Gerven niet bepaald veel licht op Radial, de duurste overname ooit van het postbedrijf. Pas in juni zou er meer duidelijkheid komen. Getuige volgende quotes op Bloomberg.

 • Lager koersdoel Tessenderlo bij Degroof Petercam

  Tessenderlo Group bleef met zijn jaarresultaten onder de verwachtingen en gaf bovendien ontgoochelende vooruitzichten. De chemiegroep voorspelt een recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) in lijn met die van 2017 (183,3 miljoen euro) en die laatste bleef onder de eigen verwachting van Tessenderlo (vlakke evolutie) en ook van analisten. Alle divisies droegen bij tot de lagere rebitda.

  Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam rekende voor 2018 tot dusver op een rebitda van 223 miljoen euro en zal nu haar ramingen met 10 tot 15 procent laten zakken. Ze past alvast haar koersdoel aan van 42 tot 37 euro, maar handhaaft haar 'houden'-advies. 

 • Degroof Petercam zet Immobel op 'kopen'

  De analisten zijn tevreden over de jaarcijfers waarmee de projectontwikkelaar Immobel gisterenavond naar buiten kwam. Vooral de stijging van het dividend met een tiende tot 2,20 euro bruto per aandeel en de goed gevulde projectpijplijn voor de komende jaren kunnen overtuigen. Na de fusie met Allfin, zijn de residentiële woningen het belangrijkst geworden.

  Bank Degroof Petercam verhoogt het advies van 'opbouwen' naar 'kopen', met een koersdoel van 60 euro. '2017 was zoals verwacht een overgangsjaar', stelt analist Jean-Marie Caucheteux. 'Maar de komende drie jaar zien er goed uit, met meer dan tien projecten die tot de resultaten zullen bijdragen. De stijging van het dividend met 10 procent toont vertrouwen van het management in de komende jaren. De visibiliteit van de inkomsten is goed en gediversifieerd genoeg om de winstgeneratie te verzekeren.'

  ING herhaalt zijn koopadvies na de cijfers. Analist Jaap Kuin wijst onder meer op de aantrekkelijke waardering: 'Immobel realiseert een rendement op eigen vermogen van meer dan 15 procent, en noteert aan 1,3 keer zijn intrinsieke waarde. Tegen 9 keer de gemiddelde winstverwachting in de periode 2017-2019 en een dividendrendement van 4,3 procent, is het aandeel koopwaardig.'

  KBC Securities handhaaft de rating 'opbouwen' en het koersdoel van 63 euro. Als minder gunstige elementen in de cijfers van 2017 ontwaren de analisten een hoger dan verwachte belastingfactuur die op de nettowinst woog, en dat Immobel er niet in slaagde zijn jaarlijkse doelstelling om 100.000 vierkante meter extra voor de ontwikkeling van zijn pijplijn aan te kopen.

 • Degroof Petercam gaat Bpost herbekijken

  Analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam had tot dusver een 'houden'-rating en een koersdoel van 27,50 euro voor Bpost , maar gaat beide herzien na de conference call die momenteel bezig is. Hij is vooral ontgoocheld over de vooruitzichten voor 2018, waarbij de brutobedrijfswinst (ebitda) vooral geïmpacteerd zal worden door Radial. Daar zijn er hogere kosten en uitgaven dan verwacht. De houding van Achterberg tegenover Radial was altijd al voorzichtig, maar hij had wel op een bijdrage tot groei en winst gerekend in 2018.   

 • Curetis krijgt Amerikaans patent voor staalvoorbereiding

  Curetis heeft van de United States Patent & Trademark Office groen licht gekregen voor de Unyvero Lysator-technologie. Die dient om de weefselstalen voor te bereiden die in het minilabo Unyvero worden ingebracht. Voor deze technologie kreeg Curetis eerder al patenten in Australië, China en Japan, en lopen aanvragen in Europa en Canada.

 • ABN Amro niet te spreken over Bpost

  Analist Maarten Bakker van ABN Amro is bijzonder scherp over Bpost . Op het eerste gezicht was de brutobedrijfswinst (ebitda) in het vierde kwartaal in lijn met de verwachting, maar onderliggend was er eigenlijk een daling met 11 procent.

  De grootste ontgoocheling komt echter van de outlook voor 2018. Bpost voorspelt een ebitda van 560-600 miljoen euro, wat een daling van 0 tot 6 procent tegenover 2017 betekent en minder is dan de consensusverwachting (594,7 miljoen volgens Bpost zelf). Het analistenheir had ook een hoger dividend verwacht (van 1,38 euro per aandeel) terwijl Bpost het (minstens) stabiel wil houden.

  Bakker heeft voor Bpost een ‘verkopen’-advies en een koersdoel van 20 euro.

  ING gaat nog een stapje verder en heeft het over een significante winstwaarschuwing. Analist Marc Zwartsenburg plaatst de ebitda-prognose tegenover de consensusverwachting die volgens hem op 648 miljoen euro stond. Bpost zit met zijn prognose 10,5 procent lager.

 • Goede cijfers bij Adidas

  Adidas zag in het vierde kwartaal de omzet met 12 procent stijgen tot 5,06 miljard euro. Dat is iets minder dan waar analisten op rekenden (5,13 miljard volgens Reuters). De bedrijfswinst verdrievoudigde echter tot 132 miljoen euro, wat veel beter is dan verwacht (61 miljoen). Netto tekent Adidas een verlies van 41 miljoen euro op, te wijten aan een last van 76 miljoen euro in het kader van de Amerikaanse belastinghervorming.

  Voor 2018 voorspelt Adidas verdere omzet- en winstgroei, evenwel tegen een lager tempo dan in 2017.

  Dinsdagavond had de Duitse sportartikelengroep nog ander goed nieuws voor de aandeelhouders: Adidas gaat tussen nu en 2021 tot 3 miljard euro besteden aan de inkoop van eigen aandelen.

  Adidas is een belangrijke positie van GBL . De Frère-holding bezit 7,5 procent van het kapitaal.

 • Bpost duwt Bel20 dieper in het rood

  De Europese beurzen gaan zoals verwacht licht lager van start. In Brussel is het verlies van de Bel20 een pak groter, 0,4 procent, en dat is vooral aan Bpost te wijten. Het postbedrijf dondert bij opening circa 12 procent lager. Op de  brede markt krijgt ook Tessenderlo Group stevig op zijn donder, terwijl ook Picanol zakt. De kapitaalverhoging van TINC lijkt pas nu door te dringen.

 • Bpost-topman waarschuwt

  In een gesprek met De Tijd zegt Bpost -topman Koen Van Gerven dat er problemen zijn bij het vorig jaar overgenomen Amerikaanse e-commercebedrijf Radial, onder meer qua productiviteit. Hij waarschuwt voorts dat de dalende brievenpost een impact zal hebben op de brutobedrijfswinst.

 • Licht lagere start in het verschiet

  De Europese beurzen zullen met kleine verliezen openen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 daalt 0,1 procent. Het sentiment staat overal ter wereld onder druk door de politieke verschuivingen in de VS. Door het eigengereide optreden van president Trump neemt ook de vrees voor een handelsoorlog weer toe.

  Traders houden schermen in het oog op de beursvloer in Frankfurt. ©REUTERS

 • Financieel directeur Telenet naar TUI

  Birgit Conix ©BELGA

  Birgit Conix, die bijna vijf jaar financieel directeur (CFO) was van Telenet , verlaat eind juni de kabel- en telecomgroep. Ze wordt dan CFO van de toerismegroep TUI. Conix werd erg gewaardeerd als CFO. Ze speelde ook 'een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Telenets driejarenplan dat leidde tot de overname van BASE en SFR', aldus een persbericht. Telenet heeft een selectieproces opgestart om een nieuwe CFO te vinden.

 • Tessenderlo Group onder de lat

  Het chemiebedrijf Tessenderlo Group boekte vorig jaar 4 procent meer omzet maar de winst volgde niet. De rebitda (recurrente brutobedrijfswinst) kwam 6,2 procent lager uit op 183,3 miljoen euro en de recurrente bedrijfswinst (rebit) viel 8 procent terug tot 112 miljoen euro. De nettowinst bedraagt 25,8 miljoen euro, slechts een kwart van het cijfer van 2016 (98,2 miljoen).

  Het rebitda-cijfer is een stuk lager dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een toename tot 217,2 miljoen euro. Vooral het vierde kwartaal (rebitda - 19,5 procent) had een impact.

  Tessenderlo Group verwacht voor dit jaar een rebitda in lijn met 2017 en wijst er op momenteel te werken 'in volatiele politieke, economische en financiële omstandigheden'. 

 • Hogere kosten remmen winstgroei Picanol

  De Ieperse weefmachinesbouwer Picanol heeft een goed jaar achter de rug, maar blijft winstmatig onder de verwachtingen. De omzet steeg wel met 8 procent tot 688,9 miljoen euro, maar de bedrijfswinst bleef stabiel op 120,8 miljoen euro. De oorzaak zijn hogere kosten van verkopen en hogere algemene kosten.

  De Picanol Group behaalde een nettowinst van 91,6 miljoen euro, duidelijk meer dan in 2016 (88,4 miljoen). De winstbijdrage van Tessenderlo Group was met 10,1 miljoen echter een stuk lager dan in 2016  (31,3 miljoen). Daardoor komt de nettowinst lager uit dan in 2016: op 101,7 miljoen euro tegen 119,7 miljoen. Picanol gaat een dividend van 0,2 euro bruto per aandeel uitkeren.

  Het bedrijf verwacht dat de eerste jaarhelft in lijn met dezelfde periode van 2017 zal zijn 'maar houdt rekening met een verdere negatieve impact van stijgende grondstoffenprijzen'.

 • Berenberg start opvolging Galapagos met ‘kopen'

  Berenberg buigt zich voor het eerst over Galapagos en is meteen enthousiast over het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf. Het aandeel krijgt een koopadvies en een koersdoel van 112 euro.

  Galapagos heeft de voorbije zes maanden al sterk gepresteerd op de beurs dankzij vooruitgang rond kandidaat-geneesmiddelen die zich in het midden- en laat stadium bevinden. De analisten Klara Fernandes, Alistair Campbell en David Hogg verwachten echter verdere ontwikkelingen in de vijf kernprogramma’s, die stuk voor stuk kunnen uitgroeien tot blockbusters. Dat zal de koers verder aandrijven.

  Op basis van een som-der-delenwaardering zien de Berenberg-analisten 33 procent opwaarts potentieel voor het aandeel. Zij zien Galapagos uitgroeien tot een winstgevend biotechbedrijf met gezonde royaltystromen en productverkopen.

 • Uitkijken naar Picanol en Tessenderlo Group

  Picanol en Tessenderlo Group, twee bedrijven die gecontroleerd worden door zakenman Luc Tack, openen vandaag de boeken over het jaar 2017. De verwachtingen zijn hooggespannen.

  Voor weefmachinebouwer Picanol worden nieuwe recordresultaten verwacht. De omzet en de bedrijfswinst (ebit) zijn volgens analisten vorig jaar met zo’n 8 procent gestegen tot respectievelijk 693 miljoen en 131 miljoen euro. Na het sterke eerste halfjaar, waarin Picanol een recordaantal weefmachines verkocht, zou het tweede halfjaar wel wat last kunnen hebben van stijgende grondstofkosten.

  Voor Tessenderlo Group voorspellen analisten een forse winstgroei. Het chemiebedrijf verraste vorige zomer met een winstwaarschuwing, onder meer te wijten aan de zwakkere dollar en een lagere winstmarge in de meststoffendivisie. Twee nieuwe meststoffenfabrieken – in de VS en Frankrijk – zouden echter dit jaar al een positieve impact hebben op de resultaten. Daarom verwacht het analistenheir voor 2017 een aanzienlijke stijging van de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) tot 217,2 miljoen euro.

 • Goldman zet Nyrstar op 'kopen'

  Goldman Sachs heeft het advies voor Nyrstar opgetrokken van 'neutraal' tot 'kopen'. Analist Eugene King laat zijn koersdoel stijgen van 5,75 tot 7,50 euro. 

 • Verliezen in Azië

  De Aziatische beurzen kleuren vrijwel zonder uitzondering rood. Wall Street eindigde dinsdag met verlies (Dow Jones -0,7%) nadat president Trump minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontsloeg en verving door een radicalere figuur, CIA-baas Mike Pompeo. De zet van Trump doet de vrees oplaaien dat hij ook meer en meer unilateraal te werk zal gaan, zowel inzake handel, nationale veiligheid als buitenlands beleid.

  De beurs van Tokio sloot 0,9 procent in de min. Seoel zakt 0,3 procent, Hongkong 1,3 procent en Shanghai 0,4 procent. Beleggers leggen de goede cijfers over de Chinese industriële productie dus naast zich neer.

 • Chinese fabrieken op volle toeren

  De industriële productie in China steeg in januari en februari met 7,2 procent. Dat is meer dan de 6,2 procent die economen volgens Bloomberg hadden verwacht. De versnelling van de groei wordt toegeschreven aan de sterke wereldwijde groei.

  De binnenlandse vraag blijft ook sterk, wat blijkt uit de kleinhandelsverkopen voor de eerste twee maanden. Die groeiden met 9,7 procent tegenover een jaar eerder. Dat is nagenoeg in lijn met de verwachting (9,8%).

  De Chinese statistici hebben januari en februari gecombineerd omdat in februari Nieuwjaar werd gevierd, waardoor het openbaar leven een week lang stillag.

  Een nieuwe containerterminal in Shanghai Yangshan Deep Water Port.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content