1. Markten Live
 2. Live blog

Celyad glijdt weg na kapitaalverhoging

KBC doet waar ABN AMRO en ING faalden: beleggers overtuigen met het kwartaalrapport, EVS wordt temidden een positieve beursklimaat hard afgestraft voor een bijzonder zwak rapport.
 • Stijgers en dalers

  Sterkste stijgers van Brussel:

  - Mithra: +11,60%

  - Genkyotex: +6,4%

  - IBA: +5,7%

  Sterkste dalers van Brussel:

  - EVS: -17,4%

  - Celyad: -12,7%

  - Fountain: -6,7%


 • Recyclagedrift kleurt Campine groen

  Campine , de grootste batterijenrecycler in de Benelux, zal zijn materiaal recyclingactiviteiten. “We  rollen  momenteel  een  nieuw  plan  uit  waarin   we  significant  gaan  investeren  in additionele technologie en capaciteit om meer materialen te herwinnen uit afval” zegt CEO De Vos. “Campine anticipeert hiermee op de algemene maatschappelijke en politieke trend in  het  streven  naar  een  circulaire  economie.”

  Vandaag  recycleert  Campine  Lood  uit  klassieke  autobatterijen  en  ander  loodafval  en produceert het Antimoontrioxide, een vlamvertrager voor kunststoffen. Campine  wil  in  de  volgende  4  jaar  tussen  de  20  à  25 miljoen  Euro  investeren.  Hierbij  is  het  grootste  individuele  project  de  herwinning  van  de plastic  uit  de  batterijbehuizingen.

  Alle  investeringen  en  expansies  worden  doorgevoerd op  de  site  van  Campine  in  Beerse, nabij Turnhout, waar vandaag 180 mensen tewerkgesteld worden. Het aandeel stijgt 5,5 procent.

 • Maersk beleeft woelige tijden op vlakke zee

  Het is een kalme zee. Te kalm voor 's werelds grootste containerrederij Maersk . De Deense multinational maakte vandaag een onderliggend verlies van 239 miljoen dollar bekend, een stuk meer dan het verlies van 139 miljoen dollar een jaar eerder.

  CEO Soren Skou wijt de dramatische cijfers aan dalende transportprijzen en een stijgende brandstofkost. De sector kampt met een overcapaciteit en Skou vreest dat daar niet meteen verandering in komt. 'Een handelsoorlog tussen de VS en China zou de fragiele hoop op een herstel in de rederijsector begraven,' aldus Skou. 'Op korte termijn zullen we een deel van onze capaciteit terugschroeven.'

  De nettowinst kwam uit op 2,75 miljdard dollar maar werd ferm vertekend door de verkoop van twee onderdelen, Maersk Oil en Maersk Tankers. Het aandeel zakt 8 procent.

  ©AFP


 • Spotify voelt hete adem van Youtube

  YouTube gaat met een eigen muziekstreamingdienst de concurrentie aan met onder meer Spotify , meldt het dochterbedrijf van Google . Dat nieuws valt niet in goede aarde bij Spotify. Nagenoeg geen enkele speler slaagt erin winstgevend te zijn met muziekstreaming. Een extra concurrent erbij kan de industrie dan ook missen als keispijn. 

 • Kwartaalcijfers Walmart niet gesmaakt

  Het begint stilaan een bekend fenomeen te worden. Bedrijven leggen goede resultaten neer maar worden niet beloond op de beurs. Vandaag is het de beurt aan Walmart

  De verkoop in de Amerikaanse winkels steeg met 2,1 procent. Dat is het vierde kwartaal op rij dat de verkopen in de VS groeien, geen enkele supermarkt doet beter. Vooral de ecommercetak zat in de lift. Onlineverkopen stegen met 33 procent ten opzichte van het jaar voordien.

  De nettowinst ging in het eerste kwartaal wel met meer dan de helft achteruit voornamelijk door boekhoudkundige factoren.

 • Winstverwatering Celyad dringt door in de koers

  Door de stevige korting van 15 procent waarmee Celyad nieuwe aandelen ophaalde, daalt de koers met 13,4 procent na de hervatting van de handel.

  Celyad creëert 1,8 miljoen nieuwe aandelen met de transactie, bijna een vijfde van het aantal uitstaande aandelen voor de kapitaalverhoging. De korting op de beurskoers zorgt voor een winstverwateringen. De nieuwe aandeelhouders krijgen meer winst dan de actuele waarde van het bedrag dat ze binnenbrachten.

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse aandelenbeurzen openen licht lager door de stijgende rente en olieprijs. Daarbovenop wegen teleurstellende resultaten van techconglomeraat Cisco op techaandelen.

 • GBL ziet Burberry floreren op de beurs

  De Frère-holding GBL kan zich wel voor het hoofd slaan. De Britse kledinggroep Burberry stijgt immers bijna 4 procent op de beurs van Londen. De designer van luxekledij profiteert van een hoger koersdoel. Credit Suisse trok de richtprijs op van 18,5 pond naar 19,5 pond. 

  GBL verkocht vorige week haar belang van 6,6 procent in de groep tegen een prijs van 18 pond. Sindsdien staat het aandeel ruim 8 procent hoger. Had GBL iets langer gewacht, kon het zomaar 56 miljoen euro extra binnenrijven.

 • Celyad haalt 40,1 miljoen euro op aan 22,29 euro

  Het Waalse biotechbedrijf Celyad heeft zijn kapitaalverhoging afgerond. Het heeft 1,8 miljoen aandelen geplaatst bij institutionele investeerders. 

  De aandelen gingen over de toonbank aan een prijs van 22,29 euro per stuk. Dat is een flinke korting van 15 procent tegenover de vorige slotkoers. Celyad, dat onder meer werkt aan een immunotherapiebehandeling tegen agressieve leukemie, haalt met de transactie €  40,1  miljoen op, vόόcommissies en kosten.

  De handel in het aandeel was gisteren en vanochtend geschorst maar hervat om 15:30.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

 • Olieprijs doet Amerikaanse rente stijgen

  Nu de olieprijs de 80 dollar overschreden heeft, stijgen de inflatieverwachtingen in de VS en dat heeft een impact op de langetermijnrente. Die is boven de 3,1 procent gestegen. Een stijgende rente in de VS heeft een opwaartse impact op de dollar.

  Nu Amerikaans staatspapier aantrekkelijker wordt, vloeit veel geld weg uit de risicovollere groeimarkten. Nadat Argentinië moest aankloppen bij het IMF en in Turkije de lira een diepe val maakt, is het de beurt aan Indonesië. Daar heeft de centrale bank de beleidsrente intussen opgetrokken tot 4,5 procent om de kapitaalvlucht tegen te gaan.

 • Mithra bij de 'miljardairsclub'

  De grafiek spreekt boekdelen: Mithra deed de eerste 2,5 jaar beurscarrière zo goed als niets. Dan kwam er begin dit jaar beloftevolle onderzoeksresultaten met Donesta en Estelle en hopla, de Belgische biotech heeft er een miljardenbedrijf bij.  

 • Olieprijs piept boven 80 dollar

  De prijs van een vat Brent-Noordzeeolie klimt voor het eerst sinds november 2014 boven 80 dollar per vat. 

 • EVS: structurele problemen?

  De vrije val van EVS wint vaart: minus 15 procent naar 23,40 euro. ING-analist David Vagman vreest dat het zwakke jaarbegin misschien wel een indicatie is van structurele problemen.

  'Sectorgenoten zoals Belden hebben aangeven dat grote Amerikaanse klanten - denk aan Disney of ESPN - hun investeringen tegenwoordig liever focussen op directe consumentenplatformen, omdat ze last hebben van klanten die 'de kabel doorknippen' en rivalen als streamingreus Netflix. Dit zet druk op traditionele producten die voor live uitzendingen verkocht worden.'

 • UBS haalt Solvay van de verkooplijst

  Eén van de opvallendste stijgers in de Bel20 is Solvay , met een klim van 1,5 procent tot 119 euro. UBS haalt de chemiegroep van de verkooplijst en verhoogt het koersdoel van 107 naar 120 euro.

  'Het herstel in de luchtvaartbranche en de olie- en gasindustrie zullen de winst en de cashflow ondersteunen, maar natriumcarbonaat (een belangrijk ingedriënt voor onder meer detergenten en glas dat met overcapaciteit kampt, red.) blijft wegen', stelt analist Geoff Haire.  

 • Sofina betaalt grof geld voor instap Cambridge Associates

  De Boël-holding Sofina   koopt een belang van 20 procent in de Amerikaanse vermogensbeheerder Cambridge Associates. De prijs van de transactie is niet officieel meegedeeld maar zou dicht bij de 200 miljoen euro liggen, vernam De Tijd. 

  Cambridge Associates is naast vermogensbeheerder ook een adviesbureau en doet op vraag van klanten investeringsonderzoek. Het bedrijf is sinds zijn oprichting in 1973 in privé-handen en koestert een zekere discretie. Met het belang van 20 procent schaart Sofina zich naast de families de Rothschild en Hall. 

  Zijn hoofdkantoor ligt in Boston, maar de groep is in alle belangrijke financiële centra aanwezig. Het bedrijf heeft zelf zo’n 190 miljard dollar aan investeringen onder beheer. De klantenlijst van Cambridge is ronduit indrukwekkend: van het pensioenfonds van de speler van de American Football-liga NFL via het Wereldnatuurfonds, de universiteit van Harvard en het MIT tot de stichtingen van Bill en Melinda Gates en de familie Rockefeller.

  De klantenlijst van Cambridge is ronduit indrukwekkend. Onder meer het pensioenfonds van de spelers van de American Football-liga NFL prijkt erop. ©USA Today Sports

 • 'Nyrstar in clinch met Australische overheid'

  Een behoorlijk verrassend bericht in de Australische media: de regering van de Australische deelstaat South Australia dreigt met gerechtelijke stappen tegen Nyrstar.

  Om de dure reconversie van de site te financieren ging de zinksmelter een lening van 291 miljoen Australische dollar aan, een lening die door de vorige regering van de deelstaat gegarandeerd was. De huidige regering blijkt echter not amused dat Nyrstar de financiers pas vanaf november 2019 wil terugbetalen en dus de eerste 18 maanden aflossingen wil opschuiven. 

  De huidige deelstaatminister van Financiën, Rob Lucas, wil echter dat Nyrstar op 28 mei met aflossingen begint, nu de groep zelf bevestigd heeft dat Port Pirie vanaf eind dit jaar cashflow zal beginnen genereren. 'Nyrstar zegt dat het niet moet beginnen aflossen, een stelling die de deelstaat niet accepteert', zegt Lucas aan ABC News. 'Het uitstel is verrassend aangezien Nyrstar, via zijn financiële informatie, herhaaldelijk een publiek heeft verklaard de aflossing zoals overeengekomen uit te voeren'. 

  De minister die de deal met Nyrstar onderhandeld heeft, Tom Koutsantonis, zit nu in de oppositie en verwijt zijn opvolger uit politieke overwegingen 'een belangrijke werkgever in de regio' aan te vallen.  

  ©nyrstar

 • RTL beleeft geen plezier aan voetbal

  Een belangrijke factor bij het slechte jaarbegin van RTL (zie vorige post) zijn de oplopende verliezen bij de voetbalploeg Girondins de Bordeaux, die sinds 1999 in handen is van de Franse zender M6. 

  Eerder dit jaar schreef de lokale krant Sud-Ouest dat M6 een koper zoekt voor Girondins. We beginnen te snappen waarom. 

  Niet alleen de supporters van Bordeaux zijn ontevreden. ©Photo News

 • Goed kwartaal voor Aedifica

  De specialist in zorgvastgoed boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar voor 23,2 miljoen euro huurinkomsten of geconsolideerde omzet, raakte woensdagavond bekend. Dat  is 13 procent meer dan een jaar eerder. Over de eerste negen maanden bedraagt de omzet 67,7 miljoen euro, een toename van 17 procent. Aedifica ligt daarmee voor op zijn eigen budget.

  De dividendprognose voor het lopende boekjaar blijft onveranderd op 2,50 euro bruto per aandeel. Dat is 11 procent meer dan het dividend dat over 2016/2017 werd uitgekeerd.

  Het lopende boekjaar is andermaal een jaar van forse groei voor Aedifica. Sinds 1 juli 2017, de start van het boekjaar, is de vastgoedportefeuille met 9,6 procent aangegroeid tot 1,69 miljard euro.

  Momenteel is voor 375 miljoen euro aan bouw- en renovatieprojecten in uitvoering of gepland, een record. Als deze projecten situeren zich in het zorgvastgoedsegment. Zorgvastgoed tekent nu al voor 83 procent van de portefeuille van Aedifica. Het gaat om 130 sites gespreid over drie landen: België, Duitsland en Nederland.

  Aedifica heeft nog ruimte voor verdere investeringen: de schuldratio van de groep bedroeg eind maart 44,6 procent, terwijl het wettelijke maximum voor GVV’s op 65 procent ligt. Deze maand heeft Aedifica zich overigens van 120 miljoen euro nieuwe financiering verzekerd.

  ‘Een sterke top line prestatie’ maar ‘geen grote gebeurtenissen’, oordelen de vastgoedanalisten van KBC Securities. Ze blijven bij hun ‘houden’-advies en koersdoel van 81 euro.

 • De gevreesde 'back end' van RTL Group

  'Run for the hills'. Dat is doorgaans de boodschap als u de omfloerste uitspraak 'back-end loaded' ziet. Eigenlijk is de verkapte manier om een winstwaarschuwing te sturen. Zo ook bij RTL Group . De Luxemburgse mediagigant kwam met een teleurstellende update over het eerste kwartaal, maar belooft met een spurtje in de latere kwartalen van het boekjaar de schade goed te maken. Beleggers denken er het hunne van en sturen het aandeel in Frankfurt 4,4 procent lager. 

 • Opluchting bij Altice

  De Franse kabelreus Altice boekt een spurtje van 9 procent naar 8,58 euro. En dit omdat over het eerste kwartaal de brutobedrijfswinst (ebitda) iets beter dan verhoopt was. Een geruststelling: over 2017 implodeerde het aandeel Altice door onrust over de toxische combinatie van een schuldenberg van 50 miljard en een afbrokkelende ebitda. Een schrikbeeld voor de hele sector: Telenet-CEO Jojhn Porter verwees naar Altice als belangrijke factor om nog even te wachten met de hervatting van royale uitkeringen voor de aandeelhouders. 

 • KBC speelt openingswinst weer kwijt

  KBC noteert na de eerdere winst nu zo goed als stabiel. Dat beleggers beter dan verwachte cijfers op een geeuw onthaalt, daar heeft de bank- en verzekeringsgroep stilaan ervaring mee. Dat was in 2017 ook het geval, na de cijfers over het eerste, tweede en derde kwartaal, alleen na het vierde kwartaal was er applaus dankzij het extraatje voor de aandeelhouder.

 • EVS: 'Zwak, zwak, zwak'

  KBC Securities-analist vat de kwartaalcijfers van EVS kernachtig samen. 'Zwak kwartaal, zwak orderboek, zwakke vooruitzichten': hij verlaagt het advies voor de beeldserverspecialist van 'bijkopen' naar 'houden'. 

 • Argenx gaat op tournee

  De beurskoers van Argenx zet sowieso al record na record neer sinds de doorbraak in het onderzoek naar myasthenia gravis en de succesvolle kapitaalronde op Wall Street, maar de kans is reëel dat de beleggersinteresse nog crescendo zal gaan. Het management trekt immers de komende maand de boer op voor 'road shows' en die presentaties zorgen vaak voor extra beleggersinteresse. Een overzicht van de 'triple' doortocht in New York:

  • dinsdag 22 mei, UBS Global Healthcare conferentie in New York
  • woensdag 6 juni: Jefferies Global Healthcare conferentie in New York
  • Woensdag 20 juni: JMP Securities Life Sciences conferentie in New York

  De eerste twee conferenties zullen beleggers live kunnen volgen via webcast op op de site van de biotechnologiegroep. 

 • Ageas zet papierversnipperaar in overdrive

  De verzekeraar Ageas heeft op de jaarvergadering van gisteren groen licht gekregen en meteen de papierversnipperaar aan het werk gezet: de 6.377.750 eigen aandelen die de verzekeraar in 2017 heeft ingekocht, zijn nu vernietigd. En dus moeten toekomstige dividenden of andere uitkeringen maar over 203 miljoen hongerige mondjes verdeeld worden. 

 • Naar vlakke start op Europese beurzen

  Afgaand op de indexfutures, mogen we net als in Azië geen vuurwerk verwachten bij de start van de Europese handel. Bij de openingsbel zouden Bel20 en Euro Stoxx50 - de korf steraandelen uit de eurozone - grosso modo stabiel noteren. 

  ©REUTERS

 • Italiaanse regeringscoalitie: nieuwe dag, nieuw lek

  Die onderhandelingen over een Italiaanse regering tussen Lega en de Vijfsterrenbewegingen zijn duidelijk zo lek als de Titanic na de botsing met de ijsberg. Alweer is een document uitgelekt. 

  Intussen reageerden de onderhandelaars verongelijkt op de 'chantage' van beleggers, die het aangedurfd hebben na een eerder lek wat meer risicopremie te eisen om Italiaanse schulden. Tja, als je geen last wil met je schuldeisers moet je er misschien geen 2.300 miljard euro van lenen? 

 • Eerste kwartaalwinst voor Pharming

  Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming sloot het eerste kwartaal af met de eerste winst uit de bedrijfsgeschiedenis.  

  Het belangrijkste actief van Pharming is Ruconest, een middel tegen acute aanvallen van het erfelijk angio-oedeem, een zeldzame ziekte waarbij het weefsel opzwelt.

 • Naast KBC en EVS zijn er ook nog ...

  ... wat andere bedrijfsresultaten. Take your pick, zouden we zeggen:

 • KBC klopt dankzij Ierland prognoses

  De resultaten van KBC lopen binnen. En die ogen beter dan verwacht, al bewees de bank- en verzekeringsgroep in 2017 keer op keer dat dat verre van een garantie is voor applaus bij beleggers. Over het eerste kwartaal kwam de nettowinst uit op 556 miljoen euro. Dat is 12 procent dan de 630 miljoen euro over het eerste kwartaal van 2017, maar een stuk meer dan de 480 miljoen die de door KBC zelf bijgehouden analistenconsensus zelf verwachtte. 

  Een belangrijke factor zijn de voorzieningen voor probleemkredieten. Die wegen logischerwijs meestal op de resultaten, maar in Ierland kan KBC dankzij het spectaculaire herstel van de 'Keltische tijger' flink wat tijdens de crisis aangelegde voorzieningen terugnemen. Ook in de andere belangrijke markten moest de groep nauwelijks extra voorzieningen aanleggen, dankzij het gunstige economische klimaat. En dus droegen terugnames voor 63 miljoen - 43 miljoen louter op rekening van Ierland - aan de winst bij. 

  Ierland gaf de winst van KBC over het eerste kwartaal een stevige boost ©AFP

 • EVS zet 2018 erg zwak in

  Goedemorgen! Als opwarmertje voor de resultaten van KBC straks trappen we af met EVS . De Luikse beeldserverspecialist kende een erg ontgoochelend jaarbegin. De omzet zakte 7 procent naar 22,8 miljoen euro, minder dan de 23,6 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. 

  Door de relatief veel vaste kosten en de oplopende kosten voor onderzoek & ontwikkeling heeft die krimp een grote impact lager op de resultatenrekening. De bedrijfswinst zakt dik 60 procent van 4,9 naar 1,9 miljoen euro, ruim onder de 3,3 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten. Zelfs de relatief voorzichtige analist van KBC Securities rekende op 2,5 miljoen. 

  Netto zakt de winst 40 procent naar 2,1 miljoen euro of 0,16 euro per aandeel. 

  Zoals bij de publicatie van de jaarcijfers valt het orderboekje zwaar tegen. Op 10 mei was dat voor 2018 voor 32,3 miljoen gevuld, 9 procent minder dan een jaar eerder. Exclusief grote verhuurcontracten voor de wereldbeker voetbal, is er zelfs een daling van 28 procent. 'We zijn ontgoocheld over het jaarbegin', windt CEO Muriel De Lathouwer er geen doekjes om. 

  Voor heel 2018 rekent De Lathouder op 115 à 130 miljoen euro. Dat is niet alleen minder dan de 132 miljoen waar de analistenconsensus op rekende, maar potentieel ook een daling tegenover de 118,8 miljoen over boekjaar 2017. En dat is frappant: traditioneel zijn de even jaren bij EVS immers sterke jaren, dankzij grote sportevenementen zoals het WK of EK voetbal en de Olympische Spelen. EVS rekent er wel op dat de klanten vanaf de tweede jaarhelft meer bestellingen plaatsen. 

  ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content