1. Markten Live
 2. Live blog

'Chinees Starbucks' stijgt 50% op eerste beursdag

De Europese beurzen gingen lager. China hanteert hardere taal in de handelsoorlog, zodat een oplossing verder weg lijkt. Amazon.com stapt in Deliveroo en dat woog op andere maaltijdenbezorgers.
 • We gaan het hierbij laten. Fijn weekend !

 • Retail Estates ziet dividend volgend jaar 3,5% stijgen

  De specialist in baanwinkels Retail Estates  maakt nabeurs een jaarwinst bekend van 60,9 miljoen euro, een stijging met 27 procent. De waarde van de portefeuille steeg over het gebroken boekjaar dat eind maart afsloot, met 13 procent tot 1,5 miljard euro. De bezettingsgraad ligt op 98,3 procent. 

  Retail Estates zal een dividend uitkeren van 4,25 euro, een stijging met 18,1 procent. Dat is in lijn met de prognose van februari. Over het lopende boekjaar verwacht Retail Estates een toename van het dividend met 3,5 procent tot 4,40 euro. 

 • 'Positief jaarbegin voor Floridienne'

  De industriële holding Floridienne  laat nabeurs in een trading update weten een 'positief jaarbegin' te hebben gekend. Floridienne steunt op drie poten: life sciences, chemie en (feest)voeding. 

  Floridienne vat de situatie als volgt samen: 'Life sciences groeit, chemie evolueert op een bevredigende manier en feestvoeding zet zijn verbeteringsprogramma verder.'

  De holding herhaalt de jaarprognose: betere resultaten in 2019 dan in 2018. 

 • Bel20 eindigt 0,9% in het rood

  Toppers in Brussel: Exmar (+3,5%), D'Ieteren (+4,4%) en Keyware (+5,1%). 

  Floppers: Crescent (-4,5%), Van de Velde (-4,7%) en Curetis (-6,6%). 

 • Luckin Coffee stijgt 50 procent op eerste beursdag

  De openingskoers van Luckin Coffee bedraagt 25 dollar, liefst 50 procent hoger dan de introductieprijs van 17 dollar. Lees hier alles over het 'Chinese Starbucks'. 

 • Amerikaans consumentenvertrouwen zet Dow op winst

  De Dow Jones  noteert plots positief, en wel hierom. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgens Michigan herstelde in mei sterker dan verwacht. De vertrouwensindex kwam in de eerste schatting uit op 102,4 - na 97,2 in april - terwijl economen en analisten een gemiddeld cijfer van 97,5 voorspelden. Daarmee staat het consumentenvertrouwen op het hoogste peil sinds 2004. 

 • Wall Street opent in het rood

  De Dow Jones  opent met een verlies van 0,4 procent. 

  Deere & Co  maakt de grootste uitschuiver met een verlies van bijna 5 procent na de slechter dan verwachte resultaten (post 14u04). 

  De Chinese zoekmachine Baidu  gaat onderuit op Nasdaq. Voor het eerst sinds de beursgang van 2005 heeft Baidu een verlies geleden: 327 miljoen yuan in het eerste kwartaal (42 miljoen euro). Dat verlies was ook hoger dan verwacht. Het verlies is het gevolg van forse investeringen in content en marketing. Ook de omzet viel tegen. Baidu was in 2005 het eerste Chinese bedrijf dat naar Nasdaq trok. 

  Ook het online-prikbord Pinterest  keldert op Nasdaq. Pinterest maakte gisteren nabeurs een verlies bekend van 41,4 miljoen dollar op een omzet van 201,9 miljoen dollar. Voor heel 2019 verwacht Pinterest een negatieve ebitda tussen 45 en 70 miljoen dollar. Ook een tegenvaller. 

 • Futures wijzen op een lager Wall Street

  De Amerikaanse beurzen openen volgens de futures straks met verlies. De Dow Jones en de S&P500 leveren beiden 0,7 procent in en de Nasdaq zou zelfs met een verlies van 1,1 procent starten.

 • HP biedt 35 dollar voor Cray

  Eerder hadden we al gemeld dat er geruchten waren over overnamegesprekken tussen het technologiebedrijf HP en een Amerikaanse bouwer van supercomputers, Cray (zie post 9u01). Inmiddels is bekend dat HP 35 dollar biedt voor het Amerikaanse techbedrijf. 

  Het aandeel Cray schiet met meer dan 16 procent de hoogte in.

 • Trump stelt autotarieven officieel uit

  De Amerikaanse president Trump heeft zonet officieel de verhogingen van de importtarieven op Europese en Japanse auto's uitgesteld met zes maanden. De tariefverhogingen mogen zes maanden worden uitgesteld om gedurende deze periode te onderhandelen. Dat zal dan ook de komende weken ook gebeuren.

  De mededeling is een bevestiging van wat eerder al onofficieel bekend werd.

 • Degroof Petercam hakt in koersdoel Curetis

  De eerstekwartaalupdate van Curetis hield geen grote verrassingen in, meent Stéphanie Put van Degroof Petercam. Het bedrijf is volop bezig de activiteit te hervormen door over te stappen op grootschaligere commerciële distributiepartnerschappen in Europa en in de VS het eigen team in te krimpen.

  De kaspositie is echter tot een gevaarlijk laag niveau gedaald. Curetis zegt voortdurende bijkomende strategische en financiële opties te onderzoeken.

  Gelet op de zwakke balans en het feit dat er bijkomende maatregelen zullen nodig zijn in 2019 om het bedrijf weer op de sporen te zetten (o.m. kostenbesparingen, financiering, ondertekening van nieuwe partnerschappen...) blijft de analiste voorzichtig op korte termijn. Haar koersdoel stond 'under review' en laat ze nu zakken tot 1,10 euro (voorheen was dat 5,90 euro). Haar advies blijft 'houden'.

 • Amerikaanse tractormaker gaat onder de lat

  Deere & Co presteerde in het eerste kwartaal - dat eindigde op 28 januari - slechter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf had last van hogere kosten voor materiaal en logistiek. Daarnaast ondervond het tegenwind door de vertragende handel tussen de VS en China.

  Het bedrijf zag de winst per aandeel met 14 procent stijgen naar 1,54 dollar, maar dit was onder de analistenverwachting van 1,76 dollar.

  Deere & Co stelt teleur met kwartaalcijfers ©© Bernard Friel / DanitaDelimont

 • Thomas Cook crasht door Citigroup

  Het aandeel Thomas Cook crasht met 30 procent nadat Citigroup het koersdoel verlaagde naar nul (zie post 11u22). In dit artikel gaan we dieper in op de Cook-crash in dit artikel.

 • Bitcoin daalt weer onder de 8.000 dollar

  De afgelopen dagen hebben we u meer dan eens bericht over de in ijltempo stijgende bitcoin. Maar inmiddels verliest de munt alweer aan kracht. Sinds gisteren is de munt weer aan het zakken en inmiddels noteert de cryptovaluta al weer onder de 8.000 dollar. Cryptokevers tellen nu 7.190 dollar neer voor de digimunt. 

  Dat beleggen in de bitcoin niet zonder risico's is, dat bewijst een onderzoek van de Bank of England. Daarin laat de monetaire autoriteit zien dat de bitcoin het meest volatiel is van alle door de bank onderzochte beleggingen/munten.

 • Elia toont hoogste hoogspanningsmasten van Benelux

  Elia neemt zondag deel aan de Open Wervendag. Geïnteresseerden kunnen dan kennismaken met het Brabo-project in de Antwerpse haven, waarvoor momenteel de twee hoogste elektriciteitsmasten van de Benelux worden opgebouwd. Ze worden 192 meter hoog. Dat is nodig om de scheepvaart op de Schelde niet te hinderen.

  'Het project Brabo zorgt voor de versterking van het hoogspanningsnet en de bevoorradingszekerheid van de Antwerpse haven en België', aldus Elia in een persbericht.

  Een van de reuzenpylonen voor het Brabo-project in opbouw ©Elia

 • Credit Suisse zet koersdoel KBC hoger

  De winst voor belastingen van KBC over het eerste kwartaal kwam 6 procent hoger uit dan de consensusverwachting. Dat is te danken aan een omzet die 1 procent hoger was dan verwacht en kosten die 1 procent lager uitvielen, zegt analist Marcell Houben van Credit Suisse.

  Hij is erg positief over KBC, omdat het om een ‘hogekwaliteitsbank’ gaat met een hoge winstgevendheid, er kans is op overnames en de bank een superieure business-mix heeft in vergelijking met andere Benelux-banken. Ook verzekeringen en vermogensbeheer behoren tot de activiteiten en KBC heeft voor zijn omzetgroei bovendien blootstelling aan Centraal- en Oost-Europa. Dat zit allemaal echter grotendeels in de waardering en daarom blijft Houben bij zijn ‘neutral’-advies (houden).

  Hij heeft wel zijn onderliggende winstverwachtingen (per aandeel) voor de periode 2019-2021 met 0 tot 2 procent opgetrokken. Dat brengt hem ertoe zijn koersdoel te verhogen van 68 tot 70 euro.

 • Degroof Petercam trekt koersdoel D'Ieteren op

  Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam rekende tot dusver op een winststijging van 20 procent voor D'Ieteren tot 265 miljoen euro. Zij past haar winstverwachting nu aan tot 276 miljoen euro. Op basis van dat cijfer en een som-der-delenmodel waarop zij een discount van 20 procent toepast, komt zij tot een faire waarde van 43 euro, meteen haar nieuw koersdoel (haar vorig was 38 euro). Ze blijft bij haar 'bijkopen'-advies.

 • Citigroup: 'Thomas Cook is niets waard'

  Citigroup heeft zijn koersdoel voor reisorganisator Thomas Cook van 28 pence naar nul verlaagd. De koers van het aandeel crasht met meer dan 30 procent in elkaar. Het aandeel daalde gisteren al met 15 procent doordat het tegenvallende resultaten presenteerde. 

  De zakenbank zegt dat de reisorganisatie- en luchtvaartactiviteiten van Thomas Cook op zichzelf 738 miljoen pond (844 miljoen euro) waard zijn, maar dat de schuldenberg zo hoog is dat het deze waarden wegvaagt. 

  Aandeelhouders van de reisorganisator hebben hun stukken in de afgelopen 12 maanden bijna 90 procent in waarde zien dalen.

 • Bedrijven beginnen weg te trekken uit China

  De hogere invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump vorige week invoerde beginnen hun effect te sorteren. Want bedrijven die in China produceren vragen zich in toenemende mate af of ze het labeltje 'Made in China' nog wel op hun producten willen hebben. Dit meldt het persbureau Bloomberg.

  Voor steeds meer buitenlandse exporteurs in China is de dreiging van hogere tarieven op Chinese export de druppel die nodig was om het land te verlaten. De omstandigheden voor producenten werden al minder door de stijgende loonkosten en strengere milieu-eisen.

  Door in een ander land te produceren dan China worden de hogere invoerrechten omzeild. Zo wil het Japanse bedrijf elektronicabedrijf Ricoh alle multifunctionele printers die het voor de VS maakt nu in Thailand produceren.

  In het onderstaande plaatje is te zien dat een vijfde van de Chinese export naar VS gaat:

  Bestemmingen voor Chinese export

 • Easyjet stelt gerust

  De vliegtuigmaatschappij Easyjet stelt met haar vooruitblik beleggers gerust. Het Britse bedrijf zegt aan de verwachtingen voor 2019 te kunnen voldoen, ondanks een moeilijker handelsomgeving. Die heeft te maken met de onzekerheden over de brexit en de kwakkelende economie. 

  Vorige maand zei de luchtvaartmaatschappij al dat de prognose voor het tweede halfjaar voorzichtiger zou zijn, omdat Europese reizigers hun boekingen uitstelden door de heersende brexitonzekerheid. Hierdoor waren de verwachtingen bij beleggers al wat getemperd. 

  De resultaten voor het eerste halfjaar kwamen binnen volgens verwachting. Het bedrijf leed een verlies van 275 miljoen pond (315 miljoen euro). 

  Easyjet stelt gerust ©Photo News

 • Strategen somber over Europese aandelen

  Marktenstrategen roepen al maanden dat Europese aandelen pluimen zullen verliezen na de sterke rally van begin dit jaar. Hun voorspellingen blijken nu pas uit te komen. Door de opflakkerende Amerikaans-Chinese handelsoorlog lijkt de Stoxx Europe 600 op weg naar zijn eerste verliesmaand van het jaar.

  Uit een rondvraag van Bloomberg blijkt dat het nog erger kan worden. De gemiddelde verwachting is dat de Stoxx Europe 600 tegen eind dit jaar zo’n 5,4 procent lager zal staan dan donderdagavond. De Euro Stoxx 50, die de grootste Europese bedrijven omvat, zou 4,7 procent kwijtspelen.

  Analisten zijn negatief over Europa wegens zwakke economische cijfers en woelige politieke ontwikkelingen (o.m. in het VK en Italië). De handelsoorlog maakt het allemaal nog iets erger.

 • Introductieprijs Luckin bedraagt 17 dollar

  De Chinese koffieketen Luckin Coffee trekt vandaag naar Nasdaq tegen 17 dollar per aandeel. Dat is aan de bovenkant van de prijsvork van 15-17 dollar.

  Luckin heeft 33 miljoen ADS’en verkocht, iets meer dan voorzien, en strijkt dus 561 miljoen dollar op. Elke ADS vertegenwoordigt 8 Klasse A-aandelen.

  De prijs van 17 dollar waardeert de snel groeiende, maar nog altijd verlieslatende koffieketen op 4,2 miljard dollar.

  De beursgang vindt plaats tegen de achtergrond van een escalerende Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

  ©Imaginechina

 • Celyad presenteert onderzoeksresultaten op Europees congres

  Het Waalse biiofarmabedrijf Celyad liet donderdagavond weten dat het drie posterpresentaties zal geven op het 24ste congres van de European Hematology Association (EHA), dat van 13 tot en met 16 juni plaatsvindt in Amsterdam. Het gaat om bijgewerkte resultaten van de Think- en Deplethink-onderzoeken rond Celyads celtherapie ter behandeling van hervallen of refractaire acute myeloïde leukemie (r/r AML) en myelodysplastisch syndroom (MDS).

  ‘Dit zal inzicht brengen in de klinische vooruitgang op drie fronten’, zeggen de biotechanalisten van KBC Securities. Zij hebben voor Celyad een koopadvies en een koersdoel van 33 euro.

 • Rivalen Deliveroo krijgen klappen

  Na het nieuws dat Amazon een belang heeft genomen in Deliveroo, gaan de rivalen van de maaltijdbezorger lager:

  Takeway : -4,3%

  JustEat -10,5%

  Delivery Hero -3,7%

  Hellofresh : -0,4%

 • Bel20 start met 0,6 procent verlies

  Zoals verwacht gaan de Europese beurzen lager van start. In de eerste handelsminuten zakt de Euro Stoxx 50 0,5 procent. Met 0,6 procent is het verlies van de Bel20 iets groter.

  Uitschieters zijn onder meer D'Ieteren , dat 5,4 procent hoger schiet na het optrekken van de winstverwachting. Nu het er slechter uit ziet voor de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken krijgen conjunctuurgevoelige aandelen klappen. Umicore zakt 3,5 procent, Solvay 1,2 procent.

 • HP probeert maker van supercomputers over te nemen

  Het technologiebedrijf Hewlett Packard (HP) is bezig met overnamegesprekken om een Amerikaanse maker van supercomputers, Cray , over te nemen. Dat melden bronnen van het persbureau Bloomberg. De overname zou deze week al aangekondigd kunnen worden.

  Door Cray te kopen zou HP zijn positie in hoogwaardige computersystemen kunnen versterken, zodat het kan opboksen tegen de computerproducent IBM

  Het verliesmakende Cray tekende deze maand nog een deal met het Amerikaanse ministerie van Energie om voor 600 miljoen dollar een systeem te bouwen voor het nationale laboratorium van de stad Oak Ridge. Het computersysteem zal gebruikt worden om onderzoek te doen naar artificiële intelligentie (AI), het weer, sub-atomische structuren en natuurkunde. 

 • Hou D'Ieteren in de gaten

  De Brusselse familiale holding D'Ieteren , actief in autodistributie, autobeglazing en eigenaar van Moleskine, heeft een goed eerste kwartaal achter de rug, bleek donderdagavond. De groepsomzet steeg met 3,5 procent, vooral dankzij een sterke prestatie van Belron.

  D'Ieteren verhoogt de winstverwachting voor 2019 en rekent nu op een aangepast geconsolideerd resultaat voor belastingen dat minstens 25 procent hoger is dan in 2018 (220,4 miljoen euro). Tot dusver ging D'Ieteren uit van een tweecijferige stijging (10 procent en meer).

 • Europese futures kleuren rood

  De Europese beurzen zullen lager van start gaan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert een half procent lager. 

  Na drie opwaartse dagen zijn wat winstnemingen mogelijk. Het ziet er momenteel ook niet zo best uit voor de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Trump speelt het steeds harder en China lijkt niet van plan toe te geven, wel integendeel.

 • Amazon neemt belang in Deliveroo

  Techreus Amazon doet een investering in de Deliveroo. De kans bood zich aan nu de Britse maaltijdbezorger bezig is met een kapitaalronde van 450 miljoen pond (515 miljoen euro).

  De technologiespeler probeerde het Britse bedrijf al twee keer eerder over te nemen, maar kreeg nul op het rekest. Maar nu krijgt de internetreus dus toch een voet tussen de deur, waardoor het wellicht mogelijk wordt om op termijn een groter belang te verkrijgen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de investering van Amazon is en ook is niet bekend of de internetgigant een optie krijgt om de Britse maaltijdbezorger op termijn in zijn geheel op te slokken.

  Deliveroo zal het geld van de kapitaalronde aanwenden om zijn internationale expansie te financieren.

  Houdt op de beurs straks de sectorgenoten van Deliveroo - Takeway , JustEat , DeliveryHero en HelloFresh - in het oog.

  We gaan hier dieper in op de investering van Amazon in Deliveroo.

 • Stabiele maand voor Europese autoverkoop

  In april werden in de Europese Unie bijna evenveel (-0,4%) nieuwe personenwagens ingeschreven als een jaar eerder. De vraag naar nieuwe wagens werd vooral op peil gehouden dankzij de Centraal-Europese landen.

  Over de eerste vijf maanden van het jaar ligt de Europese autoverkoop nog steeds 2,6 procent lager dan een jaar eerder. Onder de grote autolanden bleef de verkoop in Duitsland en Frankrijk nagenoeg stabiel, maar er werden minder nieuwe auto's verkocht in Italië (-4,6%), Spanje (-4,5%) en het VK (-2,7%).

 • Helft meer winst voor Keyware

  Keyware Technologies , specialist in betaalsystemen en fintech software, heeft een vrij goed eerste kwartaal achter de rug. De omzet groeide licht (+1,3%) tot 4,7 miljoen euro. De opvallendste evolutie is de sterke groei van het softwaresegment (+30,6%), dat nu al voor 16 procent van de omzet tekent.

  Dankzij een hogere brutomarge stijgt de bedrijfswinst (ebit) met 67,3 procent tot 450.000 euro. De nettowinst komt op 368.000 euro uit, wat de helft meer is dan in de eerste drie maanden van 2018.

  Keyware bouwde in het eerste kwartaal zijn schuldenlast met 375.000 euro af tot 6,1 miljoen euro.

 • De dividendknipper van de dag

  Vandaag hebben we één dividendknipper. Xior gaat voor 0,092 euro bruto ex-coupon. Het gaat om coupon nummer 9. Eerder werden naar aanleiding van twee kapitaaltransacties coupons 7 en 8 geknipt. De drie coupons samen zijn goed voor 1,25 euro, oftewel het totaal dividend over boekjaar 2018.

  Aandeelhouders kunnen de afgeknipte coupons gebruiken voor een keuzedividend. Van 21 tot en met 29 mei kan met ofwel 105 coupons nr 7, ofwel 96 coupons nr 8, ofwel 629 coupons nr 9 worden ingeschreven op één nieuw aandeel tegen 40,5 euro.

  De referentieaandeelhouder van Xior, Aloxe, heeft al laten weten voor het totaal van haar participatie deel te nemen aan het keuzedividend.

 • Elia bevestigt vooruitzichten en holdingproject

  Elia komt een paar dagen vroeger dan verwacht met zijn kwartaalupdate. Die bevat weinig financieel nieuws. De uitbater van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland bevestigt de financiële vooruitzichten voor 2019, met name een aangepast rendement op eigen vermogen tussen 7 en 8 procent.

  Voor België blijft Elia rekenen op een gereguleerd rendement tussen 5 en 6 procent. In Duitsland denkt Elia een rendement tussen 8 en 10 procent te kunnen realiseren.

  Elia bevestigt ook aan een interne herstructurering te werken waarbij de Belgische gereguleerde activiteiten kunnen worden afgezonderd en afgeschermd van de activiteiten buiten België of niet-gereguleerde activiteiten. Op die manier zou Elia een holding worden.

 • Theresa May's tijd is om

  De conservatieve partij heeft na lang overleg aan Theresa May meegedeeld dat haar laatste uur als premier van het VK is geslagen. Ze krijgt nog één mogelijkheid om haar brexitdeal door het parlement te slepen, maar na die stemming - ongeacht de uitkomst - zal ze haar vertrek moeten aankondigen. Dit betekent concreet dat ze na de stemming een plan geeft om naar een opvolger te zoeken. 

  Boris Johnson gaf gisteren aan dat hij zich beschikbaar stelt als kandidaat voor de functie. Hij is één van de meest aannemelijke opvolgers. Dit is echter een brexit hardliner (iemand die voor een harde brexit is), waardoor financiële markten inmiddels wat onrustig worden. Een harde brexit zou een schok betekenen voor de Britse economie. 

  Het pond is deze week al 1,6 procent gedaald tegenover de euro. In de onderstaande grafiek is te zien dat de munt op iedere dag van deze week gekort is.

 • Curetis plaatst iets meer zaklabo's

  Curetis , de Nederlands-Duits-Amerikaanse specialist in zaklabo's voor snelle diagnose, is er in het eerste kwartaal in geslaagd iets meer Unyvero Analyzers in ziekenhuizen en laboratoria te plaatsen. Eind maart waren er 172 geïnstalleerd tegen 167 eind vorig jaar. In de Verenigde Staten gaat het om 15 toestellen. Hierdoor is de omzet in het eerste kwartaal met circa 45 procent toegenomen tot 708.000 euro.

  Om te besparen gaf Curetis in maart de commerciële distributie van zijn zaklabo's in Europa uit handen. Menarini zorgt daar voortaan in 11 landen voor. In de VS doet Curetis de verkoop en service wel nog zelf, maar werd het team ingekrompen tot 11 mensen. Zij zouden ervoor moeten zorgen dat er tegen eind dit jaar 30 tot 40 Unyvero's geplaatst zijn in de VS, aldus Curetis.

  Curetis blijft zwaar verlieslatend. In het eerste kwartaal bedroeg het verlies 4,7 miljoen euro, circa een miljoen minder dan in de overeenkomstige periode van 2018.

  Eind maart had Curetis nog 6,2 miljoen euro in kas tegen 10,3 miljoen eind december. In het eerste kwartaal werd dus 4,3 miljoen opgebruikt. Het bedrijf herhaalt dat het bijkomende strategische en financiële opties onderzoekt.

 • Meeste aandeelhouders WDP kiezen voor dividend in aandelen

  Zoals vorige jaren bood WDP zijn aandeelhouders opnieuw de keuze om het dividend in cash of in nieuwe aandelen (of een combinatie van beide) te ontvangen. Voor 55,8 procent van hun aandelen hebben de aandeelhouders geopteerd voor aandelen, laat de verhuurder van logistiek en semi-industrieel vastgoed weten.

  Als gevolg hiervan geeft WDP 329.925 nieuwe aandelen uit, een kapitaalverhoging van ongeveer 43 miljoen euro. Het aantal aandelen WDP stijgt zo tot 23.391.315 stuks.

  Doordat zoveel aandeelhouders voor een dividend in aandelen kiezen, blijven meer middelen binnen de onderneming. Ze zullen aangewend worden voor de verdere groei 'in het kader van het strategisch groeiplan 2019-23'.

  Een ander gevolg is dat de schuldgraad met 1,2 procent daalt in vergelijking met een een volledige dividenduitkering in cash.

 • Luckin Coffee trekt vandaag naar Nasdaq

  Later vandaag vindt de eerste notering plaats van Luckin Coffee op Nasdaq. De Chinese koffieketen is amper 19 maanden actief, maar groeit razend snel. Tegen eind dit jaar wil Luckin al over minstens evenveel vestigingen in China beschikken als de huidige marktleider, Starbucks. De succesformule stoelt op een sluwe app en lagere prijzen. De meeste koffieshops zijn ook vrij rudimentair qua inrichting. Het groeipotentieel voor koffie in theeland China is niettemin enorm.

 • Chinese beurzen kleuren rood

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen zetten donderdag hun rally voor de derde dag op rij voort dankzij goede resultaten van Cisco Systems en Walmart. De Dow Jones won 0,8 procent, de S&P500 0,9 procent en de Nasdaq 1 procent.

  In Azië gaan Tokio (+1,1%) en Sydney (+0,6%) door op dat elan, maar de Chinese beurzen zijn in het rood gedoken. Hongkong zakt 0,8 procent en Shanghai 1,5 procent. Andermaal is het Amerikaans-Chinese handelsdispuut de oorzaak.

  De People’s Daily, het uithangbord van de Communistische Partij, zette op zijn voorpagina een patriottisch commentaar met als boodschap dat de handelsoorlog China nooit zal klein krijgen. De beslissing van Trump om de toegang van Huawei tot de Amerikaanse markt te beperken impliceert dat de Amerikaanse president voor de ‘nucleaire optie’ kiest: een volledige technologie-oorlog met China. Chinese media geven ook te verstaan dat in deze omstandigheden de Volksrepubliek ervoor kan kiezen om (voorlopig) niet meer te onderhandelen.

  Het logo van Huawei op een gebouw van de fabriekscampus in Dongguan in de provincie Guangdong. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect