Buffett springt over 200.000 dollar

De Europese beurzen eindigden met kleine winsten. Op Wall Street keldert Materialise na zijn eerste kwartaalrapport sinds de beursgang eind juni.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet om via de comments te reageren, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.57 uur: CMB steeg met 3 procent tot 17,45 euro. De Baltic Dry Index, een barometer voor de tarieven voor zeetransport van drogebulkproducten, steeg deze week al met meer dan 10 procent (zie grafiek). Maar de tarieven zijn nog steeds maar de helft van die begin dit jaar.

17.40 uur: De Bel20 eindigde met 0,2 procent winst. De Europese startten de dag nochtans met verliezen, maar na de verzoenende taal van Poetin klommen de beurzen recht. Bovendien speculeren beleggers steeds meer op extra stimulusmaatregelen van de ECB nu de Europese economie tot stilstand is gekomen. 

De grootste stijgers en dalers op Euronext Brussel:

17.18 uur: Cisco Systems, producent van netwerkapparatuur,  gaat nog eens 6.000 banen schrappen. Dat stemt overeen met zowat 8 procent van het huidige personeelsbestand (74.000). De nieuwe ingreep toont aan dat topman John Chambers er nog niet in geslaagd is Cisco een nieuw elan te bezorgen. Het bedrijf moet meer inzetten op software-oplossingen en minder op dure hardware, vinden Cisco’s klanten. De nieuwe reeks afvloeiingen zullen resulteren in een herstructureringslast van 700 miljoen dollar. Beleggers lijken niet overtuigd: het aandeel zakt 2,6 procent.

In het pas afgesloten boekjaar 2013-2014 viel Cisco’s omzet 3 procent terug tot 47,1 miljard dollar. Het is de eerste omzetdaling in vijf jaar.

17.04 uur: De manier waarop Poetin de Oekraïnecrisis heeft aangepakt, heeft nefaste gevolgen voor Rusland. Het land wordt geconfronteerd met een dubbele uitstroom: van kapitaal en van mensen, schrijft Reuters.

Putin's Ukraine gamble hastens exodus of Russian money and talent reuters.com/article/2014/0...— Chris Whittall (@Chris_Whittall) 14 aug. 2014

16.37 uur: De rente op Duitse bunds is onder 1 procent gezakt maar ook de rente op Belgische staatsopbligaties (10 jaar) staat lager dan ooit. Een indrukwekkende grafiek (evolutie sinds begin dit jaar). De Tijd becijferde eerder deze week dat de Belgische staat de voorbije zes jaar al 18 miljard euro bespaarde door de dalende rente. En dat is allemaal te danken aan het soepele monetair beleid van de ECB en het feit dat beleggers België nog steeds als een veilig oord beschouwen in tijden van eurocrisis.

16.25 uur: Het aandeel Berkshire Hathaway is voor het eerst boven 200.000 dollar gestegen.

 

Buffett's Berkshire shares hit $200,000 on.ft.com/1oMfal9...— fastFTVerified account (@fastFT) 14 Aug 2014

 

Dat prijskaartje maakt het aandeel moeilijk toegankelijk voor de meeste beleggers, maar toch denk Warren Buffett, die nu al 50 jaar de richting van Berkshire bepaakt, niet aan een aandelensplitsing. 'De hoge prijs schrikt beleggers met een kortetermijnvisie af', zei hij al meermaals. 'We moeten geen acties ondernemen die gericht zijn op de aandelenprijs, maar op de waarde van onze business.'

Het aandeel is al 15 procent in waarde toegenomen sinds 28 februari (zie grafiek) . Op die dag schreef Buffett een brief aan alle aandeelhouders: 'In intrinsieke waarde van Berkshire ligt ver boven de boekwaarde. En bovendien is het verschil tussen de twee de voorbije jaren alleen nog maar aangegroeid.'

Berkshire boekte vorig jaar 19,5 miljard dollar nettowinst en telt 330.000 werknemers verspreid over zijn ondernemingen. 

15.44 uur: Wall Street is lichtjes hoger geopend, de Dow Jones staat 0,1 procent hoger, net als de Nasdaq

15.33 uur: Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen, is vorige week meer dan verwacht gestegen tot 311.000.

Initial Jobless Claims Jump 21,000 To Biggest Miss In 3 Months tinyurl.com/qjnwm2e...— zerohedge (@zerohedge) 14 Aug 2014

 

15.30 uur: Wat al enkele dagen in de lucht hing, is nu bevestigd door Electrabel zelf.

Doel 4 dit jaar niet meer beschikbaar bit.ly/1sY3Vu2...— De Tijd (@tijd) 14 Aug 2014

 

14.50 uur: In Europa zijn de verliezen uitgewist nadat de Russische president Poetin zei dat Rusland al het mogelijke zal doen om een einde te maken aan het conflict in het oosten van Oekraïne. Verzoenende taal dus. Die ook moet helpen om het Russisch hulpkonvooi over de grens te krijgen.

De Amerikaanse futures noteren vrij stabiel. Supermarktgigant Walmart pakte voorbeurs wel met een winstwaarschuwing uit en gaf daarvoor twee redenen: de verdere uitbouw van het e-commerce-aanbod, wat bijkomende investeringen vergt, en een sneller dan verwachte groei van de kosten van de gezondheidszorg voor de werknemers.

14.22 uur: Mocht u bij de bijdrage over AB InBev (11.46 uur) zich in de haren gekrabd hebben bij het lezen van de naam Mirabaud: geen zorg. U bent zeker niet de enige. Ook bij ons genoot het beurshuis geen al te grote naambekendheid. Maar analist Jonathan Fyfe komt zeker niet onbeslagen op het ijs. Hij startte zijn opvolging van het aandeel in maart van 2013, en volgt ook de belangrijkste sectorgenoten van 's werelds grootste brouwer goed op de voet.

De reden dat we nu plotseling analistenrapportjes van nobele onbekenden als Mirabaud (of AlphaValue) zien opduiken, heeft mogelijk te maken met de nakende regelwijziging omtrent het verdienmodel van aandelenresearch. Vroeger werd die research gefinancierd met commissies op de orders die dergelijke analistenrapportjes al dan niet opleverden.

De Europese beurswaakhond ESMA wil daar echter komaf mee maken. Dus moeten beurshuizen op zoek naar een ander verdienmodel. Een mogelijkheid is om beleggers rechtstreeks te laten betalen voor het researchwerk van de analisten. Maar dan moet die research natuurlijk eerst wat in de schijnwerpers gezet worden.

13.47 uur: Met dank aan Boskalis blijft CFE in Brussel de kop trekken:

13.00 uur: De Oekraïnecrisis is de voornaamste oorzaak van de Duitse krimp in het tweede kwartaal en het stilvallen van de groei in de hele eurozone, zegt CNN Money in een analyse. Het vertrouwen van de Duitse ondernemers zit inderdaad op een dieptepunt en investeringen worden uitgesteld. Het Russische invoerverbod van EU-voeding kan de eurozone de komende maanden nog meer pijn doen.

#Europe's #economy hit the skids in the 2nd quarter, thanks to #Putin. markthompsoncnn cnnmon.ie/1oQj69n... cnnmon.ie/1oQj69n...— CNNMoneyGeverifieerd account (@CNNMoney) 14 aug. 2014

12.47 uur: Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp legde vanmorgen goede kwartaalresultaten voor en stijgt 1,1 procent. De aangepaste bedrijfswinst (rebit)  verdrievoudigde bijna tot 398 miljoen euro in het derde kwartaal van ThyssenKrupps boekjaar. Dat is duidelijk beter dan de 363,6 miljoen euro die analisten volgens Bloomberg hadden verwacht. De lange tijd verlieslatende divisie Steel Americas boekte weer winst.

Het concern verhoogde zijn winstverwachting (rebit) voor het hele boekjaar lichtjes. Op nettoniveau zou er een break even of een kleine winst moeten zijn.

12.16 uur: Melexis noteert onveranderd nadat UBS een koersdoel van 35 euro heeft geplakt op het aandeel. De analisten merken op dat Melexis ook in de moeilijke crisisjaren hard is blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. 'Meer dan 20 procent van de omzet in 2009', zeggen ze. 'En daar begint het bedrijf nu de vruchten van te plukken. Het heeft een sterke productportefeuille en wint marktaandeel. We denken dat die trend zich verder zal zetten.'

Maar het beurshuis zet ook enkele kanttekeningen. 'Het aandeel wordt momenteel gewaardeeerd tegen 14,7 keer de verwachte winst per aandeel (in 2015), tegenover het historisch gemiddelde van 13,6 procent. Maar met de huidige groeivooruitzichten is dat en de premie tegenover sectorgenoten wel gerechtvaardigd.' UBS verwacht dat de bedrijfswinst in 2016 de kaap van 100 miljoen euro zal nemen, tegenover 64 miljoen euro vorig jaar.

11.46 uur: We hebben het rapport van Mirabaud-analist Jonathan Fyfe over AB InBev binnen gekregen. Ter herinnering, hij trok zijn advies vanochtend op van bijhouden tot kopen (accumulate). Zijn koersdoel is 90 euro. 

Fyfe doet dat na grondige lezing van de tweedekwartaalresultaten van 's werelds grootste brouwer. Daar zat heel wat 'ruis' op door boekhoudkundige effecten in de VS, glastekorten in Mexico en de eerste bijdrages van de teruggekochte Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Brewery. Maar als die elementen uit de cijfers gefilterd worden, blijkt de brede bedrijfswinst (ebitda) nog steeds de verwachtingen te overtreffen.

De analist toont zich vooral erg optimistisch over de toekomstige bijdrage van Corona, het sterbier van Grupo Modelo. 'Indien het management het succes van Corona in Australië kan repliceren in grote markten zoals China en Brazilië, zien wij een potentiële bijdrage aan de ebitda van om en bij de 1 miljard dollar', aldus Fyfe.

Het aandeel AB InBev herstelt intussen wat van zijn openingsverliezen. Kort voor de middag staat het aandeel nog op een verlies van 0,2 procent tot 80,87 euro.

11.11 uur: Zowel Spanje als Portugal zorgden afgelopen kwartaal voor een lichtpunt in de Europese bbp-treurnis. Beide landen boekten een economische groei van 0,6 procent. De groeimotor van Europa stond alvast in het tweede kwartaal even op het Iberisch schiereiland.

11.02 uur: De slotsom van de stroom bbp-cijfers uit de eurozone: diezelfde eurozone boekte een nulgroei in het tweede kwartaal.

Euro area GDP stable in Q2 2014, +0.7% compared with Q2 2013 #Eurostat http://t.co/FxPwCCcgnQ pic.twitter.com/neBtVFpCNC— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) August 14, 2014

 

10.33 uur: Portugal kan wel mooie economische groeicijfers voorleggen.

*PORTUGAL'S ECONOMY EXPANDS 0.6% IN 2Q VS PREVIOUS QUARTER — vs exp 0.5%— lemasabachthani (@lemasabachthani) August 14, 2014

 

10.06 uur: De Duitse krimp laat ook zijn sporen na op de Duitse Bunds. Het 10-jarige Duitse staatspapier zakt onder de 1 procent, de eerste keer sinds de tijd van Bismarck dat de Duitse langetermijnrente zo laag staat.

BREAKING ** GERMAN 10YEAR YIELDS DROP BELOW 1.0% **— ldaalder (@ldaalder) August 14, 2014

 

10.03 uur: In de nasleep van de onverwachte daling van het bbp heeft Duitsland zijn verwachtingen voor de export naar beneden bijgesteld:

Germany's DIHK cuts 2014 export forecast to +3.5% max from 4.0% prev http://t.co/MH2KaQuQmu— ForexLive (@ForexLive) August 14, 2014

 

09.35 uur: Gelukkig zijn er ook landen in de eurozone die wel kunnen groeien. Die eer is voor Nederland, dat met een groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal een recessie ontwijkt.

Nederlandse economie groeit in 2e kw met 0,5% na een krimp van 0,6% in 1e kw #dft— Martin Visser (@martinvisser) August 14, 2014

 

09.27 uur: Ook het ochtendrapport van KBC Securities is binnen. Dat kleurt vandaag helemaal oranje, met bijdrages over Aalberts Industries, Aegon, Ahold, Boskalis, Brunel en Fugro. Enkel voor die laatste verandert er iets. Analist Dirk Verbiesen verlaagt zijn koersdoel van 30 tot 24,5 euro. Het advies blijft verkopen. Verbiesen blijft bezorgd over de uitdagingen die Fugro moet overwinnen in zijn orderboek.

09.22 uur: Enkele analistenrapporten van vanochtend, die we u hier willen meegeven:

  • Het van oorsprong Zwitserse beurshuis Mirabaud heeft zijn advies voor 's werelds grootste brouwer AB InBev verhoogd van bijhouden tot kopen. Niet meteen een zwaarwichtig advies, en het mist ook alle effect. Het aandeel AB InBev verliest 0,8 procent tot 80,38 euro.
  • Van een iets gewichtiger kaliber is de start van de opvolging van Melexis door UBS. Die plakt een bijhouden-advies en koersdoel van 35 euro op de chip- en sensorproducent. Maar ook dat maakt weinig indruk. Melexis noteert onveranderd op 34 euro.

09.07 uur: Op de beurs van Amsterdam schiet het aandeel van baggergroep Boskalis zo'n 8,5 procent hoger nadat het bedrijf voorbeurs uitpakte met een recordwinst over het eerste halfjaar.

09.01 uur: Voorbeurs pakte de Chinese pc-producent Lenovo uit met sterke cijfers. Lenovo stak in zijn vorig boekjaar HP voorbij als grootste computerbouwer ter wereld. En in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015 werd die stijgende trend doorgetrokken. Lenovo staat overigens op het punt om een nieuwe quantumsprong te maken, als het groen licht krijgt voor de overnames van Motorola Mobility (door Google in de etalage gezet) en de low-end serverdivisie van IBM.

09.00 uur: De tegenvallende economische groeicijfers in Frankrijk en Duitsland hebben, weinig verrassend, tot een lagere start van de Europese beurzen geleid. De verliezen blijven voorlopig wel beperkt tot ongeveer een halve procent. De Bel20 beperkt de schade tot 0,1 procent.

08.45 uur: De Franse regering was blijkbaar goed voorbereid op de zwakke cijfers over de economische groei. En slaagt er moeiteloos in om de schuld voor de nulgroei bij iedereen behalve bij zichzelf te leggen:

Zo. Parijs heeft z'n analyse klaar. Dat Frankrijk niet meer groeit, is bien sûr de fout van Brussel en Frankfurt. http://t.co/Ar7dPxu4oo— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) August 14, 2014

 

08.30 uur: De Franse minister van Financiën Michel Sapin heeft er al een drukke ochtend op zitten. Na de tegenvallende bbp-cijfers verlaagde hij al zijn groeiprognoses voor de rest van het jaar en volgend jaar. Hij vuurde meteen een waarschuwingssalvo af richting Europa, dat zal moeten aanvaarden dat Frankrijk het begrotingstekort weer laat ontsporen om de economie niet helemaal de nek om te wringen. En nu heeft hij blijkbaar nog de ideale zondebok voor de tegenvallende groeicijfers gevonden: de dure euro. Een uitleg die weinig vruchtbare bodem vindt bij waarnemers:

French Fin Min: Euro is Too High, Hurts Exports in Euro Zone >> if in doubt, blame the euro— Katie Martin (@katie_martin_FX) August 14, 2014

 

08.26 uur: Luxe heeft even afgedaan bij de analisten van Goldman Sachs, meldt Tom Simonts van KBC Bolero:

#Kering naar 'sell' en #LVMH 'naar Neutral. Goldman Sachs ziet luxe even niet meer zitten https://t.co/bIk8qzDc1y pic.twitter.com/gmfYDBa6ZA— Tom Simonts (@TSimonts) August 14, 2014

 

08.22 uur: Opgelet, dit is niet de officiële twitteraccount van bondskanselier Angela Merkel (ze heeft er geen). Dit is een parodie-account, maar zou het niet fantastisch zijn als dit authentiek was?

Sh*t— Angela Merkel (@Queen_Europe) August 14, 2014

 

08.16 uur: Het is nog vroeg dag, maar het lijkt erop dat de onverwachte krimp in Duitsland zijn sporen gaat nalaten op de beurzen:

Eurostoxx 50 futures down 0.2% in early trading http://t.co/Z5G26gOUuZ— ForexLive (@ForexLive) August 14, 2014

 

08.11 uur: ING-econoom Carsten Brzeski laat zijn licht schijnen over de tegenvallende bbp-cijfers uit Duitsland. Hij merkt op dat de kans groot is dat het groeicijfer over de hele eurozone mogelijk beter zal zijn dan dat van Duitsland, al is het wachten tot 11 uur om daar uitsluitsel over te krijgen. 'De Duitse krimp heeft duidelijk de kansen vergroot dat de eurozone voor het eerst sinds 2007 sneller is gegroeid dan zijn eigen groeimotor', aldus Brzeski. Maar:

08.05 uur: Vooraleer Europa wakker werd met een stroom slechte bbp-cijfers op het bord, hadden we vanuit Japan al cijfers gekregen over de machineorders in het land. En die blijken met een forse 17,1 procent gestegen te zijn. Dat goede nieuws hielp de beurs in Tokio aan een vlotte winst. De Nikkei eindigde 0,7 procent hoger.

08.04 uur: De zwakke prestaties van de Franse economie ontlokken deze twitteraar een wel erg cynische reactie:

La croissance française est foutue pour le 2ème trimestre mais on va TOUT DÉFONCER pour le 3ème. Mais pas demain, c'est le 15 août.— Fabrice Pelosi (@fabricepelosi) August 14, 2014

 

08.01 uur: En we kunnen al heel snel zijn over het bbp-rapport: het is slecht. Frankrijk blijft steken op een nulgroei, en zopas raakte bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal is gekrompen.

08.00 uur: Goeiemorgen! Voor wie meteen mee wil zijn, nog even onze marktenvooruitblik herhalen:

De beurzen floreerden gisteren hoewel er nauwelijks verandering kwam in de geopolitieke toestand. De detailhandelsverkopen in China oogden wel fraai, maar in de Verenigde Staten bleven ze gewoon ter plaatse trappelen en eindigden ze bovendien voor de derde maand op een rij onder de verwachtingen.

En dat de Japanse economie in het tweede kwartaal een fikse krimp kende, was evenmin van aard beleggers te verblijden. Eens te meer ligt een wat perverse redenering van de markt aan de basis: als de winkelomzetten niet stijgen moet de Fed niet sneller dan verwacht de rente opkrikken.

Vandaag krijgen we vooral Europees macro-economisch nieuws op de plank met rond 11u de economische cijfers van de eurozone over het tweede kwartaal. Frankrijk trapt af om half acht met zijn bbp, een half uur later is het uitkijken naar wat de Europese motor, met name Duitsland over het tweede trimester gepresteerd heeft.

Er komen ook nog wat resultaten op ons af,met als belangrijkste toch de cijfers van 's werelds grootste supermarkt, Wal-Mart Stores. Geweldig zullen die niet zijn gezien de zwakke consumentencijfers die de voorbije maanden in de VS gepubliceerd werden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud