1. Markten Live
 2. Live blog

Celyad krijgt mokerslag na tegenvallend onderzoek

De Europese beurzen sloten maandag nipt hoger. De luchtvaartaandelen stonden onder druk na een winstalarm van Lufthansa. Zwakke testresultaten deden Celyad met bijna een derde dalen.
 • Fijne avond

  Wij sluiten deze liveblog af en zien u graag morgenvroeg terug. Dinsdag kijken we vooral uit naar de jaarresultaten van Colruyt, die nabeurs gepubliceerd worden.

  DINSDAG 18 JUNI 2019
  ECONOMIE/FINANCIËN
  Duitsland:
  - Beleggersvertrouwen (ZEW) juni, 11.00 uur
  Eurozone:
  - Handelsbalans april, 11.00 uur
  Portugal:
  - ECB-conferentie over 20 jaar economische en monetaire unie in Sintra
  Verenigde Staten:
  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen mei, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Colruyt: resultaten boekjaar 2018/2019, 17.45 uur
  - Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

 • Leasinvest krijgt 2 EBBC-gebouwen helemaal in handen

  Leasinvest Real Estate wordt volledig eigenaar van de gebouwen B en E van het EBBC Bedrijvenparkt in Senningerberg in het Groothertogdom Luxemburg. Leasinvest bezat al de meerderheid in deze twee gebouwen via een belang van 69,8 procent in de vastgoedcertificaten Lux Airport.

  Om de twee gebouwen helemaal in handen te krijgen telt Leasinvest 47,3 miljoen euro neer. Het is de bedoeling de aankoop af te ronden voor het einde van de maand.

  Met deze acquisitie bezit Leasinvest Real Estate nu 5 van de 6 gebouwen op de site. Het European Bank & Business Center (EBBC) ligt op wandelafstand van de luchthaven van Luxemburg en zal in de toekomst ook via een tramlijn verbonden worden met het stadscentrum en het zakendistrict Kirchberg.

 • Europese beurzen sluiten nipt in de plus

  Na een flauwe ochtend- en middagsessie trokken de Europese beurzen zich in de laatste twee handelsuren op aan Wall Street. Tegen sluitingstijd krompen de winsten weer. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,1 procent in de plus.

  De Bel20 kon niet volgen en eindigde 0,4 procent lager. De grootste verliezers in de index waren Ontex (-2,5%) en Umicore (-1,8%). De meeste druk kwam van de zwaargewichten AB InBev (-0,6%) en KBC (-0,7%).

  Op de brede markt kelderde Celyad met 29,5 procent na de presentatie van zwakke onderzoeksresultaten met een potentieel geneesmiddel tegen leukemie. Balta ging tussentijds tot 7 procent lager, maar sloot 2,7 procent in de plus.

 • Europese beurzen gaan hoger

  Het grootste deel van de handelsdag modderden de Europese beurzen maar wat aan, maar nu staan ze op winst. De EuroStoxx50 wint 0,4 procent en volgt daarmee het goede voorbeeld van Wall Street, waar vooral de technologiewaarden goed presteren.

  De Bel20 blijft nog licht in het rood, onder meer door verliezen voor de zwaargewichten KBC en AB InBev .

 • 'Drie nieuwe iPhones op komst'

  Dat schrijft een analist van TF International Securities.

 • Sabca dingt mee naar groot onderhoudscontract in VS

  Sabca Group dingt samen met het Amerikaanse bedrijf Borsight mee naar een belangrijk onderhoudscontract voor F-16-vliegtuigen in de VS. Het gaat om onderhoud en herstellingen van de F-16 Fighting Falcon op de US Air Force-basis in Ogden, Utah. Voor beide spelers samen kan de waarde van een eventueel contract oplopen tot 900 miljoen dollar.

  De samenwerking tussen Sabca en Borsight, een specialist in vliegtuigelektronica (avionics) en de bijbehorende software, werd gesloten tijdens het luchtvaartsalon op Le Bourget.

  ‘De sterkte van deze samenwerking tussen onze twee ondernemingen ligt in de complementariteit van hun respectievelijke expertisedomeinen’, zegt Thibauld Jongen, de CEO van Sabca, in een persbericht. ‘Borsight beschikt over de vereiste beschikbare infrastructuur, ervaring in avionics en is perfect gelegen, net naast de klant. Sabca Group heeft meer dan 40 jaar ervaring in onderhoud, herstelling en upgrades van de F-16-jet voor de Europese en Amerikaanse luchtmachten.’

 • Franse miljardair Drahi koopt Sotheby's

  Patrick Drahi legt 3,7 miljard dollar op tafel voor het legendarische veilinghuis. Na 31 jaar verdwijnt Sotheby’s zo van de beurs.

  Het aandeel van Sotheby’s verloor afgelopen jaar 40 procent van zijn waarde. Drahi biedt nu 57 dollar in cash, wat 61 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag.

  Drahi is de voorzitter van het telecomconcern Altice Europe en een fervente kunstverzamelaar. ‘Sotheby’s is een van de meest elegante en begerenswaardige merken in de wereld’, zegt hij in een persbericht.

 • Wall Street opent fractie hoger

  De Dow Jones gaat 0,1 procent hoger van start, de S&P500 wint een kleine 0,2 procent.

 • Naar vlakke opening Wall Street

  De Amerikaanse futures noteren vlak tot licht hoger. De Amerikaanse beurzen hebben twee goede weken achter de rug en maken zich nu op voor het rentebesluit van de Fed woensdag. Daarin legt de Amerikaanse centrale bank mogelijk de basis voor een renteverlaging later dit jaar.

 • Schatkist heeft driekwart financiering 2019 binnen

  De Belgische overheid leende vandaag 3,2 miljard euro op de markten, tegen bijzonder lage tarieven. Ons land haalde op 10 jaar 987 miljoen euro op tegen een rente van 0,139 procent. Er was ook een lening bij tot 2066 tegen een rente van 1,363 procent (890 miljoen euro). 

  In totaal heeft de schatkist dit jaar via langlopende leningen al 21,5 miljard euro opgehaald, of 76,8 procent van de doelstelling van 28 miljard in 2019. De rente is dit jaar onverwacht fors gedaald.

 • India voert heffingen op Amerikaanse producten in

  India heeft zondag besloten op 28 groepen van Amerikaanse producten importheffingen in te voeren. Het gaat om een tegenmaatregel: de VS hadden eerder aangekondigd dat ze de vrije invoer van ongeveer 6 miljard dollar aan Indiase goederen zouden terugdraaien.

  India had de tegenmaatregelen al klaarliggen. Ze waren aanvankelijk als reactie op de vorig jaar ingevoerde Amerikaanse heffingen op staal en aluminium bedoeld. India stelde de invoering van de importheffingen meerdere keren uit in de hoop een akkoord te kunnen bereiken. Het terugdraaien van het Amerikaanse gunstregime voor Indiase producten heeft India er nu toe aangezet de heffingen door te voeren.

  'De vergeldingsmaatregelen bewijzen de kwetsbaarheid van de hogedrukstrategie die het Amerikaanse handelsbeleid kenmerkt. Niet alle landen zullen zo gemakkelijk toegeven aan de Amerikaanse eisen als Mexico. Landen die minder afhankelijk zijn van de handel met de VS zullen weerstand bieden, met het risico op escalerende oog om oog, tand om tand-gevechten', schrijft ING-econoom Timme Spakman in een commentaar.

 • Gevallen held: Neil Woodford

  De bekendste 'stockpicker' van het VK, dat was de vermogensbeheerder Neil Woodford voor Britse beleggers.

  Maar van de beleggersheld van vroeger is inmiddels weinig over. Woodford zag zijn heldenstatus de afgelopen weken totaal imploderen. Door slechte beleggingsresultaten haalden steeds meer beleggers hun geld weg bij zijn grootste fonds (Woodford Equity Income Fund) en het fonds kwam in de problemen omdat het te veel had belegd in slecht verhandelbare effecten.

  We gaan dieper in op de val van deze beleggersgoeroe in dit artikel.

  ©REUTERS

 • Export Singapore 16 procent lager in mei

  Olie niet meegerekend is de uitvoer van de stadstaat Singapore in mei met 15,9 procent teruggevallen. Het is al de derde maand op rij dat de uitvoer zakt. Zonder een opvallende opstoot van de export van farmaceutische producten (met 28,5%) zou het resultaat voor de maand mei nog een stuk slechter geweest zijn.

  Sectorieel was de sterkste daling voor elektronica, waarvan in mei 31,4 procent minder werd uitgevoerd. Wij denken dan onmiddellijk aan de impact van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, die sterk afstraalt op Zuidoost-Azië. Volgens ING-analist Robert Carnell is er meer aan de hand: 'De handelsoorlog beschadigt Azië, maar het is de wereldwijde technologiezwakte (waarvan China's technologieoorlog met de VS maar een onderdeel is) die de export in de regio de meest schade toebrengt.'

 • Balta onderuit

  De tapijtgroep Balta  krijgt plots een stevige tik: -6% tot 2,63 euro. 

 • Euronext: ING krijgt een zetje van Jefferies

  We gaan dieper in op het zetje dat Jefferies geeft aan ING en de Brusselse beurs in dit artikel.

 • Celyad keldert na klinische update

  Beleggers smaken de klinische update niet die het biofarmabedrijf Celyad  heeft bekendgemaakt. Het aandeel ploft bijna 20 procent lager.

  Celyad publiceerde zaterdag tijdens een congres van de European Hematology Association (EHA) een update voor de autologe CYAD-01 fase 1-studies THINK en DEPLETHINK in acute myeloïde leukemie.

  In de THINK-studie werd bij 4 op 13 patiënten een objectieve respons waargenomen en bij één daarvan was er een duurzame respons gedurende 90 dagen. Amper twee patiënten vertoonden na drie maanden een stabiel ziektebeeld. In totaal werd bij 6 van de 13 patiënten een anti-leukemische activiteit waargenomen.

  De data hebben geen impact op de koopadviezen van de beurshuizen KBC Securities en Degroof Petercam. 

 • Degroof knipt rating Ascencio

  Het beurshuis Degroof Petercam vindt dat de koers van Ascencio dit jaar wel ver genoeg is opgelopen. Met een koerswinst van 23,3 procent in 2019 ziet het beurshuis weinig opwaarts potentieel voor het aandeel. Daarom knipt Degroof-analist Herman van der Loos het aandeel bij met een houdadvies. 

  Van der Loos denkt dat het aandeel deels is gestegen door de opname van Ascencio in de EPRA-index. 

 • Jefferies verhoogt koersdoel ING

  Jefferies verhoogt het koersdoel van ING  van 14,5 naar 15 euro. Het beurshuis behoudt zijn koopadvies voor de Nederlandse bank. 

  Volgens de analisten van Jefferies noteert de grootbank bijna 18 procent onder zijn werkelijke waarde. Daarnaast heeft ING groeipotentieel. De beurskenners zeggen dat vergelijkbare banken die geen groeipotentieel hebben in gelijke tred of tegen een premie ten opzichte van de sector noteren.

 • Huawei geeft forse omzetwaarschuwing

  Stichter Ren Zhengfei van de niet-genoteerde telecomreus Huawei zegt dat de omzet in de komende twee jaar 30 miljard dollar onder de verwachtingen uitkomt. Hij zal ongeveer 100 miljard dollar bedragen, tegenover 105 miljard in 2018. In februari mikte Zhengfei op een omzet van 125 miljard dollar in 2019. 

  In mei hebben de VS Huawei op een zwarte lijst gezet. Daardoor moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie verwerven voor ze zaken kunnen doen met Huawei. 

 • Britse bouwgroep zet 1.200 werknemers op straat

  Kier Group ontslaat 1.200 mensen als onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie. Dat maakte de Britse bouwgroep vanochtend bekend. Met de ontslagen hoopt de groep 55 miljoen Britse pond te besparen.

  Kier stoot ook onderdelen af die niet tot de kernactiviteiten behoren.

  Kier Group wil de kasstroom verbeteren en de schuldenlast verminderen.

 • Scherpere concurrentie op Belgische telecommarkt

  De telecomoperator Mobile Vikings lanceert een aanbod met ongelimiteerde mobiele data. De prijs is met 29 euro per maand erg laag. Bij de concurrenten - Telenet , Proximus en Orange Belgium - varieert die tussen 40 en de 43 euro.

  De scherpe korting is mogelijk dankzij de overstap van Mobile Vikings naar het Orange-netwerk. Mobile Vikings huurt daar als 'virtuele operator' capaciteit. 'We konden gunstigere commerciële condities bedingen dan bij BASE (dochter van Telenet, red.)', klinkt het. Mobile Vikings claimt dat het zijn broek niet scheurt aan de korting. 

  Lees hier het volledige artikel.

 • Intel herbekijkt zijn wereldwijde aanbodketen

  De Amerikaanse chipreus Intel herbekijkt zijn wereldwijde aanbodketen als reactie op de handelsoorlog tussen de VS en China. Dat zegt CEO Bob Swan aan Bloomberg. 

  'Hoe herleggen we de stromen van goederen zodat er minder producten die onderhevig zijn aan handelstarieven vanuit China naar de VS komen?' vroeg hij zich af. 'Er zijn klanten die hun activiteiten verhuizen. Ook daar moeten we op reageren.' Eerder dit jaar gaf Intel een omzetwaarschuwing, onder meer door 'Chinese kopwinden'. Swan moedigt de VS en China aan een 'constructieve dialoog' te voeren.

  Het is nu vooral uitkijken naar de G20-top in Osaka van eind juni. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping ontmoeten elkaar daar. 

 • Bitcoin boven 9.000 dollar

  De bitcoin is tot boven de 9.000 dollar gestegen na berichten dat Facebook deze week zijn digitale munt onthult. Doordat nu ook Facebook met een digitale munt komt, lijken digitale munten meer mainstream te worden. Vanochtend ging de munt meer dan 9 procent hoger.

  Ook cryptomunten als Litecoin (+4,4%) en Ethereum (+4%) gaan hoger.

 • Beurzen licht hoger - Luchtvaartaandelen onderuit

  De Bel20   gaat, in lijn met de Europese beurzen, 0,2 procent hoger. 

  Lufthansa   keldert 10 procent na een winstwaarschuwing (zie post 7.42 uur). Ook concurrenten als Air France-KLM  (-3,5%), EasyJet   (-2,8%) en IAG   (-2%) nemen een duik. 

  Deutsche Bank  opent 1,4 procent hoger na een bericht over de oprichting van een bad bank

  H&M opent 0,8 procent hoger na de kwartaalcijfers (zie post 9.01 uur). 

 • H&M boekt omzetstijging

  In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de kledingketen meer omzet geboekt dan een jaar eerder. De omzet steeg met 11 procent tot 57,5 miljard Zweedse kroon (5,4 miljard euro).

  Analist Richard Chamberlain zegt dat de kwartaalupdate goed ontvangen zal worden door de markt, omdat het aangeeft dat H&M dit jaar beter gaat presteren. De analist blijft wel bij zijn houdadvies.

  De versnelling in de transformatie van het bedrijf drukt volgens het beurshuis Berenberg de resultaten op de korte en middellange termijn. De zakenbank behoudt zijn verkoopadvies.

  In België heeft de kledingwinkel een conflict met verhuurder Qrf .

 • Kepler verhoogt koersdoel Immobel

  Edouard Enault, analist bij het beurshuis Kepler Cheuvreux, herhaalt zijn koopadvies voor Immobel  en krikt het koersdoel op van 62 naar 68 euro. 'Ondanks een vertragende economie zou Immobel in staat moeten zijn om kopers te vinden voor de vele projecten in de pijplijn, goed voor in totaal 820.000 vierkante meter.'

  Kepler vindt de overname van het Franse Nafilyan & Partners een goede zaak. 'Daardoor stijgt het gewicht van residentiële projecten in de portefeuille. Dat maakt het businessmodel minder cashintensief, terwijl het risicoprofiel verbetert.'

 • Vrijdag nabeurs in notendop

  Vrijdag nabeurs was er nog nieuws over een aantal bedrijven:

  Ascencio maakte over het eerste halfjaar een winst (EPRA) per aandeel bekend van 2,19 euro, een stijging met 6,3 procent. De bezettingsgraad lag eind maart op 97 procent, tegenover 97,3 procent op 30 september. Ascencio wijt die daling aan de leegstand in zijn Belgische portefeuille. Het bedrijf verwacht een dividend dat minstens vergelijkbaar is met dan van vorig boekjaar (3,40 euro). Het aandeel heeft daarmee een nettodividendrendement van 4,1 procent. Lees hier meer. 

  Euronav Luxemburg, een dochter van Euronav , haalde 50 miljoen dollar op met obligaties. De niet-gewaarborgde leningen werden uitgegeven aan 101 procent van de nominale waarde, hebben een coupon van 7,5 procent en lopen tot mei 2022.

  Aedifica liet weten dat de verkoop van de hotelportefeuille is afgerond. Een Europese investeerder heeft de zes hotels gekocht.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen openen licht hoger, voorspellen de futures. 

  ©REUTERS

 • Topman ABN AMRO stapt op in april

  De topman van ABN AMRO , Kees van Dijkhuizen, stapt in april 2020 op. De voormalige financieel directeur werd in 2017 benoemd tot CEO van de Nederlandse bank.

  De benoeming van Van Dijkhuizen werd aangestuurd door de toenmalige Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. De overheid was de belangrijkste aandeelhouder van de bank. Dijsselbloem noemde de topman een bestuurder met een sterk ontwikkelde 'maatschappelijke antenne'. 

  Sinds begin 2017 ging het aandeel 11 procent lager, terwijl de EuroStoxx-bankenindex 27 procent inleverde.

  Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO. ©ANP XTRA

 • 'Deutsche Bank overweegt oprichting bad bank'

  Deutsche Bank overweegt de oprichting van een bad bank waarin voor 50 miljard euro aan langetermijnderivaten worden gestopt. Dat schrijft de zakenkrant Financial Times. De bank zelf geeft geen commentaar. Een bad bank is een aparte structuur waar alle probleemkredieten gebundeld worden.

  Topman Christian Sewing zou de oprichting van de bad bank aankondigen bij de publicatie van de halfjaarresultaten eind juli. 

  Eerder dit jaar mislukte een fusie met Commerzbank. Dat leidde tot een nieuwe klap voor het aandeel. Sinds 2015 werd  het aandeel vijf keer minder waard. Het noteert nu rond 6 euro, dicht bij het laagste peil ooit. 

  Lees hier ons volledige artikel.

 • Moeder Brussels Airlines verlaagt winstverwachting

  De Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa heeft zijn verwachte winst voor dit jaar naar beneden bijgesteld. De verwachte bedrijfswinst ligt tussen 2 en 2,4 miljard euro. De marge op de omzet wordt bijgesteld van 6,5 à 8 procent naar 5,5 à 6,5 procent.

  Lufthansa zegt last te hebben van een negatieve prijsdruk. De prijzen van korte vluchten zijn gedaald doordat te veel vluchten worden aangeboden en doordat er veel lege stoelen zijn. Het overaanbod wordt gecreëerd door prijsvechters. De luchtvaartspeler heeft veel geld gestoken in Eurowings, zijn lowbudgettak waar Brussels Airlines onder valt, om te concurreren met prijsvechters als Ryanair en Easyjet.

  ©REUTERS

 • 'Aramco mogelijk volgend jaar naar de beurs'

  De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman plant in 2020 of ten laatste begin 2021, een beursgang van het oliestaatsbedrijf Aramco. Dat verklaarde hij aan een Saoedische krant. De kroonprins acht het bedrijf 2.000 miljard dollar waard.

  Het is de bedoeling Aramco zowel op de thuismarkt in Riaad als op één internationale beurs te laten noteren. Dat wordt New York, Londen of een Aziatische beurs.

  Eerder dit jaar gaf Aramco voor het eerst obligaties uit, wat een stormloop van internationale beleggers uitlokte. De obligatie-uitgifte - die gepaard ging met de publicatie van een prospectus - was een test voor de beursgang. 

 • AB InBev Azië/Pacific trekt beursgang op gang

  Budweiser Brewing Company APAC, de Aziatische dochter van AB InBev  , start vandaag gesprekken met potentiële investeerders voor zijn beursgang. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. De roadshow loopt tot 28 juni.

  AB InBev wil met de beursgang naar schatting 5 miljard dollar ophalen. De bedoeling is om de schulden af te bouwen. De zakenbanken Morgan Stanley en JPMorgan begeleiden de beursgang.

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Morgen hebben we resultaten van Colruyt, woensdag komt de Amerikaanse centrale bank (Fed) bijeen en donderdag is er de beursgang van Slack. Lees hier onze vooruitblik. 

 • Beleggers in Azië wachten rentebeslissing af

  Goedemorgen! Na de licht negatieve sluiting van de Amerikaanse beurzen afgelopen vrijdag neemt Azië vandaag het stokje over. In Japan en Australië worden kleine verliezen geleden en in China zijn de beurzen vlak. Alleen Hongkong steekt zijn kop boven het maaiveld uit met een winst van 0,7 procent. De winst komt er nadat de overheid een omstreden wet heeft opgeschort die het mogelijk zou maken mensen uit te leveren aan China. De beslissing van de Hongkongse overheid volgt op grootschalige protesten de afgelopen dagen. 

  De Aziatische beurzen - met uitzondering van Hongkong - lijken een afwachtende houding aan te nemen. De meeste beleggers zijn gefocust op de rentebeslissing die de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag neemt. Het legertje Fed-watchers denkt dat Powell de rente ongewijzigd laat, maar wel zal hinten op een snelle renteknip. De voorzitter van de centrale bank, Jerome Powell, hintte daar onlangs nog op

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud