'Bubblewatcher' verlaat de Fed

ECB-chef Mario Draghi zet duidelijk de deur open voor verse stimulus later dit voorjaar en probeert de euro verbaal voetje te lichten. In Brussel staat biotech in de kijker, met dank aan Goldman Sachs.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.45 uur: We sluiten onze liveblog af voor vandaag. Voor we u een fijne avond toewensen, nog even de (weliswaar bijzonder lichte) agenda meegeven:

VRIJDAG 04 APRIL 2014

ECONOMIE/FINANCIEN

Duitsland:

  • Fabrieksbestellingen februari, 8 uur 

Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid en werkloosheid maart, 14.30 uur 

BEDRIJVEN

Belgie:

  • Ablynx: buitengewone algemene vergadering, 11 uur

 

17.38 uur: De slotbel heeft geluid op Euronext Brussel. De Bel20 is de dag geëindigd met een licht verlies van 0,1 procent tot 3.147,13 punten. Het was een erg nieuwsluwe dag, en dat uit zich ook in de beperkte koersschommelingen binnen de Brusselse sterindex. Chemiebedrijf Solvay zorgde wel voor een valse noot met een koersverlies van 2,5 procent tot 111,25 euro. Hieronder ziet u de andere grote schommelingen op het brede koersenbord:

17.34 uur: De uitstap van Liberty uit Barnes & Noble blijft niet zonder gevolgen voor het aandeel van de boekhandel. Beleggers maken zich zorgen over de toekomst van het bedrijf, nu diens voornaamste steunpilaar is weggevallen:

 

As a book lover, this makes me so sad... more bad news for Barnes & Noble ($BKS) as its big backer mostly sells out pic.twitter.com/QcAnTgw46h— Heather Long (@byHeatherLong) April 3, 2014

 

17.25 uur: Dat de Bel20 (-0,1%) niet deelt in de Europese klim heeft alles te maken met Solvay, dat na de tik van UBS 2,6 procent inlevert. 

17.18 uur: De exit van Jeremy Stein bij de Fed is niet onbelangrijk. De Harvard-professor staat te boek als één van dé grootste voorstanders om de stimulus te temperen, vooral uit vrees dat onbeperkte geldcreatie tot zeepbellen kan leiden en dus de financiële stabiliteit dreigt te ondermijen.

Stein's departure quite important: he has been the leading intellectual voice within the Fed for moderating QE.— Robin Harding (@RobinBHarding) 3 april 2014

 

17.09 uur: De Amerikaanse president Barack Obama kan binnenkort het bestuur van de Federal Reserve nog wat meer naar zijn hand zetten. Eind mei keert Jeremy Stein - niet geheel onverwacht - terug naar zijn alma mater, Harvard. Kwestie van zijn vaste benoeming niet te verliezen.

Jeremy Stein resigns from the Fed's board, choosing to preserve his position as a tenured Harvard professor. http://t.co/IQlQLdpPZV— Binyamin Appelbaum (@BCAppelbaum) 3 april 2014

 

16.42 uur: Straks moet Corné Mulders, topman van Albert Heijn België (een onderdeel van het Nederlandse Ahold), op de koffie bij Vlaams minister-president Kris Peeters. Die wil wat meer uitleg over het prijsbeleid van de Nederlandse supermarktketen, na de noodkreet van de Belgische landbouwfederaties vorige week. Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche zet de zaken een half uurtje voor dat onderhoud nog eens extra op scherp:

 

A. Heijn slogan Belgische kwaliteit vr Hollandse prijzen is consumentenbedrog. Zij verkopen geen Belgische producten. #buylocal— Piet Vanthemsche (@pvanthemsche) April 3, 2014

 

16.30 uur: De verkiezingen in Turkije zijn achter de rug, dus heeft de telecomautoriteit van het land er geen probleem meer mee om de Twitterblokkade in het land op te heffen:

 

Breaking: Turkey's telecom regulator lifts Twitter ban http://t.co/tYCeEMbSEk— Wall Street Journal (@WSJ) April 3, 2014

 

16.21 uur: De poging van ECB-voorzitter Mario Draghi om beweging te krijgen in de euro, lijkt met enige vertraging toch het gewenste effect op te leveren:

16.02 uur: Enkele jaren geleden probeerde mediagroep Liberty nog om boekhandel Barnes & Noble nog integraal over te nemen. Dat lukte niet helemaal, en topman John Malone moest zich tevreden stellen met een, weliswaar groot, belang. Maar daar ziet hij nu blijkbaar ook de meerwaarde niet meer van in:

 

Liberty Media to Sell Most of Its Stake in Barnes & Noble http://t.co/rp0JCyi2o6— DealBook (@dealbook) April 3, 2014

 

15.47 uur: Citigroup zakt 1,1 procent op Wall Street. The New York Times maakte bekend dat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek hebben gestart over een vermoede fraude ten belope van 400 miljoen dollar bij de Mexicaanse dochter Banamex van de bank. Het onderzoek bekijkt onder meer of gaten in de interne controle tot de fraude bijdroegen.

15.43 uur: Met dank aan de magic code 'QE' zakt de euro toch een beetje en krabbelen de Europese beurzen overeind. De Euro Stoxx50 gaat 1 procent hoger. 

15.33 uur: Wall Street is van start gegaan met een lichte stijging van de Dow Jones (+0,12%) en de S&P500 (0-+0,07%). De Nasdaq gaat ietsjes omlaag (-0,06%).

15.30 uur: Dezelfde vaststelling als zijn BNP-collega, maar anders geformuleerd: volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de verbale interventie nu uitgemolken. En zal hij dus de volgende keer tot actie moeten overgaan als hij nog enig effect  wil sorteren.

Bottom line of today's #ECB meeting: the 'we stand ready to act' has been stretched to its maximum. No further verbal stepping up possible.— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 3 april 2014

 

15.29 uur: BNP Paribas-econoom Ken Wattret vat de persconferentie goed samen. Zo 'stimulerend' mogelijk, zonder effectief al tot actie over te gaan.

Wattret, BNPP: "this statement+ press conf look abt as dovish as they cd be, in absence of policy action actually being delivered" #wsjecb— Katie Martin (@katie_martin_FX) 3 april 2014

 

15.27 uur: Ook een negatieve depositorente is aan bod komen in het debat. Alles dus. 

15.23 uur: Zoals wel vaker bij Draghi gaat het ook om de onderbenutte capaciteit in de economie als belangrijke factor voor het uitblijven van enige inflatoire druk. 'Slack' in goed Engels. Of 'zlack' in het Italiaans-Engels van de voorzitter ...

The return of the Zlack.— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) 3 april 2014

 

15.18 uur: Draghi laat duidelijk uitschijnen het maar matig te appreciëren dat IMF-topvrouw Christine Lagarde het gisteren nodig vond om een dag voor de bijeenkomst van de ECB nog 'advies' te verlenen aan de Europese centraal bankiers. 'Proberen dat eens bij de Amerikanen te doen', luidt het samengevat. 

Oh, he didn't like the IMF's intervention. Suggests they try that a day before an FOMC meeting #wsjecb— Paul Hannon (@PaulHannon29) 3 april 2014

 

15.10 uur: Toch opmerkelijk. De hele retoriek op de persconferentie suggereert dat de ECB popelt om actie te ondernemen om de te lage inflatie te bekampen. Maar voorlopig gebeurt er dus niets. En alvast op de valutamarkt lijken beleggers 'geen woorden, maar daden' te denken en blijft de euro overeind, zij het met een klein knikje naarmate Draghi spreekt:

14.55 uur: Echt handelen doet hij niet, maar Draghi laat duidelijk merken dat een stimuluspakket (in vakjargon bekend als quantitative easing of QE) voor hem tot de mogelijkheden behoort:

 

*Draghi takes QE out of toolbox, shows it to assembled journalists, puts it back*— Tom Bowker (@Tom_CB) April 3, 2014

 

14.54 uur: ECB-reporter Brian Blackstone van The Wall Street Journal vraagt Draghi dat als de ECB niet in actie komt bij een inflatie van 0,5 procent, wanneer de centraal bankiers dan wél in actie zal komen. Waarop de voorzitter ietwat voorspelbaar antwoordt dat het cijfer voor maart mogelijk vertekend is door een aantal factoren, zoals de timing van Pasen. Met andere woorden: met het cijfer voor april weten we meer ...

Mr Mario, you have just restored all your lost confidence by blaming low inflation on Easter.— zerohedge (@zerohedge) 3 april 2014

 

14.46 uur: 'Jawel, we hebben het vandaag over kwantitatieve versoepeling gehad', zegt Draghi. Nog een quote die je nauwelijks een jaar geleden absoluut niet in een persconferentie van de ECB zou horen. Straffe kost toch. 

14.44 uur: Voor het eerst in iets meer dan een jaar - voor zover we ons herinneren is het van februari 2013 geleden - zegt de ECB de wisselkoers met de nodige aandacht te volgen. Met andere woorden: de euro is te duur.

14.43 uur: Dit zegt alles over de mate waarin in Frankfurt de geesten gerijpt zijn: de ECB stuurt zelf een tweet uit over onconventionele maatregelen om langdurige lage inflatie te bestrijden ...

Draghi: The GC is unanimous in its commitment to using also unconventional instruments within mandate to cope with prolonged low inflation— ECB (@ecb) 3 april 2014

 

14.38 uur: Opvallend: Mario Draghi laat weten dat de raad van bestuur unaniem is in de bereidheid om 'indien nodig onconventionele maatregelen te nemen.'

14.35 uur: ECB-voorzitter Mario Draghi sluit actie niet uit en zegt dat ook vrij expliciet: 'We sluiten verdere stimulus niet uit'. 

*resolute* *swiftly* *do not exclude* #TalkIsCheap— Frederik Ducrozet (@fwred) 3 april 2014

 

14.32 uur: Mario Draghi is in the building!

14.18 uur: Zo. We tellen af naar de persconferentie van de Europese Centrale Bank. Van onze vier scenario's die we in de post van 8u26 gaven kunnen we al de derde - een renteverlaging - schrappen. U kunt de persconferentie via deze livefeed rechtstreeks volgen, maar uiteraard houden wij via deze liveblog ook de vinger op de pols van de  maandelijkse Grote Mario Show. 

Draghi bingo: tools = 5 points; buy more stuff = 50 points; slack = 10 points; brutal = 140 points— Katie Martin (@katie_martin_FX) 3 april 2014

 

14.05 uur: Het Britse Kingfisher (444 pence, +3% in Londen) staat op het punt zijn positie van Europees marktleider in de doe-het-zelfsector nog te verstevigen met de overname van het Franse Mr.Bricolage. Na die overname zou Kingfisher, dat al 34 procent van de Franse markt heeft met Castorama en Brico Dépôt, zijn aandeel tot 45 procent verhogen. Kingfischer biedt op het belang van 41,9 procent van ANPF en de 26,2 procent van de familie Tabur in Mr. Bricolage. Het bod van Kingfisher waardeert de Franse bricoleur op 275 miljoen. Mr.Bricolage is voorlopig geschorst, het eindigde gisteren op 13,37 euro, een stijging met 1,7 procent en bereikte zo zijn hoogste koers ooit. Sinds december is de Franse doe-het-zelver bijna de helft duurder geworden.

13.50 uur: Zoals verwacht verandert de ECB niets aan de rente, ze blijft op 0,25 procent. Hier leest u er meer over.

European Central Bank makes no changes to rates http://t.co/hPWzuZpPyx— MarketWatch (@MarketWatch) April 3, 2014

 

13.45 uur: Transics (13,73 euro, -2,1%), dat sinds gisteren het voorwerp uitmaakt van een gerechtelijk onderzoek, verliest meer dan twee procent. Het bedrijf werd onlangs overgenomen door Wabco. 

13.43 uur: Deutsche Bank (32,80 euro, -1,6%), de grootste bank van Duitsland, krijgt een adviesverlaging aangesmeerd van JPMorgan. Het beurshuis plakt er nu een 'bijhouden' op in plaats van een 'bijkopen'

Deutsche Bank downgraded to Neutral from Overweight at JPMorgan— zerohedge (@zerohedge) April 3, 2014

 

13.30 uur: De trafiek in de haven van Calais, de belangrijkste Franse haven voor ferryverkeer, is ernstig verstoord door een 24-urenstaking van de havenarbeiders en de kraanwerkers. Ze blokkeren de haven omdat een schip werd gelost door een privé-firma zonder erkende havenarbeiders. 

13.19 uur: Sinds vandaag is Giorgio Napolitano de oudste president die Italië ooit had. Met zijn 88 jaar, 9 maanden en 5 dagen breekt de oud-communist het record van Sandro Pertini die tot 1985 het staatshoofd was. Napolitano, die al lang het oudste staatshoofd van Europa is, ontmoet vandaag de oudste monarch van Europa, koningin Elisabeth. Die is pas 87.

13.15 uur: Tijdens de middaghandel zijn nog meer Europese beurzen in het rood beland, enkel Madrid (+0,7%) en Miljaan (+0,4%) presteren goed. De Bel20 staat op een verlies van een kwart procent. De sterkste stijgers en dalers zijn:

12.50 uur: Skytrax pakt weer uit met zijn prestigieuze 'awards', dit keer voor de beste luchthavens. De beoordeling van Skytrax wordt als meest toonaangevend beschouwd in de sector omdat het het resultaat is van een bevraging bij regelmatige en dus vooral zakenreizigers. Net als vorig jaar haalde Changi Airport van Singapore het voor Incheon International van Seoul en Munchen, één van de vier Europese luchthavens die de top tien haalden. Brussels Airport haalt in de categorie beste luchthaven van West-Europa een 6de stek, de Sheraton Brussels Airport staat op 5 in het lijstje beste Europese luchtvaarthotels.

12.00 uur: Voor Galapagos (16,90 euro, +4%) is Goldman Sachs met zijn eerste rapport positiever: 'kopen' luiden het advies, met een koersdoel van 24 euro. Het gros van het koersdoel vormt het beloftevolle reumamiddel GLPG0634:

11.30 uur: De rapporten van Goldman Sachs over Ablynx en Galapagos zijn intussen op de redactie beland. Eerst Ablynx (-0,2%, 9,52 euro). Daar kleeft het beurshuis een 'neutraal'-advies en koersdoel van 10,5 euro op. De essentie is dat ALX-0061, het potentiêle reumamiddel van Ablynx, met voorsprong het meest beloftevolle middel in ontwikkeling van de Gentenaars is. Maar daar is het, na de grote deal met het Amerikaanse AbbVie vorig jaar, nog een tijd wachten voor de volgende katalysator. Tot 2016 namelijk, voor resultaten van de klinische tweede testfase:

Bovendien scoort Ablynx volgens Goldman Sachs 'onderaan het Europese biotechscorebord'. Met bijvoorbeeld een vrij laag piekverkooppotentieel voor ALX-0061 (hoe hoger het cijfer, hoe beter):

10.55 uur: Volgens het IRES, het Institut de recherches économiques et sociales, zou de Belgische economie dit jaar met 1,7 procent groeien. Dat is aanzienlijk meer dan de 1,4 procent die het Planbureau in februari naar voor had geschoven.

10.37: De Aziatische beurzen gaan globaal dan wel hoger, de Shangai Composite sloot 0,7 procent lager, de eerste daling in drie dagen. De index ging kopje onder door de slecht presterende aandelen van banken en vastgoedontwikkelaars.

10.34 uur: De PMI voor de Duitse dienstensector zakte in maart tot 53, economen hadden op 54 gerekend. Een cijfer boven 50 wijst op groei. De Italiaanse dienstensector presteerde veel beter dan verwacht (49,5 ipv 42) maar vertoont nog net geen groei.

*GERMANY MARCH SERVICES PMI FALLS TO 53; FORECAST 54— lemasabachthani (@lemasabachthani) April 3, 2014

 

10.16 uur: Vanaf juli start Flybe (141,50 pence, -3,6% on Londen) met een nieuwe lijndienst tussen Antwerpen en London Southend, zo meldt de Londense luchthaven. De luchthaven van Deurne krijgt er dus, naast Londen City een tweede (Londense) bestemming bij. Vanuit Southend start Flybe overigens nog met 5 andere routes. De vluchten worden uitgevoerd door Stobart Air. De transport- en dienstengroep Stobart Group (132,94 pond, +0,1%) noteert in Londen.

 

09.48 uur: De farmagroep UCB (57,97 euro, +0,3%) kondigde deze morgen aan dat het een strategische onderzoeksalliantie heeft gesloten met het Weill Cornell Medical College in New York, 'een nieuw voorbeeld van de strategie van UCB om zijn netwerk te verbreden en toegang te krijgen tot nieuwe therapieën in zijn kernactiviteiten', oordeelt Jan De Kerpel van KBCS. Koersdoel (60 euro) en advies (kopen) blijven onveranderd.

09.42 uur: KBC Securities verlaagt het koersdoel voor TiGenix van 1,0 naar 0,95 euro. Analist Jan De Kerpel is verrast door de beslissing om de distributie en marketing van ChondroCelect te verkopen aan het Zweedse Sobi. 'Zonder vooruitbetalingen en met een royalty van 20 procent op de verkoop van het product, kunnen we spreken van een magere overeenkomst', aldus De Kerpel.

09.35 uur: De Belgische infrastructuurbeheerder Infrabel heeft zopas 200 miljoen euro schulden geherfinancierd tegen gunstige voorwaarden, aldus CFO Marc Smeets. Infrabel heeft, na de overname van 1,8 miljard schulden van de opgedoekte holding, een eigen thesauriedivisie opgericht. Onlangs verhoogde zowel Moody's als S&P's de 'outlook' voor Infrabel van negatief naar stabiel, in lijn met die voor de Belgische Staat. Infrabel investeerde vorig jaar 1.091 miljoen en sloot zijn rekening af met een winst van 24 miljoen. Het bedrijf ontving 971 miljoen van de staat, waarvan 761 voor investeringen en 210 miljoen om zijn exploitatieverlies te dekken.

09.33 uur: De meeste economen denken dat de ECB straks alles bij het oude zal laten.

Only 3 of 55 economists polled think #ECB will cut interest rate today And 2 of 47 think neg deposit rate GS one of outliers on both $EURUSD— Nicola Duke (@NicTrades) April 3, 2014

 

09.15 uur: Chocoladeproducent Barry Callebaut (1.180 Zw.fr, +0,3%) profiteert van goede halfjaarcijfers die in lijn lagen van de verwachtingen, Credit Suisse (29 Zw.fr, -0,1%) dat vorig jaar zijn buffer voor lopende geschillen verdubbelde - verliest licht terrein.

09.10 uur: Na twee opeenvolgende koersstijgingen moet het Lufthansa-aandeel (19,56 euro, -0,5%) nu toch gas terugnemen. De luchtvaartgroep wordt tot morgen geteisterd door een vrijwel algemene staking van de piloten.

09.07 uur: Solvay (112 euro, -1,8%) dat een adviesverlaging aan zijn broek kreeg van UBS zakt. De chemiegroep maakte ook bekend dat zijn filiaal Rhodia NV twee obligaties met een hoge rente vervroegd terugbetaalt om zijn balansstructuur te verbeteren. Het gaat om een lening van 500 miljoen euro met een rente van 7 procent die normaal liep tot 2018 en om een lening van 400 miljoen dollar met een coupon van 6,875 procent die liep tot 2020. De terugbetaling gebeurt met beschikbare cash. 'Tegen juni 2015 zal Solvay zijn brutoschulden gehalveerd hebben met de aflossing van 1,8 miljard euro in 18 maanden', aldus CFO Karim Hajjar. Intussen bevestig Bank Degroof zijn 'houden'-advies en zijn koersdoel van 116 euro.

09.05 uur: Twee Belgische biotechbedrijven profiteren van de aandacht van Goldman. Ablynx wint 0,4 procent, Galapagos dat een koopadvies en een koersdoel van 24 euro meekreeg, doet er 3,8 procent bij. TiGenix, dat de licentie voor de distributie van ChondroCelect verkocht, maakt een sprong van 3,7 procent. 

09.00 uur: De Bel20 is zonet iets lager geopend, de index verliest 0,1 procent, de meeste andere Europese beurzen starten hoger.

08.52 uur: Als het minimum uurloon van 8,5 euro in Duitsland werkelijkheid wordt, betekent dit dat 1 op 7 werknemers opslag krijgen

A proposed minimum wage of €8.50 an hour is causing debate in Germany. http://t.co/tpLUFo6Lif pic.twitter.com/zG08KNwikk— Wall Street Journal (@WSJ) April 3, 2014

 

08.41 uur: Het is redelijk uniek in de Nederlandse geschiedenis, maar in de periode van maart 2013 tot maart 2014 daalde het spaarsaldo met 1,2 procent., zo meldt wegwijs.nl. Enkel in de jaren 1997 en 1994 werd er meer geld opgenomen dan gestort. De afname van het spaarsaldo kan meerdere oorzaken hebben: de erg lage rente; een verbetering van de economie die aanzet tot consumptie; het versneld aflossen van hypotheken maar ook de daling van het beschikbare inkomen waardoor de consument aan zijn spaarcentjes moet zitten.

08.26 uur: Straks vergaderen de centraal bankiers in Frankfurt. Kurt Van Steeland somt de mogelijkheden op die de ECB heeft:

Niets doen. Mogelijk opteert Draghi er voor om af te wachten tot het inflatiecijfer voor april het extreme lage cijfer van maart bevestigt om in actie te komen. Het nadeel is dat in zo'n 'niks doen'-scenario de euro fors hoger dreigt te schieten, wat dan weer via goedkopere invoer de deflatoire druk zou doen toenemen. Bijgevolg achten enkele ECB-watchers het mogelijk dat Frankfurt net als in februari 2013 'verbaal intervenieert' door in zijn toelichting expliciet naar de euro te verwijzen als 'neerwaarts inflatierisico'.
Extra liquiditeit verschaffen. De ECB kan extra geld in het banksysteem pompen door ofwel het obligatie-inkoopprogramma niet meer te 'steriliseren' - wat 170 miljard extra in de economie zou pompen - ofwel door nieuwe meerjaarskredieten voor banken tegen gunstige voorwaarden aan te kondigen ('LTRO').
De rente verlagen. In november verlaagde Draghi de basisrente na tegenvallende inflatiecijfers voor oktober tot een diepterecord van 0,25 procent. Mogelijk zou de ECB samen met de basisrente ook de depositorente - die sinds midden 2012 nul is - voor het eerst licht negatief maken. Dat zou een manier zijn om tegelijk banken af te raden nog geld bij de ECB te parkeren én tegelijk de euro lager te sturen. Na jaren debat in de schoot van de ECB lijkt er stilaan een consensus te groeien dat een negatieve depositorente moet kunnen.
Kwantitatieve versoepeling ('QE'). In essentie dus geld drukken om staatspapier of bedrijfskredieten op te kopen. Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann liet vorige weten dat hij niet meer categoriek tegen zo'n maatregel gekant is, maar toch is het zo goed als zeker nog te vroeg voor zo'n drastische maatregel. Al kan Draghi tijdens de persconferentie potentieel het pad effenen voor QE later op het jaar.

08.18 uur: Goldman verwaardigt zich om voortaan de Belgische biotechbedrijven Ablynx en Galapagos op te volgen. Ablynx krijgt een 'neutraal' advies mee en een koersdoel van 10,5 euro, voor Galapagos geeft het beurshuis een koopadvies en een koersdoel van 24 euro. UBS verlaagt intussen zijn advies voor Solvay van 'kopen' naar 'neutraal'.

De aanbeveling van #Solvay wordt verlaagd naar “neutraal” bij UBS. KBCS Securities heeft een Opbouwen met KD €120 pic.twitter.com/22XJgV6HsW— Tom Simonts (@TSimonts) April 3, 2014

 

08.15 uur: De Nikkei is in Tokio zopas 0,8 procent hoger geëindigd op 15.072 punten.

08.00 uur: Bij Lufthansa is de tweede stakingsdag van de piloten begonnen. Ook vandaag heeft de luchtvaartgroep weer massaal preventief vluchten geschrapt, op Frankfurt alleen al ruim 700, aldus een woordvoerder van Fraport. Over de drie stakingsdagen heeft Lufthansa 3.800 vluchten geannuleerd. De piloten willen meer loon. Vreemd genoeg is het aandeel sinds de aankondiging van de acties en ook de voorbije twee dagen gestegen. De belegger apprecieert blijkbaar de standvastigheid van de directie.

07.53 uur: Chocoladegigant Barry CallebautDe omzet steeg met 21,5 procent tot 2,9 miljard, hoewel heet verkochte volume slechts met 3,1 procent toenam. De groep bevestigt zijn prognoses op middellange termijn. Vorig jaar kocht Barry Callebaut de cacaoactiviteiten van het Singaporese Petra Foods. In februari van dit jaar kondigde de groep de overname aan van het belang in de Tanzaniaanse cacaoproducent Biolands dat het nog niet had.

07.52 uur: De Zwitserse financiële groep Credit Suisse heeft zijn provisies voor lopende juridische geschillen verdubbeld. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2013 die zonet gepubliceerd werd. Ze stegen van 1,16 naar 2,33 miljard Zwitserse frank (1,9 miljard euro). De zwaarste zaak is een onderzoek van de Amerikaanse overheid naar mogelijke hulp van de bank aan klanten om belastingen te ontwijken.

07.39 uur: De NMBS is op de Panda-trein van Pairi Daiza gesprongen en biedt nu dagtrips naar 'China' aan...

Vanaf 5 april: h/t naar China in één dag met onze #BDagtrip Pairi Daiza! Info: http://t.co/aYMVqDv4qE #NMBS pic.twitter.com/k1amWTu6bp— NMBS (@NMBS) April 3, 2014

 

07.31 uur: De Belgische chemiegroep Solvay rondt de overname af van de speciale chemicalieën van ERCA Quimica. 'Hiermee verdubbelt de groep zijn productiecapaciteit van oppervlakte-actieve middelen in Brazilië en wordt het één van 's werelds grootste markten van huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten en agrochemie', klinkt het in een persbericht. 

07.25 uur: Biotechbedrijf TiGenix heeft de licentie voor de marketing en distributie van ChondroCelect toegekend aan Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi). ChrondroCelect is een middel tegen kraakbeenletsels in de knie, gebaseerd op stamceltherapie. De overeenkomst heeft een looptijd van 10 jaar. TiGenix krijgt geen vooruitbetalingen voor de licentie, maar wel 22 procent van de nettoverkoop het eerste jaar en 20 procent het tweede jaar.

07.17 uur: In Azië zijn de beurzen voor de zevende dag op een rij goed bezig, het wordt de langste winstrally van dit jaar. De Japanse yen staat op zijn laagste peil in twee maanden, maar het zijn vooral de plannen van de Chinese regering om de economie te stimuleren die de beleggers enthousiasmeren. China gaat voor 150 miljard yuan (24 miljard dollar) obligaties verkopen om de ontwikkeling van de spoorsector in minder ontwikkelde regio's te stimuleren en de voorkeurrente voor kleine ondernemingen krijgt een verlenging. de MSCI Asia Pacific wint 0,3 procent, de Nikkei in Tokio boekt de grootste winst met 1,3 procent.

07.16 uur: De Europese beurzen sloten gisteren gemengd, de Bel20 behoorde tot het groepje van verliezers al was de achteruitgang beperkt tot minder dan 2 punten. In Wall Street boekten zowel de Dow Jones als de Nasdaq een kleine winst. Volgens de loonstrookjesverwerker ADP creëerde de privé-sector in maart 191.000 banen. Maar de jongste tijd sloeg ADP de bal een paar keer redelijk mis, zodat de reputatie van het rapport als 'sneak preview' op het échte jobrapport op vrijdag een serieuze knauw kreeg.

07.15 uur: Goede morgen - we gaan van start

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud