1. Markten Live
 2. Live blog

Caterpillar zorgt alsnog voor koude douche

De Europese beurzen eindigden dinsdag quasi stabiel. In Brussel blijft Proximus onder druk staan door een lange reeks sombere adviezen. In de VS wegen de resultaten van Alphabet en 3M op het gemoed. Net als de conference call van Caterpillar.
 • Blik op morgen

  We zetten er een punt achter. U zal van ons nog horen hoe de algemene vergaderingen van GBL en Deceuninck vandaag verliepen. Ook morgen staan er een heel pak AV's op het programma. Tot dan!


  WOENSDAG 25 APRIL 2018

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Ablynx: overnamebod aan 45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 4 mei.
  - Bois Sauvage: algemene vergadering
  - Bone Therapeutics: jaarresultaten 2017 en jaarverslag, 7 uur
  - Euronav: resultaten eerste kwartaal, 8 uur
  - Galapagos: resultaten eerste kwartaal, 14 uur
  - Intervest Offices & Warehouses: algemene vergadering, 16.30 uur
  - Proximus: notering ex-slotdividend 1 euro bruto
  - Sapec: vereenvoudigd uitkoopbod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. T.e.m. 29 juni.
  - Telenet: buitengewone en gewone algemene vergadering, 10 uur
  - UCB: trading update eerste kwartaal, 7 uur
  - Van de Velde: algemene vergadering
  - Vastned Retail Belgium: algemene vergadering, 14.30 uur
  - WDP: algemene vergadering
  Duitsland:
  - Linde: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur
  Frankrijk:
  - Genkyotex: business update eerste kwartaal, 17.45 uur
  - STMicroelectronics: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs
  Nederland:
  - ING: notering ex slotdividend 0,43 euro bruto
  Verenigd Koninkrijk:
  - Glaxo SmithKline: resultaten eerste kwartaal, 13 uur
  - Lloyds Banking Group: resultaten eerste kwartaal, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Boeing: resultaten eerste kwartaal, 13.30 uur
  - Caterpillar: resultaten eerste kwartaal, 13.30 uur
  - Facebook: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  - Ford Motor: resultaten eerste kwartaal
  - Twitter: resultaten eerste kwartaal, 13 uur
  - Visa: resultaten tweede kwartaal 2017/2018
  Zuid-Korea:
  - Samsung Electronics: resultaten eerste kwartaal
  Zweden:
  - Atlas Copco: resultaten eerste kwartaal, 8.30 uur
  Zwitserland:
  - Credit Suisse: resultaten eerste kwartaal, 7 uur

 • Management Caterpillar duwt Wall Street in het rood

  Net na het stabiele slot van de Europese beurzen, koos Wall Street duidelijk voor verlies. De Dow Jones  noteert 1 procent lager. 

  De ommekeer is te wijten aan het management van Caterpillar  , dat voorbeurs nochtans sterke resultaten bekendmaakte. Tijdens een conference call liet het management verstaan dat qua marges het eerste kwartaal het beste kwartaal wordt van heel 2018. 'De marges zullen vanaf nu in de sector dalen.' Ging het aandeel bij opening tot 4 procent hoger, dan noteert het nu liefst 6 procent lager. 

 • Degiro boekt recordomzet

  De omzet van de Nederlandse beursmakelaar Degiro is in het eerste kwartaal met 49 procent jaar op jaar gestegen naar 14,3 miljoen euro. Het aantal rekeningen groeide met 67 procent naar 290.004. ‘Een stijgende beurs in combinatie met uitgebreide aandacht in de media voor blockchaintoepassingen zorgde bij de start van het eerste kwartaal voor een sterke toename van het aantal klanten.’ De makelaars Binck en Bolero rapporteerden maandag al een recordomzet dankzij de volatiliteit op de markten.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier

 • Bel20 eindigt ... stabiel

  Dankzij een late jump is de Bel20 uiteindelijk quasi stabiel afgesloten op 3.931,59 punten. 

  Grootste stijgers in Brussel: Exmar (+3,4%), Balta (+2,3%) en Elia (+2%). 

  Grootste dalers: Wereldhave Belgium (-3,3%), Melexis (-3,4%) en Curetis (-7,6%). 

 • We zoomen verder in op de kostenexplosie bij Alphabet die niet alleen het aandeel zelf onderuit haalt, maar die ook de stemming op Wall Street in het algemeen verzuurt. 

 • Wall Street op verlies

  Liefst 180 S&P500-bedrijven publiceren deze week resultaten. Beleggers zijn niet tevreden met de cijfers van Alphabet   en 3M  , en mogelijk daardoor noteert Wall Street na twee uur handel op verlies. De Dow Jones noteert bijvoorbeeld 0,3 procent lager.

 • Amerikaanse huizenprijzen op record

  Twaalf jaar na de vorige piek staat de invloedrijkste vastgoedbarometer van de VS weer op recordpeil. Lees hier meer

 • Klappen voor Alphabet

  De technologiebeurs Nasdaq wint een halve procent, ondanks een stevig verlies voor grote klepper Alphabet (Google)

  Alphabet maakte maandag nabeurs een kwartaalomzet van 31,1 miljard dollar bekend, wat beter was dan verwacht. De groep zag echter ook de kosten stijgen, waardoor de marges daalden van 27 naar 22 procent. 

 • Amerikaanse tienjaarsrente op 3 procent

  Het is zover: voor het eerst sinds 2014 heeft de Amerikaanse tienjaarsrente de kaap van 3 procent bereikt. En zeggen dat de Belgische tienjaarsrente op amper 85 basispunten zit. 

 • Wall Street: 3M neemt een duik

  De Dow Jones  noteert na vijf minuten handel met een winst van 0,3 procent. Caterpillar  stijgt ruim 3 procent, 3M  verliest bijna 7 procent. 

  3M is een industrieel conglomeraat, onder meer bekend van de post-its en de scotch tape. De groep publiceerde resultaten in de lijn der verwachtingen, maar verlaagde wel de jaarwinstprognose, onder meer door de impact van een minnelijke schikking met de staat Minnesota omtrent watervervuiling. 

 • Belgische ondernemers opvallend optimistisch

  Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in april onverwacht gestegen. De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank steeg naar 1 punt, tegenover 0,1 punt in maart. Economen hadden een daling naar -0,5 punt voorspeld. De verbetering van het economisch klimaat is opmerkelijk, want in Duitsland, Frankrijk en Italië werden bedrijfsleiders pessimistischer.

  De stijging van het ondernemersvertrouwen is te danken aan de dienstensector en de bouw. In de dienstensector verbeterden de economische vooruitzichten en in de bouw groeide het orderboekje. In de industrie en de handel daarentegen daalde het vertrouwen lichtjes.

 • De dollar helemaal terug? Niet zo snel.

  Volgens ING-valutastrateeg is de remonte van de dollar meer te danken aan baissespeculanten die hun winst veilig stellen dan positieve fundamentals. 

 • Caterpillar krikt jaarprognose op

  De wereldmarktleider in industriële werktuigen Caterpillar   verhoogt na een sterk jaarbegin voor heel 2018 met 2 dollar per aandeel en rekent nu op een winst per aandeel van 9,75 tot 10,75 dollar per aandeel. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Coke niet langer op dieet?

  Op Wall Street is het straks uitkijken hoe beleggers het kwartaalrapport van Coca-Cola  onthalen. De frisdrankenreus en Dow-component kon voor het eerst in jaren de verkoop van zijn vlaggenschip Diet Coke op de Amerikaanse thuismarkt weer opkrikken. 

 • Proximus, de minst geliefde Bel20'er

  De grootste daler in de Bel20 is - eens te meer - Proximus  . met een verlies van 2,1 procent naar 25,72 euro. Nochtans noteert de telecomoperator pas morgen zonder het recht op het slotdividend over boekjaar 2017.

  In de aanloop naar de kwartaalresultaten volgende week regent het opnieuw sombere rapporten. Vandaag verlaagt UBS het koersdoel van 28,50 naar 26,60 euro, het advies blijft 'houden'. Analist Polo Tang erkent wel dat het dividendrendement van intussen zo'n 6 procent een bodem onder de koers legt. 

  Andere analisten zijn somberder. Credit Suisse, bijvoorbeeld, bracht eind vorige week zijn verkoopadvies en koersdoel van 21 euro in herinnering. 'Wij blijven denken dat dat de analistenconsensus te optimistisch is over de winst over de komende jaren, gelet op de concurrentie van Telenet en Orange Belgium', klonk het. 

  Het aandeel moet zowat de minst geliefde Bel20'er in: van de 26 adviezen die informatieleverancier Bloomberg bijhoudt, luiden er welgeteld 3 'kopen'. Liefst tien zijn verkoopadviezen en dat in een beurswereld waar zo'n adviezen eigenlijk schaars geworden zijn. 

 • Over Bolloré en Bolloré

  Volgens de krant Le Monde ondervraagt de politie Vincent Bolloré . De Bretoense miljardair wordt verdacht van corruptie bij de toewijzing van havencontracten in Togo en Guinea. Het aandeel van het familievehikel Bolloré neemt in Parijs een duik tot 6 procent.  

 • Aanhoudende sluisproblemen bij BAM en VolkerWessels

  Het mank lopende megaproject van 600 miljoen euro voor de bouw van de zeesluis in het Nederlandse IJmuiden blijft voor kopzorgen zorgen voor de bouwers ervan: BAM Group en VolkerWessels . Die waarschuwden eerder al voor fors oplopende kosten omdat de sluisdeuren niet pasten.

  Nu dreigt het project nog meer vertraging op te lopen, schrijft De Telegraaf. 'Een onderaannemer van de hoofdaannemer van de sluisdeuren in Zuid-Korea heeft financiële problemen', zei een woordvoerster van beide bouwbedrijven aan de krant. Volgens De Telegraaf dreigt een extra jaar vertraging. De zegsvrouw spreekt van 'enige bijkomende vertraging'. Normaal zouden de nieuwe sluisdeuren dit najaar worden geplaatst.

 • Over het kwartaalrapport van MDxHealth

  Eerst analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs van KBC Securities (koopadvies, koersdoel van 4,90 euro):

  'Een positieve trend in het eerste kwartaal, die hopelijk kan doorgezet worden in de rest van het jaar. De kosten stijgen wel jaar op jaar, maar dat was te verwachten met het uitgebreide verkoopsteam'.

  Stephanie Put van Degroof Petercam (neutraal advies, koersdoel van 4,10 euro):

  'Rekening houdend met de verdubbeling van het verkoopsteam in 2017, hadden we een sterkere toename van de verkoopsvolumes verwacht. Bovendien zet de verslechtering van het operationeel resultaat zich door, als gevolg van de hogere werkingskosten. Nu ConfirmMDx sinds enkele jaren op de markt is, verschuift de focus geleidelijk van omzet naar rendabliiteit en dat laatste blijft een probleem'. 

 • Degroof Petercam haalt Flow Traders van de kooplijst

  Na de ijzersterke resultaten haalt Degroof Petercam Flow Traders van de kooplijst. Het advies luidt voortaan 'houden', het koersdoel ligt op 40 euro.

  Beleggers beschouwen de beter dan verwachte kwartaalwinst van Flow Traders best als een eenmalige bonus van zo'n 0,40 euro per aandeel
  Michael Roeg
  Analist Degroof Petercam

  'De resultaten over het eerste kwartaal waren duidelijk beter dan verwacht. Maar gelet op de uitzonderlijke marktomstandigheden in het eerste kwartaal zijn ze niet duurzaam. En dus beschouwen beleggers de beter dan verwachte kwartaalwinst best als een eenmalige bonus van zo'n 0,40 euro per aandeel', stelt analist Michael Roeg. Hij wijst ook op de sterke recente koersklim, waardoor het aandeel in de buurt komt van het nieuwe koersdoel van 40 euro. 

 • Alweer een koude Duitse douche

  Naar het beeld van de Europese economie in haar geheel zijn er steeds meer twijfels over de kracht van de Duitse economie, sinds jaar en dag de motor van de eurozone. De Ifo-barometer van de Duitse economie zakte in april voor de vier keer in vijf maanden, tot 102,1 punten. 

 • Flow Traders: sell the news

  Recordresultaten dus bij Flow Traders (zie post van 8u31). En de belegger? Die neemt winst na een rally van 90 procent sinds begin dit jaar: het aandeel  neemt een duik van 7 procent naar 34,56 euro. 

 • Melexis couponnetje lichter

  Melexis  , de boomende producent van chips voor de autosector, koerst 80 cent of 1 procent lager naar 82,30 euro. De aandeelhouders worden er echter niet armer op: de koersdaling stemt op dit ogenblik exact overeen met het dividend van bruto 80 cent dat vandaag van de koers gaat. 

 • Galapagos vs Vertex: de race is begonnen

  Galapagos  start een drievoudige combinatherapie bij het onderzoek naar taaislijmziekte. Daarbij het wordt het zaak de opgelopen achterstand op rivaal Vertex in te halen. 

 • Euro zakt onder 1,22 dollar

  Nu handelaars iets minder extreem 'bullish' worden over de eenheidsmunt, valt de euro  tot onder 1,22 dollar. En dat is toch al drie cent onder de piek van dik 1,25 dollar begin februari. 

 • Bel20 neemt vlakke start

  De openingsbel: de Bel20  start zoals verwacht met de handrem op en noteert een fractie hoger op 3.934 punten. MDxHealth  gaat na de relatief geruststellende update over het eerste kwartaal 1,7 procent hoger naar 3,81 euro. 

 • Vlakke start voor Europese beurzen

  Afgaand op de belangrijkste indexfutures, stevenen de Europese beurzen af op een vlakke start. Bel20  en Euro Stoxx50  zouden min of meer stabiel openen. 

  ©REUTERS

 • Flow Traders verpulvert recordresultaat

  Het volatiele beursklimaat van het eerste kwartaal was gefundenes fressen voor de Amsterdamse marktmaker Flow Traders . Hoe meer onrust op de beurzen, hoe meer handel en hoe beter de omzet en marges van een 'middle man' als Flow Traders. 

  De nettowinst vertienvoudigde (!) over het eerste kwartaal naar 109,7 miljoen euro of 2,36 euro per aandeel. Dat betekent dat de groep na drie maanden al meer winst heeft geboekt dan over heel het frustrerend kalme beursjaar 2017.

 • ... en voor SAP

  Net als verfreus Akzo vormt ook voor het Duitse SAP,  het grootste softwarehuis van Europa, de dure euro een stevige kopwind. Dat laat de groep weten in een an sich behoorlijk kwartaalrapport.  De omzet zakte licht naar 5,26 miljard euro.

  De sterke groei van de cloudabonnementen (+31% bij constante wisselkoersen) was onvoldoende om de zwakkere verkoop uit licenties op softwarepakketten (+4% bij constante wisselkoersen) en de tegenzittende wisselkoersen. De bedrijfswinst steeg wel. 

 • Kopwind voor Akzo ...

  Een wat minder dure euro zal alvast zéér welkom zijn bij AkzoNobel. De verfreus blijft waarschuwen bij zijn resultaten over het eerste kwartaal voor 'kopwind', vooral dan uit valutahoek maar ook via duurdere grondstoffen. 

  Over het eerste kwartaal zakte de omzet in verf en coatings 8 procent naar 2,18 miljard euro. Ook exclusief valuta-impact was er een krimp van 1 procent, mede door de moeilijke gang van zaken in de scheepvaartsector. Door de combinatie van lagere omzet en hogere (grondstoffen)kosten kreeg de bedrijfswinst een knauw van 28 procent naar 149 miljoen euro. 

 • Stevige winst op Aziatische beurzen

  De meeste Aziatische beurzen boeken deze ochtend stevige winst. In Tokio koerst de Nikkei 0,8 procent hoger, op de Chinese beurzen is er zo'n 2 procent winst. 

 • MDxHealth ziet omzetmotor op gang komen

  Het Luiks-Californische diagnosebedrijf MDxHealth  boekte over het eerste kwartaal een omzet van 9,7 miljoen dollar, 50 procent meer dan een jaar eerder. 

  De cijfers lijken een opsteker na een bijzonder moeilijk 2017. De groep startte 2017 met de ambitie om 75 procent te groeien, maar enkele waarschuwingen later kwam de eigenlijke groei op minder dan de helft uit

  Let wel: topman Jan Groen hoedt zich na de seriële ontgoochelingen in 2017 duidelijk voor euforie. 'Ondanks een sterk eerste kwartaal, hebben we nog geen volledig zicht op de omzetverwachtingen. We blijven de markt op de hoogte houden', klinkt het vaag. MDxHealth haalde eerder dit jaar 36 miljoen euro op. Die middelen gaat de groep gebruiken om de groei te versnellen. Het bedrijf gaat de verkoop van zijn prostaatkankertesten promoten bij urologen en ziekteverzekeraars. 

 • Komt Thierry Vanlancker uit de verf?

  In afwachting van het nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt krijgen beleggers nog een pak bedrijfseconomisch nieuws voorgeschoteld. In Nederland komt AkzoNobel met de resultaten, meteen een nieuwe test voor de Thierry Vanlancker.

  De Belgische CEO van de verfreus moet bewijzen dat Akzo na het afketsen van het miljardenbod (27 miljard euro of 95 euro per aandeel) van het Amerikaanse PPG vorig jaar op eigen kracht evenveel aandeelhouderswaarde kan creëren. Hij nam alvast een goede start, met het nieuws vorige maand dat de private-equityreus Carlyle 10 miljard veil heeft voor de chemiepoot van de groep. 

  In België zijn er nabeurs resultaten van Cofinimmo. Even belangrijk is dat de vastgoedgroep haar expansie in zorgvastgoed voortzet, met een aankoop van een nieuw verzorgingstehuis in Duitsland.

  Mogelijk krijgen de beurzen deze ochtend een extra boost met de beter dan verhoopte kwartaalresultaten van de Amerikaanse internetreus Alphabet. De Google-moeder zag de nettowinst in het eerste kwartaal bijna verdubbelen tot 9,4 miljard dollar, de reclame-inkomsten schoten bijna een kwart hoger naar 26,6 miljard. 

 • Amerikaanse huizenmarkt nadert record

  De Amerikaanse huizenmarkt, tien jaar geleden de aanstoker van een wereldwijde financiële crisis, stelt het prima. Deze middag maken de economen Karl Case en Robert Shiller hun invloedrijke barometer bekend van de vastgoedprijs in de 20 grootste Amerikaanse steden. 

  Wall Street-economen rekenen erop dat de S&P Case-Shiller 20 in februari opnieuw gestegen is. En dan komt een record stilaan in zicht. In januari noteerde de Case-Shiller op 205,10 punten. Dat is niet alleen 53 procent boven het dieptepunt van maart 2012, maar ook slechts een zucht verwijderd van het record van 206,52 punten in juli 2006. 

  De boomende huizenmarkt geeft aan dat de Amerikaanse vrij stevig blijft groeien. En dat geeft samen met de oplopende inflatie de Amerikaanse centraal bankiers ammunitie om de rente te blijven verhogen. Het contrast met de Europese Centrale Bank, die gelet op de vertragende economie waarschijnlijk pas ergens in 2019 komaf zal maken met de nulrente. 

  En die rentekloof - die ook weerspiegeld weer in de langetermijnrentes - begint stilaan op de euro  te wegen. Meteen een opsteker voor de Europese beurzen én het Europese bedrijfsleven en een belangrijke verklaring waarom de Bel20  en de andere Europese beurzen gisteren initieel verlies alsnog in winst konden ombuigen. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud