1. Markten Live
 2. Live blog

Brexit- en handelszorgen zetten beurzen stevig lager

Een brexitdeal lijkt verder weg dan ooit en voor de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen ziet het er evenmin goed uit. In Brussel duwden banken, cyclische waarden en zwaargewicht AB InBev de Bel20 in het rood.
 • Tot morgen!

  WOENSDAG 09 OKTOBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Federal Reserve: notulen vergadering van 18 september , 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: uitkoopbod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 18 oktober.
 • Topman Dexia stapt op

  Wouter Devriendt, de CEO van Dexia , treedt af. Hij verlaat de restbank 'om zijn internationale loopbaan een nieuwe wending te geven', blijkt uit een persbericht. Bestuurder Bart Bronselaer zal tijdelijk de rol van CEO en voorzitter van het directiecomité op zich nemen.

 • Rosier verwacht bedrijfsverlies over 2019

  Meststoffenfabrikant Rosier heeft het bedrijfsverlies in het derde kwartaal zien aanzwellen. Na zes maanden was er een bedrijfsverlies (ebit) van 1,7 miljoen euro, na negen maanden is dit opgelopen tot 5,4 miljoen euro.

  Omzetmatig ziet het er nochtans niet slecht uit. De omzet steeg in de eerste negen maanden met 22,3 procent tot 150,5 miljoen euro. Een aantal exportverkopen werden echter uitgesteld en Rosier had ook last van onderhouds- en andere werken aan zijn drie granulatoren, die meer tijd in beslag namen dan voorzien. Voorts stegen de exploitatiekosten met 4 procent tegenover de overeenkomstige periode van 2018.

  Na negen maanden boekt Rosier een nettoverlies van 4,2 miljoen euro.

  Het vierde kwartaal zou een positief bedrijfsresultaat moeten opleveren, maar dit zal niet volstaan om het bedrijfsverlies na negen maanden uit te wissen. Topman Willy Raymaekers maakt zich sterk dat het bedrijf in de toekomst weer met winst zal kunnen aanknopen.

 • Europese beurzen sluiten ongeveer een procent lager

  De Euro Stoxx 50 is 0,95 procent lager geëindigd. In Brussel zakte de Bel20 1 procent tot 3.592,12 punten.

  De meeste druk kwam van cyclische aandelen als Solvay (-1,5%) en Aperam (-1,5%), maar ook banken (KBC -1,1% en ING -1,3%) en AB InBev (-1,8%) verloren terrein.

  Van twee kanten kwam er slecht nieuws voor de beurzen: de kans op een brexit-deal is onooglijk klein geworden en nieuwe Amerikaanse sancties laten weinig hoop dat de handelsbesprekingen met China later deze week erg vruchtbaar zullen worden.

 • ‘Exxon Mobil wikt verkoop Noordzee-activiteiten'

  Exxon Mobil heeft Jefferies Financial Group onder de arm genomen. De Amerikaanse energiereus overweegt zich terug te trekken uit de Britse Noordzee, vernam Bloomberg uit goede bron. Daar heeft Exxon Mobil belangen in bijna 40 producerende olie- en gasvelden. De verkoop zou tot 2 miljard dollar kunnen opbrengen. Er zijn nog geen beslissingen genomen. De kans bestaat dus dat Exxon Mobil de activa behoudt. Bij Exxon Mobil en Jefferies wou niemand commentaar kwijt.

 • Kleffe pizza

  Domino’s Pizza verloor in de vroege handel tot 6 procent in New York, maar dat verlies is intussen sterk gemilderd. De Amerikaanse multinationale pizzaketen ging met zijn derdekwartaalresultaten onder de lat door.

  De omzet in de VS op basis van eenzelfde aantal restaurants nam met 2,4 procent toe. Dat is de traagste groei in 15 kwartalen en minder dan verwacht (2,84%). Ook de winst per aandeel, 2,05 dollar, bleef onder de verwachting: analisten hadden gemiddeld op 2,07 dollar gerekend. Domino’s had te lijden onder groeiende concurrentie van maaltijdleveranciers en van kleine pizzeria’s.

  Het bedrijf verlaagt zijn doelstellingen en verkort ook de termijn. Tot dusver stelde Domino’s voor de komende 3 tot 5 jaar een groei tussen 3 en 6 procent in het vooruitzicht. Nu kijkt de pizzabakker maar 2 tot 3 jaar meer vooruit en maakt hij ook een onderscheid tussen de Amerikaanse restaurants en het internationale segment. Voor de VS wordt 2 tot 5 procent groei voorspeld, elders 1 tot 4 procent.  

 • IMF: 'Handelsoorlog kost wereldeconomie 630 miljard in 2020'

  De negatieve impact van de handelsconflicten op het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) zal in 2020 toenemen tot zowat 700 miljard dollar (630 miljard euro). Dat is 0,8 procent van het wereldwijd bbp, zegt Kristalina Georgieva, de nieuwe topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in haar eerste toespraak.

  Georgieva schetst een somber beeld van de wereldeconomie en signaleert dat het IMF volgende week zijn groeivooruitzichten zal verlagen. Het IMF voorspelde in juli 3,2 procent groei in 2019, het laagste cijfer in tien jaar, en 3,5 procent groei in 2020.

 • ‘Handelsoorlog kan VS in recessie storten'

  De retoriek die weerklinkt in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog kan de Verenigde Staten in een recessie storten. Daarvoor waarschuwt Emmanuel Roman – Manny voor de vrienden -, de CEO van Pacific Investment Management Co (Pimco) in een gesprek met Bloomberg.

 • Amerikaanse producentenprijzen vallen sterk terug

  De Amerikaanse producentenprijzen (PPI) zijn in september met 0,3 procent gedaald tegenover voorgaande maand. Dat is veel slechter dan verwacht: economen hadden een klim met 0,2 procent verwacht. De daling in september is de grootste in meer dan vier jaar.

  Jaar op jaar zijn de producentenprijzen wel nog altijd met 2 procent gestegen, maar ook dat is de kleinste klim in twee jaar.

  De zwakke cijfers lijken erop te wijzen dat een zwakkere vraag bedrijven ertoe aanzet hun prijzen te verlagen. Blijkbaar lukt het hen ook niet om hogere kosten ten gevolge van de handelstarieven door te rekenen aan hun klanten.

 • De openingsbel in New York

  De Dow Jones zakt na 2 minuten handel bijna 1 procent, de S&P500 gaat 0,9 procent lager.

  Traders aan het werk op de beursvloer van de NYSE ©AFP

 • Amerikaanse futures kleuren rood

  De Amerikaanse beurzen zijn op weg naar een rode start, blijkt uit de stand van de futures. Ze noteren 0,6 tot 0,7 procent in het rood. De markten maken zich zorgen over de handelsbesprekingen die Washington en Peking deze week weer op hoog niveau hervatten. Het Witte Huis zou overwegen om beperkingen in te stellen voor investeringen in China.

 • Witte rook bij Nissan

  Nissan heeft een nieuwe topman benoemd: Makoto Uchida. Uchida was tot nu toe hoofd van de joint venture in China, de belangrijkste markt voor het bedrijf. De CEO zal het druk krijgen, want de winst van de autobouwer is gezakt tot het laagste peil in tien jaar. Onlangs zei de autoproducent 12.500 banen te moeten schrappen. 

  Naast een reorganisatie zal Uchida ook de beschadigde relatie met de Franse partner Renault moeten herstellen. De verhouding tussen de twee bedrijven verslechterde toen voormalig topman Carlos Ghosn een jaar geleden opgepakt werd op verdenking van fraude.

  Renault levert 0,6 procent in.

 • Beleggersvraag naar goud op record

  In september stopten beleggers opnieuw 3,9 miljard dollar in aan goud-ETFs, beursgenoteerde beleggingsfondsen waarmee beleggers in één muisklik goud kunnen kopen. Dat meldt de industrievereniging World Gold Council. 

  Die fondsen vertegenwoordigen nu samen 2.808 ton goud. En dat is nipt meer dan het vorige record, dat van eind 2012 dateerde; Bovendien is de markt nu anders dan in 2012: zeven jaar geleden was de beleggersvraag naar goud via ETFs vooral een Amerikaans onderonsje, nu verdelen Amerikanen en Europeanen grotendeels de markt onder elkaar. 

  ©World Gold Council

 • Beursverliezen lopen op

  De Europese beurzen noteren momenteel gemiddeld 1 procent lager. Dat geldt ook voor de Bel20

  Een niet toegelaten grensovergang tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek in de buurt van Derry. De grens tussen het VK en Ierland is een van de grote struikelblokken op weg naar een brexit-deal. ©Andrew McConnell/Panos

 • FSMA waarschuwt voor frauduleus vermogensbeheer

  Toezichthouder FSMA heeft de voorbije weken klachten gekregen van frauduleuze activiteiten via de volgende websites: www.choices-invest.com en www.index-capital.be.

  Deze websites mogen in België geen beleggingsdiensten aanbieden. 'Gestorte bedragen worden uiteindelijk nooit terugbetaald.'

 • Sommige Trump-tweets zijn meer gelijk dan de anderen

  Het is geen zeer grote verrassing maar wel door Goldman Sachs netjes in een grafiek gegooid: vooral de tweets van @realdonaldtrump over handelstarieven hebben een grote impact op de inschatting van het Fed-rentebeleid. 

 • Euronext Brussel: 'Berenberg ziet ING 50 procent stijgen'

  Voor het Brussels beursoverzicht, hierheen.

 • Brexitpessimisme deelt pond tik uit

  De euro klimt tegenover het Brits pond  op luttele minuten van 89,2 naar 89,8 pence. Tegenover de dollar duikt sterling in dezelfde tijdspanne van 1,23 naar 1,223 dollar. Dit door berichten in Britse pers dat de Duitse kanselier Angela Merkel in een telefoongesprek Brits premier Boris Johnson heeft duidelijk gemaakt dat een deal op basis van de huidige Londense voorstellen 'zeer onwaarschijnlijk' is. 

  De Europese lidstaten buigen zich op 17 en 18 oktober over brexit, in de hoop voor de deadline van 31 oktober nog een akkoord te vinden. Maar stilaan is er niemand meer die denkt dat zo'n deal er komt. Dan blijven twee scenario's over: een no deal brexit, of (nog maar eens) uitstel. 

 • Mediobanca zet KBC op kooplijst

  De waardering van de Europese bankaandelen is vergelijkbaar geworden met de niveaus van 2008 en 2012. Ofwel is er opnieuw een ramp op komst, ofwel heeft de sector potentieel, schrijven Mediobanca-analisten in een rapport. 

  Mediobanca is niet positief over de sector in het algemeen, maar zoekt hier en daar wel koopjes. De aandacht gaat naar banken die de voorbije jaren een grote vooruitgang hebben gemaakt in risicobeheer en die duurzame rendementen nastreven.

  Daar blijkt KBC  bij te horen. Het advies voor het aandeel gaat van 'houden' naar 'kopen'.

 • ECB-hoofdeconoom als 'opwarmertje' voor Fed-voorzitter

  Even een nerd alert voor ECB-watchers tussendoor: over een uurtje geeft ECB-hoofdeconoom Philip Lane zijn ideeën over monetair beleid, in debat met toplui van onder meer de Bank of England. Dit alles als opwarmer voor de headliner van de dag: Fed-voorzitter Jerome Powell

 • ING over Colruyt

  Analist Hans D'Haese van ING reageert op het bericht dat Colruyt en Fluxys mogelijk gezamenlijk waterstof gaan maken met windenergie. 

  Volgens de analist zou het een logische stap zijn. 'Dat past goed bij het groene bedrijf dat Colruyt wil zijn. Het is al een voorloper in de productie van groene energie en nu gaat ze dus wellicht energie opslaan', zegt D'Haese.

  Colruyt gaat 0,5 procent lager.

 • Beurzen duiken in in het (licht)rood

  De Europese beurzen hebben na één uur handel hun lichte openingswinsten ingeruild voor verliezen van gemiddeld 0,3 procent. De Bel20  verliest met -0,7 procent dubbel zoveel.

 • Ter Beke primus in Brussel

  Ter Beke  trekt verder hoger en staat nu op 3,7 procent winst, goed voor de eerste plek in Brussel.

  De Tijd had een gesprek met Edith De Baedts, de 82-jarige mater familias en grootaandeelhouder van Ter Beke. 'Zelfs Adam en Eva hadden last van listeria', zegt ze. Lees het hier.

 • Qiagen onderuit na winstalarm en vertrek CEO

  Op de beurs van Frankfurt maakt het biotechbedrijf Qiagen  een tuimeling van 16 procent. De groep maakte ontgoochelende resultaten bekend. Bovendien vertrekt CEO Peer Schatz na 27 jaar. Thierry Bernard wordt interim CEO. 

  Qiagen is een beurslieveling. JPMorgan stuurde deze morgen het eerste verkoopadvies uit voor het testbedrijf, dat een beurswaarde heeft van 6,7 miljard euro. 

 • Europese beurzen openen hoger

  De beurzen op het oude continent staan in het groen en gaan gemiddeld met 0,1 procent vooruit. 

  AMG wint 0,8 procent en Shell  daalt 0,5 procent. De twee hebben samen een joint venture opgericht (zie post 8u50).

  Fastnet wint 5,4 procent nadat het een flinke omzetgroei presenteerde (zie post 8u19).

  Het aandeel London Stock Exchange (LSE) zakt met 5,9 procent. De beurs van Honkong schrapt zijn bod voor de beursuitbater (zie post 8u06).

 • Bel20 opent in de min

  De Bel20 is lager geopend. De sterindex verliest 0,1 procent. 

  Galapagos klimt 0,1 procent. Wellington heeft zijn belang in het aandeel verhoogd tot boven de 5 procent (zie post 7u31).

  ING snelt met 0,3 procent vooruit. Berenberg ziet het aandeel bijna 50 procent stijgen (zie post 8u01).

  Ter Beke wint 1,7 procent na de zware klappen die het aandeel vrijdag en gisteren kreeg. 

 • Bang & Olufsen uitblinker in Europa

  Beleggers verwelkomen de nieuwe CEO van Bang & Olufsen op de beurs van Kopenhagen met een koerssprong van 10 procent (zie post 8u40). 

 • Bod op windturbineproducent Nordex

  De Spaanse groep Acciona lanceert een cashbod van 10,32 euro per aandeel Nordex . Het bod is het gevolg van het overschrijden van het belang van Acciona in Nordex boven 30 procent. Nordex produceert, installeert en onderhoudt windturbines. 

 • AMG en Shell sluiten joint venture

  Het Amsterdamse AMG heeft een joint venture gesloten met het oliebedrijf Shell

  Het doel van de joint venture is om een duurzame oplossing te bieden voor het terughalen en het recycleren van gebruikte katalysatoren. 

  De twee verwachten dat de hoeveelheid gebruikte katalysatoren de komende tijd gaat groeien door strengere regelgeving rondom scheepsbrandstof, IMO 2020. 

  De joint venture heet Shell & AMG Recycling.

 • Nieuwe CEO moet meubelen redden bij Bang & Olufsen

  De zwalpende Deense producent van luxe luidsprekers en tv's Bang & Olufsen vervangt zijn CEO met onmiddellijke ingang. De 55-jarige Kristian Tear vervangt Henrik Clausen. Tear was vier jaar verantwoordelijk voor het Zwitserse Logitech in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. 

  Bang & Olufsen wordt geconfronteerd met een dalende vraag naar zijn producten. Het aandeel is het voorbije jaar gekelderd.

 • Omzet Fastned groeit met 171 procent

  De laadpalenspecialist Fastned zag ondanks aanhoudende leveringsbeperkingen van veel elektrische voertuigen de omzet flink klimmen. De opbrengsten stegen met 171 procent naar 1,05 miljoen euro. 

  Ook de hoeveelheid afgenomen stroom (megawattuur) is in het derde kwartaal met 171 procent gestegen:

  Afgenomen hoeveelheid stroom.

  Inmiddels exploiteert het bedrijf 109 laadstations. 

 • Industriële productie in Duitsland onverwacht gegroeid

  De industriële productie steeg in augustus met 0,3 procent tegenover juli. Economen dachten aan een nulgroei. Tegenover augustus 2018 was er een terugval van 4 procent. Economen dachten aan -4,3 procent.

  ING-econoom Peter Vanden Houte reageert voorzichtig.

  German industrial production unexpectedly rose in August, but the jury is still out on whether we can really talk about a trend reversal. We still see further weakness, probably pushing the government to put in place more stimulus early next year.
  Peter Vanden Houte
  Hoofdeconoom ING België

 • 'Europese beurzen openen hoger'

  De Euro Stoxx 50 gaat 0,2 procent hoger openen. Dat voorspellen de futures. 

 • Beurs Hongkong schrapt bod op London Stock Exchange

  Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) zet niet door met zijn bod op de Londense beurs . HKEX lanceerde op 11 september een bod van 29,6 miljard pond. De London Stock Exchange (LSE) reageerde afwijzend. In de Britse media verschenen afgelopen weekend berichten dat HKEX een hoger bod zou overwegen. Maar dat gaat dus niet door. HKEX zal zich voortaan concentreren op Azië. 

  Beleggers sturen HKEX 2,8 procent hoger op de beurs van Hongkong. 

  We gaan verder bouwen op de rol die we nu al spelen in Hongkong, China en Azië.
  Charles Li
  CEO HKEX

 • Berenberg ziet ING bijna 50 procent stijgen

  'ING is nog steeds een van onze favoriete aandelen als het gaat om Europese banken', zegt Berenberg. Het beurshuis stelt dat de bank de lage rentes kan compenseren met hogere marges op hypotheekleningen. 

  Verder denkt Berenberg dat het bankaandeel te goedkoop is. 'ING noteert tegen een korting van 5 procent ten opzichte van ABN AMRO. Tegenover Franse banken noteert het aandeel zelfs tegen een korting van 20 procent.'

  De bank heeft het koersdoel wat verlaagd van 14 naar 13,50 euro. Het nieuwe koersdoel geeft een opwaarts potentieel van 46,7 procent.

 • Samsung klopt verwachtingen

  Chip- en smartphoneproducent Samsung Electronics realiseerde in het kwartaal dat eind september eindigde, een operationeel resultaat van 7.700 miljard won (5,8 miljard euro). Analisten dachten aan 6.970 miljard won. De winst ligt wel de helft lager als in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een gevolg van lagere chipprijzen en een lagere vraag naar mobiele telefoons.

  De omzet kwam uit op 62.000 miljard won, een daling van 5,3 procent tegenover vorig jaar, maar ook beter dan verwacht (61.400 miljard won). Het gaat om voorlopige resultaten van Samsung. Later deze maand volgen volledige resultaten, inclusief nettowinst. 

  Samsung is de grootste producent ter wereld van mobiele telefoons en van smartphone schermen. De lager dan verwachte winstdaling is te danken aan een sterke vraag naar Samsung's smartphones in het hogere segment, zoals de Galaxy Note 10 en de Galaxy Fold. Daarnaast profiteert Samsung als OLED display-leverancier van de sterke vraag naar de iPhone 11 van Apple.  

  Het aandeel stijgt in Seoel met 1,5 procent. Sinds begin dit jaar ging Samsung 23 procent hoger. 

 • Wellington verhoogt belang in Galapagos

  Wellington heeft zijn belang in Galapagos verhoogd tot boven de 5 procent. De vermogensbeheerder bezit nu 5,6 procent van de aandelen. Wellington is een groot Amerikaanse investeringsfonds met een grote interesse in biotech. Enkele jaren terug had Wellington ook meer dan 5 procent, maar in 2016 zakte de investeerder terug onder die drempel. 

 • Groei Chinese dienstensector koelt af

  De activiteit in de Chinese dienstensector groeide in september aan een lager tempo dan de maand daarvoor. 

  De inkoopmanagersindex (PMI) ging vorige maand van 52,1 naar 51,3. Een stand van boven de 50 duidt op groei en omgekeerd. 

 • Een pirouette in de Silverton Ballroom

  Vanavond zijn alle ogen gericht op voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve (Fed) die om 19u50 Belgische tijd speecht op de jaarvergadering van de Amerikaanse bedrijfseconomen (NABE). Maakt Powell in de Silverton Ballroom van de Denver Hilton zijn bocht van 180 graden compleet? 

 • Handelshoop zet beurzen hoger

  Goedemorgen! Beleggers kijken uit naar de hervatting van de handelsbesprekingen. Donderdag zullen de Chinese vice-premier Liu He en de voorzitter van de Chinese centrale bank Yi Gang afreizen naar de VS.

  Beleggers zijn hoopvol. De Japanse Nikkei225 klimt 1 procent, de Hongkongse Hang Seng veert met 0,7 procent op, de Chinese CSI300 wint 1,1 procent en de Koreaanse Kospi stijgt 0,7 procent. Die laatste profiteert ook van beter dan verwachte resultaten van Samsung.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud