1. Markten Live
 2. Live blog

Brusselse beurs sterkhouder in somber Europa

De Europese beurzen bleven donderdag dicht bij huis. Zwakke data over de Europese economie knaagden aan het beleggersoptimisme. De Bel20 hield goed stand met een half procent winst.
 • Tot morgen

  Vrijdag zal de eerste notering van Traton, de vrachtwagendivisie van VW, in de aandacht staan.

  VRIJDAG 28 JUNI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Inflatie juni, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie mei, 14.30 uur
  • Inflatie (maatstaf Fed) mei, 14.30 uur
  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juni, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.
  • Exmar: bijzondere algemene vergadering, 15.00 uur

  Duitsland:

  • Traton (vrachtwagenafdeling VW): eerste notering op beurs van Frankfurt
 • Aperam rondt aandeleninkoopprogramma af

  Aperam heeft tussen 1 april en 19 juni in totaal 3,7 miljoen eigen aandelen ingekocht en daarvoor 92,6 miljoen euro voor neergeteld. Daarmee is het aandeleninkoopprogramma dat op 5 mei 2015 was goedgekeurd en begin februari door de raad van bestuur was geactiveerd, volledig afgerond.

 • D'Ieteren brengt autodistributie in aparte dochter onder

  D'Ieteren is van plan om autodistributie- en retailactiviteit - D'Ieteren Auto - onder te brengen in een aparte dochteronderneming. Op die manier zou D'Ieteren Auto binnen de groep op hetzelfde niveau komen te staan als Belron, Moleskine en D'Ieteren Immo. De nieuwe structuur moet toelaten 'om D'Ieteren Auto te begeleiden op weg naar groei en ontwikkeling', luidt het in een persbericht.

  D'Ieteren overweegt voorts om van de D'Ieteren Car Centers in het Brusselse gewest, de Porsche Centres in Brussel en Antwerpen, en EDI (herlaadaanbod voor elektrische voertuigen) aparte dochterondernemingen van D'Ieteren Auto te maken.

 • Europese beurzen sluiten vlak

  De Euro Stoxx 50 is een fractie lager geëindigd. Beleggers bleven donderdag op hun hoede met de belangrijke top tussen Trump en Xi in het vooruitzicht. 

  Wat we van de ontmoeting mogen verwachten, is niet duidelijk. Velen hopen dat er opnieuw een opening wordt gemaakt, maar of dat zal lukken, is niet zeker. Volgens de Wall Street Journal heeft China een lijst met voorwaarden klaar die Washington moet respecteren vooraleer de Volksrepubliek een overeenkomst wil sluiten. Larry Kudlow, de economisch adviseur van het Witte Huis, gaf dan weer te kennen dat de VS mogelijk nog meer invoertarieven op Chinese goederen zullen instellen.

  In Brussel won de Bel20 0,5 procent. Flinke winsten van Umicore (+3,1%), ING (+1,9%) en Aperam (+1,3%) maakten het verlies van zwaargewicht AB InBev (-1,1%) goed.

 • Exmar en de ‘Noorse' obligatielening

  Exmar liet woensdag nabeurs weten dat het de obligatielening in Noorse kroon had terugbetaald. De lening van 1 miljard Noorse kronen (103 miljoen dollar) werd in 2014 afgesloten en in 2017 verlengd tegen een wurgrente. Ze liep deze maand af.

  Exmar betaalde ze terug met de opbrengst van een nieuwe obligatielening van 650 miljoen Noorse kronen (67 miljoen euro) en deels ook met eigen middelen. Nu de Tango FLNG in Argentinië vloeibaar aardgas produceert, heeft Exmar gevoelig meer inkomsten.

  Het nieuws van de terugbetaling werd donderdag positief onthaald door beleggers: het aandeel steeg 4,2 procent. Er is echter een bemol: ook op de nieuwe lening moet Exmar een erg hoge rente betalen, met name Nibor plus 8,75 procent (samen momenteel 10,26 procent).

 • Amerikaanse woningverkoop stijgt

  De Amerikaanse woningmarkt verbetert weer na een zwakker 2018. In mei lag het aantal geplande verkopen van bestaande woningen 1,1 procent hoger dan in april. Dat is in lijn met de verwachting van economen (+1%). De grotere interesse is te danken aan de lagere hypotheekrente, die daarmee al inspeelt op de verwachte renteverlaging door de Fed.

  Op Wall Street zitten de huizenbouwers alvast in de lift. D.R. Horton wint 0,9 procent en Pulte Group 0,3 procent.

 • Boeing weegt op Dow Jones

  Het aandeel Boeing staat onder druk omdat de problemen met de 737 Max blijkbaar nog niet van de baan zijn. Meer leest u in onze Wall Street-spiegel.

 • Trump vraagt India tarieven terug te draaien

  In de aanloop naar de G20-top heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Indiase premier Narendra Modi de volle lading gegeven. Hij vindt de recente verhoging van Indiase heffingen op Amerikaanse goederen ‘onaanvaardbaar’, zei hij in een tweet.

  India reageerde met de verhoging op de vorig jaar ingevoerde Amerikaanse heffingen op staal en op de beslissing van de VS om circa 2.000 Indiase producten niet lager vrij te stellen van douanetarieven.

 • Wall Street opent licht hoger

  De beurzen in New York gaan met kleine winsten van start. De Dow Jones gaat 0,1 procent hoger in de eerste handelsminuten, de S&P500 wint 0,3 procent en de Nasdaq Composite 0,4 procent.

  Traders in actie op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Amerikaanse futures noteren gemengd

  De future op de Dow Jones staat 0,1 procent in de min, die op de S&P500 0,2 procent in de plus. Ook de future op de Nasdaq Composite noteert positief: +0,35 procent.

  De Amerikaanse futures stonden aanvankelijk positiever, maar de winsten zijn het laatste uur weggesmolten of gekrompen. De markten kijken met een mix van hoop en vrees naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping in de marge van de G20-top in Osaka, die vrijdag begint.

 • Duitse inflatie hoger dan voorzien

  Bij de oosterburen zijn de consumentenprijzen harder opgelopen dan verwacht. Economen hadden de inflatie in juni geschat op 1,4 procent op jaarbasis, maar de voorlopige lezing van het Duitse statistiekbureau Destatis komt uit op 1,6 procent.

 • Werkloosheidsaanvragen VS stijgen harder dan verwacht

  Het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS is deze week gestegen naar 227.000 van 217.000 vorige week. Het cijfer is hoger dan verwacht, omdat economen rekenden op een stijging naar 220.000.

 • Ford knipt 12.000 Europese banen

  De autobouwer Ford knipt 12.000 banen weg in Europa als onderdeel van een ingrijpende reorganisatie. Het bedrijf gaat zich vooral richten op bedrijfsauto's, elektrische auto's en SUV's. Dat maakt de autoproducent vandaag bekend.

  Het aantal fabriekslocaties gaat voor het eind van 2020 van 24 naar 18. Ford sluit twee fabrieken in Frankrijk en in Wales en sluit drie fabrieken in Rusland. Daarnaast verkoopt het bedrijf een productiefaciliteit in Slovakije. 

  Volgens CEO Stuart Rowley is de reorganisatie nodig om de toekomst in Europa op de lange termijn veilig te stellen:

  We moeten voorwaarts en gefocust voortbouwen aan een duurzame toekomst in Europa.
  Stuart Rowley
  CEO van Ford in Europa

 • CEO koopt aandelen WDP

  Joost Uwents, co-CEO van de logistieke vastgoedgroep WDP naast oprichter Tony De Pauw, heeft 2.889 aandelen van zijn eigen bedrijf gekocht. Dat blijkt uit een transparantiemelding aan de beurswaakhond FSMA. Uwents betaalde gemiddeld 144,29 euro, goed voor een investering van bijna 417.000 euro.

 • Belgische inflatie zakt tot 1,73 procent

  De inflatie in ons land is deze maand gedaald van 1,89 tot 1,73 procent, maakt de statistische dienst Statbel bekend. In juni werden vakantiedorpen (+14,1%), hotelkamers (+5%) en brood en granen (+1,1%) duurder. Die prijsstijgingen werden vooral gecompenseerd door lagere prijzen voor motorbrandstoffen (-4,2%), fruit (-2,5%), producten voor lichaamsverzorging, alcoholische dranken en bloemen en planten.

  De afgevlakte gezondheidsindex komt in juni uit op 106,80 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die is vastgelegd op 107,20 punten, is dus niet overschreden. De vorige keer dat dat gebeurde, was in augustus 2018.

  Motorbrandstoffen werden in juni gemiddeld 4,2 procent goedkoper. ©BELGA

 • Smartphoto zet in op geboortekaartjes

  Na bekers met een romantische zonsondergang, koekjestrommels met een communicant, hoofdkussens met een verliefd stel of een telefoonhoesje met een schattige foto van de kinderen speelt Smartphoto nu in op een nieuwe trend: geboortekaartjes met een foto van de kersverse spruit.

  Geboortekaartjes dragen veelal alleen de naam van de pasgeborene of zijn versierd met een tekening, maar met een babyfoto zijn ze nog veel sterker gepersonaliseerd. Smartphoto breidt zijn aanbod fotogeschenken daarom uit met een gamma geboortekaartjes.

 • Vertrouwen in eurozone op laagste punt sinds 2016

  Het economische sentiment in de eurozone is slechter dan verwacht. De graadmeter voor het vertrouwen viel in juni naar 103,3 punten van 105,2 punten in de maand mei. Economen voorspelden dat de indicator op 104,8 punten zou uitkomen.

  Het vertrouwen neemt vooral af bij managers in de industrie. De managers zijn op alle fronten meer pessimistisch nu de handelsoorlog nog een lange tijd lijkt te gaan duren.

  Econoom Bert Colijn van ING zegt dat deze cijfers de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) verder verhogen:

  Dit cijfer komt bovenop de magere verwachtingen voor de inflatie in de komende maanden. Zonder significante verbeteringen in de data in de komende maand zal de ECB klaarstaan om in te grijpen.
  Bert Colijn
  Econoom bij ING

 • 2.500 miljard op zoek naar een belegging

  Een hallucinant cijfer in de Britse zakenkrant Financial Times: 's werelds private equity zit op een berg cash van 2.500 miljard dollar die dringend een bestemming zoekt. De reden? De drenkelingen van de nul die steeds frenetieker op zoek gaan naar een beetje rendement. En dat rendement moeten de private-equityspelers natuurlijk wel waarmaken door de cash aan het werk te zetten. 

  ©Financial Times, Preqin

  Geen wonder dat de beurzen - de 'public equity' zeg maar - aan het leeglopen zijn:

 • Degroof knipt koersdoel Cofinimmo

  Nog even een update over de reuzensprong van Cofinimmo (zie post 9u51). Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam knipt het koersdoel met 2 euro naar 125 euro door het lagere huurrendement van de vastgoedspeler.

 • Degroof plakt 'kopen' advies op D'Ieteren

  Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam verhoogt haar advies voor D'Ieteren van 'houden' naar 'kopen' en trekt het koersdoel op naar 51,4 euro van 43 euro. 

  De analiste voorziet bij de autoruitenafdeling Belron een omzetgroei van 7 tot 9 procent. De groei van Belron wordt aangedreven door complexere ruiten in moderne auto's, de verkoop van bijproducten (bijvoorbeeld ruitenreinigers) en prijsmacht in de kernlanden.

  Daarnaast ziet de analiste dat de investeringen in de VS hun vruchten beginnen af te werpen en ziet ze mogelijkheden om de winstgevendheid op te krikken in landen als het VK. 'We zien de ebit-marge toenemen met 170 basispunten in de komende vier jaar'.

  Voor de groei van de auto-afdeling van de investeringsgroep is de beurskenner minder optimistisch. Debruyne verwacht een groei van 1 tot 3 procent voor de afdeling. Het zal wel een cashgenerator blijven voor de groep.

  Voor de notitieboekjesmaker Moleskine ziet de beurskenner de marges herstellen. De analiste blijft vraagtekens zetten bij de toekomst van papieren boekjes in een digitaliserende wereld.

  Al bij al zouden deze ontwikkelingen bij D'Ieteren tot een winstgroei van 8 tot 12 procent moeten leiden.

  Het aandeel gaat 1,4 procent hoger.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • 'Weing animo voor truckafdeling VW'

  Een grote verrassing is het niet gelet op de crisis in de autosector, maar beleggers lijken niet warm te lopen voor Traton. Traton is de vrachtwagen- en bussenafdeling van Volkswagen die morgen op de beurs van Frankfurt debuteert. Volgens Bloomberg zal de intekenprijs vastgeprikt worden op 27 euro, aan de onderkant van de prijsvork van 27 tot 33 euro. 

  Volkswagen hoopt tot 57,5 miljoen stukken te slijten. Tegen die intekenprijs zou de Duitse autoreus dus 1,55 miljard euro cashen bij de beursgang. Tegen een startprijs van 27 euro zou op basis van de 500 miljoen uitstaande aandelen Traton op 13,5 miljard euro worden gewaardeerd.  

 • Barclays: 'OPEC+ zal productiebeperking verlengen'

  Maandag komt het OPEC-kartel samen in een uitgestelde vergadering in Wenen. Met Rusland erbij heet dat tegenwoordig OPEC+. Barclays-analist Amarpreet Singh verwacht dat de OPEC+ de huidige productiebeperkingen zal verlengen. 'De zwakke vraag naar olie, onder meer door het handelsconflict, rechtvaardigt een terughoudende productie van de OPEC in de tweede helft van het jaar.  Toch is dat ook niet zonder risico. Een productiebeperking bij een zwakke vraag kan een stevig verlies aan marktaandeel inhouden.'

  Singh vervolgt: 'In het onwaarschijnlijke geval dat er geen akkoord is over een verlenging, verwachten we dat Saoedi-Arabië zich niet meer aan de quota zal houden. In dat geval kan de olieprijs terugvallen naar 50 dollar.'

  Zijn basisscenario gaat uit van een Brent-prijs van 73 dollar in de tweede helft van 2019. 

 • H&M schiet 10 procent hoger

  De kledingketen H&M is de ster in Europa met een winst van 10 procent. Beleggers zijn opgetogen over het plan van H&M om minder winkels te openen (zie post 8.38 uur). Dat drukt de kosten. Bovendien was de verkoop in juni sterk. 

  Q2 was in line but current trading and Q3 markdown comments are better than expected.
  Andrew Hughes
  Analist UBS

 • Intervest na de exit van 'Mr. Intervest'

  Intervest O&W  koerst 2 procent lager naar 24,90 euro, na de exit van Jean-Paul Sols. Hij was 13 jaar CEO en tekende voor de transformatie van de vastgoedgroep, weg van de kwakkelende kantorenmarkt en naar de boomende logistieke markt. 

  KBC Securities maakt zich niet té veel zorgen over de opvolging: 'Het bedrijf heeft nu een duidelijke strategie en een nieuwe CEO vinden zal dus minder moeilijk zijn dan het enkele jaren geleden zou geweest zijn', luidt het. 

 • De reuzensprong van Cofinimmo naar 60 procent

  Na de grote rusthuizendeal van Cofinimmo  gisteren - 15 zorgcentra voor 300 miljoen euro - handhaaft KBC Securities zijn koopadvies, het koersdoel stijgt met 1 euro naar 121 euro. 

  Analisten Jan Opdecam en Alexander Makar merken op dat woonzorgtak nu 54 procent van de 4 miljard euro grote portefeuille vertegenwoordigt, tegenover 50,5 procent eind 2018. Pro memorie: als het zorgvastgoed op 60 procent komt, genieten de aandeelhouders - net als bij Aedifica - van 15 in plaats van 30 procent roerende voorheffing. 

  Het prijskaartje is wel stevig. Daardoor moet Cofinimmo vrede nemen met een huurrendement van 4,5 procent op de verworven activa. Daar staat wel iets tegenover, stippen de analisten aan: 'De kwaliteit van de portefeuille is onberispelijk, driekwart van de rusthuizen is minder dan tien jaar oud. En met een gemiddelde resterende huur van 26 jaar is de voorspelbaarheid van de resultaten verzekerd.'

 • Europese beurzen starten met kleine winst

  De openingsbel: de Bel20  koerst in lijn met het Europese gemiddelde 0,3 procent hoger tot 3.507 punten en heeft zo de late uitschuiver van gisteren weer goedgemaakt. De handel blijft echter afwachtend in de aanloop naar de G20-top in het Japanse Osaka, waar de presidenten Donald Trump en Xi Jinping elkaar diep in de ogen zullen kijken en hopelijk het Chinees-Amerikaanse handelsconflict zullen ontmijnen. 

  Komen Xi Jinping en Donald Trump in het Japanse Osaka tot een vergelijk? ©REUTERS

 • Handel in Bone Therapeutics geschorst

  In afwachting van de resultaten van de private plaatsing is de handel in Bone Therapeutics geschorst, meldt de beurswaakhond FSMA. 

 • H&M remt expansie af

  De Zweedse kledingketen H&M opent dit jaar 45 winkels minder dan oorspronkelijk gepland. Dat maakt de groep bekend in de marge van de kwartaalresultaten. 

  Tijdens het kwartaal dat eind mei werd afgesloten, zakte de winst voor belastingen met 1,3 procent. Het is voor het achtste kwartaal op rij dat de winst terugloopt. De voorraden van H&M dikten met 4 procent aan en vertegenwoordigen 18,3 procent van de jaaromzet. H&M kampt al jaren met oplopende voorraden, omdat de klanten elders (online) shoppen of minder trek hebben in de kleding van H&M. 

  Het goede nieuws is dat H&M in juni de omzet met 12 procent zag aantrekken. 

  Het aandeel gaat voorbeurs 0,8 procent lager. 

 • Europese beurzen openen licht hoger

  Dat voorspellen de futures. 

 • Activist zet miljard in op Bayer

  De activist Elliott Management neemt een belang van 1,1 miljard euro in de Duitse chemiegroep Bayer . Het aandeel is het voorbije jaar bijna gehalveerd (zie grafiek) omdat Bayer na de overname van Monsanto - goed voor 63 miljard dollar - in een juridisch moeras verzeild raakte. In de VS lopen duizenden klachten binnen van kankerslachtoffers die in het verleden het verdelgingsmiddel Roundup hebben gebruikt. 

  Bayer heeft in de VS al drie processen verloren. De geschatte kostprijs om alle klachten te schikken, varieert van 6 miljard tot 10 miljard dollar. De redenering van Elliott luidt in een open brief simpel: eenmaal de zaak is geschikt, komt er voor 30 miljard euro aandeelhouderswaarde vrij. 

  Het aandeel gaat voorbeurs 5 procent hoger. 

 • Antwerpen doet beroep op Arcadis

  Het ontwerp- en adviesbureau Arcadis  gaat voor de stad Antwerpen een water- en energiesysteemstudie uitvoeren. Dat maakt de groep bekend in een persbericht. De experten van Arcadis werken ook mee aan de ontwerpen van de overkapping van de ring. 

 • Kepler zet Retail Estates op 'kopen'

  Analist Frederic Renard van Kepler Cheuvreux verhoogt het advies voor Retail Estates  van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel ligt op 85 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 8 procent.

  De specialist in baanwinkels plaatste gisteren met succes 750.000 aandelen bij institutionele beleggers. De kapitaalverhoging - in feite een inbreng van gebouwen gevolgd door een verkoop van de aandelen door de inbrenger - volgt op een nieuwe investering van afgerond 100 miljoen euro in Nederland

 • Bone Therapeutics klopt bij overheid aan voor vers geld

  Bone Therapeutics  haalt vers geld op. Dat is broodnodig, want de bodem van de kas is alweer in zicht bij het biotechbedrijf. Na zwaar teleurstellende onderzoeksresultaten voor het belangrijkste onderzoek - de botceltherapie tegen aftakeling van de heup bleek niet te werken - noteert de beurskoers dicht tegen een dieptepunt.

  Onlangs was er wel een bescheiden opsteker, met bemoedigende prille onderzoeksresultaten voor het celtherapiemiddel ALLOB bij het bevorderen van wervelfusie. Met die opsteker als rugdekking hoopt Bone nu vers geld op te halen. 

  De groep gaat op zoek naar 8,5 miljoen euro. 5 miljoen moet via een private plaatsing komen. De Waalse investeringsmaatschappijen SRIW en Sambrinvest hebben samen met de federale overheidsholding FPIM al aangekondigd minstens 2 miljoen te zullen inbrengen. De Waalse en federale overheidsvehikels controleren nu al respectievelijk 9,9 en 6,4 procent van het kapitaal

  Daarnaast haalt Bone 3,5 miljoen op via de uitgifte van achtergestelde obligaties bij verzekeraars. Dat gebeurt gelet op het hoge risicoprofiel wel tegen een stevig prijskaartje: Bone betaalt 8 procent rente, een wurgtarief in deze tijden van nulrentes

 • Casino vereenvoudigt Latijns-Amerikaanse activiteiten

  De Franse retailgroep Casino gaat zijn activiteiten in Latijns-Amerika stroomlijnen. De bedoeling is dat Casino alleen nog een belang van 41,4 procent bezit in het beursgenoteerde GPA (Braziliaanse activiteiten), die op zijn beurt het eveneens beursgenoteerde Exito (Colombiaanse activiteiten) volledig inlijft en ook de dochters in Uruguay en Argentinië controleert. 

  Minder goed nieuws verschijnt vandaag in de Franse krant Les Echos. Daar wordt geciteerd uit het onderzoek van de Franse toezichthouder AMF naar de shortseller Muddy Waters. Die haalde met een kritisch rapport in 2015 het aandeel Casino onderuit. Terwijl het AMF Muddy Waters beschuldigt van onjuistheden in dat rapport, zou de toezichthouder ook Casino niet sparen. De kritiek van AMF gaat volgens de krant over de beslissing van Casino om in 2013 de vastgoeddochter Mercialys niet meer te consolideren, louter om de schuldenlast op de balans te verlichten. Zowel Muddy Waters als Casino hebben een maand om de AMF te antwoorden. Daarna kunnen er sancties volgen. 

 • CEO Intervest O&W stapt na 13 jaar op

  In een kort persbericht kondigde Intervest Offices & Warehouses gisterenavond verrassend het vertrek van CEO Jean-Paul Sols aan. Sols verlaat de vastgoedgroep eind dit jaar, wat Intervest de tijd moet geven een opvolger te zoeken. 'Na het realiseren van een mooie groei (...) is het nu een goed moment om plaats te maken voor een opvolger', stelt de afscheidnemende CEO.

  Lees hier ons volledige artikel. 

 • Aziatische beurzen op winst

  De beurzen in Tokio, Seoel en Hongkong gaan circa 1 procent hoger. Beleggers hopen dat de VS en China tijdens de G20-top in Osaka een pauze zullen aankondigen in hun handelsoorlog. De Amerikanen zouden de plannen voor nieuwe invoertarieven laten varen. President Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping ontmoeten elkaar zaterdag. 

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud