Cardio3 schiet hoger na instap Chinees

De Europese beurzen zijn licht lager afgesloten. De toestand in Irak baart zorgen. In de farmasector zorgde Medtronic voor een nieuwe miljardendeal. En in Brussel schoot Cardio3 Biosciences tot meer dan 10 procent hoger na de instap van de Chinees Danny Wong.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.52 uur: We sluiten onze liveblog hier af voor vandaag. De Bel20 is 0,3 procent lager geëindigd op 3.141,83 punten. De Brusselse sterindex volgde daarmee het voorbeeld van de andere Europese beurzen. Delhaize was opnieuw het zwakke broertje, met een verlies van net geen 2 procent tot 49,99 euro.

We geven u nog even de agenda van morgen/dinsdag mee:

DINSDAG 17 JUNI 2014

ECONOMIE/FINANCIEN

Duitsland:

 • Beleggersvertrouwen (ZEW) juni, 11 uur 

Europa:

 • ACEA: auto-inschrijvingen mei, 8 uur 

Eurozone:

 • Loonkosten eerste kwartaal, 11 uur 

Verenigd Koninkrijk:

 • Inflatie mei, 10.30 uur 

Verenigde Staten:

 • Inflatie mei, 14.30 uur
 • In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen mei, 14.30 uur 

BEDRIJVEN

Belgie:

 • KBC Groep: investeerdersdag (Brussel)
 • Montea: kapitaalverhoging met voorkeurrecht. 2 nieuwe aandelen per 7 bestaande, tegen 27 euro per stuk. Laatste dag.
 • Ontex: inschrijving op beursintroductie tegen 16,5 a 20,5 euro per aandeel. T.e.m. 24 juni, behoudens vervroegde afsluiting.
 • RHJ International: algemene vergadering, 15 uur
 • Sapec: algemene vergadering, 11 uur
 • Zenitel: kapitaalverhoging met voorkeurrecht. 1 nieuw aandeel voor 1 oud, tegen 0,80 euro per stuk. T.e.m. 19 juni. 

Frankrijk:

 • Euronext: inschrijving op beursintroductie tegen 19 a 25 euro per aandeel. T.e.m. 18 juni. 

Verenigde Staten:

 • Adobe Systems: resultaten tweede kwartaal 2013/2014, nabeurs

 

17.16 uur: Het wordt nu ernstig met de interesse van Siemens in de energiedivisie van Alstom:

 

Siemens, Mitsubishi plan to bid for Alstom assets. http://t.co/ERuwcHcGLt— WSJ Breaking News (@WSJbreakingnews) June 16, 2014

 

16.38 uur: Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen die was ingediend door Argentinië, en dat zorgt toch voor de nodige ophef in de twittergemeenschap. Argentinië hoopte via die weg nukkige houders van staatspapier te overtuigen om een schuldherschikking te aanvaarden. Maar de Argentijnen vinden dus bot, en dat blijft niet zonder gevolg op de obligatiemarkten:

 

#Argentina bonds plunge on US Supreme Court decision http://t.co/iKJs9EYJTm— Davide Scigliuzzo (@dscigliuzzo) June 16, 2014

 

16.00 uur: Een van de meer opmerkelijke dalers op Wall Street is Yahoo, dat 5 procent omlaag gaat nadat het Chinese e-commercebedrijf Alibaba ontgoochelende cijfers voorlegde. Yahoo heeft een belang van ongeveer een kwart in Alibaba.

15.45 uur: Het IMF heeft zijn economische groeiverwachtingen voor de VS gevoelig verlaagd. De organisatie mikt voor dit jaar nog op 2 procent, terwijl in april nog 2,8 procent in het vooruitzicht werd gesteld. Voor 2015 blijft het IMF mikken op een groei van 3 procent.

Opmerkelijk is ook dat het IMF heel concrete beleidssuggesties doet. Zo moeten de VS werk maken van een hoger minimumloon, bijkomend investeren in infrastructuur en grote kuis houden in de fiscale aftrekposten.

15.42 uur: Wall Street is eerder inspiratieloos aan de week begonnen. Na een licht lagere start zijn de indexen weer in evenwicht. De Dow Jones moet nog een verlies van 0,1 procent toestaan, maar de S&P500 en de Nasdaq boeken minieme winsten.

15.24 uur: Nog een tweede goede macro-economisch cijfer uit de VS: de industriële productie is in mei harder gegroeid dan verwacht. De productie van fabrieken, mijnen en nutsdiensten steeg 0,6 procent nadat ze in april 0,3 procent (herzien cijfer) was gedaald. Economen hadden volgens Bloomberg een stijging met 0,5 procent verwacht. De maakindustrie, die voor 75 procent van de totale productie tekent, groeide eveneens met 0,6 procent.

INDUSTRIAL PRODUCTION IN U.S. ROSE 0.6% IN MAY, FED SAYS— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 16 Jun 2014

15.06 uur: De indicator van de New York Fed, de zogenaamde Empire State Factory Index, is in juni een versnelling hoger geschakeld. De index steeg van 19,01 in mei tot 19,28 punten terwijl economen op een daling tot 15,0 hadden gerekend. De groei in de staat New York is dus gevoelig versneld.

BEAT: EMPIRE MANUFACTURING INDEX CLIMBS TO 19.28 (15.00 Estimated) read.bi/1si4F0Q...— BI: FinanceVerified account (@clusterstock) 16 Jun 2014

14.49 uur: Nog een stevige deal in de VS, dit keer in de telecomsector. Level 3 Communications koopt sectorgenoot TW Telecom, leverancier van ethernetdiensten aan bedrijven, voor 5,63 miljard dollar. De aandeelhouders van TW Telecom krijgen 10 dollar per aandeel plus 0,7 aandeel Level 3, wat neerkomt op 40,86 dollar per aandeel.

14.44 uur: Interessante vooruitblik van collega Pieter Suy op de investor day die KBC dinsdag houdt. Met als speerpunten het toekomstig dividend en de groeikansen.

14.18 uur: De pizzaketen Domino’s, ook in ons land actief, is gehackt. Hacker Rex Mundi is een verouderd IT-platform in België en Frankrijk binnengedrongen en heeft er 600.000 klantengegevens verzameld. Als de pizzaketen niet over de brug komt met 30.000 euro, zullen de hackers namen, e-amiladressen en telefoonnummers publiceren. Volgens een woordvoerder werden geen bank- of andere gegevens gecollecteerd, aangezien de keten die data niet bijhoudt.

Domino’s België en Frankrijk vallen onder Domino’s Pizza Enterprises, dat op de beurs Australian Securities Exchange in Sydney noteert. Beleggers lagen maandag niet wakker van het bericht, het aandeel bewoog niet. De Australische moeder is de Europese IT-platformen aan het overzetten op een nieuw Australisch platform, een operatie die 18 maanden in beslag neemt.

Rex Mundi sloeg al eerder toe in ons land: slachtoffers waren toen het Limburgse webhostingbedrijf AlfaNet, de kabelbedrijven Voo en Numéricable, het interimkantoor AGO en het recruteringsbedrijf Habeas.

 

14.03 uur: De handel in Cardio3 Biosciences is intussen hervat. Het aandeel wint 11,5 procent tot 47,60 euro na de investering van het Chinese Medisun International Holdings. Het fonds injecteert 25 miljoen euro kapitaal en geeft aan nog eens voor 25 miljoen euro aandelen te willen opkopen van bestaande aandeelhouders. Het heeft daartoe een bank gemandateerd. 

13.37 uur: Met meer dan 2,2 miljoen werknemers is Wal-Mart ’s werelds beursgenoteerd bedrijf met het grootste personeelsbestand. Op grote afstand volgen Volkswagen en PetroChina.

Biggest (publically traded) companies in the world based on number of emoployees: tcs.com/investors/Docu...— financial acrobat (@finansakrobat) 16 Jun 2014

13.20 uur: De Europese beurzen verliezen bijna een half procent. De opmars van de radicale islamitische rebellen in Irak wakkert de vrees aan dat de olie-aanvoer zal ontwricht worden en de hele regio nog instabieler zal worden. Beleggers zoeken hun toevlucht in veilige havens als goud en de Japanse yen. De Bel20 zakt 0,3 procent, met Delhaize (-1,8%) als grootste procentuele verliezer. 

13.12 uur: Het nieuws over Cardio3 BioSciences is bekend. Het bedrijf voert een kapitaalverhoging van 25 miljoen euro door aan 44 euro per aandeel. Alle nieuwe aandelen worden opgenomen door Medisun International Limited, een holding uit Hongkong die een portefeuille biowetenschappen aan het uitbouwen is. Samen gaan Cardio3 en Medisun de joint venture Cardio3 BioSciences Asia Holdings oprichten 'om cruciale klinische programma's uit te voeren in Groot-China'.

12.39 uur: Er zijn meer details bekend over de beursintroductie van Wordline. De specialist in betaalsystemen krijgt van de Franse moeder Atos een aparte notering in Parijs. Volgens de IPO moet de beursgang Wordline ongeveer zo'n 610 miljoen euro opbrengen en ligt het prijsvork per aandeel tussen de 16,40 euro en 20 euro. Atos behoudt een belang van 70 procent in Wordline. Worldline is bij de gewone consument vooral bekend van de betalingen  via Bancontact of Mister Cash. 

12.36 uur: De Europese lucht- en ruimtevaartgroep Airbus Group richt samen met de Franse motorenbouwer Safran een joint venture op. Die moet de Ariane-draagraket competitiever te maken ten opzichte van de Amerikaanse concurrentie, met name SpaceX van ondernemer Elon Musk.  De Ariane-raket wordt beschouwd als het werkpaard van de Europese ruimtevaart.

12.00 uur: De Europese beurzen verliezen 0,4 procent. In Brussel zakt de Bel20 met 0,4 procent.

11.12 uur: Rabobank staat stil bij de biersector, meer bepaald bij het premiumsegment, en stelt dat het gevecht om verdere groei in dat segment zich vooral afspeelt tussen AB InBev en Heineken. Daarbij zal AB InBev het leiderschap van Heineken in gevestigde markten gaan aanvechten. Anderzijds zullen hogere investeringen in grote nieuwe markten de omzet en winst van beide brouwers hoger stuwen. AB InBev en Heineken behouden allebei hun koopadvies en krijgen ook alle twee een hoger koersdoel mee: 90 euro (in plaats van 84) voor AB InBev, 60 euro (i.p.v. 57) voor de Nederlandse brouwer.

10.41 uur: Als er winnaars zijn, zijn er ook verliezers en vandaag zit Smith & Nephew in dat laatste kamp. De Britse medische multinational, die onder meer kunstheupen en – knieën maakt, lag enige tijd in het vizier van Medtronic, maar die groep besloot uiteindelijk Covidien over te nemen (zie 8.10 uur). Ontgoocheling bij de beleggers, die Smith & Nephew 2,5 procent lager sturen.

10.21 uur: De handel in Cardio3 Biosciences ligt stil in afwachting van een persbericht om 13 uur. 

9.52 uur: De hagelstorm die vorige week over Vlaanderen trok, zal een impact van 20 à 30 miljoen euro hebben op de resultaten van de verzekeraar Ageas. Dat is alvast de eerste inschatting van het beurshuis KBC Securities na gesprekken met het management. 'De verliezen zijn al bij al beheersbaar', zegt analist Matthias De Wit. Hij verwacht dat de onderliggende inkomsten uit verzekeringen in het tweede kwartaal 178 miljoen euro zullen bedragen. 

Hij herhaalt zijn koopadvies voor het aandeel. Zijn koersdoel bedraagt 42 euro. Dat betekent dat er volgens hem nog ruim 30 procent opwaarts potentieel is de komende twaalf maanden. 

De Wit stipt nog aan dat Ageas niet meteen grote overnames nastreeft en dat het bedrijf de bedoeling heeft overtollig kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders. De analist verwacht daarover in het tweede kwartaal een aankondiging. 

9.41 uur: WizzAir blaast zijn beursplannen af, meldt de FT. De Hongaarse budgetvlieger maakte vorige maand het voornemen bekend om tot 200 miljoen euro op te halen door middel van een beursgang, maar trekt nu zijn staart in. Als reden vernoemt WizzAir de volatiele koersen van luchtvaartaandelen. Die hebben inderdaad een moeilijke week achter de rug, mede door winstwaarschuwingen van Lufthansa en Aer Lingus. Ook de onverwachte annulatie door Emirates van een grote bestelling bij Airbus (voor 70 A350’s) betekende een schok.

9.35 uur: De Europese Investeringsbank EIB investeert 75 miljoen euro in onderzoeksprojecten van UCB. Het is de eerste keer dat de EIB zich waagt buiten het domein van kredietverstrekking. De EIB krijgt een vergoeding indien de projecten succesvol verlopen. Indien een project na afronding van een fase gestopt wordt, is de EIB haar geld kwijt. 

Voor UCB is de 75 miljoen euro welkom, al blijft het een relatief beperkt bedrag in vergelijking met de 856 miljoen euro die het vorig jaar investeerde in onderzoek en ontwikkeling. EIB heeft de voorbije 15 jaren al ruim 14 miljard euro kredieten verstrekt voor Belgische projecten in transport, energie en onderwijs. 

9.06 uur: De Bel20 noteert 0,2 procent lager.

8.56 uur: Bank Degroof verlaagt het koersdoel voor EVS met 13 procent tot 40 euro. 'De managementvooruitzichten voor 2014 zijn teleurstellend', klinkt het. 'Maar nu verlagen we ook onze inschattingen voor omzet en winst in 2015. Het bedrijf zal sterk uit de hoek moeten komen om de omzet in 2015 stabiel te houden. 2015 is namelijk een oneven jaartal zonder grote sportevenementen', aldus Bart Jooris van Bank Degroof. 

EVS noteert momenteel tegen 15 keer koers/winst (2014) en 16,8 keer koers/winst (2015, 2016). 'Dat is veel wetende dat we misschien moeten wachten tot 2016 om nog eens wat winstgroei te zien.'

De voorbije weken stond het aandeel EVS al zwaar onder druk: -20% op een maand tijd. Dat heeft alles te maken over twijfels over 2014 en de houdbaarheid van de winstmarges op langere termijn

08.47 uur: Het Britse pond is voor het eerst sinds de zomer van 2012 boven 1,25 euro gestegen. De voorbije twaalf maanden steeg de Britse munt al 10 procent in waarde. Het pond zit nu al negen dagen na mekaar in de lift.

De Britse economie is namelijk volop aan het herstellen. De werkloosheid is dalende en de industriële productie is booming. Door dat alles verwachten economen dat de Britse economie dit jaar met zowat 3 procent zal groeien. Dat heeft de voorbije maanden een complete ommekeer in gang gezet bij investeerders. In plaats van speculeren op extra stimulusmaatregelen, ligt de focus nu steeds meer op een verstrenging van het monetair beleid.

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, liet vorige week zelfs verstaan dat de BoE de rente wel eens ‘sneller dan de markt verwacht’ zou kunnen optrekken. De uitspraken van Carney staan in schril contrast met de maatregelen die de ECB eerder deze maand aankondigde. De ECB zet alles in het werk om de inflatie in de eurozone aan te wakkeren en de euro te verzwakken. 

 

08.29 uur: De aandeelhouders van Econocom verwateren met 6,8 procent. Dat heeft alles te maken met (converteerbare) Oceane-obligaties die het bedrijf drie jaar geleden uitgaf. Econocom koopt die nu vervroegd terug waardoor elke obligaties nu omgezet wordt in 4 aandelen aan 5,25 euro per stuk. 

08.16 uur: De Chinese beursindexen zitten in de lift, vooral de bankaandelen. De People's Bank of China begint minder strenge eisen op te leggen voor banken. Die moeten onder andere minder reserves aanhouden dan vorig jaar. Een maatregel om de economie nieuwe impulsen te geven. 'De initiatieven van de voorbije maanden hebben de vrees voor een harde landing in China de wereld uit geholpen', zegt een econoom.

08.13 uur: De futures wijzen op een licht negatieve start op de Europese beurzen.

08.10 uur: Nog een miljardendeal in de farmasector. Medtronic koopt concurrent Covidien voor 43 miljard dollar. Medtronic verhuist zijn zetel naar Dublin, waar het hoofdkwartier van Covidien gehuisvest is. 

Another American corporation is buying a foreign company so it can move its HQ to Ireland and pay less in taxes. businessinsider.com/medtronic-to-b...— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 15 Jun 2014

 

08.08 uur: Deze week is het onder andere uitkijken naar maatregelen van de Federal Reserve. Voorzitter Janet Yellen zal woensdagavond hoogstwaarschijnlijk een nieuwe vermindering van het maandelijkse inkoopprogramma voor obligaties aankondigen met 10 miljard naar 35 miljard dollar. Verder wachten beleggers met spanning de persconferentie van Yellen af. Yellen liet einde maart doorschemeren dat ze de rente sneller zou verhogen dan verwacht, vanaf de lente van 2015. Daardoor gingen de markten onderuit. Later liet de Fed verstaan dat de markt verkeerde conclusies trok. ?Deze keer zal de Fed er zich van verzekeren dat ze geen verkeerde signalen uitstuurt?, stelt ING.

Als alles volgens plan verloopt, krijgt Euronext vrijdag zijn eerste notering. Tot en met woensdag kunnen particuliere beleggers aandelen bestellen. Donderdag is de deadline voor institutionele beleggers en wordt de definitieve prijs vastgesteld.Euronext noteert gelijktijdig op de beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel.Later volgt Lissabon. Afhankelijk van de uitgifteprijs incasseert eigenaar ICE een bedrag tussen 800 miljoen en 1,05 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud