Brusselse beurs is even Penny Lane

Barco stuurt een verkapte omzetwaarschuwing uit en krijgt op de beurs meteen de rekening gepresenteerd. Verder speculeren beleggers op de groene centjesaandelen 4Energy Invest en Thenergo.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag waren uw verslaggevers Guido Meeussen, Jan De Schamphelaere en Koen Lambrecht. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: We ronden hier af. Toch even meegeven dat het morgen een druk dagje belooft te worden met voorbeurs updates van Nyrstar, Deceuninck, Option, Umicore, Sipef en Telenet en nabeurs Exmar, Smartphoto en Quest for Growth. 

Tot dan!

17.46 uur: De slotbel. De Bel20 verloor uiteindelijk 0,4 procent. Een overzicht van een rijk gevulde beursdag leest u hier

17.20 uur: Je zou er haast spontaan 'Penny Lane' bij neuriën. De Brusselse beurs is zoals wel vaker even in de ban van de penny stocks. 4Energy (zie ook 11u27 en 16u21) gaat 5 cent of 29 procent hoger naar 0,22 euro. Bij een handelsvolume van 3,7 miljoen stuks zijn al bijna een derde van de 12,5 miljoen uitstaande aandelen van eigenaar veranderd. Met andere woorden: beleggers schuiven elkaar meerdere keren per dag dezelfde aandelen door. Dit met dank aan de 'greater fool'-theorie: zelfs als je weet dat aandeel waardeloos is, kan het de moeite lonen dat aandeel tegen 20 cent te kopen. Omdat je gokt dat er vijf minuten later een grotere gek 22 cent zal willen betalen.

Nog in de branche kwakkelende groene stroom gaat ook Thenergo 4 cent of 21 procent hoger naar 23 cent.

 

17.16 uur: Barco incasseert de grootste tik sinds augustus 2011: intussen al 9,4 procent. Collega Sebastien Rousseau heeft momenteel CEO Van Zele aan de lijn. Een kort verslag volgt nog.

17.15 uur: Er beweegt wat in de Amerikaanse retailsector. Lees er alles over in de Wall Street-spiegel.

16.48 uur: Het aandeel Boeing stijgt 6 procent op Wall Street. Het bedrijf verhoogde zijn winstprognose voor dit jaar. Beleggers waren de voorbije weken voorzichtig door het mogelijke effect over de komende besparingen op de militaire uitgaven. Maar blijkbaar loopt de verkoop van commerciële vloegtuigen zo goed, dat het management nu 6,50 à 6,65 dollar winst per aandeel verwacht in 2013, meer dan de oorspronkelijke prognose van 6,20-6,40 dollar. Bovendien gaat Boeing de productie van zijn Dreamliner 787 opdrijven.

16.42 uur: Beleggersactivist Daniel Loeb heeft een belang in Nokia genomen. 

16.25 uur: De olieprijs in de VS (West Texas Intermediate) zakt nog eens 2 procent tot 96 dollar per vat.  Maandag zakte de prijs voor het eerst sinds lang opnieuw onder 100 dollar. Dat heeft alles te maken met de toenemende productie van schalieolie in de VS en de commentaren dat de gesprekken over het atoomprogramma in Iran de goede richting uitgaan. Of zoals Fitch vandaag rapporteert: 

'Oil and gas companies may see prices come under pressure in 2014 if US-imposed economic sanctions on Iran are eased as a result of improving relations between the two countries. This could see Iran increase the supply of oil on world markets by around 800,000 barrels per day leading to a downward impact on prices.'

16.21 uur: Intussen is al een kwart van alle aandelen 4Energy verhandeld. Het aandeel gaat nog steeds 40 procent omhoog, al is een plotse koerssprong wel al vaker gebeurd. En dat was nog nooit de prelude van een aanhoudende stijging.

15.52 uur: Vanmorgen (zie 9u23) alsof Emmanuel Carlier van Barco zijn koopadvies handhaafde na het zwakke kwartaal van de technologiegroep. In zijn rapport kort na de publicatie van het kwartaalrapport bleef immers de 'buy' staan. Dat blijkt echter de normale gang van zaken bij ING: de analist communiceert de cijfers van het bedrijf, maar in het rapport zijn dan nog niet de aanpassingen aan zijn/haar model en advies opgenomen. Dat nieuwe rapport komt pas enkele uren later.

En dus verlaagt Carlier zijn advies van 'kopen' naar 'houden'. Iets wat hij al sinds het tweede kwartaal overwoog te doen. 'Barco heeft heel wat groei-initiatieven lopen om de daling van digitale cinema op te vangen. Ik ben daar altijd heel positief over geweest. Maar na deze update blijkt echter dat het heel moeilijk zal worden.' De analist snoeit fors in zijn koersdoel, het gaat van 76 naar 62 euro.

Amper een maand geleden, op de beleggersdag in Kortrijk, liet Barco-topman Eric Van Zele zich nog heel optimistisch uit over 'Barco na de digitale cinema'. Wringt dat niet bij Carlier? Carlier: 'Tja, Van Zele had toen nog iets voorzichtiger kunnen guiden. Hij zal toen al wel een goed zicht hebben gehad op het derde kwartaal. Anderzijds, door dat te doen, zou hij een duidelijk beeld op het derde kwartaal geven. Het is een moeilijk evenwicht.'

De volgende beleggersdag dan maar ná in plaats van vóór de resultatenupdate organiseren? Carlier: 'Ja, best één à twee weken na de update. Een beleggersdag tussen twee updates in vraagt om speculatie.'

En wat met de koersreactie, -8,4 procent tot 56,05 euro? Overdreven of niet? Carlier: 'Investeerders en analisten gingen er tot nu toe vanuit dat de winst in 2014 stabiel zou blijven. Nu beginnen ze daar aan te twijfelen. Geloof je in een stabiele winst volgend jaar dan is de koersreactie overdreven. Verwacht je een winstdaling volgend jaar, dan is de correctie correct.' De analist zelf verwacht volgend jaar een lichte stijging (+1,3%) van de ebitda.

15.21 uur: Hoog bezoek gisteren bij CNN-talkshowhost Piers Morgan. De familie Buffett kwam er wat praten over koetjes en kalfjes. Zowel patriarch en meesterbelegger Warren als zijn zoon en kleinzoon maakten hun opwachting.

Wie Buffett een beetje volgt, weet dat er met de miljardair altijd wel wat te beleven valt. Dit interview was geen uitzondering. Zo liet Buffett er weten dat hij geen zier geeft om technolgie of gadgets. Hij heeft naar eigen zeggen nog maar één e-mail verstuurd in zijn hele leven. Ook zijn telefoon was niet meteen het laatste nieuwe hebbeding. 'Ik heb hem nog van Alexander Graham Bell gekregen', grapte Buffett. 'Ik gooi niet graag weg. Ik probeer alles minstens 20 jaar mee te laten gaan.'

Hoogtepunt: Buffett die 'My Way' van Frank Sinatra brengt op ukelele. Check het vooral zelf. Of als u liever ziet hoe Buffetts portefeuille eruit ziet: hierzo

15.18 uur: Het verlies bij Barco loopt intussen op tot meer dan 8 procent. 

15.06 uur: Quote van Caterpillar-topman Doug Oberhelman:

15.05 uur: Commentaar van Caterpillar over de toestand van de wereldeconomie: 

From an economic standpoint, the company expects better world growth in 2014.  However, significant risks and uncertainties remain that could temper global economic growth.  The direction of U.S. fiscal and monetary policy remains uncertain; Eurozone economies are far from healthy and China continues to transition to a more consumer-demand led economy.  In addition, despite higher mine production around the world, new orders for mining equipment remain very low.  As a result, the company is holding its outlook for 2014 sales and revenues flat with 2013 in a plus or minus 5 percent range. 

14.51 uur: Vooruitblik op de kwartaalupdate van Nyrstar morgenochtend:

Analisten verwachten dat Nyrstar de productie van zink en andere metalen zoals goud, zilver en koper heeft kunnen optrekken in het derde kwartaal, ten opzichte van het eerste en tweede kwartaal. Nyrstar geeft donderdagochtend een update over de productie in zijn zinkmijnen en zinksmelterijen. 

In het eerste halfjaar was de productie ondermaats door enerzijds enkele geplande onderhoudsbeurten van installaties en anderzijds vergunningsproblemen en vakbondsacties in Mexico en Chili. 

En dan is er nog de dramatische toestand bij het Finse mijnbedrijf Talvivaara, waarmee Nyrstar in januari 2010 een akkoord heeft gesloten om diens zinkconcentraten af te nemen en verder te verwerken. Nyrstar deed een voorafbetaling van 240 miljoen euro voor toekomstige zinkleveringen maar nu Talvivaara in zware financiële problemen zit, zal Nyrstar een deel van dat bedrag misschien nooit meer terugzien. Bank Degroof verlaagde alvast het koersdoel tot 3,20 euro om rekening te houden met het Talvivaara-risico en het zwakke 'prijsmomentum' voor edelmetalen.

Verder kijken investeerders uit naar een update over de plannen van Nyrstar in Australië, waar het bedrijf ambities heeft om zijn site in Port Pirie aan te passen. 

 

 

14.44 uur: ING verlaagt zijn advies en koersdoel voor Barco. Het advies zakt van 'kopen' tot 'houden', het koersdoel glijdt af van 76 naar 62 euro. Het winstrisico is toegenomen, meent analist Emmanuel Carlier. Hij denkt dat Barco er in het beste geval zal in slagen het bedrijfsresultaat in 2014 stabiel te houden. De ebit uit projectoren zal immers afnemen omdat de verkoop van digitale projectoren zal dalen en 'groeimotoren' zullen een significante omzetgroei moeten realiseren om de daling bij de projectoren goed te maken. 

14.27 uur: Vooruitblik op de kwartaalupdate van Deceuninck morgenochtend:

Analisten verwachten dat de omzet van Deceuninck in het derde kwartaal met 3 procent zakte tot 142,8 miljoen euro. De producent van raamprofielen publiceert donderdagochtend een kwartaalupdate.

De omzet is vermoedelijk in drie van vier regio’s (West-Europa, Oost-Europa en Turkije) gedaald, vooral in West-Europa. Enkel in de VS slaagde het bedrijf er volgens analisten in de omzet te laten groeien. ‘Al blijft die groei door de terugval van de dollar tegenover de euro beperkt.’ Ook de forse terugval van de Turkse lira (-16% in het derde kwartaal) speelde in het nadeel van Deceuninck. 

In het eerste halfjaar daalde de omzet al met 4 procent doordat bouwprojecten uitgesteld werden door de strenge winter. De ebitda zakte in de eerste zes maanden zelfs met 22 procent tot 19 miljoen euro. 

Voor heel 2013 gaf het management nog geen precieze doelstellingen. ‘Behoud van de winstgevendheid’, luidde de ambitie in juli.

KBC Securities behoudt zijn Accumulate-advies. ‘We zijn van oordeel dat het bedrijf op het goede pad zit met enkele innovatieve producten. En de marges kunnen aanzienlijk stijgen eens de Europese bouwmarkt echt begint te verbeteren.’

Bank Degroof daarentegen zette het aandeel onlangs op de verkooplijst met een koersdoel van 1,35 euro. ‘Beleggers gaan uit van een te sterk herstel in 2014-2015’, luidde het.

14.14 uur: Het dubbel winstalarm van Caterpillar is al direct voelbaar bij CMB: -2,9 procent. De voornaamst activiteit van CMB is het vervoer van droge bulk (ertsen, steenkool) door rederij Bocimar.

14.12 uur: Wanneer verwacht Caterpillar beterschap in de mijnbouw?

Olberhlman of $CAT, on when mining will turn around: My bet is it will be sooner rather than later ... late 2014 to early 2015.— Becky QuickVerified account (@beckyquickcnbc) 23 Oct 13

14.04 uur: Derde in het rijtje is Boeing. De Amerikaanse vliegtuigbouwer boekte in het derde kwartaal 12 procent meer winst dan een jaar eerder en trekt zijn winstverwachtingen op. Boeing rekent nu op een (kern)winst  tussen 6,50 en 6,65 dollar per aandeel tegen voordien 6,20-6,40 dollar.

13.54 uur: Caterpillar pakt uit met een omzet- en winstwaarschuwing voor 2013 en klinkt ook somber voor 2014. ’s Werelds grootste producent van grondverzet- en mijnbouwuitrusting rekent nu op een winst van ongeveer 5,50 dollar per aandeel op een omzet van 55 miljard; in juli bedroeg de prognose nog ongeveer 6,50 dollar winst per aandeel op een omzet van 56 tot 58 dollar per jaar. Als de nieuwe vooruitzichten bewaarheid worden, zullen winst en omzet van Caterpillar voor het eerst sinds 2009 een daling vertoenen. De oorzaak van de dubbele waarschuwing is de zwakkere vraag naar metalen, waardoor mijnbouwgroepen minder uitrusting aankopen.

13.36 uur: De Amerikaanse resultaten rollen binnen. Nummer een in de rij is Eli Lilly. Het Amerikaanse farmaconcern boekte meer winst dan verwacht dankzij kostenbesparingen en een hogere verkoop van producten voor diabetici. De gezuiverde winst per aandeel kwam uit op 1,11 dollar per aandeel waar analisten volgens Bloomberg op 1,04 dollar rekenden. De omzet veerde 6 procent op tot 5,77 miljoen dollar, ook iets meer dan verwacht (5,75 miljard).

13.01 uur: Dat de Spaanse economie voor het eerst in twee jaar uit de recessie is geklommen, maakt geen indruk in Madrid. De beurs zakt 2 procent.

12.50 uur: De Europese beurzen verliezen gemiddeld 0,7 procent. Beleggers stellen wat van hun winsten veilig na de winstreeks van negen opeenvolgende (beurs)dagen. Dat is de langste 'streak' sinds juni 2010.

De mijnbouwgroepen hebben last van de dalende metaalprijzen en zakken gemiddeld 1,8 procent. Enkel de bankaandelen presteren nog slechter: -2 procent. Ook de telecomsector is in slechten doen: -1,2 procent. Zo schuift het Franse Orange, moeder van Mobistar, 5 procent uit na een slecht kwartaal. Nog in Parijs krijgt STMicroelectronics een pandoering van 6,9 procent. Ook daar ligt een slecht kwartaalrapport aan de basis.

12.32 uur: Persbericht van Cardio3 BioSciences, het biotechbedrijf uit Mont-Saint-Guibert. Het mag in Italië patiënten recruteren voor het fase 3-onderzoek van C-Cure, zijn kandidaat-celtherapie voor de behandeling van hartfalen. Eerder kreeg Cardio3 die toestemming ook al in België, het VK, Israël, Servië, Hongarije en Spanje. Koersgevoelig nieuws is het niet, het aandeel - dat sinds juli op de Brusselse beurs staat - noteert onveranderd op 13,95 euro.

12.30 uur: De winst van 4Energy Invest valt terug van 70 tot 40 procent.

12.20 uur: Groene stroom de nieuwe hype?! Ook Thenergo wordt gretig gekocht, wat het aandeel 26 procent hoger stuwt tot 0,24 uur.

Vandaag schrijft onze energiespecialist David nochtans dat de Nederlandse energieleverancier Powerhouse in België actief wordt. En met zijn sterke focus op de glastuinbouwsector en zijn energieplatform komt Powerhouse op het terrein van het Antwerpse beursgenoteerde groenestroombedrijf.

Heeft Powerhouse interesse in Thenergo, dat al jaren een partner zoekt? 'Neen, we geloven in onze eigen kracht', klinkt het bij Powerhouse, dat een aantal ex-Thenergo-klanten in portefeuille heeft.

11.57 uur: Collega David belde naar Filip Lesaffer, CEO van 4Energy Invest. De topman is verrast door de koersstijging (+70,6%, 0,29 euro). 'Ik kan alleen maar met u vaststellen dat er een flinke stijging is. Op dit moment is er geen nieuws te melden.'

11.49 uur: 4Energy Invest dus. Het groenestroombedrijf kreeg eind augustus vijf maanden extra tijd van zijn schuldeisers (KBC, ING en LRM) om een oplossing te zoeken voor zijn penibele financiële situatie. Het bedrijf torst een schuldenlast van 70,9 miljoen euro.

Door de crisis op de energiemarkt staat de winstgevendheid van het bedrijf onder zware druk. Door bijkomende waardeverminderingen dook 4Energy in de eerste jaarhelft voor 37 miljoen euro in het rood.

11.45 uur: Hola pola! 4Energy Invest schiet 76,5 procent hoger tot 0,30 euro. Kan al eens gebeuren met centjesaandelen, maar toch. Het volume, 1,4 miljoen stuks, is immers niet van de poes. We horen rond in de marktenzalen.

11.28 uur: Thomas Deschepper van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Mobistar (+2,4%, 13,72 euro) van 11 naar 13 euro. Een gevolg van de verhoging van zijn winstverwachtingen (2013 en 2014) nadat de mobiele operator in het derde kwartaal een hoger dan verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) had kunnen voorleggen. De analist haalt ook een sterk herstel van de hele telecomsector aan.

Deschepper vindt het wel zorgwekkend dat het management de winstprognose van volgend jaar - een stabiele ebitda tegenover dit jaar - niet wou bevestigen. Hij houdt vast aan zijn 'houden'-advies, bij gebrek aan dividend dit jaar, de blootstelling aan de volatiele mobiele markt (o.a. door het uitdoven van de roaminginkomsten) en de technische problemen die mogelijk voortvloeien uit het tv-aanbod op de kabel van Telenet (midden 2014).

11.13 uur: De Belgische staatsschuld is tijdens het tweede kwartaal van 2013 verder opgelopen en bedraagt nu 105 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Europese bureau voor de statistiek Eurostat woensdag.

11.02 uur: British American Tobacco (BAT) boekte de eerste negen maanden een lichte omzetgroei van 0,7 procent. De toename van de omzet exclusief wisselkoerseffecten was 3,5 procent. Het volume verkochte sigaretten daalde met 3 procent tot 521 miljard euro. De groep blijft bij zijn vooruitzicht van 'een solide groei van de jaarresultaten'. BAT is bekend van Kent, Dunhill en Pall Mall.

10.56 uur: De stemming op de Parijse beurs is plots omgeslagen, tenminste wat PSA Peugeot Citroën betreft. Van een verlies van ruim 3 procent, is het gedraaid naar een winst van bijna 4 procent. De bevestiging van de doelstelling om de negatieve cashflow tegen volgend jaar te halveren weegt duidelijk veel zwaarder dan het omzetverlies in het derde kwartaal.

10.48 uur: De beurs van Hong Kong is net als die van Shanghai stevig lager geëindigd. De Hang Seng-index verloor 1,4 procent en zakte zo net onder de drempel van 23.000 punten.

10.40 uur: 'The Children's Investment Fund', een hedgefonds, heeft volgens een mededeling aan de Londense beurs 5,8 procent in handen van Royal Mail. De Britse postgroep trok twee weken geleden naar de beurs. Royal Mail wint momenteel 3,2 procent tot 515 pence.

10.36 uur: Uit het zopas gepubliceerde verslag van de laatste bijeenkomst van de Bank of England (BOE) blijkt de eensgezindheid van de bestuurders

“@ForexLive: Bank of Spain says economy grew 0.1% in Q3 vs Q2 http://t.co/X5Rhtbhlef” End recession: fairly accurate & before official GDP— Linda Yueh (@lindayueh) October 23, 2013

10.28 uur: De Spaanse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Daarmee komt er een einde aan de recessie van het Zuid-Europese land, die negen kwartalen duurde. Dat heeft de Spaanse centrale bank woensdag meegedeeld. Het gaat om voorlopige cijfers.  Tegenover het derde kwartaal van 2012, kromp het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) wel nog met 1,2 procent.

De Spaanse centrale bank geeft nog mee dat het tempo waartegen de werkgelegenheid daalt, sterk afneemt. In de periode juli-september kromp de werkgelegenheid met naar schatting 0,1 procent. 'Als dit bevestigd wordt, zou dit de minst ongunstige ontwikkeling zijn sinds het begin van de crisis', luidt het. Op jaarbasis nam de werkgelegenheid met 3,1 procent af. Midden 2013 bedroeg de werkloosheidsgraad in Spanje 26,3 procent

10.12 uur: De Shanghai Composite is gesloten op 2.183 punten, een verlies van 1,25 procent.

10.07 uur: De verliezen op de Europese beurzen lopen op. De Bel20 staat nu al 0,7 procent lager, slechts 5 aandelen noteren in het groen. Maar het zijn vooral de drie zwaargewichten AB InBev (-0,7%), GDF Suez (-0,8%) en KBC (-1,7%) die de index lager trekken. Ze wegen samen voor meer dan een derde in de Bel20.

09.58 uur: Het vertrouwen van de Franse ondernemers is opnieuw gestegen. De index over de voorbije drie maanden kwam uit op 98 en dat is een stuk beter dan de 90 van het tweede kwartaal. Er is wel een discrepantie tussen de binnenlandse orderboeken die nauwelijks aangroeien en de buitenlandse orders die fors aangedikt werden. Julien Manceaux, econoom bij ING, spreekt niettemin van een keermunt in de Franse economie.

09.50 uur: Het aandeel KBC (38,83 euro, -1,2%) staat opnieuw op verlies. Mogelijk weegt de vervolging van Alain Tytgadt, bestuurder en aandeelhouder bij de bank, nu op de koers. Sinds zijn hoogste peil in 5 jaar vorige week verloor het aandeel ruim 4,5 procent.

09.32 uur: Melotte, een onderdeel van Picanol, gaat 3D glazen maken voor designer Patrick Hoet, de man die geen mensen herkent, maar brillen. 'Het zijn geen glazen die u driedimensionaal laten kijken, maar moderne titanium glazen op maat gemaakt en die gebuik maken van 3D printtechnologie', schrijft Guy Sips van KBCS. Sips wacht wel de update van de maker van weefgetouwen af om zijn adviezen aan te passen, voorlopig blijft hij dus bij een koersdoel van 29 euro en een koopadvies. Picanol staat na een half uur handel op 27,44 euro, een stijging met 0,9 procent.

09.28 uur: Ook Heineken krijgt een lager koersdoel mee van KBC nadat de biergroep een winstwaarschuwing uitstuurde. Wim Hoste trekt het van 60 naar 58 euro, maar blijft wel bij zijn advies 'bijkopen'. Marco Gulpers van ING vindt het aandeel nog steeds koopwaardig en denkt dat het een potentieel heeft van 61,30 euro, hij verandert dus niets. Dat kan misschien veranderen na de conference call van 10 uur. Richard Withagen van Bank Degroof ziet ook geen reden tot verandering, maar zijn koersdoel staat el op een magere 47 euro en zijn advies op 'afbouwen'.

09.23 uur: Na de publicatie van teleurstellende cijfers, verlaagt KBC zijn koersdoel voor Barco naar 60 euro, het advies blijft wel op 'houden'. 'Dat er veel nieuwe orders binnenkwamen en dat het uitstaand orderboek in lijn ligt met de verwachtingen, is een goede zaak', aldus analist Guy Sips. 'Maar we blijven voorzichtiger dan het management van Barco over de mogelijkheid dat de verkoop in 'Advanced Visualisation', de dalende inkomsten uit digitale cinema kan compenseren'.

Emmanuel Carlier van ING toont zich een stuk positiever over Barco, hij behoudt zijn koopadvies en ziet ook geen reden om zijn koersdoel van 76 euro te verlagen. 'We geloven dat Barco aangenaam kan verrassen met zijn winst in 2014 dankzij een reeks initiatieven om de groei te bevorderen en besparingen door de integratie van Projectiondesign.

09.00 uur: De Bel20 opent een half procent lager, alle Europese beurzen verliezen terrein. Barco krijgt stevige klappen en zakt met ruim 6 procent. Heineken gaat in Amsterdam 3,1 procent lager en trekt ook AB InBev in Brussel 1,2 procent mee naar beneden. In Parijs moet Peugeot bijna 3 procent prijsgeven, Orange 1,3 procent. Het Spaanse Iberdrola kan het verlies beperken tot 1,2 procent. Thrombogenics profiteert van het gunstig advies van de Britse medische commissie NICE over Jetrea en wint 1,1 procent.

08.32 uur: De slechtnieuwsshow van de bedrijven houdt niet op. De Spaanse energiereus Iberdrola ging 6 miljoen euro in het rood in de periode juli-september. Met al die negatieve berichten stevenen de Europese beurzen af op een lagere opening, zo blijkt uit de futures van de Euro Stoxx 50 die 0,4 procent lager noteren.

08.18 uur: Schol, nu ja: de Nederlandse biergroep Heineken, 's werelds nummer drie, incasseerde een winstdaling met liefst 15 procent in het derde kwartaal. Daar komt een winstwaarschuwing bovenop. De groep verwacht niet langer dat het de winst dit jaar op het niveau van 2012 kan handhaven. In plaats daarvan gaat de bierbrouwer nu uit van een winstdaling met enkele procenten. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend in een tussentijds handelsbericht.
Ondanks de goede zomer kampte Heineken in het derde kwartaal met een zwakke biermarkt in met name Midden- en Oost-Europa. De verkochte biervolumes daalden daardoor op autonome basis, dus exclusief de effecten van overnames, met 2 procent. De omzet steeg met 4 procent tot 5,2 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 483 miljoen euro, tegen 568 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

08.15 uur: De Japanse beurs is zopas opnieuw lager geëindigd. De Nikkei-index verloor 2 procent en sloot op 14.426 punten.

08.10 uur: HTC heeft een van zijn productielijnen stilgelegd na tegenvallende verkoopcijfers. De productielijn is goed voor ongeveer een vijfde van de totale productie van de Taiwanese smartphonefabrikant."Als er minder vraag is naar producten moet je minder produceren om de kosten te optimaliseren, maar als er meer vraag is moet je de productie ook weer activeren", liet het bedrijf weten in een e-mail aan Reuters, dat via anonieme bronnen te weten is gekomen dat het vermoedelijk gaat om twee productielijnen die worden samengevoegd. De totale productie zou nu met 1 miljoen smartphones per maand afnemen. HTC wilde verder niet op details ingaan, maar gaf aan dat het later uitgebreide informatie zal geven over de financiële situatie.

07.50 uur: Nog eens goed nieuws voor Thrombogenics en zijn oogmedicijn Jetrea, meldt Tom Simonts van KBC. De Britse medische adviescommissie beveelt de terugbetaling van Jetrea aan.

#Thrombogenics krijgt van NICE groen licht voor terugbetaling #Jetrea in het VK. Niet onverwacht. Goed voor pre-3Q cijfer (7/11) momentum ?— Tom Simonts (@TSimonts) October 23, 2013

07.45 uur: Barco lijkt een verkapte omzetwaarschuwing te geven in zijn trading update. 'Rekening houdend met de prestaties in het derde kwartaal en de sterke euro, is onze prognose voor het hele jaar nu voorzichtiger', klinkt het. De groep rekent voortaan op een groei van minder dan 5 procent, de winst (ebitda) zou wel op het niveau van vorig jaar blijven.

De producent van beeldschermen noteerde het voorbije kwartaal een omzetdaling met 10,3 procent tot 255,7 miljoen. Over de eerste negen maanden is er nog een stijging met 4,6 procent tot 853,6 miljoen. De technologiegroep uit Kortrijk kreeg tijdens het derde kwartaal voor 288,4 miljoen nieuwe orders binnen, 1,0 procent minder dan een jaar eerder. Het gecumuleerde orderboek zakte met 7,9 procent tot 463,4 miljoen. 

Technologie-aandelen vandaag mogelijk onder druk : #STMicro verschuift winstdoelstelling naar 2015 & rapporteert nettoverlies.— Tom Simonts (@TSimonts) October 23, 2013

07.32 uur: En nog slecht nieuws uit de hexagone: telecomoperator Orange nam het derde kwartaal een omzetduik van 5,5 procent tot 10,16 miljard euro. Dat is bovendien slechter dan de markt had verwacht.

07.31 uur: De Franse autoproducenten raken maar niet uit het dal. PSA Peugeot Citroën meldt zopas dat de omzet in het derde kwartaal opnieuw gedaald is, dit keer ging er 3,7 procent af tot 12,1 miljard euro. Collega Koen Lambrecht vertelt er meer over

.@fastFT: Peugeot may miss $1bn cost saving target http://t.co/dwOCydjqfJ— Financial Times (@FinancialTimes) October 23, 2013

07.24 uur: Waarom geen bubbels bij het ontbijt? De Frans-Belgische champagnegroep Vranken-Pomméry noteerde over het derde kwartaal een omzetstijging van 5,6 procent. Na 9 maanden bedraagt de omzet 177,9 miljoen euro, dat deelde het bedrijf zopas mee. De groep verwacht dat het zijn ambitie voor dit jaar zal kunnen waarmaken, zonder te preciseren; 'De verkoop in het laatste kwartaal, die gewoonlijk goed is voor de helft van de jaaractiviteit, zal zoals elk jaar bepalend zijn'.

07.16 uur: Na een aanvankelijk winst, staan de meeste Aziatsche beurzen nu op een klein verlies. De Chinese aandelen kregen een tik na de stijging van enkele belangrijke rentevoeten in het bankensysteem.

07.15 uur: We gaan van start, maar eerst even terugblikken op gisteren.

Op Wall Street tikte de S&P500 alweer op een record af. De Dow Jones zit nog net onder een piek. Dat is vooral te wijten aan de recente koersval van IBM, hét zwaargewicht in de Dow.

Beleggers kregen ook een steuntje in de rug van een aanzwellende stroom doorgaans meevallende bedrijfsresultaten. Ook vandaag zijn weer een flink aantal bedrijven aan zet, al is de grote stroom in Brussel pas voor donderdag en vrijdag.

Wel geeft Barco voorbeurs een update over het derde kwartaal. ING denkt dat de kwartaalomzet jaar op jaar met een klein procent afneemt, tot 283 miljoen euro. Zo'n daling zou niet onverwacht zijn: op de beleggersdag vorige maand liet CEO Eric Van Zele al weten dat het keerpunt voor digitale cinema - de groeimotor van de jongste jaren - bereikt is, nu de meeste bioscopen gedigitaliseerd zijn. Van Zele maakt zich wel sterk dat andere takken de rol kunnen overnemen.

Ten slotte is het ook uitkijken naar de Europese Centrale Bank. Die geeft om 10 uur in Londen meer tekst en uitleg over zijn nieuwe rol als Europese bankenwaakhond. Echt veel details mogen beleggers waarschijnlijk nog niet verwachten over hoe Frankfurt de bankbalansen tegen het licht zal houden, maar mogelijk komt er meer uitleg over hoe de ECB banken kan dwingen uniforme regels voor probleemkredieten te hanteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud