1. Markten Live
 2. Live blog

China-talk stuwt Bekaert

Op een matte Europese beursdag is Londen de uitblinker, met dank aan het tuimelende pond en fusiekoorts. In Brussel behoort Bekaert tot de uitblinkers dankzij optimistische geluiden van de CEO over de Chinese markt.
 • Tot slot een blik op de vrij drukke agenda van morgen. Vooral in de VS liggen er een pak bedrijfsresultaten op de plank. Dichter bij huis doet Proximus de boeken open. Graag tot morgen!

   

  DINSDAG 30 JULI 2019

  BEDRIJVEN

  België:

  • Proximus: resultaten tweede kwartaal, 07.00 uur
  • Global Graphics: halfjaarresultaten, 07.00 uur
  • Coil: omzet eerste halfjaar, 17.45 uur

  Duitsland:

  • HeidelbergCement: resultaten tweede kwartaal, 07.00 uur
  • Lufthansa: resultaten tweede kwartaal, 07.30 uur
  • Bayer: resultaten tweede kwartaal, 07.30 uur
  • X-FAB: resultaten tweede kwartaal, 17.45 uur

  Frankrijk:

  • L'Oreal: resultaten eerste halfjaar

  Verenigd Koninkrijk:

  • BP: resultaten tweede kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Amgen: resultaten tweede kwartaal, nabeurs
  • MasterCard: resultaten tweede kwartaal, voorbeurs
  • Merck & Co: resultaten tweede kwartaal
  • Pfizer: resultaten tweede kwartaal, 12.45 uur
  • Procter & Gamble: resultaten vierde kwartaal 2018/2019, 13.00 uur
  • Mondelez International: resultaten tweede kwartaal, 22.00 uur
  • Gilead Sciences: resultaten tweede kwartaal, 22.00 uur
  • Apple: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 22.30 uur
 • Status-quo voor Bel20

  De Brusselse beurs sluit de dag af zoals hij begonnen is. De Bel20-index sluit nagenoeg onveranderd op 3735,94 punten.

  De grootste winst was voor Colruyt (+2,3%) en Proximus (+1,5%). Buiten de Bel20 deed vooral Bekaert een goede zaak (+6,9%).

 • Techstress weegt op Nasdaq

  De Nasdaq staat op een verlies van 0,7 procent. Beleggers lijken het zekere voor het onzekere te nemen in afwachting van een nieuwe reeks resultaten van techbedrijven. Apple, dat morgen met resultaten komt, gaat wel een procent hoger.

 • Driekwart rapporterende S&P500-bedrijven overtrof al verwachtingen

  Van de 222 bedrijven uit de Amerikaanse S&P500-aandelenindex die al kwartaalresultaten publiceerden, deed 76 procent beter dan de winstverwachtingen van analisten. Dat blijkt uit cijfers van de dataleverancier Refinitiv. Deze week komen nog een resem kleppers met resultaten, te beginnen met Apple morgen.

 • Exact Sciences betaalt 2,8 miljard dollar voor Genomic Health

  Het diagnosticabedrijf Exact Sciences, wiens darmkankertest Cologuard technologie van MDxHealth bevat, telt 2,8 miljard dollar in aandelen en cash neer voor zijn sectorgenoot Genomic Health. Exact Sciences verwerft daarmee tests voor borst- en prostaatkanker.

  Dankzij de deal wordt Exact Sciences  ook actief in de markt voor de selectie van mogelijke behandelingen en voor de opvolging, in plaats van enkel screening.

  Beleggers sturen het aandeel Exact Sciences ruim 12 procent lager, Genomic Health wint 2 procent. Volgens analist Mark Massaro van Canaccord Genuity zijn beleggers sceptisch over het gebrek aan commerciële synergieën op korte termijn, maar is de deal op lange termijn interessant. Dat zegt hij aan persbureau Reuters.

 • Wall Street nestelt zich tegen recordniveaus

  De Amerikaanse beurzen openen nagenoeg onveranderd. De S&P500, vrijdag goed voor een nieuw recordpeil, gaat 0,1 procent lager kort na de openingsbel. Nasdaq, dat vrijdag ook al een record vestigde, koerst ook een fractie lager.

  Beleggers kijken uit naar wat de Amerikaanse centrale bank morgen zal beslissen.

 • China-uitspraken helpen Bekaert aan herstel

  Bekaert  koerst intussen 6 procent hoger op 25,42 euro en heeft zo de inzinking van vrijdag ruimschoots goedgemaakt. Het persbureau Bloomberg verwijst naar de telefonische conferentie met analisten op vrijdagmiddag.

  ©rv

  Op die conferentie liet CEO Matthew Taylor zich optimistisch uit over China. De groep verstrekt in zijn halfjaarlijkse rapporten niet langer winstmarges per regio, wel op basis van de verschillende afdelingen. China stond wel centraal bij de uitleg over de belangrijkste afdeling, Rubberversterking, die zijn winstmarge van 8,7 procent naar 9,1 procent kon opkrikken.

  Taylor verwees naar China als 'de belangrijkste motor' van die verbetering. Zeker dankzij de relatief sterke vraag naar producten waar Bekaert een voorsprong heeft op de concurrentie. De groep is relatief beschermd voor de zware crisis die de Chinese autosector treft, omdat de vervangingsmarkt voor banden - een belangrijke afzetmarkt voor staalkoord -  relatief goed standhoudt. 

 • Pfizer en Mylan sluiten miljardendeal

  De volgende miljardendeal is een feit: de farmareus Pfizer  splitst zijn dochter Upjohn af en voegt de specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen samen met de kwakkelende sectorgenoot Mylan . De deal verloopt volledig via een aandelenruil: elke aandeelhouder van Mylan ontvangt een aandeel van het fusiebedrijf, omgekeerd krijgen de aandeelhouders van Pfizer per aandeel 0,12 aandelen van het fusiebedrijf als een soort dividend. 

 • Cofinimmo: 'Kantoorwaardering voor woonzorgprofiel'

  Beurshuis Degroof Petercam verhoogt het koersdoel voor Cofinimmo  van 127 naar 130 euro, met een ongewijzigd advies om het aandeel op te bouwen. 'Het aandeel noteert met een waardering voor kantoorspecialisten, terwijl het risicoprofiel steeds dichter bij dat van woonzorgverhuurders ligt', stipt analist Herman van der Loos aan. De ultrastabiele rusthuizen, andere zorgvastgoedpanden en distributienetwerken als cafés maken 68 procent van Cofinimmo's portefeuille uit.

  De analist is zeer te spreken over Cofinimmo's strategie om zich te focussen op zorgvastgoed en kantoren in het centrale businessdistrict van Brussel. Kantoorgebouwen buiten het stadscentrum gaan in de uitverkoop. Vooral de verkoop van het oude AXA-gebouw in de Vorstlaan, dat volledig herontwikkeld moet worden maar intussen een beschermd monument is, vindt hij erg welgekomen.

  'Cofinimmo blijft knap verrassen en schudt gradueel zijn historisch slapend imago af', vat hij samen. Ook al noteert de koers bijna op een record, toch ziet hij meer dan 10 procent potentieel. 'Tegen 16,4 keer de verwachte operationele winst in 2020 en een dividendrendement van 5 procent bruto, ligt de waardering meer in de lijn van de kantoorverhuurders, terwijl het risicoprofiel dat van een zorgvastgoedgroep benadert.'

 • Tuimelend pond stuwt Footsie hoger

  Terwijl de Europese beurzen rond het nulpunt dobberen, koerst in Londen de FT100-index  meer dan 1 procent hoger naar 7.648 punten. Zoals wel vaker spint de Footsie garen bij de tuimelperte van het pond

  De Footsie zit propvol multinationale bedrijven als GlaxoSmithKline, BP, Royal Dutch Shell en HSBC: stuk voor stuk bedrijven die weinig uitstaans hebben met de Britse economie en het gros van hun inkomsten in het buitenland halen: dollar, euro, Chinese yuan..

  De beurskoers van een bedrijf is niets meer dan de verdisconteerde huidige waarde van de toekomstige kasstromen. Die kasstromen in dollars, euro’s ... zijn omgerekend naar een tuimelend pond plots een stuk meer waard. De keerzijde is wel dat een goedkoper pond de koopkracht van de Brit aanvreet en dus ook op de economische groei dreigt te wegen. 

  De Londense beurs slaat bovendien extra munt uit twee miljardendeals. De London Stock Exchange  schiet hoger na een bod op informatieleverancier Refinitiv en Just Eat  trekt een spurt na de overname door Takeaway.com

 • 'ECB kan beter rustig achterover leunen'

  Terwijl voorzitter Mario Draghi de markten vorige week voorbereidde op extra stimulus opdat de Europese Centrale Bank eindelijk de inflatie naar de doelstelling van 2 procent kan tillen, zou hij beter rustig achterover leunen. Dat stelt de Britse monetaire specialist Charles Goodhart in een boeiend interview met de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

  Volgens hem is de huidige lage inflatie een logisch gevolg van economische krachten waar centraal bankiers geen greep op hebben en is ze ook niet schadelijk. We citeren:

  Er zijn in de geschiedenis vrij lange periodes geweest waarin het algemeen prijspeil stabiel was, of licht dalend, en het economisch toch heel goed ging.
  Charles Goodhart
  Britse monetair expert

 • Aalberts neemt Amerikaanse hittespecialist over

  De Nederlandse industriële groep Aalberts neemt Applied Process over, een Amerikaanse specialist in hittebehandeling. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar de overname draagt onmiddellijk bij tot de resultaten, stelt Aalberts. Applied Process realiseert met 130 werknemers een omzet van 26 miljoen dollar, en is vooral actief in regio's waar Aalberts niet aanwezig is.

 • AB InBev bijna 60 procent hoger sinds nieuwjaar

  Na een aarzelende start noteert de Bel20  nu toch met een bescheiden plusje op 3.738 punten. Dat is allemaal te danken aan AB InBev , dat dankzij het stevige kwartaalrapport opnieuw 1,4 procent bijschrijft naar 91,67 euro.

  Ook kritische analisten gaan overstag. Bank of America Merrill Lynch zette 's werelds grootste brouwer maandag op de kooplijst. Dankzij de glansprestatie in 2019 tot nog toe - een plus van net geen 60 procent - weegt AB InBev nu voor 14,7 procent door in de Bel20. De op één na invloedrijkste Bel20'er, KBC, volgt met een gewicht van 11,2 procent in de korf op ruime afstand. 

  ©Jan de Meuleneir

 • Hoge schulden nopen Eurocommercial tot verkoop Parijs winkeljuweel

  Op de Amsterdamse beurs is Eurocommercial Properties een van de grootste klimmers. De vastgoedgroep verkoopt de helft van het Parijse winkelcentrum Passage du Havre aan AXA Investment Management voor 203 miljoen euro. Dat is een fractie minder dan de waarde waartegen het gebouw in de boeken staat.

  Het winkelcentrum met 40 shops in de Rue Saint-Lazare is in trek bij veel Parijzenaars. Eurocommercial Properties verkoopt de helft van het juweeltje wellicht met tegenzin, want het gaat om een van de allerbeste panden van de groep. Het vastgoedbedrijf heeft het geld echter nodig om zijn hoge schuldenlast te verminderen, de voornaamste reden waarom de aandelenkoers het zo moeilijk heeft. De schuldratio zakt door de verkoop van 46 naar 43 procent.

  Eurocommercial Properties zegt ook dat de huurinkomsten dit jaar zullen stijgen. Minder dan 1 procent van de winkels staat leeg.

 • Stevige remonte voor Bekaert

  Zonder dat er meteen een concrete aanleiding is, boekt het aandeel Bekaert   bij een stevige handel van meer dan 100.000 stuks een remonte van bijna 5 procent naar 25,10 euro. Daarmee heeft de staaltechnologiegroep zijn initieel verlies op vrijdagochtend verteerd. De sombere vooruitzichten die CEO Matthew Taylor toen schetste, haalde het aandeel eerst 6 procent onderuit, maar later volgde herstel door de aanhoudende kostenbesparingen die Taylor belooft.  

 • Hogere kosten wegen op winst Heineken

  Met een verlies van meer dan 5 procent is Heineken  op de middag de rode lantaarn in de Amsterdamse sterindex AEX. De aanleiding is het teleurstellende halfjaarrapport van de bierreus. U vindt er meer over hier.

 • Britse ministers praten sterling in de prak

  Een nieuwe dag, een nieuw tikje voor het Brits pond. De euro klimt naar 0,9024 pence, intussen noteerde de eenheidsmunt 6 procent duurder dan de 0,85 pond begin mei. Met 1,1082 dollar staat de sterling nu tegenover de Amerikaanse munt op het laagste peil in twee jaar.

  Sinds begin mei verloor het pond tegenover de euro en de dollar respectievelijk 6 en 7 procent van zijn waarde. De jongste appelflauwte komt er vooral door de harde retoriek vanuit de nieuwe regering van Boris Johnson. Michael Gove, de de facto nummer twee van de regering, liet in Sunday Times weten dat regering nu 'op basis van een no-dealbrexit' werkt. Een chaotische en potentieel economisch zeer schadelijke exit uit de Europese Unie op 31 oktober dus. 

  Een andere minister, Dominic Raab van Buitenlandse Zaken, poneerde deze ochtend in een gesprek met het programma 'Today' op BBC Radio 4 dat de regering 'een mandaat voor een no-dealbrexit' heeft. 

 • Peugeot en de Chinese 1 procent

  Mocht u nog twijfelen aan de crisis in de Chinese autosector, hierheen!

 • Takeaway.com fietst na miljardendeal naar record

  In Amsterdam spurt Takeaway.com  4,7 procent hoger naar 87,55 euro, een record, na de miljardenovername van zijn Britse rivaal Just Eat. Takeaway-CEO Jitse Groen betaalt voor de deal in aandelen en dat is logisch, stipt ING aan. 'Beleggers waarderen Takeaway aan een enorme premie ten opzichte van Just Eat: Just Eat noteert tegen 3,3 keer zijn omzet, Takeway tegen 9,5 keer.'

 • KBC Securities knipt koersdoel Picanol bij

  Picanol  is dit jaar een van de aandelen op de pechstrook van de beursrally. Het aandeel van de weefgetouwenproducent verloor dit jaar al 6 procent en noteert 40 procent onder de piekkoers van de (na)zomer van 2017. Die werd opgetekend in de nasleep van de recordresultaten over 2016.

  2019 belooft een stuk minder te worden. CEO Luc Tack stelde bij de voorstelling van de jaarcijfers voor 2018 een omzetdaling van 25 procent in het vooruitzicht en sindsdien brokkelt het aandeel gestaag af. KBC Securities ziet door die krimp de brutobedrijfswinst (ebitda) een derde lager uitkomen op 74,5 miljoen euro. 

  Analist Guy Sips handhaaft weliswaar zijn bijkoopadvies, maar verlaagt het koersdoel van 100 naar 80 euro. 'Na auto's is textiel de markt die het meest getroffen wordt door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog', merkt hij op. Door die onzekerheid houden de Chinese textielproducenten de vinger op de knip, zeker nu hun Aziatische rivalen uit onder meer Bangladesh, Vietnam, Cambodja en Pakistan hun kans schoon zien om een groter deel van de Amerikaanse textielmarkt in te pikken. 

  Het aandeel Picanol noteert 1 procent lager op 63,80 euro. 

 • Belegger straft Heineken af voor lauw rapport

  In contrast met het sterke kwartaalrapport van AB InBev  vorige donderdag kan rivaal Heineken  niet overtuigen met zijn rapport. De winstgroei viel over het eerste halfjaar nagenoeg stil door hogere aluminiumprijzen en flets weer in Europa. Het aandeel van de Nederlandse brouwer incasseert in Amsterdam een tik van 4 procent. Nuancering is wel op zijn plaats: vrijdag noteerde Heineken op een record. 

 • Bel20 start met handrem op

  De openingsbel: de Bel20  opent 0,2 procent lager, een gelijkaardig verlies is er voor de EuroStoxx50 .

 • Flauwe aftrap voor Europese beurzen

  De Europese beurzen lijken in de aanloop naar een drukke week hun kruit droog te houden. Afgaand op de futureshandel openen de Bel20 en de EuroStoxx50  met licht verlies. 

  ©AFP

 • Maaltijdkoeriersfusie is rond

  De fusie tussen Takeaway.com  en Just Eat  (zie post van 7.23 uur) is rond. Takeaway.com biedt 0,09744 eigen aandelen voor elk aandeel Just Eat. Dat waardeert Just Eat op 731 pence per aandeel, een premie van 15 procent. De aandeelhouders van Just Eat zouden 52,2 procent van de fusiegroep in handen krijgen, die van Takeaway.com de resterende 47,8 procent. 

 • Jefferies haalt Galapagos van de kooplijst

  Sinds de miljardendeal met de Amerikaanse reus Gilead is de beurskoers van de biotechgroep Galapagos   met een kwart gestegen. De beurswaarde beloopt nu 8,8 miljard euro. Het beurshuis Jefferies vindt het nu even welletjes en knipt het advies bij van 'kopen' naar 'houden'.

  'We zijn positief over de deal en zien die als een externe validering van de beloftevolle pijplijn, terwijl er extra cash is om het Toledo-onderzoek (een programma om ontstekingsziektes aan te pakken, red.) te versnellen', stelt analist Peter Welford. 'Maar na de recente sterke koersstijging blijft er onvoldoende potentieel over. Samen met een gebrek aan nieuwe katalysatoren voor de beurskoers de komende maanden zet ons dat aan om het advies te verlagen.' 

 • Lagere ticketprijzen wegen op winst Ryanair

  De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair  zag zijn nettowinst in het eerste kwartaal van het boekjaar met 21 procent terugvallen, van 309 naar 243 miljoen euro. Het cijfer is iets beter dan verwacht, want analisten hadden een winst van 232 miljoen euro voorspeld.

  De winstdaling is een gevolg van lagere ticketprijzen, duurdere kerosine en hogere personeelskosten. In het afgelopen kwartaal, dat eind juni afliep, verlaagde Ryanair de tarieven voor vliegtuigtickets met 6 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht overigens een gelijkaardige terugval van de prijzen tijdens de rest van het zomerseizoen, door overcapaciteit in Duitsland en de angst voor de brexit.

  ©REUTERS

  Voor het hele boekjaar verwacht de Ierse prijsvechter dat de gemiddelde ticketprijs aan de onderkant van de vork van -2 tot +1 procent schommelt. Ondanks lagere ticketprijzen houdt Ryanair wel vast aan zijn winstvooruitzichten voor het hele boekjaar (dat eind maart 2020 afloopt) van 750 tot 950 miljoen euro. Ryanair hoopt de lagere prijzen te counteren met andere inkomsten.

  Nog dit: vorige maand liet de lagekostenmaatschappij weten dat ze vreest dat de levering van nieuwe Boeings 737 MAX vertraging oploopt door de aanhoudende problemen met het toestel, waardoor ze volgende zomer minder passagiers denkt te vervoeren. Vandaag meldt Ryanair dat het de eerste levering ten vroegste in januari verwacht.

 • Sanofi slikt 1,8 miljard euro minwaarde

  Het kwartaalrapport van de Franse farmareus Sanofi  is er. De groep verhoogt haar 'courante' winstprognose voor 2019. Dat is wel zonder rekening te houden met een stevige afboeking van 1,8 miljard euro, vooral door de teleurstellende verkopen van het hemofiliemiddel Eloctate. 

  ©rv

  Voor de Ablynx-nostalgici: de eerste verkoopscijfers van Ablynx' middel Cablivi (caplacizumab) op de cruciale Amerikaanse markt zijn er: 11 miljoen euro. Het middel was al iets langer op de Europese markt en haalde daar het afgelopen kwartaal 4 miljoen euro verkopen. Samen 15 miljoen dus.

 • Aziatische beurzen zwakjes van start

  De recordkoers van Nasdaq vrijdagavond kan de Aziatische beleggers niet echt inspireren. In het Verre Oosten kijken beleggers de kat uit de boom in de aanloop naar de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank woensdag, de meeste beursbarometers koersen licht lager. 

 • Miljardenfusie bij maaltijdkoeriers

  De mededeling is kort, maar wel majeur: de maaltijdkoeriers Takeaway.com  en Just Eat  praten over een fusie. De twee hopen samen sterker te staan tegenover Uber Eats en Deliveroo. 

  Takeaway.com noteert op de Amsterdamse beurs intussen op 83 euro. Bij de beursgang in september 2016 was dat nog maar 23 euro. De beurskoers waardeert de koerier op meer dan 5 miljard euro, Just Eat heeft met 4,3 miljard pond (4,8 miljard euro) een gelijkaardige waardering. 

  De beurskoers van Takeaway.com is verdubbeld sinds de groep in december zijn belangrijkste Duitse rivaal overnam en zo een streep trok onder een jarenlange geldverslindende strijd op die cruciale markt. 

  ©ANP

 • Alphabet stuwt Nasdaq naar record

  Even een reminder dat Nasdaq  vrijdagavond nog snel een vers record liet optekenen, met dank aan de koerssprong van Google-eigenaar Alphabet. 

 • Vakantie is voor mietjes (en niet-beleggers)

  U dacht in putje zomer even uit te blazen? Wel, dat is zonder uw portefeuille gerekend. Deze week belooft pittig te worden, vooral woensdag de 31ste mag u vet in rood omcirkelen in uw agenda.

  De dag begint - onder meer - met cijfers van Umicore (de eerste acte de présence sinds de zware paaswaarschuwing) en Solvay (ook eerste acte de présence sinds CEO Ilham Kadri zich somber uitliet over 2019) en rondt af met de bijeenkomst van de Amerikaanse centraal bankiers, waar voorzitter Jerome Powell zijn spectaculaire en door beleggers toegejuichte bocht compleet kan maken door in de rente te knippen, na negen renteverhogingen tussen eind 2015 en eind 2018. Alstublieft. Laat dat strand dus nog maar even links liggen. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud