1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in het rood

Beleggers zijn bezorgd over het stijgend aantal coronabesmettingen. Biocartis sprong over de jaarprognose. Bitcoin kelderde. Wall Street gaat lager.
 • Tot morgen!

  Goed, wij laten het hierbij voor vandaag. Morgen zijn we weer terug! Fijne avond.

 • Kinepolis leent 80 miljoen euro

  Kinepolis heeft een bancair krediet van 80 miljoen euro gesloten. De lening heeft een looptijd van drie jaar en is tegen 'aantrekkelijke commerciële voorwaarden' afgesloten. De bioscoopgroep is de lening aangegaan om de liquiditeit verder aan te vullen. Voor de lening werd afgesloten kon Kinepolis naar eigen zeggen 10 maanden vooruit, maar om zich voor te bereiden op een 'langer uitblijven van een volwaardige herneming van de activiteiten' is de groep dus deze extra voorziening aangegaan. 

  We loodsen de Groep doorheen de Covid-pandemie zoals gepland en zitten op schema inzake cashplanning.
  Eddy Duquenne
  CEO Kinepolis

 • Bel20 eindigt in het rood

  De Europese beurzen zijn met een verlies van gemiddeld 0,7 procent gesloten. De Bel20 zakte zelfs 1,4 procent tot 3.710 punten met als grootste verliezers AB InBev, ING en Argenx . Slechts drie aandelen hielden het droog: Solvay , Umicore en Proximus .

  ©BELGA

 • Onze samenvatting van Wall Street...

  ... lees je hier!

  ©AFP

 • Boeing vliegt lager na crash

  Boeing zakt een stevige 2,4 procent. Zaterdag verdween kort na vertrek in de Indonesische hoofdstad Jakarta een Boeing 737-500 van de radar en zondag werden ook de brokstukken van het toestel gevonden. Het is nog niet duidelijk hoe het vliegtuig heeft kunnen crashen, maar inmiddels zijn de twee zwarte dozen gevonden.  

  Het vliegtuig van Sriwijaya Air was een klassieke Boeing 737 van 26 jaar oud, en dus geen Boeing 737 MAX. Met dat laatste type vliegtuig gebeurde in oktober 2018 een ongeval in Indonesië waarbij 189 mensen omkwamen. Onlangs kreeg Boeing voor dit laatste ongeval een boete van 2,5 miljard dollar. De som van 2,5 miljard dollar omvat een boete van 243,6 miljoen dollar, 1,77 miljard dollar aan schadevergoedingen en de oprichting van een fonds van 500 miljoen dollar voor de nabestaanden van de slachtoffers.

  ©AFP

 • Remdesivir boost verkoop Gilead Sciences

  De Amerikaanse biofarmagroep Gilead Sciences verhoogt de prognoses voor het pas afgelopen jaar. Gilead verwacht een winst voor uitzonderlijke elementen van 6,98 à 7,08 dollar per aandeel, terwijl het eerder op 6,25 à 6,60 dollar had gemikt. De omzet zou tussen 24,3 à 24,35 miljard dollar belanden, terwijl Gilead eerder een vork van 23 à 23,5 miljard dollar hanteerde.

  De betere cijfers zijn vooral te danken aan de virusremmer remdesivir, die ingezet wordt om coronapatiënten te behandelen.

  Gilead kampte in 2020 met een zware tegenvaller wegens zijn verregaande partnership met het Vlaamse Galapagos. Galapagos zag zijn ambities om met zijn reumamiddel filgotinib door te breken in de VS gefnuikt door een 'njet' van de Amerikaans toezichthouder FDA. Het leverde ook Gilead een zware financiële kater op.

 • Bitcoinaandeel gaat lager

  U kent het misschien wel: je wilt in bitcoins beleggen, maar je hebt geen zin om ze online te kopen met alle risico's van dien. Dan kun je er trackers op kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om het aandeel MicroStrategy te kopen. Want dat bedrijf investeert al zijn cash in bitcoins waardoor het een belangrijke bitcoinplay is geworden. 

  Nu de bitcoin vandaag stevig daalt gaat ook het aandeel MicroStrategy - eigenlijk een bedrijf dat aan data-analyse doet - met bijna 5 procent. Daar ligt u echter niet van wakker als u het aandeel een 6 maanden geleden kocht, want in die tijd is het 4 keer over de kop gegaan:

 • NIO X4 in halfjaar

  Ok, hierna houden we op over de Chinese bouwer van elektrische auto's (zie post 15u en post 15u43), maar we wilden toch nog even het Tesla-parcours laten zien van NIO . Het aandeel ging het afgelopen halfjaar keer 4:

 • nog even over NIO...

  ... want nu de beurs open is gaat het aandeel ruim 8 procent hoger. Dat is dus iets minder dan de 10 procent die het aandeel voorbeurs hoger ging (zie post 15u).

 • Wall Street opent in het rood

  De Amerikaanse beurzen zijn lager van start gegaan. De Dow Jones zakt 0,5 procent, de S&P500 levert 0,7 procent in en de Nasdaq verliest 1,1 procent.

  ©AFP

 • Marktenchat: Zeepbellen

  Morgen kunt u weer chatten met onze collega Serge Mampaey. Het onderwerp van deze week is: Zeepbellen. U kunt nu al hier uw vragen stellen! De chat start dinsdag om 12.00 uur.

  ©Photo News

 • NIO vliegt straks hoger

  De Chinese autobouwer NIO gaat voorbeurs met meer dan 10 procent hoger en wacht straks een mooie opening. De producent van elektrische auto's heeft zijn eerste sedan onthuld, de ET7, die de concurrentie met Tesla's Model 3 zal aangaan. 

  De verkoop van de ET7 zal beginnen bij 448.000 yuan (69.100 dollar) vergeleken met de Tesla Model 3 die begint bij 265.740 yuan (41.000 dollar). De auto zal tegen begin 2022 op de markt komen. Volgens NIO kan de ET7 bijna 1.000 kilometer afleggen met een volle batterij, terwijl de Model 3 maar een bereik heeft van 425 kilometer. Daarmee weet NIO een belangrijk minpunt aan elektrische auto's - hun relatief korte actieradius - weg te werken. 

  ©AFP

 • Hamon schiet hoger

  Hamon schiet 43 procent hoger. De producent van koelsystemen en schouwen zit al verschillende dagen in de lift. Sinds begin dit jaar is Hamon ruim verdubbeld.

  De groep torst een hoge schuldenlast. Het aandeel is de voorbije jaren gedecimeerd. Op 5 maart publiceert de groep jaarcijfers.

 • Wall Street op naar rode opening

  De Amerikaanse beurzen lijken vandaag in het rood te gaan openen. De Dow Jones zou 0,8 procent zakken, de S&P500 zou 0,6 procent verliezen en de Nasdaq zou 1,5 procent lager gaan.

 • België plant nieuwe tienjarige staatsobligatie

  De Belgische staat zal in de nabije toekomst een staatsobligatie met vervaldag 22 oktober 2031 lanceren. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem meegedeeld. De timing van de uitgifte hangt af van de marktomstandigheden. De geplande obligatieveiling van 25 januari wordt geschrapt. De nieuwe lineaire obligatie (OLO) wordt de referentie-obligatie van de Belgische obligatiemarkt. De huidige 'benchmark' vervalt op 22 juni 2030.  

 • Dr Martens naar de beurs

  Het iconische schoenenmerk Dr Martens, bekend van de boots, bereidt zich voor op een beursgang in Londen. Het bedrijf is op dit moment in handen van het private equity fonds Permira. Dr Martens heeft 130 eigen winkels en verkoopt daarnaast via concessiehouders.

  ©rv doc

 • Euronext Brussel: Biocartis beloond voor sterk jaareinde

  Ons Brussels beursoverzicht is volledig opgehangen aan de Mechelse diagnosticagroep Biocartis  .

  Lees het hier.

 • Tweet van Musk stuurt obscuur aandeel 1.500 procent hoger

  Een verkeerd geïnterpreteerde tweet van Tesla-topman Elon Musk stuurde het Texaanse gezondheidsbedrijfje Signal Advance 1.500 procent hoger.

  Lees hier meer.

 • Degroof Petercam blijft voorzichtig over Biocartis

  Degroof Petercam herhaalt voor Biocartis  het 'houden'-advies en het koersdoel van 3,8 euro. 'We zijn tevreden dat Biocartis met het aantal nieuwe instrumenten de initiële prognose voor 2020, van 300 tot 350, heeft bereikt', zegt analist Thomas Guillot. Guillot denkt dat Biocartis de beoogde volumegroei heeft behaald dankzij de lancering van de Covidtest.

  Guillot denkt dat Biocartis extra cash nodig heeft over de komende 12 à 24 maanden. 'Een operationeel breakevenresultaat verwachten we niet voor 2024', zegt hij. 'Daarom zou een versnelling welkom zijn in 2021.'

 • Twitter 8% onderuit voorbeurs

  Twitter heeft besloten president Trump permanent te bannen. Beleggers vrezen dat dit nadelig is voor de business van Twitter. Het aandeel duikt voorbeurs 8 procent.

  Lees hier meer.

 • Aandelentrackers kennen recordinstroom

  Wie zich afvraagt vanwaar de beurshausse de laatste maanden komt: vooral van vers geld dat naar de aandelenmarkten stroomt. In de laatste twee maanden van 2020 investeerden beleggers netto 190 miljard dollar in aandelentrackers, een record. Gemeten als percentage van alle investeringen, gaat het om het op een na grootste percentage in de voorbije 10 jaar. Alleen bij de start van 2013 vloeide proportioneel nog meer geld naar aandelen.

  Ook de eerste week van 2021 was zeer sterk, met een netto instroom van 11 miljard dollar in aandelentrackers.

 • KBC Securities herhaalt koopadvies Biocartis

  KBC Securities herhaalt het koopadvies en het koersdoel van 7,5 euro voor Biocartis . 'We vinden dat de markt de positie van Biocartis onvoldoende waardeert. Biocartis heeft 2020 goed doorgekomen, gezien het zeer turbulente jaar met een disruptie in de sector van oncologie diagnostiek.'

  Op 25 februari geeft Biocartis jaarresultaten.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50  staat na een kwartier handel 0,2 procent in het rood.

  In Amsterdam verliest Basic-Fit  2,2 procent. In Nederland wordt de lockdown allicht met drie weken verlengd.

  Sanofi  wint 0,7 procent na de overname van het Britse Kymab (post 8u44).

  EasyJet  wint 1,9 procent. De budgetvlieger heeft nieuwe financiering beet.

  In Frankfurt wint FlatexDegiro  0,7 procent naar een nieuwe recordkoers na sterke klantencijfers (post 8u09).

 • Bel20 opent in het rood | Biocartis | Euronav

  De Bel20  opent 0,2 procent in het rood.

  In de sterindex zijn het vooral de industriële aandelen Umicore  en Aperam  die onder druk staan en meer dan 1 procent verliezen.

  Op de brede markt schiet Biocartis   7 procent hoger na het behalen van de eigen jaarprognose (post 7.30 uur).

  Euronav  verliest 1,5 procent na een zeldzaam verkoopadvies (post 7.52 uur).

 • Sanofi doet miljardendeal

  De Franse farmagroep Sanofi  koopt de Britse niet-genoteerde biotechgroep Kymab. Sanofi betaalt enerzijds 1,1 miljard dollar. Anderzijds kan daar nog 350 miljoen dollar bijkomen afhankelijk van het behalen van bepaalde doelstellingen.

  Kymab werd in 2010 opgericht en heeft zijn zetel in Cambridge. De Britten ontwikkelen via antilichamen therapieën voor de behandeling van auto-immuunziektes.

  Sanofi financiert de overname in cash en hoopt de deal in de eerste helft van 2021 af te ronden.

 • Update futures: nog steeds rood

  Een blik op de futures leert dat we nog steeds op een rode opening afstevenen. De Euro Stoxx 50 zou 0,4 procent lager openen.

 • De Beursrally: week 9 van start

  Onze beleggerswedstrijd gaat zijn negende en voorlaatste week in. De quizvraag van vandaag heeft een stevige Hollywoodgehalte.

  Lees hier het relaas van IT-projectmanager Leen Moortgat, een deelneemster die we volgen.

 • FlatexDegiro ziet aantal klanten met 56 procent stijgen

  FlatexDegiro  sloot 2020 af met 1,25 miljoen klanten, dat is een organische stijging met 55,8 procent tegenover 2019. Daarbij zijn voor 2019 de klanten van de Duitse broker Flatex en de Nederlandse broker Degiro samengeteld (in het jargon, pro forma). Flatex heeft Degiro overgenomen, waardoor Belgische klanten nu een Duitse rekening hebben in plaats van een Nederlandse rekening.

  FlatexDegiro mikt tegen voor 2021 op minstens 1,6 miljoen klanten en op 65 à 75 miljoen uitgevoerde transacties. In het vierde kwartaal van 2020 voerde FlatexDegiro 21 miljoen trades uit.

  Flatex kende lang een kabbelend bestaan op de beurs van Frankfurt maar sinds de verhoogde belangstelling voor beleggen, en vooral de  overname van Degiro, zit het aandeel al enige tijd stevig in de lift. FlatexDegiro heeft tegen een recordkoers van 66 euro, een beurswaarde van 1,8 miljard euro.

  Lees hier een bespreking van de online brokers die zich op Belgische beleggers richten en die afgelopen weekend in De Tijd verscheen.

 • Beginnen met beleggen #5: van omzet naar winst

  In onze vlogreeks over 'Beginnen met beleggen' heeft collega Bas van der Hout het deze keer over de omzet- en winstcijfers van een bedrijf.

  Bas van der Hout

 • Brekend: een verkoopadvies voor Euronav

  Cleaves Securities verlaagt het advies voor Euronav van houden naar verkopen. Het koersdoel ligt op 7,50 dollar, wat omgerekend naar euro een neerwaarts risico impliceert van 16 procent tegenover de slotkoers van vrijdag. Cleaves is een Noorse broker die gespecialiseerd is in shipping. Analist Joakim Hannisdahl volgt buiten Euronav enkel Noorse en Amerikaanse shippingaandelen.

  Volgens de gegevens van Bloomberg is dit het eerste verkoopadvies voor Euronav op dit moment. Daarnaast zijn er 13 koopadviezen en 2 houdenadviezen.

 • 5 favoriete aandelen van Riet Vijgen

  De beursexpert van Leo Stevens & Cie tipt onder meer op dierengeneeskunde, cybersecurity en Alibaba.

  Lees hier meer.

 • Bitcoin bijna vijfde onderuit

  Het is natuurlijk zeer relatief in bitcoinland, maar de prijs van de cryptomunt zakt vandaag tot 33.500 dollar, tegenover een piek van bijna 42.000 dollar vrijdag. Over twee dagen zakte de bitcoin 18 procent. De vraag is natuurlijk of dit de start is van een grotere correctie, dan wel een tijdelijke terugval.

  Collega Pieter Suy merkte op dat steeds meer Belgen de weg naar bitcoin vinden via trackers die kunnen verhandeld worden via Belgische brokers.

  Lees daarover hier meer.

 • Biocartis klopt recentste jaarprognose

  Biocartis  meldt dat het zijn belangrijkste doelstellingen voor 2020 heeft behaald:

  • In 2020 werden 335 nieuwe Idylla instrumenten geplaatst, waarmee de meest recente doelstelling van 300 nieuwe instrumentplaatsingen - van 12 november -  is overtroffen. Het aantal geïnstalleerde instrumenten van Biocartis is per 31 december 2020 gestegen tot 1.581.
  • Nog in 2020 heeft Biocartis zijn commercieel cartridgevolume met 31 procent laten groeien, iets meer dan de laatste doelstelling van 30 procent.
  • En eind 2020 lag de kaspositie op 124 miljoen euro, terwijl de meest recente raming 120 miljoen euro bedroeg.
  We kijken met vertrouwen vooruit en beginnen 2021 met een beter dan verwachte kaspositie, die we aan het werk willen zetten om de uitbreiding en diversificatie van het testmenu te versnellen in een jaar dat opnieuw zal worden gekenmerkt door de aanhoudende impact van de pandemie.
  Herman Verrelst
  CEO Biocartis

 • Europese beurzen op weg naar lagere opening

  Volgens de futures opent de Euro Stoxx50 straks met een beperkt verlies van 0,3 procent.

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Later deze week gaat het Amerikaanse resultatenseizoen van start.

  Lees hier meer.

 • Gemengd beeld in Azië

  Goedemorgen ! Na de sterke eerste week van het jaar, waarin onder meer de Bel20 3,9 procent hoger ging, duwen beleggers de pauzeknop in. In Azië zien we onder meer de beurzen van Shanghai (-0,4%) en Sydney (-0,9%) zakken. De beurs van Hongkong weet wel 0,3 procent te stijgen.

  De beurs van Tokio bleef dicht vandaag.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud