1. Markten Live
 2. Live blog

Chaos in Hongkong stuurt beurzen lager

Het conflict tussen demonstranten en politie in Hongkong zorgde voor wereldwijde onrust op de beurzen. Het Oostenrijkse AMS lanceerde een bod op Osram, een spin-off van Siemens.
 • Tot morgen!

  Voor vandaag sluiten we de blog af. Morgen zijn we uiteraard weer terug met vers beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 13 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Beleggersvertrouwen (ZEW) augustus, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Inflatie juli, 14.30 uur

  BEDRIJVENBelgië:

  Euronav: halfjaarverslag beschikbaar op website

  Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

 • Het overzicht van de Amerikaanse beursdag

  Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag klikt u best hier.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 is gesloten met een verlies van 0,8 procent op 3.507 punten. De toppers waren UCB , WDP en Ageas . De floppers waren KBC , Telenet en Ontex .

 • Jefferies verhoogt advies AB InBev

  Analist Edward Mundy van Jefferies heeft zijn advies voor AB InBev verhoogd van 'verkopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat van 72 naar 95 dollar. 

  AB InBev heeft inmiddels 6 koopadviezen, 3 houden-adviezen en 2 verkoopadviezen. 

  Het aandeel daalt 1,2 procent.

 • Niet 'high' maar low

  CannTrust krijgt een flinke pandoering. Het Canadese cannabisaandeel dat ook een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE) heeft, tuimelt met 25 procent lager. 

  De afstraffing komt nadat de Canadese toezichthouder voor de gezondheidszorg - Health Canada - zei dat de productiefaciliteit in de Canadese stad Vaughan zich niet aan de regels heeft gehouden. 

  Het is niet de eerste keer dat een productiefaciliteit van het bedrijf de regels overtreedt. Eerder liet het bedrijf in een kas in Pelham al cannabis groeien op plekken waarvoor de cannabisboer geen vergunning had. Hierdoor moest CannTrust een deel van de productie stilleggen.

  Door overtredingen ligt het bedrijf nu onder de loep van de toezichthouders. De Canadese marktautoriteit doet nu uitgebreid onderzoek naar mogelijke andere overtredingen van de wet door het bedrijf. 

  Het schandaal kan zorgen voor miljoenenboetes van toezichthouders, reputatieschade en het is zelfs mogelijk dat de cannabisteler zijn licentie verliest. 

  De koers van het aandeel is dit jaar meer dan gehalveerd. 

  ©REUTERS

 • GE lager na bevestiging verkoopadvies JPMorgan

  General Electric (GE) gaat 1,6 procent lager nadat analist Stephen Tusa van de zakenbank JPMorgan zijn verkoopadvies laat staan, ondanks de sterker dan verwachte tweedekwartaalcijfers van vorige maand.

  'Ondanks de enthousiaste reactie van beleggers op de beter dan verwachte cijfers, blijven de vooruitzichten negatief in deze fase van de economische cyclus, zeker met een achterophinkende technologie-afdeling', zegt Tusa. De beurskenner houdt zijn koersdoel op 5 dollar, dat is een korting van 45 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag.

  Na beter dan verwachte cijfers verhoogde het conglomeraat vorige maand de prognose voor de jaarwinst. In 2019 verwacht GE een aangepaste winst per aandeel van tussen de 0,55 en de 0,65 dollar.

 • Argentijnse peso zakt met 19 procent

  De Argentijnse peso crasht omdat president Mauricio Macri zondag zeer slecht heeft gescoord bij voorverkiezingen. De munt noteert kort na de opening op 55,75 peso per dollar, tegenover 45,31 peso per dollar vrijdag.

  De uitslag van de voorverkiezingen geeft aan dat oppositiekandidaat Alberto Fernandez eind oktober wellicht de presidentsverkiezingen zal winnen. Beleggers vrezen dat Fernandez valuta- en kapitaalcontroles zal herinvoeren.

 • Wall Street opent met verlies

  De Amerikaanse beurzen starten vandaag in het rood. De Dow Jones laat een veer van 0,6 procent, de S&P500 verliest 0,5 procent en de Nasdaq levert 0,6 procent in.

  De beurzen gaan in de VS lager door de toenemende onrust in Hongkong. Daar woedt een hevige strijd tussen demonstranten en de politie. De gemoederen lopen zo hoog op dat de luchthaven van Hongkong alle vluchten voor vandaag heeft geannuleerd. Hongkong is een belangrijk financieel centrum. De aandelenmarkt van Hongkong is de vierde grootste beurs in de wereld.

 • Sysco ziet winst en omzet stijgen

  De Amerikaanse voedselleverancier Sysco zag in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de aangepaste operationele winst stijgen naar 818 miljoen dollar, een stijging van 6,6 procent. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,10 dollar, wat hoger was dan de verwachte 1,06 dollar.

  Ook de omzet van de wereldwijde leverancier aan restaurants en zorginstellingen is gestegen. Deze klom met 1 procent van 15,3 naar 15,5 miljard dollar, terwijl analisten een omzet van 15,6 miljard hadden voorspeld. 

  Het aandeel gaat voorbeurs 2,7 procent hoger.

 • BlackRock koopt 30 procent van ABG

  Het is vandaag uitkijken naar de koersreactie van het aandeel BlackRock . De investeringsgigant heeft voor 875 miljoen euro aandelen Authentic Brands Group (ABG) gekocht. Dat bezit de commerciële rechten op namen als Marilyn Monroe, Elvis Presley en Mohammed Ali.

  De deal waardeert ABG op meer dan 4 miljard dollar. Het bedrijf dat is opgericht in 2010 haalt ruim 9 miljard dollar jaaromzet en heeft vijftig merken in bezit in de entertainment- en modebranche. Denk aan onder andere Shaquille O'Neal, Prince (tennisraketten), Spyder (ski-uitrusting) en Vision Street Wear (skateboard). 

 • Thomas Cook neemt duikvlucht

  De noodlijdende Britse reisorganisator Thomas Cook  wil nog eens 150 miljoen Britse pond ophalen, bovenop de eerder aangekondigde kapitaalinjectie van 750 miljoen pond door het Chinese Fosun. Beleggers duwen het aandeel in een reactie 20 procent lager. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Euronext Brussel: Analisten knippen in koersdoel KBC

  Het Brusselse beursoverzicht leest u hier

 • Amerikaanse futures duiken in het rood

  De futures voor Wall Street zien er niet goed uit. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,8 procent lager gaan, de Nasdaq zou 0,7 procent verliezen. 

  De Amerikaanse futures gaan lager na hevige protesten in Hongkong. Het conflict tussen burgers en politie is zo ernstig uit de hand gelopen dat de luchthaven van Hongkong alle vluchten voor vandaag heeft geannuleerd. Hongkong is een belangrijk financieel centrum waar veel bedrijven gevestigd zijn. De angst is dat die bedrijven wegtrekken.

  Naast de crisis in Hongkong lijkt ook het handelsconflict te wegen op de beurzen. Afgelopen vrijdag zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS weliswaar gesprekken blijft houden met China, maar dat Amerika nog niet van plan is om een deal te sluiten.

  De negatieve futures trekken ook de Europese beurzen naar beneden. De Bel20 noteert inmiddels 0,5 procent lager en de EuroStoxx50 levert 0,4 procent in.

 • Bel20 speelt winst kwijt

  De Bel20  is zijn initiële winst van 1 procent volledig kwijtgespeeld en noteert nu zelfs licht op verlies. 

  Toppers in Brussel: Celyad (+5,8%), EVS (+2,8%) en Oxurion (+2,8%). 

  Floppers: Euronav (-3%), Acacia Pharma (-5%) en Curetis (-9%).  

 • JPMorgan verhoogt koersdoel Ageas

  JPMorgan heeft het koersdoel voor Ageas  verhoogd van 51,46 euro naar 53,52 euro. De aanbeveling blijft 'kopen'.

 • Ook SG verlaagt koersdoel KBC

  Het beurshuis SG heeft het koersdoel voor KBC  fors verlaagd van 80 naar 68 euro. Het koopadvies blijft wel behouden. 'We blijven vertrouwen hebben in de weerbaarheid van de rendabiliteit van KBC', zegt analist Phelbe Pace.

  De huidige waardering tegen 1,3 keer de boekwaarde, is een mooi instapmoment.
  Phelbe Pace
  Analist SG

 • Beurswinsten nemen af

  De Europese beurzen zien een groot deel van hun openingswinsten verloren gaan. De Bel20  noteert nog maar 0,2 procent in de plus. KBC zakt bijna 1 procent na een koersdoelverlaging van UBS (zie post 10.29 uur).

 • UBS verlaagt koersdoel KBC

  Het beurshuis UBS verlaagt het koersdoel voor de bank KBC  van 60 euro naar 55 euro. Het advies blijft 'houden'. UBS houdt in haar modellen rekening met een lagere duurzame rendabiliteit.

 • 'Argentijnse peso stevent af op crash'

  De hervormingsgezinde liberale Argentijnse president Mauricio Macri heeft een zware nederlaag geleden bij een soort voorronde voor de presidentsverkiezingen eind oktober. De kans dat hij die straks wint, lijkt verkeken door het enorme succes zondag van de kandidaat van de links-populistische peronisten Alberto Fernandez.

  Macri werd vier jaar geleden president na een reeks links-populistische regeringen in de jaren 2003-2015 van het echtpaar Néstor Carlos Kirchner (1950-2010) en Cristina Fernández de Kirchner. Fernández de Kirchner volgde haar man in 2007 als president op en is nu de kandidaat voor het vicepresidentschap van Alberto Fernández (geen familie).

  De kans op een terugkeer van de linkse populisten leidt tot paniek bij beleggers. Het beurshuis Amherst Pierpont Securities verwacht dat de Argentijnse peso vandaag een tuimeling maakt van 25 procent. Ook obligaties zouden forse klappen krijgen, als de markten later vandaag open gaan. 

  Op Euronext Brussel is AB InBev  actief in Argentinië. Vorig jaar nam een Argentijnse afboeking een hap uit de omzet en de winst. 

 • CEO NN verkast naar Aegon

  Lard Friese, de CEO van de Nederlandse verzekeraar NN  , stapt over naar concurrent Aegon . Hij volgt er Alex Wynaendts op. Friese start bij Aegon op 1 maart 2020. Hij heeft een carrière van 30 jaar achter de rug bij NN. 

  Bij NN wordt David Knibbe de nieuwe CEO. Knibbe is sinds 2014 CEO van NN Nederland. 

  Het beurshuis KBC Securities is positief over de waardering van Aegon en geeft een koopadvies met een koersdoel van 6 euro. Degroof Petercam blijft positief over NN (koopadvies, koersdoel 41 euro) en drukt zich positief uit over de ervaring van Knibbe. 

 • Europese beurzen op winst

  De Europese beurzen openen circa een halve procent in de plus. Voor de Bel20  is er een winst van 1 procent. 

  De industriële aandelen Solvay  en Umicore  nemen de sterindex op sleeptouw, met een winst van circa 1,5 procent. 

  Curetis  verliest 7 procent na het uitstel van de resultaten (zie post 9 uur). Vrijdag was het volatiele aandeel wel 15 procent geklommen.

  Op de buitenlandse beurzen tuimelt het Oostenrijkse AMS 9 procent na het bod op Osram Licht  (zie post 7.31 uur). 

 • Curetis stelt publicatie resultaten uit

  De diagnosticagroep Curetis  stelt de publicatie van haar halfjaarcijfers uit van 14 augustus naar 18 september. Curetis verwijst onder meer naar de tijd die nodig is om de impact van nieuwe IFRS-regels, zoals IFRS16, te becijferen.

  Curetis kondigt wel aan dat de kaspositie op 30 juni 7,8 miljoen euro bedroeg. 

 • Rentes vallen terug - Ook in Italië

  Beleggers kopen vandaag naast aandelen ook obligaties, wat de langetermijnrentes in Europa opnieuw lager stuurt. De Belgische tienjaarsrente zakt met 1 basispunt tot -0,23 basispunten. 

  Ook Italië ontspant: de rente zakt er met 6 basispunten tot 1,74 procent. De Italiaanse rente was vrijdag 27 basispunten gestegen nadat vicepremier Matteo Salvini de coalitie met de Vijfsterrenbeweging opblies. Salvini diende in de senaat een motie van wantrouwen in. Vandaag blaast het bureau van de senaat verzamelen. 

  Vrijdagavond om 22 uur verscheen er goed nieuws over Italië. Fitch bevestigde de rating van Italië op BBB, twee stappen boven het rommelniveau. De vooruitzichten blijven negatief.

  In de markt werd het scenario van een ratingverlaging door Fitch niet uitgesloten. Bij Moody's ligt de rating op Baa3, wat maar één stap verwijderd is van de junkstatus. 

 • Smelterij Nyrstar ligt opnieuw plat

  Voor de belegger in Nyrstar maakt het allemaal niet zoveel uit, maar er is opnieuw slecht nieuws te melden. De smelterij van de zinkgroep in het Australische Port Pirie is opnieuw stilgevallen, voor de tweede keer al dit jaar. Opnieuw is er overmacht ingeroepen voor een deel van de overeenkomsten met klanten.

  De handel in Nyrstar is sinds 24 juni opgeschort. 

  Lees hier ons volledige artikel. 

 • Futures: Europese beurzen openen hoger

  De EuroStoxx50 opent circa 0,8 procent hoger. Dat voorspellen de futures. 

 • Aramco ziet winst 12 procent zakken

  Saudi Aramco heeft zonet een halfjaarwinst bekendgemaakt van 46,9 miljard dollar. Dat is 12 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar (52,9 miljard dollar). De winstdaling is het gevolg van een lagere olieprijs en hogere kosten. 

  Aramco neemt ook een belang van 20 procent in de olie- en chemieafdeling van Reliance Industries. Dat kondigde de voorzitter van Reliance aan tijdens de algemene vergadering in Mumbai. 

  Later vandaag organiseert Aramco voor het eerst een analistencall (zie post 7.29 uur). 

 • Merger Monday: CBS en Viacom dichtbij fusie

  Bestuursleden van de Amerikaanse mediabedrijven CBS  en Viacom  hebben het hele weekend onderhandeld over een fusie. Volgens het persagentschap Bloomberg wordt een deal vandaag of morgen bekendgemaakt. CBS is voornamelijk bekend van de gelijknamige tv-zender. Viacom bezit de Paramount-filmstudio en de tv-zenders MTV en Nickelodeon. 

  Shari Redstone, wiens familievehikel National Amusements beide bedrijven controleert, zou de voorzitter worden van de nieuwe groep. Bob Bakish, de CEO van Viacom, zou CEO worden. 

  CBS en Viacom worden al jaren aan elkaar gelinkt. Tot 2006 vormden ze ook een eenheid. De familie Redstone haalde de twee bedrijven toen uit elkaar om waarde te creëren. Vorig jaar lag een deal op tafel waarbij Viacom-aandeelhouders voor elk aandeel in bezit 0,6135 aandelen CBS zouden krijgen. De voorwaarden zijn volgens Bloomberg nu gelijkaardig. 

  CBS en Viacom hebben een gezamenlijke beurswaarde van 30 miljard dollar. 

 • Dit jaar al 500 miljard dollar in obligatiefondsen

  487 miljard dollar (435 miljard euro). Dat is het bedrag dat beleggers in de eerste helft van 2019 in obligatiefondsen stopten, leren data van het onderzoeksbureau Morningstar die de zakenkrant Financial Times kon inkijken. De toevloed is drie keer groter dan in de eerste helft van 2018 en de grootste sinds het crisisjaar 2009.

  Leer hier ons volledige artikel.  

 • Biedoorlog voor lichtenproducent Osram

  De Oostenrijkse sensorenproducent AMS troeft de investeringsmaatschappijen Bain Capital en Carlyle af met een bod van 38,50 euro per aandeel op het Duitse Osram . Het bod waardeert de lampenproducent op 4,3 miljard euro, inclusief schulden. 

  Het bod ligt 10 procent hoger dan het bod van Bain en Carlyle, dat nochtans al de zegen had gekregen van de Osram-bestuurders. 'Bain en Carlyle zijn de juiste partners op het juiste moment', klonk het eerder.

  Osram, dat in 2013 door Siemens op eigen benen werd gezet en al 110 jaar oud is, heeft het al tijden moeilijk. Dat komt mede door de zwakke prestaties van de auto-industrie en de mindere economische vooruitzichten wereldwijd. Osram telt wereldwijd 26.000 medewerkers. 

  Osram gaat voorbeurs 10 procent hoger. 

 • Aramco organiseert voor het eerst analistencall

  De Saoedische oliereus Aramco organiseert vandaag om 15 uur Belgische tijd voor het eerst een analistencall. Aramco zal er de resultaten van het eerste halfjaar bespreken. 

  De call is het gevolg van een internationale obligatie-uitgifte eerder dit jaar. En die uitgifte was de voorbode voor een langverwachte beursgang die in 2021 zou plaatsvinden. 

  Het is onder meer uitkijken naar wat Aramco te zeggen heeft over de oliemarkt en over de beursplannen.

 • Waar we deze week naar uitkijken

  Sipef en Shurgard openen de boeken woensdag en diezelfde dag publiceert de Duitse economie als laatste groot land van de eurozone cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. 

  Lees hier onze vooruitblik op de beursweek.  

 • Azië noteert overwegend hoger

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen noteren overwegend in de plus. Zo staat de Chinese CSI300-index op een winst van 1 procent en de Zuid-Koreaanse Kospi op een winst van 0,4 procent. Veel Aziatische beurzen - waaronder Japan, India en Maleisië - houden vandaag evenwel de deuren dicht 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud