1. Markten Live
 2. Live blog

Brussel herstelt kleine 2 procent op een week

De Bel20 won deze week vier dagen op vijf terrein, vorige week was het omgekeerde waar. Wall Street is vrijdagavond op weg naar de beste week sinds begin 2013.
 • Volgende week

  1. Wegen turbulente markten op groei en vertrouwen?

  Beleggers krijgen woensdag een eerste indicatie van de impact van de turbulente markten op de economische groei en het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone. Economen kijken hiervoor naar de PMI-indicator, een maatstaf van groei in de privésector. Ze verwachten dat de graadmeter in februari met 0,6 punt daalt naar 58,2 . De indicator bereikte in januari het hoogste peil in 12 jaar. Economen voorspellen  ook een lager ondernemers- en consumentenvertrouwen.

  2. Welke miljardenwinst realiseert KBC? 

  Beleggers omcirkelen best donderdag in hun agenda. Liefst 12 Belgische bedrijven presenteren hun jaarresultaten, waaronder de Bel20-ers Galapagos, UCB en KBC. Analisten verwachten van de Vlaamse bank-verzekeraar een vette jaarwinst van 2,54 miljard euro, met aan dank aan rente-inkomsten, vergoedingen uit beheer en een terugname van slechte kredieten in Ierland. Dat blijkt uit de consensusvoorspellingen die KBC zelf verzamelt op zijn website.

  Ook voor de jaren 2018-2020 verwachten analisten telkens circa 2,5 miljard euro jaarwinst. Terwijl de winst stabiel blijft, verwacht het heir wel een fluks stijgend dividend van 3,01 euro bruto over 2017 tot 4,42 euro over 2020. Als dit bewaarheid wordt - en dat is een hele grote als - stijgt het nettodividendrendement tegenover de huidige koers van 2,9 procent nu (over boekjaar 2017) tot 4,3 procent over boekjaar 2020.

 • Brussel: +1,7 procent op een week

  De Bel20 sluit de week af met de vierde dagwinst op vijf dagen, en vormt op dat vlak het spiegelbeeld van de week voordien. De index noteert nu 1,67 procent hoger dan vrijdagavond van de week voordien.

  Top Flop
  Iep Invest+5,17%Celyad-1,53%
  Kiadis Pharma+4,79%Hamon-2,06%
  Econocom+3,58%Zenitel-2,10%
  Picanol+3,58%Sapec-2,26%
  Thrombogenics+3,58%Bone Therapeutics-2,89%
  Agfa-Gevaert+3,51%PCB-3,92%
  Immobel+2,67%RealDolmen-4,18%

 • De Aedifica-deal van de dag

  Nabeurs laat het vastgoedbedrijf met een focus op zorgwoningen en rusthuizen weten dat het een deal heeft afgeklopt om een nieuw project te laten bouwen in Nijverdal, tussen Zwolle en Enschede. Het bedrijf betaalde 1 miljoen euro voor een groot stuk grond, en voorziet een budget van 3 miljoen voor de bouw. 20 woningen zullen er uit de grond verrijzen tegen begin 2019. Aedifica zal het vastgoed dan 20 jaar verhuren aan uitbater Wonen bij September. Zo verzekert Aedifica zich meteen van een jaarlijks huurrendement van ongeveer 6,5 procent.

  ©Arcom Partners BV

 • Amerikaans consumentenvertrouwen schiet hoger

  De maandelijkse indicator van het consumentenvertrouwen in de VS ging er op een maand tijd verbazend sterk op vooruit. Analisten rekenden op een resultaat van 95,5 punten, maar zagen op hun beursterminals 99,9 punten verschijnen. Het cijfer volgt na eerdere data over lage werkloosheid en stijgende lonen voor de gemiddelde Amerikaan. De indicator had in oktober het hoogste peil sinds 2004 bereikt en was nadien teruggevallen.

 • De beste week in jaren

  De Amerikaanse beurzen worstelen al een uurtje met het nulpunt, maar zijn zelfs zonder eindspurt op weg naar de beste weekprestatie sinds begin 2013. De S&P500 steeg al 4,2 procent deze week.

  ©AFP

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  Een uurtje geleden wezen de futures nog op kleine winsten in de VS, maar dat is ondertussen gekeerd. Maar zelfs als de grote indexen inderdaad aan de dag beginnen met een achterstand van 0,3 procent, ligt een zesde winstdag op rij binnen handbereik.

 • Qualcomm wijst Broadcom (nogmaals) af

  De chipfabrikant Qualcomm heeft voor de eerste keer een overnamebod van de opdringerige sectorgenoot Broadcom willen bespreken, maar die onderhandelingen mondden niet uit in een deal. Het oorspronkelijke bod van 70 dollar per Qualcomm-aandeel is ondertussen verhoogd naar 82 dollar. Om extra geloofwaardig over te kopen had Broadcom al een kredietlijn van 100 miljard dollar geregeld. Maar het mocht niet baten.

  Een computerchip onder een microscoop. ©ANP XTRA

  Qualcomm - dat overigens zelf de miljardenovername van de Nederlandse Melexis-concurrent NXP aan het verteren is - noemt het bod nog steeds een blijk van onderwaardering. Qualcomm probeert Broadcom (of andere geïnteresseerden) wel te verleiden tot een nieuw bod, door te zeggen dat het bedrijf openstaat voor verdere onderhandelingen. Broadcom had eerder wel al laten weten dat het zijn best en final offer had ingediend. Het kan die woorden inslikken, of een vijandig overnamebod lanceren zonder goedkeuring van zijn gewenste prooi.

 • De 7 magere kwartalen van Kraft Heinz

  Lezers van de onvolprezen 'Schumpeter'-column van The Economist wisten het al: de magie bij investeringsreus 3G Capital lijkt wat uitgewerkt. Dat merk je niet alleen aan de kwakkelende omzet en beurskoers bij AB InBev. Ook de omzet van Kraft Heinz op de cruciale Amerikaanse thuismarkt zakt al een zevende kwartaal op rij, met een navenant kwakkelende beurskoers tot gevolg. 

  Pikant detail: morgen zaterdag is het dag op dag een jaar geleden dat Unilever in de Financial Times moest lezen dat Kraft hen besnuffelde. Waarop Knorr knorrend de Amerikaanse ketchup per direct wandelen stuurde.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op AB InBev en Aedifica. 

 • Morgan Stanley over AB InBev: 'Gratis bier'

  AB InBev  herstelt na de continuë afbrokkeling van de voorbije maanden 2,7 procent naar 85,48 euro. 

  Dit dankzij een rapport van Morgan Stanley. Het beurshuis blijft bij zijn koopadvies in een rapport met de sprekende titel 'Gratis Bier'. Analist Olivier Nicolai denkt dat het negatieve sentiment over de krimpende verkopen in de Verenigde Staten - onrust die het aandeel sinds eind oktober 20 procent onderuit haalde - zijn piek heeft bereikt. En hij stipt aan dat beleggers en nu de facto het belangrijkste biermerk, Bud Lite, er gratis bij krijgen. Dit terwijl Bud Lite, ook al is de verkoop in de Verenigde Staten in vrije val, nog altijd goed is voor 10 procent van de omzet en 2,3 miljard dollar brutobedrijfswinst.

  ©Morgan Stanley

 • Recordwinst Renault oogst applaus

  In Parijs koerst Renault 2,9 procent hoger op 88,53 euro, met dank aan de recordcijfers die de Franse autobouwer over boekjaar 2017 voorlegde. 

 • Goud boekt beste week in twee jaar

  De goudprijs stijgt in Londen door naar 1.359 dollar per ounce. Met een klim van ruim 3 procent boekt het edelmetaal de beste vijfdaagse sinds april 2016. De reden is dezelfde als die waarom aandelenmarkten en de lange rente tegelijk in de lift zitten: de combinatie van hoge groei én hoge inflatie.

  Dat is negatief voor obligaties, maar positief voor aandelen (een scheut inflatie ondersteunt de bedriijfswinst, omdat ondernemingen zo makkelijker hun bovenste lijntje kunnen opkrikken). Goud vervult dus zijn klassieke rol als schuiloord bij een inflatie-opstoot. Bovendien zet goud traditioneel het jaar sterk in, met dank aan de seizoensgebonden vraag in aanloop naar het Chinese nieuwjaar dat deze week gevierd wordt. 

 • De Belgische holdings: van TINC tot Tubize

  Degroof Petercam-analist Thijs Hoste actualiseerde zijn holdingoverzicht en het overzicht van de premies en kortingen ten opzichte van de intrinsieke waarde willen we u niet onthouden. Het infrastructuurfonds TINC blijft tegen de grootste premie noteren (6%), terwijl Tubize de grootste korting tegenover het (enige) onderliggende actief (biofarmaciegroep UCB) blijft bieden: 35 procent.

  Die 35 procent is iets minder dan de vijfjaarsgemiddelde van 38 procent, maar het valt niettemin op dat de korting hardnekkig hoog blijft vergeleken met andere monoholdings. Bij Solvay-verankeraar Solvac en KBC-verankeraar KBC Ancora beloopt de korting nog respectievelijk 21 en 22 procent, ruim onder het vijfjaarsgemiddelde dat voor beide 30 procent is. 

  ©Degroof Petercam

 • Prijzenslag haalt Air France-KLM onderuit

  Terwijl Vopak de grootste stijger op de Europese beurzen is, staat aan het andere uiteinde Air France-KLM . De luchtvaartreus kondigde samen met de jaarresultaten fors te gaan investeren in extra capaciteit, vooral dan bij lageprijzenfiliaal Transavia. 

  Dat is goed nieuws natuurlijk voor de Europese reiziger, die zich op een prijzenslag en dus goedkopere tickets mag verlekkeren. Maar geen goed nieuws voor de belegger in Air France-KLM. Het aandeel duikt logischerwijs ruim 7 procent lager en duikt weer onder 10 euro. 

 • Bel20 bouwt winst uit tot meer dan 1 procent

  De winst voor de Europese beurzen loopt op, met ruim 1 procent winst voor de Bel20. Ontex is de enige rode vlek in een zee van groen. De luierfabrikant heeft nog altijd last van de stevige winstwaarschuwing van twee weken geleden. 

 • Inflatiedreiging is niet weg

  Ook al hebben beleggers hun 'what me, worry?'-modus herwonnen, Deutsche Bank-strateeg Jim Reid stipt in zijn ochtendbrief ('Early Morning Reid') aan dat de inflatiedreiging - vorige week de aanstoker van een helse rit op de markten - niet weg is. Gisteren waren het de producentenprijzen - de inflatie aan de fabriekspoort - die forser dan verwacht stegen. Maand op de maand steeg de kerninflatie met 0,4 procent dubbel zo hard als verwacht.

  'Boosdoener was een heel forse toename van de prijs voor gezondheidszorg en dat is ook een belangrijke factor voor de berekening van de PCE-inflatie, de favoriete inflatiegraadmeter van de Federal Reserve. En dus gaat de inflatiedreiging niet weg. De aandelenmarkten negeren het gewoon even, terwijl we na vorige week op adem komen'.

 • Vopak trekt een spurt

  Ook al waren de resultaten van Vopak niet echt fantastisch, het aandeel trekt in Amsterdam wel een spurt van 12 procent. Het nettoresultaat werd over het vierde kwartaal zo goed als volledig weggevaagd door afboekingen, maar operationeel kwam de winst boven de verwachtingen uit.

  'De ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen, red.) kwam in het vierde kwartaal 9 procent boven die in het derde kwartaal uit', wijst KBC Securities op een duidelijke verbetering van de onderliggende resultaten. Analist Cédric Duinslaeger ziet voor 2018 nog altijd weinig groeikatalysatoren, in 2019 zouden de besparingen en de aangekondigde expansie in Indonesië vruchten moeten beginnen afwerpen. Het advies blijft 'houden' met koersdoel van 37 euro. 

 • Beurzen voor vierde keer in vijf dagen hoger

  De aftrap. En inderdaad: zoals verwacht koersen de Europese beurzen voor de vierde keer op vijf dagen hoger. Een groter contrast met de extreme bewegingen van de vorige beursweek is moeilijk denkbaar. De Bel20 wint 0,7 procent, Euro Stoxx50 boekt een gelijkaardige winst. 

 • Zenitel voorzichtig voor 2018

  Over de jaarresultaten van de specialist in beveiligde communicatie Zenitel leest u hier meer. Het management laat zich voorzichtig uit voor dit jaar, vooral omdat er nog weinig zicht is of de crisis in de oliesector stilaan wat mildert. 

 • Europese beurzen weer op weg naar sterke start

  Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen voor de vierde keer in vijf dagen deze week een goede beursdag gaan beleven. De belangrijkste futures wijzen op een winst van zo'n 0,5 à 0,7 procent bij de openingsbel voor Bel20 en Euro Stoxx50 .

  ©AFP

 • Vopak ziet winst weggevaagd

  Echt schitterend zijn de kwartaal- en jaarcijfers van het Nederlandse Vopak - dat vorig jaar ter elfder ure een geplande overname van de lng-tak van Exmar afblies - niet. Veel minnetjes. En over het vierde kwartaal verschrompelde het nettoresultaat tot nul.

  De Nederlandse tankopslagspecialist Vopak ontstond in 1999 uit de fusie van de sector- en landgenoten Van Ommeren en Pakhoek en groeide uit tot 's werelds grootste tankopslagbedrijf.

 • Ablynx en de minst verrassende mededeling van de dag

  Sanofi oefent een optie uit om bijkomende doelwitcombinaties te onderzoeken in het kader van de strategische samenwerking die de Franse afgelopen zomer met Ablynx sloten. Eerlijk: het omgekeerd zou pas echt verrassend geweest zijn, aangezien Sanofi vorige maand een bod van 3,9 miljard uitbracht op de Gentse biotechgroep. 

 • Gok tegen Europese beursrally dikt aan tot 22 miljard

  Gisteren was het 18 miljard dollar, vandaag 22 miljard. De spreken over de gok van Ray Dalio, 's werelds grootste hefboomfondsbeheerder, tegen de Europese beursrally

 • Aziatische beurzen op weg naar forse weekwinst

  Goedemorgen! What a difference a week makes. De Aziatische beurzen zetten vrijdag hun remonte voort. De grootste winst is er in Tokio, waar beleggers opgelucht zijn dat Haruhiko Kuroda een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar krijgt bij de centrale bank.

  Kuroda tekende over de voorbije vijf jaar voor een ongebreideld stimulusbeleid, in een poging de Japanse economie eindelijk uit het slop te halen. Dat stimulusbeleid was ook een zegen voor de Japanse beurs, die dicht tegen het hoogste peil in meer dan 20 jaar noteert. 

  Onder aanvoering van Wall Street boeken de beurzen deze week een stevig herstel ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud