1. Markten Live
 2. Live blog

CEO praat Umicore dieperik in

Brussel sloot in lijn met de overige Europese beurzen lager af. Umicore kreeg een tik nadat de CEO tijdens de telefonische conferentie de prognose licht bijknipte.
 • We gaan het hierbij laten. Fijn weekend!

 • Bel20 sluit 0,6 procent lager

  Toppers in Brussel: Sapec (+5,3%), Ablynx (+5,2%) en Lotus Bakeries (+5,1%).

  Floppers: Umicore (-4,8%), Celyad (-5,2%) en Floridienne (-2,4%).

 • Waar u volgende week naar uit moet kijken

  We kijken al even vooruit naar volgende week.

   

  1. Doet brexit groei Britse economie fors dalen?

  Het Verenigd Koninkrijk publiceert donderdag cijfers over de economische cijfers in het derde kwartaal. Dat is het eerste kwartaal na het referendum van 23 juni over de brexit. Economen verwachten dat de groei is gedaald naar 0,3 procent, tegenover 0,7 procent in het tweede kwartaal. Onmiddellijk na het referendum voorspelden veel economen een krimp van de Britse economie. Maar de economische cijfers van de jongste maanden waren beter dan verwacht en daarom hebben economen hun groeiprognoses naar boven herzien. Er zijn verscheidene redenen waarom de Britse economie veerkrachtig is. In de eerste plaats heeft de daling van het pond met bijna 15 procent een positieve invloed op de concurrentiekracht en export. Bovendien geven buitenlandse toeristen meer geld uit als ze Londen of andere Britse steden bezoeken. Economen verwachten dat de groei in het vierde kwartaal van 2016 en het eerste van 2017 verder afbrokkelt naar amper 0,1 procent.

  2. Blijft groei vertragen in eurozone?

  Het onderzoeksbureau Markit laat maandag zijn licht schijnen op de groei in de eurozone. De zogenaamde PMI-indicator stijgt in oktober wellicht met 0,3 punt  naar 52,9 punten.  Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. In september zakte deze maatstaf van de economische groei naar het laagste peil in anderhalf jaar. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de inflatie belangrijker dan de groei. De inflatie steeg in september naar 0,4 procent, maar blijft veel lager dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’. Daarom zal de ECB op 8 december wellicht beslissen om haar stimulus te verlengen.

  3. Leeft Amerikaanse economie op?

  De VS, ‘s werelds grootste economie, publiceren vrijdag groeicijfers. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie met 2,5 procent op jaarbasis is gegroeid tegenover 1,4 procent in het tweede kwartaal. De Amerikaanse economie heeft een zwak eerste halfjaar achter de rug. De verwachte hogere groei in het tweede halfjaar moet normaal de jobcreatie en inflatie opkrikken en zal wellicht de weg vrijmaken en een renteverhoging op 14 december.

  4. Hoe presteren Proximus en Telenet? 

  Het wordt een heuse telecomweek. Na Orange Belgium afgelopen vrijdag is het woensdag de beurt aan de Franse moeder Orange, donderdag Telenet en vrijdag Proximus om een kwartaalupdate te geven. Afgaande op de prestatie van Orange Belgium (het vroegere Mobistar) hebben Proximus en Telenet weinig klanten verloren aan het nummer drie van de markt. Telenet zet mogelijk de beste kwartaalprestatie neer dankzij de gezinsbundel Wigo die stilaan op dreef komt. Bij Proximus verwachten analisten een verdere afkalving van het aantal extra mobiele en televisieklanten. Het is het overheidsbedrijf ook uitkijken naar de impact van de loonindexering met 2 procent.

 • Belgen zijn tuk op gemengde fondsen

  De gemengde fondsen werden in het tweede kwartaal liefst 2,5 miljard euro dikker tot 69,6 miljard euro. ‘De toename kwam onder impuls van netto inschrijvingen’, zegt sectorfederatie Beama in het kwartaalrapport. Daarmee vergroten de gemengde fondsen hun voorsprong op de tweede populairste categorie: aandelenfondsen.

   

  ©rv

 • Lotus pronkt op 2420 euro. Een record.

 • AB InBev-telg verhuist naar Zwitserland

  Alexandre Van Damme, de rijkste Belg en grootste individuele Belgische aandeelhouder van AB InBev, is verhuisd naar Zwitserland. Meer info hier.

 • Microsoft op record

  Na de verrassend sterke kwartaalresultaten trekt Microsoft een spurt van bijna 5 procent naar 60,03 euro, een record.

  Microsoft-CEO Satya Nadella ©REUTERS

 • Wall Street opent met verlies

  De Dow Jones noteert na 8 minuten handel op een verlies van een halve procent.

 • ECB heeft nu ook rommel in portefeuille

  S&P verlaagde deze ochtend de kredietscore van meststoffenproducent K+S van BBB- naar BB+. Eén trapje maar, wel voldoende om het schuldpapier van de Duitse groep in de categorie 'rommel' te doen belanden. Daarmee is K+S nu bij alle vier door de ECB op een piëdestal gezette ratingbureaus (S&P, Moody's, Fitch en DBRS) officieel 'rommel' en mag Frankfurt dus geen stukken meer kopen. Wel liet ECB eerder al verstaan dat ze niet overhaast al gekochte stukken die rommel  worden zal verkopen.

  De ECB kocht tot nog toe voor 34 miljard euro bedrijfspapier in. Hoeveel K+S daar bij zit, is niet bekend. Wel dat er papier van K&S bij zit. Dat leert onder meer de site van de Bundesbank, één van de nationale centrale banken die bedrijfsobligaties inkoopt.

 • McDonald's klopt prognoses

  Hamburger keurt McDonald's klopt net als McDonald's de prognoses en zorgt zo in de Dow Jones voor tegengewicht voor de tegenvaller bij General Electric. 2-1 dus.

 • Lessen in het betere 'franglais'

  Dit is zo goed dat we het u écht niet willen onthouden. Franse politici en Engels, nooit een geslaagde combinatie.

 • GE knipt in prognoses

  General Electric , het grootste industriële conglomeraat ter wereld, verlaagt de omzetgroeiprognose voor 2016. De organische groei zal tussen 0 en 2 procent liggen, eerder lag de lat op 2 à 4 procent groei. 

 • De Britse handelsrelaties in kaart

  De bloggers van de Bank of England geven mooi grafisch weer waar de Britse handelsrelaties liggen. Namelijk: bij de club die ze binnenkort gaan verlaten. 

 • Het middagoverzicht van de Brusselse beurs leest u hier. De Bel20 staat momenteel op een verlies van een kwart procentpunt.

 • Microsoft scoort veel beter dan verwacht

  Microsoft gaat in de voorbeurshandel meer dan 6 procent hoger na de publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Vooral de clouddiensten doen het goed.

 • De Canadese industriële groep Bombardier schrapt 7.500 banen.

 • Een overzicht van de Brusselse beurs kan u via deze link lezen. Dit zijn de sterkste stijgers en dalers:

 • Deutsche-koers heeft dreigende recordboete verteerd

  In Frankfurt koerst Deutsche Bank 1,3 procent hoger naar 13,20 euro. Het aandeel staat nu op de hoogste koers sinds midden september en noteert een derde boven het dieptepunt van 9,89 euro vlak na de berichten over een potentiële Amerikaanse monsterboete van 14 miljard dollar om de rol van Deutsche in de subprimecrisis te schikken.

  De remonte komt er dankzij extra kostenbesparingen die CEO John Cryan doorvoert en - vooral - tekenen dat de finale boete in de Verenigde Staten een stuk onder de 'eerste worp' van 14 miljard dollar zal liggen.

 • De cijfers van de Nederlandse navigatiespecialist TomTom bevatten geen verrassingen. TomTom had al vorige week een omzetwaarschuwing gegeven: de verkoop van losse toestellen valt terug, terwijl veel contracten met autobouwers voor ingebouwde navigatiesoftware pas de volgende jaren omzet zullen opleveren. TomTom schroefde de omzetverwachting voor 2016 terug van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro. De prognose voor de winst per aandeel blijft wel overeind op 0,23 euro.

  De kwartaalomzet zakte 5,8 procent tot 239,3 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg evenwel 1 procent tot 33,1 miljoen. Het aandeel valt vandaag terug omdat sommigen op iets beter nieuws gehoopt hadden.

 • Umicore: 'Winst zal aan onderkant prognose belanden'

  Het aandeel Umicore duikt plots lager. Tijdens de conference call verduidelijkte CEO Marc Grynberg dat als gevolg van de vervroegde stillegging van Hoboken en de lagere metaalprijzen de winstprognose aan de onderkant van de in juli aangehaalde vork zal liggen.

  In het persbericht vanmorgen herhaalde Umicore die prognose nog zónder die niet onbelangrijke nuance: een bedrijfswinst tussen 345 en 365 miljoen euro, 5 à 10 procent meer dan de 330 miljoen over boekjaar 2015.

  ©Tijd Multimedia

 • SAP trekt prognoses licht op

  Een van de sterkste klimmers in Frankfurt is IT-groep SAP . De omzet steeg in het derde kwartaal 8 procent. Extra kosten deden de operationele winst evenwel 9 procent dalen. De groep is optimistisch voor de komende maanden. SAP verhoogt dan ook de prognose voor zijn bedrijfswinst van een bandbreedte van 6,4 à 6,7 miljard naar 6,5 en 6,7 miljard euro.

 • Terreurdreiging weegt op champagnemaker Vranken

  De champagneproducent Vranken Pommery zag zijn verkoop in het derde kwartaal 4,4 procent  dalen tot 59,2 miljoen euro. De oorzaak is het gedaalde restaurantbezoek in Frankrijk wegens de terreurdreiging, stelt de groep.

  De tot Fransman genaturaliseerde Limburger Paul François Vranken, de topman van Vranken Pommery. ©Photo News

 • Cashverbranding Thrombogenics onder controle

  Ook Thrombogenics kwam met een kwartaalupdate. 'Alle programma's lopen zoals gepland', meldde het biotechbedrijf. De cashpositie slonk van 91,5 miljoen euro eind juni naar 88,2 miljoen euro eind september. 'Een bescheiden cashburn, die toelaat de programma's naar klinische tests te brengen', oordeelt KBC Securities. Het beurshuis raadt aan het aandeel bij te houden met een koersdoel van 4 euro.

 • Shell verkoopt Canadese olievelden

  De oliemaatschappij Royal Dutch Shell strijkt ruim een miljard dollar op met de verkoop van enkele Canadese olievelden aan de beursgenoteerde groep Tourmaline Oil. Shell ontvangt 758 miljoen dollar in contanten en 279 miljoen dollar in de vorm van aandelen Tourmaline.

 • Dit zijn de voornaamste toppers en floppers op de Brusselse continumarkt:

 • Recordkwartaal voor Daimler

  De Duitse auto- en vrachtwagenbouwer Daimler heeft een schitterend kwartaal achter de rug. De verkoop steeg 5 procent, de omzet 4 procent. De bedrijfswinst nam een tiende toe tot 4 miljard euro. Vooral de nieuwe E-klasse zorgde voor de grootste omzetgroei. Voor heel 2016 voorziet Daimler een omzetgroei in West-Europa en Azië. In Noord-Amerika, Canada en Mexico zou de verkoop licht dalen. Topman Dieter Zetsche blijft voorzichtig, en dat weegt op de koers vandaag.

  CEO Dieter Zetsche bij de nieuwe E-klasse. ©Mercedes BENZ

 • Bel20 opent vlak

  De Bel20 noteert enkele minuten na opening 0,03 procent hoger op 3.612 punten.

 • 47 miljard voor sigaretten Reynolds

  Tabaksreus British American Tobacco wil sectorgenoot Reynolds volledig in handen krijgen, en heeft daar 47 miljard dollar voor over. BAT bezit al 42,2 procent van de aandelen.

 • Société Générale is niet onder de indruk van AB InBev, en verlaagt de rating van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel zakt van 131 naar 119 euro.

 • Orange Belgium verhoogt winstprognoses

  Ook Orange Belgium komt vanochtend met een kwartaalupdate naar buiten. De telecomgroep scoorde beter dan verwacht. Er kwamen 3.500 nieuwe abonnees bij. De omzet steeg 1,7 procent tot 311 miljoen euro. Zonder de verkoop van mobiele toestellen, was er een daling met 0,6 procent.

  Het televisie-aanbod is alsnog geen succes, met amper 17.600 abonnees, terwijl analisten op 20.000 hadden gehoopt.

  Orange let wel op de kosten. De bedrijfscashflow (ebitda) steeg daardoor 7,2 procent tot 92,2 miljoen euro, 10 miljoen meer dan verwacht. Voor heel 2016 verhoogt Orange Belgium zijn prognose met 10 miljoen euro tot een ebitda van 280 à 300 miljoen euro.

 • Euro zakt naar laagste peil sinds maart

  De euro heeft last van het vooruitzicht op een langere periode van obligatie-inkopen door de ECB. De eenheidsmunt zakt naar het laagste peil sinds maart.

 • AB InBev neemt Ginette over

  'Als je het zelf niet hebt, moet je het maar kopen', is de stelling van bierreus AB InBev . De megabrouwer lijkt maar niet genoeg te krijgen van de honger naar Belgische speciaalbieren. AB InBev neemt het biologische biermerk Ginette over. Dat is een project van vier Waals-Brabantse ondernemers, die echter geen eigen brouwerij hebben. Ginette wordt geproduceerd bij de Henegouwse brouwerij La Binchoise. Die mag voorlopig het gerstenat blijven brouwen. AB InBev wil de productie snel verdubbelen naar 3.000 hectoliter.

  Onlangs nam AB InBev al brouwerij Bosteels uit Buggenhout over, de maker van onder meer Tripel Karmeliet en Kwak. Daarvoor zou de groep zo'n 200 miljoen euro hebben neergeteld.

 • Neergang pond doet omzetgroei Deceuninck vertragen

  Deceuninck boekte in het derde kwartaal een omzet van 168,5 miljoen euro, een kleine stijging met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden ligt de omzetgroei met 4,1 procent een stuk hoger, wat betekent dat het groeiritme is vertraagd.

  De maker van pvc-bouwprofielen wijst naar de brexit als schuldige. De forse val van het Britse pond weegt op de cijfers in euro. Daarnaast kromp de Russische markt, en zette Deceuninck enkele producten met lage marges stop. De grote groeimotor blijft Turkije.

  Onze investeringen zitten op schema. Morgen, 22 oktober, openen we officieel onze nieuwe fabriek aan de Amerikaanse westkust.
  Francis Van Eeckhout
  CEO Deceuninck

  Deceuninck kondigt ook aan dat zakenman Paul Thiers de nieuwe voorzitter wordt van de raad van bestuur. hij vervangt Pierre Alain De Smedt, die 12 jaar in het bestuur gezeteld heeft.

 • WDP wordt drie keer groter in Roemenië

  De specialist in logistiek vastgoed WDP verdrievoudigt van omvang in Roemenië. WDP gaat er drie nieuwe distributiecentra bouwen, waaronder een verdeelcentrum voor  de sportartikelenketen Décathlon. Daarnaast komen er magazijnen voor twee grote logistieke spelers. WDP is naast Roemenië actief in België, Nederland en Frankrijk.

 • Umicore groeit meer dan verwacht

  De cijfers van Umicore zijn zopas binnen gelopen. De materialengroep zag de omzet in het derde kwartaal 7 procent stijgen. Umicore stelt dat alle takken vooruit gingen, met op kop de katalysatoren (+10%) en de materialen voor herlaadbare batterijen (+8%).

  De groei is hoger dan verwacht. KBC Securities rekende op een stijging met 5 procent. Umicore zet duidelijk een hogere versnelling in. In het eerste halfjaar bedroeg de groei 1 procent.

  Het bedrijf handhaaft daarnaast zijn prognoses voor het hele jaar. Umicore verwacht een recurrente bedrijfswinst van 345 à 365 miljoen euro. Dat is een geruststelling, want de grondstoffenprijzen zijn sinds de zomer met ongeveer een tiende teruggevallen. Bovendien zal Umicore zijn smelter in Hoboken al in december tijdelijk stil leggen voor onderhoud, vroeger dan gepland, maar zal dat de cijfers niet hinderen.

  Arbeiders aan het werk bij de recyclage van mobilofoons in Hoboken. ©Jerry De Brie

 • Beurzen op weg naar rustige opening

  De Europese aandelenmarkten zijn op weg naar een erg rustige, maar fractioneel hogere opening. Gisterenavond slaagden de meeste indexen in een beperkte winst na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Voorzitter Mario Draghi zei dat er noch gesproken werd over een verdere uitbreiding van de stimulus noch over het beginnen terugdringen ervan. Hij zei ook dat er geen abrupt einde zal komen aan de obligatie-inkopen, wat kan doen vermoeden dat de ECB ook na maart 2017 zijn inkoopprogramma zal verder zetten, zij het op kleinere schaal.

  Wall Street sloot gisteren een fractie lager. Ook op de Aziatische markten is alles rustig, met nipte winst voor Japan en een klein verlies in Sjanghai.

  Op de macro-kalender staat vandaaf het Belgische ondernemersvertrouwen, naast dat van de Chinese bedrijfsleiders trouwens. Op de beurs van Brussel leggen de maker van pvc-profielen Deceuninck en de materialengroep Umicore hun cijfers voor. Zo dadelijk meer daarover.

  De Europese Centrale Bank handhaaft haar beleid. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud