1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in het rood

De beurzen doken in het rood. Beleggers schuwden door de opstoot van brexit- en virusangst even risico. Dankzij de extra ECB-stimulus is Spanje het jongste lid van de 'subzeroclub'.
 • Fijn weekend!

  Goed wij sluiten de blog hierbij af en wensen u een fijn weekend!

 • 'ECB overweegt plafond van 20 procent voor bankdividenden'

  Europese toezichthouders overwegen de sterkste Europese banken toe te laten in 2021 maximaal 20 procent van hun winst uit te keren als dividend. Dat meldt het persbureau Bloomberg. De raad van toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) neemt wellicht volgende week een beslissing over het dividend dat banken mogen uitbetalen.

  In 2020 mochten de banken van de eurozone geen dividend uitkeren. De ECB wilde met dat verbod de kapitaalbuffers van de banken versterken om verliezen op de kredietportefeuille op te vangen. Die verliezen stijgen door de coronacrisis.

  Het ziet er naar uit dat de ECB strenger is dan de Britse centrale bank. De Bank of England besliste deze week dat de Britse banken 25 procent van hun winst mogen uitkeren als dividend. 

 • Bel20 sluit onder water

  Ons Brusselse sterrenlegertje heeft vandaag een nederlaag geleden van 0,8 procent tot 3.650 punten. De topscoorders waren Argenx , Telenet en WDP . De verliezers waren Ageas , AB InBev en ING Groep .

  De Europese beurzen sloten gemiddeld 1 procent lager.

 • De beste november ooit

  Het is vrijdagavond op een donkere decemberdag, dus laten we eens wat moois laten zien. Een opsomming van de top tien beste beursnovembers en onze laatste novembermaand staat op één voor wat betreft de S&P500:

 • Koerswinst Disney zet zich voort

  We hadden het net al over de forse koersstijging van Disney (zie post 15u51), toen bedroeg de winst 7 procent, maar inmiddels is de koerswinst stevig opgelopen. Disney wint nu 13 procent. Lees hier meer!

  ©image.net

 • Airbnb: the day after

  Gisteren was Wall Street helemaal in het teken van de beursgang van kamerverhuurder Airbnb . Dat was een ongekend succes, want het aandeel sloot de dag af met een koerswinst van 112 procent ten opzichte van de IPO-prijs van 68 dollar. En vandaag is het the day after, dus hoe gaat het ermee? Wel, vandaag gaat het aandeel nog eens 2,4 procent hoger. Niet zo'n spektakel als gisteren dus. 

  Ook woensdag was er al een beursdebuut met vuurwerk. De maaltijdbezorger DoorDash knalde op zijn eerste beursdag liefst 86 procent hoger ten opzichte van zijn IPO-prijs. Doordash gaat vandaag 6,8 procent lager. 

 • Waarom Amerikaanse beleggers bezorgd zijn over covid?

  Hier het antwoord:

 • We nemen u mee naar de New Yorkse beurs...

  ... in dit stukje!

  ©AFP

 • Amerikaans consumentenvertrouwen stijgt onverwacht

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in de eerste helft van december met 4,5 punten gestegen naar 81,4 punten, het tweede hoogste niveau sinds maart. Dat meldt de universiteit van Michigan. Economen hadden een lichte daling naar 76 punten voorspeld. De toename van het vertrouwen weerspiegelt wellicht het optimisme over een snelle start van de vaccinaties tegen het coronavirus.

 • Volgende week klaarheid over bankdividenden?

  De Europese banksector staat onder druk, in de Bel20 verliezen zowel ING  als KBC  terrein. UBS-bankenanalist Jason Napier wijst er op dat er bij beleggers mogelijk ontgoocheling is dat de Europese Centrale Bank donderdag nog geen klaarheid schiep over de bankdividenden, terwijl dat in het Verenigd Koninkrijk intussen wel het geval is. Mogelijk komt die duidelijkheid er komende week: op dinsdag vergadert de European Systemic Risk Board, de Europese waakhond van de financiële stabililiteit. 

  Pro memorie: banken moeten sinds de start van de pandemie dit voorjaar hun geplande (slot)dividenden over 2019 'opsparen'. De mate waarin die opgespaarde dividenden eventueel alsnog kunnen uitgekeerd worden samen met de uitkering over boekjaar 2020 is nu de hamvraag voor beleggers, die tuk zijn op een zo snel mogelijke terugkeer van 'hun' dividenden. 

 • Disney vlamt na meesterplan

  We hadden het vanochtend al even over het bedrijf (zie post 7u55), maar nu zien we dat het aandeel Disney  een stevige 7 procent wint in New York. Dat gebeurt nadat de entertainmentreus zijn plannen heeft laten zien om de huiskamers van de wereldwijd te veroveren in de komende vier jaar. Het bedrijf verwacht dat zijn streamingdiensten - Disney+, Hulu en ESPN+ - bij elkaar binnen vier jaar 350 miljoen abonnees tellen. Voor alleen al voor Disney+ rekent het bedrijf op een groei naar 260 miljoen gebruikers in 2024, ondanks de prijsverhoging die het doorvoert van 1 dollar tot 7,99 dollar per maand. 

  Het bedrijf kondigde een nieuwe reeks films aan van Star Wars, Marvel en Pixar en meldde daarnaast dat Disney+ nu de 86 miljoen abonnees gepasseerd is. Daarnaast liet het weten dat de huiskamers van gezinnen in de toekomst een even belangrijke rol gaan spelen als de bioscoopzalen. Beleggers keken al een lange tijd uit naar tekenen of Disney wellicht zijn grootste films gaat uitbrengen op Disney+ in plaats van de bioscopen.

  Maar voor Disney lijkt het een combinatie van beiden te worden. Grote blockbuster-films zoals Marvel's Black Widow gaan naar de bioscopen. Maar andere nieuwe films zoals 'Pinocchio' en 'Peter Pan en Wendy' zullen niet in de zalen te zien zijn en komen op Disney+. Weer andere films als 'Raya and the Last Dragon' gaan in de bioscopen draaien, waarbij de groep het ook mogelijk maakt voor Disney+ abonnees om de film thuis te kijken tegen een prijs van 30 dollar op de premieredag van de film.

  Analisten zijn zeer enthousiast over de beleggersdag. Jefferies laat weten dat de dag 'zelfs de hoge verwachtingen overtrof'. 

  ©AFP

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen zijn in mineur van start gegaan. De Dow Jones levert 0,3 procent in, de S&P500 moet 0,4 procent prijsgeven en de Nasdaq verliest 0,6 procent.

  ©AFP

 • Pfizer stijgt in aanloop naar goedkeuring FDA

  Het aandeel Pfizer gaat voorbeurs 1,4 procent hoger. Dat gebeurt nadat een panel van experts de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA hebben geadviseerd om het vaccin van de farmaspeler goed te keuren. 

  Maar er is meer goed nieuws voor de aandeelhouders van Pfizer, want de onderneming verhoogt zijn dividend met 3 procent tot 39 dollarcent.

  Begin november kwam de farmagroep als eerste met een performant vaccin tegen het coronavirus. Sinds dat moment is het aandeel 21 procent gestegen.

 • Ferrari moet op zoek naar nieuwe topman

  Totaal onverwacht maakte Louis Camilleri donderdagavond bekend dat hij stopt als CEO van Ferrari , met onmiddellijke ingang en om persoonlijke redenen. Naderhand raakte bekend dat hij corona had opgelopen en een tijd in het ziekenhuis had gelegen.

  De 65-jarige Camilleri stond bijna twee en een half jaar aan het hoofd van het Italiaanse sportwagenmerk. Hij volgde Sergio Marchionne op die in juli 2018 overleed. Voorzitter John Elkann moet op zoek naar een vervanger en springt zelf tijdelijk in als CEO.

  Het vertrek van Camilleri komt ongelegen. Ferrari, bekend van zijn machtige motoren met 6, 8 of 12 cilinders, is volop bezig ook hybride wagens te ontwikkelen. Een andere piste is het nog meer exploiteren van de merknaam, evenwel zonder de exclusiviteit aan te tasten.

 • 'Koersreactie Sipef is overdreven'

  Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities denkt denkt dat de recente koersreactie op het aandeel Sipef overdreven is. Het aandeel dook flink lager nadat onlangs bleek dat de Indonesische overheid de taksen op de export van palmolie flink zou verhogen. Vandenberghe denkt dat de impact van de verhoging nauwelijks effect heeft op de verwachtingen voor 2021. Hij voert daar een aantal redenen voor aan.

  Zo denkt de analist dat gebruikers van palmolie niet zullen overgaan op een andere plantaardige olie. 'Alle prijzen van plantaardige olie bereiken momenteel niveaus die in de laatste drie jaar niet gezien zijn. In mijn opinie prijst palmolie zich - door een stijging van de prijs - hiermee niet uit de markt.' 

  Lees hier verder!

  ©Bloomberg

 • Amerikaanse futures flink lager

  De Amerikaanse beurzen gaan een lagere opening tegemoet. De futures staan duidelijk in het rood. De future op de Dow Jones zakt 0,6 procent, die op de S&P500 0,7 procent en die op de Nasdaq 0,8 procent.

  Het is vooral het Amerikaanse stimulusplan dat speelt, samen met een toenemend aantal coronabesmettingen en de vrees voor chaos als de EU en het VK geen handelsakkoord bereiken. Donderdag gaf Nancy Pelosi, de ‘speaker’ van het Huis van Afgevaardigden, te kennen dat de onderhandelingen over een nieuw Amerikaans stimuluspakket wel eens tot voorbij Kerstmis zouden kunnen aanslepen.

  Eerder deze week tikten de Amerikaanse beurzen records aan, onder meer door vaccinhoop.

 • Amerikaanse beurzen op naar verlies

  De futures voor Wall Street staan er vandaag wat treurig bij. De Dow Jones zou 0,7 procent inleveren, de S&P500 zou 0,8 procent verliezen en de Nasdaq zou 0,8 procent zakken.

 • Rolls-Royce denkt meer cash te verbranden

  De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce verwacht dit jaar een negatieve kasstroom van 4,2 miljard pond. Dat is 5 procent meer dan in augustus voorspeld. De oorzaak is te zoeken bij de nieuwe golf van coronabesmettingen en de beperkende maatregelen om de pandemie in te dijken, waardoor het herstel van het langeafstandsreizen is vertraagd.

  In oktober en november bedroeg het aantal vlieguren met toestellen die met Rolls-Royce-motoren zijn uitgerust, slechts 33 procent van een jaar eerder. Topman Warren East zei tijdens een conference call dat het jaren zal duren vooraleer het activiteitsniveau inzake motoren voor burgervliegtuigen weer zal worden gehaald. De vraag naar langeafstandsvluchten zal waarschijnlijk pas rond 2025 hersteld zijn.

  Rolls-Royce haalde dit jaar 5 miljard pond op om de crisis te overleven, maar de kaspositie blijft naar verwachting nog jarenlang een probleem. Beleggers zijn bezorgd en sturen het aandeel 8,9 procent lager.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op biotech. 

 • Maersk op hoogste niveau in meer dan twee jaar

  Zo lastig de containerrederijen het hadden bij het begin van de coronacrisis, zo sterk profiteren ze nu van de schaarste aan containers en een gebrek aan plaats op hun schepen. De torenhoge vrachttarieven die daar het gevolg van zijn, jagen de koersen van (beursgenoteerde) containerrederijen fors hoger. Het Deense Møller – Mærsk doet er vandaag nog eens 1,5 procent bij tot 12.980 kronen. Dat is de hoogste koers sinds september 2017. Ter vergelijking: op 19 maart sloot Maersk op een dieptepunt van 5.034 kronen.

 • Subzeropapier: 18.000 miljard (and counting)

  Nog voor Spanje het niet meer zo exclusieve clubje vervoegde (zie vorige post), telde de wereld voor 18.000 miljard dollar schuldpapier met negatief rendement. Dat leren berekeningen van Bloomberg en zakenbank Barclays. 

 • Spanje jongste lid van subzeroclub

  We schreven (post van 10u03) eerder al dat de Spaanse rente tot nul was gezakt. Welnu: anderhalfjaar na België beleeft nu ook Spanje zijn 'Contador-moment' met een tienjaarsrente van minus 0,001 procent. 

 • Solvay krijgt hoger koersdoel van Degroof Petercam

  Solvay biedt goed weerstand tijdens deze coronacrisis dankzij zijn brede portefeuille en kostenbesparingen, zegt analist Frank Claassen van Degroof Petercam. De chemiegroep is ook goed gepositioneerd om van de groei in het postcoronatijdperk te profiteren.

  Niettemin noteert Solvay nog steeds met een discount van meer dan 10 procent tegenover zijn sectorgenoten. Dat is overdreven, meent Claassen, en die discount zou moeten verdwijnen. Hij herhaalt zijn koopadvies en trekt zijn koersdoel met 32 procent op, van 83 tot 110 euro.

 • Bone onderuit na plaatsing

  De opvallendste daler in Brussel is Bone Therapeutics : de specialist in stamceltherapie voor botaandoeningen laat 9 procent liggen tot 2,72 euro, in reactie op de nieuws over de kapitaalronde (zie post van 8u45).

  Bone haalt bij een kransje beleggers 10 miljoen euro, via de uitgifte van 4,4 miljoen nieuwe stukken tegen 2,25 euro per aandeel. Dat is dus een korting van een kwart ten opzichte van de slotkoers van donderdag, 2,99 euro. Financieel directeur Jean-Luc Vandebroek verzekert met de cash tot eind 2021 het onderzoek te kunnen financieren. 

  De kostprijs is wel een stevige verwatering voor de bestaande aandeelhouder, met 37 procent. Het aantal uitstaande 'hongerige mondjes' stijgt immers van goed 12 naar 16,48 miljoen. 

 • Brexit kleurt beurzen rood

  Nu het stilaan een realistisch scenario is dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari zonder handelsdeal met de Europese Unie de brexit doorvoert, beginnen beleggers stilaan te tobben over de impact. Dit terwijl de pandemie nog verre van verdwenen is en de Bundesbank zijn Duitse groeiprognose voor 2021 (licht) bijgeknipt heeft tot 3 procent.  

  De Bel20  koerst ruim een procent lager, de Euro Stoxx50  staat een klein procent in het rood. 

  ©REUTERS

 • ING laat koersdoel Euronav zakken

  ING-analist Quirijn Mulder verlaagt zijn koersdoel voor Euronav van 11 tot 9 euro. De tankervrachttarieven, die in het voorjaar – bij de start van de coronacrisis – bijzonder sterk waren, zijn nu fors teruggevallen. Tankers die voor opslag werden ingezet, werden sneller dan verwacht weer beschikbaar, de OPEC+ blijft erg gedisciplineerd en dus minder olie oppompen, en door de tweede coronagolf is het herstel van de olievraag uitgesteld.

  Mulder becijfert de netto-actiefwaarde van Euronav nu op 10 euro per aandeel. De prijzen van tweedehandsschepen zijn echter, in tegenstelling tot de vrachttarieven, maar licht gedaald (met 5 à 7 procent). Ze kunnen nog iets lager gaan, maar niet veel, denkt de analist. De onzekerheid rond de impact van corona op de vraag naar olie rechtvaardigt naar zijn mening een discount van 10 procent tegenover de netto-actiefwaarde, wat een koersdoel van 9 euro oplevert.

  Tegenover de huidige koers betekent dat een opwaarts potentieel van 31 procent. Aangezien de vooruitzichten op langere termijn beter zijn - met een betere balans tussen vraag en aanbod en een beperkt orderboek voor nieuwe tankers - behoudt hij zijn koopadvies.

  Interessant is tot slot wat Mulder over 2021 en 2022 zegt. Voor volgend jaar ziet hij het evenwicht in de tankermarkt nog niet terugkeren, wat in lage vrachttarieven en een beperkte rendabiliteit zal resulteren. Voor 2022 is hij heel wat optimistischer en verwacht hij een aanzienlijk herstel. Door de huidige lage vrachttarieven zullen immers schepen uit de vaart worden genomen, terwijl maar weinig nieuwe tankers zijn besteld en de olieconsumptie zou moeten opveren.

 • Spaanse tienjaarsrente op nulpunt

  Een risico-avers dagje vandaag. Daar doet schatkistpapier zijn voordeel mee. De rente op 10-jarig Spaans schatkistpapier zakt voor de eerste keer in de geschiedenis tot nul. Eerder deze week speelde Portugal dezelfde stunt klaar. De rentes op schuldpapier worden extra gedrukt door de nieuwe bazooka die de ECB gisteren van stal haalde, waarbij het zijn opkoopprogramma voor obligaties verhoogt

 • Randstad flink hoger na positieve update

  De Nederlandse uitzendgroep stuurde vanmorgen een positieve trading update uit. In het vierde kwartaal is de omzettrend tot dusver sneller dan verwacht hersteld. In de maanden oktober en november samen lag de omzet 4 procent lager dan een jaar eerder. In het derde kwartaal was er nog 13 procent achterstand tegenover 2019.

  Randstad verwacht nu een ‘herstelratio’ aan de bovenkant van de eerder gegeven guidance van 40-50 procent voor het vierde kwartaal.

  In Amsterdam wint het aandeel 5,1 procent. KBC Securities trekt zijn koersdoel op van 54 tot 56 euro en handhaaft zijn ‘bijkopen’-advies.

 • HelloFresh vlamt boven 10 miljard euro

  Een opgemerkte stijger op de Europese beurzen is HelloFresh . De wereldmarktleider in maaltijdboxen trekt in Frankfurt een spurt van 7 procent naar 61,95 euro, een record. Bij de start van het pandemiejaar 2020 waardeerden beleggers HelloFresh op 3 miljard euro. Nu: meer dan 10 miljard. 

  Op de beleggersdag onderstreepte het management in de presentatie dat 2020 - met dankzij de lockdown een verdubbeling van de omzet van 1,8 naar 3,6 à 3,7 miljard euro - geen 'one-off' was. En dat er niet alleen nog enorm groeipotentieel is, maar bovendien ook potentieel om elke bestaande klant méér in de box te laten leggen. 'Better monetization of our customer base', heet dat op slide 50. Bij de dinerbox kunnen er nog meer lucratieve aperohapjes en desserts bij, bijvoorbeeld. En in ontbijtboxen staat HelloFresh voorlopig nog nergens, met een marktaandeel van 1 procent. 

  Op 'middellange termijn' ligt de lat op 10 miljard euro omzet. En 'best in class' cashflow. Over de eerste negen maanden genereerde HelloFresh 361 miljoen euro cash, tegenover een cash drain van 12 miljoen over boekjaar 2019.

 • Op de agenda vandaag: het Amerikaans consumentenvertrouwen

  Om 16 uur staat het consumentenvertrouwen volgens de Universiteit van Michigan op het programma. Hoe Joe Sixpack zich voelt is belangrijk, want privéconsumptie is de voornaamste motor van de Amerikaanse economie. Meer in onze vooruitblik.

 • Beurzen starten licht lager

  De Euro Stoxx 50 zakt kort na de opening 0,4 procent. De Bel20 geeft 0,2 procent prijs. 

  Rond volgende bedrijven op Euronext Brussel was er donderdagavond of vanmorgen nieuws: 

  * D’Ieteren is in de rouw na het overlijden van Roland D’Ieteren. Het aandeel wint 2 procent.

  * Bone Therapeutics haalt 10 miljoen euro op met een private plaatsing van aandelen. Bone zakt 8 procent.

  * Proximus gaat zijn hoofdkantoor halveren in oppervlakte. Het aandeel noteert 0,1 procent hoger.

  * Ahold Delhaize herfinanciert een grote kredietfaciliteit. Het aandeel wint 0,3 procent.

  * Mithra heeft met de uitgifte van converteerbare obligaties het minimaal beoogd bedrag van 125 miljoen euro opgehaald. Mithra wint 4,8 procent.

 • Bone tankt 10 miljoen bij

  Bone Therapeutics haalt circa 10 miljoen euro op met een private plaatsing van aandelen. De Waalse specialist in celtherapie voor botaandoeningen geeft tot 4,4 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 2,25 euro per aandeel.

  Volgens financieel directeur Jean-Luc Vandebroek nemen voor het eerst ook Amerikaanse investeerders deel aan de operatie. Daarnaast is er ook steun van de bestaande aandeelhouders en van nieuwe Europese investeerders, legt hij uit in een persbericht.

  Bone zal de verse middelen gebruiken om lopende klinische onderzoeken voort te zetten en nieuwe producten te ontwikkelen, en eveneens voor algemene bedrijfsdoeleinden. Met het extra geld zou het bedrijf tot eind 2021 moeten voort kunnen.

  De private plaatsing resulteert wel in een aanzienlijke verwatering voor bestaande aandeelhouders. De 4,4 miljoen nieuwe aandelen komen immers overeen met 37 procent van het huidige aantal aandelen. Na de kapitaaloperatie zullen er bijna 16,5 miljoen aandelen Bone in omloop zijn.

  In de VS trad Maxim Group als plaatsingsagent, in Europa stond Belfius Bank daarvoor in, in samenwerking met Kepler Cheuvreux. 

 • Mithra haalt minimale doelstelling tegen maximale rente

  Mithra  kondigde gisteren aan 125 à 150 miljoen op te willen halen, door converteerbare obligaties met een coupon tussen 3,50 en 4,25 procent uit te geven. Uiteindelijk haalt het farmabedrijf luidens een persbericht de minimum beoogde 125 miljoen op, tegen de maximaal voorziene rente van 4,25 procent. 

  Door de koersval van gisteren lag het gewogen gemiddelde van de beurskoers op 20,15 euro. Mithra past ook hier de minimale voorziene premie - de vork was 25 à 30 procent - van 25 procent toe. Bijgevolg kunnen de obligaties tegen een beurskoers van 25,19 euro omgezet worden in aandelen Mithra. 

  Anders gesteld: potentieel kan de omzetting leiden tot de uitgifte van 4,96 miljoen nieuwe aandelen. Dat is dus een potentiële verwatering met ruim een tiende van de bestaande aandeelhouders, aangezien er nu 42,71 miljoen stukken uitstaan.  

 • In onze reeks 'Aandelen van het Jaar'...

  ... staan we vandaag stil bij Exmar . De gastanker- en gasinfrastructuurgroep beleefde een dramatisch jaar toen haar hoop op betere tijden - het Argentijns contract voor de Tango FLNG - de grond werd in geboord.

  Hier leest u een verslag van dat woelige jaar.

 • Ahold Delhaize herfinanciert op duurzame wijze

  Ahold Delhaize heeft een nieuwe kredietfaciliteit van 1 miljard euro afgesloten waarmee een bestaande, in 2015 afgesloten faciliteit van 1 miljard euro wordt geherfinancierd. Bijzonder aan de nieuwe wentelkredietfaciliteit is dat er duurzame doelstellingen aan gekoppeld zijn. De Nederlands-Belgische groep legt zo een connectie tussen de leenkosten en het bereiken van ambities inzake het terugdringen van voedselverspilling, het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van gezonder eten.

  De nieuwe faciliteit heeft een looptijd van drie jaar en kan twee keer met een jaar worden verlengd. Er nemen 16 banken aan deel. ABN AMRO en Société Générale traden op als coördinatoren.

 • ‘Madness' rond beursdebuten

  We komen nog even terug op de verbluffende beursintroducties van de voorbije dagen in New York: DoorDash en Airbnb . DoorDash knalde woensdag op zijn eerste 86 procent hoger, Airbnb klokte donderdag zelfs 113 procent boven de introductieprijs af.

  De markt voor IPO’s van trendy bedrijven, of het om technologie of iets anders gaat, staat roodgloeiend. Iedereen wil erbij zijn, niemand wil zo iets missen. Maar heel wat beurswatchers hebben toch zo hun bedenkingen.

 • Tegenslag voor vaccin Sanofi/GSK

  Het is niet allemaal goed nieuws van het vaccinfront. Sanofi en GlaxoSmithKline laten weten dat hun coronavaccinkandidaat vertraging oploopt. Het vaccin zorgt voor onvoldoende immuunrespons bij 50-plussers en moet worden bijgewerkt. Een fase 2b-studie met een verbeterd vaccin start in februari. Hierdoor zal het tot het vierde kwartaal duren – in plaats van midden 2021 – vooraleer het vaccin beschikbaar wordt.

  De vaccintoestand in de wereld ziet er momenteel als volgt uit: het VK en Canada hebben al het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd, de VS en Europa zullen wellicht ook binnenkort het licht op groen zetten. China en Rusland zijn intussen aan het vaccineren met zelf ontwikkelde producten.

 • Disney ambieert kwart miljard streamingklanten

  Met de timing van de beleggersdag zat het voor Disney  gisteren helemaal snor: het aandeel van de entertainmentreus tikte voordien op een vers record af en heeft dus de pandemieklap in ijltempo verteerd. De beleggersdag ging, niet verrassend, grotendeels over de grote ambities voor streamingdienst Disney+.

 • Berenberg schrapt koopadvies Orange Belgiium

  Na het voornemen van het Franse moederbedrijf Orange om de minderheidsaandeelhouders van zijn Belgische dochter Orange Belgium uit te kopen past Berenberg zijn rating en koersdoel aan. Het koersdoel stijgt van 20,60 tot 22 euro. Het advies zakt van 'kopen' tot 'houden'. 

 • Laadpalendochter Engie naar NYSE

  EVBox, een Nederlandse dochter van de Franse nutsgroep Engie die laadpalen plaatst, trekt naar de beurs van New York. Dat gebeurt via een omweg.  EVBox wordt onder de naam EV Charged BV overgenomen door de lege beursschelp (of SPAC) TPG Pace Beneficial Finance. Engie behoudt een belang van meer dan 40 procent.

  EVBox baat een netwerk uit van meer dan 190.000 laadpalen in 70 landen. Met de opbrengst van de beursgang zal het bedrijf zijn aanbod uitbreiden en wereldwijd uitzwermen.

 • Naar licht lagere start in Europa

  De Europese beurzen zullen met beperkte verliezen aan de handelsdag beginnen, zoals het er nu uitziet. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,3 procent in de min.

  Het is vooral de brexit deadline die tot voorzichtigheid noopt. Zondag moet er in principe een akkoord zijn tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, maar het is twijfelachtig of dat lukt.

 • Proximus gaat kleiner wonen

  De telecomgroep gaat de oppervlakte van zijn hoofdzetel de komende jaren terugbrengen van 105.000 tot 40.000 m². Dat blijkt uit een oproep aan projectontwikkelaars. De drastische kantoortransformatie past in de toekomststrategie #inspire22 van Proximus , maar is ook een gevolg van de nieuwe realiteit sinds de corona-uitbraak.

 • D'Ieteren verliest stamvader

  De familiale Brusselse holding D'Ieteren is in de rouw. Roland D'Ieteren, jarenlang CEO en vervolgens voorzitter van het bedrijf, is overleden. Hij werd 78.

 • Onzekerheid

  Goedemorgen. Wall Street eindigde donderdag gemengd. De Dow Jones en de S&P500 noteerden lichte verliezen, de Nasdaq trok een half procent hoger. Volgens minister van Financiën Steven Mnuchin boeken de gesprekken tussen Republikeinse en Democratische senatoren over een nieuw stimulusplan ‘veel vooruitgang’. Eerdere verliezen werden daardoor kleiner.

  Blikvanger was vanzelfsprekend Airbnb , dat zijn eerste beursdag besloot met 113 procent koerswinst en daardoor meteen 100 miljard dollar waard werd.

  In Azië is het plaatje vanmorgen gemengd. Tegenover gunstig vaccinnieuws zorgen de moeizame brexitonderhandelingen en het aanhoudend gekibbel over een bijkomend steunplan voor de Amerikaanse economie voor een dosis onzekerheid.

  In New York draagt het onverschrokken meisje ter gelegenheid van het eindejaarsseizoen een uniform van het Leger des Heils. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud