1. Markten Live
 2. Live blog

Brussel sterkhouder in licht lager Europa

De Europese beurzen zagen de winsten tegen de slotbel verdampen. Het positieve vaccinnieuws leek uitgewerkt. CFE en Ackermans sloegen munt uit de bevestiging van de jaarprognoses.
 • Graag tot morgen!

  We besluiten deze vrij rustige beursdag met de agenda. Afspraak dinsdagmorgen om 7 uur!

  DINSDAG 24 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) november, 15.00 uur

  Duitsland:

  • Ondernemersvertrouwen (Ifo) november, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Huizenprijzen (Case-Shiller) september, 15.00 uur
  • Consumentenvertrouwen (Conference Board) november, 16.00 uur
 • M&G bezit 5,14 procent van Euronav

  De Britse vermogensbeheerder M&G Investment Management heeft zijn belang in Euronav verhoogd en controleert nu 5,14 procent van de stemrechten in de tankerrederij. Dat meldt Euronav op basis van een transparantiemelding.

 • Kleine verliezen in Europa, Brussel sterkhouder

  De Europese beurzen zijn met kleine verliezen geëindigd. De Euro Stoxx 50 verloor 0,1 procent, de Stoxx Europe 600 gaf 0,2 procent prijs.

  De Bel20 blonk uit met een winst van 0,8 procent tot 3.614,14 punten. De Brusselse graadmeter had dat onder meer aan het grote gewicht van de bankwaarden te danken.

  ING sloot 3 procent in de plus en KBC 1,5 procent. Ook verzekeraar Ageas (+1,4%) en de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (+1,1%), die eveneens een belangrijke bankpoot heeft, waren in vorm. Bierbrouwer AB InBev (+1,2%) droeg ook zijn steentje bij. Defensieve waarden als WDP (-2,6%) en Colruyt (-1,9%) moesten het ontgelden.

 • Kepler zet Bekaert trapje hoger

  Kepler Cheuvreux is na de trading update van Bekaert een stuk optimistischer geworden over het vermogen van de staaldraadverwerker om tot resultaatsherstel te komen. De analist heeft zijn model aangepast en ziet de operationele winstmarge verbeteren van 5,1 procent dit jaar tot 6,4 procent volgend jaar, in lijn met de guidance van het bedrijf. Een verbetering die te danken is aan bijkomende besparingen en een algemene verbetering van de eindmarkten. Aangezien dit al grotendeels in de koers lijkt te zitten, stijgt het advies van ‘afbouwen’ tot ‘houden’. Het koersdoel gaat van 20 naar 26 euro.

 • Ons Wall Street-verslag...

  ... kunt u hier terugvinden.

 • De pakjes van Bpost

  Bpost gaan inspanningen doen om toch alle pakjes aan zijn klanten te bezorgen. Het post- en pakjesbedrijf heeft dat beloofd aan minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter. Het bezorgen zou binnen twee à drie werkdagen moeten lukken. Bpost kreeg vrijdag veel kritiek te slikken toen het aankondigde dat sommige klanten zelf hun pakje(s) zouden moeten oppikken in een afhaalpunt.

 • Amerikaanse economie blijft goed op dreef

  De bedrijfsactiviteit in de Verenigde Staten is in november tegen het hoogste tempo gegroeid sinds maart 2015. De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) steeg van 56,3 in oktober tot 57,9 deze maand. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp. Het hoge aantal coronabesmettingen lijkt voorlopig dus maar weinig impact te hebben op de economische activiteit.

 • Cineworld koopt tijd

  De Britse bioscoopgroep Cineworld , het nummer twee in de sector met meer dan 9.500 schermen, heeft voor 750 miljoen dollar aan bijkomende middelen opgehaald. Het wil daarmee tijd kopen tot volgend jaar de cinemazalen weer kunnen opengaan.

  Cineworld heeft al verschillende keren schulden herschikt en herstructureringen doorgevoerd. De 536 Regal-complexen in de VS en de 127 Cineworld- en Picturehouse-vestigingen in het VK zijn momenteel dicht, zodat de groep geen inkomsten boekt. Cineworld heeft van heel wat eigenaars van zijn bioscopen huuruitstel verkregen en met sommige anderen nieuwe huurovereenkomsten afgesloten.

  De jongste kapitaaloperatie behelst de uitgifte van warrants waardoor schuldeisers zowat 10 procent van de aandelen in handen kunnen krijgen. Cineworld kreeg ook voor 450 miljoen dollar aan nieuwe leningen toegezegd.

  In Londen veert het aandeel, dat sinds begin dit jaar zowat driekwart van zijn waarde verloor, 22,8 procent op.

 • Wall Street opent met winst

  De Amerikaanse beurzen kennen een positieve start. De Dow Jones wint na een minuut handel 0,6 procent, de S&P500 gaat 0,55 procent vooruit. De Nasdaq Composite, rijk aan technologiewaarden (die veelal hebben geprofiteerd van de lockdowns), doet er 0,6 procent bij.

 • Olieprijs op hoogste peil in 3 maanden

  Optimisme over coronavaccins en hoop dat de VS over een paar weken kunnen beginnen vaccineren duwen ook de olieprijzen hoger. De prijs van een vat Brent-olie stijgt met 1,5 procent tot 45,65 dollar. Het is van eind augustus geleden dat de Noordzeeolie zo duur was. De Amerikaanse WTI-olie doet er 1,1 procent bij tot 42,88 dollar.

  Barclays bevestigde maandag de verwachting dat de olieprijs (voor de Brent) volgend jaar gemiddeld 53 dollar zal bedragen. Een prognose die hoger is dan de consensus en stoelt op productiediscipline van de OPEC en haar bondgenoten, en op grootschalige vaccinatie waardoor de vraag naar olie in de tweede jaarhelft weer zou stijgen.

 • Meer Amerikanen vliegen ondanks oproep Washington

  De Amerikanen vieren donderdag Thanksgiving en dat feest leidt traditioneel tot heel wat gereis omdat mensen het zoveel mogelijk in familie willen vieren. Hoewel de federale gezondheidsdienst heeft opgeroepen om zo weinig mogelijk te reizen gezien het aanhoudend hoge aantal besmettingen, lijken heel wat Amerikanen zich daarvan niet veel aan te trekken. Dat is althans af te leiden uit de toenemende drukte op de luchthavens. 

  Vrijdag en zondag werden op Amerikaanse luchthavens meer dan een miljoen mensen gescreend door de Transportation Security Administration. Dat is het hoogste aantal sinds midden maart. Zondag werden 1,05 miljoen passagiers geteld. Dat is nog altijd 55 procent minder dan een jaar eerder, maar meer dan het gemiddelde tot dusver voor het vierde kwartaal. Dat gemiddelde ligt 64 procent lager dan een jaar eerder.

  De tijdelijke toename van het aantal passagiers zal een opluchting zijn voor de luchtvaartmaatschappijen. Het hoge aantal besmettingen in de VS vertaalde zich de voorbije weken in minder boekingen en zelfs in annuleringen.   

 • ‘Russische Amazon' krikt intekenprijs op

  Ozon, zeg maar de Russische Amazon, trekt dinsdag naar Nasdaq tegen minstens 30 dollar per aandeel. De vork lag initieel tussen 22,50 en 27,50 dollar. Ozon begon in 1998 boeken online te verkopen, daarna volgde een uitbreiding richting speelgoed en electronica. De concurrenten in rusland zijn Wildberries en AliExpress Rusland (joint-venture Alibaba en Mail.ru). Tijdens de eerste negen maanden van het jaar steeg de omzet 70 procent, met dank aan corona. Ozon wil met de IPO 990 miljoen dollar ophalen.

 • Crédit Agricole biedt op Italiaanse bank

  De Franse bankreus Crédit Agricole lanceert via zijn Italiaanse dochter een overnamebod op Credito Valtellinese (Creval). Het bod in contanten bedraagt 10,50 euro per aandeel of 737 miljoen euro in totaal. Twee aandeelhouders van de Noord-Italiaanse bank hebben al toegezegd hun aandelen aan te bieden: Algebris en Crédit Agricole Assurances die respectievelijk 5,4 en 9,8 procent in handen hebben.

  Als het bod slaagt, zou Crédit Agricole uitgroeien tot de zevende grootste bankengroep in Italië naar klanten en activa. Italië is momenteel al de tweede markt voor Crédit Agricole na het thuisland Frankrijk.

  De koers van het aandeel Credito Valtellinese schiet in Milaan 22,05 procent hoger tot 10,61 euro. Dat is hoger dan de biedprijs, wat erop kan wijzen dat beleggers een tegenbod niet uitsluiten.

 • Euronext Brussel: Een 'voorsteekpas' van bijna 100 miljoen

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier.

 • ‘Wees niet gechoqueerd door PMI’

  ING-econoom Bert Colijn laat zich niet van de wijs brengen door de PMI voor de eurozone, die in teruggevallen van 50 tot 45,1 (zie post 10.52 uur). ‘Wees daardoor niet gechoqueerd’, zegt hij in een commentaar, het was allemaal te voorzien.

  ‘Toen de grote economieën van de eurozone restaurants en bars sloten, en Frankrijk, België en Ierland niet-essentiële winkels sloten, was het duidelijk dat de economie weer zou beginnen krimpen in het vierde kwartaal.’ Colijn herinnert eraan dat de PMI in oktober al aan het verzwakken was. In november krijgt de index nu de volle weerslag van de huidige gedeeltelijke lockdown die de eurozone meemaakt.

  De tweede lockdown heeft het aantal dagelijkse besmettingen in de meeste eurolanden doen dalen. Er is echter een aanzienlijke kans dat de maatregelen worden voortgezet aangezien de tweede golf nog niet onder controle is. Dat betekent dat de economische productie ook in december nog onder druk zal staan.

  Het meest zorgwekkend is de toestand in de dienstensector, waar de PMI terugviel van 46,9 tot 41,3. De tewerkstelling is er versneld gedaald, wat het risico doet toenemen dat de gezinsconsumptie in 2021 maar een matig herstel zal kennen, aldus Colijn.

  Het goede nieuws is dat de zwakke dienstensector gecompenseerd wordt door een sterke industrie, die alleen maar een iets lagere groei lijkt te kennen en geen krimp. De Duitse industrie profiteert vooral van de uitvoer.

  Eveneens positief is dat het ondernemersvertrouwen verbetert dankzij de bemoedigende vaccinontwikkelingen. ‘Dit zou de eerste belangrijke stap naar een herstel van de investeringen kunnen zijn.’ Niettemin ligt er nog ‘een lange en onzekere weg’ naar herstel voor ons, besluit Colijn.

 • Degroof: 'Argenx betaalt redelijke prijs voor FDA-voucher'

  Degroof Petercam komt terug op de aankoop van Argenx  van een 'priority review voucher' (PRV) voor 98 miljoen dollar. Hierdoor kan Argenx de goedkeuring versnellen van efgartigimod door de FDA. De voucher zal niet gebruikt worden voor de spierziekte MG omdat Argenx dit dossier dit jaar al verwacht in te dienen bij de FDA.

  De PRV kan wel ingezet worden voor andere indicaties zoals CIDP (zenuwziekte), ITP (bloedziekte) en PV (huidziekte).

  Analist Thomas Guillot: 'Recente PRV's werden verhandeld aan prijzen tussen 80 en 130 miljoen dollar. Argenx betaalt dus een redelijke prijs.' Guillot hanteert een 'houden'-advies met een koersdoel van 190 euro. 'We willen eerst succes zien in de fase drie-studies in ITP en PV en/of wachten op de beslissing rond CIDP (momenteel fase 2, beslissing over verderzetting in 2021). De huidige waardering calculeert al veel in.'

 • Fastned zet spurt in na Frans contract

  Op de beurs van Amsterdam spurt Fastned bijna een derde hoger na de intrede van het bedrijf in Frankrijk. Fastned kreeg er een contract voor de bouw en exploitatie van negen snellaadstations langs snelwegen die beheerd worden door Autoroutes Paris-Rhin-Rhone (APRR). De stations met een capaciteit van 16 auto's tegelijkertijd moeten toelaten dat elektrische wagens sneller de Route du Soleil van Parijs naar Lyon kunnen afleggen.

  De bouw start in 2021 met een concessie van 14 jaar.

  Ook het grotere Alfen , dat laadpalen maar ook grote energie-opslagstations bouwt, gaat vlot hoger in Amsterdam. De koers bereikt een vers record.

 • Eurozone op rand van recessie

  De voorlopige resultaten van de IHS Markit Purchasing Managers' Survey (PMI) voor november in de eurozone wijzen op een terugkeer naar een recessie. De samengestelde index, die een combinatie is van industrie en dienstent, is in november gedaald tot 45,1. Een cijfer onder 50 wijst op een krimp. Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachtten een iets kleinere daling tot 46,1.

  Achter de samengestelde index schuilt er een grote tweespalt. De diensten komen in november uit op 41,3 ten opzichte van 46,9 in oktober. De industrieactiviteit staat op 53,6, tegenover 54,8 in oktober. Industrie is dus duidelijk aan het groeien.

 • Bekaert zet remonte verder

  Bekaert  gaat ruim 2 procent hoger tot boven 25 euro na de jump van 15 procent vrijdag na een sterke trading update.

  De staaltechnologiegroep gaf solide vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. 'De vooruitzichten overtreffen ruimschoots onze voorspellingen en die van de consensus', legt Kepler Cheuvreux uit. Volgens Kepler heeft Bekaert getoond 'moeilijke bedrijfsomstandigheden te counteren met structurele maatregelen.'

  Kepler heeft nu meer vertrouwen in het winstherstelpotentieel van de Kortrijkse groep. Maar, 'aangezien dit al grotendeels in de koers van het aandeel lijkt te zijn verwerkt', wordt het advies alleen maar verhoogd van 'afbouwen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 20 euro naar 26 euro.

 • KBC Securities verhoogt koersdoel Smartphoto

  Smartphoto  gaat 3,6 procent hoger. KBC Securities verhoogt het koersdoel van 21,5 naar 26 euro. Het advies luidt 'bijkopen'.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert op een halve procent winst.

  HelloFresh tuimelt  6 procent na de overname van een Amerikaanse sectorgenoot (Factor75). Bovendien zet JPMorgan het aandeel op 'verkopen'.

  In Parijs wint Danone een halve procent na het schrappen van 2.000 jobs.

  Prosus  wint in Amsterdam 2 procent na goede halfjaarcijfers (post .

  BAM schiet 13 procent hoger na de verkoop van de helft van BAM PPP (bouw en onderhoud infrastructuur) aan een pensioenfonds voor 130 miljoen euro.

  In Zurich wint Aryzta (bakkerij-ingrediënten) 6 procent na een bod van Elliott.

  AstraZeneca verliest 0,2 procent na eerder gemengde vaccinresultaten.

  Nog in Londen schiet Cineworld 24 procent hoger na het bekomen van een nieuwe kredietfaciliteit.

 • Bel20 in het groen | CFE | Ackermans | Retail Estates | Agfa-Gevaert | Bpost

  De Bel20  opent met een winst van 0,9 procent.

  CFE  wint 3,3 procent na een bevestiging van de jaarprognose (post 7u07).

  Ook Ackermans  profiteert van zijn trading update: +1,5 procent (post 7u12).

  Argenx  stijgt 1,5 procent na de aankoop van een FDA-prioriteitsvoucher (post 7u33).

  Kinepolis  is opvallend in vorm met een winst van 5,6 procent.

  Agfa  wint 1 procent. AOC bezit nu meer dan 15 procent (post 8u40).

  Bpost  wint 2,2 procent. De groep kan niet meer de volledige thuislevering van pakjes garanderen. En bovendien komt er 1 euro toeslag voor de eindejaarsperiode.

  Retail Estates  wint 0,3 procent na de halfjaarcijfers.

 • AOC bezit 15,06 procent van Agfa

  Vrijdagavond maakte Agfa  bekend dat de activist Active Ownership Capital een belang heeft van 15,06 procent. Agfa moest dit bekendmaken omdat de drempel van 15 procent is overschreden. AOC is het vehikel van Klaus Röhrig die opstapt als voorzitter. Dat hij zijn belang opvoerde in Agfa, bleek eerder vorige week uit de insideraankopen die verschenen op de FSMA-website.

 • Nieuwe lockdown ondermijnt dividendbelofte Retail Estates

  Voorlopig blijft Retail Estates , een beheerder van winkelparken, bij zijn dividendbelofte. De voorwaarde is wel dat de huidige winkelsluitingen niet langer dan twee maanden duren, waarschuwt de groep. Dat bleek vrijdagavond uit de halfjaarcijfers van de groep.

  Lees hier meer.

 • Xior knipt minicoupon

  Xior  knipt vandaag een brutodividend van 0,1821 euro. Deze coupon (nummer 15) heeft betrekking op de periode van 7 oktober tot 24 november.

  Het knippen van de coupon is het gevolg van de private aandelenverkoop die vorige week plaatsvond. 1,09 miljoen aandelen werden aan de man gebracht tegen 50 euro per stuk. Deze nieuwe aandelen die vanaf woensdag noteren, hebben geen recht op dat dividend.

 • AstraZeneca/Oxford-vaccin: 70% gemiddelde bescherming

  AstraZeneca en de universiteit van Oxford laten weten dat hun vaccin tegen covid19 een gemiddelde bescherming van 70 procent biedt. De studie is gebaseerd op 131 proefpersonen die covid hebben opgelopen. De succesratio valt tegen in vergelijking met de resultaten van Pfizer en Moderna de voorbije weken.

  De 70 procent bescherming is evenwel een gemiddelde van twee testgroepen. Bij één testgroep waarbij vrijwilligers een halve dosis namen, en een maand later een volledige dosis, bedraagt de bescherming 90 procent.

  De futures staan nog steeds in het groen: Europa opent naar verwachting een halve procent hoger.

 • Hoe starten met beleggen?

  Tijdens het verloop van de Beursrally, de beurswedstrijd van De Tijd die zijn tweede week ingaat, brengen we educatieve artikelen over beleggen. 

  Graag hierheen voor ons eerste artikel: Zo vindt u uw weg op de beurs.

 • Prosus zit op 4,3 miljard dollar cash

  De Nederlandse investeerder Prosus zag de winst in de eerste helft van het boekjaar (per eind september) met 28 procent toenemen. Prosus profiteerde door de aard van de beleggingen naar het massale omschakelen naar digitaal kopen en betalen. 

  De nettocashpositie ligt op 4,3 miljard dollar. De hoge cashpositie van Prosus is mede het gevolg van twee misgelopen overnamebiedingen. Prosus greep naast Just Eat (ten voordele van Takeway) en naast een afdeling van Ebay.

  We zijn voorzichtig optimistisch.
  Prosus

 • Danone schrapt 2.000 jobs

  De yoghurtmaker Danone  kondigt de schrapping aan van 2.000 jobs. Aan het hoofdkwartier in Parijs, verdwijnen één op de vier banen. Tegen 2023 wil Danone voor liefst 1 miljard euro kosten besparen. Daartegenover staan eenmalige herstructureringskosten van 1,4 miljard euro over de periode 2021-2023.

  Sinds begin dit jaar verloor het aandeel Danone 23 procent.

 • Vijf favoriete aandelen van Victor Zwart

  De co-oprichter van Wealtheon tipt onder meer op softwaregroep Adobe en op het ecommerceplatform Shopify.

  Lees het hier.

 • Argenx betaalt 98 miljoen dollar voor kortere beoordelingstijd efgartigimod

  Argenx  heeft van de Duitse groep Bayer een zogeheten FDA priority review voucher (kortweg PRV) gekocht voor 98 miljoen dollar. Met zo'n PRV in de hand, heeft Argenx recht op een prioriteitsbeoordeling en bijgevolg een kortere beoordelingstijd voor een medicijn in ontwikkeling. Argenx gaat de voucher vermoedelijk gebruiken voor het middel efgartigimod.

  De voucher wordt echt niet gebruikt voor de indicatie myasthenia gravis (MG), want hier ligt Argenx op schema om het dossier nog in 2020 in te dienen.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met een halve procent winst, voorspellen de futures.

 • Ackermans boekt stabiele winst

  Behalve CFE, geeft ook grootaandeelhouders Ackermans  maandagochtend een trading update. De holding herhaalt dat in de tweede helft van 2020 de resultaten 'duidelijk verbeteren'. In het derde kwartaal was de winst vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar. Eind september had Ackermans een cashpositie van 193,5 miljoen euro. Op 16 november betaalde Ackermans een dividend uit van 2,32 euro per aandeel.

  Ackermans meldt dat ze in de loop van het derde kwartaal door aankopen op de beurs het belang in CFE heeft opgekrikt tot 62,06 procent. Ackermans wijst er verder op dat de bruto-instroom van toevertrouwde activa bij zowel Delen als Bank J. Van Breda blijft groeien tot een recordniveau.

  Ik ben onder de indruk van het recurrente winstpotentieel van het AvH-model.
  Jan Suykens
  CEO Ackermans

 • CFE bevestigt jaarprognose

  Bouw - en baggergroep CFE   bevestigt bij de publicatie van het kwartaalbericht de jaarprognose die het heeft afgegeven bij de halfjaarcijfers. De inkomsten van DEME komen dit jaar 15 à 20 procent lager uit dan vorig jaar. De omzet komt na negen maanden uit op 2,4 miljard euro, tegenover 2,76 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar.

  Onderaan de resultatenrekening voorziet CFE dit jaar een positief nettoresultaat.

  Het orderboekje van CFE bedroeg eind september 5,53 miljard euro. De nettoschulden bedragen 805,9 miljoen euro.

 • Vaccinoptimisme stuwt beurzen

  Goedemorgen ! De Aziatische beurzen zijn de week met winst begonnen, ook de futures voor Europese en Amerikaanse aandelen zijn noordwaarts gericht. Binnen minder dan drie weken starten 'hopelijk' de vaccinaties tegen covid-19 in de VS, zo heeft een topambtenaar verklaard.

  De beurs van Tokio is dicht voor een feestdag.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud