Carl Icahn neemt retailsector in vizier

Zondag werd er vrolijk gepicknickt op de Brusselse Anspachlaan voor het beursgebouw.. ©BELGA

Barco krijgt met Van de Wiele een nieuwe Vlaamse referentieaandeelhouder. De Europese beurzen sloten licht hoger. En op Wall Street trok Apple met zijn aandelensplitsing de aandacht.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.00 uur: Tot morgen.

17.55 uur: De Bel20 is met 0,2 procent winst gesloten.

17.10 uur: De geruchtenmolen rond Apple draait als vanouds zijn toertjes. Er lekten al foto's van wat wel eens de nieuwe iPhone6 zou kunnen zijn (dunner!) en ook een nieuw publiciteitsspotje van Apple waarin een rist sportgerelateerde toestelletjes figureren (zoals een trapsensortje voor een fiets of een slimme weegschaal) plus een reeks apps, wakkert de speculatie aan. Zoals: wordt de iWatch het bindmiddel tussen al die fitnesshulpjes?

Apple-fitness-spotje

16.32 uur: Time Inc, de uitgever van het gelijknamige magazine maar ook van Fortune, People en Sports Illustrated, heeft geen glorieuze start genomen als zelfstandige onderneming op de beurs van New York. De koers ging al tot 3,6 procent lager, terwijl die van Time Warner, waar de uitgever van afgesplitst werd, wel zowat 0,6 à 0,7 procent hoger koerst. Time Warner, dat bij de afsplitsing een 'one-time dividend' van 600 miljoen dollar opstreek, wil focussen op de audiovisuele kanalen (oa televisiezenders HBO en CNN) en verdeelde vrijdag kort voor middernacht aan zijn aandeelhouders aandelen van Time Inc, eentje per acht aandelen Time Warner.

Time Inc haalde vorig jaar een winst van slechts 201 miljoen dollar uit een omzet van 3,35 miljard (5% minder dan een jaar eerder). Het kwam naar de beurs met een schuld in zijn boeken van ongeveer 1,3 miljard dollar. Waarmee mede dat dividend werd uitgekeerd...

Time Inc. becomes America's oldest startup http://t.co/wxSaYr8M9Z— Fortune Magazine (@FortuneMagazine) 9 juni 2014

15.51 uur: De notoire activistische investeerder Carl Icahn heeft een nieuw slachtoffer in het vizier: Family Dollar. Icahn liet vrijdag weten een belang van 9,39 procent te hebben opgebouwd in de Amerikaanse discounter, waarop de koers 15 procent hoger schoot. Waar Icahn aankomt, wordt immers verwacht dat hij veranderingen eist, tot zelfs strategische heroriëntatie, vaak via een zitje in het bestuur. Family Dollar schiet in de verdediging: vandaag keurde het een regel goed dat geen enkele investeerder meer dan 10 procent van het bedrijf in handen mag krijgen, alvast niet in de komende twaalf maanden. De enige tegenstem kwam van de vertegenwoordiger in het bestuur van Trian Fund Management van de miljardair Nelson Peltz. Trian heeft 7,4 procent van Family Dollar. Het probeerde de discounter in 2011 zelf over te nemen, maar vond toen geen mede-investeerders.

15.48 uur: Apple begint aan de week in een lichter jasje. Het aandeel werd in 7 gesplitst. Een optische oefening, die het aandeel vooral toegankelijker maakt voor kleine beleggers. Apple gaat zo'n halve procent hoger tot 92,70 dollar.

15.47 uur: Wall Street is ook licht hoger aan de dag begonnen. Onder meer de energiewaarden zijn in goede doen:

 

S&P Energy Sector $XLE breaks out to a new all-time record high on the open, it is 2014’s 2nd best sector +5% YTD.— Downtown Josh Brown (@ReformedBroker) June 9, 2014

 

14.58 uur: Griekenland heeft een nieuwe minister van Financiën, met een veelbelovende naam:

 

Klinkt in ieder geval goed. De nieuwe Griekse minister van Financien, nu economieprofessor, heet Economides. http://t.co/Hee4OPwnTV— Erik Mauritz (@erikmauritz) June 9, 2014

 

14.51 uur: De beurs van Bombay verkent nieuwe hoogten. Vandaag steeg de Sensex 0,7 procent tot 25.580,21 punten. Sinds midden februari won de index al een kwart. Onder meer engineeringgroepen en cementproducenten trokken maandag de kar. Beleggers verwachten dat de nieuwe indiase regering van Narendra Modi meer gaat investeren en de goedkeuring van projecten voor wegen, havens en elektriciteitsopwekking zal versnellen.

14.33 uur: Flinke overname in de farmasector: Merck & Co koopt Idenix Pharmaceuticals voor 3,85 miljard dollar. Aandeelhouders van Idenix krijgen 24,5 dollar in cash. Dat is ruim drie keer zoveel als de slotkoers van Idenix op 6 juni, die 7,23 dollar bedroeg. Merck koopt Idenix vooral voor zijn pijplijn van experimentele behandelingen van hepatitis C. Drie middelen zitten momenteel in de klinische fase. Merck werkt zelf aan een pil die patiënten maar eenmaal daags zouden moeten innemen en die geen zware nevenwerkingen heeft. Jaarlijks betrappen naar schatting 170 miljoen mensen de virale aandoening hepatitis C. Daarmee is de markt 20 miljard dollar per jaar groot. Maar ook Gilead, Johnson & Johnson en Abbvie werken aan nieuwe geneesmiddelen.

14.01 uur: Sony heeft Nintendo voorbijgestoken in de verkoop van spelconsoles. Het verkocht in het voorbije boekjaar, dat eind maart afliep, 18,7 miljoen stuks, waar Nintendo afklokte op 16,3 miljoen, zoals net is gebleken uit de cijfers die Nintendo voorafgaand aan zijn AV bekendmaakte. Dat Sony over Nintendo is gesprongen, is niet zo verbazingwekkend. Nintendo's Wii U (met touchscreen) is lang niet zo'n trekker als zijn voorganger Wii. En Sony lanceerde zijn Playstation 4 met vertraging, waardoor die vorig jaar sterk in de lift zat als laatste nieuwigheid op de markt.

Nintendo hoopt dat het nieuwe spel Super Smash Bros de interesse in de consoles kan aanwakkeren. Daarin duiken alle populaire figuurtjes op uit de games die ooit op de consoles van Nintendo verschenen, om het tegen mekaar op te nemen in een virtuele boksring.

13.53 uur: Gisteren en vandaag was er twee keer positief economisch nieuws in Azië. De Japanse economie is in het eerste kwartaal met 1,6 procent gegroeid, blijkt uit de tweede raming. Dat is meer dan de eerste raming (1,5%) en ook meer dan economen volgens Bloomberg hadden verwacht (+1,4%).

Zondag  al raakte bekend dat de Chinese uitvoer in mei 7 procent hoger lag dan een jaar eerder. Economen hadden een groei van 6,7 procent verwacht. De invoer daalde met 1,6 procent, zodat er een handelsoverschot was van 35,92 miljard dollar, het grootste in vijf jaar.

13.11 uur: In de Bel20 is D’Ieteren vandaag de sterkste stijger: het aandeel van de autodienstengroep wint 1,1 procent tot 32,235 euro. D’Ieteren kreeg na de trading update van 15 mei – die een winstwaarschuwing bevatte – een klap en de koers schommelde sindsdien rond de 31 euro. De voorbije dagen is een voorzichtig herstel bezig. Op de algemene vergadering zei CEO Axel Miller vorige week dat de groep aan een globaal plan werkt om de rendabiliteit van de dealers te herstellen. Een goed draaiend dealernetwerk is essentieel voor een autodistributeur. De schade die de onweders en hagelbuien de laatste dagen hebben aangericht aan autoruiten zijn overigens een goede zaak voor Carglass, het merk waaronder de D’Ieteren-dochter Belron in ons land actief is.

 

12.25 uur: Hoe de liefde voor voetbal een mens uit de bocht kan doen gaan... Een van de rijkste mannen van Vietnam met een zwak voor voetbal is wegens fraude tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nguyen Duc Kien, stichter van de Asia Commercial Bank, één van de grootste privébanken in het land, zou met vervalste zakenplannen op slinkse manier kredieten hebben verkregen en het geld aan voetballers hebben uitgegeven. Hij werd maandag in Hanoi samen met acht medeplichtigen wegens fraude en verduistering veroordeeld. Alle beklaagden wezen de schuld van de hand. De rechtbank eiste bovendien een schadevergoeding van omgerekend 2,6 miljoen euro. Nguyen was voor zijn arrestatie in 2012 voorzitter van de Vietnamese landskampioen Hanoi ACB.

12.01 uur: De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump is ‘happy’. De Miss USA-verkiezing – die net als Miss Universe en Miss Teen USA een onderdeel is van zijn imperium – heeft behalve veel show ook een waardige opvolgster opgeleverd voor Erin Brady. De gelukkige is de 24-jarige Nia Sanchez uit Nevada. Zij mag de VS vertegenwoordigen op de internationale schoonheidswedstrijd Miss Universe.

De Miss USA-kandidaten zijn 'happy'.

11.38 uur: De beurs van Dubai neemt vandaag stevig gas terug na de mooie rally van de voorbije twee weken. Die vormde de bekroning van een uitstekend voorjaar, dankzij de sterkste economische groei sinds 2007. De DFM General Index won dit jaar al 44 procent, maar moet vandaag 2,7 procent lager. Twee weken geleden doorbrak de index voor het eerst de grens van 5.000 punten en vorige week werd de kaap van 5.100 punten gerond. Dat was volgens marktpartijen voor veel beleggers het signaal om te verkopen.

11.29 uur: Het private-equityfonds Cinven telt 510 miljoen euro neer voor Gas Natural Fenosa Telecomunicationes, de operator van een glasvezelnetwerk in Spanje en Latijns-Amerika. Cinven is bij ons onder meer bekend als voormalige aandeelhouder van de kabelaar Ziggo in Nederland en de Franse kabelaar Numéricable. De participatie in Ziggo verkocht het door aan Telenet-grootaandeelhouder Liberty Global. Het belang in Numéricable werd omgeruild voor cash en aandelen van het moederbedrijf Altice, in het kader van de grote Franse telecomfusie van een paar maanden terug.

Cinven kwam ook onder de aandacht toen het twee jaar geleden Arseus benaderde met een overnamevoorstel.

11.20 uur: De beleggers schijnen te waarderen dat de druk om in te grijpen toeneemt bij Delhaize. Het aandeel koerst een kleine 0,4 procent hoger, terwijl de Bel20 het zo goed als bij een status-quo houdt.

10.58 uur: Dit willen we u niet onthouden: voormalig BoE-voorzitter Mervyn King over voetbal en meer bepaald de kansen van het Engelse team op het WK. En hij ziet het allemaal niet zo zonnig in.

 

Maar wat de Engelsen op het grasveld ook vertonen, een troost is de Britse economie. Die zal wellicht de snelste groei vertonen van de G7-landen, merkt King op.

Mervyn King on England's World Cup chances -- and its economy. bv.ms/1lgJsPA... via BV— Bloomberg LPVerified account (@Bloomberg) 9 Jun 2014

10.25 uur: De rente op de meeste Europese overheidsobligaties daalt verder. De Belgische rente bedraagt maar 1,772 procent meer. Ook de Italiaanse en Spaanse rente gaan verder omlaag.

The new normal - Spain 10 year bond yield briefly trades below US 10 year bond yield this morning at 2.59% -— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 9 Jun 2014

10.18 uur: In Moskou gaat de Micex-index 0,8 procent hoger op het vooruitzicht dat er vredesbesprekingen worden opgestart die een einde moeten maken aan het geweld in het oosten van Oekraïne. Bij de onderhandelingen zal ook een gezant van de Russische president Poetin aanwezig zijn. Beleggers gaan er van uit dat de spanning die de annexatie van de Krim heeft teweeggebracht, hierdoor zal afnemen. De beurs van Moskou was vorige week al 3,7 procent gestegen.

09.56 uur: De ‘sausage war’ in de VS lijkt beslecht. Tyson Foods heeft in het weekend zijn bod op Hillshire Brands opgetrokken tot 63 dollar per aandeel, melden bronnen. Het nieuwe bod waardeert de Amerikaanse vleeswarenproducent op 7,7 miljard dollar, inclusief 550 miljoen dollar schulden. Tyson overtreft met dit nieuwe bod concurrent Pilgrim’s Pride. Tyson zou de overname, de grootste in zijn geschiedenis, in contanten betalen maar daar voor wel moeten lenen of nieuwe aandelen uitgeven. Het is nog wachten op een officiële bevestiging van de deal. 

Sausage Wars, the series finale? Tyson beats Pilgrim's Pride in battle for Hillshire - buff.ly/1qfyVoo...— Geoffrey Smith (@Geoffreytsmith) 9 Jun 2014

09.39 uur: Lang niet alle beurzen in Europa zijn open op deze Pinkstermaandag. Onder meer Luxemburg, alle Noord-Europese beurzen (Kopenhagen, Oslo, Stockholm, Helsinki, Reykjavik), Wenen, Zürich en de meeste Oost-Europese beurzen zijn gesloten.

09.20 uur: Analist Yves Franco van KBC Securites is helemaal niet verwonderd over de uitstap van Gimv uit Barco. Het gaat om de langst aangehouden participatie van Gimv en de investeringsmaatschappij had al aangegeven meer te willen desinvesteren. Barco van zijn kant is in het voorbije decennium een mature onderneming geworden, zodat de invloed van zijn private equity partner in de loop der jaren is verminderd.

09.03 uur: De Europese beurzen openen een fractie hoger. De Stoxx Europe 600 stijgt 0,1 procent. De Bel20 wint eveneens 0,1 procent. Barco gaat 0,5 procent hoger, Delhaize 0,2 procent lager.

08.52 uur: Behalve naar de koersreactie van Barco kijken we ook uit naar Delhaize. De Tijd schreef zaterdag dat de retailer in België winkels gaat sluiten en banen gaat schrappen om de rendabiliteit te verbeteren. Een oefening die enigszins vergelijkbaar zou zijn met wat Carrefour enkele jaren geleden deed.

08.45 uur: Pinkstermaandag brengt wellicht een rustige, om niet te zetten makke handelsdag. Maar die begint toch met fijn bedrijfsnieuws: Barco krijgt een nieuwe referentieaandeelhouder. Na meer dan 30 jaar houdt Gimv het voor bekeken. Groep Van de Wiele, producent van textiemachines, neemt het belang van 9,6 procent over, volgens Gimv met de bedoeling een langetermijnaandeelhouder te zijn.

Zoals collega Kurt Vansteeland fijntjes opmerkt: 'Charles Beauduin doet een Tackske'. Waarmee hij verwijst naar de instap van Picanol-topman Luc Tack in Tessenderlo Groep.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud